فهرست مطالب

پژوهش های اخلاقی - سال نهم شماره 1 (پیاپی 33، پاییز 1397)

مجله پژوهش های اخلاقی
سال نهم شماره 1 (پیاپی 33، پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/08/01
  • تعداد عناوین: 15
|
  • حسن اژدری ، نجاد علی الماسی، ایرج پور عرفان صفحه 5
    تا مدت ها خسارت معنوی قابل تقویم به پول نبود. از نظر اخلاقی نیز زننده بود که خسارت معنوی با پول جبران شود. به همین جهت غرامت نمی توانست ضرر را از بین ببرد. البته هم اکنون نیز از لحاظ فنی تقویم غرامت امری فوق العاده دقیق و دشوار است. اما با تکامل روزافزون مفهوم مسئولیت مدنی این اصل پذیرفته شد که هدف از مسوولیت مدنی این است که حتی الامکان،معادل ضرر به دست بیابد و به این صورت جبران شود. و با اینکه جبران ضرر معنوی منحصر به پرداخت پول نیست اما در جبران مالی خسارت معنوی با این که ضرر از بین نمی رود اما تسکینی برای زیان دیده است. تقویت چنین دیدگاه های باعث شده خسارت معنوی در نظام حقوقی بسیاری از کشورها پذیرفته شود. در تحقیق حاضر سعی شده است جایگاه خسارت معنوی در ایران در مقایسه با قانون مدنی مصر به عنوان یکی از قوانین مهم در این زمینه تبیین و تحلیل شود. نتایج تحقیق حاکیست در نطام حقوقی ایران در مقایسه با نظام حقوقی مصر، علی رغم اینکه در قوانین مختلف به صورت پراکنده به خسارت معنوی اشاره شده اما نظام حقوقی مشخصی برای آن نمی توان قایل شد
    کلیدواژگان: خسارت، خسارت معنوی، حقوق مصر، حقوق ایران، جبران مالی
  • کسری اصغرپور، نسیم خانلو، کرامت الله زیاری ، وحید شالی امینی صفحه 21
    این پژوهش با هدف تحلیل فضایی فقر شهری در جهت رسیدن به عدالت اجتماعی در محله دزاشیب برمبنای میزان دسترسی ساکنان محله به خدمات شهری با روش کمی انجام شده است. از هشت شاخص شامل، دسترسی به خدمات درمانی، آموزشی، حمل و نقل، انتظامی، پارک، تاسیسات و تجهیزات، مذهبی و تجاری استفاده شده است. تحقیق حاضر از نوع کاربردی و روش آن، توصیفی - تحلیلی می باشد. از روش AHP (تحلیل سلسه مراتبی) جهت تحلیل فضایی فقر شهری استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد، تمرکز فقر در بخش های مرکزی و شرقی محله بیشتر بوده و عدم یکنواختی در توزیع خدمات عمومی شهری را در این بخش محله نمایش می دهد. بنابراین یافته های این مطالعه، بر شناخت نواحی فقیر محله و اهمیت ترسیم نقشه های فقر و از طرف دیگر چگونگی دسترسی به خدمات شهری در سطح محله تاکید دارد.
