فهرست مطالب

دانش پیشگیری و مدیریت بحران - سال هشتم شماره 3 (پیاپی 29، پاییز 1397)

فصلنامه دانش پیشگیری و مدیریت بحران
سال هشتم شماره 3 (پیاپی 29، پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • امیر بسطامی نیا*، محمدرضا رضایی، محمدحسین سرایی صفحات 209-224
    زمینه و هدف
    در حال حاضر، با کاربرد بیش تر در علوم اجتماعی، مفهوم تاب آوری با قاعده و اصول خاصی مورد استفاده قرار می گیرد و توانایی برای بازیابی و زنده ماندن، یکی از اشکال مطلوب آن است. علاوه بر این ارزش های گوناگون و گاه متضاد در داخل همه ی سیستم های اجتماعی وجود دارد. این موضوع که یک پیامد بر دیگری ترجیح داده شود و یا وضعیت موجود حفظ شود، باید مورد توجه قرار گیرد. بنابراین مطالعه حاضر به تبیین و تحلیل تاب آوری اجتماعی در حوزه مدیریت سوانح طبیعی تاکید کرده است.
    روش
    این تحقیق یک مطالعه مروری است که از منابع کتابخانه ای و اینترنتی مختلف استفاده شده و از مجموع 145 مقاله و کتب یافته و بررسی شده، مستندات 90 مقاله و کتب مرتبط و معتبر در رابطه با تاب آوری اجتماعی استخراج و مورد بررسی و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    با توجه به مباحث مطرح شده در این تحقیق، سه بعد مهم تاب آوری اجتماعی شناسایی شد؛ 1. توانایی های بازیگران اجتماعی به منظور مقابله و غلبه بر تمامی دشواری های بدیهی، 2. ظرفیت و توانایی آنها برای یادگیری از تجارب گذشته و تعدیل آنها به منظور تحت فشار گذاشتن چالش های جدید در آینده (ظرفیت های انطباقی) و 3. توانایی آنها در ایجاد نهادهایی که رفاه فردی و نیرومندی اجتماعی پایدار در برابر بحران های حال و آینده (ظرفیت های دگرگون شونده) را پرورش می دهند را مورد ملاحظه قرار داده اند.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان می دهد که تاب آوری اجتماعی به جای یک وضعیت معین یا ویژگی های یک نهاد و موجودیت اجتماعی، به عنوان یک فرآیند پویا درک می شود که در زمان ها و مکان های مختلف، استراتژی ها و برنامه های مختلفی برای مقابله با فاجعه دارد. در تاب آوری اجتماعی افراد در زمان و مکان زیست محیطی، محیط اجتماعی و نهادی خاص خود مطالعه می شوند. به این ترتیب، این یک مفهوم عقلانی است تا یک مفهوم ذاتی.
    یادگیری اجتماعی، تصمیم گیری مشارکتی و فرآیندهای تحول جمعی به عنوان جنبه های اصلی و محوری تاب آوری اجتماعی شناخته می شوند. تاب آوری اجتماعی نه تنها یک مفهوم پویا و رابطه ای است بلکه یک نوع درک عمیق سیاسی است.
    کلیدواژگان: تبیین، تحلیل، تاب آوری اجتماعی، مقابله، سوانح طبیعی
  • مرضیه سادات میراحسنی*، عبدالرسول سلمان ماهینی صفحات 225-240
    پیش زمینه و هدف
    مدیریت بحران در قالب چرخه مدیریت موثر شامل پیشگیری، آمادگی، مقابله و بازسازی است. سنجش از دور به عنوان منبع داده و اطلاعات و ابزاری قوی در محدوده چرخه مدیریت بحران به دانشمندان و تصمیم گیران به درک پدیده های مکانی کمک می نماید. داده های مکانی حاصل از سنجش از دور در برابر بلایا و در چرخه مدیریت بحران، کمک شایانی می کند. هدف این مطالعه مرور داده های مورد استفاده و ذکر مثال های کاربردی است.
    روش
    به علت کمبود یک منبع فارسی جامع در خصوص مطالعه چرخه مدیریت بحران و کاربردهای داده های سنجش از دور در آن، این مطالعه به معرفی و مرور نمونه هایی از کاربردهای صورت گرفته و انواع داده ها و اطلاعات مورد نیاز برای هر مرحله چرخه شامل منبع داده اپتیک، حرارتی و رادار روزنه مصنوعی در مقیاس های مکانی و زمانی می پردازد.
