فهرست مطالب

نشریه اکوفیتو شیمی گیاهان دارویی
سال ششم شماره 2 (پیاپی 22، تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • پریناز جعفرپور، علیرضا فرخزاد *، ابوالفضل علیرضالو، فاطمه نژادحبیب وش صفحات 1-11
    مریم گلی (SalviaL.) یکی از مهمترین گیاهان تیره نعناعیان می باشد. از گذشته های دور، مریم گلی به علت داشتن خواص دارویی فراوان مورد توجه قرار گرفته است. هدفاینپژوهش،اندازه گیری خصوصیات فیتوشیمیایی و بررسیفعالیت آنتی اکسیدانی 18 گونه از گیاه مریم گلی جمع آوری شده از مناطق مختلف استان آذربایجان غربی بود. در این تحقیق محتوای فنول کل (روش فولین سیکالتو) ، فلاونوئید کل (روش آلومینیوم کلراید) ، کاروتنوئید کل، کلروفیل a و b (روش لیچن تالر) و فعالیت آنتی اکسیدانی (روش DPPH) گونه ها مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که نوع گونه تاثیر معنی داری در سطح احتمال یک درصد روی خصوصیات فیتوشیمیایی و فعالیت آنتی اکسیدانی نمونه ها داشت. بیشترین و کمترین میزان فنل کل به ترتیب در گونه ی S. verticillata (18/39 میلی گرم اسیدگالیک بر گرم وزن خشک) و S. syluestris (09/1 میلی گرم اسیدگالیک بر گرم وزن خشک) مشاهده شد. بیشترین میزان فلاونوئید کل (71/1 میلی گرم کوئرستین بر گرم وزن خشک) در گونهS. hydrangea و بیشترین میزان کارتنوئیدکل (9 4 /1 6 میلی گرم بر گرم وزن خشک) ، کلروفیل a (42/26 میلی گرم بر صدگرم وزن خشک) و کلروفیل b (10/80 میلی گرم بر صدگرم وزن خشک) به ترتیب در گونه های S. multicaulis، S. verticillata وS. officinalisمشاهده شد. بیشترین و کمترین میزان فعالیت آنتی اکسیدانی به ترتیب مربوط به گونه ها ی S. hydrangea (4 6 /8 9 درصد) و S. syluestris (6 /4 درصد) بود. تجزیه خوشه ای به روش Ward، گونه ها را بر اساس خصوصیات آنتی اکسیدانی و قیتوشیمیایی در سه گروه اصلی تقسیم نمود. در ارزیابی نتایج نشان داد که گونه های S. bracteata، S. officinalis minimus،S. verticillata به خصوص گونه S. hydrangea دارای خصوصیات ارزشمنددارویی هستند که با مطالعات تکمیلی می توان از این گونه ها در برنامه های به نژادی و بهره برداری از مواد موثره آنها در صنایع داروسازی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدانی، تجزیه خوشه ای، تنوع گونه ای، فیتو شیمیایی، مریم گلی
  • فرنوش صبوری *، براتعلی فاخری، عبدالرحمان رحیمیان صفحات 12-26
    به منظور بررسی مقایسه ای ویژگی های مورفولوژیکی و فیتو شیمیایی اسانس گیاه دارویی گل گاوزبان ایتالیایی (Echium italicum L.) آزمایشی به صورت طرح آشیانه ای در سه رویشگاه سنندج، مریوان و دیواندره استان کردستان در سه ارتفاع مختلف از هر رویشگاه در سال 1393 انجام گرفت. برای اندازه گیری شاخص های مورد نظر سرشاخه های گلدار گیاه از رویشگاه های طبیعی در اوایل تابستان برداشت شد. متغیرهای مورفولوژیکی شامل: ارتفاع بوته، وزن تر و خشک، طول و عرض برگ های ساده و رزت، فاصله میانگره، قطر ساقه، تعداد گل، قطر ساقه، تعداد برگ و تعداد شاخه فرعی و متغیرهای فیزیولوژیک