فهرست مطالب

آینده پژوهی دفاعی - پیاپی 30 (پاییز 1402)

نشریه آینده پژوهی دفاعی
پیاپی 30 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مالک زارع گنجارودی*، غلامرضا کاظمیان، وجه الله قربانی زاده، هادی خان محمدی صفحات 7-37
    هدف

    هدف از این پژوهش، استخراج مولفه های راهبردی توسعه پایدار با رویکرد قدرت ملی است.

     روش پژوهش:

     استراتژی پژوهش، آمیخته اکتشافی است. در قسمت کیفی، مولفه های راهبردی توسعه پایدار، با مطالعه سیزده سند بالا دستی نظام با روش تحلیل تم، تعیین شدند. در قسمت کمی با روش مدلسازی ساختاری - تفسیری و نمونه گیری هدفمند از خبرگان، طبقه بندی و شناسایی روابط بین مولفه های راهبردی توسعه پایدار انجام شد.

    یافته ها

    شناسایی مولفه ها به این صورت بود که در سطح یک، مولفه های دیپلماسی، دفاع دانش محور، توسعه اقتصادی و منابع طبیعی و محیط زیست قرار گرفتند. در سطح دو، مولفه توسعه دانش بنیان قرار گرفت و در سطح سه، دو مولفه حکمرانی اداری و فرهنگ ملی توسعه تعیین شدند.

    نتیجه

    مولفه های قدرت نرم شامل فرهنگ توسعه ملی، حکمرانی اداری و توسعه دانش بنیان، اساس بالفعل کردن و بهره برداری از مولفه های قدرت سخت توسعه اقتصادی، دفاع دانش محور و منابع و محیط زیست هستند.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، قدرت سخت، قدرت ملی، قدرت نرم
  • رسول رمضانی*، محمد سپهری، علی محمد امین زاده صفحات 39-66
    هدف

    هدف اصلی این پژوهش دستیابی به الگوی بلوغ تاب آوری سایبری سامانه های فرماندهی و کنترل در مقابله با تهدیدهای آینده است.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع آینده نگر و کاربردی و به روش توصیفی/تحلیلی با نگاه اکتشافی است. جامعه آماری پژوهش شامل 30 نفر از خبرگان نظامی و سایبری بوده و جامعه نمونه به صورت تمام شمار برابر جامعه آماری در نظر گرفته شده است. جهت جمع آوری داده ها از ابزارهای مصاحبه و پرسشنامه استفاده گردید و تجزیه و تحلیل داده ها به روش تحلیل بار عاملی و با استفاده از نرم افزار اسمارت پی.ال.اس انجام شده و برای تایید الگو از آزمون معنی دار بودن مولفه ها استفاده شد.

    یافته ها

    الگوی نهایی در مجموع برای سه بعد رهبری، نظارت و عملیات، در سطح بلوغ یک 10مولفه، در سطح بلوغ دو 12 مولفه، در بلوغ سطح سوم 12 مولفه، در سطح بلوغ چهارم 9 مولفه و برای سطح بلوغ پنجم 6 مولفه، و در مجموع 49 مولفه احصاء و ارایه گردید.

    نتیجه گیری

    الگوی بلوغ سایبری روشی است که سازمان ها را قادر به تقویت برنامه امنیت سایبری، اولویت بندی اقدامات و سرمایه گذاری های امنیت سایبری و حفظ سطح مطلوب امنیت در طول چرخه حیات سیستم های فناوری اطلاعات می نماید. بر این اساس به منظور نیل به بلوغ تاب آوری سایبری بایستی سه بعد راهبری، نظارت و کنترل و عملیات سامانه های فرماندهی و کنترل در 5 سطح (انجام شده، برنامه ریزی شده، مدیریت شده، اندازه گیری شده و نهادینه شده) به بلوغ برسد.

    کلیدواژگان: تاب آوری سایبری، سامانه های فرماندهی و کنترل، بلوغ توانایی، بهبود فرآیندها
  • بهنام گلشاهی*، حمید بیگدلی، علیرضا محبی صفحات 67-96
    زمینه و هدف

    هدف از این پژوهش ارایه الگوی توسعه استعداد بهینه در ارتش جمهوری اسلامی ایران است.

