فهرست مطالب

سلامت و بهداشت - سال نهم شماره 4 (پیاپی 38، پاییز 1397)

مجله سلامت و بهداشت
سال نهم شماره 4 (پیاپی 38، پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/07/21
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سیامک یاسمین ، مهدی حسینی ، الهام شیخ انصاری ، رضا رضایی ، علی عمارلویی ، سجاد مظلومی* صفحات 367-378
    زمینه و هدف
    رنگ گوگردی B یکی از رنگ‫های صنعتی مورد استفاده در صنایع نساجی می‫باشد که به مقدار زیاد در طی فرآیندهای صنایع نساجی وارد فاضلاب این صنایع می‫شود. در این تحقیق به مطالعه تجزیه فتوکاتالیستی رنگ گوگردی B با استفاده از نانوذره اکسید روی (ZnO) به عنوان کاتالیست در محیط آبی تحت تابش اشعه UV پرداخته شده است.
    روش کار
    در این مطالعه آزمایشگاهی که از یک راکتور به حجم 8/2 لیتر استفاده شد، اثر فاکتورهای بهره برداری از قبیل مقدار فتوکاتالیست (1/0 تا mg/l 4000) ، غلظت رنگ (1 تا mg/l 400) و pH اولیه (11-3) در شدت تابش ثابت UV بر راندمان حذف رنگ مورد بررسی قرار گرفتند. غلظت رنگ توسط دستگاه اسپکتروفتومتر در طول موج nm 550 قرائت شد.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد که افزایش pH باعث افزایش راندمان حذف رنگ از 28 درصد در 3 pH= تا 90 درصد در 11 pH= می شود. افزایش غلظت اولیه رنگ تاmg/l 400 باعث کاهش راندمان حذف رنگ از 94 به 57 درصد می‫شود. افزایش دوز کاتالیست تا نسبت کاتالیست به رنگ برابر با mg/l 3 در غلظت‫های پایین رنگ، باعث افزایش حذف رنگ تا 94 درصد شد و بعد از این نسبت، تاثیر در حذف ناچیز بود.
    نتیجه گیری
    وجود همزمان کاتالیست و تابش نور UV برای تجزیه بیشتر رنگ ضروری می‫باشد. افزایش مقدار pH می‫تواند باعث تولید بیشتر رادیکال هیدروکسیل شود که می‫تواند باعث افزایش حذف رنگ شود. افزایش غلظت اولیه رنگ باعث عدم نفوذ مناسب نور به داخل محلول شده و در نتیجه حذف رنگ کاهش می‫یابد. افزایش مقدار نانوذره باعث افزایش وجود سایت‫های فعال در جهت تولید بیشتر رادیکال هیدروکسیل می‫شود.
    کلیدواژگان: اکسیداسیون پیشرفته، فتوکاتالیست، رنگزای گوگردی B، UV+ZnO، محیط های آبی
  • سلمان علوی ، محمد امین احمدی ، عبدالصالح زر*، ابوافضل شایان نوش آبادی ، ناصر اشرف صفحات 379-388
    زمینه و هدف
    با افزایش شهرنشینی و پیشرفت تکنولوژی، شیوه زندگی غیرفعال افزایش یافته است، که خود عاملی برای شیوع اضافه وزن و چاقی می‫باشد. لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی رابطه شیوع چاقی و اضافه وزن با شیوه زندگی و سطح آمادگی جسمانی در دانشجویان انجام شده است.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی و کاربردی، از بین دانشجویان دانشگاه جهرم، 360 دانشجو (107 مرد با میانگین سنی 93/1±57/21 سال و 253 زن با میانگین سنی 63/1±91/20 سال) از طریق نمونه گیری خوشه ایتصادفی به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. قد و وزن و نمایه توده بدن محاسبه گردید. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه شاخص زندگی برسلو و شاخص میزان آمادگی جسمانی استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد (05/0p≤).
    یافته ها
    نتایج نشان داد که شیوع کلی اضافه وزن در دانشجویان دانشگاه جهرم 34/16 درصد و شیوع کلی چاقی 04/3 درصد بود. رابطه بین نمایه توده بدن با سبک زندگی (02/0=p، 47/0-=r) و با سطح آمادگی جسمانی (02/0=p، 51/0-=r) در دانشجویان مرد رشته علوم ورزشی و همچنین رابطه بین سبک زندگی و نمایه توده بدن (01/0=p، 52/0-=r) دانشجویان پسر دانشکده علوم معنادار بود. در صورتی که رابطه بین نمایه توده بدن با سبک زندگی در دانشکده های دیگر در هر دو جنسیت معنا دار نبود.
    نتیجه گیری
    بطور کلی نتایج نشان دادند که سبک زندگی فعال و سطح آمادگی جسمانی بالاتر رابطه معکوسی با نمایه توده بدنی و در نهایت با چاقی و اضافه وزن دارند و شیوع چاقی و اضافه وزن در افراد فعال نسبت به غیر فعال کمتر است.
