فهرست مطالب

معماری و شهرسازی پایدار - سال سوم شماره 1 (بهار و تابستان 1394)

نشریه معماری و شهرسازی پایدار
سال سوم شماره 1 (بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمود عزیززاده *، بهرام عنایتی، مریم فرزانه صفحات 1-14
    امنیت یکی از نیازهای اساسی در ساختارهای شهری و حفظ آن از مهمترین مسائل در زندگی شهری است. در این میان توسعه پایدار نه تنها برای نسل حاضر، بلکه برای آیندگان نیز توانایی خلق جامعه ای سالم و پایدار را دارد و پارکهای شهری عنصر مهمی در ایجاد یک شهر پایدار میباشند. چرا که آنها فرصتهایی در زمینه های مختلف همچون ارتقای کیفی محیط، امکانات تفریحی فعال و غیرفعال و محیطی زیبا را فراهم میکنند. هدف پژوهش، بررسی رویکرد CPTED در جهت ارتقای امنیت محیطی در پایداری پارکهای شهری میباشد و امروزه کمتر به لزوم ارتقای امنیت، پایداری و ظرفیتهای بالقوه پارکهای شهری در کاهش و یا جلوگیری از جرایم توجه میشود. این مقاله با روش تحلیلی و اسنادی در مرحله تدوین ادبیات نظری و با جمع آوری اطلاعات از طریق روش استدلالی منطقی در بستر مطالعات میدانی نشان میدهد که رویکرد CPTED، در اصل روشی برای بهبود بهره بری محیط است و میتوان از محیطهای شهری به شکلی بهینه استفاده نمود تا احساس امنیت محیطی در بخشهای مختلف فضاهای شهری به ویژه پارکها و فضاهای گردشی در ساعات مختلف شبانه روز برای مردم فراهم شود. همچنین از میان اصول پنجگانه رویکرد، حمایت از فعالیتهای اجتماعی و نظارت طبیعی از اولویت بیشتری برخوردار است.
    کلیدواژگان: امنیت محیطی، پایداری، پارک های شهری، رویکرد CPTED، پارک بهاران تهران
  • سیده اشرف سادات *، اسماعیل ضرغامی، علی خاکی صفحات 15-30
    ارزش های بومی و منطقه ای نزد صاحب نظران و هنرمندان بسیار پر اهمیت تر از آن است که بتوانند علاقه فزاینده به جهانی شدن را در آن ها ایجاد کند. معماری پایدار که در بناهای سنتی ایران وجود دارد، با شاخصه هایی چون توجه به ویژگی های اقلیمی، عوامل اقتصادی، عوامل اجتماعی- فرهنگی عجین می باشد. در معماری سنتی ایران ساختمان براساس فرهنگ و هویت قومی ایرانی شکل گرفته است و هیچگاه نوع پلان بر خلاف باورهای دینی و عقیده ای پایه گذاری نشده اند. در گذر زمان به خاطر ناملایمات اجتماعی و دور شدن جوامع از ارزش های اجتماعی خودی و بومی، معماری های دیگری حاکم شدند. که سرتاسر مشکل بودند، جوامع در جستجوی علت و راه حل برای آن مشکلات بحث پایداری و معماری پایدار را پیشنهاد کرده است. چه بسا که معماری بومی مصادیق بارز و دلنشینی برای معماری پایدار باشد. هدف تحقیق حاضر این می باشد که اصول معماری بومی که با مولفه های معماری پایدار تطبیق دارد و شیوه های احیاء و دوباره به کارگیری آن ها تدوین گردد. روش پژوهش این نوشتار مبتنی بر تحلیل توصیفی و مطالعات کتابخانه ای است. نتایج پژوهش نشان داد: مهم ترین اصل، همسازی و تطابق کالبد این مساکن با بوم جغرافیایی و اجتماعی آنهاست. علاوه بر آن، در یک جمع-بندی «تکنیک ها و فنون بکار رفته در مساکن سنتی ایران، کارآیی استفاده از این فنون و ابعاد پایداری مساکن با کاربرد این فنون» آورده شده که می توان از آن ها به عنوان مبنایی در راستای تعریف الگوی مسکن پایدار ایرانی بهره جست.