    کلیدواژگان: فقر شهری، محله دزاشیب، دسترسی به خدمات شهری، روش AHP
  • وحید حاجی لو، غلامرضا معمارزاده طهران *، محمود البرزی صفحه 37
    اقبال به جهت گیری اخلاقی، در توسعه اقتصادی راهی برای تبدیل تهدید به فرصت تلقی می شود. مدیران ایرانی نیز علاوه بر توجه به جایگاه راهبردی اخلاق در موفقیت سازمانی، بر اساس دغدغه های دینی و ارزشهای جامعه به اخلاق کسب و کار اقبال میکنند. توسعه منابع انسانی یکی از ضروریات سازمان است که لزوم پیوند آن با ارزشهای اخلاقی اجتناب ناپذیر است چرا که سهل انگاری و بی عدالتی در اجرای آن منجر به عدم توسعه فردی و سازمانی میگردد. این مقاله با هدف ارائه مدل اخلاق مدارانه توسعه سرمایه انسانی در سازمان های دولتی ایران انجام شده است. پژوهش از نظر هدف کاربردی و از لحاظ ماهیت پیمایشی با رویکرد ترکیبی (کمی و کیفی) است. در طراحی مدل به الگوی توسعه انسانی فیلیپس و بندورا با رویکرد بوم شناسانه توجه شده است. توسعه سرمایه انسانی در سه بعد توانمندسازی، مدیریت استعداد و مدیریت دانش و به منظور دستیابی به ترکیب بهینه بررسی شده است. برای جمع آوری داده ها از مصاحبه با خبرگان و تکنیک دلفی فازی و برای تحلیل از توابع ریاضی چند هدفه و نرم افزار گمز استفاده شده است. بر اساس یافته ها در وضع موجود سطح متغیر توانمندسازی 50/0، مدیریت دانش 40/0 و مدیریت استعداد 40/0 می باشد. در وضع مطلوب و در سطح اثر بخشی 100 درصد باید میزان توانمندسازی 610/0، مدیریت دانش 560/0 و مدیریت استعداد 530/0 باشد. همچنین 11 عامل به عنوان موانع اخلاقی و فرهنگی بر سر راه توسعه منابع انسانی نیز شناسایی و احصاء گردید. نتایج نشان داد که اختلاف معناداری بین وضعیت مطلوب و موجود توانمندسازی، مدیریت استعداد و مدیریت دانش وجود دارد.
    کلیدواژگان: توسعه سرمایه انسانی، توانمندسازی، مدیریت دانش، مدیریت استعداد
  • غفور خویینی، ابوالحسن مجتهد سلیمانی، سید امیرحسین بحرینی صفحه 61
    مسئولیت مدنی دولت امری است که از بدو تشکیل دولت های مدرن محل چالش بوده و فراز و فرودهای فراوانی را تجربه کرده است. یکی از عرصه های نسبتا جدیدتر در این زمینه، مسئولیت مدنی ناشی از سیاست های مالی دولت می باشد. این سیاست ها به نحو قابل توجهی بر سرنوشت افراد جامعه و فعالان اقتصادی موثر بوده و بعضا موجب خسارت های فراوانی به ایشان شده است. بر این اساس لازم است تا ضمن بررسی ماهیت این سیاست ها از حیث قرارگیری در دسته اعمال حاکمیتی یا تصدی، امکان جبران خسارات ناشی از آن و مبنای این جبران خسارت مورد بررسی قرار گیرد. در انتهای این تحقیق مشخص خواهد که اعمال سیاست های مالی، در صورتی که به موجب تقصیر سنگین دولت و یا مامورین آن باشد، می تواند موجب مسئولیت مدنی دولت باشد. مبنای این جبران خسارت بر اساس نظریه عمومی تقصیر استوار است. لذا در مصادیق تقصیر سنگین دولت در زمینه سیاست های مالی همچون اعمال سیاست های مالی بدون در نظر گرفتن وضعیت کشور و یا عدم اعمال نظارت بر اجرای سیاست ها و مواردی از این دست، نباید هزینه های اینچنین اقدامات دولت را بر افراد بار نمود.
    کلیدواژگان: سیاست های مالی، مسئولیت مدنی، تقصیر سنگین، دولت، اخلاق
  • ناهید رادمنش ، ابوالحسن فقیهی *، کرماللهدانش فرد صفحه 79
    اگر چه تحقیقات قابل توجهی در مورد واکنش کارکنان به قوانین عدالت سازمانی صورت گرفته است،اما تحقیقات کمی به بررسی علل رفتاری و اخلاقی مدیران برای پایبندی به قوانین عدالت ، صورت گرفته است. با توجه به رویکرد کنشگرانه به عدالت سازمانی، در مقاله به بررسی علل پایبندی مدیران به قوانین عدالت توزیعی، رویه ای، اطلاعاتی و میان فردی پرداخته شده است. جامعه آماری این پژوهش مدیران در سطوح مختلف مدیریت شاغل در 34 دستگاه دولتی انتخاب شده است. نمونه مورد مطالعه356 نفر است که از طریق نمونه گیری خوشه ایانتخاب شده اند. به منظور گردآوری داده ها از پرسشنامه استاندارد استفاده شده است. تحلیل داده های پژوهش از طریق تحلیل عاملی تاییدی و آمار ناپارامتریک توسط نرم افزارهای SmartPLS و spss22 انجام شد. نتایج نشان می دهد که هر دو انگیزه های شناختی (توافق اثربخش با زیردستان ،حفظ هویت مطلوب اجتماعی و عدالتخواهی( و عاطفی(افزایش عاطفه مثبت و کاهش عاطفه منفی) بر پایبندی مدیران به قوانین عدالت تاثیر دارد. علاوه بر این،انگیزه های شناختی بیشتر مرتبط با پایبندی مدیران به قوانین عدالتی است که مدیران دارای اختیارات کمتری هستند در حالی که انگیزه های عاطفی مرتبط با پایبندی مدیران به قوانین عدالتی است که مدیران دارای اختیارات بیشتری هستند.