    روش

    این پژوهش از نوع توسعه ای-کاربردی است که به روش اکتشافی مبتنی بر پژوهشی آمیخته انجام شده است. به این منظور، چهار گام اصلی طی شد که شامل، مرور نظام مند متون و تجزیه و تحلیل داده های کیفی به کمک روش تحلیل شبکه مضامین، استفاده از روش دلفی فازی به منظور اعتبار سنجی شاخصه های احصاء شده و وزن دهی شاخص ها می شود. جامعه آماری شامل فرماندهان، مدیران و اساتید خبره حوزه مدیریت منابع انسانی و مدیریت استعداد در ستاد ارتش و دانشگاه فرماندهی و ستاد با مدرک دکتری تخصصی، سنوات بالای 20 سال و سابقه فعالیت در حوزه مذکور است. نمونه گیری به روش هدفمند قضاوتی به تعداد 25 نفر از خبرگان انجام و پرسشنامه بین آنان توزیع شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که ابعاد توسعه استعداد بهینه در سه دسته، تعهد توام با اشتیاق، شایستگی ها و قابلیت ها و هم سویی با اهداف و راهبردهای سازمان قابل دسته بندی اند که در ذیل آن، تعداد 12 مضمون سازمان دهنده و 44 مضمون پایه (شاخصه ها) قرار گرفتند. از سوی دیگر نتایج تحلیل دلفی فازی شاخص های یافت شده برای توسعه استعداد بهینه تایید کرد. درادامه نیز به روش بهترین و بدترین فازی، وزن و تاثیر هریک از شاخص ها بر بهینه سازی استعداد نیز مشخص شد.

    نتایج

    جمع بندی نشان می دهد برای داشتن مستعدان بهینه در آجا ضروری است به شکل توامان توسعه استعدادها در سه بعد هم سویی با اهداف و راهبردهای سازمان، شایستگی ها و قابلیت ها و تعهد توام با اشتیاق مورد نظر باشد.

    کلیدواژگان: استعداد بهینه، توسعه استعداد، تحلیل شبکه مشامین، دلفی فازی، روش بهترین و بدترین فازی
  • محمد محمدی* صفحات 97-119
    هدف

    یگان های نظامی قبل از شروع یک فعالیت و یا ماموریت نظامی جو و زمین منطقه را بررسی و تاثیر آن را بر ماموریت های محوله را ارزیابی می کنند. هدف از انجام این تحقیق تعیین تاثیر بادهای 120 روزه بر فعالیت های نظامی در منطقه شمال استان سیستان و بلوچستان و به صورت موردی شهر زابل است.

    روش شناسی: 

    داده های مربوط به سمت و سرعت باد، دید افقی و تعداد گزارش های گردوغبار با دوره آماری 21 ساله (2021-2000) از ایستگاه سینوپتیک زابل دریافت و مورد واکاوی آماری قرارگرفته شده است.

    یافته ها

    به منظور تعیین میزان اثرگذاری این بادها بر فعالیت های نظامی مصاحبه خبرگی با صاحب نظران نظامی انجام و در ادامه به منظور تعیین نزدیکی و مطلوبیت ماه های سال به ایدیال موردنظر خبرگان از روش تاپسیس استفاده شد. باد غالب منطقه شمال غربی بوده و بیشترین سرعت باد و همچنین کمترین دید افقی در فصل تابستان اتفاق افتاده است.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان دادند که ماه های آذر، دی، آبان، بهمن، فروردین و مهر به ترتیب به لحاظ جوی (دید افقی، سمت و سرعت باد) به ایدیال موردنظر نظامی نزدیک ترین و ماه های تیر، مرداد، خرداد و شهریور، بیشترین فاصله را از ایدیال جوی برای فعالیت های نظامی در منطقه موردمطالعه را دارا هستند. هرگونه فعالیت نظامی در این زمان کمترین مطلوبیت و بیشترین اثر منفی به لحاظ شرایط جوی را به همراه خواهد داشت.

