فهرست مطالب

مدیریت بهره وری - پیاپی 43 (زمستان 1396)

نشریه مدیریت بهره وری
پیاپی 43 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • میرعلی سیدنقوی، وجه الله قربانی، عقیل قربانی پاجی * صفحات 7-44
    تحقیق حاضر می کوشد «رابطه بین سبک های مدیریت تعارض و بهره وری نیروی انسانی در بانک سینا» را بررسی کند بدین منظور 85 نفر از بین کارکنان ستادی بانک سینا در استان تهران از طریق نمونه گیری غیراحتمالی هدفمند از طریق فرمول کوکران به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. این پژوهش از لحاظ نوع تحقیق، همبستگی و کاربردی می باشد سبک های مدیریت تعارض توسط پرسش نامه استاندارد داریا و پرز (2015) و بهره وری نیروی انسانی به وسیله پرسش نامه تیلور و برنت (2013) اندازه گیری شد. پایایی و روایی ابزار پژوهش با استفاده از ضریب بارهای عاملی، آلفاکرونباخ، پایایی ترکیبی، روایی صوری و روایی همگرا و روایی واگرا بررسی شد. سپس اطلاعات حاصل با استفاده از نرم افزار Spss و Smart–PLSمورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاکی از آن است که بین سبک های مدیریت تعارض با بهره وری نیروی انسانی در کارکنان بانک سینا رابطه مثبت معناداری وجود دارد. هم چنین نتایج حاصل از فرضیه های فرعی نشان می دهد که بین سبک همکاری، مصالحه و گذشت رابطه مثبت معناداری با بهره وری نیروی انسانی وجود دارد، ولی بین سبک های اجتناب و رقابت با بهره وری نیروی انسانی رابطه مثبت معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: تعارض، سبک های مدیریت تعارض، بهره وری نیروی انسانی، بانک سینا
  • نور محمد یعقوبی *، مسعود دهقانی، ملیحه امیدوار صفحات 45-74
    امروزه با توجه به تغییرات سریع محیط ی و عدم اطمینان حاصل از آن، ضرورت برنامه ریزی استراتژیک و آینده پژوهی برای مقابله با تغییرات احتمالی آتی، بیش از پیش آشکار می گردد. در این راستا پژوهش حاضر می کوشد با استفاده از دو روش آینده نگاری یعنی تحلیل اثرات متقاطع و سناریو پردازی ابتدا به شناسایی و تحلیل عوامل پیشران کلیدی پردازد، سپس سناریوهای عمده پیش روی دانشگاه کارآفرین را تدوین کند. چارچوب نظری این تحقیق، پارادایم هنجاری و برنامه ریزی با رویکرد وفادارانه به اسناد بالادستی است. افق زمانی تحقیق حاضر سال1404 هجری شمسی است. داده های اولیه تحقیق با استفاده از مصاحبه های نیمه باز و دلفی از خبرگان دانشگاهی حوزه کارآفرینی جمع آوری و با استفاده از نرم افزار MicMac تجزیه و تحلیل شده اند. در نهایت نتایج حاصل از به کارگیری روش تحلیل تاثیرات متقاطع حاکی از آن بود که 14 عامل کلیدی از میان عوامل 25 گانه شناسایی شده در مرحله مصاحبه، بیشترین تاثیر را بر آینده دانشگاه کارآفرین دارد. این عوامل به عنوان عوامل پایه در سناریو نویسی مورد استفاده قرار گرفت. بر اساس ایده سناریو نویسی،59 وضعیت ممکن و محتمل در آینده دانشگاه کارآفرین تعریف گردید و با تشکیل ماتریس59×59 با استفاده از قابلیت های نرم افزار سناریو ویزارد، 5 سناریو با احتمال وقوع بسیار بالا، 19 سناریو با احتمال وقوع متوسط به بالا و 291 سناریو با احتمال وقوع پایین و ضعیف، استخراج شد که در این مقاله 5 سناریوی بسیار قوی و 19 سناریو با احتمال وقوع متوسط به بالا مورد تحلیل قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: دانشگاه کارآفرین، آینده نگاری، سناریو نویسی، تحلیل تاثیرات متقاطع
  • بهزاد شوقی، افسانه زمانی مقدم *، پریوش جعفری صفحات 75-106