    کلیدواژگان: پایبندی مدیران به قوانین عدالت، انگیزه های شناختی، انگیزه های عاطفی، اختیارات مدیران
  • ابوالحسن مجتهد سلیمانی، پرویز ضیاییان فیروزآبادی، سیمین اسد زاده صفحه 107
    امروزه مطرح نمودن بحث های حقوقی و اخلاقی در حوزه سنجش از راه دور با توجه به کاربرد گسترده این علم در حوزه های متعدد بسیار ضروری است. مضافا اینکه در پرونده های بسیاری به نقشه ها یا اطلاعاتی نیاز داریم که از طریق سنجش از راه دور حاصل شده و تصمیمات و احکام قضایی بر پایه این اطلاعات صادر می گردند. موضوع مسئولیت مدنی در سنجش از راه دور در سطح بین الملل صرفا در اسناد محدودی از کنوانسیون مسئولیت بین المللی دولتها در مورد خسارت ناشی از اشیاء فضایی مصوب 1971و اصول سنجش از راه دور ملل متحد طرح شده است. هر چند ایران در سال 1351 به کنوانسیون مذکور پیوسته اما تا به امروز قانون ملی در خصوص مقررات فضایی و حوزه سنجش از راه دور تصویب نگردیده است. در بحث از مبنای مسئولیت مدنی به دو نظریه مهم تقصیر و مسئولیت مطلق پرداخته شده و در ذیل بحث مسئولیت مطلق به مسئولیت تولید کالا با توجه به ویژگی های خاص سنجش از راه دور نیز اشاره ای داشته ایم. لذا در یافتیم که در این سیستم ارایه اصول اخلاقی بدلیل تنوع افراد دخیل در آن دشوار بوده و در حوزه حقوقی مسئولیت مبتنی بر تقصیر بدلیل ویژگی هایش انتخاب شده و به مراتب در سنجش از راه دور نیز این نظریه مقبول تر است البته باید الگوهایی تنظیم شود تا عناصر کلیدی تعیین کننده تقصیر، قابلیت پیش بینی ضرر، معقولیت فرد زیان رسان و قدرت چانه زنی برابر افراد درگیر را روشن سازد.
    کلیدواژگان: مسئولیت، سنجش از دور، مطلق، تقصیر، اخلاق
  • معاذ عبدالهی، سیدمحمود میرخلیلی * صفحه 123
    در عالم هستی عشق به قدرت، رقابت و تنفر وجود دارد و از مشاهده رنج دیگران لذت زیادی به نااهلان دست می دهد. زمانیکه پیامبران الهی درصدد اصلاح مردم و ایجاد صلح و آشتی و هدایت آنها گام برمی داشتند، همواره مورد تنفر عده زیادی از مردمان آن زمان بودند. زیرا برخلاف امیال ظاهری و معمول آن جامعه ندای الهی سرمی دادند. در این خصوص، یکی از مسائلی که همواره مورد مناقشه میان ملت و دولت بوده است و بر سلامت اخلاقی، روانی، جسمانی، اجتماعی و فردی شهروندان تاثیر داشته است، جرایم دولتی می باشد. این رفتارها را هیچ مرجع، نهاد و یا قانونی در حوزه منطقه ممنوعه رفتاری قرار نداده و مسئولیتی برای دولت ها علی الخصوص از نوع کیفری آن قائل نشده است. مقاله حاضر در پی آن است ضرورت جرم انگاری جرایم دولتی را از منظر مبانی اخلاقی – روان شناختی تحلیل و اثبات نماید.