    کلیدواژگان: بادهای 120 روزه، تاپسیس، زابل، فعالیت های نظامی
  • افشین متقی*، حسین ربیعی، حمیدرضا گلثومیان صفحات 121-148
    هدف

    با توجه به اهمیت منطقه قفقاز جنوبی برای ایران، شناخت دقیق عوامل ژیوپلیتیکی موثر بر تدوین استراتژی ایران در این منطقه امری بسیار حیاتی است. هدف این پژوهش تدوین استراتژی های فرا روی ایران در منطقه قفقاز جنوبی است.

    روش

    این پژوهش بر اساس مدل ترکیبی تحلیل استراتژیک SWOT و مدل برنامه ریزی استراتژیک QSPM است. پژوهش حاضر از نظر ماهیت کاربردی و از نظر روش مطالعه، توصیفی- تحلیلی محسوب می شود. روش جمع آوری داده ها به دو روش مطالعات کتابخانه ای و میدانی (پرسشنامه و مصاحبه) بوده است.

    یافته ها

    تحلیل های حاصل از مدل SWOT نشان می دهد که اگرچه ایران دارای ظرفیت هایی است که می تواند آن را به یک بازیگر مهم در منطقه قفقاز تبدیل کند، اما تحریم های بین المللی، حضور و نفوذ قدرت های منطقه ای و فرامنطقه ای در نزدیکی ایران، تنش های مرزی و منازعات مسلحانه، فشار اقلیت ها بر استقلال و خودمختاری، و نیز نقص زیرساخت ها، به عنوان موانع اساسی در راه رسیدن به این هدف برای ایران وجود دارد.

    نتیجه گیری

    در عین حال جدول اولویت بندی استراتژی های انتخاب شده QSPM بیانگر آن است که از میان شش استراتژی برگزیده، استراتژی تقویت روابط تجاری بین ایران و کشورهای قفقاز در زمینه نفت خام و گاز، محصولات پتروشیمی، فولاد و غیره با نمره جذابیت 93. 4 نسبت به دیگر استراتژی ها از اولویت بالایی برخوردار است.

    کلیدواژگان: ایران، قفقاز، استراتژی، SWOT-QSPM، ژئوپلیتیک
  • حسن اکبریان*، محمدحسین صداقی صفحات 149-182
    هدف

    سیستم های هوشمند شناسایی خودکار اهداف زیرآبی، به طور فزاینده ای در سونار غیرفعال استفاده می شوند تا دخالت انسانی و چالش های مربوط به آن را در شناسایی دقیق شناورها کاهش دهند. امروزه روش های بسیار پیشرفته یادگیری عمیق به منظور شناسایی خودکار اهداف صوتی، توسط نیروهای دریایی جهان در حال بهره برداری می باشند.

    روش شناسی: 

    در این مقاله روشی جدید در زمینه شناسایی خودکار اهداف صوتی زیر آب مبتنی بر الگوریتم های یادگیری عمیق ارایه شده است. در این روش ابتدا سیگنال های صوتی خام از هایدروفونها دریافت شده و پس از انجام پیش پردازش های لازم، با استفاده از تبدیل فرکانسی زمان_کوتاه، تصاویر طیف نگار مربوط به داده های صوتی سونار غیرفعال تولید شده و به لایه های پنهان مدل برای اعتبارسنجی و طبقه بندی ، تغذیه می شود.

    یافته ها

    نتایج بدست آمده نشان می دهد این مدل می تواند به طور خودکار چندین ویژگی را که برای دسته بندی کلاس های مختلف کشتی مورد نیاز است را استخراج نمایند و با جستجوی آموزنده ترین ویژگی از داده های سوناری، موجب افزایش دقت شناسایی و کاهش خطای ارزیابی گردند.

    نتیجه

    دقت شناسایی مدل پیشنهادی بیش از 97% و خطای ارزیابی آن کمتر از 3% می باشد. در این روش با بهبود نسبی دقت طبقه بندی، سرعت شناسایی اهداف بطور قابل ملاحظه ای افزایش یافته است.