    این پژوهش باهدف بررسی تاثیرخرد سازمانی بر رضایت شغلی با توجه به نقش میانجی هوش هیجانی در دانشگاه آزاد اسلامیشهر تهران انجام شد. روش پژوهش برحسب هدف کاربردی، از نظر روش گرداوری داده ها توصیفی-همبستگی و همین طور از نظر نوع داده کمی بود. جامعه آماری پژوهش استادان هیات تمام وقت علمی دانشگاه های آزاد شهر تهران بودند که با استفاده از محاسبه حجم نمونه در معادلات ساختاری و روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای مرحله ای، تعداد 700 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شد که به منظور گرداوری داده ها از سه پرسش نامه استاندارد خرد سازمانی براون و گرین (2006) ،رضایت شغلی هرزبرگ (1966) و هوش هیجانی مایر و همکاران (1999) استفاده گردید. پس از جمع آوری پرسش نامه ها، توصیف داده ها از طریق میانگین، انحراف معیار و… با استفاده از نرم افزارSpss-21 و استنباط آماری داده ها از طریق مدل سازی معادلات ساختاری و به کمک نرم افزارLISREL-v8. 80 انجام پذیرفت. ویژگی های فنی پرسش نامه شامل پایایی، روایی همگرا و روایی واگرا بررسی گردید و همچنین ضرایب مسیر و ضرایب معناداری نرم افزار برای بررسی فرضیه های پژوهش مورد استفاده قرار گرفتند. نتایج نشان داد، درجه تناسب مدل ارائه شده با توجه به مولفه های پژوهش مناسب بود؛ هم چنین خرد سازمانی بر رضایت شغلی با نقش میانجی هوش هیجانی تاثیر داشت.
    کلیدواژگان: خردسازمانی، رضایت شغلی، هوش هیجانی، قضاوت
  • حسین پرهام *، محبت محمداف صفحات 107-126
    اهمیت روزافزون بازار دارایی ها، بررسی مداوم بازار مسکن و مستغلات را ضروری می سازد. نوسان های متغیرهای اقتصادی در بخش های مختلف به ویژه نوسان بازار دارایی ها پدیده متداول در اغلب کشورها بشمار می رود، به طوری که اقتصاد گاهی به اوج و زمانی به نقطه حضیض می رسد. در این میان، یکی از اجزای مهم بازار دارایی ها و سرمایه، بازار مسکن است. در این پژوهش به بررسی تاثیر بهره وری کل عوامل تولید بر شاخص حوزه ساخت و ساز قیمت مسکن) در کشورهای ایران و جمهوری آذربایجان طی دوره زمانی 1377 تا 1393 با لحاظ داده های فصلی پرداخته شده است. برای برآورد تاثیر متغیرها، از روش خودتوضیح برداری با وقفه های گسترده بهره گرفته شده است. نتایج برآوردها حاکی از آن است که، بهره وری کل عوامل تولید در کوتاه مدت و بلندمدت دارای تاثیر مثبتی بر شاخص حوزه ساخت و ساز (قیمت مسکن) در کشورهای ایران و آذربایجان می باشد. همچنین متغیرهای میزان تسهیلات اعطایی سیستم بانکی، کل مخارج تولید مسکن، تورم و شهرنشینی نیز که به عنوان متغیرهای کنترلی وارد مدل شده بودند، دارای تاثیر مثیت معنی دار بر قیمت مسکن در کشورهای مزبور می باشند.
    کلیدواژگان: بهره وری کل عوامل تولید، قیمت مسکن، روش خودتوضیح برداری با وقفه های گسترده
  • داود فیض، حسین شول *، وحید شرفی صفحات 127-150
    با توجه به اینکه سرمایه های نرم نامعلوم و پوشیده اند، سازمان ها از ارزش بیشتر این سرمایه ها نسبت به سرمایه های سخت و عوامل اثرگذار بر آن کم اطلاع هستند. بنابراین هدف این پژوهش ارتقای سرمایه های نرم سازمان تامین اجتماعی شهرایلام و به دنبال آن ارتقای عملکرد سازمان مذکور می باشد. بدین منظور تاثیر فعالیت های مدیریت منابع انسانی بر سرمایه های نرم سازمان و قابلیت های سطوح سازمانی نیز به عنوان متغیر میانجی در رابطه میان فعالیت های مدیریت منابع انسانی وسرمایه های نرم سازمان، مورد بررسی قرار می گیرد. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه گردآوری اطلاعات، توصیفی-پیمایشی و از نوع همبستگی و مبتنی برمدل معادلات ساختاری است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه مدیران و کارمندان سازمان تامین اجتماعی شهر ایلام به تعداد 400 نفر می باشد. با استفاده از جدول مورگان تعداد 196 نفر برای نمونه انتخاب شده است. روش نمونه گیری در این پژوهش تصادفی ساده است. ابزار گردآوری اطلاعات نیز پرسش نامه است. در نهایت، نتایج تحلیل داده ها نشان داد که فعالیت های مدیریت منابع انسانی بر سرمایه های نرم و قابلیت های سطوح سازمانی تاثیر می گذارد، به علاوه قابلیت های سطوح سازمانی نیز از اینامکان برخوردارند که بر سرمایه های نرم تاثیر بگذارند، ضمن اینکه قابلیت های سطوح سازمانی نقش میانجی را نیز در رابطه بین فعالیت های مدیریت منابع انسانی و سرمایه های نرم سازمان ایفا می کنند.