    کلیدواژگان: چاقی، اضافه وزن، شیوه زندگی، آمادگی جسمانی، دانشجو
  • نگین حمیدان ، سولماز دشتی* صفحات 389-402
    زمینه و هدف
    با توسعه روز افزون دانش و ظهور فن آوری های جدید در عرصه صنعت و تولید بالاخص صنایع نفت و ایجاد سیستم های بسیار پیچیده لزوم اجرای اصول مدیریت ایمنی، بهداشتی و محیط زیست جهت جلوگیری از وقوع حوادث اهمیت ویژه ای پیدا کرده است. به همین دلیل ارزیابی ریسک صنعت نفت و مخازن ذخیره ای آن برای دستیابی به مدیریت ایمنی، بهداشتی و محیط زیست امری ضروری و اجتناب ناپذیر محسوب می شود.
    روش کار
    در این پژوهش از روش FMEA برای شناسایی و تعیین اهمیت ریسک های بهداشتی، ایمنی و زیست محیطی استفاده گردید.
    یافته ها
    بر اساس نتایج به دست آمده در مرحله بهره برداری از مخازن نفتی آموت اروند، از مجموع 14 ریسک شناسایی‫شده، 4 ریسک در سطح بحرانی قرار دارند که 3 ریسک شامل نشت از مخازن LPG، انفجار و آتش سوزی (ناشی از مخازن LPG) ، تصادف وسایل نقلیه و ماشین آلات بیشتر به علت خطای انسانی بوده اند. وقوع حوادث طبیعی با میزان عددی RPN (240) ، بالاترین مقدار ریسک را به خود اختصاص داده است.
    نتیجه گیری
    بعد از انجام اقدامات اصلاحی لازم بر روی ریسک های بحرانی 14 درصد این ریسک ها به سطح متوسط کاهش یافتند و 7 درصد که مربوط به ریسک نشت از مخازن LPG است در سطح بالا قرار گرفت که باید در اولویت اول اقدامات اصلاحی گنجانده شود. در مجموع می توان بیان داشت که انجام اقدامات اصلاحی در کاهش ریسک مرحله بهره‫برداری مؤثر بوده است. پس می توان با مدیریت درست و اجرای اصول HSE خطرات صنایع نفت را به حداقل رساند.
    کلیدواژگان: ارزیابی ریسک، FMEA، مخازن نفتی آموت
  • نسرین جعفری ، احسان بخشی *، علی مرادی ، حدیث اسدی ، رضا کلانتری ، محمدرضا نادری صفحات 403-413
    زمینه و هدف
    استرس شغلی به موقعیتی در سازمان گفته می شود که در آن فرد و ویژگی های شغلی در تعامل باهم قرار گرفته و باعث می شود فرد از وضعیت جسمی و روانی بهنجار خارج شود. اما استرس حالتی روان شناختی است که با بروز تغییرات فیزیولوژیک و روانی از قبیل تپش قلب، افزایش فشارخون و سردرگمی ظاهر می شود. هدف این مطالعه بررسی عوامل استرس زای شغلی و دموگرافیک مرتبط با افسردگی، استرس و اضطراب در کارکنان شبکه بهداشت و درمان شهرستان اسلام آباد غرب بود.
    روش کار
    این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی بود که به صورت مقطعی و تمام شماری در کارکنان بیمارستان و مراکز بهداشتی درمانی شهرستان اسلام آباد غرب انجام گرفت. با توجه به معیارهای ورود به مطالعه، 158 نفر در مطالعه شرکت کردند. ابزار مورد استفاده برای گردآوری داده ها پرسشنامه های مشخصات دموگرافیک، استرس شغلی (HSE) و مقیاس افسردگی، استرس، اضطراب (DASS-21) بودند. داده ها با استفاده از آمار توصیفی، ضریب همبستگی اسپیرمن و آزمون‫های من ویتنی و کروسکال والیس آنالیز شدند.
    یافته ها
    میان ابعاد نقش، تقاضا، ارتباط، حمایت همکاران، حمایت مسئولین، کنترل و تغییرات با افسردگی، استرس و اضطراب رابطه معنی دار یافت شد (05/0>p). میزان افسردگی در افراد مجرد بیشتر از متاهلین بود (026/0=p). شاغلینی که بیمار صعب العلاج در منزل داشتند استرس (045/0=p) و اضطراب (027/0=p) بیشتری تحمل می کردند.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل نشان داد عوامل استرس زای شغلی با افسردگی، استرس و اضطراب در شاغلین مرتبط می‫باشند. بنابراین ضروری است با به کارگیری راهکارهای مناسب از قبیل مشارکت کارکنان در تصمیم گیری ها و ایجاد فرصت کافی برای انجام وظایف بتوان عوامل ایجادکننده استرس شغلی را تا حد ممکن حذف کرد.
