فهرست مطالب

نشریه آینده پژوهی دفاعی
پیاپی 4 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین ولی وند زمانی *، حسین مینایی صفحات 7-33
    آینده نگاری فناوری فرآیندی پیچیده و شدیدا وابسته به ساختارهای بومی است. هدف کلی آینده نگاری فناوری، عام نوظهوری است که ممکن است منافع اقتصادی، دفاعی و اجتماعی زیادی را دربر داشته باشند. ماهیت جنگ در حال تغییر و تحول بوده و سرعت این تغییر از هر زمان دیگری در تاریخ معاصر بیشتر است. نیروی زمینی قرن بیست و یکم برای آن که بتواند در بالاترین سطح ممکن به سرعت استراتژیکی و برتری مانور دست پیدا کند، بایستی از طریق فناوری های رزم زمینی تاثیرات مربوط به آگاهی از فضای صحنه نبرد و آتش و مانور دقیق را به طور هم زمان مورد استفاده قرار دهد. هنگامی که این تغییرات به طور کامل با هم تلفیق گردند، هم افزایی حاصل از این قابلیت های مختلف موجب می شود که نیروی زمینی در میادین جنگ آینده به عامل مهمی در تصمیم گیری های ملی تبدیل شود. آینده-نگاری فناوری های دفاعی مورد نیاز در جنگ آینده، ابزاری است، که به فرماندهان و مدیران ارشد در ایجاد درک راهبردی از فناوری، به منظور اخذ تصمیمات کلان کمک می کند. این مقاله با هدف شناسایی فناور های مورد نیاز نیروی زمینی در جنگ آینده به روش دلفی تهیه گردیده است. مبانی نظری پژوهش حاضر در جنگ آینده از نظریات هافمن و کیلکولن و در شناسایی فناوری از نظریات ون ویک و فال تاثیر گرفته است. در ادامه از نظرات خبرگی اساتید دانشگاه در حوزه های دفاعی، صنعت و فناوری بهره برداری، و داده های حاصله به روش آمیخته تجزیه و تحلیل و در نهایت فناروری های شناسایی شده ارائه گردید.
    کلیدواژگان: فناوری، جنگ آینده، آینده نگاری، زمینی، دفاعی
  • نیک بخش حبیبی * صفحات 35-62
    پهپادها یا پرنده های هدایت پذیر از راه دور می توانند علاوه بر انجام ماموریت های اصلی خود در حوزه های کنترل، شناسایی، جمع آوری اطلاعات، جاسوسی و هدایت سلاح های هوشمند تا هدف، حمله مستقیم به اهداف را هم انجام دهند.
    سازمان های دفاعی و از آن جمله نیروی هوایی نیازمند آمادگی رزمی و دفاعی بر اساس حوادث و جنگ های احتمالی آینده فرا روی، با شناخت و درک صحیح از نحوه به کارگیری بهینه و مناسب پهبادها در راستای افزایش توانمندی های عملیات هوایی خود است. محقق با انجام یک تحقیق و پژوهش اسنادی و میدانی برای دستیابی به ارائه الگوی جامع برای استفاده بهینه از پهپاد در توانمندسازی عملیاتی سازمان های دفاعی با استفاده از روش توصیفی و «موردی - زمینه ای» ضمن مراجعه به صاحب نظران و کارشناسان عملیات هوایی مرتبط با پهباد در نیروی هوایی و ستاد فرماندهی کل ارتش نمونه آماری با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و پرسشنامه در اختیار آن ها قرار گرفته و پس از دریافت داده ها، یافته های تحقیق با روش های آماری و روش تحلیل عاملی اکتشافی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد که سازمان های دفاعی (مطالعه موردی نیروی هوایی) برای به کارگیری پهپاد در توانمندسازی عملیاتی خود، بایستی به مولفه های چهارگانه شامل: ماموریت ها (راهبردی، عملیاتی و تاکتیکی) ، تهدید شناسی هوایی (شدت، ماهیت و نوع) ، قابلیت ها و کارکردها (عملیات اثربخش، تعمیر و نگهداری و سامانه های جانبی) ، تامین پشتیبانی زمینی و هوافضایی (فرماندهی و کنترل هوشمند و یکپارچه، تجهیزات و زیرساخت های لازم و زنجیره تامین مطمئن) توجه نمایند.