    یافته ها
    علم سنجش از دور به عنوان ابزاری کارا، در حیطه چرخه مدیریت بحران است. سنجش از دور را می توان در کاهش بلایا از طریق شناسایی و درک خطرات، اعمال نمود. یکی از اقدامات مهم فازهای پیشگیری و مقابله، پایش بلایا است، که می تواند به طور بسیار موثری ریسک بلایا را کاهش دهد. پیشگیری باعث کاهش خطر و در نتیجه کاهش احتمال وقوع بلایا، بخش مهمی از چرخه مدیریت بحران است، زیرا بهترین گزینه برای کاهش احتمال یک بحران از طریق پیشگیری وقوع خطر می باشد.
    نتیجه گیری
    سنجش از دور در تامین تصاویر سری زمانی و داده های مورد نیاز جهت پایش و اجرای ارزیابی و آمایش سرزمین نیز نقش بسیار موثری دارد. فناوری سنجش از دور می تواند با پرداختن به برخی محرک های بلایا، از طریق ارائه داده لازم برای کمک به برنامه ریزان آمایش سرزمین، مدیران بحران به مدیریت بحران کمک کند.
    کلیدواژگان: سنجش از دور، چرخه مدیریت بحران، داده های مکانی، پایش
  • مهندس فرشته اصلانی* صفحات 241-254
    زمینه و هدف
    بررسی میزان آسیب پذیری لرزه ای و ارائه راهکارهای کاهش آسیب پذیری از موضوعات مهم روز است. از این رو، این مقاله به تبیین، تحلیل و راهکارهای کاهش آسیب پذیری لرزه ای در یک واحد همسایگی از محله گلستان شرقی واقع در منطقه 22 تهران، به عنوان مورد مطالعاتی، می پردازد. بدین منظور، این مقاله با اهداف کاهش تلفات و خسارات در زلزله احتمالی، شناخت آسیب پذیری محدوده مورد مطالعه، شناسایی نقاط امن و خطرناک محدوده مورد مطالعه و تهیه نقشه های شناسایی و تخلیه در محدوده مورد مطالعه تدوین شده است.
    روش
    روش به کار رفته در این پژوهش، روش توصیفی- تحلیلی از نوع پیمایشی است. در ابتدا، نیاز به جمع آوری منابع اطلاعاتی مورد نیاز می باشد. برای جمع آوری داده ها از شیوه های مختلفی همانند مشاهده استفاده شده است. برای آسیب شناسی و آسیب نگاری نیز از نقشه های مربوطه، تصویربرداری و نقشه های GIS استفاده شده است. جهت دستیابی به راهکارها به منابع کتابخانه ای اعم از مقالات، کتب، گزارشات، اسناد مکتوب و سایت های الکترونیکی معتبر، مراجعه شده است.
    یافته ها
    راهکارهای کاهش آسیب پذیری لرزه ای، به سه دسته راهکارهای سازه ای، غیرسازه ای و مدیریتی تقسیم می شوند. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که علاوه بر اقدامات کاهش آسیب پذیری سازه ای و غیرسازه ای در واحد همسایگی، راهکارهای مدیریتی و نقش آموزش و آمادگی مردم در سوانحی مانند زلزله بسیار حیاتی است. همچنین، با بکارگیری روش های ساده و کارامد می توان اجزای غیرسازه ای را در برابر خطرات ناشی از بروز سوانحی همانند زمین لرزه، مقاوم نمود.
    نتیجه گیری
    نصب آژیرهای هشدار حریق، کپسول های آتش نشانی، تابلوها و علائم تخلیه در مسیرهای عبوری، تابلوهای نشان دهنده مکان های امن و خطرناک، مقاوم سازی دیوارها و تیغه ها، مستحکم نمودن اتصالات در مبلمان شهری، کاهش سطوح شیشه ای در حد امکان در جداره های بنا و استفاده از لایه های پلاستیک و لمینیت برای جلوگیری از فروریزش و خرد شدن شیشه ها، در کنار توجه به راهکارهای مدیریتی، میزان صدمات و خسارات را در سطح واحد همسایگی به حداقل می رساند.
