فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی جیرفت
سال یکم شماره 1 (پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • شهناز برات، زینت سادات بوذری *، صدیقه اسماعیل زاده، علی اصغر شاهقلی، مهرگان رحمانی صفحات 1-8
    ناباروری به عدم بارداری به دنبال یک سال تماس جنسی بدون استفاده از روش های جلوگیری از بارداری اطلاق می شود. از علل نازایی مربوط به زنان پس از تخمدان، عوامل لوله ای می باشد. برای بررسی لوله های رحم، لاپاراسکوپی تست طلایی است ولی به علت عوارض و مشکلات انجام آن، هیستروسالپنگوگرافی به عنوان تست غربالگری پیشنهاد شده است. هدف از انجام این مطالعه، مقایسه یافته های هیستروسالپنگوگرافی با لاپاراسکوپی در بیماران مبتلا به نازایی اولیه و ثانویه بود.
    در این مطالعه ی مقطعی، پرونده ی کلیه ی بیمارانی که طی سال های 1381 تا 1388 به دلیل نازایی به مرکز ناباروری فاطمه الزهرا (س) مراجعه نموده و تحت هیستروسالپنگوگرافی و سپس لاپاراسکوپی قرار گرفته بودند، مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات دموگرافیک به همراه یافته های هیستروسالپنگوگرافی و لاپاراسکوپی و هم چنین اولیه یا ثانویه بودن نازایی از پرونده ها استخراج و ثبت گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS18 تجزیه و تحلیل آماری شدند.
    در تشخیص چسبندگی اطراف لوله های رحم هم در بیماران مبتلا به نازایی اولیه و هم ثانویه، میزان همگرایی بین یافته های هیستروسالپنگوگرافی و لاپاراسکوپی ضعیف و در تشخیص اختلالات رحمی میزان همگرایی هم در بیماران مبتلا به نازایی اولیه و هم ثانویه متوسط بود. در تشخیص انسداد لوله های رحمی در بیماران مبتلا به نازایی اولیه، میزان همگرایی متوسط و در بیماران با نازایی ثانویه، خوب بود.
    کلیدواژگان: هیستروسالپنگوگرافی، لاپاراسکوپی، نازایی اولیه، نازایی ثانویه
  • مهدی رنجبران، حمید سوری *، کورش اعتماد، محمود خدادوست صفحات 9-19
    امروزه وضعیت اقتصادی اجتماعی، یک پیشگویی کننده مهم ابتلا و میرایی در افراد می باشد و در سیاستگذاری های سلامت و اقدامات پیشگیری و مداخله ای بیماری ها، در پژوهش های بهداشت عمومی بسیار حائز اهمیت است. در این مقاله ضمن مروری بر تاریخچه، سطوح مختلف و نحوه اندازه گیری وضعیت اقتصادی-اجتماعی، به کاربرد روش تحلیل مولفه های اصلی در مطالعات مربوط به ارتباط بین وضعیت اقتصادی-اجتماعی با وضعیت سلامت پرداخته شده است.
    در این مطالعه مروری جهت جستجوی مقالات، از پایگاه های اطلاعاتی PubMed، Science Direct، Google scholar و هم چنین پایگاه های اطلاعاتی داخلی استفاده گردیده است. جستجو بر اساس واژگان کلیدی، تحلیل مولفه های اصلی (Principal component analysis) ، وضعیت اقتصادی-اجتماعی (Socioeconomic status) ، وضعیت سلامت (Health status) انجام پذیرفت. در نهایت 36 منبع بین سال های 2000 تا 2014 و چهار منبع مرتبط و معتبر قبل از سال 2000 که همخوانی بیش تری با موضوع و اهداف مطالعه داشته اند، جهت گزارش انتخاب و در قالب یک مقاله مروری ارائه شده است.