    کلیدواژگان: پایداری، خانه ایرانی، هویت، معماری سنتی، معماری بومی
  • حمید محمودی *، مسعود علیمردانی صفحات 31-46
    هدف اصلی طراحی فضاهای شهری، ارتقای کیفیات زندگی و ایجاد محیطی آرام و جذاب برای شهروندان است. مبلمان شهری به عنوان یکی از اصلی ترین عناصر محیط شهری، سهم بسزایی در مطلوبیت فضا دارد. از سوی دیگر استانداردهای مبلمان شهری منجر به افزایش کارآیی این عناصر، پایداری بیشتر مبلمان شهری و ارتقای سطح رضایت کاربران می شود. در این پژوهش موضوع و اهدافی که برای آن پیش بینی شده است از نوع توصیفی- تحلیلی است. جامعه آماری این پژوهش کلیه شهروندان بندر بوشهر بوده که درسال 1394 با استفاده از فرمول کوکران تعداد 248 نمونه تعیین گردیده و به روش تصادفی ساده مورد پرسشگری مستقیم قرار گرفته اند. پس ازجمع آوری اطلاعات میدانی و پرسشنامه، روابط بین متغیرهای پژوهش از طریق آماره های توصیفی و آماره های استنباطی در قالب نرم افزار SPSS 22 مورد بررسی قرار گرفته است. براساس تحلیل انجام شده بین نقش مبلمان شهری و ارتقای کیفیات بصری – زیبا شناختی پیاده راه های ساحلی شهر بوشهر ارتباط مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین زیبایی و کیفیت مبلمان نیز بر ارتقای شاخص های بصری پیاده راه های ساحلی تاثیر مثبت و معناداری ایجاد می نماید. به طوری که 9/69 درصد شهروندان تاثیرگذاری کیفیت مبلمان شهری و نیز 9/91 درصد تاثیرگذاری زیبایی مبلمان شهری را بر ارتقای کیفیات بصری – زیباشناختی پیاده راه های ساحلی شهر بوشهر را خوب تا عالی ارزیابی نموده اند. بنابراین با استفاده از اصول و مبانی حاکم بر هر یک از عناصر تاثیرگذار بر مبلمان شهری باید به ساماندهی محیط ها و منظر پیاده راه های ساحلی پرداخت و با خلق گزینه های ممکن و سازگار به محیطی مناسب و ایده آل نایل آمد.
    کلیدواژگان: کیفیات بصری و زیبایی شناختی، پیاده راه ساحلی، مبلمان شهری، بندر بوشهر
  • زهره فنی، فرهاد برندک *، فردین قاسم زاده صفحات 47-58
    شبکه معابر به عنوان ستون فقرات پیکر شهری و شاخصی ارزنده برای ارزیابی مفاهیمی چون؛ توسعه شهری پایدار، رشد هوشمند و شاخص نفوذ پذیری مطرح می باشد. پس هرچه میزان برخورداری و سهم هر یک از واحدهای شهری از معابر و شبکه دسترسی ها بیشتر باشد، بستر توسعه از درون فراهم تر می شود. لذا، معابر شهری (اصلی و فرعی) یکی از عناصر و مفاهیم جغرافیایی توسعه می باشد. هدف مطالعه حاضر مقایسه کارایی(برخورداری) نسبی مناطق شهری اهواز و شناسایی مناطق کارآ به لحاظ کارآیی توسعه معابر شهری است. روش تحقیق حاضر از نوع تحلیلی-کاربردی بوده و جامعه آماری تحقیق حاضر را مناطق 8 گانه شهر اهواز تشکیل می دهد. روش تحلیل داده ها نیز مبتنی بر تکنیک تحلیل پوششی داد ها بوده و برای تعیین ضریب کارایی واحدهای مورد بررسی، مشخص کردن واحدهای کارآ و ناکارآ و همچنین میزان پیشنهادی شاخص های مورد استفاده از 2 رویکرد مدل CCR (خروجی محور و ورودی محور) و برای رتبه بندی واحدهایی که با مدل CCR کارا شدند، از روش اندرسون-پیترسون(AP) استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان داد که طبق مدل CCR ، مناطق 8، 3، 4 و 2 شهر اهواز کارآ هستند که در تلفیق با کارآیی برتر(AP)، رتبه بندی نهایی این مناطق، گویای اولویت بندی گزینه ها به صورت مناطق 2، 3، 4، 8، 5، 7 ، 8 و منطقه 1 شهری می باشد.
