فهرست مطالب

نشریه صنعت و دانشگاه
سال نهم شماره 31 (بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/10/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • دکتر محمد عزیزی *، خانم اکرم عزیزی صفحات 1-14

    آموزش یک عنصر پیشن نیاز در تعیین و تقویت شرایط و چارچوب کارآفرینی برای توسعه اقتصادی است. دانشگاه های برتر دنیا به این نتیجه رسیده اند که از طریق برنامه ها و آموزشهای دانشگاهی می توان کارآفرینی را در بین دانشگاهیان افزایش داد. این تحقیق با هدف شناسایی تجربیات دانشگاه های برتر در آموزش کارآفرینی انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش دانشگاه های برتر در زمینه آموزش کارآفرینی است. جامعه مورد مطالعه این تحقیق دانشگاه های برتر در زمینه کارآفرینی با توجه به رتبه بندی سالانه مراکز معتبری چون مجله کارآفرین و تایمز انتخاب شده اند. جهت جمع آوری اطلاعات از روش ها و ابزارهای مختلفی چون بررسی اسناد و مطالب انتشاریافته در سایت های اینترنتی این دانشگاه های برتر و گزارشهای آنها بوده است. یافته های این پژوهش نشان می دهد که در دانشگاه های برتر برای آموزش کارآفرینی از لحاظ ویژگی های نهادی دانشگاه، حوزه و قلمرو آموزش، شیوه اجرای دوره ها، فعالیتهای ترویجی و گسترش و ارزشیابی با اتکا به منابع صنعت توجه ویژه ای کرده اند. یافته های این مقاله می تواند برای دست اندرکاران صنعت، آموزش عالی و دانشگاه ها در خصوص سیاستگذاری و اجرای برنامه های آموزش کارافرینی کمک شایانی نماید.

    کلیدواژگان: برنامه های کارآفرینی، آموزش، صنعت، دانشگاه نسل سوم، دانشگاه های برتر
  • امیر غفوریان شاگردی، تهمینه ناطق، امید بهبودی *، غلامرضا خانی صفحات 15-34

    از دیدگاه راهبردی، سرمایه فکری می تواند در ایجاد و کاربرد دانش برای افزایش ارزش سازمان مورد استفاده قرار گیرد. در این پژوهش ابتدا سرمایه فکری شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران با استفاده از مدل پولیک محاسبه شده و سپس به بررسی تاثیر سه متغیر تشکیل دهنده سرمایه فکری شامل سرمایه انسانی، سرمایه ارتباطی و سرمایه ساختاری بر ارزش برند این شرکت ها پرداخته شده است. همچنین برای سنجش ارزش برند شرکتها از شاخص کیو توبین که دیدگاهی شرکت محور است مورد استفاده قرار گرفته است. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه جمع آوری داده ها غیرآزمایشی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است که تعداد آنها 243 شرکت مشخص شد و با استفاده از روش نمونه گیری حذفی تعداد 68 شرکت به عنوان نمونه نهایی در نظر گرفته شد. به منظور سنجش سرمایه فکری و ارزش برند از صورت های مالی شرکت ها استفاده شده است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که سرمایه فکری (سرمایه انسانی، سرمایه ارتباطی و سرمایه ساختاری) بر ارزش برند شرکت های پذیرفته شده در بورس تهران تاثیر دارد. همچنین مولفه های سرمایه انسانی، سرمایه ارتباطی و سرمایه ساختاری به ترتیب قدرت تعیین کنندگی بیشتری داشته اند.