    کلیدواژگان: استرس شغلی، افسردگی، استرس، اضطراب، متغیر های دموگرافیک
  • محمد مهرتک ، عبدالله مهدوی ، سمیرا ولی زاده* صفحات 414-422
    زمینه و هدف
    فرسودگی شغلی علاوه بر خستگی جسمی که در اثر حجم بالای کار یا درگیری های بین افراد پیش می‫آید، منشاء روانی نیز دارد. این مطالعه با هدف تعیین منبع کنترل و فرسودگی شغلی بین کارکنان واحد فناوری اطلاعات سلامت بیمارستان‫ها و تحلیل رابطه بین آنها انجام شده است.
    روش کار
    در این مطالعه که از نوع توصیفی- تحلیلی مقطعی است کلیه 82 کارمند واحد فناوری اطلاعات سلامت بیمارستان‫های دانشگاهی شهر اردبیل به صورت سرشماری وارد مطالعه شدند. ابزار جمع آوری داده ها دو پرسشنامه استاندارد منبع کنترل فردی راتر و مقیاس استاندارد فرسودگی شغلی مسلش بود. داده ها با استفاده از آزمون‫های توصیفی، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون به کمک نرم افزار spss-22 تحلیل شدند.
    یافته ها
    37 درصد مشارکت کنندگان واجد منبع کنترل درونی و 63 درصد آنها واجد منبع کنترل بیرونی بودند. در مولفه های خستگی عاطفی و مسخ شخصیت دارای فرسودگی شدید و در مولفه موفقیت فردی دارای فرسودگی خفیف بودند. در نهایت رابطه بین مکان کنترل و مولفه های فرسودگی شغلی معنا دار بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به بیرونی بودن منبع کنترل اکثریت افراد شرکت کننده در مطالعه و نیز وجود درجاتی از فرسودگی شغلی بین آنها از یک سو و ارتباط معنی دار بین منبع کنترل با تمامی مولفه های فرسودگی شفلی از سوی دیگر، برگزاری کارگاه های موثر بر درونی کردن منبع کنترل و به تبع آن کاهش فرسودگی شغلی ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، منبع کنترل، فناوری اطلاعات سلامت
  • محمدرضا مهراسبی ، پروین فتحی* ، میر جمال حسینی ، غلامرضا صادقی صفحات 423-431
    زمینه و هدف
    در سال‫های اخیر حضور مواد آلی طبیعی که بعنوان عمده ترین آلاینده های آب‫های سطحی تامین کننده آب شرب محسوب می‫شوند، بطور فزاینده ای در حال افزایش می‫باشد. در نتیجه نیاز ضروری جهت ارزیابی اثرات بیولوژیکی این ترکیبات روز بروز افزایش می‫یابد. از طرفی جلبک‫ها با چرخه رشد کوتاه، قابلیت کشت جداگانه و حساسیت بالا نسبت به سموم، از مهمترین گونه ها در ارزیابی اثرات بیولوژیک سموم در محیط زیست می‫باشند. هدف از این مطالعه، بررسی تاثیرات اسید هیومیک در غلظت‫های مختلف (mg/l32-4) بر رشد و تغییرات رادیکال‫های فعال اکسیژن در جلبک کلرلا می‫باشد.
    روش کار
    سلول‫های جلبکی گونه کلرلا با تراکم نسبی 105×1 سلول در هر میلی لیتر و غلظت‫های مختلف اسیدهیومیک به محیط کشت اضافه گردید. تعداد جلبک‫ها بصورت روزانه شمارش و میزان گونه های اکسیژن فعال درون سلولی، توسط آزمون فلوریمتریک بررسی شد.
    یافته ها
    اسید هیومیک در غلظت های کم (mg/l 4) در مدت 48 ساعت سبب افزایش معنی‫دار رشد جلبک‫ها گردید (05/0>p) ، اما غلظت‫های بالاتر (mg/l 8≤) و بعد از مدت 72 ساعت، اثر سمی بر روی جلبک نشان داد. همچنین در حضور اسیدهیومیک، مقدار ROS درون سلولی نسبت به گروه کنترل بطور معنی‫داری افزایش یافت (05/0>p).
    نتیجه گیری
    بنظر می‫رسد اسیدهیومیک اثر استرس اکسیداتیو بر روی جلبک کلرلا داشته و اثرات آن بصورت کاهش درصد رشد نسبی و ضریب ثابت رشد جلبک‫ها و افزایش تولید ROS درون سلولی جلبک قابل مشاهده است
    کلیدواژگان: اسیدهیومیک، سمیت، جلبک کلرلا، رادیکال?های فعال اکسیژن
  • علی خالق خواه* ، ولی نعمتی ، سودابه ابراهیمی ، بهزاد مرادی صفحات 432-442
    زمینه و هدف
    این مطالعه توصیفی از نوع همبستگی، برای بررسی نقش توانمندسازی کارکنان و اشتیاق شغلی در پیش‫بینی کارآفرینی از دیدگاه کارکنان دانشگاه شهید بهشتی انجام شد.