    کلیدواژگان: زلزله، کاهش آسیب پذیری، واحد همسایگی، تهران
  • سجاد عموزاد خلیلی*، احمد رشیدی، حسین پیردشتی صفحات 255-268
    زمینه و هدف
    گسترش شهر ها و افزایش تدریجی تعداد شهرهای بزرگ در جهان و تمرکز جمعیت و افزایش بهره برداری های محیطی و اقتصادی بر بستر شهرها از طرف دیگر، زمینه ساز ایجاد بحران در نواحی شهری شده است. با توجه به اهمیت مشارکت مردم در مدیریت مطلوب بحران شهری، هدف از انجام این پژوهش، بررسی نقش مشارکت شهروندان شهر بهشهر در عملکرد مدیریت بحران و همچنین عوامل موثر در مشارکت شهروندان و ارائه راهکارهایی در جهت جلب مشارکت شهروندان برای بهبود مدیریت بحران می باشد.
    روش
    در اجرای این هدف، از روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و پیمایشی استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش، شهروندان شهر بهشهر می باشند که بر اساس فرمول کوکران نمونه ای به تعداد 264 نفر سرپرست خانوار به صورت تصادفی انتخاب و اطلاعات به روش اسنادی و میدانی گردآوری شده است و از نرم ا فزار SPSS جهت تجزیه و تحلیل داده ها استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج حاصل از یافته های تحقیق حاکی از آن است که میزان میانگین مشاهده شده ( 11.62) آزمون تی بالاتر از میانگین مورد انتظار (10) است، به عبارتی نقش مشارکت شهروندان بهشهری در بهبود عملکرد مدیریت بحران این تاثیرگذار بوده است، که بیشترین نقش موثر در بهبود عملکرد مدیریت بحران مربوط به شاخص رضایت ازعملکرد شهرداری و سازمان های محلی و مدیریت بحران (17.34) و بسترهای زیرساختی(15.88) است.
    نتیجه گیری
    موفقیت یک برنامه تا اندازه زیادی به نقش مردم و نحوه دخالت آنها در برنامه باز می گردد و تعیین نیازها، خواسته ها و اولویت بندی برنامه ای و طرح های مدیریت بحران جز با مشارکت مردم میسر نیست.
    کلیدواژگان: مشارکت، مدیریت بحران، فضای شهری، نظریه راجرز، شهر بهشهر
  • وحید یگانگی دستگردی*، محمدحسین شریف زادگان، مظفر صرافی صفحات 269-278
    زمینه و هدف
    ارزیابی آسیب پذیری پهنه های مختلف زمین نسبت به خشکسالی، بخشی نوین از ادبیات در حوزه برنامه ریزی فضایی و برنامه ریزی محیطی را تشکیل داده و پژوهشگران مختلف، با توجه به حوزه موضوعی پژوهش خود، رهیافت های متفاوتی در این خصوص ارائه نموده اند. با توجه به این که ایران نیز یکی از کشورهای در معرض خشکسالی های گسترده است، لزوم دسته بندی و شناخت چارچوب های نظری موثر بر شکل گیری رهیافت های مختلف ارزیابی آسیب پذیری برای پژوهشگران این حوزه بیش از پیش ضرورت یافته است.
    روش
    این مقاله می کوشد تا با بهره گیری از روش مطالعه تطبیقی و بررسی ارتباط بین شناخت شناسی و هستی شناسی مبحث «آسیب پذیری نسبت به خشکسالی»، رهیافت های ارزیابی آسیب پذیری نسبت به خشکسالی را دسته بندی نموده و چارچوبی نظری در خصوص هستی شناسی رهیافت های ارزیابی آسیب پذیری نسبت به خشکسالی ارائه کند.
    یافته ها
    رهیافت های ارزیابی آسیب پذیری نسبت به خشکسالی را می توان از منظر هستی شناسی به سه دسته بندی سه گانه و یک دسته بندی دوگانه تقسیم کرد و از منظر شناخت شناسی، این رهیافت ها متاثر از مفاهیمی چهارگانه شامل اثر، سازگاری، ریسک و مدل هستند.
