فهرست مطالب

نشریه معماری و شهرسازی پایدار
سال یازدهم شماره 1 (بهار و تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • افسانه زرکش*، مهران شاهمرادی، منصور یگانه صفحات 1-28
    نماها مرز داخل و خارج ساختمان ها هستند بنابراین از اهمیت فوق العاده ای در جهت ارتقای کیفیت زندگی و کاهش مصرف انرژی برخوردارند. امروزه با استفاده از معماری حرکتی می توان آسایش افراد داخل بنا را بهبود بخشید. پارامتریک بودن نماها امکان می دهد حرکت سایبان ها در ساعات مختلف را به صورت کدهای قابل تعریف برای کامپیوتر ها و ربات های حرکتی انتقال داد. این عمل باعث می شود تا نمای ساختمان سیستم پویا و اقتباسی از طبیعت در جهت مصرف بهینه انرژی داشته باشد. این پژوهش با روش شبیه سازی و تحلیل و توصیف داده ها انجام شده که برای یافتن حالات بهینه از الگوریتم ژنتیک استفاده کرده است. روش های گردآوری اطلاعات عبارتند از منابع معتبر کتابخانه ای و اینترنتی و استفاده از شبیه سازی ساختمان مورد نظر و اعمال حالات مختلف سایبان ها و اندازه گیری میزان مصرف انرژی و شاخص های آسایش دیداری. فرضیه این است که سایبان های متحرک بیشتر از سایبان ثابت مصرف انرژی را با حفظ آسایش دیداری، بهینه خواهند کرد. بررسی داده های پژوهش و مقایسه نمونه متحرک با نمونه های بدون سایبان مقدار 32% کاهش در مصرف انرژی و تامین 55% نور داخلی را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: نمای پارامتریک، بهره وری مصرف انرژی، تطبیق پذیری، نمای متحرک
  • ناصر بهارلو هوره*، سید محمدرضا برقعی صفحات 29-44

    در این مطالعه، بهینه سازی مصرف انرژی ساختمان دانشکده مکانیک دانشگاه شهید رجایی با استفاده از مدلسازی در نرم افزار دیزاین بیلدر انجام شده است. اعتبارسنجی حل، یک بار از طریق نرم افزار انسیس فلوینت و یک بار به صورت تجربی انجام شده است. مدلسازی در دیزاین بیلدر بر اساس محاسبه بار سرمایی و گرمایی و در فلوینت به صورت سه بعدی بر اساس حل معادلات پیوستگی، تکانه و انرژی با تقریب بوزینسک انجام شده است. با تلفیق پیکربندی های مختلف پرده، پنجره، تجهیزات روشنایی و دماهای تنظیم سرمایش و گرمایش، 85 جایگشت مختلف تشکیل می شود. برای همه این حالت ها محاسبات بار سرمایی و گرمایی انجام شده و از بین آنها 10 حالت برتر معرفی و رتبه بندی شده اند. کاربران ساختمان می-توانند با توجه به محدودیت های چهارگانه اقتصادی، کاربری، زیستی و سلیقه ای به ترتیب رتبه ها را بررسی کرده و یکی از این حالت ها را انتخاب کنند. نتایج نشان می دهد بهینه ترین حالت زمانی است که پنجره دوجداره بدون سایه بان، پرده با نوار بازتابی بالا و سیستم روشنایی لامپ فلورسنت تری فسفر با فرکانس بالا و دمای تنظیم گرمایش 20 و دمای سرمایش 28 درجه سلسیوس باشد. با اعمال شرایط بهینه، در طول یک سال به میزان 86/43 درصد در مصرف گاز و 65/11 درصد در مصرف برق صرفه جویی می شود. این امر موجب کاهش هزینه ی برق مصرفی ساختمان به میزان 56/10 درصد معادل 15 میلیون و 200 هزار ریال سالانه می باشد. همچنین با اعمال شرایط بهینه، میزان کربن دی اکسید تولیدی ساختمان 83/11 درصد به صورت سالانه کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: ساختمان آموزشی، بار سرمایشی و گرمایشی، صرفه جویی مصرف انرژی، انسیس فلوئنت، دیزاین بیلدر
  • قدسیه سادات نجفی، یوسف گرجی مهلبانی*، پیمان پیله چی ها صفحات 45-58

    استفاده مناسب از نور روز، استفاده از منبع رایگان روشنایی است و توجه به کمیت و کیفیت آن، از بعد مصرف انرژی نیز در مراحل اولیه طراحی معماری بسیار حایز اهمیت است. با توجه به اینکه تغییر در هندسه فرم بنا می تواند پاسخ های متفاوتی (و حتی بعضا متضادی) در بحث نور و انرژی داشته باشد، یافتن فرم بهینه هندسی ساختمان اهمیت دوچندانی پیدا می کند. با وجود تاثیر بالای فرآیند تحلیل حساسیت در تحلیل عملکرد انرژی ساختمان و کاهش زمان شبیه سازی پژوهش های اندکی در این زمینه انجام شده است. این پژوهش به دنبال بهینه سازی تناسبات هندسه ی یک ساختمان اداری در شهر قم است. شبیه سازی مقداری نور و انرژی در مدل پایه ی پژوهش انجام شده و پارامترهای هندسی طول، عرض و ارتفاع ساختمان و همچنین اندازه پنجره شمالی و جنوبی و تعداد سایه بان در مدل های مختلف به کمک الگوریتم ژنتیک بررسی شده است. سپس تاثیر این پارامترهای هندسی به کمک محاسبات ریاضی درروش تحلیل حساسیت سراسری و بر مبنای شاخص SRC انجام شده است. نتایج حاصل از پژوهش حاکی از آن است که در مدل بهینه، نسبت طول به عرض ساختمان 1.13 و نسبت پنجره به دیوار برای جبهه جنوبی ساختمان 43 درصد و نسبت پنجره به دیوار برای جبهه شمالی ساختمان 10 درصد است و تعداد سایه بان جبهه جنوبی 2 عدد است. نتایج حاصل از تحلیل حساسیت حاکی از آن است که طول اتاق و بعدازآن عرض اتاق موثرترین پارامترهای هندسی ساختمان دررسیدن به یک طراحی انرژی-نور کارا در بستر این پژوهش بودند.