    کلیدواژگان: پهپاد، نیروی هوایی، تهدید شناسی، عملیات هوایی، سازمان های دفاعی
  • عباس خمسه *، مهدی رجبی صفحات 63-86
    صنایع دفاعی صنایعی می باشند که انجام R&D با دیدگاه آینده پژوهانه در آنها بدلیل تغییرات سریع تکنولوژی ها امری ضروری است. سازمان های تحقیقاتی دفاعی می توانند از توانایی های سایر مراکز تحقیقاتی، دانشگاه ها و صنعت کشور در رفع نیازهای تحقیقاتی خود بهره گیری نمایند. اما بهره برداری مناسب و اثربخشی استفاده از توانمندی های بیرونی، بستگی به قابلیت های مدیریتی، علمی و فنی درون سازمان دارد. از این رو برون سپاری به عنوان یکی از ابزارهای نوین مدیریتی با رعایت ملاحظات خاص بخش دفاع، می تواند در امر پروژه های R&D دفاعی آینده موثر واقع شود. با توجه به اینکه پژوهشی در خصوص شناسایی عوامل راهبردی برون سپاری پروژه های R&D حوزه صنایع دفاعی انجام نشده است، لذا هدف این پژوهش شناسایی و الویت بندی این عوامل راهبردی در صنایع دفاعی طی ده سال آینده می باشد. این پژوهش از حیث هدف کاربردی و از نوع روش توصیفی پیمایشی می باشد. عوامل موثر بر برون سپاری پروژه های R&D در صنایع دفاعی از مرورادبیات و نظر خبرگان صنایع دفاعی استخراج شده و پرسشنامه تایید شده در جامعه خبرگان توزیع و نتایج با روش تحلیل عاملی تاییدی و معادلات ساختاری و نرم افزار SMART PLS مورد بررسی قرار گرفته اند. در این پژوهش 7 عامل راهبردی موثر بر برون سپاری پروژه های R&D در صنایع دفاعی به همراه 32 شاخص شناسایی و تاییدگردید که توجه به همه آنها دارای اهمیت می باشد. با توجه به نظر خبرگان و نتایج فرآیند تحلیل شبکه ای (ANP) ، عامل استراتژیک در اولویت اول، عامل مدیریت دانش دراولویت دوم، عامل تکنولوژیک در اولویت سوم، عامل مدیریت تامین کنندگان در اولویت چهارم، عامل سیستمی در اولویت پنجم، عامل مالی دراولویت ششم و عامل زیر ساخت شبکه ای دراولویت هفتم قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: برون سپاری، آینده پژوهی، پروژه های تحقیق و توسعه، صنایع دفاعی، فرآیند تحلیل شبکه ای
  • امید وقوفی *، علی اصغر قاسمی، ابراهیم حاجیانی صفحات 87-107
    آینده پژوهی دانش و معرفت شکل بخشیدن به آینده، به شیوه های آگاهانه، فعال و پیش دستانه است و انسان را از غافل گیر شدن در برابر طوفان سهمگین تغییرات محافظت می کند. کشور یمن در جنوب غرب آسیا واقع و از لحاظ استراتژیکی دارای اهمیت ویژه ای است. این کشور طول تاریخ مدنظر استعمارگران بوده و صفحات تاریخ این کشور را حوادث پر کرده است. یمن از لحاظ راهبردی اهمیت شایانی در گسترش اندیشه های انقلاب اسلامی در غرب آسیا را دارد. شناخت عوامل موثر برآینده یمن برای برنامه ریزی راهبردی ج. ا. ایران در این کشوربسیار ضروری است. بحران موجود در یمن بعد از حمله ائتلاف عربستان ،نشان گر این واقعیت است که ایران نیازمند نقش یابی راهبردی در این شرایط است. در این پژوهش با هدف تبیین عوامل و پیشران های کلیدی آینده یمن برای افق 10 سال آتی وبا استفاده از ترکیب روش های آینده پژوهی مانند تحلیل ماتریس متقاطع،مرور منابع وپانل خبرگی،بوسیله نرم افزار میک مک انجام گرفته است. دراجرای این پروژه از تعداد21نفر ازکارشناسان و متخصصین موضوع بهره گرفته شده واز میان 78 پیشران موثر برآینده یمن تعداد20 پیشران نهایی انتخاب و سپس با بکارگیری روش تحلیل ماتریس متقاطع ،تعداد5 پیشران کلیدی: دخالت نظامی آمریکا در یمن،تجزیه یمن،شکست دولت انقلابی،ایجاد حکومت فدرالی در یمن و مواضع قدرت های جهانی نسبت به انصارالله، شناسایی شدند. بهره گیری از این پیشران ها می تواند زمینه های لازم برای گذار از غافل گیری راهبردی ایران در موضوع یمن و به تقویت شناخت آینده های بدیل و برنامه ریزی درست کمک بسزایی نماید.