    کلیدواژگان: مبانی اخلاقی، مبانی روان شناختی، جرم انگاری، جرایم دولتی، مدل های حکومتی
  • علی کاظم زاده * صفحه 139
    در نظام جمهوری اسلامی ایران مهم ترین عرصه نظارت، نظارت بر حاکمان است زیرا آثار زیان بار ناشی از ترک آن به مراتب از آثار ترک نظارت مردم بر مردم بیشتر است. بدیهی است اگر دولت را مسئول نظم عمومی بدانیم نظارت دولت نسبت به مردم اهم از شقوق دیگر نظارت می باشد. از نظر قانونی، نظارت بر دولت و دولت مردان تکلیف همه شهروندان بوده و همه موظف اند وظیفه امر به معروف و نهی از منکر را هم نسبت به کارگزاران و هم نسبت به قوانین و مقررات در صورتی که موجب تضییع حق مردم باشد انجام دهند. این آموزه ها بایستی توام با تبیین دقیق مرزهای نظری و عملی آن باشد تا بتواند کارکردی بسیار مفید و مثمر ثمر به دنبال داشته باشد؛ در اسلام و جمهوری اسلامی مسئول بودن مقامات دولت، اخلاق مداری، امانتی بودن قدرت، خطا پذیری و عدم عصمت و پذیرش جمهوریت، دلایل نظارت بر قدرت، می باشند. این نظارت هیچ گونه محدودیتی در زمینه مقامات دولتی و حکومتی را نمی پذیرد، حاکم و والی و مسلمانان با همه جایگاه والایی که دارند از این نظارت مستثنی نیست؛ با این اوصاف اسلام، روش اجتماعی و قوانین خود را بر اساس اخلاق بنا کرده است و بر تربیت مردم بر اساس موازین اخلاقی اهتمام زیادی نموده است. ضمانت اجرایی قوانین را هم بر عهده تربیت اخلاقی نهاده است. این ضمانت اجرایی همانند پلیسی درونی همواره و درهمه جا در نهان، آشکار، خلوت و جلوت همراه انسان بوده و مانع خلاف و خطا می‏شود. از جمله مبانی نظارت مردم بر دولت در قانون اساسی جمهوری اسلامی بر مبنای اصل هشتم امر به معروف ونهی از منکر است که به عنوان یکی از احکام اجتماعی دین اسلام است که بنحو کفایی برآحاد جامعه ، واجب گردیده است و مبنای پیشگیری و پذیرش این فریضه در شرع مقدس اسلام، ایجاد احساس مسئولیت عمومی و نظارت همگانی، به منظور حسن اجرای موازین شرعی وجلوگیری از شیوع فساد در جامعه و اصلاح امور است.