    کلیدواژگان: تحلیل حساسیت، بهینه سازی، نور روز، هندسه ساختمان، الگوریتم ژنتیک
  • تدوین مدل مفهومی مدیریت هوشمند فضاهای شهری
    مریم محمدی*، زهرا حق شناس صفحات 59-84

    مدیریت فضاهای شهری به دلیل توجه ویژه به نیازهای زندگی افراد و کیفیت های محیط زندگی آنها، نیازمند رویکردی در جهت هم راستایی با مفاهیم هوشمندسازی است. هدف این مقاله، شناسایی الزامات و محدودیت ها و تدوین مدل مفهومی مدیریت هوشمند فضاهای شهری در شهر تهران است. با توجه به هدف پژوهش، روش این پژوهش کیفی و مبتنی بر تحلیل محتوای کیفی آرا متخصصان حوزه مدیریت شهری و شهرسازی (23 نفر) است که از طریق مصاحبه ی نیمه ساختاریافته و با روش نمونه گیری گلوله برفی انجام شده است. با کدگذاری داده ها، مقوله ها و مفاهیم متناظر با مدیریت هوشمند فضاهای شهری تدوین شده است. این مفاهیم مشتمل بر زیرساخت، بستر تحقق و بستر اجرا است. زیرساخت تحقق خود مفاهیمی چون سازماندهی نهادی، نیازسنجی، زیرساخت های سخت افزاری، فرهنگی و قانونی را دربرمی گیرد. بستر تحقق دربردارنده ی مفاهیمی چون مشارکت شهروندی، سازوکارهای قدرت، مفاهمه ی دوجانبه، آگاهی بخشی، تضاد منافع گروه های بهره بردار، حضور متخصصین، ظرفیت اقتصادی و خصوصی سازی است و بستر اجرا مشتمل بر تقویت جامعه ی محلی، محدودیت های اجرایی، اعتمادسازی، بازخوردپذیری، مدیریت هوشمند و بسترهای فضایی است.

    کلیدواژگان: مدیریت هوشمند، مدیریت فضای شهری، مدیریت هوشمند فضای شهری، مدل مفهومی
  • سید رضا آزاده، جمال محمدی*، حمیدطاهر نشاط دوست صفحات 85-99

    به عنوان یک مسیله مهم در مطالعات شهری، موضوعی که تاکنون در کشور ایران کمتر به آن پرداخته شده است، رابطه میان کیفیت کالبدی محیط سکونت شهروندان و اختلالات روانی است. هدف اصلی از این مطالعه، بررسی ارتباط بین شاخص های کیفیت کالبدی محله های شهری و اختلالات روانی در کلانشهر اصفهان بود. این پژوهش بر روی 434 نفر از شهروندان اصفهان انجام شد. ارزیابی وضعیت اختلالات روانی با پرسشنامه 90 سوالی SCL-90 انجام شد. کیفیت محیط مسکونی افراد در پنج بعد (شرایط طبیعی، کیفیت فضاهای باز عمومی، شرایط خیابان ها، آلودگی های محیطی و کاربری و خدمات محلی) با پرسشنامه محقق ساخته ارزیابی گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون لجستیک رتبه ای انجام شد. براساس نتایج، نمره میانگین ضریب کلی علایم مرضی در بین نمونه آماری پژوهش برابر با 29/1 شد. در تحلیل همبستگی میان اختلالات روانی و شاخص های کالبدی محله های مسکونی رابطه معنی داری دیده شد (001/0  <p). نتایج رگرسیون لجستیک رتبه ای نشان داد که 15 شاخص به ترتیب شامل پارک های محلی، کیفیت پیاده روها، قابلیت پیاده روی، تنوع پوشش گیاهی، امنیت خیابان، فضاهای نشستن و مکث، روشنایی خیابان در شب، پاکیزگی محیط، عدم وجود آلودگی صوتی، ترافیک روان در سطح محله، فضاهای آبی، تنوع گیاهان، درختان و گل ها، دسترسی به امکانات تفریحی، دسترسی به حمل ونقل عمومی و دسترسی به مراکز خرید محلی، بیشترین تاثیرگذاری را بر اختلالات روانی دارند. ارتباط و همبستگی میان اختلالات روانی و کیفیت کالبدی محله های شهری به معنای ادغام ملاحظات بهداشتی و اصول برنامه ریزی شهری است تا اثرات منفی محیط های مسکونی بر اختلالات روانی کاهش یابد.

    کلیدواژگان: متغیر کالبدی، محله های شهری، سکونتگاه های شهری، اختلالات روانی، شاخص GSI
  • فرزانه صلاحی مهر، پریسا هاشم پور* صفحات 101-126