    روش کار
    نمونه مورد پژوهش 210 نفر از کارکنان (بخش اداری) شاغل دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در سال 94-93 بود. روش نمونه گیری در این پژوهش نمونه گیری طبقه ای نسبی و بر اساس جدول کرجسی- مورگان، حجم نمونه132 نفر تعیین گردید. داده ها با استفاده از سه پرسشنامه توانمندسازی اسپرتیز (1995) ، اشتیاق شغلی شوفلی و سالوانوا (2004) و کارآفرینی امینی و همکاران (1391) جمع آوری شدند. روایی پرسشنامه ها به تایید اساتید و صاحبنظران رسیده و پایایی پرسشنامه ها با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ به ترتیب 92/0، 79/0 و 85/0 بدست آمد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و آمار استنباطی (ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه) استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های تحقیق نشان دادند که بین توانمندسازی کارکنان و اشتیاق شغلی و ابعاد آن ها با کارآفرینی رابطه مثبت و معنادار وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون چند متغیری نیز نشان داد پیش بینی توانمندسازی کارکنان و اشتیاق شغلی به گونه معناداری (001>p) توان تبیین واریانس کارآفرینی در کارکنان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی را به میزان 50/0 دارا است.
    نتیجه گیری
    سازمان های توانمند، کارکنان با احساس هیجان، مالکیت و افتخار بهترین ابداعات و ابتکارات را از خود نشان می دهند. از این رو موفقیت در سازمان، رابطه مستقیمی با کاردانی و تلاش نیروی انسانی و اشتیاق شغلی در سازمان دارد.
    کلیدواژگان: توانمندسازی کارکنان، اشتیاق شغلی، کارآفرینی، علوم پزشکی شهید بهشتی
  • مطهره سادات حسینی ، زهرا خارزنی ، محمد تقی قانعیان ، محبوبه دهواری* ، مهدیه ممیزی صفحات 442-452
    زمینه و هدف
    سم ماده ای است که دارای منشا گیاهی، حیوانی و شیمیایی بوده که در مقادیر معینی باعث اختلال و یا توقف فعل و انفعالات حیاتی بطور موقت یا دائم می گردد. با توجه به اینکه نگهداری و کاربرد آفت کش ها در منزل عمدتا توسط زنان انجام می گیرد؛ احتمال ایجاد مشکل بهداشتی برای زنان و حتی کودکان در اثر سمپاشی در منازل بیشتر است. لذا این مطالعه با هدف تعیین میزان آگاهی، نگرش و عملکرد زنان شهر یزد در رابطه با مخاطرات بهداشتی، روش صحیح نگهداری و کاربرد آفت کش ها در منزل انجام شده است.
    روش کار
    این مطالعه یک پژوهش توصیفی است. جامعه مورد بررسی در این مطالعه 465 نفر از زنان شهر یزد بودند که به روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند. پرسشنامه مورد استفاده در این پژوهش محقق ساخته بوده و شامل متغیرهای جمعیتی (سن، سطح تحصیلات، رشته تحصیلی، شغل، نوع منزل) ، سؤالات مربوط به سنجش آگاهی، نگرش و عملکرد زنان می باشد. در نهایت داده ها با استفاده از نرم افزارSPSS-16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    مطابق با نتایج بدست آمده، اکثر افراد مورد مطالعه دارای سطح تحصیلات لیسانس و بالاتر بودند. بیشتر افراد خانه دار بوده و در خانه های ویلایی زندگی می کردند. میانگین نمره آگاهی، نگرش و عملکرد به ترتیب برابر با 4/2±02/9، 4/4±52/33، 3/5±60/38 بدست آمد. نتایج نشان داد که 4/17درصد افراد، آموزش در زمینه نحوه نگهداری و مخاطرات بهداشتی آفت کش ها را از تلویزیون دریافت می کنند. 2/23 درصد زنان بیشترین منبع مطالعاتی خود را اطلاعات موجود روی ظرف یا بسته بندی سم اعلام کردند.
    نتیجه گیری
    نتایج بدست آمده از مطالعه حاضر حاکی از آن است که میزان آگاهی اکثر زنان شهر یزد در زمینه مخاطرات بهداشتی، روش صحیح نگهداری و کاربرد آفت کش در منزل در محدوده متوسط قرار دارد و این امر باعث شده است عملکرد اکثر آنان نیز در محدوده متوسط قرار گیرد ولی با توجه به اینکه نگرش اکثر افراد در محدوده خوب قرار داشته است، می توان با افزایش آگاهی افراد، عملکرد آنها را به نحو مناسبی افزایش داد.