شامل: شاخص کلروفیل، اندازه گیری عناصر NPK خاک، گل و برگ، عملکرد اسانس که با استفاده از روش تقطیر با آب طرح کلونجراستخراج، شناسایی ترکیبات تشکیل دهنده اسانس بااستفاده از دستگاه کروماتوگرافی گازی (GC/MS) و عملکرد موسیلاژ نیز با روش جداسازی توسط آب مقطر و رسوب دهی در اتانول 96 درصد مورد سنجش قرار گرفتند. داده ها به وسیله نرم افزار آماری SAS و با روش آنالیز LGM مقایسه میانگین ها انجام گرفت. نتایج مقایسه میانگین ها نشان داد که با افزایش ارتفاع از سطح دریا و به دنبال آن کاهش درجه، ارتفاع بوته، فاصله ی میانگره، قطر ساقه، تعداد برگ و درصد موسیلاژ و همچنین اسانس گیاه کاهش، در حالی که شاخص کلروفیل افزایش یافته است. ارتفاع از سطح دریا تاثیر معنی داری بر عملکرد اسانس دارد و بالاترین میزان اسانس در پایین ترین ارتفاع برای هر رویشگاه بدست آمد ، همچنین اکوتیپ سنندج در ارتفاع 1557 متری از نظر عملکرد اسانس (097/0 درصد) ، از سایر اکوتیپ ها برتر بود. از ترکیبات غالب اسانس می توان به بورنئول، کامفور،کانوئیک متیل استرو کاندینون و... اشاره کرد.
    کلیدواژگان: ارتفاع، اکوتیپ، اسانس، رویشگاه، کردستان، گل گاوزبان ایتالیایی
  • صدیقه فابریکی اورنگ *، بهنام داودنیا صفحات 27-39
    در این تحقیق آزمایشی گلخانه ای در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار به منظور مطالعه روند تغییرات صفات رشدی و فیتوشیمیایی گیاه آویشن باغی (Thymus vulgaris L.) تحت شرایط ملایم شوری وخشکی در دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) در سال 1395 انجام پذیرفت. تیمارهای مورد استفاده شامل تنش خشکی (50% F. C) ، تنش شوری (100 mM NaCl) و تیمار شاهد (100% F. C) بودند. صفات وزن تر و خشک اندام هوایی، تعداد شاخه فرعی، قطر شاخه اصلی، قطر شاخه فرعی، ارتفاع گیاه، وزن تر و خشک ریشه، طول ریشه، میزان کلروفیل و محتوی نسبی آب برگ (RWC) بعد از اتمام دوره تنش در گیاهان هر سه تیمار اندازه گیری شدند. همچنین میزان فنل ، فلاونوئید کل و آنتوسیانین در سه اندام برگ، ساقه و ریشه به روش اسپکتروفتومتری تعیین گردید. نتایج آماری نشان داد که تنش های خشکی و شوری اثر معنی داری بر تمام صفات مورفولوژیک، به جز وزن خشک اندام هوایی و تعداد شاخه فرعی داشتند؛ به طوری که تحت تنش خشکی ارتفاع گیاه، قطر شاخه اصلی، قطر شاخه فرعی، وزن خشک ریشه، وزن تر ریشه و وزن تر اندام هوایی در مقایسه با شرایط عدم تنش کاهش یافتند. نتایج نشان داد که نوع تنش اثر معنی داری بر میزان فلاونوئید و فنل کل در برگ و ساقه داشته است. در مقابل، اختلاف معنی داری بین تنش های مختلف از نظر فلاونوئید و فنل کل ریشه وجود نداشت. نتایج مقایسه میانگین نشان داد که تحت تنش خشکی میزان فنل و فلاونوئید کل برگ ،در مقایسه با شرایط عدم تنش افزایش پیدا کرد. در جمع بندی این تحقیق مشخص شد که شوک های ملایم خشکی و شوری سبب افزایش متابولیت های ثانویه در آویشن باغی شدند ولیکن تاثیر تنش شوری در افزایش میزان متابولیت های ثانویه در مقایسه با تنش خشکی کمتر بود.