    کلیدواژگان: فناوری نوظهور، یادگیری عمیق، سونار غیرفعال، هوش مصنوعی، شناسایی خودکار اهداف
|
  • Malek Zare Ganjarodi *, Gholamreza Kazemian, Vajhollah Ghorbanizadeh, Hadi Khanmohammadi Pages 7-37
    Objective

    The purpose of this research is to extract the strategic components of sustainable development with the approach of national power.

    Methodology

    The research strategy is mixed exploratory. In the qualitative part, the strategic components of sustainable development were determined by studying thirteen high-level documents of the system with the theme analysis method. In the quantitative part, with structural-interpretive modeling and targeted sampling of experts, classification and identification of relationships between strategic components of sustainable development was done.

    Findings

    The components were identified in such a way that the components of diplomacy, knowledge-based defense, economic development and natural resources and environment were placed at level one. In the second level, the component of knowledge-based development was placed, and in the third level, the two components of administrative governance and national culture of development were determined.

    Originality: 

    Soft power components include the culture of national development, administrative governance and knowledge-based development, the basis for actualizing and exploiting the hard power components of economic development, knowledge-based defense, and resources and environment.

    Keywords: Sustainable development, National Power, Hard power, soft power
  • Rsool Ramezany *, Mohhamad Sepehri, Alimohamad Aminzadeh Pages 39-66
    Objective

    The main goal of this research is to achieve the maturity pattern of cyber resilience of command and control systems in dealing with future threats.

    Methodology

    The current research is prospective and applied, and descriptive/analytical with an exploratory approach. The statistical population of the research includes 30 military and cyber experts, and the sample population is considered equal to the statistical population. In order to collect data, interview tools and questionnaires were used, and data analysis was done by factor load analysis using SmartPLS software, and to confirm the model, a significant test was used. The presence of components was used.

    Findings

    in the final model, for the dimensions of leadership, supervision and operation, there are 10 components in maturity level one, 12 components in maturity level two, 12 components in maturity level three, 9 components in maturity level four and 6 components for the fifth maturity level, and a total of 49 components were calculated and presented.

    Conclusion

    The cyber maturity model is a method that enables organizations to strengthen their cyber security program, prioritize cyber security actions and investments, and maintain the desired level of security throughout the life cycle of information technology systems. Based on this, in order to reach the maturity of cyber resilience, the three dimensions of leadership, monitoring and control and operation of command and control systems at 5 levels (performed, planned, managed, measured and institutionalized) should be matured.

    Keywords: cyber resilience, industrial command, control systems, ability maturity, Process improvement
  • Behnam Golshahi *, Hamid Bigdeli, Alireza Mohebi Pages 67-96
    Background and Objective

    Researchers aim to address in proposing a model for optimal talent development in the Army of the Islamic Republic of Iran.

    Method

    This research is of a developmental-applied nature and was conducted using an exploratory mixed-method approach. To achieve this, four main steps were taken, including a systematic review of the literature to discover indicators of optimal talent development and qualitative data analysis using the six-stage Clarke and Braun network content analysis method. Additionally, the fuzzy Delphi method was used to validate the identified indicators. The statistical population consisted of commanders, managers, and experienced experts in the field of human resource management and talent management in the General Staff of the Islamic Republic of Iran's Army and the University of Command and Staff with a specialized doctoral degree and over 20 years of experience in the relevant field. S

    Results

    The results of the network content analysis showed that the dimensions of optimal talent development can be categorized into three main categories: commitment combined with enthusiasm, competencies and capabilities, and alignment with the organization's goals and strategies. Below these dimensions, 12 organizing themes and 44 basic themes (indicators) were identified. Furthermore, using the best and worst fuzzy methods, the weight and impact of each indicator on talent optimization were determined.

