فهرست مطالب

هفت آسمان - پیاپی 47 (پاییز 1389)

نشریه هفت آسمان
پیاپی 47 (پاییز 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/09/30
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مهدی مهریزی * صفحات 7-25
    نزدیک به یک قرن است که مسئله تقریب مذاهب به یکی از محورهای گفت وگو در بین مصلحان، متفکران و نیز متعصبان مذاهب گوناگون اسلامی تبدیل شده است. بسیاری از متفکران و مصلحان مسلمان از سر دلسوزی و خردمندی، و البته عده ای نیز از سر مصالح سیاسی، شعار تقریب را سر داده اند، از آن سوی، مخالفت مخالفان تقریب نیز از سر اعتقاد و شور دینی است، گرچه گروهی اندک نیز از روی مصالح سیاسی بر طبل تفرقه می کوبند. می توان این اندیشه ها و آثار ناظر به تقریب را در چند جریان کلی تر دسته بندی کرد. این کار می تواند ما را در شناخت رویکردی که تقریب را ماندگار و پایدار می سازد یاری کند. این مقاله پس از گزارش اجمالی آثار نوشته شده درباره تقریب و دسته‏بندی آنها، به جریان‏شناسی تقریب می‏پردازد. برای این منظور نخست از ملاک یک جریان تقریبی سخن رفته است و آنگاه پنج جریان بدین ترتیب معرفی شده اند: 1. مخالفان تقریب، 2. وحدت سیاسی اجتماعی، 3. تاکید بر مشترکات و معذور دانستن یکدیگر در موارد اختلافی، 4. تفسیر خاص از مسئله امامت، و 5. تاکید بر مشترکات و بازنگری موارد اختلافی. در هر جریان، مهم‏ترین آثار نوشته شده و شخصیت‏های آن از میان شیعه و اهل سنت معرفی شده است.
    کلیدواژگان: تقریب، جریان شناسی، دار التقریب، مجمع التقریب، مذاهب اسلامی
  • سیدمحمدعلی ایازی * صفحات 27-48
    در سده اخیر مصلحان و متفکران مسلمان سخن های بسیاری درباره وحدت گفته اند؛ اما سوکمندانه آن چنان که باید موفق نبوده اند. یکی از علل این عدم موفقیت، وجود موانع فراوان بر سر راه وحدت اسلامی است. مواردی مانند بدفهمی نسبت به موضوع وحدت و نگرانی برخی از متولیان مذاهب نسبت به از دست رفتن هویت مذهبی و تنزل جایگاه آن علی رغم آنکه این موضوع کاملا توضیح داده شده است که تقریب در جهت نفی هویت مذاهب و یکی کردن آنها نیست از جمله این موانع اند. از سوی دیگر دعوت به وحدت یک توصیه اخلاقی نیست بلکه یک راهکار اجتماعی است که تحقق آن نیازمند یک نظام هماهنگ تربیتی و نهادینه سازی فرهنگ رواداری و افزایش تحمل جامعه است. این حرکت فرهنگی، بر اقناع بخش فرهیخته و بحث های مستمر علمی و نظری مبتنی است و کار آموزشی دراز مدتی را می طلبد. بررسی موانع می تواند به این اهداف کمک و از آسیب های بیشتر پیشگیری کند. مقاله حاضر کوشیده است با استناد به آیات و روایات، به بررسی موانع موجود بر سر راه وحدت و دلایل عدم موفقیت جدی ایده مصلحان بپردازد؛ از این رو در آغاز، مبانی موانع وحدت را با تکیه بر معارف دینی نشان داده و آنگاه به خود موانع و راه های رفع آنها پرداخته است.