    نتیجه گیری
    رهیافت های ارزیابی آسیب پذیری نسبت به خشکسالی از منظر شناخت شناسی تحت تاثیر چهار مفهوم شامل اثر، سازگاری، ریسک و مدل هستند و از منظر هستی شناسی آنها را می توان به دو دسته کلی تقسیم کرد. هر یک از این دسته بندی ها خود شامل دسته بندی های خردتری هستند که تحت تاثیر چگونگی تعریف مسئله آسیب پذیری قرار دارند. مهمترین دستاورد این مقاله تشریح و به تصویر کشیدن ارتباط بین هر یک از این دسته بندی ها و ریشه های شناخت شناسانه حاکم بر آنهاست که موجب می شود پژوهشگران قبل از انجام ارزیابی آسیب پذیری نسبت به خشکسالی، با داشتن دانش کافی نسبت به ریشه های معرفت شناسانه، رهیافت ارزیابی صحیحی را انتخاب کنند.
    کلیدواژگان: رهیافت ارزیابی آسیب پذیری، خشکسالی، هستی شناسی، شناخت شناسی
  • داتیس خواجه ئیان*، اشرف سادات پسندیده، سعید قنبری صفحات 279-299
    زمینه و هدف
    زمینه این مقاله بحران خاموشی های گسترده برق در استان خوزستان در بهمن 1395 است که تحت تاثیر مشکلات زیست محیطی حادث شد. این حادثه تبعات اجتماعی، اقتصادی و امنیتی وسیعی داشت از این رو هدف این مقاله، تحلیل بازنمایی رسانه ای این بحران در جهت فراهم سازی زمینه تدوین راهکارها و دستورالعمل های مدیریت ارتباطی بحران برای حوادث مشابه است.
    روش
    جامعه آماری این پژوهش را اخبار مربوط به حادثه در چهار گروه شبکه های ملی و محلی صدا و سیما، خبرگزاری ها، رسانه های اجتماعی و نیز بیانیه های وزارت نیرو و سازمان های وابسته به آن تشکیل داد. این اخبار به روش نمونه گیری در دسترس و هدفمند انتخاب و با استفاده از روش تحلیل مضمونی، تحلیل شدند. نقطه کفایت برای تعیین حجم نمونه در هر گروه، اشباع نظری بود.
    یافته ها
    تحلیل داده ها که با ترسیم نقشه های مضمونی همراه شد نشان داد که صداوسیما به عنوان رسانه ملی منطبق با زاویه دید حاکمیتی، به موضوع پرداخته است؛ روایت خبرگزاری ها نشان دهنده دیدگاه جامعه مدنی به حادثه بوده و رسانه های اجتماعی زاویه دید مردم آسیب دیده و گرفتار در بحران را نشان داده اند و بیانیه های روابط عمومی نیز منطبق با سیاست های سازمانی بوده است.
    نتیجه گیری
    صدا و سیما بیشتر به کارکردهای اطلاع رسانی و مطالبه گری پرداخته و از کارکرد فرهنگ سازی و ایجاد انسجام ملی و جلب مشارکت عمومی غافل مانده است. خبرگزاری ها به شکل جامعی حادثه را با توجه به سیاست های دورن سازمانی خود بازتاب داده اند. رسانه های اجتماعی بیشتر اعتراض و مطالبه گری را نشان داده و از پتانسیل های آن برای انسجام بخشی، اطلاع رسانی و بسیج منابع استفاده نشده است. بیانیه های روابط عمومی غالبا منعکس کننده عملکردها در رابطه با حادثه و انعکاس اقدامات صورت گرفته و شرح دلایل ایجاد بحران بوده است.
    کلیدواژگان: مدیریت رسانه ای بحران، بحران خوزستان، بازنمایی رسانه ای، صدا و سیما، خبرگزاری ها، وزارت نیرو، رسانه های اجتماعی
  • مهندس امید نخعی، مهندس حسن حاجی محمدی، مهندس فاطمه فیضی کوشکی* صفحات 300-310
    زمینه و هدف
    بارش برف نقش تعیین کننده ای در تامین منابع آب، اقتصاد کشاورزی و خروج از بحران خشکسالی دارد. از طرفی ریزش برف سنگین طی دوره سرد سال باعث بروز مشکلات و خسارات گوناگون در بخش های مختلف از جمله؛ ساختمان، تاسیسات، حمل و نقل و انرژی می شود.