    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، عملکرد، آفت کش، زنان، مخاطرات بهداشتی
  • فیروزه سجادی ، رویا کلیشادی ، علیرضا احمدی* ، حسن علیخاصی ، مریم مقرون ، فاطمه نوری ، نوشین محمدی فرد صفحات 453-461
    زمینه و هدف
    روند اختلالات چربی خون و چاقی در میان کودکان و نوجوانان رو به افزایش است و با توجه به اینکه بیسکویت به عنوان یک میان وعده مناسب و پر انرژی مورد علاقه این گروه سنی می‫باشد و نیز تولیدکنندگان گرایش زیادی به تولید این ماده غذایی دارند، این بررسی به منظور تاثیر مصرف بیسکویت بر شاخص‫های تن سنجی و متابولیک انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه یک مطالعه مداخله ای به روش دو سوکور می‫باشد که در سال‫های 1388-1387 در پژوهشکده قلب و عروق اصفهان اجرا شد. جامعه مورد بررسی شامل کودکان و نوجوانان ساکن اصفهان بودند که در محدوده سنی 6 تا 18 سال بودند که به روش نمونه گیری انتخابی 63 خانواده انتخاب شدند. نمونه ها به دو گروه 31 نفری و 32 نفری تقسیم و به مدت یکسال پیگیری شدند. گروه اول از بیسکویت رژیمی و گروه دوم از بیسکویت‫های معمولی برای میان‫وعده های غذایی استفاده کردند. هر دو گروه تحت رژیم درمانی قرار گرفتند. اطلاعات مربوط به خصوصیات دموگرافیک از طریق پرسشنامه تکمیل شد. مشخصات تن سنجی افراد شامل نمایه توده بدنی، دور کمر، نسبت دور شکم به دور باسن و فاکتورهای بیوشیمیایی شامل قند خون ناشتا و چربی های سرم بر اساس روش‫های استاندارد اندازه‫گیری شد. برای مقایسه متغیرهای کمی، تغییرات متغیرها مقایسه قبل و بعد از مداخله از آزمون تی وآنالیز کوواریانس برای بررسی اثر مداخلات در دو گروه استفاده شد.
    یافته ها
    تفاوت معنی داری در شاخص توده بدنی قبل و بعد از مطالعه در هر دو گروه مشاهده شد (02/0 p=). علیرغم کاهش قند و چربی های خون در هر دو گروه، تفاوت معنی داری بین دو گروه مورد و شاهد مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    یافته های مطالعه حاضر نشان دادند که مصرف بیسکویت اصلاح شده بر روی عوامل خطرساز قلبی در کودکان تغییرات معنی‫داری را نشان نمی‫دهد. اثر اصلاح میان وعده های غذایی در بهبود وضعیت سلامتی کودکان ثابت شده است، بنابراین انجام مطالعات بیشتر برای دستیابی به بهترین فرمولاسیون با در نظر گرفتن جنبه های مختلف پیشنهاد می شود تا مداخلات عملی موثر در جهت ارتقاء سلامت مصرف کنندگان انجام گیرد.
    کلیدواژگان: بیسکویت رژیمی، بیماری?های قلبی عروقی، کودکان و نوجوانان، شاخص های تن سنجی، متابولیک
  • موسی پیری*، سعید محمدی مولود صفحات 462-474
    زمینه و هدف
    یکی از اسناد هدایت کننده در عرصه برنامه ریزی سلامت کشور سند تحول نظام سلامت می‫باشد که تا سال 1404 هدایت‫کننده فعالیت های حوزه سلامت کشور خواهد بود. آموزش و پرورش و آموزش سلامت از جمله حوزه های مهمی است که در تحول نظام سلامت به آن توجه شده است. در همین راستا هدف از انجام مطالعه حاضر، تحلیل محتوای کتاب های علوم تجربی دوره ابتدایی بر اساس مولفه های مرتبط با آموزش در سند تحول نظام سلامت بود تا میزان توجه و پرداختن به این مولفه ها در کتب درسی دوره ابتدایی مشخص گردد.
    روش کار
    نوع مطالعه توصیفی و روش مورد استفاده تحلیل محتوا با بهره گیری از تکنیک آنتروپی شانون بود. در این تکنیک ابتدا فراوانی هر مولفه در محتوای مورد نظر تعیین می گردد، سپس فراوانی ها به داده های بهنجار تبدیل شده و بر اساس آن بار اطلاعاتی و ضرایب اهمیت برای هریک از شاخص ها و مولفه های سلامت، حوادث، پیشگیری ، تغذیه و شاخص های آن ها محاسبه می گردد.