    مرور مطالعات و مستندات موجود بیانگر این مطلب بود که موضوع وضعیت اقتصادی-اجتماعی بسیار پیچیده و دارای ابعاد وسیعی است و روش استاندارد طلایی جهت اندازه گیری آن وجود ندارد و چون اندازه گیری متغیرهای مربوط به برخی از این ابعاد از قبیل درآمد و شغل و مصارف خانوار به سادگی امکان پذیر یا قابل اطمینان نیست بنابراین محققین مجبورند از سایر پروکسی ها به عنوان جایگزین استفاده کنند. برای متراکم کردن تعداد زیادی متغیر در یک یا چند پروکسی می توان از روش های مختلفی بهره برد که یکی از رایج ترین آن ها، تحلیل مولفه های اصلی است که برای کاهش تعداد متغیرها در یک مجموعه از داده ها به ابعاد کم تر بدون از دست رفتن اطلاعات زیاد مورد استفاده قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: تحلیل مولفه های اصلی، وضعیت اقتصادی، اجتماعی، وضعیت سلامت
  • مریم بلبلی، محمد امین بهرامی *، راضیه منتظرالفرج، عارفه دهقانی تفتی صفحات 20-27
    در دنیای رقابتی امروز، یکی از مهم ترین عوامل ایجاد انگیزه و پویایی در کارکنان، یادگیری می باشد. رفتار شهروندی سازمانی رفتاری اختیاری و فرا وظیفه ای است که در افزایش عملکرد اثربخش سازمان، تاثیر بسزایی دارد. لذا هدف از انجام این مطالعه، بررسی رابطه ی ابعاد سازمان یادگیرنده و رفتار شهروندی سازمانی بود.
    مطالعه تحلیلی و کاربردی حاضر به صورت مقطعی در سال92-1391 بر روی 150 نفر از کارکنان دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد انجام شد. ابزار بررسی، پرسش-نامه سازمان یادگیرنده و رفتار شهروندی سازمانی بود. ضریب آلفای کرونباخ برای تایید پایایی، در پرسش نامه ابعاد سازمان یادگیرنده 97/0و در پرسش نامه رفتار شهروندی سازمانی 89/0 به-دست آمد. روایی پرسش نامه ها برای انتخاب شاخص های مناسب سنجش نیز به تایید اساتید گروه مدیریت خدمات بهداشتی درمانی رسید. داده ها، جمع آوری و با نرم افزار SPSS16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    در بین ابعاد سازمان یادگیرنده، پرسش و گفتگو بالاترین و کسب و اشتراک یادگیری پایین ترین نمره را به دست آوردند. بین دو متغیر سازمان یادگیرنده و رفتار شهروندی سازمانی ارتباط مثبت و معنی داری وجود نداشت. جنسیت، سابقه ی خدمت و میزان تحصیلات تاثیر معنی داری بر رفتار شهروندی سازمانی نداشتند.
    کلیدواژگان: سازمان یادگیرنده، رفتار شهروندی سازمانی
  • پژمان باقری * صفحات 28-36
    مقدمه
    دانشجویان قشر وسیعی از جمعیت فعال هر کشور را تشکیل می دهند. در همه ی کشورهای دنیا از جمله کشور ما مشکلات روانشناختی بین دانشجویان وجود دارد. هدف از این مطالعه تعین همبستگی بهداشت روانی با دو متغیر قاطعیت و مهرورزی در دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی بود.
    مطالعه ی حاضر یک مطالعه ی مقطعی-توصیفی است، که بر روی 400 نفر از دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد مرودشت، به روش نمونه گیری خوشه ایدر سال 1391 انجام گرفته است. داده ها با استفاده از سه پرسشنامه استاندارد پرامود کومار، مهرورزی و قاطعیت راتوس جمع آوری و سپس با آزمون های ضریب همبستگی پیر سون و آزمون t-test تحت نرم افزار SPSS17 تجزیه و تحلیل شدند.
    نتایج این پژوهش ارتباط آماری معنی داری بین بهداشت روانی با متغیرهای قاطعیت و مهرورزی دانشجویان را نشان داد. همچنین بین متغیرهای زمینه ای جنسیت با بهداشت روانی، سن با قاطعیت، تاهل با بهداشت روانی و اشتغال با بهداشت روانی و قاطعیت ارتباطات معنی داری بدست آمد.
    کلیدواژگان: بهداشت روانی، قاطعیت، مهرورزی
  • ابوالفضل حسن بیکی، ام البنین حسن بیکی * صفحات 37-48
    4-کلروفنل از ترکیبات فنلی کلردار است که همانند دیگر ترکیبات فنلی برای موجودات زنده سمی بوده و می‏تواند به صورت بیولوژیکی در بدن آن‏ها تجمع پیدا کند. تاکنون از روش‏های متنوعی به منظور حذف این گروه از آلاینده ها از آب و فاضلاب استفاده شده است. هدف از انجام این مطالعه بررسی عملکرد یک سیستم الکتروشیمیایی در حذف 4-کلروفنل از آب‏های آلوده می‏باشد.