    روش
    در این پژوهش به منظور شناسایی الگوهای جوی مرتبط با بارش سنگین برف در استان همدان از داده های چهار ایستگاه هواشناسی در بازه زمانی بیست ساله استفاده شد و پس از شناسایی روزهای فراگیر برفی، با هدف شناسایی الگوهای غالب، روش خوشه بندی سلسله مراتبی بر روی داده های ارتفاع ژئوپتانسیل تراز 500 هکتوپاسکال صورت گرفت. در ادامه جهت بررسی دقیق تر یک روز به عنوان نماینده انتخاب و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. بدین منظور داده های فشار سطح زمین (SLP)، امگا (Omega)، ارتفاع ژئوپتانسیل (HGT)، مولفه مداری (U) و نصف النهاری باد (V) در ترازهای گوناگون از تارنمای مرکز ملی پیش بینی محیطی (NCEP/NCAR) اخذ و در محیط نرم افزار GrADS اقدام به ترسیم نقشه های همدیدی شد.
    یافته ها و
    نتایج
    نتایج نشان داد، در سطوح فوقانی جو چهار الگوی غالب قابل تفکیک بوده که نقش عمده ای در رخداد بارش های سنگین برف دارند. در این الگوها ، فرود عمیق پدیده غالب است. در بررسی نقشه های مربوط به روز نماینده مشخص شد که عملکرد شاخص های امگا و تاوایی، شرایط ضخامتی جو و موقعیت رودباد به گونه ای است که تغییرات شرایط جوی از سطح زمین تا سطوح بالای جو با یکدیگر کاملا مرتبط بوده و شرایط مناسب را برای ریزش برف فراگیر و سنگین فراهم کرده است.
    کلیدواژگان: برف سنگین، خوشه بندی، فرود عمیق، استان همدان
|
  • Amir Bastaminia *, Mohammad Reza Rezaei, Mohammad Hossein Saraei Pages 209-224
    Background And Objective
    Nowadays, resiliance concept, which often reffer to social science, applies certain principals, the ability to recover and survive is one of its ideal forms. Furthermore, there are various and sometimes opposite values within all social systems. The fact that an issue is prioritize than the other or keeping current situation is prior to any other ones should be considere. Therefore, this study emphasised on explanation and analysis the social resilience in the field of natural disasters management.
    Method
    This research is a revisional study by using various library and internet resources; totally, from a total of 145 papers and books, 90 valid ones and related ones about social resilience were considered and analyzed.
    Findings: According to the discussed issues in this study, three important aspects of social resilience were identified as follow: 1. the ability of social performers to cope with and overcome all the obvious difficulties; 2. their capabilities to learn from past experiences and to modify them in order to overcome new challanges in the future (adaptive capacities) , and; (3) their ability to create institutions to foster individual welfare and sustainable powerful society against current and and future crises (transformational capacities).
    Conclusion
    The results show that social resilience is perceived as a dynamic process rather than a certain status or the characteristics of an entity and social being, which at different times and locations have different strategies and plans to deal with disaster. A study of social resilience emphasizes the enclusion of social performers in their own environment and society. Thus, this is a rational concept rather than an intrinsic concept. Social learning, participatory decision making and collective transformation processes are recognized as the main aspects of social resilience. Social resilience is not only a dynamic concept but a kind of deep political understanding.
    Keywords: Explanation, Analysis, Social Resilience, Coping, Natural Disasters
  • Abdolrassoul Salman Mahiny * Pages 225-240
    Background And Objective
    Crisis management in an effective management cycle includes prevention, preparedness, coping and reconstruction. Prevention, which reduces the risks and in consequence the likelihood of disasters, is an important part of the crisis management cycle, since it is the best option to reduce the likelihood of a crisis by preventing the risk. Remote sensing may be used to reduce disasters by identifying and understanding hazards. Remote sensing provides spatial data which are useful in disasters and crisis management cycle. One of the important steps in the phases of prevention and coping is disaster monitoring, which can greatly reduce the risk of disasters. Remote sensing also plays a very important role in providing timeline images and necessary data to monitor and implement land evaluation and assessment. Remote sensing technology can help crisis managers and land planning planners by addressing some disaster incentives through providing the necessary data. The purpose of this study is to consider the applied data and to list practical examples and providing an example of the application of remote sensing data in drought monitoring.