    پایداری فرهنگی بر ارتقاء کیفیت زندگی، حفظ و انتقال ارزش های ماندگار استوار است. پایداری فرهنگی نیازمند شناسایی ارزش های فرهنگی یک سرزمین و تاثیرگذاری و تاثیرپذیری از فرهنگ های جهانی ست تا ضمن حفاظت از هویت فرهنگی خود، با شرایط و نیازهای زمان هماهنگ شده و کیفیت زندگی را بهبود بخشد. مسکن امروزی با ظهور فرهنگ های جهانی و نادیده گرفتن ارزش های بومی، هویت فرهنگی خود را از دست داده و با نادیده گرفتن مفهوم پایداری فرهنگی، فاقد کیفیت موردنیاز مسکن جدید بوده است. این پژوهش تلاش نموده تصویری از وضعیت کیفی مجتمع های مسکونی تبریز به دست آورده و پایداری فرهنگی فضاهای سکونتی را با مدنظر قراردادن نیازهای نسل معاصر در بستر فرهنگی خود ارتقاء دهد.پژوهش حاضر به لحاظ هدف کاربردی و راهبرد آن در بخش نظری، توصیفی_تحلیلی و در بخش میدانی، موردکاوی است. در بخش نظری، پس از رسیدن به ابعاد پایداری فرهنگی شامل هویت فرهنگی و توسعه فرهنگی، با تاثیرگذاری مولفه های توسعه_ شامل تبادل، تکامل و تغییر_ بر ارزش های فرهنگی در معماری، شاخص های پایداری فرهنگی در معماری تبیین شد. در بخش میدانی، ارزیابی مجتمع های مسکونی آسمان و ستارخان، در سه مقیاس محیط، ساختمان و واحد مسکونی، به روش مشاهده و پرسشنامه انجام گرفت. مقادیر متغیر داده های کمی حاصل از پرسشنامه ها با استفاده از آزمون Chi-Square و Fisher''s Exact تجزیه وتحلیل شد. جهت تعیین وضعیت پایداری فرهنگی در دو مجتمع مسکونی، تحلیل داده های حاصل از مشاهده و پرسشنامه، به روش مقایسه میانگین داده ها با اعمال ضریب و تفسیر آن ها به روش پرسکات الن انجام گرفت. یافته های حاصل از مقایسه مولفه های پایداری فرهنگی بین دو مجتمع مسکونی نشان می دهد، مجتمع آسمان در تمامی مولفه ها به غیر از مولفه تبادل مردم واری، نسبت به مجتمع ستارخان، از امتیاز برابر یا بالاتری برخوردار است. در بعد توسعه فرهنگی، تبادل ارزش های فرهنگی در مجتمع های مسکونی، بیشتر از تکامل یا تغییر آن ها موردتوجه قرار گرفته است. در بعد هویت فرهنگی، مولفه های امنیت وآسایش، عدالت ومساوات، طهارت وصداقت و وحدت ونظم، پایداری بالقوه(خوب) و سایر مولفه ها، پایداری متوسطی دارند که راهکارهایی جهت بهبود پایداری این مولفه ها در مجتمع های مسکونی پیشنهاد شد.

    کلیدواژگان: هویت، توسعه، پایداری فرهنگی، مجتمع مسکونی، تبریز
  • پرنیان عبیدی، وحیده حجتی*، حمیدرضا عظمتی صفحات 127-144
    امروزه به علت افزایش مجتمع های مسکونی به عنوان مکان زندگی انسان ها بیش از پیش مورد توجه می باشد. حفظ امنیت از مهم ترین مسایل است. هدف، بررسی و دستیابی به مولفه های موثر در ایجاد مکان های امن تر در مجتمع های مسکونی است. امنیت بر این فرض استوار است که می توان از طریق کاهش درجه آسیب پذیری فضاهایی که فرصت ارتکاب جرم را فراهم می آورند از وقوع جرم جلوگیری کرد. گاهی در 1جامعه امنیت وجود دارد ولی افراد احساس امنیت ندارند که این مساله موجب نابسامانی در جامعه و احساس ناامنی می شود. پرسشنامه با 64گویه در پیمایش دلفی بین20متخصص در ابتدا توزیع شد و از روایی سازه ای برای شناسایی نظرات مختلف افراد متخصص استفاده گردید و در نهایت با استفاده از نرم افزارSPSS-22 و ایموس نتایج منتج گردید. روش تحقیق بر حسب هدف کاربردی و از لحاظ نوع، توصیفی- پیمایشی و جامعه آماری متخصصین معماری و شهرسازی با حداقل 3سال سابقه کاری، با حجم نمونه 85نفر که به روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب شده اند، است. جهت بررسی مولفه موثر بر ارتقاء احساس امنیت زنان و ارزیابی روابط و میزان اهمیت آن ها نسبت به همدیگر و موثرترین مولفه ها از آزمون های کروسکال والیس، یومن ویتنی، همبستگی اسپیرمن، فریدمن، اسمیرونف کولموکرف، رگرسیون، نیکویی برازش و در نهایت ایموس استفاده شده است. نتایج بررسی های انجام شده ایموس بدین صورت است که از میان 6مولفه، مولفه معماری- کالبدی با تاثیر (682/0) بیشترین و زیبایی شناسی با اثر مستقیم (082/0) کمترین مقدار واریانس ارتقاء احساس امنیت زنان در مجتمع های مسکونی را تبیین کرده است.
    کلیدواژگان: احساس امنیت، زنان، پیشگیری، جرم، مجتمع های مسکونی
  • آزاده رضایی، محمدرضا پورزرگر*، وحید شالی امینی صفحات 145-158