    کلیدواژگان: تقریب، موانع وحدت، عوامل وحدت، اصول اخلاقی، تعامل مذهبی
  • سید حسن اسلامی * صفحات 49-78
    اختلافات عقیدتی میان مسلمانان پیرو مذاهب گوناگون در مواردی به شکل نامناسبی درآمده است. انکار این واقعیت و تلاش در جهت نادیده گرفتن یا حذف آن، راه به جایی نمی برد. افزون بر آن، اگر این اختلافات در مسیری سالم پیش برود، مایه زایندگی و پویایی جوامع اسلامی می گردد و از این جهت، نه تنها لازم که بسیار حیاتی است. مشکل اصلی این اختلافات آن است که در آن اخلاق نادیده گرفته می شود و به قیمت دفاع و حفظ بخشی از دین اسلام، یعنی عقاید، بخش دیگری از آن، یعنی اخلاق اسلامی، کنار گذاشته می شود. بی اخلاقی های رایج در عرصه مناقشات میان مذهبی، به تدریج نهادینه شده و خطر اصلی در همین است که گاه فراموش می کنیم پیامبر اسلام (ص)، اسوه اخلاق شناخته شده است و ترویج آیین او، تنها از طریق رعایت اصول اخلاقی شدنی است. هدف این نوشتار به دست دادن تصویری از واقعیت فعلی و تلاش برای فراهم آوردن چهارچوبی اخلاقی برای بررسی مناقشات عقیدتی است. به این منظور، ده اصل اخلاقی به دست داده شده است که در واقع بسط همان قاعده زرین در مناقشات میان دینی و عرصه اخلاق مخالفت است.
    کلیدواژگان: اختلاف مذاهب، اخلاق مخالفت، قاعده زرین، مصلحت، مناقشات مذهبی
  • علی آقانوری * صفحات 79-104
    برای تحلیل جریان های فرقه ای در طول تاریخ اسلام باید زمینه ها و موارد نخستین آن را فهمید تا خلا تاریخی بر پژوهش راه نبندد. هرچند غالب پژوهشگران شکل گیری رسمی و تمایز فرقه های اسلامی به ویژه از نوع سیاسی را از زمان قتل عثمان می دانند، ولی برای شناخت این مهم باید به زمینه های فکری و حوادث و جریان های تاریخی قبل از آن نیز توجه کرد؛ چراکه جست وجو درباره علت پیدایی هر حادثه سیاسی و شناخت چگونگی و خاستگاه هر تفکری، بدون آگاهی از سلسله حوادث و جریانات قبلی آن نتیجه روشنی نخواهد داشت. این نوشتار پس از گزارش و بررسی برخی از ویژگی های عصر پیامبر(ص)، به مطالعه ویژگی ها و اختلافات سیاسی و فکری در عصر صحابه و تابعان و چگونگی ظهور و بروز فرقه های اسلامی و محورهای کلامی مورد اختلاف آنها می پردازد. پس از آن تاثیر اختلافات و تحولات سیاسی را بر فرقه گرایی بررسی می کند و در پایان نیز فهرستی از مهم ترین محورهای فکری اختلاف فرقه ها ارائه می کند. شاید در پرتو چنین مباحثی ارتباط سلسله وارحوادث فرهنگی و فکری و نیز مشابهت کشمکش های فکری پیشینیان و معاصران آشکارتر شود.