    کلیدواژگان: تحلیل پوششی داده ها، کارآیی، توسعه کالبدی، شاخص های توسعه معابر، شهر اهواز
  • کیومرث حبیبی، مسعود علیمردانی، کسری کتاب اللهی *، فاطمه زین الصالحین صفحات 59-74
    همزمان با بلوغ پارادایم اجتماعی در سه دهه اخیر و رواج رویکرد مکان سازی، دیدگاه های جدیدی در طراحی شهری به تاسی از آن شکل گرفته اند، با این حال به نظر می رسد از اعتبار بالایی جهت استفاده در این حرفه، برخوردار نیستند. بنابراین، هدف اصلی پژوهش بررسی جایگاه این دیدگاه ها، براساس معیارهای مرز مفهوم سازی می یاشد. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و توسعه ای می باشد و از لحاظ روش تحقیق توصیفی _تحلیلی است. ماهیت داده ها، از نوع کیفی بوده و چارچوب نظری با استفاده از روش کتابخانه ای بررسی گردیده است. بر این اساس، هفت دیدگاه جدید طراحی شهری براساس معیارهای مرز مفهوم سازی، به روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، با مشورت 8 نفر از اعضای محترم هیئت علمی مورد ارزیابی قرار گرفتند و مشخص گردید که کدامیک، در حوزه طراحی-شهری خودآگاه و ناخودآگاه و کدام غیرطراحی شهری می باشند. ضرورت انجام پژوهش در این است که به محققان و پژوهشگران در این حوزه، در مورد اعتبار و جایگاه دیدگاه های مذکور، آگاهی می دهد که طرح هر دیدگاه جدیدی به منزله کاربردی بودن آن نبوده و ممکن است قابلیت ارجاع را نداشته باشد. پر واضح است که انتخاب و استفاده نادرست دیدگاه هایی که با وجود جدیدبودن، در قلمروی طراحی شهری جای نداشته، و مضامینی نو را عرضه نمی دارد، می تواند مانع از تحقق اصل طراحی شهری پایدار، گردد.
    کلیدواژگان: مکان سازی، دیدگاه های جدید طراحی شهری، طراحی شهری خودآگاه و ناخودآگاه، مرز مفهو سازی طراحی شهری، طراحی شهری پایدار
  • معصومه زارع زاده *، سارا دانشمند، محمد علی آبادی صفحات 75-90
    صنعت گردشگری با تاثیر بالقوه خود در اقتصاد هر کشور از جمله مقوله هایی است که همیشه مورد توجه مسئولین امر بوده است. با گسترش شهرنشینی و سرعت تغییرات در شهرها قریب به چند دهه است که بافت تاریخی شهرها دچار دگرگونی شده و هماهنگی خود را با ساختار اصلی حرکتی شهر از دست داده اند. این امر خصوصا از بعد گردشگری فضاهای شهری و میراث تاریخی و فرهنگی، شهرها را تحث تاثیر قرار داده و باعث کاهش تعداد مراجعین و فراموشی تدریجی یادمان های گذشته شهرها شده است. هدف این مقاله پیشنهاد راهکار مناسبی جهت طراحی مجموعه گردشگری با رویکرد زمینه گرا در جوار سرو کهنسال ابرکوه و بافت خاص پیرامونی است، که در آن پس از بیان مطالعات در حوزه باززنده سازی بافتهای تاریخی و تلاشهای انجام شده برای طراحی زمینه گرا به معرفی تئوری چیدمان فضا برای کمک به ارائه نتایج مطالعاتی دقیقتر پرداخته می شود. پژوهش از نوع کاربردی توسعه ای و روش پژوهش، توصیفی تحلیلی است و گردآوری اطلاعات از طریق منابع کتابخانه ای، مراکز آمار و بررسی های میدانی انجام شده است. در نتایج نهایی با تعیین عوامل تاثیرگذار در طراحی زمینه گرا در بافت های تاریخی، راهکاری برای تبیین ضوابط طراحی زمینه گرا جهت پایداری بافت های تاریخی فرهنگی شهرها پیشنهاد می شود. با کمک این معیارها و با توجه به میزان دسترسی و دید در مسیرهای موجود در بافت مجموعه، محل های مناسب به منظور کاربری های متعدد در طراحی معماری در نظر گرفته خواهد شد؛ در طراحی های آینده با کمک استفاده از شاخص های نرم افزارهای دیگر در این چارچوب می توان دقت طراحی زمینه گرا را بالاتر برد.