    امروزه در کلانشهر تهران به دلایل متعددی مساحت آپارتمان ها تنزل یافته است که در این راستا توجه معماران در طراحی فضای داخلی مساکن معطوف به عملکردگرایی و استفاده هرچه بیشتر از فضاها گردیده که این مهم منجر به یکپارچگی قلمروها و تجاوز به خلوت ساکنین شده است. از این حیث هدف اصلی این پژوهش بررسی وضع موجود در آپارتمان های مسکونی کوتاه مرتبه شهر تهران از منظر نحوه قلمروپایی و ارایه راهبردهای کاربردی به جهت خلوت گزینی در آپارتمان های مسکونی کوتاه مرتبه در شهر تهران می باشد. این پژوهش از نظر روش شناسی توصیفی-تحلیلی و پیمایشی است و محدوده پژوهش شامل تعدادی از آپارتمان مسکونی کوتاه مرتبه با مساحت پایین در شهر تهران است. جامعه آماری پژوهش شامل متخصصان در حوزه طراحی ساختمان های مسکونی، اساتید و پژوهشگران این حوزه می باشد. روش تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون T-Test، فریدمن، تحلیل عاملی و روش مدل سازی معادلات ساختاری می باشد. بر اساس نتایج حاصل از تحقیق، طراحان می توانند به منظور خلوت گزینی در مسکن آپارتمانی معاصر از طریق قلمروپایی، از هر سه مولفه کالبدی، معنایی و فرهنگی-اجتماعی به صورت توامان بهره بگیرند که به منظور پیاده سازی هر یک از مولفه های مذکور می توانند از راهبردهایی چون تفکیک قلمروهای خصوصی،نیمه خصوصی و عمومی و رعایت سلسله مراتب دسترسی به هریک از قلمروهای مذکور، رعایت اصل محرمیت در نظام ورودی آپارتمان ها، بهره گیری از مبلمان و چیدمان انعطاف پذیر در فضای داخلی آپارتمانها و... استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: قلمرو، خلوت، فضای شخصی، آپارتمان مسکونی کوتاه مرتبه، شهر تهران
  • سعید محمدزاده بلالمی، محسن قاسمی*، ملیحه نوروزی، منصور نیک پور صفحات 159-176

    بااهمیت یافتن مباحث توسعه انسانی واجتماعی،انتقادات زیادی ازسوی صاحب نظران طراحی شهری ومعماری درموردشهرسازی و معماری مدرن وکیفیت کالبدی-فضایی آن مطرح شد؛یکی ازخصوصیات مطرح کالبدی-فضایی،محصوریت است که مطالعه ی حاضررابطه-ی آنرا درسه زیر شاخه کالبدی-فضایی، فعالیتی-عملکردی و ادراکی-معنایی با افزایش فعالیت اجتماعی و در نتیجه افزایش تعاملات اجتماعی، در میدان مرکزی شهربم،مورد بررسی قرار داده است. روش تحقیق پیمایشی و مبتنی بر رویکرد توصیفی- تحلیلی است. در مرحله پیمایش، از پرسشنامه محقق ساخت و مشاهده میدانی استفاده شد، جامعه و نمونه آماری تحقیق 30 نفر ازمتخصصان و کارشناسان محلی شهر بم بودند که نسبت به وضعیت میدان شناخت و آگاهی داشتند و به شیوهی نمونه گیری زنجیره ای انتخاب شدند، در مرحله ی تجزیه و تحلیل داده ها از روش آزمون تی و روش تحلیلی سوات استفاده شد. نتایج نشان داد که منظرفضای عمومی میدان مرکزی بم بی نظم،آشفته ونابسامان است ودر مجموع این موضوع،ناشی ازهمنشینی ناهمگون ونامتجانس کالبد (فرم،شکل ونما)،فعالیت وفضا (اتفاقات درون شهر) است و به طور خاص ناشی ازعدم هماهنگی وتناسب درترکیب عناصر (اجزاءوارکان) بناهایی است که درکناریکدیگرقرارگرفته اند و به نمای شهری شکل داده اند. در محدوده مورد مطالعه، فراموشی عامل محصوریت شامل جداره ونمای ساختمان ها که عضوی ازمنظربصری شهرتلقی می شوند، ازدلایل اجتماع گریزی شناخته شد. نقاط قوت و ضعف شاخصه های محصوریت و فرصت ها و تهدیدهایی که در این فضا وجود دارند، می توانند زمینه ساز حضور یا عدم حضور شهروندان شوند و امکان وقوع تعاملات اجتماعی را ایجاد نمایند. نتیجه اینکه اجتماع پذیری و شکل گیری زندگی جمعی در فضاهای عمومی شهری معلول سه مکانیسم کالبدی-فضایی، فعالیتی-عملکردی و ادراکی-معنایی بوده و در واقع شکل گیری حیات جمعی در میدان مرکزی شهر بم و فضاهای عمومی شهری نتیجه ی طیفی از فرآیندهای کالبدی، فضایی، فعالیتی و معنایی است که در قالب عوامل محصوریت قرار می گیرند.

    کلیدواژگان: فضای عمومی، محصوریت، اجتماع پذیری، حیات جمعی
  • الهام لشکری*، فاطمه ارجمندی صفحات 177-192
    مسکن به عنوان یکی از مهم ترین کاربری های شهری که پاسخگوی نیازهای اساسی شهروندان و تامین کننده کیفیت زندگی، رفاه و آسایش آن ها است همواره یکی از دغدغه های اصلی توسعه پایدار شهری بوده است. اگرچه پایداری اجتماعی مسکن به نسبت پایداری زیست محیطی و اقتصادی آن متاخرتر است اما امروزه به عنوان جزیی جدایینا پذیر از فرآیند توسعه پایدار و مسکن پایدار به شمار می رود. پژوهش حاضر با هدف شناسایی شاخص های اجتماعی مسکن پایدار به شناسایی و ارزیابی این شاخص ها در مجتمع مسکونی 600 دستگاه مشهد پرداخته است. به همین منظور ابتدا با استفاده از 20 مصاحبه باز با ساکنان مجتمع و روش داده بنیاد شاخص ها (مشارکت، هویت، امنیت و رضایت و مطلوبیت محیطی) و زیرشاخص های اجتماعی مسکن پایدار معرفی شده است. سپس با استفاده از 67 پرسشنامه بسته زیرشاخص های اجتماعی مسکن پایدار ازنظر ساکنان مجتمع ارزیابی شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد تمامی شاخص های اجتماعی مسکن پایدار در این مجتمع در حد متوسط رو به بالا بوده که نشانگر یک وضعیت نسبتا قابل قبول است. شاخص هویت تحت تاثیر وضعیت مطلوب حس غرور و تعلق ساکنان به محل سکونت خود نسبت به دیگر شاخص ها از مطلوبیت بیشتری برخوردار و دارای رابطه مستقیم با دیگر شاخص ها است. بنابراین به کمک تقویت این شاخص ها و انجام اقدامات اجرایی نظیر ارتقاء نظارت اجتماعی، افزایش همه شمولی فضاهای عمومی مجتمع، تامین زیرساخت های تعامل اجتماعی، توسعه فعالیت های اجتماعی فرهنگی، ظرفیت سازی برای مشارکت و مسیولیت پذیری اجتماعی و... می توان افزایش پایداری اجتماعی را در این مجتمع مسکونی تضمین نمود.
    کلیدواژگان: مسکن پایدار، شاخص های اجتماعی مسکن، روش داده بنیاد، مجتمع مسکونی 600 دستگاه، مشهد
  • ندا منصورحسینی، علی جوان فروزنده*، قاسم مطلبی، معصومه یعقوبی صفحات 193-214