    کلیدواژگان: دوران پیامبر، اختلافات مذهبی، فرقه های اسلامی، تاریخ صدر اسلام
  • محمدعلی رستمیان * صفحات 105-130
    مقاله حاضر بحث همزیستی مسالمت آمیز از دیدگاه ائمه(ع) را در سه محور ضرورت، زمینه ها و راهکارها پی می گیرد. ائمه(ع) با بیان آثار مادی و معنوی همزیستی مسالمت آمیز، همچون تحقق امنیت، نیاز مردم به یکدیگر و تبلیغ دین حق بر ضرورت آن تاکید کرده و از مردم خواسته اند که تا حد توان در کنار هم زندگی مسالمت آمیزی را برقرار کنند. زمینه های همزیستی مسالمت آمیز معطوف به بستری است که می تواند به تحقق آن منجر شود. ائمه(ع) نشان داده اند که حکومت حق و عدل حتی اگر شکل و صورت رسمی نیز نداشته باشد، دارای ویژگی هایی است که می تواند زمینه های همزیستی مسالمت آمیز را فراهم کند. توجه به اختلاف ها و مراتب ایمان و همچنین نهادینه سازی اخلاق مشترک و عمومی نیز از اموری هستند که ائمه(ع)به عنوان زمینه های شکل گیری همزیستی مسالمت آمیز بیان کرده اند. ائمه(ع) راهکارهایی را نیز برای تحقق این همزیستی ارائه کرده اند. یکی از راهکارهای مهم برای همزیستی مسالمت آمیز نزد ائمه(ع) قاعده مدارا با عموم مردم در دو جهت دینی و اجتماعی است. دو راهکار دیگر توهین نکردن به پیروان دیگر ادیان و مذاهب، و مشارکت در امور اجتماعی و مراسم گروه ها و اقوام مختلف است.
    کلیدواژگان: ائمه(ع)، همزیستی مسالمت آمیز، صلح، مدارا
  • سلفیه و تقریب
    مهدی فرمانیان کاشانی * صفحات 127-150
    امروزه سلفی گری یکی از جریان های فعال و پرطرف دار در جهان اسلام است و به همین دلیل فعالیت ها و رویکردهای آنان نقش تاثیرگذاری در موفقیت یا شکست تلاش های تقریبی دارد. با ظهور ابن تیمیه و تاکید آن بر درستی فهم اسلاف، مکتب سلفیه پدیدار شد. سلفیه در طول تاریخ در نقاط مختلفی از جهان اسلام، طرف دارانی پیدا کرد که هرچند در اصل سلفی گری مشترک بودند اما تفاوت هایی نیز با یکدیگر داشتند. این گرایش های سلفی را می توان چنین دسته بندی کرد: سلفیه تکفیری وهابی عربستان، سلفیه اعتدالی و افراطی دیوبندی شبه قاره هند، سلفیه اعتدالی زیدیه یمن، سلفیه تقریبی اخوان المسلمین مصر و سلفیه جهادی سید قطبی. با توجه به گرایش های ضد تقریبی ابن تیمیه، شاید بسیاری تصور کنند که تمام سلفیان مخالف تقریب اند؛ اما تقریبا نیمی از سلفیان مدافع وحدت اسلامی اند. در یک سوی طیف، سلفیان وهابی تکفیری قرار دارند که بیشترین نقش را در ایجاد تفرقه دارند و در سوی دیگر طیف گروهی از اخوان المسلمین مصر قرار گرفته اند که تقریب مذاهب در دستور کار خویش قرار داده اند. در مقاله حاضر ضمن معرفی گرایش های مختلف سلفی و اندیشه های آنان، میزان ضدیت و یا هماهنگی آنان با اهداف تقریبی بررسی می شود.
    کلیدواژگان: سلفیه، تقریب، وحدت اسلامی، وهابیت، دیوبندیه، اخوان المسلمین
  • قاسم جوادی * صفحات 151-175
    به رغم آنکه امامت از محوری ترین مباحث اعتقادی شیعه است، شهید بزرگوار، علامه محمدباقر صدر که به حق باید او را شهید آغازگر معارف نوین اسلامی نامید احتمالا به دلیل اشتغال به مباحث ضروری دیگری که اصل دین را تهدید می کرد، به این مبحث کمتر پرداخته است. شهید صدر(ره) در مباحث امامت بیشتر از زوایای غیرروایی به موضوع پرداخته و چنان که خود در موارد متعددی یادآور شده، در پی تحلیل مسائل امامت به گونه ای عقلانی و قابل قبول برای کسانی است که نمی خواهند فقط از زاویه مباحث روایی به آن مباحث بنگرند؛ از این رو مباحثی را مطرح کرده است که دیگران یا بدان توجه نداشته اند یا عده کمی به آن دقت کرده اند. شهید صدر در بحث امامت همسو با نظریه پردازانی چون شهید مطهری و امام خمینی و برخی دیگر، بین امامت و رهبری سیاسی، و امامت و رهبری علمی و مرجعیت دینی تفکیک قائل شده است. در این نوشتار نظرات شهید صدر در خصوص امامت یادآوری شده است. در پایان مقاله نیز با توجه به تفکیکی که شهید صدر و برخی دیگر از علما در مناصب و شئون امامت انجام داده اند، سوالاتی مطرح شده که شایسته است اصحاب قلم و اندیشمندان شیعه به آنها بپردازند.