    کلیدواژگان: گردشگری، تفرج پایدار، طراحی زمینه گرا، روش چیدمان فضا
|
  • Mahmoud Azizzadeh *, Bahram Enayati, Maryam Farzaneh Pages 1-14
    Security is one of the main pillars of urban structures and maintaining it is the most important factor in urban life. Sustainable developments both for the present and for posterity are able to create a healthy and endurable society. Moreover, urban parks are important elements in creating sustainable cities. They provide some opportunities in various ways such as the promotion of environmental quality, active and passive recreational facilities, as well as providing a beautiful environment. The CPTED approach has been applied to survey the research of promoting environmental security in sustainability of urban parks. Nowadays, less attention is given to promoting security, sustainability and potential capacities of urban cities in reducing or preventing crimes. This article, through analysis, field study, and literary review of theoretical literature, by collection of information through logical reasoning methods, indicate that the CPTED approach is a way to improve the quality of the urban environment. Urban spaces can be optimized to provide a secure feeling for people, especially in parks and recreational spaces at different hours of the day. Also, among the five principles of the approach, supporting of social activities and natural surveillance take precedent.
    Keywords: Environmental Security, Sustainability, Urban Parks, CPTED Approach, Tehran Baharan Park
  • A. Sadat *, E. Zarghami, A. Khaki Pages 15-30
    Local and regional values with scholars and artists than it is very important that the growing interest in globalization can make them. Sustainable architecture in Iran's traditional buildings, with due regard to climatic factors such as economic factors, socio-cultural factors are intertwined. The traditional architecture of the building is based on Iranian culture and ethnic identity and the type of plan, unlike religious beliefs and belief has never been established. Over time away because of social adversity own social values and indigenous communities, other architectures were dominating. The whole problem, the cause and solution to the problems of the communities in search of stability and sustainable architecture has proposed. Perhaps the best examples of vernacular architecture and pleasing for sustainable architecture. The aim of this study is that vernacular architecture with components of sustainable architecture principles and methods of implementation of rehabilitation and re-employing them should be developed. Research method This article is based on a descriptive analysis and library studies. The results of this study sustainable architecture and optimal use of this principle is to achieve sustained for home. Finally, to provide useful guidelines for the design of "sustainability" and "sustainable development" achieved.
    Keywords: Sustainability, Iranian House, identity, traditional architecture, vernacular architecture
  • H. Mahmoodi *, M. Alimardani Pages 31-46
    The main objective of the design of urban spaces, improving the quality of life and create a quiet and attractive to citizens. Urban furniture as one of the main elements of the urban environment, contributes to the utility space. On the other hand leads to increased efficiency standards for urban furniture elements, urban furniture, and improve user satisfaction will be more stable.. In this study, the subject and the purposes for which it is predicted descriptive-analytic. The population of this research is that all citizens of Bushehr in 1394 and has been determined using a sample of 248 randomly samples were directly questioned. After collecting field data and questionnaire, the relationships between variables through descriptive statistics and inferential statistics in SPSS 22 software is discussed. Based on the analysis performed the role of urban furniture and visual aesthetic quality of the coastal city of Bushehr walk there is a significant positive relationship. The beauty and quality of furniture also enhance the visual indicator provides a positive and significant impact on coastal walk. So the impact of 69/9 percent of urban furniture quality, as well as 91/9 of an impact on the quality of visual beauty of urban furniture - aesthetic walk the coastal city of Bushehr has been good to excellent evaluation. So with the principles governing the organization of each of the elements affecting the environment and urban furniture should walk the coastal landscape, and the creation of ideas on possible options and adapts to the environment achieved.