    یافته ها
    ضریب اهمیت به دست آمده برای مولفه سلامت تغذیه (308/0) بیش از سایر مولفه ها بود و مولفه پیشگیری دارای کمترین مقدار ضریب اهمیت بود (114/0). در میان شاخص ها نیز پس از شاخص سلامت تغذیه (191/0) ، شاخص سلامت جسمانی (189/0) دارای بیشترین ضریب اهمیت بود و ضریب اهمیت به دست آمده برای شاخص پیشگیری از رفتارهای پرخطر معادل صفر محاسبه شد.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که در میان کلیه صفحات کتاب های علوم تجربی دوره ابتدایی به مولفه ها ی سلامت تغذیه و سلامت (جسمانی، خانواده، روانی و محیط) بیش از سایرین و به مولفه پیشگیری بسیار اندک پرداخته شده است. بر همین اساس در راستای تحقق اهداف پیش بینی شده در سند تحول نظام سلامت کشور، و با توجه به اهمیت مولفه های مذکور در ارتقای سطح سلامت کشور، ضروری است در محتواهای آموزشی اعم از کتاب های درسی و غیردرسی، به مولفه های مذکور پرداخته شده و به طور جدی و اساسی مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آموزش سلامت، تحول نظام سلامت، تحلیل محتوا، آنتروپی شانون، علوم تجربی
|
  • S Yasamin , M Hoseini , E Sheihkansari , R Rezaei , A Amarloei , S Mazloomi * Pages 367-378
    Background & objectives
    Sulfur B dye is one of the used dyes in the textile industry which is disposed into the wastewater in the large amount during textile industry activities. In this research, the photocatalytic degradation of sulfur B dye was investigated using ZnO as a photocatalyst under UV irradiation in aqueous solutions.
    Methods
    In this experimental study, a 2.8 L reactor is used. The effect of operational factors including photocatalyst (0.1-4000 mg/l), dye concentration (1-400 mg/l) and the initial pH (3-11) were investigated in the steady UV intensity on dye removal. Dye concentration was measured by spectrophotometer at 550 nm wavelength.
    Results
    The result of this study reveales that by increasing the pH from 3 to 11, the efficiency of dye removal increases from 28 to 90%, respectively. Increment of the initial dye concentration from 1 to 400 mg/l reduces the dye removal from 94 to 57%, respectively. By increasing catalyst to initial dye up to 3 mg/l, the dye removal increases to 94% without any further dye removal efficiency by adding the ratio.
    Conclusion
    The results showed that concurrent existence of catalyst and UV is necessary for further dye removal. Increasing pH value can produce higher hydroxyl radical, which can increase dye removal. Increasing initial dye concentration prevents efficient light penetration through the solution and thus dye removal is reduced. Increasing the amount of nanoparticle dosage increases the presence of active sites to produce more hydroxyl radicals.
    Keywords: Advanced Oxidation, Photocatalyst, Sulfur Dye B, UV+ZnO, Aqueous Solutions
  • S Alavai , M.A Ahmadi , A Zar*, A Shayan Nooshabadi , N Ashraf Pages 379-388
    Background & objectives
    Inactive lifestyle has increased by urbanization and technological progress. It is a factor in increasing prevalence of overweight and obesity.This study aimed to investigate the association between obesity and overweight with lifestyle and fitness level in students.
    Methods
    In this applied study, 360 students of Jahrom University (107 males aged 21.57±1.93 years and 253 females aged 20.91±1.63 years) were selected by random cluster sampling method. Height, weight and body mass index (BMI) were measured. Lifestyle and fitness level were evaluated using Berslow Life Index questionnaire and physical fitness index. Pearson correlation coefficient was used to evaluate association between study factors.
    Results
    The results show that the overall prevalence of overweight and obesity were 34.16% and 3.04% respectively. The relationship between BMI and lifestyle was (r = - 0.47; p = 0.02) and fitness levels (r = - 0.51; p = 0.02) in sport science student. There was aslso a negative relationship between BMI and lifestyle (r = -0.52; p = 0.01) in men students studying science. While a significant relationship was not observed between BMI and lifestyle in other faculties and both sexes.
    Conclusion
    The results indicate that active lifestyle and a higher fitness level is inversely related to BMI, obesity, and overweight. In addition, Obesity and overweight are less common in active people than inactive people.
    Keywords: Obesity, Overweight, Lifestyle, Physical Fitness, Student
  • N Hamidan , S Dashti * Pages 389-402
    Background & objectives
    With increasing development of knowledge and the emergence of new technologies in industry especially in the oil industry and the creation of highly complex systems, the implementation of the principles of safety, health and environmental management has been of particular importance in preventing accidents. This study was conducted to assess risk of oil resevoirs in Amout-E-Arvand Free Zone.
    Methods
    In this study, FMEA method was used to identify and determine the significance of health, safety and environmental risks.
    Results
    Based on the results obtained in the process of exploitation of Amout- E-Arvand oil reservoirs, of 14 identified risks, four of them are at critical level, of which 3 risks have been occurred due to human error. These three risks are leakage from LPG reservoirs, explosion and fires (caused by LPG tanks), vehicles and vehicle accident. The occurrence of natural disasters, with the value of RPN (240), has the highest risk.
    Conclusion
    The use of the FMEA method can also identify and prioritize activities and risk indicators, plan to prevent and eliminate significant risks.