    این مطالعه از نوع تجربی بوده که در آن از یک سلول الکتروشیمیایی تک‏قطبی به حجم 500 میلی‏لیتر مجهز به آند استیل و کاتد گرافیت استفاده گردید. اثر پارامترهای pH، دانسیته جریان الکتریکی، غلظت اولیه 4-کلروفنل، غلظت نمک‏های NaCl و Na2SO4 به عنوان حمایت‏کننده الکترولیتی و اثر مدت زمان فرآیند الکترولیز مورد بررسی قرار گرفت.
    نتایج نشان داد که راندمان حذف 4-کلروفنل با pH ، دانسیته جریان، غلظت حمایت‏کننده الکترولیتی و زمان رابطه مستقیم و با غلظت اولیه 4-کلروفنل رابطه عکس دارد. بهترین کارآیی حذف 4-کلروفنل ، در شرایط 11=pH ، دانسیته جریان mA/cm2 20، غلظت mM 20 نمک NaCl و mM 5/3 نمک Na2SO4 بدست آمد و راندمان به میزان بیش از 99 درصد رسید.
    کلیدواژگان: فن آوری الکتروشیمیایی، 4، کلروفنل، رادیکال های آزاد
  • مصطفی محمدیان، ناصر هاشمی نژاد * صفحات 49-58
    تولید و مونتاژ سازه سبک پلی ون، صنعتی جدید است. با پیشرفت تکنولوژی و ایجاد صنایع جدید، امکان ظهور خطرات جدیدی به تبع آن وجود دارد؛ لذا این مطالعه به منظور مدیریت ریسک خطرات ناشی از این تکنولوژی که هنوز در ابتدای فعالیت کاری خود در ایران می باشد، شکل گرفت.
    این مطالعه از نوع کاربردی بوده و به منظور شناسایی و الویت بندی خطرات تجهیزات فرآیندی در سطح چهار کارگاه موجود در کارخانه صنعتی خانه های پلی ون با استفاده از روش FMEA اجرا شد. به کمک این روش اثرات خطر بالقوه روی سیستم در تولید، چگونگی ایجاد خطر، نرخ خطر، شدت خطر و راه های کنترل خطرات ارائه شدند.
    300) شناخته شدند. محدوده RPN به دست آمده بین 162 تا 720 بود، که در بین خطرات بررسی شده استفاده از مشعل بدون کنترل ایمنی ، سقوط بار از جرثقیل سقفی ومواجهه با بخار آب، گازها و بخارات شیمیایی در عملیات تزریق فوم به ترتیب دارای بیش ترین عدد الویت ریسک بودند.
    کلیدواژگان: آنالیز خطر، FMEA، مدیریت ریسک
  • احمد مقصودی، رضا تبریزی *، علی اکبر حقدوست، مهین اسلامی شهربابکی صفحات 59-67
    با توجه به اینکه اختلال در سلامت جسمی و روحی باعث افت کیفی و کمی در تحصیل دانشجویان می شود؛ توجه به نیازهای روحی و سلامت عمومی آن ها بسیار حائز اهمیت است. از این رو در مطالعه حاضر به بررسی سلامت عمومی دانشجویان و شناسایی برخی از عوامل موثر بر آن پرداخته شده است.
    در این مطالعه مقطعی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کرمان در خرداد ماه 1391 با روش نمونه گیری چند مرحله ای مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار جمع آوری داده ها یک پرسش نامه سه قسمتی شامل اطلاعات دموگرافیک، سوالاتی در مورد عوامل احتمالی مرتبط با سلامت عمومی و پرسش نامه GHQ-28بود. داده ها با استفاده از آمار توصیفی-تحلیلی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    در 363 نمونه مورد بررسی، 6/33 درصد از کل دانشجویان مشکوک به اختلالات روانی یا جسمی بودند. سلامت عمومی دانشجویان با وضعیت اقتصادی و فعالیت بدنی رابطه مستقیم و با بعد خانوار رابطه غیر مستقیم و معنی داری را نشان داد (P<0. 05). اما با جنس، وضعیت حیات والدین دانشجویان (در قید حیات/ فوت کرده) ، شغل و تحصیلات والدین، سن، رتبه تولد، وضعیت تاهل، نوع اسکان، رشته تحصیلی، مقطع تحصیلی، معدل و تعداد ترم های گذرانده رابطه معنی داری نداشت.
