فهرست مطالب

رهیافت های سیاسی و بین المللی - سال هشتم شماره 3 (پیاپی 49، بهار 1396)

مجله رهیافت های سیاسی و بین المللی
سال هشتم شماره 3 (پیاپی 49، بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین پوراحمدی میبدی، محمود خانی جوی آباد * صفحات 11-39

    این پژوهش درصدد پاسخ گویی به این سوال است که چگونه «اقتصاد سیاسی جهانی» ، «سیاست خارجی چین در عصر جهانی شدن اقتصاد» را تحت تاثیر قرار داده است؟ در پاسخ به سوال مزبور، فرضیه پژوهش آن است که شش مولفه اقتصاد سیاسی جهانی در تعامل با عوامل اصلی اقتصاد، سیاست، امنیت و فرهنگ و از طریق سه پویایی یا دینامیزم، سیاست خارجی کشورها را شکل می دهند. نویسندگان با ارائه الگوی جدیدی موسوم به «اقتصاد سیاسی سیاست خارجی» ، کیفیت تاثیرگذاری اقتصاد سیاسی جهانی بر سیاست خارجی چین را مطالعه کرده اند.

    کلیدواژگان: چین، جهانی شدن، اقتصاد سیاسی سیاست خارجی
  • حوریه دهقان، علیرضا سمیعی اصفهانی * صفحات 40-67

    ادعای اصلی نوشتار حاضر این است که پس از یک دهه پرآشوب ناشی از تحولات انقلابی و جنگ هشت ساله، رویکرد جدید دولت پنجم به حوزه اقتصاد سیاسی و به ویژه فرایندهای جهانی شدن اقتصاد، برای نخستین بار در نظام جمهوری اسلامی ایران نقش و تاثیر تعیین کننده ای بر مناسبات راهبردی دولت- بازار برجای گذاشت؛ به نحوی که پیامدهای اتخاذ چنین رویکردی همچنان بر فضای اقتصاد و سیاست ایران سایه افکنده است. حال پرسش اصلی مقاله پیش رو این است که «دولت هاشمی چه رویکردی را نسبت به جهانی شدن اقتصاد اتخاذ نمود و کاربست این سیاست و رویکرد چه تاثیراتی بر رابطه دولت و بازار در این دوره داشته است؟» روش پژوهش، کیفی (تبیین علی) و روش تحلیل با استفاده از داده ها و منابع کتابخانه ای-اینترنتی صورت گرفته است. براین پایه، نخست نظریه نئولیبرالیسم، همچنین جهانی شدن اقتصاد و شاخص های آن مطرح و سپس بر پایه این نظریه، رویکرد دولت پنجم در قبال جهانی شدن اقتصاد و تاثیرات آن بر رابطه دولت-بازار در ایران دهه1370، مورد بررسی و آزمون قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: جهانی شدن اقتصاد، نولیبرالیسم، تعدیل ساختاری، دولت، بازار، دولت هاشمی
  • محمد رادمرد، سید نصرالله حجازی صفحات 68-89

    در کنار تاسیس روزنامه، مسئله تاسیس مدارس جدید از مهم ترین دغدغه های آموزشی- فرهنگی برای نوسازی ایران پیش از انقلاب مشروطه است. تاسیس مدارس جدید واکنشی بود به ناکارآمدی آموزش سنتی برای ورود ایران به دنیای مدرن. از این روست که در روزنامه های این دوره نیز این دغدغه به مثابه یک مسئله مطرح می شود. از جمله روزنامه هایی که در این زمینه اهتمامی ویژه دارد، روزنامه «حکمت» است. بدین ترتیب سوال پژوهش حاضر این خواهد بود که «روزنامه حکمت از لزوم تاسیس مدارس جدید چه اهدافی را دنبال می کرد؟» نگارند گان معتقدند «نویسندگان روزنامه حکمت با درک ناقص و یک سویه از بسترهای مدرنیته و بدون فهم دقیق از تاثیر شرایط عینی (اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و بین المللی) اثرگذار بر گسترش آموزش در غرب، تصور می کردند ایجاد نهضت مدرسه سازی، بسترهای «ترقی» ایران را فراهم می آورد». برای فهم تلقی و رویکرد این نشریه، از روش هرمنوتیک قصدگرای اسکینر سود خواهیم برد.