    کلیدواژگان: شهید صدر، تحلیل عقلانی امامت، مرجعیت دینی، مرجعیت سیاسی
  • محسن امیری فرد * صفحات 177-207
    مدعای این مقاله آن است که برخی از دیدگاه هایی که در پوشش تقریب مذاهب عرضه می شوند، گذشته از آنکه کارکردی ضدتقریبی دارند، زمینه را برای استحاله و اضمحلال تشیع در تسنن فراهم می آورند. این دیدگاه ها از یک سو شان امامت شیعی را پایین می آورند و فرهنگ امامت را تضعیف می کنند و از سوی دیگر فرهنگ خلافت را ترویج می کنند و شان آن را بالا می برند. مقاله حاضر نشان می دهد که ترویج این قبیل دیدگاه ها، پیامدهای خسارت باری در عرصه سیاسی و اجتماعی برای شیعه و تشیع به بار می آورد. برای نشان دادن اینکه آن دیدگاه ها چنین نتایجی را به بار می آورند، اولا خود این دیدگاه ها تحلیل شده اند تا معلوم گردد که در دل خود بر چه توصیه های سیاسی و اجتماعی ای منطوی هستند؛ ثانیا به استنتاج های اصحاب این دیدگاه ها از مبانی خودشان اشاره شده است تا روشن شود که آن دیدگاه ها نه فقط منطقا چنین نتایجی را در پی دارند، بلکه عملا هم چنین برداشتی از آنها صورت گرفته است؛ و ثالثا به شواهد عینی تاریخی استناد شده است، شواهدی که نشان می دهند تایید و ترویج هر کدام از امامت و خلافت عملا منتهی به نتایج سیاسی و اجتماعی خاص خود می گردد. در این مقاله، گاهی ادله اصحاب این دیدگاه ها نیز نقد شده است.
    کلیدواژگان: : امامت، خلافت، استحاله گرایی، مصلحت، تقریب مذاهب
  • سلمان حبیبی * صفحات 211-244
|
  • Mehdi Mehrizi * Pages 7-25
    The problem of proximity among the Islamic sects has become a central issue among the Muslim thinkers and religionists for almost one century. A great many Muslim thinkers have called for proximity out of compassion and prudence, while some others have adopted such an attitude out of political expediency. On the other hand, the majority of the opponents of the proximity are religiously motivated; however, a small number of the opponents are politically motivated. Also, one can classify the thoughts and the works concerned with proximity into several general approaches. This may help us to adopt an approach which can make proximity enduring. Having reviewed the works on proximity, the present writing sets to work to study the movements associated with the proximity among the Islamic denominations. Thus, it first considers the criterion of a proximity-seeking movement, and then five approaches to proximity which are as follows: 1. opposition to proximity; 2. emphasis upon the social and political unity; 3. highlighting the shared characteristics and regarding the disagreements as excusable; 4. offering a particular interpretation of Imamate; 5. and, emphasis upon the common characteristics and the revision of the differences. The most important works and thinkers of every movement, whether Shiite or Sunni, are also taken into consideration.