    کلیدواژگان: فعالیت های مدیریت منابع انسانی، قابلیت های سطوح سازمانی، سرمایه های نرم
  • حامد حیدری *، رضا رادفر، مرتضی موسی خانی صفحات 151-169
    بسیاری از سازمان های تولیدی منافع حاصل از پیاده سازی سیستم برنامه ریزی منابع سازمان را شناخته اند، با این حال هنوز هم در اتخاذ این سیستم به دلیل هزینه بالا، ابهامات و ریسک تردید دارند. در این پژوهش عوامل مهمی که برای موفقیت آمیز بودن پیاده سازی سیستم برنامه ریزی منابع سازمان در صنایع تولیدی وجود دارد، شناسایی شده و پس از استخراج عوامل موثر از تئوری، مدل معادله ساختاری شکل گرفته است. سپس برای اعتبار سنجی مدل و روابط میان متغیرهای مدل، پرسش نامه ای در اختیار کاربران سیستم برنامه ریزی منابع یک سازمان تولیدی بخش خصوصی قرار گرفته است. نتایج حاصل با روش حداقل مربعات جزیی تحلیل شده است و برخی از فرضیه ها تایید شده اند. این پژوهش، توصیه هایی را برای پیاده سازی موفقیت آمیز سیستم های برنامه ریزی منابع سازمانبر اساس تجزیه و تحلیل ارائه می کند. عوامل موفقیت به مدیران ارشد سازمان های تولیدی برای تصمیم گیری بهتر و بهبود ارزش کسب و کارشان از طریق سیستم برنامه ریزی منابع سازمان موثر کمک می کند.
    کلیدواژگان: سیستم برنامه ریزی منابع سازمان، پیشران، پیاده سازی
  • محمود لاری دشت بیاض، محمدرضا بهمنش *، محبوبه فاطمی صفحات 171-186
    از آنجایی که شرکتهای سرمایه گذاری با ایجاد سبدی از سهام، ریسک سرمایه گذاری را کاهش می دهند، باید از مدیرانی استفاده نمایند که توان کافی جهت ایجاد سبد بهینه ای از سرمایه گذاری ها را داشته باشند. بنابراین با توجه به اهمیت نقش مدیران در این شرکتها، باید عملکرد آنها مورد ارزیابی دقیق قرار گیرد. هدف این تحقیق ارزیابی عملکرد مدیران شرکتهای سرمایه گذاری بورس اوراق بهادار تهران با استفاده از مدلهای کپم، فاما-فرنچ و کارهارت می باشد. سوال اصلی تحقیق این است که کدامیک از این مدلهادر ارزیابی عملکرد مدیران نسبت به دو مدل دیگر از دقت بالاتری برخوردار است؟ جهت پاسخ به این پرسش، داده های شرکتهای سرمایه گذاری بورس اوراق بهادار تهران، در 35 دوره ماهانه مورد بررسی قرار گرفت و با استفاده از روش پنل دیتا فرضیه های تحقیق مورد آزمون قرار گرفت. نتایج تحقیق حاکی از این است که در ارزیابی عملکرد مدیران شرکتهای سرمایه گذاری مدل کارهارت نسبت به دو مدل کپم و فاما-فرنچ از دقت بالاتری برخوردار است.