    کلیدواژگان: نظارت، قانون اساسی، دولت، امر به معروف، مسئولیت، موازین اخلاقی
  • صفورا محمد صالحی * صفحه 161
    از مهمترین عوامل درونی تاثیرگذار در وقوع رفتار مجرمانه تغییرات هورمونی در بدن و هیپوگلسیمی است که به نوعی بستگی به شیوه عملکرد غدد درون ریز و رابطه ای که این عملکرد با رفتارهای پرخاشگرانه دارد. هیپوگلیسمی عارضه ای خطرناک و از مظاهر درمان بیماری دیابت، وقتی که سطح قند خون فرد به کمتر از 70 میلی گرم در دسی لیتر برسد، بروز می کند. اختلال در هیپوگلیسمی (افت قند خون) موجب افزایش ترشح هورمون آدرنالین در بدن و بروز علائمی چون؛ افزایش ضربان قلب، گرسنگی، سرگیجه، لرزش، تشنج، اضطراب و حالات عصبی، افسردگی، خواب آلودگی، بی حالی، تحریک پذیری شدید، انقباضات پراکنده عضلات، ضعف در عضلات، عرق کردن شدید دست و پا، پرخاشگری، اختلال شخصیت و جامعه ستیزی و با طرز فکر منفی و از دست دادن آگاهی و هوشیاری لازم برای تصمیم گیری می گردد. در این حالت مقدار قند خون به خوبی تنظیم نمی شود و قدرت دفاعی بدن فرد بیمار در برابر استرس و بیماری های عفونی کاهش می یابد. و چون این بیماری جنبه داخلی و فردی دارد، لذا شخصی که جرم را تحت تاثیر اختلال هیپوگلیسمی مرتکب می شود خود نیز واقف به مشکلش نبوده، و از عوارض آن نیز بی اطلاع است. از لحاظ جرم شناختی بررسی هر یک از این عوارض، از این جهت که منجر به ناهنجاری های رفتاری در فرد مبتلا به این بیماری می شود و زمینه را برای ارتکاب جرم را در او تقویت می کند، بسیار حائز اهمیت است. بنابراین؛ قاضی دادگاه نیز باید به این امر توجه کافی و وافی داشته باشد که این وضع ناشی از بیماری دیابت بوده است و دفاع او را بپذیرد. و با توجه به مورد آن، از باب شدت و حدت یا ضعف بیماری، از مسوولیت کیفری مبرا یا نیمه مسوول تلقی می گردد.
    کلیدواژگان: دیابت، جرم، مسئولیت کیفری
  • اسلام مندنی، محمد آشوری صفحه 183
    ماهیت سیاست جنایی به گونه ای است که با اخلاقیات و ارزش ها پیوند ناگسستنی دارد، این امر از واشکافی و تبیین اهداف، مبانی و روش های سیاست جنایی چه در مفهوم مضیق و چه در مفهوم موسع آن به خوبی آشکار می شود، به گونه ای که نمی توان بعدی از سیاست جنایی را بدون لحاظ لایه ها و رگه های اخلاقی و ارزشی آن مورد بررسی قرار داد. از طرفی امنیت گرایی، راهبردی است که نفوذ موفق و قابل قبول آن در عرصه سیاست جنایی حاکم بر جامعه مستلزم هم پوشانی و انطباق با موازین حقوق بشری محدودکننده و رعایت حریم خصوصی و منزلت ذاتی انسان هاست. لذا چنانچه گفتمان امنیت گرایی بنا به هر دلیلی نتواند اصول اخلاقی و موازین حقوق بشری مورد تاکید حقوق بین الملل را تامین و ضمانت کند، هرگز سیاستی موجه نبوده و در بلندمدت در مسیر مبارزه با معضل پدیده جنایی با شکست و ناکامی مواجه خواهد شد. توجه به شرایط زمانی و مکانی مختلف و رعایت مفاد اسناد و کنوانسیون های بین المللی، گزاره ای است که شرط مثبت جلوه کردن کیفیت تعامل و برهم کنش سیاست جنایی امنیت گرا و موازین حقوق بشر و اصول اخلاقی بوده و می تواند به رفع بسیاری از موانع موجود فراروی چنین تعاملی کمک شایانی نماید. مقاله حاضر سعی دارد به این سوال پاسخ دهد که وضعیت تعامل موازین حقوق بشری و اصول اخلاقی با نظام فکری سیاست جنایی امنیت مدار به چه نحوی است؟ و به طورکلی محدودیت های حقوق بشری و اخلاقی فراروی این الگو کدم اند.
