فهرست مطالب

هفت آسمان - پیاپی 49 (بهار 1390)

نشریه هفت آسمان
پیاپی 49 (بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/03/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • اولین آندرهیل *، مائده سادات حسین زاده صفحات 7-22
    آنچه در پی می آید ترجمه دو فصل نخست از کتاب عرفان عملی (practical mysticism) اثر عرفان پژوه و عارف مسیحی معاصر، خانم اولین آندرهیل است. وی سهم عمده ای در تبیین اندیشه و عمل روحانی داشت، چنان که وی را احیاگر مفهوم «قدسیت» به عنوان رسالت هر مسیحی می دانند. شاید در ابتدا کتاب کوچکی چون عرفان عملی در میان 39 کتاب و 350 مقاله خانم آندرهیل جلب نظر ننماید؛ اما با ملاحظه عنوان فرعی کتاب، جایگاه ویژه آن روشن می گردد: کتابی کوچک برای مردم عادی.
    آندرهیل در این کتاب سعی دارد از یک سو حاصل و ثمره عرفان نظری در حیات بشر را در عرفان عملی به تصویر کشد و از سوی دیگر آن را از انحصار طبقه ای خاص خارج سازد و همه مردم را به سوی این ضیافت باشکوه الاهی دعوت نماید. او با زبانی درخور فهم انسان عادی روزگار خویش به توصیف مراحل سلوک می پردازد.
    کلیدواژگان: عرفان مسیحی، اولین آندرهیل، عرفان عملی
  • جواد قاسمی قمی * صفحات 23-47
    بازگشت مسیح یکی از آموزه های مهم الاهیاتی در مسیحیت است که بخش زیادی از فرجام شناسی مسیحی را به خود اختصاص داده است. در طول تاریخ مسیحیت، همواره قاطبه مسیحیان باور داشته اند که مسیح در آخرالزمان در کمال شکوه و جلال باز خواهد گشت تا عمل نجات بخش خویش را که با ظهور اولیه اش بشارت داده شده است، به انجام برساند و ملکوت الاهی را در شکل کاملش برقرار سازد. البته این مسئله به این معنا نیست که همه مسیحیان تلقی و فهم یکسانی از این آموزه داشته اند یا دارند؛ بلکه در شرایط زمانی و اجتماعی متفاوت و یا در بستر گرایش های مختلف فکری، تفاسیر گوناگونی از این آموزه مطرح شده است. برخی با تمسک به معنای ظاهری آیات مربوط به این واقعه، به بازگشت و رجعت جسمانی و فیزیکی مسیح و سلطنت ظاهری هزارساله او معتقد بوده اند و برخی دیگر با رویکردی تاویلی، به روحانی سازی این آموزه دست یازیده اند. در این نوشتار ضمن آشنایی با مفهوم بازگشت مسیح، بررسی تفاسیر مختلف این آموزه را در برهه های خاصی از تاریخ مسیحیت پی می گیریم؛ این مقاطع عبارت اند از دوره عهد جدید، دوره آبای کلیسا، قرون وسطا، و (تفاسیر کاتولیکی و پروتستانی) در دوره مدرن.
    کلیدواژگان: مسیحیت، بازگشت مسیح، هزاره، عهد جدید، فرجام شناسی مسیحی
  • علی محمدی یدک * صفحات 49-66
    روش شناسی در هر علمی تعریف ویژه همان علم را می طلبد. بر این اساس، روش شناسی در دانش تفسیر نیز دارای تعریف خاصی است و با آنچه در سایر رشته های علمی مطرح است، تفاوت خواهد داشت. از میان تعریف های ارائه شده از روش تفسیر، شاید بتوان بر این تعریف تاکید بیشتری ورزید: «روش تفسیری، استناد به منابعی است که مفسر در تفسیر قرآن به کار می برد». از روش تفسیری به «راهی که مفسر در تفسیر قرآن می پیماید» نیز می توان یاد کرد. بر پایه این دو تعریف، منبع و راهی که مفسر در تفسیر قرآن برمی گزیند، روش تفسیری او به شمار می آید. بدین ترتیب، چنانچه مفسر در تفسیر قرآن از خود قرآن استعانت بجوید، «روش تفسیری قرآن به قرآن» را به کار بسته است. اگر با تکیه بر منبع روایت به سراغ تفسیر قرآن برود «روش تفسیر روایی» را برگزیده است. همین طور است اگر با منابع دیگری نظیر عقل، علم و عرفان به تفسیر قرآن بپردازد. میراث تفسیری شیعه را می توان از منظر روش شناسی تفسیری نگریست و آن را بر اساس روش هایی که مفسران به کار گرفته اند مطالعه کرد. مقاله حاضر در مقام داوری درباره این روش ها نیست؛ بلکه به دنبال ارائه گزارشی از روش های به کار رفته در تفاسیر شیعه است.