    کلیدواژگان: شرکتهای سرمایه گذاری، ارزیابی عملکرد، مدل چهار عاملی کارهارت، عامل توالی بازده های گذشته
  • حاجیه رجبی فرجاد، نیلوفر میرسپاسی *، معصومه سمیعی صفحات 187-209
    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر سکوت سازمانی بر بهره وری نیروی انسانی در اداره کل حمل و نقل و پایانه های استان مرکزی انجام گرفته است. نوع تحقیق کاربردی و از نظر روش توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان در اداره کل حمل و نقل و پایانه های استان مرکزی به تعداد250 نفر می باشد که از طریق فرمول کوکران 124 نفر برآورد شده، همچنین روش نمونه گیری تصادفی ساده بوده است. ابزارگردآوری داده ها مطالعات کتابخانه ای و پرسش نامه های استاندارد بوده است که شامل سکوت سازمانی ون داین (2003) ،بهره وری نیروی انسانی هرسی وگلداسمیت (1980) می باشد. روایی پرسش نامه محتوایی و میزان پایایی پرسش نامه از طریق آلفای کرونباخ 835/0 است. در این پژوهش از آزمون کلموگروف-اسمیرنوف و رگرسیون برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شده است. در نتایج به دست آمده به نظر می رسد که سکوت سازمانی بر بهره وری نیروی انسانی تاثیر دارد. همچنین ابعاد سکوت سازمانی(سکوت نوع دوستانه بر بهره وری نیروی انسانی تاثیر مثبت دارد؛ سکوت تدافعی و سکوت مطیع بر بهره وری نیروی انسانی تاثیر منفی دارد.
    کلیدواژگان: سکوت سازمانی، بهره وری نیروی انسانی، سکوت مطیع، سکوت نوع دوستانه، سکوت تدافعی
|
  • Mirali Seyednaghavi, Vajhollah Ghorbanizadeh, Aghil Ghorbani Paji * Pages 7-44
    This paper is considering the relationship between conflict management styles with human resource productivity in Sina Bank. The statistical population using Cochranʼ formula was 85 people in Sina Bank staff in Tehran. The sampling method was purposive non-probability. The research method was correlational and applied one. The conflict management styles were measured by Daria and Prause (2015) questionnaire and human resource productivity was measured through Taylor & Brient questionnaire (2013). The validity and reliability of the research tools were measured by factors loading coefficient, Cronbach's (a), composite reliability, convergent and divergent validity. The data were analyzed through the SPSS and smart-PLS software. The results showed that there was a significant positive relationship between conflict management styles and human resource productivity in Sina Bank. The results of minor hypotheses also showed that there was a significant positive relationship between integrating, dominating and compromising with productivity, but there was not positive relationship between avoidance and obliging with productivity.
    Keywords: conflict, conflict management styles, human resource productivity, Sina Bank
  • Noor Mohammad Yaghoubi *, Masoud Dehghani, Malihe Omidvar Pages 45-74
    Due to the rapid changes and uncertainty resulting from the necessity of strategic planning and future studies to deal with possible changes in the future will be more and more evident. The theoretical framework of this research, normative paradigm and planning approach is faithful to the upstream documents. The present study is the time horizon of the year 1404. Preliminary data research using semi-open interviews and academic experts in the field of entrepreneurship Delphi collection and analysis have been using the software MicMac. More used. The ideal scenario, 59 possible and probable future entrepreneurial university was defined by a matrix of 59 × 59 using the software scenario wizard, 5 scenarios the probability is very high, 19 scenario with the likelihood of average to high 291 scenarios with low probability and weak, were very strong in the article 5 scenarios and 19 moderate to high probability scenario is analyzed.
    Keywords: Entrepreneurial University, Foresight, Cross, impact matrix, Scenario
  • Behzad Shoghi, Afsane Zamani Moghadam *, Parivash Jaafari Pages 75-106
    The aim of this study was to investigate the effect oforganizational wisdom on job satisfaction with due attention to the mediation role of emotional intelligence among faculty members in Islamic Azad university of Tehran. The research method was Descriptive correlational and an applied quantitative data. The statistical population included faculty members out of which 700 people were chosen through cluster random sampling method. All of them were full-time members. To collect the data three standard questionnaires i.e. organizational wisdom by Brown & Green (2006), Job satisfaction by Herzberg (1966) and emotional intelligence by Mayer et al (1999) were used. The descriptive statistic such as (mean, standard deviation …) and inferential statistic (structural equation modeling) with the help of SPSS-21 and LISREL-v8.80 software were described.The results indicated that the proposed model was appropriate and the organizational wisdom had significant effect on job satisfaction with due attention to the mediation role of emotional intelligence.
    Keywords: Organizational wisdom, job satisfaction, Emotional intelligence
  • Hossein Parham *, Mohabat Mohammadoof Pages 107-126
    The constant importance of assets market necessitates continual investigation of housing and real estate market. Economical fluctuations variables in different sections in particular in assets market are a common phenomenon in most of the countries. Economy may once reach the highest point and yet the lowest in another. One of the most important parts of assets is housing estate. This study is about to investigate the effect of total factor inputs productivity on building construction price index in Iran and Azerbaijan countries in a span of time between 1998-2014 based on quarterly measures. To assess the effects of the variables auto regression distributed lag method was used. The results indicated that, total factor inputs on building construction price index in the short and long run has positive impact on the field of building price index in both Iran and Azerbaijan countries. The credit facilities granted by the banking system, total housing production costs, inflation and urbanity acted as control variables had significant and positive impact on the housing price in both of countries. Which were entered into the model as control variables, have had significant and positive impact on the housing price in such countries.