    Method
    This study initially introduced and considered some examples of the applications and the types of necessary data and informations for every step of a cycle including the source data of optics, thermal and artificial stomatal radar on spatial and temporal scales, due to the lack of a comprehensive Persian source regarding the study of the crisis management cycle and the applications of remote sensing data. At the end, a case study of remote sensing time series data application in disaster monitoring in the phase of prevention is considered.
    Findings: The efficiency of remote-sensing images of the MODIS sensor in diasters monitoring was demonstrated at the regional scale due to the relatively high spatial and temporal resolution.
    Results
    Remote sensing is an effective tool within crisis management cycle. MODIS time series images include NDVI vegetation indexes and land temperature (LST) are proper for drought monitoring
    Keywords: Remote sensing, crisis management cycle, spatial data, monitoring
  • Fereshteh Aslani * Pages 241-254
    Background and Objective
    The study of seismic vulnerability and providing vulnerability reduction strategies are the important issues. Therefore, this paper deals with the study, analysis and strategies for reducing seismic vulnerability in a neighborhood from the eastern Golestan area in Tehran's 22nd district. For this purpose, this paper has been written with the aim of reducing losses in an earthquake, identifying the vulnerability of the case study, identifying the safe and dangerous points of the case study and providing identification and evacuation maps in the area.
    Method
    The method used in this research is a descriptive-analytical method of survey type. At first, to gather information resources is needed. Different methods such as observation have been used to collect data. Mapping, imaging and GIS maps have also been used. Library resources, including articles, books, reports, written documents, and valid electronic sites are used for finding the solutions.
    Findings: Seismic vulnerability reduction strategies are divided into three categories: structural, non-structural, and managerial solutions. The results of the research show that in addition to the measures to reduce the structural and non-structural vulnerability in the neighborhood, management solutions and the role of education and readiness of people in a disaster like earthquake are very important. Also, using simple and efficient methods, non-structural components can be resilient to the disasters such as earthquakes.
    Conclusion
    Installation of fire alarm sirens, fire extinguishers, signs and evacuation marks in routes, signboards indicating safe and dangerous places, reinforcement of fittings in urban furniture, reduction of glass surfaces As far as possible in the walls of the building and the use of plastic and laminate layers to prevent it from falling and crushing the glasses, along with the attention to management solutions, the amount of damage at the level of the neighboring unit is minimized.
    Keywords: Earthquake, Vulnerability Reduction, Neighborhood Unit, Tehran
  • Sadjad Amoozad Khalili *, Ahmad Rashidy, Hossein Pirdashti Pages 255-268
    Background and
    Purpose
    The cities expansion and gradual increse the number of metropolises as well as population centralization, incresing the environmental and economical exploitation, have created crisis in urban areas. Considering the importance of public participataion in an ideal crisis management, the purpose of this study is considering the function of public participation of Behshar city in crisis management as well as effective elements in public participation and providing solutions to attract public in order to improve crisis management.
    Method
    In this paper, descriptive-analytical and survey research methodes has been used. The statistical population of the study is citizens of Behshahr city. Based on the Cochran formula, samples of 264 householders were selected randomly; the data were collected by documentary and field study and analyzed by using SPSS software.
    Findings: The results indicate that the observed average of T test (11.62) is higher than the expected average (10), in other words, the public participation improve crisis management, the most effective role in improving the crisis management is related to the Satisfaction Index of the municipality’s activity, local organizations, crisis management (17.34) and the infrastructure (15.88).
    Conclusion
    The impact of people and their participation may affect widely on success a plan; the determination of the needs, demands, prioritization of the program and crisis management plans is not possible except with the public participation.
    Keywords: participation, crisis management, urban space, Rogers theory, Behshahr city
  • Vahid Yeganegi Dastgerdi *, Mohammad Hossein Sharifzadegan, Mozaffar Sarrafi Pages 269-278
    Background And Objective
    The assessment of vulnerability to drought in different areas is a new scope in literature in spatial planning and environmental planning, and various researchers, according to their research subjects, have presented different approaches in this subject. Considering that Iran is also one of the countries exposed to extensive droughts, the necessity of categorizing and recognizing the theoretical frameworks affecting the formation of various vulnerability assessment approaches for researchers in this field has become more urgent.