    کلیدواژگان: سرمایه فکری، سرمایه انسانی، سرمایه ارتباطی، سرمایه ساختاری، ارزش برند
  • عباس جهانگیری * صفحات 35-48

    سنجش و اعتلای کیفیت ارائه خدمات در بخش آموزش عالی که اساس توسعه یک کشور محسوب میشود بسیار حائز اهمیت است. هدف از این تحقیق رتبه بندی دانشگاه های منتخب ایران از نظر کیفیت خدمات ادراک شده از جانب دانشجویان با بکارگیری تلفیقی از روش های سروکوال و تحلیل پوششی داده ها بود. بدین منظور ابتدا با جستجوی سیستماتیک در پایگاه های علمی مختلف، اقدام به یافتن تحقیقات صورت گرفته شده در خصوص سنجش کیفیت ارائه خدمات دانشگاه ها از دیدگاه دانشجویان با استفاده از مدل سروکوال شد که تعداد 33 تحقیق مرتبط یافته شد. سپس با کمک گرفتن از روش تحلیل پوششی داده ها و با در نظر گیری ابعاد پنجگانه کیفیت خدمات به عنوان خروجی های آن و با در نظر گیری هر تحقیق به عنوان یک واحد تصمیم گیری به کمک نرم افزار DEAP 2.1 نمرات مربوط به هر دانشگاه محاسبه شد. بیشترین نمرات کسب شده مربوط به مراکز آموزش عالی تبریز، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، دانشگاه علوم پزشکی کردستان و دانشگاه ارومیه درحالی که کمترین نمرات مربوط به دانشگاه آزاد اسلامی دزفول و دانشکده سلامت و تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شیراز بود. نمرات 82 درصد از تحقیقات صورت گرفته شده بین 498/0 تا 781/0 یعنی در سطح متوسط قرار گرفته بود. نتایج حاصل از نمرات محاسبه شده نشان داد به طور میانگین امکان افزایش 8/31 درصد در کیفیت خدمات دانشگاه های منتخب ایران وجود دارد و دلیل اصلی این مقدار کمبود کیفیت، بعد پاسخگویی است که مسئولین مربوطه با الگوگیری از مراکز آموزش عالی تبریز میتوانند به بهبود سطح کیفیت خدمات خود بپردازند.

    کلیدواژگان: دانشگاه، کیفیت ارائه خدمات، سروکوال، تحلیل پوششی داده ها
  • احمد عربشاهی کریزی *، اکرم رمضانی صفحات 49-64

    عوامل متفاوتی در تشکیل و تداوم حیات کسب و کارها نقش دارند. امروزه از اخلاق به عنوان یکی از عوامل موثر در موفقیت کسب و کار نام برده می شود. در این مقاله در صدد هستیم تا تاثیر اخلاق بر رفتار کارآفرینانه در سازمان و صنعت را مورد بررسی و آزمون قرار دهیم. ابتدا به مرور مبانی نظری، ادبیات و پیشینه تحقیق پرداخته شده و در ادامه موضوع اصلی بحث تبیین شده است. روش تحقیق از لحاظ هدف از نوع کاربردی است و از نظر روش، همبستگی و پیمایشی می باشد. جامعه آماری پژوهش کمیته امداد امام خمینی (ره) شهرستان کاشمر بوده است و 50 نفر به صورت نمونه گیری تصادفی، به عنوان نمونه انتخاب شده اند. پنج فرضیه از چارچوب مفهومی تحقیق استخراج گردید. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه استاندارد بهره گیری شده و برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار spss استفاده شده است. نتایج تحقیق به این شرح است که فرضیه اصلی و تمامی فرضیه های فرعی تایید شده است. با توجه به تایید فرضیه ها می توان نتیجه گیری نمود که بین اخلاق سازمانی و رفتار کارآفرینانه در سازمان ارتباط مستقیم و معنی داری وجود دارد. به عبارت دقیق تر می توان گفت بین اخلاق سازمانی و کاهش کاغذبازی، تغییر در رفتار کارکنان، بینش استراتژیک، ایجاد یک محیط کاری پرانرژی و محیط حمایتی ارتباط مستقیم و معنی داری برقرار است.