    کلیدواژگان: تفسیر، تفسیر شیعی، روش تفسیری، تفاسیر شیعه، طبقه بندی تفاسیر
  • راجر.جی کارلس *، علی شهبازی صفحات 67-87
    یکی از مسائل مهم در آیین بودا این است که چگونه می توان ستوه ها (موجوداتی که رنج می کشند) را از چرخه بی معنایی که تجربه می کنند (سمساره) رها کرد و به درک واقعیت، آن گونه که هست، واداشت. در این نوشتار از نوعی «استعداد فطری» لازم برای درک و تجربه واقعیت، آن گونه که هست، سخن به میان می آید و به راه حلی اشاره می شود که آیین مهایانه برای نجات موجودات از چرخه سمساره و واداشتن آنها به درک واقعیت ارائه می دهد؛ راه حلی شگفت انگیز: فریب. این شیوه در یکی از مقدس ترین متون مهایانه، یعنی سوره نیلوفر، و در چندین تمثیل بیان شده است. این مقاله در کنار گزارشی اجمالی از این تمثیل ها، به بررسی این راه حل می پردازد.
    کلیدواژگان: آیین بودا، سوره نیلوفر، تمثیل، ساختار شکنی، سمساره، مهایانه
  • محمد مهدی علیمردی *، سید محمد روحانی صفحات 89-114
    اولین گام در شناخت هر دین، کسب تصوری جامع از جغرافیای عقاید و مناسک آن دین است؛ زیرا تبیین درست مفاهیم مطرح در آن دین ما را به آنچه مورد تاکید آن دین است راهنمایی می کند. بدیهی است هر محقق دینی در درجه اول به جست وجوی این است که بداند دین مورد مطالعه چه نگاهی به جهان یا خلقت و آفریننده دارد، موسس آن خود را چگونه توصیف می نماید، راه دست یافتن به نجات و رستگاری را چه می داند، اخلاقیات در آن چه جایگاهی دارند، مهم ترین نمادهای آن دین کدام است، پیروان آن به چه مناسکی ملتزم اند، مهم ترین متون مقدس آن کدام اند، آن دین امروزه در کدام مناطق دنیا و چه تعداد پیرو دارد و مسائلی از این قبیل. برای داشتن این تصویر باید نگاهی از فراز به آن دین انداخت. مقاله حاضر به دنبال آن است که با چنین نگاهی، تصویری کلی اما دقیق از یکی از جوان ترین ادیان جهان ارائه دهد. مطالب ارائه شده در این مقاله می تواند برای بسیاری از افراد اولین گام برای شناخت آیین سیکه‍ و مقدمه ای برای تحقیقات بیشتر درباره این آیین باشد.
    کلیدواژگان: گورو، تناسخ، مایا
  • ووتر هنگراف *، باقر طالبی دارابی صفحات 115-144
    «عصر جدید» (New Age) یکی از جنبش های نوپدید دینی است که شبکه ای گسترده از افراد و گروه های کمابیش همپوش با معتقدات و جهت گیری های بسیار متفاوت آن را پی گیری می کنند. هدف مشترکی که این افراد و گروه ها را به هم پیوند می دهد، تلاش برای دگرگونی افراد و جامعه از طریق آگاهی معنوی است. «وساطت روحی» از مفاهیم بسیار معروف و متداول در «عصر جدید» است که بی شباهت با دریافت الهام و وحی نیست. از این رو، نویسنده این پدیده را ذیل «وحی های ملفوظ» بررسی می کند؛ گرایشی قوی نیز وجود دارد که مدعی است تمامی وحی های گذشته را باید وساطت روحی تلقی کرد. نویسنده پس از بحثی درباره وساطت روحی و وحی های ملفوظ، به بحث درباره انحای وساطت روحی و فرایندهای تحولی می پردازد. در پایان مقاله نیز، به اختصار، منابع مربوط به وساطت روحی را که برای تحلیل در این مقاله گزینش شده اند، معرفی می کند.