    کلیدواژگان: سیاست جنایی، امنیت، امنیت مداری، اصول اخلاقی، موازین حقوق بشری
  • عباس زراعت ، میثم نعمت الهی صفحه 205
    شهروندان به عنوان عضوی از اعضای جامعه دارای حقوقی می باشد که امروزه تحت عنوان حقوق شهروندی شناخته می شود ، این در حالی است که شهروندان به واسطه حضور در جامعه و نقش فعال در ساخت و اداره جامعه با الزامات و تکالیفی مواجهه هستند بگونه ای که در تمامی عرصه های حقوق عمومی برای شهروندان تکالیفی شناخته شده است الزامات شهروندان همانند حقوق شهروندان علاوه بر حقوق و تکالیف قانونی حقوق و تکالیف اخلاقی نیز در دارد،آنچه محل بحث و بررسی می باشد این مساله است که شهروندان درقلمرو کیفری با توجه به ماهیت حاکمیتی حقوق کیفری دارای الزاماتی می باشند که در صورت عدم اقدام شهروندان بتوان از سازو کارها و مکانیسم های موجود در حقوق کیفری بهره جست ،بدین منظور با روش توصیفی – تحلیلی و مداقه در قوانین موجود به بررسی مساله تحقیق خواهیم پرداخت. با بررسی مقررات کیفری میتوان به این مهم دست یافت که شهروندان در قلمروکیفری همانند سایر بخش های حقوق عمومی دارای تکالیف و الزاماتی می باشند که قبل از هر چیز به عنوان یک الزام اخلاقی شناخته می شود ،الزام به اعلام جرم و ادای شهادت از یک سو و تکلیف به حضور در محکمه و عضویت در هیات منصفه از جمله تکالیفی است که میتوان در کنار الزام علم به قوانین و مراقبت از سلامت شهروندان از آن ها یاد کرد.
    کلیدواژگان: شهروندی، حقوق کیفری، حق و تکلیف، شهروند مسئول، سیاست جنایی مشارکتی، الزامات اخلاقی
  • نفیسه نیکویی مهر، عاطفه حسینی فرد صفحه 229
    شهروند مجازی یکی از مفاهیمی است که امروزه در موضوعات مختلف مورد ارزیابی قرار می گیرد. شهروند مجازی یا الکترونیک نیز دارای حقوق و تکالیفی است که برای برقراری نظم در جامعه ناگزیر از رعایت آن است. شاید برخی ماهیت نامعین و هویت مجهول برخی کاربران را دلیلی برای عدم رعایت حقوق شهروندی در فضای مجازی و مجاز به هرگونه تعدی، تعرض و تخلفی بدانند. باید یادآور شد که در دهه اخیر، هویت مجازی شاید به روشنی هویت حقیقی افراد نبوده است اما به واسطه رشد شبکه های اجتماعی و انتقال تعاملات فردی در شبکه های گروهی یا ابزارهای چندرسانه ای برخط، موجب شد تا افراد به مرور به سمت بازنمایی حقیقی خود بر مبنای حدود در دنیای واقعی سوق یابند و خود را همانند دنیای واقعی با عناصر هویتی مشخص و همسو با خود واقعی شان تعریف کنند. دراین نوشتا ر, به بررسی حقوق شهروندی درفضای مجازی می پردازیم وسعی دربرطرف نمودن چالش های پیش روی دراین زمینه می نمائیم.
    کلیدواژگان: فضای مجازی، حقوق شهروندی، شهروندمجازی، هویت مجازی
  • محمدرضا ویژه ، آزاد رضایی صفحه 243
    استانداردهای اخلاقی و رفتاری (استانداردهای حرفه‏ای) مبتنی بر برخی اصول، ارزش‎‏ها و معیارهای اخلاقی مرتبط با شغل هستند که در این میان استانداردهای اخلاقی همچون بیانیه‏های ارزشی و اخلاقی، فضایل اخلاقی را تعیین و استانداردهای رفتاری نیز در جهت راهنمایی اعضای حوزه‏های بخشی بدان‏ها تعین می‏بخشند. از سویی نیز، به ویژه کشور ما با گروهی از معضلات از قبیل بحران آب، بحران محیط زیست، بحران اعتماد و سایر بحران‏های اجتماعی دست به گریبان است که در بسیاری از مواقع ممکن است، تمامیت کشور را با تهدید روبه‏رو کند. باور بر این است که وقوع چنین مسائلی ناشی از بی‏توجهی به ارزش‏های اخلاقی و مسائلی از قبیل ترجیح منافع شخصی و گروهی بر منافع عمومی و در مجموع فساد و… است. پیش فرض ما این است که تصویب استانداردهای حرفه ای در هر قسم آن و به ویژه خوانش و تلقی حقوقی نسبت بدان ها، در بدو امر موجب حکومت ارزش های اخلاقی در سطوح حرفه و شغل و سپس تعالی اخلاقی بخش عظیمی از جامعه خواهد شد. در این میان ضمن بررسی توصیفی-تحلیلی موضوع، دریافتیم که از این مجرا، تعالی اخلاقی، مبارزه با فساد و تقویت اعتماد ملی، صیانت از حقوق شهروندی، تقویت همبستگی حرفه ای، حفظ شان و تمامیت حوزه‏های بخشی و…، به مثابه آثار مثبتی که خود می‏تواند رافع بسیاری از مشکلات فوق‏الذکر باشد، محقق می‏شود.