    کلیدواژگان: یمن، آینده پژوهی، پیشران، انقلاب اسلامی ایران، بیداری اسلامی
  • سعید ساسانیان * صفحات 109-139
    الگوی حکمرانی بر شهر چندقومیتی کرکوک در عراق، هم چنان یکی از مهم ترین منابع تولید تنش و حتی منازعه در این کشور است. ویژگی های برجسته ی فرهنگی و اقتصادی این منطقه، باعث شده تا بازیگرانی در سطوح مختلف در آن ذی نفع و موثر محسوب شوند. کرکوک برای کردهای عراق بسیار اهمیت داشته و در صورت الحاق آن به اقلیم کردستان این کشور، فرایند استقلال طلبی آن ها سرعت خواهد گرفت. از این منظر، آینده ی حکمرانی بر کرکوک، علاوه بر گروه های عراقی و دولت این کشور، برای ایران و ترکیه نیز امری مهم تلقی می شود چرا که در صورت استقلال کردهای عراق، امنیت ملی و تمامیت ارضی این دو کشور می تواند تحت تاثیر قرار گیرد. در این صورت، مشخصا نیروهای مسلح ایران باید در پی مواجهه با تهدید تقویت شده با ابعاد مختلف هویتی و امنیتی از سوی گروهک های معارض کردی باشند. با توجه به چنین ضرورتی و هم چنین با توجه به تعدد بازیگران ذی نفع و موثر در حوزهکرکوک، این مقاله کوشیده است تا با بهره گیری از روش تحلیل بازیگر و با استفاده از نرم افزار بازیگر محور MACTOR به بررسی مناقشات ذی نفعان در منطقه کرکوک عراق در خصوص الگوهای ممکن حکمرانی بر آن بپردازد. بدین منظور، 13 بازیگر و 4 الگوی حکمرانی با استفاده از منابع کتابخانه ای و روش میدانی، مورد بررسی قرار گرفته اند. به کمکتحلیل یافته های حاصل از نرم افزار، در نهایت «کرکوک، شهر چند فرهنگی و ویژه» به عنوان الگویی که بازیگران نسبت به آن دارای کمترین مناقشه می باشند، معرفی شده است.
    کلیدواژگان: آینده پژوهی، تحلیل بازیگر، کرکوک، عراق، MACTOR
  • احد رضایان قیه باشی *، علی اصغر پور عزت، محمدرضا حافظ نیا صفحات 141-166
    تغییر اقلیم یکی از 15 چالش هزاره آینده جهان و یکی از 7 چالش اصلی آینده ایران است. هیات بین الدولی تغییر اقلیم (IPCC) با در نظر گرفتن سه پیشران اقلیمی، چهار سناریو محتمل تا سال 2100 ارائه کرده است که هر کدام از این سناریوها شاخص های اصلی تغییرات اقلیمی همچون دما و بارش را توصیف می کنند. اما در خصوص پیامدهای مختلف این تغییرات در نقاط مختلف جهان پژوهش های اندکی صورت گرفته است. تغییر اقلیم در 20 سال گذشته در ایران پیامدهای مخرب بسیار زیادی به همراه داشته است. ایران با واقع شدن در کمربند نیمه خشک جهان، در دو دهه گذشته با خشکسالی، بحران ریزگردها، تشدید مهاجرت، سیل، آلودگی هوا، نشست زمین، گرمای شدید، سرمای شدید، درگیری و نزاع محلی – منطقه ای و… مواجه شده است و پیش بینی های مختلف حاکی از تشدید این پیامدها در آینده است. این پیامدها می توانند ابعاد مختلف زیست محیطی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و نظامی – امنیتی داشته باشند. در این پژوهش در پاسخ به این پرسش که در 30 سال آینده، پیامدهای نظامی – امنیتی منبعث از تغییرات اقلیمی در ایران کدام ها هستند؟ با به کار گیری روش چرخ آینده و تلفیق این روش با پنل های خبرگی و جلسات ذهن انگیزی، چندین پیامد و تهدید نظامی – امنیتی در این حوزه مورد شناسایی قرار گرفته است. مهمترین این پیامدها: امنیت مرزی، امنیت اجتماعی، آشوب داخلی، درگیری خارجی و تحمیل هزینه های سنگین اقتصادی به نیروهای نظامی است.