    Keywords: visual, aesthetic qualities, walk the coastal, urban furniture, Bushehr
  • Z. Fanni, F. Barandak *, F. Ghasemzadeh Pages 47-58
    Urban Passages network is under consideration as the backbone of city and are an important indicator to assess concepts such as sustainable urban development, smart growth and permeability index. So, how is increased the contribution of each urban units of passages and network access, Will be provided field of development from the inside. So, City passages (main & subs) is one of the elements and geographical concepts development. The purpose of present study is to compare the relative efficiency of urban areas in Ahvaz and identify the efficient area, in terms development of city passages. In the present study, Applied-analytical method was used and statistical population includes urban areas in Ahvaz (8 urban area in Ahvaz). Data Envelopment Analysis (CCR model) is used to determine the efficiency ratio of Decision Making Units (DMUs) and to distinguish efficient and inefficient Decision Making Units. For the units that are identified as efficient by Data Envelopment Analysis (CCR model), Anderson–Pearson (AP) was used. Data analysis and findings showed that areas of 8, 4, 3 and 2 Ahvaz city have been efficient Data Envelopment Analysis (in CCR model) that Final ranking Indicates prioritize options in order is Region 2, 3, 4, 8, 5, 7, 8 and 1 urban area. Finally, for offer the optimal amount of inefficient units to achieve efficiency, virtual areas were introduced as a pattern for inefficient areas. Inefficient areas will achieve efficiency if they can be promoted to achieve the conditions of their similar virtual areas.
    Keywords: Data Envelopment Analysis, Efficiency, Physical development, Passages development Indicators, Ahwaz city
  • Qmars Habibi, M. Alimardani, Kasra Ketabollahi *, Fatemeh Zeynolsalehin Pages 59-74
    As social paradigm matured during 3 past decades and place making approach promoted, there have been new urban design viewpoints established. However, it seems that they are not highly credited in this field. Hence, the main objective of this research is to investigate the place of these viewpoints based on conceptualization boundary criteria. This research is an applied and developmental one in term of goal and a descriptive-analytic in term of methodology. Data is qualitative and the theoretical framework in this research is library studying. Accordingly, there was 7 new urban design viewpoints evaluated based on conceptualization boundary criteria using an analytical hierarchy process (AHP) and consulting with 8 members of faculty board. It was detected which viewpoint was in conscious or unconscious urban design and which is not urban design. This research was required since the researchers of other areas would be provided with knowledge on validity and place of these viewpoints so that addressing new viewpoints doesn’t mean their application and they may not be referenced. However the viewpoints are new, there are no places for them in urban design realm. It is obvious that incorrect selection and application of viewpoints can block the way toward sustainable urban design principle.
    Keywords: place making, new urban design viewpoints, conscious, unconscious urban design, urban design conceptualization boundary, sustainable urban design
  • Masume Zarezade *, S. Daneshmand, M. Aliabadi Pages 75-90
    Tourism industry with potential impact on the economy of any country, including factors that has always attracted the attention of authorities.With urbanization and the race of change in cities, close to decades the historic fabric of the city has changed for and their coordination with the main structure of the city is lost. This would especially affect urban spaces in the field of tourism and historical and cultural heritage of cities and reduce the number of clients and gradually forget the past memorials cities. The historic city Abarkuh despite numerous of historical and natural Monuments, especially old Cyprus that lived approximately 4,500 years and a height of 25 meters and surrounding context, is a special area which has natural, historical and unique potentials to attract tourists; but Unfortunately, the appropriate arrangements have not already been made to attract tourists in the city. According to the desert areas of this region, effective protection and optimization of the tourist attraction in the desert Iran could someday make it as the heart of recreational and scientific tourism in the depths of the desert. That’s why it is necessary to have a Tourist Complex consistent with local and regional values in this region.
    Keywords: tourism, sustainable recreation, field, oriented design, Space Syntax method