    کلیدواژگان: روزنامه حکمت، مدارس جدید، مکتب خانه، هرمنوتیک قصدگرای اسکینر، انقلاب صنعتی
  • روح الامین سعیدی، حمیرا مشیرزاده صفحات 90-116

    دانش روابط بین الملل از ابتدا در قلمرو مغرب زمین پدیدار شده و همین واقعیت با اعطای منزلت رهبری به محافل فکری و دانشگاهی غرب شرایطی را رقم زده است که ماهیت غرب محور این دانش طی چند دهه از طریق ایجاد حصارهایی به گرد آن و وضع و تحمیل برخی ضوابط نظریه پردازی همچنان محفوظ نگاه داشته شود. مقاله حاضر با هدف زمینه سنجی برای ارائه نظریه های بومی، این مدعا را مطرح می سازد که از اواخر قرن بیستم تاکنون، بر اثر ظهور رهیافت بازاندیش گرایی، رواج تعاریف موسع تر از نظریه، فراخ شدن گستره موضوعات بین المللی و نیز نقش آفرینی جدی تر کنش گران غیرغربی، حصارهای فرانظری و نظری ایجادشده پیرامون دانش روابط بین الملل شکسته شده است و اکنون این دانش، با خروج تدریجی از انحصار غربی، در وضعیت تکثر و عدم امکان چیرگی یک پارادایم، فرانظریه، نظریه و رهیافت واحد قرار دارد. وضعیت کنونی تکثر و هم زیستی پارادایم ها و رهیافت ها در کنار تحولات جریان ساز محیط جهانی، فرصت مغتنمی را برای تولید نظریه های بومی توسط اندیش مندان غیرغربی فراهم می سازد.

    کلیدواژگان: روابط بین الملل، نظریه غربی، تکثر نظری، بازاندیش گرایی، چشم اندازگرایی، نظریه بومی
  • محمدجواد سلطانی گیشینی، سعید وثوقی، شهروز ابراهیمی صفحات 117-145

    هر ساختار سیاسی از جمله دولت ها کارویژه هایی دارند. وظیفه دولت ها ارائه کالاهای سیاسی مانند امنیت، امکانات اقتصادی، نظم قانونی و زیر ساختارها است. زمانی که دولت این کارویژه ها را نتواند ارائه کند، یک دولت شکست خورده است. این پدیده از جمله ویژگی های برخی کشورهای خاورمیانه است. این دولت ها مولفه هایی از قبیل مداخله نظامی بیگانه، انتقال قدرت سخت و خشن، بحران مشروعیت، ناکارآمدی نظام قضایی و اقتصادی و گسترش تروریسم دارند. جنگ های جدید با بازیگری داعش در این منطقه، یکی از پیامدهای دولت های شکست خورده در این منطقه است. هدف این مقاله، بررسی تاثیر دولت شکست خورده بر بروز جنگ های جدید در خاورمیانه است. سوال اصلی پژوهش این است که دولت شکست خورده چگونه سبب گسترش جنگ های جدید در خاورمیانه شده است؟ این مقاله با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی، این فرضیه را بررسی می کند که وجود دولت های شکست خورده متعدد در یک منطقه، با توجه به ویژگی های مشترکی که دارند، سبب ایجاد جنگ های جدید می شود و خاورمیانه را تبدیل به منطقه شکست خورده می کند. در نتیجه، جنگ های جدید از یک کشور به کشورهای دیگر در منطقه سرایت می کند. بنابراین تداوم دولت های شکست خورده برابر با تداوم و گسترش فزاینده خشونت در این منطقه در قالب جنگ های جدید است.