    کلیدواژگان: دین عصر جدید، وحی، وحی های ملفوظ، وساطت روحی
  • اینگر فورست *، مجید جعفریان صفحات 145-169
    حوزه عمومی، عرصه ای از زندگی اجتماعی است که مردم در آن گرد هم آمده، آشکارا و آزادانه درباره موضوعات مورد علاقه خودشان با یکدیگر گفت وگو می کنند و در صورت امکان به یک فهم مشترک دست می یابند. منظور از حوزه عمومی در این متن، عرصه سیاسی است که اجتماعاتی همچون ملت، دولت و جامعه مدنی را دربرمی گیرد. از سوی دیگر دین نه خارج از حوزه عمومی قرار دارد و نه عاملی خنثا نسبت به حوزه عمومی قلمداد می شود. پرسش این است که در جوامع مدرن، دین در حوزه عمومی به چه اشکالی ظهور یافته است. نویسنده در این متن از پنج شکل ظهوریافته دین در حوزه عمومی یعنی دین دولتی، دین مدنی، ناسیونالیسم دینی، دین عامه و مشروعیت دینی قدرت سیاسی نام برده و آنها را بررسی کرده است.
    کلیدواژگان: جامعه شناسی دین، حوزه عمومی، دین دولتی، دین مدنی، ناسیونالیسم دینی، دین عامه، مشروعیت دینی
  • جعفر فلاحی * صفحات 173-189
|
  • Evelyn Underhill * Hosseinizadeh Pages 7-22
    The following discussion consists of the first two chapters of Practical Mysticism: A Little Book for Normal People by Evelyn Underhill, a contemporary Christian mystic. She contributed to the exposition of the spiritual thought and practice considerably so that she is regarded as the reviver of the concept of holiness, which is the mission of every Christian. It may first appear that such a small book as Practical Mysticism is not very noticeable among Ms. Underhill's 39 books and 350 articles; however, its subtitle, A Little Book for Normal People, will shed light on its intellectual status. In this book, Underhill on the one hand is concerned to explain the effect of the theoretical mysticism upon the practical mysticism; and on the other hand, she is concerned to make mysticism, a divine blessing, available to all people. He describes the stages of mystical journey in simple terms so that it can be easily understood by the ordinary people.
    Keywords: Christian mysticism, Evelyn Underhill, practical mysticism, normal people, theoretical mysticism
  • Javad Ghasemi Ghomi * Pages 23-47
    The second coming of Jesus Christ is one of the central teachings of Christianity with which the Christian eschatology has been mainly concerned. The Christians have always been of opinion that Christ will return with great glory in the end times to fulfill his promises and prophecies he has made on his first coming; he will return to establish the divine kingdom on earth. This, it goes without saying, does not mean that all Christians have had the same interpretation of this teaching; in fact, depending on the social conditions and intellectual contexts, they have had different views of it. Based on the literal meaning of the biblical verses concerned with this event, some Christians believe in the literal and visible second coming of Christ as well as his worldly kingdom which is to last for one millennium. Based on the interpretative approach, some other Christians have spiritualized this teaching. Providing a brief overview of the second coming of Christ, this article is concerned to discuss different views on this teaching in different periods of Christian history including New Testament period, church fathers period, middle ages, and the modern period.