    فضاهای باز مجتمعهای مسکونی نقش اساسی در شکلگیری معنای ارتباطی ساکنین ایفا می کنند. مناسب سازی این فضاها با توجه به نیازها و الگوهای عملکردی گروه های بهره بردار جهت حضورپذیری اقشار مختلف در تمامی گروه های سنی و جنسی از مهمترین دغدغه های طراحان می باشد. یکی از گروه های سنی بسیار مهم و ضروری جهت بررسی تاثیر مکان در ایجاد حس نشاط و امید به زندگی برای این اقشار، سالمندان می باشد. علی رغم مطالعات متعدد در خصوص حضورپذیری در فضاهای باز مجتمع های مسکونی، راهکارهای طراحی مناسب و کاربردی برای طراحان در گروه های بهره بردار سالمندان صورت نگرفته است.این پژوهش با هدف بررسی نقش فضاهای باز مجتمع های مسکونی درحضورپذیری گروه های سنی سالمندان، به بررسی تاثیر جنبه های مولفه های کالبدی-فعالیتی در شکل گیری معنا برای سالمندان می باشد. این پژوهش از نظر نوع تحقیق : کیفی، از نظر راهبرد تحقیق : ترکیبی (تفسیری-تحلیلی و همبستگی) و ابزار جمع آوری داده ها شامل مشاهده، مصاحبه نیمه سازمان یافته و پرسشنامه (بسته و باز) می باشد. نتایج پژوهش حاکی از آن است که، مولفه های کالبدی و فعالیتی فضاهای باز، در معناداری این فضاها، جهت حضور گروه های سنی سالمندان موثر بوده، و شاخصه های کالبدی این فضاها بیشترین تاثیر را در شکل گیری سطوح مختلف معنا برای سالمندان دارا می باشند. در میان مولفه های کالبدی : آسایش محیطی، ایمنی و امنیت محیطی بیشترین تاثیر و مولفه اقلیم کمترین تاثیرگذاری و در بین مولفه های فعالیتی : رویدادپذیری و اختلاط عملکردی بیشترین تاثیر در شکل گیری سطوح مختلف معنا را دارد. همچنین در بین مولفه های معنایی : خوانایی و آشنایی به ترتیب بیشترین و کمترین نقش را در معناداری فضاهای باز برای سالمندان ایفا می کنند.

    کلیدواژگان: سالمند، فضای باز، مجتمع مسکونی، اکباتان
  • مجید عفیفیان، هادی کشمیری*، حامد مضطرزاده، کرامت الله زیاری صفحات 215-234

    با افزایش سالمندان جهان و ایران، توجه به این گروه و تامین شرایط محیطی مناسب، در راستای حفظ رضایتمندی آنان بیشتر شده است. از جمله مولفه های تاثیرگذار در افزایش کیفیت فضای باز، طبیعت و عناصر آن می باشد که امروزه به صورت رویکردهای نوین همچون رویکرد بیوفیلیک قابل بررسی است. این پژوهش با هدف ارزیابی ارتباط عناصر بیوفیلیک فضای باز مجتمع های مسکونی با رضایتمندی سکونتی سالمندان و در نظر گرفتن تاثیر عوامل فردی (متغیر تعدیلگر) در این ارتباط انجام شده است. روش پژوهش بصورت کمی و به شیوه پیمایشی، با استفاده از ابزار پرسشنامه محقق ساخته صورت پذیرفته است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون ضریب همبستگی رگرسیون و نرم افزار spss24 استفاده شده است. جامعه آماری، سالمندان ساکن مجتمع های مسکونی شهر شیراز می باشد و از تعداد 174 فرد بالای 60 سال (101 مرد و 73 زن) نمونه گیری انجام گرفته است. مقایسه نتایج آزمون ها، مشخص می نماید که عوامل فردی (متغیر تعدیلگر) بر ارتباط متغیرهای پژوهش تاثیرگذار است و این تاثیر می تواند در معنادار بودن و میزان همبستگی روابط، اثرگذار باشد. از هفتاد و دو ارتباط در نتایج مجموع سه مجتمع، شصت و هفت ارتباط با ضریب همبستگی متوسط و پنج ارتباط با ضریب همبستگی کم می باشد. بیشترین ضریب همبستگی مربوط به مولفه مکان گرایی با تاثیر عامل فردی وضعیت تاهل (656/0) و با ضریب تعیین تعدیل شده (472/0) می-باشد. نتایج مربوط به ریزعناصر بیوفیلیک نشان دهنده سی و هشت ارتباط معنادار و شش ارتباط بدون معنا (از چهل و چهار ارتباط) و عنصر حس تعلق (549/0) دارای بیشترین همبستگی می باشد. یافته های این پژوهش می تواند در تقویت عناصر بیوفیلیک فضای باز مجتمع های مسکونی در جهت رضایتمندی سکونتی سالمندان موثر واقع شود.