    Keywords: Risk Assessment, FMEA, Oil Tanks Amout
  • Jafari N, Bakhshi E*, Moradi A, Asadi H, kalantari R, Naderi M.R Pages 403-413
    Background & objectives
    Job stress in organizations is a situation in which requirements of the job do not match the capabilities of employee and can harm person physically and emotionally. However, stress is a psychological status that can cause symptoms such as increased heart rate, blood pressure and dizziness. The aim of this study was to assess work related stressors and demographic factors related to depression, stress, and anxiety in Islamabad Gharb health centers’ employees
    Methods
    In this cross-sectional study, all employees of hospital and healthcare centers in Islamabad Gharb were recruited. According to inclusion criteria, 158 employees participated in the study. Data collecting tools were Demographics, HSE Job stress and Depression, Anxiety and Stress (DASS21) questionnaires. Data was analyzed using descriptive statistics, Spearman correlation coefficient, and Mann Whitney and Kruskal-Wallis tests.
    Results
    There was a significant relationship between depression, anxiety, stress and the dimensions of role, demand, communication, support by colleagues and supervisors, control, and changes (p<0.05). The depression rate was higher in single employees than married ones (p=0.026). Employees who had a patient with sever condition at home had a higher stress and anxiety (p=0.045)
    Conclusion
    The results show that work related stressors are related to depression, stress and anxiety in employees. Therefore, it is necessary to use proper solutions such as participating them in decision-makings and providing them enough time to do their task to eliminate job stress resources as possible
    Keywords: Job Stress, Depression, Anxiety, Stress, Demographic Variables
  • M Mehrtak , A Mahdavi , S Valizadeh * Pages 414-422
    Background & objectives
    Burnout in addition to physical exhaustion due to work overload or conflicts between people has a psychological origin. The aim of this study was to determine the Locus of Control and Burnout among the employees of the Health Information Technology (HIT) unit of hospitals.
    Methods
    In this cross-sectional study, all 82 employees of HIT unit of university hospitals in Ardabil participated. The data collection tool was two standard questionnaires including Rutter's Locus of Control and Maslach's burnout scale. Data were analyzed by descriptive tests, Pearson correlation coefficient and regression using SPSS (ver. 22).
    Results
    37% of the participants had an internal locus of control and 63% had an external locus of control. Participants had severe burnout in the components of emotional exhaustion and Depersonalization, and mild burnout in the component of individual success. Finally, the relationship between locus of control and burnout components was significant.
    Conclusion
    This study shows that the source of the locus of control is external among the majority of participants. There are also some degrees of burnout among them. In addition, a significant relationship is found between the locus of control and all the components of burnout. Therfore, it is neccesary to have effective workshops on the internalization of the locus of control and, consequently, the reduction of burnout.
    Keywords: Burnout, Locus of Control, Health Information Technology
  • Mehrasbi M.R, Fathi P*, Hosseini M.J, , Sadeghi G Pages 423-431
    Background & objectives
    Natural organic matter, which is considered the main pollutant of drinking water, is recently increasing. Therefore, assessing the biological effects of these compounds is very important. Algae with a short growth cycle, separate cultivation and high sensitivity to pesticides are among the most important species in assessing the biological effects of pesticides in the environment. The aim of this study was to determine the effects of different concentration of humic acid (4-132 mg/L) on the cell growth rate and Reactive Oxygen Species (ROS) production in Chlorella Vulgaris.
    Methods
    Algae cells of chlorella species were added to the culture medium with relative density of 1×105 cells/ml and different concentrations of humic acid. The number of algae was counted daily and the amount of intracellular active oxygen species was assessed by fluorometric test.
    Results
    Humic acid at low concentrations (4 mg/l) causes a significant increase in algae growth in 48 hours (p<0.05), but higher concentrations (8 ≤ mg/l) and duration time (≥72h), show a toxic effect on algae. However, higher concentrations (≥8 mg/l) and duration time (≥72h) showed toxicity effect on alge. In addition, in the presence of humic acid, the intracellular ROS level significantly increased compared to the control group (p<0.05).
    Conclusion
    Oxidative stress seems to have oxidative stress effects on chlorella algae. These effects are decreasing the relative growth rate and the constant growth rate of algae and increasing intracellular ROS formation.
    Keywords: Humic Acid, Toxicity, Chlorella Algae, ROS
  • Khaleghkhah A*, Nemati V, Ebrahimi S, Moradi B Pages 432-442
    Background & objectives
    This descriptive study was performed to examin the role of staff empowerment and career enthusiasm in predicting entrepreneurship from staff viewpoint in Shahid Beheshti University of medical sciences.
    Methods
    The sample framework consists of 210 employers) Administrative division (of Shahid Beheshti university in 2014-2015. One hundred and thirty two employers were selected usinging Kerjsi Morgan table and stratified sampling method. Research tools were three questionairs including Spreitzer’s empowerment questionnaire (1999), Shoflli and Solvanova career enthusiasm questionnaire (2004) and Amini et al entrepreneurship questionnaire (2012), Validity of these questionnaires was confirmed by experts and their reliability by using Cronbach alpha coefficient were 0.92, 0.79 and 0.85 respectively. The data were analyzed using descriptive (mean and standard deviation) and analytical statistics methodss (coefficient of Pearson correlation and multivariable regression).