    Keywords: Christianity, the second coming of Christ, millennium, New Testament, Christian eschatology
  • Ali Mohammadi Yadak * Pages 49-66
    The methodology of every discipline involves the certain definition of that discipline. Thus, methodology in exegesis has a certain definition, which differs from those of other disciplines. From among the definitions of interpretation one may prefer the following one: "The method of interpretation involves the citation of the sources which a commentator uses in his interpretation of the Quran." One may also define the method of interpretation as a path taken by a commentator in his interpretation of the Quran. According to these two definitions, the sources and the way selected by a commentator in his interpretation of the Quran will be regarded as his method of interpretation. Thus, if a commentator interprets the Quranic verses by the Quran itself, he has adopted the Quran-by-Quran method of interpretation. If a commentator bases his commentary on the traditions, he has taken a Quran-by-tradition method of interpretation. The Shiite exegetical heritage may be looked at from the viewpoint of the methodology of exegesis; it may be categorized based on the methods used by the commentators. The present paper is not to provide a critical analysis of the methods of exegesis; it is, in fact, an attempt to describe the methods applied in the Shiite exegeses.
    Keywords: Exegesis, Shiite exegesis, interpretive method, Quran-by-Quran method, classification of the exegeses
  • Roger J. Coreless *, Ali Shahbazi Pages 67-87
    The problem for Buddhism in general is how to liberate suffering beings (Sattvas) from the meaningless repetition and circularity (samsara) and bring them to see Reality as it truly is. This writing is concerned to discuss the "innate capacity" to experience reality as it truly is; it also discusses the solution offered by Mahayana Buddhism to the problem of the liberation of beings from samsara and allowing them to see Reality. Mahayana Buddhism comes up with a curious olution: deceit. This skilful means is exemplified by one of the most respected Mahayana texts, the Lotus Sutra, which presents its
    teaching in the form of seven parables. Providing an overview of these parables, this essay examines this solution.
  • M. M. Alimardi *, Mohammad Rohani Pages 89-114
    The first step in the study of any religion is to have an overall picture of the beliefs and practices of that religion; since the detailed analysis of the concepts involved in the religion concerned will lead us to what is acknowledged by that religion. Every scholar of religion, it goes without saying, seeks to understand: the view of the religion he is studying on the world, creation, and its creator, the way in which the founder of that religion characterized himself, the way in which one can achieve salvation, the status of morals, the religious symbols, the rituals performed by its adherents, the most important scriptures, the number and distribution of its adherents, and so on. This involves a general overview of the religion concerned. The present paper is an attempt to provide a general overview of one of the world's youngest religions. This paper may be the first step in studying Sikhism as well as exploring its different aspects in detail.
    Keywords: Sikhism, Gurus, reincarnation, Maya
  • Wouter Hanegraaf *, Bagher Talebi Darabi Pages 115-144
    "New Age" refers to one of the new emerging religious movements; it applies to a large variety of people and groups with very different orientations and beliefs. The attempt to transform the people and society through the spiritual consciousness is what makes these people and groups united. "Channeling" refers to a well known concept in the New Age movement which is similar to inspiration and revelation. Thus, Mr. Hanegraaff considers this phenomenon as an articulated revelation. There are some thinkers who claim that all previous revelations should be regarded as channeling. Having discussed channeling and articulated revelations, Mr. Hanegraaff considers different types of channeling and developmental processes. Finally, he provides a brief overview of the works on channeling, which are used in this paper.
    Keywords: New Age Religion, revelation, articulated revelations, channeling
  • Inger Furseth *, Majid Jafarian Pages 145-169
    The public sphere is a social life arena, in which people come together, talk about their subjects of interest freely and openly, possibly reaching a common understanding. Thus, in modern societies the "public sphere" refers to an arena in which the political cooperation is done through dialogue; it may also correspond to a social life arena in which the public opinion is formed and a variety of actions are taken. By the public sphere I mean a political sphere which includes collectives that operate at different levels, such as the nation, the state, and the civil society. On the other hand, religion is not outside the public sphere; neither is it regarded as neutral in relation to the public sphere. Therefore, one may ask the question: In what forms is religion expressed in the public sphere in modern societies? Ms. Furseth presents five forms in which religion is expressed in the public sphere: the official religion of the state, civil religion, religious nationalism, public religion, and religious legitimation of political power.
    Keywords: Sociology of Religion, public sphere, state religion, civil religion, religious nationalism, public religion, religious legitimation
  • Jafar Fallahi * Pages 173-189