    Method
    This paper tries to classify the approaches to drought vulnerability assessment by using the comparative study method and considering the relationship between the epistemology and ontology of the "drought vulnerability", and to provide a theoretical framework for the ontology of approaches to assess the vulnerability to drought.
    Findings: Vulnerability assessment approaches to drought can be divided into three categories and a dual classification from the ontology point of view; from the perspective of epistemology, these approaches are influenced by four concepts including effects, adaptability, risk and model.
    Results
    The drought Vulnerability Assessment Approaches from the perspective of epistemology are influenced by four concepts including effects, adaptability, risk and model, and from the perspective of ontology, they can be divided into two general categories. Each of these categories itself contains smaller categories that are affected by how vulnerabilities are defined. The most important achievement of this paper is to illustrate the relationship between each of these categories and the epistemological roots that govern them, which makes researchers, prior to assessing vulnerability to drought, having sufficient knowledge of the epistemic roots of approach to best evaluation.
    Keywords: Vulnerability Assessment approach, Drought, Ontology, Epistemology
  • Datis Khajeheian *, Ashrafsadat Pasandideh, Saeid Ghanbary Pages 279-299
    Background And Objectives
    This paper is about the crisis of massive power outages in Khuzestan province in February 1395, which was affected by environmental problems. There was many social, economical and security consequences due to this incident, so the purpose of this paper is analyzing the media representation of the crisis in order to provide the basis for developing guidelines for crisis management to similar incidents.
    Method
    The news of the incident in national and local IRIB channels, news agencies, social Medias as well as statements by the Ministry of Energy and its affiliated organizations were used as statistical population in this study. The news selected by available and targeted sampling means, then analyzed in a thematic analysis method. The adequacy point to define sample volume in each group was the theoretical saturation.
    Findings: The analysis of the data along with drawing up the thematic maps, showed that IRIB as a national media conforming to the point of view of the sovereignty has addressed the subject; the narrative of the news agencies reflects civil society's view of the incident, the social media indicated the point of view of the affected and hurt people in the crisis, as well as the Public relations’ statements have also been in the line with organizational policies.
    Conclusion
    This study showed that IRIB have paid more attention to the information and demanding functions and neglecte cultural functions as well as national coherence and public partnership. News agencies reflect the incident in a comprehensive manner according to their organizational policies. Social media had shown mostly protests and demands instead of its potential to cohesion, inform and resource preparation. The public relation’s statements often reflect activities related to incident and description the reasons of the crisis.
    Keywords: Media Crisis Management, Media representation, IRIB, Public Service Broadcast, News Agencies, Ministry of Power, Social Media
  • Omid Nakhaei, Hasan Haji Mohammadi, Fatemeh Feyzi Koshki * Pages 300-310
    Backgrounds and
    Objective
    Snowfall has a decisive role in supplying water resources, agricultural economics, and outbreak of drought crisis. On the other hand, snowfall during the cold season causes various problems and damages in various sectors such as buildings, utilities, transportation and energy.
    Method
    In this research, in order to identify the atmospheric patterns associated with heavy snowfall in Hamadan province, four meteorological stations were used in the period of 20 years; after identification of snowy days, with the aim of identifying dominant patterns, hierarchical clustering method was applied to data of geo-potential height of 500 hPa. In the following, one day was selected as a sample and analyzed for a closer look. For this purpose, ground surface pressure data (SLP), omega, geo-potential heights (HGT), Zonal wind (U) and meridian wind (V) at various levels were collected from website of the National Center of Environmental Prediction (NCEP / NCAR), to draw the synoptic maps in GrADS software.
    Findings and
    Results
    The results showed that in the upper levels of the atmosphere, four dominant patterns were distinguishable which play a major role in the occurrence of heavy snowfalls. In these patterns, the dominant constituent is deep trough. Considering the representative day maps showed that the performance of the omega and vorticity indexes, the atmosphere's thickness conditions, and jet stream situation is such that atmospheric changes from the ground to the upper level of the atmosphere are completely related and provide the appropriate conditions for heavy snowfall incredible and heavy snowfall.
    Keywords: heavy snowfalls, clustering, deep trough, The Hamadan Province