    Results
    A positive and significant relationship found between staff empowerment, career enthusiasm and their dimensions with entrepreneurship. The results of multivariable regression also showed that prediction of staff empowerment and career enthusiasm can explain entrepreneurship variance in extent to 0.50 in the staff of Shahid Beheshti university of medical sciences (p<0.001).
    Conclusion
    This study shows that in capable organizations, employees show their best inventions with emotion, ownership and honor. Therefore, success in organization has direct relationship with expertise, the effort of human assets and employee enthusiasm.
    Keywords: Staff Empowerment, Career Enthusiasm, Entrepreneurship, Medical Sciences, Shahid Beheshti
  • Hosseini M _Kharzani Z_Ghaneian M.T_Dehvari M*_Momayezi M Pages 442-452
    Background & objectives
    The pesticide is a substance of plant, animal or chemical origin that in certain quantities causes disruption or interruption of vital function temporarily or permanently. Considering that the maintenance and application of pesticides in the home is carried out mainly by women, therefore there is a risk of developing health problems for women and even children by spraying in home. Therefore, this study aimed to determine the Knowledge, attitude and practice of women in relation to health hazards, proper method of maintenance and use of pesticides at home in Yazd.
    Methods
    This study was a descriptive study and the study population is composed women in Yazd (465 persons). The questionnaire used in this study was a researcher made questionnaire and included demographic variables (age, education, field of study, occupation, type of home), knowledge, attitude and practice of women. Finally, the results were analyzed using SPSS V16.
    Results
    According to the results, most of the subjects had a bachelor's degree or higher. Most persons were housewives and lived in the villa houses. Mean knowledge, attitude and practice scores were 9.02±2.4, 33.5±4.4 and 38.6±5.3, respectively. The results showed that 17.4% of the people received training on maintenance and health hazards of the pesticides from the television. 23.2% of women reported the most information on the package or container.
    Conclusion
    The results indicate that women knowledge in Yazd regarding the health hazards, the proper method of storage and use of pesticides in the home is in the middle range. This has led to the performance to be in the middle range. Considering that the attitude of most people is in the good range, it is possible to increase the performance of them in an appropriate way by increasing the awareness of individuals.
    Keywords: Knowledge, Attitude, Practice, Pesticide, Women, Health Hazards
  • F Sajjadi , R Kelishadi , A Ahmadi *, H Alikhasi , M Maghroun , F Nouri , N Mohammadifard Pages 453-461
    Background & objectives
    The trend of hyperlipidemia and obesity is increasing among children and adolescents. These age groups like to eat biscuits as an appropriate and energetic snack that may lead to obesity. This study was conducted to evaluate the effect of diet biscuit consumption on anthropometric and metabolic indexes.
    Methods
    This double blind interventional study was conducted in Isfahan Cardiovascular Research Center in 2008-2009.The participants were the children and adolescent aged 6-18 years. The population under study was 63 persons who allocated in two groups of 31 and 32 persons and followed for one year. First group used diet biscuits and the second group used non-diet and both group received diet therapy. Demographic data were obtained using questionnaire. Anthropometric characteristic including body mass Index, waist circumference and the waist to hip ratio was measured. Meanwhile blood sample was collected to measure fasting blood sugar and serum lipid profile. Collected data were analysed by statistical methods including t-test and ANCOVA.
    Results
    There was a significant difference in BMI before and after study in both groups (p=0.02). Although the biochemical variables decreased in both groups difference was not significant
    Conclusion
    The results of this study show that using modified biscuit has no significant effect on children’s cardiovascular risk factors. Since the effect of snack modification on improvement of children health status has been proven. Additional studies need to be performed to find the best formulation and improve the health of consumers.
    Keywords: Diet Biscuits, Cardiovascular Disease, Children
  • M Piri *, S Mohammadi Moulod Pages 462-474
    Background & objectives
    The Health System Development document is one of the leading documents in the field of health planning that will guide the activities of country's health care until 1404. Health education is among the important areas that are considered in the development of the health system. This study aimed to analyze the content of the science books of the elementary schools based on the components related to education in the documents of health system development. It will help to determine the level of attention to these components in elementary textbooks.
    Methods
    This descriptive study was performed by content analysis method using Shannon entropy technique. In this technique, first, the frequency of each component was determined in the desired content. In the second step, the frequencies converted into normal data and frequency and importance coefficient were calculated for each of the indicators and components including health, accidents, prevention and nutrition.
    Results
    The importance coefficient for nutritional health component (0.308) was more than other components and preventive component had the least value of importance coefficient (0.114).
    Among the other indicators, the nutritional health (0.191), physical health had the highest importance coefficient (0.189) while the importance coefficient for the prevention of high-risk behavior was computed zero.
    Conclusion
    The results of this study showed that among all the pages of the experimental sciences books, the elementary school has focused on the components of nutrition and health (physical, family, psychological, and environment) more than others. Preventive component had the lowest attention.
    Keywords: Health Education, Health System Development, Content Analysis, Shannon Entropy, Experimental Sciences