    کلیدواژگان: سلامت روانی، سلامت عمومی
  • محمد علی مروتی شریف آباد، حسن رضایی پندری *، بهاره الهیاری، طاهره زارعی، غلامعلی حیدری صفحات 68-76
    هر نوع عمل جراحی دارای عوارض جانبی می باشد که جراحی زیبایی بینی نیز از این امر مستثنی نیست. این پژوهش با هدف بررسی مشکلات و عوارض خود گزارشی جراحی زیبایی بینی انجام شد.
    این مطالعه مقطعی در پاییز 1392 بر روی 300 نفر از افرادی که در شهر یزد عمل جراحی زیبایی بینی را انجام داده بودند، صورت گرفت. شرکت کنندگان به روش نمونه گیری در دسترس از مراجعه کنندگان واجد شرایط چند منطقه شهری در شهر یزد انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسش نامه محقق ساخته بود که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفت.
    بیش تر شرکت کنندگان این مطالعه را زنان تشکیل دادند (92 درصد). مهمترین عوارض گزارش شده عمل زیبایی بینی عبارت بودند از براق تر شدن پوست بینی (7/41درصد) ،کبودی صورت (31 درصد) ، گرفتگی بینی (3/24 درصد) ، نیاز به عمل مجدد بینی (7/22 درصد) و آزرده شدن بینی در هوای سرد (7/22 درصد). سوزش چشم و ریزش اشک (3/3 درصد) ، گلودرد (3درصد) ، تهوع و استفراغ (7/2 درصد) و پایین رفتگی نوک بینی (2 درصد) جزءکمترین عوارض گزارش شده پس از انجام عمل جراحی زیبایی بینی بودند.
    کلیدواژگان: عوارض، جراحی زیبایی بینی
  • |
    • Shahnaz Barat, Zinatossadat Bouzari *, Sedigheh Esmaelzadeh, Aliasghar Shahgholi, Mehrgan Rahmani Pages 1-8
      Introduction
      Infertility is when a couple have been having unprotected regular intercourse for one year without pregnancy. Fallopian tubes play important roles in infertility and are known as curable reasons of infertility. To examine the fallopian tubes, laparoscopy is golden standard test, but HSG (Hysterosalpingography) has been suggested as screening test in clinical evaluations because laparoscopy has side effects. The aim of this study was comparing of Hysterosalpingography with Laparoscopy findings in patients with primary and secondary infertility.
      Methods
      In this study, all patients with infertility referred to Fatemeh Al-Zahra infertility center from 2002 to 2009 whom have been investigated by HSG and then laparoscopy were included. Demographic characteristics and HSG and laparoscopy findings and infertility type were recorded from their files. In order to comparing of each method's findings, data were recorded to 18th version of SPSS software and then get analyzed.
      Results
      In diagnosis of adhesion around the tubes, the degree of agreement of findings of HSG and Laparoscopy in both patients with primary and secondary infertility was poor. In diagnosis of womb abnormalities, the degrees of agreement of findings of HSG and Laparoscopy in both groups were medium and in diagnosis of womb tube obstruction, degree of agreement in patients with primary infertility was medium and in secondary infertility it was good.
      Conclusion
      According to findings of this study, HSG findings are reliable in diagnosing womb abnormalities and womb tube obstruction, but not reliable in diagnosing tube side adhesion.
      Keywords: Hysterosalpingography, Laparoscopy, primary infertility, secondary infertility
    • Mehdi Ranjbaran, Hamid Soori *, Koorosh Etemad, Mahmoud Khodadost Pages 9-19
      Introduction
      Nowadays, socioeconomic status (SES) is an important predictor of morbidity and mortality and also is very important for disease prevention and intervention efforts in health policy activities. In this article, while reviewing the history, different levels and techniques of measuring socioeconomic status, the application of "Principal component analysis" in studies of the relationship between socioeconomic status and health status was investigated.
      Methods
      To search for articles in this review study, the databases PubMed, Science Direct, Google scholar and inside the country databases used. Search by key words: Principal component analysis, Socioeconomic status, Health status was conducted. Finally, the 36 references between the years of 2000 and 2014 and four relevant and valid references before 2000 which were more consistent with the subject and objectives of the study selected for report and presented in form of a review article.