    Conclusion

    The summary indicates that for the Army to have optimal talents, it is essential to develop talents in three dimensions simultaneously: alignment with the organization's goals and strategies, competencies and capabilities, and commitment combined with enthusiasm

    Keywords: Optimal talent, Talent Development, Network content analysis, Fuzzy Delphi, Best, worst fuzzy method
  • Mohammad Mohammadi * Pages 97-119
    Objective

    Before starting an activity or a military mission, the military units check the weather and the ground of the region and evaluate its effect on the assigned missions. The purpose of this research is to determine the effect of 120-day winds on military activities in the northern region of Sistan and Baluchistan province and on a case-by-case basis in the city of Zabul.

    Methodology

    Data related to wind direction and speed, horizontal visibility and the number of dust reports with a statistical period of 21 years (2000-2021) have been received from the Zabul synoptic station and subjected to statistical analysis.

    Findings

    In order to determine the effect of these winds on military activities, an expert interview was conducted with military experts, and in order to determine the proximity and desirability of the months of the year to the ideal desired by the experts, the TOPSIS method was used. The predominant wind is in the northwest region and the highest wind speed and the lowest visibility occurred in the summer season.

    Conclusion

    The results showed that the months of Azar, January, November, Bahman, Farvardin and Mehr are the closest to the military ideal in terms of weather (horizontal visibility, direction and wind speed) and the months of July, August, June and September are the most distant from the ideal. They have the weather for military activities in the studied area. Any military activity at this time will bring the least benefit and the most negative effect in terms of weather conditions.

    Keywords: 120-day winds, Tapsis, Zabul, military activities
  • Afshin Mottaghi *, Hosein Rabiei, Hamidreza Golsoomiyan Pages 121-148
    Objective

    Considering the importance of the South Caucasus region for Iran, it is very important to know the geopolitical factors affecting the development of Iran's strategy in this region. The purpose of this research is to develop strategies for Iran in the South Caucasus region.

    Methodology

    This research is based on the combined model of SWOT strategic analysis and QSPM strategic planning model. The current research is considered to be descriptive-analytical in terms of applied nature and in terms of study method. The method of data collection was library and field studies (questionnaire and interview).

    Findings

    The analysis from the SWOT model shows that although Iran has the capacities that can make it an important player in the Caucasus region, international sanctions, the presence and influence of regional and extra-regional powers near Iran, border tensions and armed conflicts, pressure from minorities Independence and autonomy, as well as the lack of infrastructure, are the main obstacles on the way to achieving this goal for Iran.

    Originality: 

    At the same time, the priority table of the selected QSPM strategies shows that among the six selected strategies, the strategy of strengthening trade relations between Iran and the Caucasus countries in the field of crude oil and gas, petrochemical products, steel, etc., has an attractiveness score of 93.4 compared to others. Strategies are of high priority.

    Keywords: Iran, Caucasus, Strategy, SWOT-QSPM, geopolitics
  • Hassan Akbarian *, MohammadHosein Sedaaghi Pages 149-182
    Objective

    Artificial intelligence is a part of computer science that emphasizes the creation of intelligent machines in defense equipment and military equipment. Intelligent systems for automatic underwater target recognition are increasingly used in passive sonar to reduce human intervention and related challenges in accurately identifying vessels. Today, highly advanced methods of machine learning and deep learning are being used by the world's navies to identify acoustic targets.

    Methodology

    In this article, recent works in the field of automatic underwater acoustic target recognition are reviewed, and a new method based on deep learning algorithms is presented. In this method, first, the raw audio signals are received from the hydrophones, and after performing the necessary pre-processing, using the Short-time Fourier transform, the spectrogram images related to the passive sonar acoustic data are generated and fed to the model layers for model validation and classification.

    Results

    The obtained results show that the multi-layer structures of the proposed model can automatically extract several features are required for the classification of different ship classes. In this article, common deep learning algorithms are used to identify targets, which can increase identification accuracy and reduce evaluation errors by searching for the most informative features of sonar data.

    Conclusion

    The obtained results show that the recognition accuracy of the proposed model is more than 97%, and its validation loss is less than 3%. In this method, with the relative improvement of classification accuracy, the speed of target recognition has increased significantly.

    Keywords: emerging technology, Deep Learning, passive sonar, artificial intelligence, automatic target detection