    کلیدواژگان: سالمندان، عناصر بیوفیلیک، رضایتمندی سکونتی، فضای باز مجتمع مسکونی
|
  • Afsaneh Zarkesh *, MEHRAN SHAHMORADI, Mansour Yeganeh Pages 1-28
    Since 1970, a major worldwide is energy shortage along with the high consumption of energy in buildings. Architects are attempting to find solutions for managing buildings energy consumption.Facades are borders between interior and exterior of buildings so they play an important role in promoting the quality of life and reducing energy consumption. Proper management of the building facade can reduce the building’s energy demand. In fact interaction with the environment occurs through façade of the building. Today occupants’ comfort can be optimized using kinetic architecture. The parametric nature of facades allows the movement of shading at different hours that can transform by describable codes for computers and movable robots. This causes applying dynamic system for energy optimization consumption in building facade. This research has done by simulation method and data analysis that has used Genetic Algorithm for achieving optimized states.Information collecting methods are included librarian and internet resources and simulation proposed building and exerting different states of shadings and energy consumption measurement and visual comfort indicators. The hypothesis is about movable shadings optimize energy consumption in addition to visual comfort more than fixed shadings. Comparison of movable case with cases without shading shows a 32% reduction in energy consumption and 55% providing interior light.
    Keywords: parametric facade, Energy consumption, adaptation, movable facade
  • Nasser Bahalou-Houreh *, Seyyed MohammadReza Borghei Pages 29-44

    In this study, the energy consumption optimization of Shahid Rajaei University Faculty of Mechanics building has been done using modeling in DesignBuilder software. Validation of the solution has been done once through Ansys Fluent software and once experimentally. Modeling is done in Design Builder based on the calculation of cooling and heating load and in Fluent in three-dimensional form based on solving continuity, momentum and energy equations with Bouzinsk approximation. By combining different configurations of curtains, windows, lighting equipment and heating and cooling adjustment temperatures, 85 different permutations are formed. cooling and heating load calculations have been done for all these modes and the top 10 modes have been introduced and ranked. The users of the building can check the ratings and choose one of these modes according to the four limitations of economic, user, biological and taste. The results show that the most optimal condition is when the double-glazed window has no shade, the curtain has a high reflective tape and the lighting system is a high-frequency triphosphor fluorescent lamp and the heating temperature is 20 and the cooling temperature is 28 degrees Celsius. By applying optimal conditions, 43.86% in gas consumption and 11.65% in electricity consumption can be saved in one year. This reduces the cost of electricity consumption of the building by 10.56%, equivalent to 15 million and 200 thousand Rials annually. Also, by applying optimal conditions, the amount of carbon dioxide produced by the building decreases by 11.83% annually.

    Keywords: Educational building, Cooling, heating load, energy saving, Ansys Fluent, Design builder
  • Godsiye Sadat Najafi, Yousef Gorji Mahlabani *, Peiman Pilechiha Pages 45-58

    Proper use of daylight is use of free source and Paying attention to quantity and quality of energy, is very important in the architectural design. Given that change of building geometry can have different answer (even sometimes antithetical) in the energy and daylight, so finding optimal building geometry is very important. Despite high impact of the sensitivity analysis on the building energy performance and the reduction of simulation time, little research has been done in this field. This study wants to optimize the geometric proportions of an office building in Qom. Quantitative simulation of daylight and energy in the basic model of the research have been done and the geometric parameters of length, width and height of the building and also window to wall ratio of the north and south facade in different models will using genetic algorithm have been checked. Then, the effect of geometric parameters were determined by mathematical calculations in the global sensitivity analysis method based on the SRC method. The results indicate that in the optimal models, the length to width ratio of the building is 1.13 and the window to wall ratio for the south facade of the building is 43% and the window to wall ratio for the north facade of the building is 10% and the number of shading for the south facade is 2. The sensitivity analysis indicate length and width of building are the most important geometric parameter to achieving the energy _ daylight efficient in the context of this research.

    Keywords: Sensitivity analysis, Optimization, Daylight, Building Geometry, Genetic Algorithm
  • Developing a Conceptual Model of Smart Management of Urban Spaces
    Maryam Mohammadi *, Zahra Haghshenas Pages 59-84

    The management of urban open spaces, due to the special attention to the living needs of people and the qualities of their living environment, requires an approach related to the concepts of intelligence. The purpose of this research paper is to identify the requirements and limitations and develop a conceptual model of intelligent management of urban open spaces in Tehran. According to the purpose of the research paper, the method of article is qualitative and based on the qualitative content analysis of the experts’ viewpoints in the field of urban management and urban planning (23 people were selected). The data was collected through semi-structured interviews and snowball sampling method. By coding the data, categories and concepts corresponding to the intelligent management of urban open spaces have been compiled. These concepts include infrastructure, realization platform and implementation platform. Self-realization infrastructure includes concepts such as institutional organization, needs assessment, hardware, cultural and legal infrastructure. The context of realization includes concepts such as citizen participation, power mechanisms, mutual understanding, awareness raising, conflict of interest of stakeholders, the presence of experts, economic capacity and privatization, and the context of implementation includes strengthening local community, executive constraints, building trust, feedback, intelligent management and spatial content.