    Keywords: Total factor productivity, Housing price, Auto regression distributed lag method
  • Davood Feiz, Hossein Shool *, Vahid Sharafi Pages 127-150
    Given that the software capital are unknown and covered, organizational are not aware of the value of software capital as compared with hard capital. The aim of this paper was to examine the effect of human resource management practices on the organization software capital. Therefore the purpose of this study was the promotion of software capital in social security organization in Ilam city and consequently the promotion of its performance so, the effect of human resource management activities on the software capitals of organization and organizational levels capabilities is also consider as mediation variable in relation with human resource management activities and organizational Software capitals are investigated. The research method was correlational descriptive survey based on structural equations. The statistical population included all the managers and employees in social security organization in Ilam, whit added to 400 people, using Morgan’s table 196 people were selected as the sample size. The sampling method was random sampling. To gather the data a questionnaire was used. The result indicated that the human resource management activities have an effect on software capitals and the organizational levels capabilities; furthermore the capabilities of organizational levels can have effect on software capitals and play medical between human research management activities and software capitals.
    Keywords: capabilities of organizational levels, human resources management activities, software capital
  • Hamed Heidari *, Reza Radfar, Morteza Mousakhani Pages 151-169
    Many of manufacturing organizations have known the benefits of implementing enterprise resource planning system. Yet, they have doubt about adopting the system due to its high cost, uncertainty, and risk. This study identifies the key factors for successful implementation ofenterprise resource planning system in manufacturing industries and provides a model based on structural equation modeling after the obtaining the effective factors from the literature. The results of the study indicated that the effect of performance on perceived usefulness of enterprise resource planning system. The obtained results were analyzed through the least partial equations and some of the hypotheses have been confirmed. This research based on analysis offers recommendations for successful implementation of enterprise resource planning system. The success factors help the senior managers in manufacturing organization to make better decisions and improve their business value through effective enterprise resource planning system.
    Keywords: enterprise resource planning systems, drivers, implementation
  • Mahmoud Lari Dashtbayaz, Mohammad Reza Behmanesh *, Mahboubeh Fatemi Pages 171-186
    Since investment companies by creating a portfolio of stocks reduce investment risk, Shouldbeemployedmanagers that haveenough power to create the optimalportfolio of investments. Considering theimportance ofthe role ofmanagersin the companies, shouldbecarefully evaluatedtheir performance. The aim of this study is to evaluate the performance of investment companies’s managers in Tehran Stock Exchange using capm, Fama-French and Carhart models. The main research questionis whichofthesemodelsinevaluating the performance ofmanagersis more accuratethanothermodels?Toanswer this question, the data of investment companiesinTehran Stock Exchangeduring the35monthperiodwere evaluatedusingpanel dataandhypotheseswere tested.The results suggest that in evaluating the performance of investment companies’s managers, Carhartmodelis more accuratethan theothertwo models.
    Keywords: Investmentcompanies, Performance Evaluation, Carhartfour, factormodel, PRIYR
  • Hajieh Rajabi Farjad, Niloufar Mirsepasi *, Masumeh Samiei Pages 187-209
    Nowadays, in many organizations, the employees are heard to express their ideas and beliefs concerning the problems in their organizations. This study is dealing with the phenomenon of the organizational silence and its effects on productivity. The research method was descriptive-survey and an applied one. The statistical population included all the employees working in the main office of Transportation and terminals department in central province, which added to 250 people. The sampling method was random sampling. Using Cochran’s formula 124 people were chosen as the sample size. To gather the data two standard questionnaires, namely Van Dyne (2003) on organizational silence and Hersey & Goldsmith (1980) to measure manpower effects on productivity. The results indicated that organizational silence had effect on productivity and the defensive Silence and the acquiescent Silence have negative effect on manpower productivity. The findings and results of the research study reveal that organizational silence has impact on labor productivity. Also the results show that ProSocial Silence has positive impact on labor productivity, and the Defensive Silence and the Acquiescent Silence has negative impact on labor productivity.
    Keywords: organizational silence, Acquiescent Silence, Defensive Silence, prosocial Silence, manpower productivity