    کلیدواژگان: آویشن باغی، خشکی، شوری، صفات رشدی، متابولیت های ثانویه
  • محمد فتاحی *، مریم رضاپور صفحات 40-55
    گیاه دارویی گلپر (Heracleum persicum) متعلق به تیره چتریان می باشدکه در طب سنتی به عنوان ادویه و طعم دهنده غذا، تهیه ترشی و همچنین ضد کرم، ضدنفخ، اشتها آور، مدر و مسکن استفاده می شود. به منظور اصلاح و اهلی سازی این گیاه تنوع مورفولوژیکی هشت جمعیت از مناطق مختلف ایران (اهر، کلیبر، مارمیشو، سیلوانا، گردنه حیران، اسالم، آینالو، مشکین شهر) مورد مطالعه و ارزیابی قرار گرفت. در تنوع مورفولوژیک 16 صفت برای طبقه بندی جمعیت ها بر اساس تجزیه خوشه ای و تجزیه به مولفه های اصلی (PCA) ارزیابی شد. شاخص های فیتوشیمیایی شامل درصد اسانس و فعالیت آنتی اکسیدانی (روش های DPPH و FRAP) نیز در جمعیت ها ارزیابی شد. بدین منظور بذرهای کاملا رسیده گیاه در مرداد ماه 1394 از رویشگاه های طبیعی آن جمع آوری گردید و اسانس به روش تقطیر با آب (دستگاه کلونجر) استخراج شد. نتایج تجزیه خوشه ای، هشت جمعیت را در سه گروه اصلی قرار داد. نتایج نشان داد که بیشترین و کمترین درصد اسانس به ترتیب متعلق به رویشگاه آینالو و مشکین شهر (8/5 درصد) و سیلوانا (3 درصد) بود. همچنین بیشترین و کمترین فعالیت آنتی اکسیدانی به روش DPPH و FRAP به ترتیب متعلق به ژنوتیپ مشکین شهر وگردنه حیران با میزان 09/67 درصد و 98/58 (میکرومول آهن بر گرم وزن خشک) و آینالو و اسالم با میزان 30/47 درصد و 52/15 (میکرومول آهن بر گرم وزن خشک) بودند. با توجه به اینکه جمعیت مشکین شهر دارای بیشترین تعداد چتر ، درصد اسانس و عملکرد آنتی اکسیدانی بود، به عنوان ژنوتیپ برتر جهت انجام پروژه های اولیه اصلاحی و اهلی سازی و همچنین منبع با ارزش دارویی برای بازارهای محلی معرفی می شود.
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدانی، اسانس، تنوع مورفولوژیک، شمال غرب ایران، گلپر
  • عبدالناصر محمدی غلامی * صفحات 56-68
    آویشن دنایی با نام علمی، Thymus daenensis Celakمتعلق به تیره نعناعیان است. اسانس گیاه دارای متابولیت های ثانوی با ضدقارچی و آنتی اکسیدانی قوی برخوردار است. در این تحقیق به منظور بررسی فیتوشیمیایی اسانس، فعالیت ضد قارچی، خواص آنتی اکسیدانی و سمیت سلولی، سر شاخه های گلدار گیاه در خردادماه سال 1396 از منطقه زاغه استان لرستان برداشت گردید. ترکیبات شیمیایی اسانس به روش تقطیر با آب استخراج و توسط دستگاه کروماتوگرافی (GC) و گاز کروماتوگرافی متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS) آنالیز شد. خواص ضد قارچی، فعالیت آنتی اکسیدانی