    Keywords: Smart Management, Urban Space Management, Smart Urban Space Management, Conceptual Model
  • Seyed Reza Azadeh, Jamal Mohammadi *, Hamid Taher Neshat Doost Pages 85-99

    As an important subjects in the urban studies, an issue that has been less addressed in Iran so far, is the relationship between the physical quality of citizens' living environment and mental disorders. The main purpose of this study was to investigate the relationship between physical quality indices of urban neighborhoods and mental disorders in Isfahan metropolis. This study was performed on 434 citizens of Isfahan. The assessment of mental disorders was performed with SCL-90 questionnaire. The quality of people's living environment was assessed in five dimensions (natural conditions, quality of public open spaces, street conditions, environmental pollution and local services) with a researcher-made questionnaire. Data analyzed using Pearson correlation coefficient and Ordinal Logistic Regression. Results showed, the mean score of the Global Severity Index was 1.29. In the correlation analysis, a significant relationship was seen between mental disorders and physical characteristics (P <0.001). The results of OLR showed that 15 indicators (local parks, quality of sidewalks, walking capacity, diversity of vegetation, street safety, sitting and pause spaces, street lighting at night, cleanliness of the environment, no noise pollution, smooth traffic on the surface Neighborhoods, water spaces, diversity of plants, trees and flowers, access to recreational facilities, access to public transportation and access to local shopping malls) have the greatest impact on mental disorders. The correlation between mental disorders and the physical quality of urban neighborhoods means the integration of health considerations and urban planning principles to reduce the negative effects of residential environments on mental disorders.

    Keywords: Physical variables, urban neighborhoods, urban settlements, mental disorders, GSI index
  • Farzaneh Salahimehr, Parisa Hashempour * Pages 101-126

    Cultural sustainability is based on improving the quality of life, preserving and transmitting lasting values. Cultural sustainability requires the identification of the cultural values of a nation and the impact and influence of global cultures; so that in addition to protecting its cultural identity, Coordinate with the conditions and needs of the time and improve the quality of life. Today''s housing has lost its cultural identity with the emergence of global cultures and ignoring local values, and by ignoring the concept of cultural sustainability, it has lacked the required quality of new housing. This research has tried to obtain a picture of the quality of residential complexes in Tabriz and to promote the cultural sustainability of residential spaces by considering the needs of the current generation in its cultural context.The current research is practical in terms of its purpose and its strategy is descriptive-analytical in the theoretical part and case study in the field part. In the theoretical part, after reaching the dimensions of cultural sustainability including cultural identity and cultural development, the indicators of cultural sustainability in architecture were explained with the influence of development components - exchange, evolution and change- on cultural values in architecture. In the field section, the evaluation of Aseman and Sattarkhan residential complexes was done in three residential scales, including the environment, building and residential unit, by observation and questionnaire. The data obtained from the questionnaires were analyzed with Chi-Square and Fisher''s Exact tests. The analysis of the findings was done by comparing the average of the data by applying the coefficient, and their interpretation was done by the Prescott-Ellen method.The results of the comparison of the components of cultural sustainability between the two residential complexes show that the Aseman complex has an equal or higher score than the Sattar Khan complex in all components, except for the component of exchanging respect for the people. In the dimension of cultural development, the exchange of cultural values in residential complexes has been considered more than their evolution or change. In the dimension of cultural identity, the components of security and comfort, justice and equality, purity and honesty and unity and order have good sustainability and other components have moderate sustainability, which was suggested solutions to improve the sustainability of these components in residential complexes.

    Keywords: Identity, Development, Cultural sustainability, Residential Complex, Tabriz
  • Parnian Obeidi, Vahideh Hodjati *, Hamid Reza Azemati Pages 127-144
    Today, due to the increase of residential complexes as a place of human life is more and more important. Maintaining security is one of the most important issues. The aim is to study and achieve effective components in creating safer places in residential complexes. Security is based on the premise that crime can be prevented by reducing the vulnerability of spaces that provide an opportunity to commit a crime. Sometimes there is security in a society, but people do not feel safe, which causes unrest in the society and a sense of insecurity. The 64-item questionnaire was initially distributed among 20 experts in the Delphi survey, and construct validity was used to identify the different opinions of experts, and finally the results were obtained using SPSS-22 software and Emus. The research method is applied in terms of purpose and in terms of type, descriptive-survey and statistical population of architects and urban planners with at least 3 years of work experience, with a sample size of 85 people selected by stratified sampling method. To examine the effective component in promoting women's sense of security and evaluating relationships and their importance to each other and the most effective components of Kruskal-Wallis, Human-Whitney, Spearman, Friedman, Smirnov-Kolmokroff, regression, goodness and finally Emos tests Used. The results of Emus studies are as follows: among the 6 components, the architectural-physical component with the most impact (0.682) and aesthetics with direct effect (0.082) the lowest value of variance to promote women's sense of security in residential complexes Has explained.
    Keywords: sense of security, women, prevention, crime, Residential complexes
  • Azadeh Rezaei, MohammadReza Pourzargar *, Vahid Shali Amini Pages 145-158

    Nowadays, in Tehran city, due to many reasons the area of apartments has decreased, and in this regard, the attention of Architects attentions in the houses interior spaces design has been focused on functionality and using spaces as much as possible. This issue has led to the integration of the territories and violation of the residents' privacy. In this regard, the main goal of this research is to examine the current situation in low-rise residential apartments in Tehran from the perspective of territorialization and provide practical strategies for privacy in low-rise residential apartments in Tehran. The research methodology is descriptive-analytical and survey method. The research scope includes a number of residential apartments in Tehran. The research statistical population includes specialists in the field of residential building design, professors and researchers in this field. The method of data analysis is using T-Test, Friedman, factor analysis and structural equation modeling method. Smartpls3 and spss20 software are used in this part of the research. Based on the research results, designers can take advantages of all three physical, semantic, and social-cultural components together in order to find privacy in contemporary apartment through territoriality. In order to implement each of the mentioned components, using strategies such as separating private, semi-private and public areas and respecting the hierarchy of access to each of the Territories, respecting the principle of privacy in the apartments entrance, using flexible furniture in the interior of apartments, etc.