    کلیدواژگان: آینده پژوهی، چرخ آینده، تغییر اقلیم، پیامدهای نظامی، امنیتی
|
  • Hossein Valivandzamani *, Hosein Minaee Pages 7-33
    Technology prognosis is a complex and highly dependent on native structures. The general purpose of technology foresight is a new science that may have many economic, defense and social benefits. The nature of the war is changing and its pace is greater than ever in contemporary history. The 21st-century ground force, in order to be able to attain the highest possible level of strategic and superior maneuverability, should use the ground combat technologies to simultaneously exploit the effects of battlefield, fire and precision maneuvering space awareness. When these changes are fully integrated, the synergy resulting from these various capabilities will make the ground forces in the future battlefields an important factor in national decision making. The Foresight of defensive technologies needed in future wars are a tool that will help senior executives and leaders create a strategic conception of technology for making big decisions. This paper was designed to identify the technology needed by the ground forces in future wars, using the Delphi method. Theoretical foundations of the current research in future wars are based on the Hoffman and Kilcullen theories and in the identification of technology are based on the ideas of Wenwick and Fall; then the views of university professors in the fields of defense, industry and technology were exploited, and the data were analyzed by mixed method. Finally, the identified techniques were presented.
    Keywords: Technology, future wars, foresight, Ground combat, defense
  • Nikbakhsh Habibi * Pages 35-62
    UAVs or unmanned aerial vehicle, besides being used in its main missions, can be used in different categories such as reconnaissance, intelligence, espionage, guidance of smart weapons toward target and direct attack against targets. The defense organizations including Air Force, requires combat and defense readiness on the basis of probable future wars and incidents, and in order to enhance their operational capabilities, they must have a better cognition of how to use UAVs properly. The researcher in order to present a comprehensive pattern for an optimal usage of UAVs in empowerment of defense organization operations, performed this study on the basis of field and documentation by taking advantage of descriptive, case-field methods and referring to authorities and experts pertain to UAVs in the Air Force and General Staff of Army as statistic sample. A purposeful sampling had been chosen and they were given questionnaires. Upon receiving the data, the study findings had been analyzed by analytical exploratory factor method. The results of this study showed that the defense organizations ( such as Air Force) in order to use UAVs to enhance operational capabilities must pay a special attention to the four components: missions (Strategic, operational and tactical), knowing the air threat (intensity, nature and type), capabilities and functions (effective operation, maintenance, and subsystems), ground and aerospace support (smart and integral command and control, equipment and necessary infrastructure and a secure supply chain).
    Keywords: UAVs, Air Force, Knowing the threat, aerial operations, defense organizations
  • Abbas Khamseh *, Mahdi Rajabi Pages 63-86
    In the defense industries, R & D and future studies are essential because of the rapid technological changes. Defense research organizations can use the capabilities of other research centers, universities, and industry in meeting their research needs. However, the proper exploitation and the effectiveness of using external capabilities depend on the managerial, scientific and technical capabilities of the organization. Therefore, outsourcing, as one of the new management tools can be effective in future defense R&D projects with observing specific considerations of the defense sector. As no research has been conducted on the identification of strategic factors for outsourcing R&D projects in the defense industries area, the objective of this study is to identify and prioritize these strategic factors in defense industries over the next ten years. This study, in terms of purpose is applied, and in terms of method is descriptive-survey. The factors affecting the outsourcing of R&D projects in the defense industry have been extracted by review of the literature and views of defense industry experts and questionnaire approved by experts and the results were examined using confirmatory factor analysis method and structural equation method and SMART PLS software. In this research, seven factors affecting the outsourcing of R&D projects in defense industries along with 32 indicators were identified and confirmed, which paying attention to all of them is important. According to views of experts and the results of the Analytical Network Process (ANP), the strategic factor was placed in the first priority, and the Knowledge Management, Technological, supplier management, system, financial, and the networking infrastructure were placed in second to seventh priorities, respectively.