و سمیت سلولی به ترتیب با استفاده از روش های میکرودایلوشن براث، DPPH وMTT انجام شد. عمده ترین ترکیبات اسانس گیاه شامل تیمول (7/24 درصد) و کارواکرول (05/38 درصد) بوده و حداقل غلظت مهارکنندگی رشداسانس علیه آسپرژیلوس فومیگاتوس و آسپرژیلوس نایجر به ترتیب 5/0 و 1 میکروگرم در میلی لیتر بدست امد. اثر مهار کنندگی رادیکالی با افزایش غلظت اسانس، افزایش یافته و IC50=63/23 میکروگرم بر میلی لیتر تعیین گردید. روش رنگ سنجی MTT نشان داد که سمیت اسانس بر روی سلول های لنفوسیت انسانی ناچیز می باشد. با توجه به نتایج مطالعه انجام شده، اسانس آویشن دنایی دارای اثرات قابل توجه ضدقارچی و آنتی اکسیدانی بوده، بنابراین می تواند به عنوان یکی از گیاهان بومی کشور پتانسیل استفاده در صنایع دارویی را داشته باشد و به عنوان یک کاندیدای خوب در درمان بیماری های قارچ ها مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آویشن دنایی، آنتی اکسیدان، اسانس، سمیت سلولی، فعالیت ضدقارچی
  • لیلا باقرپور *، وحید روشن، اعظم منفرد صفحات 69-79
    مریم نخودی (Teucrium persicum Boiss.) یک گیاه بومی ایرانی متعلق به تیره نعناعیان می باشد که در درمان بیماری های گوارشی استفاده می شود و 12 گونه آن در ایران وجود دارد. به این منظور، پژوهشی جهت بررسی و مقایسه ترکیبات اسانس گیاه Teucrium persicum در چهار منطقه جغرافیایی استان فارس در سال 1393 صورت گرفت. این مناطق شامل داراب- گردنه بزن، منطقه کوه زیره داراب، قیرکارزین و زاخارویه به ترتیب با 1500، 1400، 950 و 800 ارتفاع از سطح دریا بودند. ن م و ن ه ب ر داری از ان د امه ا ی ه و ا? ? (گ ل و ب ر گ) گ ? ا ه در مرحله گلدهی ان ج ا م گ ر ف ت و در دمای اتاق خ ش ? و اس ا ن س آن ب ه روش ت ق ط ? ر ب ا آب ب ا اس ت ف ا ده از دس ت گ ا ه ? ل و ن ج ر اس ت خ ر اج گ ر د? د . ج ه ت ش ن ا س ا ? ? ت ر ? ? ب ا ت اس ا ن س از دس ت گ ا ه GC/MS اس ت ف ا ده ش د . در مجموع 93 ترکیب در اسانس جمعیت های T. percicumشناسایی شد که تعداد و نوع ترکیب ها در اسانس این جمعیت ها، تفاوت زیادی دارد. بیشترین ترکیب اسانس متعلق به رویشگاه کوه زیره داراب (68 ترکیب) شناسایی شد، در حالی که بیشترین بازده اسانس در رویشگاه زاخارویه (3/0 درصد) مشاهده شد. رویشگاه کوه زیره داراب بالاترین درصد از آلفا پینن، بتا- پینن، لیمونن و والریانول دارای کیفیت بالایی از اسانس بوده و بهترین محل رویش برای گیاه T. percicum در این پژوهش می باشد. ترکیب های آلفا-پینن، بتا-پینن، ای کاریوفیلن و کاریو فیلن اکسید به عنوان ترکیبات مهم اسانس در هر چهار منطقه بودند.