    کلیدواژگان: خاورمیانه، دولت شکست خورده، منطقه شکست خورده، جنگ های جدید، بازیگر جدید، داعش
  • محمد عابدی اردکانی، نجیب الله راستین دل صفحات 146-175

    هر واحد سیاسی، برای حفظ حیات خود نیازمند وجود همگرایی منطقی بین مولفه های تشکیل دهنده اش است. منطقه راهبردی خاورمیانه نیز از این قاعده مستثنی نیست. جمهوری اسلامی ایران، باتوجه به موقعیت خاص و اهمیت ژئوپلیتیکی و ژئواستراتژیکی اش در جهان و منطقه و جایگاه برجسته جغرافیایی و فرهنگی اش در خاورمیانه، یکی از هدف های مهم سیاست خارجی خود را بسترسازی برای همگرایی کشورهای منطقه دانسته و برای دست یابی به این هدف، راهبردهایی به کار گرفته است. اما روند رویدادها به گونه ای پیش رفته که منجر به چالش های متعددی شده است و در نتیجه، این راهبردها امکان همگرایی چندانی فراهم نکرده است. هدف اصلی این پژوهش آن است که با جمع آوری داده های مناسب، به روش کتابخانه ای و توصیف و تحلیل آن ها و نیز بهره گیری از نظریه های کارکردگرایی و نوکارکردگرایی، راهبردهای جمهوری اسلامی ایران برای شکل گیری همگرایی در منطقه خاورمیانه و چالش ها و موانعی که در راه رسیدن به این هدف وجود دارد را مشخص و ارزیابی کند. با توجه به هدف مذکور، سوال این پژوهش عبارت است از اینکه «راهبردهای جمهوری اسلامی ایران برای شکل گیری همگرایی در منطقه خاورمیانه چیست و چه چالش ها و موانعی در راه رسیدن به این هدف وجود دارد؟« فرضیه تحقیق نیز این گونه تدوین شده است: «جمهوری اسلامی ایران، با الهام از قانون اساسی و رسالت انقلاب اسلامی، برای شکل گیری همگرایی در خاورمیانه، در سیاست خارجی خود به راهبردهایی متوسل شده که به دلیل اختلاف مواضع خود با اکثر کشورهای منطقه، به ویژه دولت های عرب حاشیه خلیج فارس در حوزهای مختلف اقتصادی، سیاسی، ایدئولوژیکی و امنیتی، این تلاش با چالش ها و موانعی روبه رو بوده است». یافته های این پژوهش نشان می دهند که تلاش ایران برای همسویی و همگرایی کشورهای خاورمیانه تنها مورد قبول و توجه بعضی از بازیگران منطقه که به «محور مقاومت اسلامی» مشهورند، واقع شده است؛ ولی اکثر دول منطقه که در قطب مخالف قرار دارند و «محور محافظه کار» محسوب می شوند، این تلاش را برنتافته اند.

    کلیدواژگان: جمهوری اسلامی ایران، خاورمیانه، همگرایی، منطقه، اعراب
|
  • Hossein Poorahmadi Meybodi, Mahmoud Khani Joyabad* Pages 11-39

    This study seeks to answer the question of how "global political economy" has influenced "China's foreign policy in the age of globalization"? In answer to this question, the research hypothesis is that the six components of global political economy in interaction with the main factors of economics, politics, security and culture and through three dynamics, shape the foreign policy of countries. The authors study the quality of the impact of global political economy on China's foreign policy by presenting a new model called "foreign policy political economy."

    Keywords: China, Globalization, Political Economy, Foreign Policy
  • Hurie Dehghan, Alireza Samiee* Pages 40-67

    The main claim of the present article is that after a turbulent decade caused by revolutionary developments and the eight-year war, the new government's new approach to the field of political economy and especially the processes of economic globalization, for the first time in the Islamic Republic of Iran Left on strategic government-market relations; In a way, the consequences of adopting such an approach continue to cast a shadow over Iran's economy and politics. Now the main question of the forthcoming article is "What approach did the Hashemi government take towards the globalization of the economy and what effects did the application of this policy and approach have on the relationship between the government and the market in this period?" The research method is qualitative (causal explanation) and the analysis method is done using data and library-Internet resources. On this basis, first the theory of neoliberalism, as well as the globalization of the economy and its indicators are proposed and then based on this theory, the approach of the fifth government towards the globalization of the economy and its effects on the government-market relationship in Iran in 1991, is examined and tested. .