    Keywords: Territory, Privacy, Personal Space, Low-rise residential apartments, Tehran City
  • Saeed Mohammadzade Balalami, Mohsen Ghasemi *, Maliheh Norouzi, Mansur Nikpour Pages 159-176

    Regarding the importance of human and social development issues, many urban design and architecture experts have criticized modern urban planning and architecture and the physical-spatial quality of that system. The enclosure is one of the physical-spatial characteristics of such a system. In the present study, this concept is evaluated in three sub-branches of physical-spatial, activity-functional, and perceptual-semantic with increasing social activity and thus increasing social interactions in the central square of Bam City (Kerman Province, Iran). This descriptive-analytical study is based on the survey method. In the survey stage, a researcher-made questionnaire and field observation were used. The population and statistical sample of the study included 30 local specialists and experts in Bam selected by chain sampling who were familiar with the study area. Data were analyzed using the t-test and strengths, weaknesses, opportunities, and threats (SWOT) approach. The results showed that the view of the public space of the central square of Bam is chaotic and disordered. Overall, this issue is due to the heterogeneous accompaniment of the body (form, shape, and appearance), activity and space (events within the city), and the lack of coordination and appropriateness in the composition of elements (components and elements) of buildings placed next to each other and form an urban view. In the study area, neglecting the enclosure factor, including the walls and facades of buildings (a visual part of the city), was identified as a cause of social exclusion. The strengths and weaknesses of the characteristics of enclosure and the opportunities and threats existing in this space can cause the presence or absence of citizens and social interactions. Hence, the socialization and formation of public life in urban public spaces result from three mechanisms: physical-spatial, activity-functional, and perceptual-semantic, which are subsets of enclosures factors.

    Keywords: Public Space, Enclosure, Sociopetality, Public life
  • Elham Lashkari *, Fatemeh Arjmandi Pages 177-192
    Housing has always been one of the main concerns of urban sustainable development. Although social sustainability is later than the environmental and economic sustainability it is considered as an inseparable part of the process of sustainable development and housing. The goal of current research is identifying the social indexes of sustainable housing and their evaluation in the 600-units residential complex in Mashhad. Therefore, firstly 20 open interviews were conducted with the residents, and then using the Grounded theory, the social indexes (participation, identity, security, environmental satisfaction and desirability) and sub-indexes of sustainable housing were introduced. Then 67 closed questionnaires were used and according to the resident’s opinion, social sub-indexes of sustainable housing were evaluated. The results show that all social indexes in this residential complex are relatively acceptable situation. The identity is more favorable than others and affected by favorable state of residents' pride and sense of place. It has a direct relationship with other indexes. Therefore, it is possible to increasing social sustainability in this residential complex by improving indexes and carrying out executive measures such as promoting social monitoring, increasing the comprehensiveness of public spaces, creating social interaction infrastructures, developing sociocultural activities, creating participation and social responsibility capacities.
    Keywords: Sustainable housing, Housing social indexes, Grounded Theory, 600-units residential complex, Mashhad
  • Neda Mansour Hosseini, Ali Javan Forouzande *, Ghasem Motalebi, Masoome Yaghoobi Pages 193-214

    The open spaces of residential complexes play an underlying role in formation of meaning in the relationship between the residents. Making these spaces suitable based on the needs and functional patterns of the user groups to facilitate the presence of all age and gender groups is one of the main concerns of architects. This study, which aims to examine the role of open spaces of residential complexes in welcoming the presence of the elderly group, addresses the influence of physical-activity components in forming meaning for the elderly. The type of research in this study is qualitative and the research strategy is combined (interpretive-analytical and correlation), data collection tools include observation, semi-organized interviewing as well as questionnaire (closed and open).The conclusion of the research reveals that physical and activity components in open spaces influence the meaningfulness of these spaces for the presence of the elderly age group and the physical characteristics of these spaces have the greatest impact on the formation of different levels of meaning for the elderly.Among the physical components, environmental comfort and safety-security has the greatest and the component of climate had the least impact on the presence of the elderly in the open spaces of residential complexes and among the component of activity and functional mixing have the greatest impact on the formation of different levels of meaning for the elderly. Also, among the components relating to meaning, the readability and familiarity has the most and least effect on forming space meaningfulness for the elderly respectively.

    Keywords: Elderly, Open space, Residential Complex, Ekbatan
  • Majid Afifian, Hadi Keshmiri *, Hamed Moztarzadeh, Keramatullah Ziari Pages 215-234

    Due to the increase of the elderly in the world and in Iran, attention to this group and providing them with the appropriate environmental conditions in order to maintain their satisfaction have further increased. One of the influential factors in enhancing the quality of outdoor space quality is the nature and its elements that can now be studied using modern approaches, such as biophilic approach. The present research has been conducted with the purpose of evaluating the relationship between the biophilic outdoor elements of residential complexes and the elderly’s residential satisfaction and also taking into account the effect of individual factors (moderating variables) in this relationship. The current research was a quantitative study which was conducted in the form of a survey using a researcher-developed questionnaire. Pearson's correlation coefficient test and SPSS 24 software were used to analyze the data. The statistical population is the elderly living in the residential complexes of Shiraz city. The sampling was done from among 174 people who were over 60 years old (101 males and 73 females). Comparing the results of the tests revealed that individual factors (moderating variables) affect the research variables and this influence can be effective in significance and the correlation degree of the relationships. Of the 72 relationships in the total results of the three study complexes, 67 correlations have a medium correlation coefficient and five correlations have a low correlation coefficient. The highest correlation coefficient is related to spatial orientation with the effect of individual factor, marital status(0.656); and with the adjusted coefficient of determination (0.472).The results related to Biopfilic sub-elements revealed thirty-eight significant relationships and six insignificant relationships (out of forty-four relationships), and the sense of belonging element (0.549) having the highest correlation. The research findings can be effective in reinforcing the Biophilic elements of outdoor space in residential complexes for the residential satisfaction of the elderly.

    Keywords: The Elderly, Biophilic Elements, Residential Satisfaction, Outdoor Space of Residential Complex