    کلیدواژگان: آلفا، پینن، اسانس، ارتفاع، بتا، پینن، مریم نخودی شیرازی، والریانول
  • محمدرضا لبافی حسین آبادی *، علی مهرآفرین، حسنعلی نقدی بادی، مرتضی توکلی، مجید قربانی نهوجی صفحات 80-88
    باریجه (Ferula gummosa Boiss.) یک گیاه دارویی با ارزش تجاری است که در لیست گیاهان در معرض انقراض قرار دارد. یکی از مشکلات عمده در کشت این گیاه خواب بذر و جوانه زنی است. این آزمایش با هدف بررسی اثر تیمارهای مختلف شیمیایی، هورمونی و دمایی بر شکست خواب بذر باریجه در قالب طرح کاملا تصادفی با 21 تیمار در چهار تکرار انجام شد. درصد و سرعت جوانه زنی بذر مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. این آزمایش در سال 1394 در پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی انجام شد. نتایج نشان داد که تیمارهای مختلف شکست خواب اثر معنی داری بر درصد و سرعت جوانه زنی بذر گیاه باریجه در سطح یک درصد داشتند. بیشترین درصد جوانه زنی (9 5 درصد) در تیمار ترکیبی شامل 5 دقیقه خراش دهی با اسید سولفوریک 96 درصد دقیقه آب شویی در آب 40 درجه سانتی گراد 7 روز آبنوشی روز سرمادهی مرطوب اسید جیبرلیک 1000 پی پی ام مشاهده شد. بیشترین سرعت جوانه زنی بذر باریجه در تیمار ترکیبی شامل 10 دقیقه خراش دهی با اسید سولفوریک 96 درصد دقیقه آب شویی در آب 40 درجه سانتی گراد 40 روز سرمادهی مرطوب اسید جیبرلیک 1000 پی پی ام بود. بر طبق نتایج آزمایش، تیمار خراش دهی با اسیدسولفوریک و آب شویی (رفع رکود فیزیکی) ؛ و در ادامه تیمار سرمادهی مرطوب اسید جیبرلیک (رفع رکود مورفوفیزیولوژیکی) ؛ باعث بهبود جوانه زنی بذر شده است. بنابراین، این پژوهش نشان داد که در بذر گیاه باریجه، هر دو رکود فیزیکی و مورفوفیزیولوژیکی وجود دارد.
    کلیدواژگان: Investigating the effect of various chemical and non، chemical treatments break dormancy galbanum seeds Ferula gummosa Boiss
|
  • P. Jaffarpour, A. Farokhzad *, A. Alirezalou, F. Najad Habibvash Pages 1-11
    Salvia L. is one of the most important members of the Lamiaceae family. Since ancient times, sage has been considered for many medicinal properties.The objective of this research was to determine the phytochemical characteristics and antioxidant activity of eighteen Salvia species collected from various regions of West Azerbaijan province. In this study total phenolic content, total flavonoid content, total carotenoid and chlorophyll and antioxidant capacity were determined by using Folin–Ciocalteu assays, aluminum chloride method, Lichtentaler method and DPPH assay, respectively. The results showed that species type has significant effect on phytochemical characteristics and antioxidant activity (p
    Keywords: Antioxidant activity, Cluster analysis, Diversity, Medicinal plant, Salvia species
  • Farnoosh Sabouri *, Baratali Fakheri, Abdolrahman Rahimian Pages 12-26
    In order to investigate the variation of morphological characteristics and essential oil composition of Echium ittalicum L., this study was carried out in nested plot design at three different heights with three habitats of Sanandaj, Marivan and Divandareh in Kurdistan province. Aerial parts of plant in flowering stage were collected in summer 2013 from different regions. The plant height, fresh and dry weight, simple and rosette leaf length and width, internodes length, stem diameter, number of flower, number of leaves and branches were evaluated as physiological characteristic and chlorophyll content, measuring elements NPK in the soil, leaves and flowers. Essential oil of plant samples were obtained by Distillation with distilled water (clevenger apparatus) and were analyzed by GS/MS, the mucilage content were evaluated with distill water separation method and sedimentation by 96% ethanol. Results were showed that the shoot height, the internode length, stem diameter, leaf number and percentage of mucilage and essential oil decreased with the altitude increases and so decrease of temperature, while chlorophyll content increases. The borneol, comphene and hexadecanoeic acid methyl ester have been higher than other essential oil compounds and the highest essential oil yield obtained in Sanandaj ecotype at 1557 meters above sea level.