    کلیدواژگان: اخلاق، اخلاق سازمانی، کسب و کار، کارآفرینی، رفتار کارآفرینانه
  • حامد اصغری، زهرا عشریه *، معصومه یعقوبی خامنه، سعید شفیعا صفحات 65-82

    این پژوهش به منظور فراتحلیل تحقیقات انجام شده در حوزه روابط صنعت و دانشگاه در ده سال گذشته صورت گرفته است. جامعه آماری این پژوهش مربوط به کلیه تحقیقاتی است که به چگونگی ارتباط صنعت و دانشگاه و نقش این ارتباط در انتقال تکنولوژی پرداخته اند. از میان 74 پژوهش بررسی شده 18مورد برای فراتحلیل مناسب تشخیص داده شده اند. روش تحقیق این پژوهش در بخش آمار استنباطی روش فراتحلیل می باشد. نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که تحقیقات در حوزه روابط صنعت و دانشگاه کمی قدیمی هستند و تکرار مکررات می کنند و شاید به تحقیقات جدید با توجه به خلاء های امروزی و پیچیدگی های چندسال اخیر نیاز است. برای مثال، لزوم پارک علم و فناوری در سال های اولیه دهه 90 یک ایده مناسب بود ولی امروز به یک راهکار جدیدتر نیاز است یا بازسازی ایده قدیمی.

    کلیدواژگان: صنعت و دانشگاه، انتقال فناوری، پارک علم و فناوری، مراکز رشد، فراتحلیل تکنولوژی
  • سید مهدی شریفی *، فائزه مدللیان صفحات 83-92

    ارزش های عمومی به عنوان مفهومی جدید در مدیریت دولتی و خط مشی گذاری عمومی مطرح است. تفسیرهای مختلفی از معنای واقعی ارزش های عمومی وجود دارد. دو مکتب در این مبحث وجود دارد که به تحلیل این موضوع می پردازد. اولی دیدگاه مولد که در آن مفهوم ارزش های عمومی از دل مناظرات عمومی بدست می آید و دیگری دیدگاه سازمانی که متمایل به سیاست است و همچون نسبت های موجود در دستورالعمل های دولتی شناخته می شود. البته هیچ یک از این دو دیدگاه به نظر نمی رسد که یک رویکرد قانع کننده در مورد کسب منافع عمومی از دل ارزش های عمومی داشته باشند. این پژوهش به روش تحلیل محتوای تم می باشد. گردآوری داده ها با استفاده از منابع کتابخانه ای و مصاحبه با 11 تن از اساتید مدیریت و رسانه و... می باشند. روش نمونه گیری گلوله برفی است. نتایج مصاحبه ها در قالب هشت مقوله شناسایی و چنین نتیجه گیری شد که ارزش های عمومی تاثیری غیر قابل انکار برمنافع عمومی شهروندان دارند و طبق این ارزش ها، «منافع عمومی» هم طبقه بندی می شوند و هم ذات «منافع عمومی» هدایت می شود.

    کلیدواژگان: ارزش عمومی، مدیریت ارزش عمومی، منافع عمومی شهروندان
|
  • Mohammad Azizi Dr *, Akram Azizi Pages 1-14

    Education is prerequisite for development and fostering entrepreneurship framework in development of economy. World top entrepreneurial universities have been accepted that formal university education program can improve entrepreneurship among graduates and academies. Goal of This research is to find how to institutialization of entrepreneurship education in universities. Statistical population of this research comprised of Top universities in entrepreneurship education. Statistical samples of top universities in entrepreneurship are selected in terms of acredited centers like Entrepreneur and Time magazine on 2016 academic year. For gathering information different methods and instruments like documentations that have been published on university websites. Findings of this research showed that: top entrepreneurial universities on entrepreneurship education are paying more attention to scope, method of carrying out, evaluation, institutional factors and outreach activities. Findings of this research can help more to stakeholders of higher education institues and universities authorities on policymaking and executing of entrepreneurship education programs.

    Keywords: entrepreneurship programs, third generation universities, education, industry, top entrepreneurial universities
  • Amir Ghafoorian, Tahmine Nategh, Omid Behboodi *, Gholamreza Khani Pages 15-34

    From a strategic standpoint, Intellectual capital can create and use knowledge to increase the value of the used. In this study, the intellectual capital of listed companies in Tehran Stock Exchange has been calculated using the pulic model And then to evaluate the effect of three variables forming intellectual capital, including human capital, structural capital and relational capital on the brand value of these companies have been investigated. And to measure brand value of the company's vision is based on Tobin's Q index is used. The aim of this study is applied and the method of data collection as well as non-experimental survey. The population of this research firms listed in the Tehran Stock Exchange which there are 243 companies were identified and using elimination sampling of 68 companies were considered as the final sample. In order to measure intellectual capital and brand value of the company's financial statements have been applied. The results indicate that the value of their intellectual capital firms listed in Tehran stock exchange impact. The components of human capital, relational capital and structural capital in order to have the power of determination.