      Results
      Review of existing evidence indicates that SES is a very complex and multidimensional issue and there is no gold standard method for its measuring and because some of this measurement such as income, occupation, consumption or expenditure is not simply possible or reliable, therefore researchers use other proxies as alternate representative. To accumulate a large number of variables in one or more proxies, different methods can be used. The most common of them is principal component analysis (PCA) that is a multivariate statistical technique for reducing the number of variables in a data set without losing too much information.
      Conclusion
      Socioeconomic status is associated with a broad range of health outcomes and Principal component analysis is a good way for weighting the SES variables in studies of SES and Health.
      Keywords: Principal component analysis, Socioeconomic status, Health status
    • Maryam Bolboli, Mohammad Amin Bahrami *, Razieh Montazeralfaraj, Arefeh Dehghani Tafti Pages 20-27
      Introduction
      Nowadays, one of the most important factors in employee’s motivation and dynamism is learning. Organizational citizenship behavior (OCB) is also a discretionary and extra-role behavior that plays a vital role in the effective function of the organization. In this study, the relationship between learning organization and organizational citizenship behavior was examined.
      Methods
      This analytical research was done through cross-sectional method in Shahid Sadoughi University of Medical Sciences of Yazd, Iran, 2013. The research population was comprised from the university employees. A total of 150 employees contributed in the study. The required data was gathered using 2 valid questionnaires including learning organization questionnaire and OCB questionnaire. Cronbach's alpha coefficient for the reliability of theses questionnaires were 0.974 and 0.89, respectively. Validity was confirmed by experts. Data analyzed through SPSS16.
      Results
      Among dimensions of the learning organization, the question and dialogue achieved highest score and share learning achieved lowest score. There was not a significant positive relationship between learning organization and OCB. Gender, work experience and education level had no significant relationship with OCB.
      Conclusion
      Among dimensions of the learning organization, only the question and dialogue had a significant positive correlation with OCB. It means that the improvement of OCB through education increase arguably the culture of question and dialogue in the organization.
      Keywords: Learning organization, Organizational citizenship behavior
    • Pezhman Bagheri * Pages 28-36
      Introduction
      Students makes up a broad part of the working population in each country. In countries around the world including our country has a wide range of psychological problems among students. The purpose is determining correlation between mental health with kindness and Assertiveness.
      Methods
      The presented descriptive cross sectional study is conduct on 400 person of student’s Islamic Azad University Marvdasht Branch by cluster sampling in 2012. Using 3 questionnaires about mental health, kindness and Assertiveness, required information were collected and analyzed. Using standard questionnaires Pramvd Kumar, compassion and firmness Ratus data were collected. Then, all data analyzed with Pierson correlation coefficient and t-test analysis and SPSS17 software.
      Results
      The results showed a significant association between mental health with kindness and assertiveness. (p=0.001). Also, there are significant associations between sex and marital status with mental health, age and job status with assertiveness and also mental health with job status (p
      Conclusion
      Whereas kindness and assertiveness are effective variables of students’ mental health, it must be educational and cultural role of the family and school so respected, because of its intellectual and moral basic effect/influence on the future of community.
      Keywords: Mental health, Assertiveness, Kindness
    • Abolfazl Hasanbeiki, Omolbanin Hasanbeiki * Pages 37-48
      Introduction
      4-chlorophenol is one of the chlorinated phenolic compounds that are like to other phenolic compounds is toxic to organisms and can accumulate in their bodies biologically. So far, a variety of methods are used in order to remove these contaminants from water and wastewater. The aim of this study was to evaluate the performance of an electrochemical system to the removal of 4-chlorophenol from contaminated waters.
      Methods
      This is an experimental study where a 500 ml electrochemical cell was used that consist of stainless steel as anode and graphite as cathode. The effect of some factors included pH, current density, initial concentrations of 4-chlorophenol, the concentration of salts NaCl and Na2SO4 as supporting electrolyte and the effect of the duration of the electrolysis process were examined.
      Results
      There were direct relationship between 4-chlorophenol removal efficiency and pH, current density, and supporting electrolyte concentration. With the raising of 4-chlorophenol initial concentration, the removal efficiency was decreased. The best performance of 4-chlorophenol removal efficiency (over 99%) was gained at pH 11, current density of 10 mA/cm2, and NaCl and Na2SO4 concentrations of 20 and 3.5 mM, respectively.