    Keywords: Ecotype, Echium ittalicum L, Habitat, Height, essential oil composition
  • Sedegeh Fabriki Ourang *, Behnam Davoodnia Pages 27-39
    In order to evaluation of phytochemical and growth changes from Thymus vulgaris L. under moderate abiotic stresses, an experiment was carried out at Imam Khomeini International University in a completely randomized design with three replications during 2016. The treatments consisted of drought (50% FC), salinity (100 mM NaCl) and non-stress control (100% FC). Root fresh weight, root dry weight, root length, main branch diameter, sub-branch diameter, sub-branch number, shoot dry weight, shoot fresh weight, plant height, relative water content and chlorophyll content were measured. Also, total phenols, flavonoids and anthocyanins were assayed in leaves, roots and stems by using spectrophotometer. Statistical analysis showed that drought and salinity had significant effects on morphological traits, except for shoot dry weight and number of lateral branches. Generally, morphological traits affected by drought stress in compared with non-stress condition; so that, plant height, main branch diameter, lateral branch diameter, root dry weight, root fresh weight and shoot fresh weight decreased under drought stress compared to non-stressed plants. Analysis of variance showed that stresses had significant effects on leaf and stem flavonoids and phenol contents. By contrast, there was no significantly difference between drought and saline stresses in terms of total flavonoids and phenol of roots. Mean comparisons showed that the amount of leaf phenols and flavonoids increased under drought stress in compared with non-stress condition. In conclusion, this study showed that drought and salinity were increased secondary metabolites in thyme, but the effect of salinity in increasing of secondary metabolites was lower than drought stress.
    Keywords: Drought, Salinity, Secondary metabolites, Thymus vulgaris L
  • M. Rezapour, M. Fattahi * Pages 40-55
    Heracleum persicum Desf. Ex Fischer. Is belongs to Apiaceae family, which has been used as a spice and food flavor, pickles agent and anti-worm, carminative, appetizer, and diuretic properties in Iranian traditional medicine. Morphological variation among eight wild-growing populations of Heracleum persicum including Ahar, Kalibar, Marmishou, Silvana, Gardane hairan, Asalem, Aynalou, Meshkinshahr were studied in west North of Iran. In present work, 16 traits of this plant were applied for classifying samples by means of cluster and principal component analysis (PCA). Moreover phytochemical indices including essential oil (EO) % and antioxidant activity (DPPH and FRAP methods) were evaluated. The seed essential oil was obtained by water distillation (Clevenger apparatus), based on cluster analysis populations and were categorized in three groups. The results were showed that the highest and lowest percentage of essential oils was recorded in Aynalou and Meshkinshahr (5.8%) and Silvana (3 %) respectively. Also, the Maximum and the lowest antioxidant activity by DPPH and FRAP was belonged to Meshkinshahr and Gardaneheiran with 67.09% and 58.98 (µmol Fe /g DW) and Aynaloo and Asalem with 47.30 % and 15.52 (µmol Fe /g DW) respectively. Considering that the Meshkinshahr population with the highest antioxidant activity, maximum number of umbel and essential oil percentage, it was introduced as the elite genotype for priority projects of breeding and alsoas medicinally valuable source to local market consumption.
    Keywords: Antioxidant, Essential oil, Heracleum persicum, Morphological variation, west north of Iran
  • Abdelnasser Mohammadi Kholami * Pages 56-68
    Thyme daenensis, scientifically known as Thymus daenensis Celak belongs to the Lamiaceae family. The aerial part of Thymus daenensis encompasses phenolic compounds and has powerful antifungal and antioxidant properties. Due to its potential to produce the secondary metabolites, it also has anti-mutation and anti-cancer properties. In this study, in order to investigate the phytochemicals, antioxidant, antifungal properties and also the cell cytotoxicity, the aerial parts of Thymus daenensis were collected from Zagheh area in Lorestan province Khorramabad, in June 2017. The chemical compounds of the essential oil were extracted using water distillation and analyzed using Chromatography (GC) and Gass Chromatography-Mass Spectrometry (GC/MS). Broth microdilution, MTT, and DPPH methods were utilized to determine the antifungal and antioxidant properties and cell cytotoxicity, respectively. In the essential oil, the most significant compounds were thymol (24.7%) and carvacrol (38.5%) and the Minimum inhibitory concentration against Aspergillus fumigatus and Aspergillus niger were respectively 0.5 and 1 μg/ml. The radical inhibitory effect increased as the density of the essential oil increased (IC50=63/23). The MTT assay indicated that the impact of the essential oil cytotoxicity on human lymphocyte cells was insignificant. According to the results obtained, it can be concluded that the essential oil of Thymus daenensis, as one of Iran’s indigenous plants, has considerable antioxidant properties that have potential to be used in pharmaceutical industrieTs and act as a good candidate in the fungal diseases’ treatment.