    Keywords: intellectual capital, human capital, relational capital, structural capital, brand value
  • Abbas Jahangiri * Pages 35-48

    Measuring and improving the quality of services in the higher education sector that is the basis of development of each country is very important. The purpose of this paper was ranking the universities of Iran in terms of perceived quality of services from students by using combination of SERVQUAL and Data Envelopment Analysis (DEA) methods. For this purpose at first by systematic search in different scientific databases attempted to finding the researches was conducted regarding measuring the universities quality of service delivery from the perspective of students by using SERVQUAL model that 33 relevant studies were found. Then scores of each university was calculated with the help of DEA method and considering each dimension of quality as an output and by considering each research as a decision making unit via DEAP 2.1 software. Highest scores were related to higher education centers in Tabriz, Mazandaran University of Medical Sciences, Kurdistan University of Medical Sciences and the University of Urmia while lowest scores were related to Islamic Azad University of Dezful and Faculty of Health and Nutrition, Shiraz University of Medical Sciences. The scores of 82 percentage of the conducted researches was between 0.498 to 0.781, in other words were at moderate level. The result of calculated scores showed that on average, there is the possibility of increasing 31.8% in the quality of services in Iran's universities and the main reason for this lack of quality is the responsiveness dimension that relevant authorities can improve the level of their quality of services by modeling of higher education centers in Tabriz.

    Keywords: University, Quality of service Provision, SERVQUAL, Data Envelopment Analysis
  • Ahmad Arabshahi *, Akram Ramezani Pages 49-64
    Objective

    The aim of this study was to evaluate the effect of organizational ethics on the entrepreneurial behavior of employees in the organization.

    Method

    The present research is applied based on objective and survey-type according to data collection method.
    Findings: The Statistical population comprises employees of Imam Khomeini Relief Foundation of Kashmar. Questionnaire is used to collecting data. We used Pearson correlationýtest for data analysis and hypothesis testing. The results are as follows the main hypothesis and subsidiary hypotheses were confirmed.

    Conclusion

    The analysis results indicate that the organizational ethics has significant and positive effects on entrepreneurial behavior.

    Keywords: Ethics, organizational ethics, business, entrepreneurship, entrepreneurial behavior
  • Hamed Asghari, Zahra Oshriyeh *, Masoome Yaghoobi, Saeed Shafia Pages 65-82

    This study meta-analysis in the field of industrial relations and university research has been done in the past ten years. Of the 74 studies reviewed, 18 cases have been found suitable for meta-analysis. The research method in the meta-analysis is inferential statistics. For example, the need for science and technology park in the early 90s was a good idea, but today, a new approach is needed or reconstruction of old ideas.

    Keywords: Industry, academia, technology transfer, science, technology parks, incubators, technology analysis
  • Seyyed Mahdi Sharifi * Pages 83-92

    The public value is proposed as a new concept in public administration and making public policy. Various interpretations have been offered for the real meaning of public values. There are two schools of thought analyzing this issue; the first one is the generative perspective where the concept of public values derives from public debates and the other one is the organizational perspective that is amenable to policy and is recognized in tantamount with existent relations within governmental guidelines. Apparently none of these perspectives hold a convincible approach on acquiring public interests out of public values. The applied methodology is thematic content analysis. The data has been gathered from library resources and interviews with 11 management and media professors. Snowball sampling adopted for the present study. At the end, the interview findings were identified and categorized in the eight categories, and the findings of the study demonstrate that public values have an undeniable effect on the citizens’ public interests and based on these values, “public interests” are categorized and guided.

    Keywords: Public value, public value management, the citizen's public interests