    Keywords: proximity, study of movements, house of proximity, society for proximity, Islamic sects
  • S. M. A. Ayazi * Pages 27-48
    The Muslim thinkers have made a great many points about unity; however, they have failed to actualize their vision. In fact, one of the reasons behind the failure to achieve unity is the existence of a large number of obstacles such as the misunderstanding of the issue of unity, and the concern of some religionists about the loss of the religious identity and the degeneration of religion; although, it has been already pointed out that proximity does not lead to the loss of religious identity. On the other hand, the call for unity is not a moral advice; but, it is a social strategy whose implementation involves a coherent educational system, institutionalization of compromise, and the development of the social tolerance. This cultural movement is based upon the satisfaction of the sophisticated portion of society and frequent discussions; it also involves a long term educational program. The inquiry into the obstacles may help to achieve such goals and avoid more damages. The present paper is an attempt to examine the obstacles on the road to the Muslim unity and the reasons behind the failure of the reformers in terms of the Quranic verses and traditions. Thus, the foundations of the obstacles to the unity are first considered in religious terms, and then the obstacles themselves and the ways in which they can be overcome.
    Keywords: proximity, the obstacles to unity, unity factors, moral principles, religious interaction
  • Seyyed Hassan Eslami * Pages 49-78
    Doctrinal controversy among the adherents of different Islamic denominations has sometimes become bitter. The denial of this fact is impossible; and any attempt to overlook it is doomed to failure. However, if there is a constructive dialogue rather than dispute among the Islamic sects, the Muslim world will soon begin to flourish; and the existence of different opinions is, in fact, a necessary condition of a dynamic community. Generally speaking, morality is disregarded in the interreligious controversy; and this is the major problem. In other words, the Islamic moralities are sacrificed for the defense of only one aspect of religion, that is, the dogma. The common immoralities involved in the interreligious ontroversy have been gradually established; and the danger lies in the fact that we sometimes forget that the spread of the religion of the Prophet Muhammad (PBUH), as the exemplar of morality, is possible only through the observance of the moral principles. The present essay is mainly concerned to give a picture of the current reality in this regard; it is also an attempt to provide a framework for the consideration of the doctrinal controversies. Thus, ten general moral principles are given; they are, in fact,the development of the golden rule which is appealed to in the interreligious controversies and the ethics of disagreement.
    Keywords: Sectarian disagreement, the ethics of disagreement, golden rule, expediency, religious controversies
  • Ali Agha Noori * Pages 79-104
    In order to analyze the Islamic sectarian movements, one should first enquire into their backgrounds; and this may help to carry out a comprehensive research. The majority of the scholars are of opinion that sectarianism, especially the political one, began to develop from the time of Uthman's murder; however, the understanding of this important issue involves the consideration of the intellectual backgrounds and the historical events preceding Uthman. In fact, so long as one does not occupy one's self with the background events, one's enquiry into the causes of political events and the origins of thoughts is less likely to bear fruit. Having considered some of the characteristics of the age of the Prophet (PBUH), this writing first examines the characteristics of the age of the Prophet's companions and followers, its political and doctrinal controversies, the way in which the Islamic Sects developed, and the controversial theological issues; then, it proceeds to enquire into the extent to which the political controversy influences sectarianism; and finally, it provides a list of the most important objects of conflict among the sects. This study may help to shed light on the causal relationship among the intellectual events; it also may help to notice the similarity of the doctrinal conflicts between the past and present thinkers.
    Keywords: The age of the Prophet, religious conflicts, Islamic sects, the history of early Islam, companions
  • Mohammad Ali Rostamiyan * Pages 105-130
    The present paper considers the problem of peaceful coexistence from the viewpoints of the Infallible Imams (PBUT) in terms of its necessity,background, and the ways of attaining it. Putting emphasis upon the positive consequences of the peaceful coexistence such as security, and the spread of the true religion, the Infallible Imams (PBUT) kept asking people to develop mutual cooperation. They have also showed that the just government possesses some characteristics which can prepare the ground for the peaceful coexistence. According to them, the consideration of the differences and degrees of faith as well as the establishment of common morality may pave the way for peaceful coexistence. Further, they maintain that there is a variety of ways in which we can attain peaceful coexistence; for example,compromise and mutual tolerance as regards religious and social matters. Respecting the adherents of other religions and participation in the ceremonies associated with them may be two other ways in which we can attain the peaceful coexistence.