    Keywords: outsourcing, Future Studies, R, D Projects, defense industry, ANP
  • Omid Voghofi *, Ali Asghar Ghasemi, Ebrahim Hajiani Pages 87-107
    The Future Studies of Knowledge is a way of shaping the future and protecting people from being surprised by the tremendous storm of change. The Yemeni state is located in Southwest Asia and is strategically important. It has been a history of colonialism and history pages This country has filled the events. Yemen strategically plays an important role in expanding the ideas of the Islamic Revolution in West Asia. Identifying the Future Factors of Yemen for Strategic Planning Iran is needed in this country. The presence of Yemen in the aftermath of the Alliance's attack on Arabia reflects the fact that Iran needs strategic planning in this situation. The purpose of this study is to explain the key factors and drivers of Yemen's future for the 10-year horizon. Future and Future Studies combine with cross-matrix analysis, review of resources and expert panel, by Mick Mac software. The project has been used by 21 experts and experts from the field. Out of 78 effective Propulsions in the future of Yemen, 20 final drivers were selected and then using the cross-matrix analysis method, five key drivers: US military intervention in Yemen, Yemen's breakdown, the failure of the revolutionary government, the establishment of a federal government in Yemen, and the positions of the world powers against Ansarullah, were identified. The use of these propellers can help to overcome the strategic obsessions of Iran in the Yemeni issue and help strengthen the recognition of alternative futures and proper planning.
    Keywords: Yemen, Future Studies, Islamic Revolution of Iran, Islamic awakening
  • Saeed Sasanian * Pages 109-139
    The Pattern of governance on multi-ethnic city of Kirkuk in Iraq is still one of the major sources of tension and even conflicts in this country. Silent geo-cultural and geo-economic characteristics of this city have led to presence of actors at different levels that are stakeholder and effective in this region. Kirkuk is crucially important for the Kurds of Iraq, and in case of its join to the Kurdistan region in Iraq, the process of their independence will accelerate. To this end, the future of governance over Kirkuk is also important for Iran and Turkey, as well as Iraqi groups and the government of Iraq. because, if the Kurds of Iraq are independent, national security and territorial integrity of both countries can be affected. Given this necessity, as well as the multiplicity of stakeholders in the Kirkuk, current paper attempts to run a future study on governance pattern in this city using the actor analysis methods and MACTOR as an actor-cantered software. For this purpose, 13 actors and 4 patterns of governance were investigated using library resources and expert methodology. In addition to the analysis of the software findings, ultimately a preferred model, "Introduction of Kirkuk as a Multicultural and Special City", was described, which relatively provides the main interests of the actors. Such a model is more urgent in the new circumstances resulting from the referendum on the independence of the Kurdistan region in Iraq in September 2017.
    Keywords: Future Studies, Actor Analysis, Kirkuk, Iraq, MACTOR
  • Ahad Rezayan *, Aliasgar Pourezzat, Mohammad Reza Hafeznia Pages 141-166
    Climate change is one of the 15 Millennium Challenges for the Future of the World and is one of the seven major challenges facing Iran. The Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), with three climate drivers, presented four possible scenarios by 2100. Each of these scenarios describes the main indicators of climate change, such as temperature and precipitation. But little research has been done about the different implications of these changes in different parts of the world. Climate change over the last 20 years in Iran has had a lot of devastating consequences. Iran is in the semi-arid belt of the world. So, in the last 20 years, there has been a drought, a crisis of microstates, migration, floods, air pollution, severe heat, extreme cold, local conflicts. It is anticipated that in the future the consequences of climate change will spread to Iran. These consequences can have different environmental, political, economic, social and military-security dimensions. We answered this question in this paper that: In the next 30 years, the consequences of climate change, What threats are there in the military arena for the Islamic Republic of Iran? By using the next wheel method and combining this method with expert panels and brainstorming, we achieved more than five possible military threats in the 30-year horizon, the most important consequences are: Border security, social security, internal chaos, foreign conflicts and imposing heavy economic costs on troops.
    Keywords: Futures Studies, Futures Wheel, Climate Change, Military, Security Consequences