    Keywords: Economic Globalization, neoliberalism, structural adjustment, market-state, Hashemi government
  • Mohammad Radmard, Seyed Nasrollah Hejazi Pages 68-89

    Along with the establishment of newspaper, the issue of establishing new schools was one of the most crucial educational-cultural concerns of the Iran modernization, before the Constitutional Revolution. The latter was a response to inefficiency of traditional education for Iran to enter the modern world. This is why this issue was considered in the newspapers of that time as a serious issue. Among the newspapers concerned the issue was Hekmat newspaper. So, the research question is that «which goals were pursued by Hekmat newspaper, through supposition of establishing new schools necessity?» According to the author, with an incomplete and one-sided understanding of the modernity foundations, and without an accurate understanding of the effects of the efficient objective conditions (economic, social and political) in education development in the West, the newspaper assumed that Establishing New Schools Movement would provide the country with advancement platforms. To understand the supposition ofHekmat newspaper›s approach, the Skinner›s Intentional Hermeneuticsmethod will be used.

    Keywords: Hekmat newspaper, New school, Traditional school, Skinner›s Intentional Hermeneutics, Industrial Revolution
  • Rooholamin Saeidi, Homeira Moshirzadeh Pages 90-116

    International Relations as an academic discipline, originating from the West, has been influenced by Western traditions of thought and this has led to its Eurocentric nature reproduced through specific closures and strict standards of theorizing. Since the last part of the twentieth century, however, this has been challenged. The emergence of reflectivist theories with their broad definition of theory, the expansion of international agenda due to significance of new international issues, and the agency of non-Western international actors have somehow broken the meta-theoretical and theoretical boundaries of IR. The result has been pluralism and the coexistence of approaches and theories. The main argument of this article is that this pluralism paves the way for non-Western IR scholars to produce their own theories and narrative of international relations.

    Keywords: International Relations, Western Theory, Theoretical Pluralism, Perspectivism, Rationalism, Reflectivism, Homegrown Theory
  • Mohammadjavad soltani gishini, Saeed vosoughi, Shahrouz Ebrahimi Pages 117-145

    The purpose of this paper is to examine the impact of a failed state on the new war in the Middle East. The main question is that how failed state has caused spread new wars in the Middle East? The hypothesis is that the existence of numerous failed states makes the Middle East a failed zone. As a result, new wars spread from one country to other countries in the region. Therefore, the continuation of failed states is equal with continuation and spread increasing violence in the Middle East.

    Keywords: Middle East, Failed State, Failed Region, New Wars, New Actor, ISIS
  • Mohammad Aabedi Ardecani, NajibAllah Rastindel Pages 146-175

    Any political unit for keeping its existence, needs the regional integration among its components. The Middle East is a specific geopolitical region. In view of its particular geopolitical and geostrategic significance in the world and the Middle East, the Islamic Republic of Iran has identified one of its foreign policy goals as a platform for integration in the countries of the region, and some strategies have been developed to achieve this goal. But the process of events has gone so far that it has led to many challenges, and as a result, these strategies have not made much integration. The main goal of this research is to collect and use appropriate library data and then to describe and analyze them, as well as to utilize functionalism and neo-functionalism, and in this way, the strategies of the Islamic Republic of Iran to shape integration in the Middle East region will be evaluated. It is also necessary to identify and assess the challenges and obstacles that exist to achieve this goal. According to the above goal, the question of this research is: «What are the Islamic Republic of Iran›s strategies to shape integration in the Middle East, and what are the challenges and obstacles to achieving this goal?» The research hypothesis is also drafted: «The Islamic Republic of Iran, inspired by the constitution and the mission of the Islamic Revolution, used strategies to shape integration in the Middle East in its foreign policy, which, due to differences of opinion with most of the countries of the region, particularly in the Arab Persian Gulf states in various economic, political, ideological and security spheres, this effort has faced challenges and obstacles. «The findings of this study show that Iran›s efforts to align and integration in the Middle East are only acceptable for some of the region›s actors, known as the «Islamic axis of resistance,» but most of the states in the region that are on the opposite side and known as the «conservative axis» are opposed to these efforts.

    Keywords: Islamic Republic of Iran, The Middle East, Integration, Region, Arabs