    Keywords: Thymus daenensis, Cytotoxicity, Antifungal activity, Essential oil
  • Leila Bagherpour *, Vahid Rowshan, Aazam Monfard Pages 69-79
    Teucriumpersicum Boiss.is an Iranian endemic plant belonging to the Lamiaceae family which has traditionally been used to relieve abdominal pains, there are 12 species in Iran. The bulks aromatic plants come from wild populations whose essential oils compositions as well as their biological properties are severely affected by the geographical location Therefore, the aim of the present work is to provide more information on the variation of essential oil composition of T. persicum collected from four different geographical regions in Fars province in 2014. These areas were darab-gardanebezan, Zireh-darab, Ghir-karizin, and Zakharoyeh with, 1500, 1400, 950 and 800 meters altitudes respectively. Sampling of aerial parts (flowers and leaves) of the plant was carried out at flowering stage and dried in room temperature and the essential oil was obtained by hydro distillation using Clevenger machine.The GC / MS device was used to identify essential oils. A total of 93 combinations were identified in the essential oil of T. percicum populations, in which the number and type of compounds in the essential oils of these populations is very different. The most essential oil composition of this plant was identified in the darab-gardanebezan (68 combinations) mountain range, while the highest Essential oil yield was observed in, Zakharoyeh (0.3%). The habitat of Zireh-darab with the highest percentage of alpha pinene, beta-pinene, limonene and valerianol has high quality essential oil and is the best site for T. percicum plant in this study. Alpha-pinene, beta-pinene, E caryophylline and caryophylloin oxide were important components of essential oil in all four regions.
    Keywords: Altitude, Essential oil, Teucrium persicum, Valerianol, ?-pinene, ?-pinene
  • Mohammadreza Labbafi *, Ali Mehrafarin, Hasanali Naghdibadi, Morteza Tavakoli, Majid Ghorbani Pages 80-88
    Ferula gummosa Boiss. is a commercially important medicinal plant that is categorized in endangered herbs list. Seed dormancy and germination is one of the main problems in plant cultivation.This study was conducted to evaluate the effects of chemical, hormonal and thermal treatments on dormancy breaking of galbanum seed, in a completely randomized design (CRD) with 21 treatments in four replications. The percentage and seed germination rate were statistically analyzed. This experiment was done at medicinal plants research center (ACECR) in 2015. Results were showed that the different treatments of seed dormancy breaking had significant (P≤0.01) effect on percentage of seed germination. The highest germination percentage of galbanum seeds observed in combined treatments inclusive of five minutes sulfuric acid (96%) scarification 30 minutes leaching in water (40˚C) 7 days imbibition 40 days stratification soaking in gibberellic acid (GA3) 1000 ppm. The maximum rate of germination was perceive in combined treatments of 10 minutes sulfuric acid (96%)scarification 60 minutes leaching in water (40˚C) 40 days stratification soaking in GA3 1000 ppm. According to the results,seed germination is improved after sulfuric acid scarification and leaching treatment (physical dormancybreaking), followed by stratification application of GA3 (morpho-physiological dormancy breaking). Hence, our research offered that galbanum seeds have both physical and morpho-physiological dormancy.
    Keywords: Ferula gummosa Boiss, GA3, Germination percentage, rate, Scarification, Stratification