    Keywords: The Infallible Imams (PBUT), peaceful coexistence, peace, tolerance
  • Salafism and Proximity
    Mehdi Farmanian * Pages 127-150
    Salafism is one of the contemporary religious movements, which has got a great many adherents across the Muslim world; thus, it can have positive or negative influence upon the process of proximity among the Islamic sects.
    Salafism was founded by Ibn Teimieh, who put emphasis upon the accuracy of the understanding of the predecessors. Ever since its appearance, Salafism has had adherents all over the Muslim world; all of them agree with Ibn Teimieh in holding that the understanding of the predecessors is accurate; however,they are different in some respects. Salafism can be categorized as follows: the radical Vahabi Salafism of Saudi Arabia, the moderate and extremist Deobandi Salafism of the Indian subcontinent, the moderate Zeidieh Salafism of Yemen, the proximity-seeking Salafism of Muslim brotherhood of Egypt,and the Jihadi Salafism of Seyyed Qotbi. One may think that all Salafis are the opponents of the proximity on the ground that Ibn Teimieh was anti-Shiite. On the contrary, almost half of the Salafis are the xponents of Islamic unity. At one end of the spectrum are the radical Vahabi Salafis who play the major part in causing conflict, and at the other, a group of the Muslim brotherhood of Egypt who has been seriously concerned with the proximity among the Muslim sects. Introducing the different trends of Salafism, the present paper is concerned to examine the extent to which they are compatible with the cause of the proximity among the Muslim sects.
    Keywords: Salafism, proximity, Muslim unity, Vahabism, Deobandi, Muslim brotherhood
  • Qasim Javadi * Pages 151-175
    In spite of the fact that Imamate is one of the fundamental issues of Shiism, Shahid Sadr did not consider it seriously; however, he may be excused on the ground that he had been concerned with equally serious issues. As regards the issues associated with Imamate, his approach was non traditionalist; and as he kept pointing out, he had been concerned to consider Imamate in a way which was acceptable to those, who wanted Imamate to be considered from the perspectives other than that of tradition. Thus, he occupied himself with the issues which had been overlooked or only a limited number of scholars had taken into account. In common with such theorists as Shahid Motahari and Imam Khomeini, he distinguished between Imamate and political leadership, and Imamate and intellectual leadership on the one hand and religious authority on the other. This writing is concerned with Shahid Sadr's views on Imamate; it ends with a set of questions posed in the light of the distinction which is made between the aspects of Imamate by Shahid Sadr and some other Muslim thinkers; and these questions seem worth considering.
    Keywords: Shahid Sadr, the rational analysis of Imamate, religious authority, political authority
  • Mohsen Amiri Fard * Pages 177-207
    The present writing is an attempt to argue that some of the views which are intended to bring about proximity among sects, in fact, cause Shia Islam to dissolve in Sunni Islam. These views, on the one hand, lower the status of Imamate and undermine its culture; and on the other hand, they propagate caliphate, causing it to become even superior. This paper is concerned to show that the spread of such views will cause serious political and social damages to both Shia Islam and the Shiites; to show this, I have first analyzed these views to show their social and political implications; then, I have considered the inferences which the exponents of these views draw from their own premises so that I can show that not only such conclusions necessarily follow from these views but also that they have been really arrived at; and finally, the historical evidence is provided to show that any position taken on Imamate and caliphate has led to certain political and social results. Further, the arguments advanced by the exponents of proximity are sometimes evaluated.
    Keywords: Imamate, caliphate, transformationism, expediency, proximity among sects
  • Salman Habibi * Pages 211-244