      Conclusion
      Electrochemical technology is able to remove the 4-chlorophenol with high efficiency from contaminated waters. It is possible to use this technics to remove the content of 4-chlorophenol when there are the right amounts of soluble salts as supporting electrolyte. In this way, there is the possibility of achieving more than 99% efficiency of removal of the 4-chlorophenol.
      Keywords: Electrochemical Techniques, 4, Chlorophenol, Free Radicals
    • Mostafa Mohammadian, Naser Hashemi Nejad * Pages 49-58
      Introduction
      Production and assembly of Poly Van light structures is a new industry. Unknown hazards may be seen during use of new technologies and industries. This study was done in order to identify the risk management of this hazards resulting from the new technology in Iran.
      Methods
      This practical study was done at four major units of Poly Van House factory using FMEA method for identification and prioritization of hazards in equipment related to the production process. This method helped researchers to identify effects of potential hazards on the production system, source of hazards, hazard rate, and severity of hazards in the workplace.
      Results
      In this study a number of 137 hazards were identified, that 60 of them were known as hazards with significant risk (RPN>300). Range of calculated RPN was between 162 and 720. Among evaluated hazards, high risk priority numbers were seen in hazardous operation and equipment respectively as follows: furnace torch without safety control, load falling from overhead crane, exposure to the chemical gases and vapors arising from foam injection operations. Contacting hot metal sheets in resistance welding has the minimum risk priority number.
      Conclusion
      With drew attention to the key point that production of Poly Van light structures is a new technology, a good hazard record keeping and documentation system related to incidents and equipments can produce basic information for later safety analysis. Also we can minimize possibility of occurring hazards and their outcomes with more safety inspections and preventive maintenance.
      Keywords: Hazard Analysis, FMEA Method, Risk Management
    • Ahmad Maghsoudi, Reza Tabrizi *, Aliakbar Haghdoost, Mahin Eslami Shahrebabaki Pages 59-67
      Introduction
      Considering that physical and mental health decrease quality and quantity of academic situation of students, attention to their General Health and emotional needs is important. Thus, this study examines the general health of students and some related factors.
      Methods
      In this cross-sectional study, students of Kerman University of Medical Sciences were examined by a multi-stage sampling method on June 2012. Data were collected by a three-part questionnaire including demographic information, potential factors related to General Health and the GHQ-28. We used descriptive- analytical statistics.
      Results
      Among 363 students, 33.6 percent of them were suspected of mental or physical disorders. General health had a direct relationship with economic status and physical activity and also an indirect and significant relationship with family size (P
      Conclusion
      Results showed that nearly a third of the students are suffering from some degree of mental and physical problems that are most important. According to known risk factors, such as lack of physical activity and poor economic situation and trying to influence them can possibly have a great role in improving the situation.
      Keywords: Psychology Health, General Health
    • Mohammad Ali Morowatisharifabad, Hassan Rezaeipandari *, Bahareh Allahyari, Tahereh Zarei, Gholam Ali Heydari Pages 68-76
      Introduction
      Any surgery has some complications which Rhinoplasty is not an exception. The aim of the study was investigating self-reported Rhinoplasty complications and problems.
      Methods
      the descriptive study carried out on 300 people in Yazd city who had Rhinoplasty. Participants were entered in the study with a convenience sampling from urban areas of Yazd city. Data were collected using a researcher made questionnaire which it's validity and reliability was approved by a panel of experts.
      Results
      Most participants in this study, women made up %92. mostly reported complications of Rhinoplasty included : brightness of nose skin(%41.7), face darkness (%31.0), nose obstruction(%24.3) repeated Rhinoplasty(%22.7), nose irritated in cold weather(%22.7). Eye irritation and tear(%3.3), Sore throat(%3.0), , nausea and vomiting(%2.7) and lowering of nose tip(%2.0) were less reported complications of that.
      Conclusion
      face darkness, noise irritation in cold weather and increase of nasal secretions were reported as main complications of Rhinoplasty. Therefore, planning educational programs about Rhinoplasty based on the results of current study for students is recommended in order to reducing demand for Rhinoplasty.
      Keywords: Complications, Rhinoplasty