    کلیدواژگان: استانداردهای اخلاقی، استانداردهای رفتاری، قواعد رفتاری، اعتماد عمومی، تعالی اخلاقی، کثرت‏گرایی حقوقی، هنجار حقوقی
  • پروین همت افزا، فیروزه سپهریان ، اسماعیل سلیمانی صفحه 269
    پژوهش حاضر با هدف اثربخشی درمان ACT در سازگاری اجتماعی، روان آشفتگی و خودگسستگی مبتلایان به اختلال ترنس سکشوال انجام گرفت و از نوع پژوهش های نیمه آزمایشی میباشد. نمونه پژوهشی در این بررسی شامل 30 نفر از مبتلایان به اختلال ترنس سکشوال شناسایی شده در سازمان بهزیستی خراسان شمالی می باشد که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه گمارده شدند. داده های تحقیق از طریق پرسشنامه های سلامت روان 25-SCL، پرسشنامه خودگسستگی صادق زاده و همکاران (1385) و پرسشنامه ی سازگاری اجتماعی بل (1961) جمع آوری گردید. یافته های پژوهش با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و آزمون تخلیل کواریانس چندمتغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) به صورت معناداری منجر به ارتقای سازگاری اجتماعی و روان آشفتگی و کاهش خودگسستگی مبتلایان به اختلال ترنس سکشوال گردید (01/0>P). با توجه به یافته های حاصله می توان گفت که بهره گیری از درمان های جدید در حوزه روان درمانی و مشاوره نظیر درمان ACT درکنار سایر عوامل روانشناختی و فرهنگی- اجتماعی، می تواند در بهبود وضعیت روانی مبتلایان به اختلال ترنس سکشوال اثرگذار باشد لذا با توجه به مشکلات ویژه این افراد در جامعه ایران توجه به بهره گیری از این درمان ها در میان آنها از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
    کلیدواژگان: درمان ACT، سازگاری اجتماعی، روان آشفتگی، خودگسستگی، اختلال ترنس سکشوال
  • طاهره حسومی، فاطمه نوشین فرد *، ملوک سادات حسینی بهشتی ، فهیمه باب الحوائجی ، نجلا حریری صفحه 285
    قرآن کریم تنها برنامه زندگی است که سعادت و خوشبختی را برای هر فرد تضمین می کند، در این اساسنامه که از سوی خداوند حکیم تنظیم شده، نیازهای ریز و درشت او برای رسیدن به کمال سعادت وخوشبختی مطرح شده است. اسلام با همه عنایتی که به پیشرفت های علمی و صنعتی و زندگی مادی دارد، پیوسته خدا، تقوا، راستی و درستی، اخلاق و ملکات فاضله، اعمال شایسته و پسندیده در درجه اول و سرلوحه اوست در حقیقت یکی از ویژگی های قرآن کریم، دارای ظاهر و باطن بودن آن است که تا چندین لایه درونی ادامه می یابد، از روش های پژوهش مناسب و علمی برای کشف لایه های درونی ظواهر آیات قرآن، تحلیل محتوای کیفی کلام است. با توجه به تحقیقات گسترده ی که در حوزه علوم قرآنی صورت گرفته است. مفسران و پژوهشگران قرآنی غالبا آیات اخلاقی قرآن را در سه محور الهی، فردی و اجتماعی طبقه بندی می کنند. بر همین اساس به منظور انجام این پژوهش، محور سوم یعنی آیات اخلاق اجتماعی انتخاب و بر اساس فن تحلیل محتوای مضمونی و بر مبنای واحد آیات و به صورت کمی و کیفی، جداول تحلیل محتوا تشکیل شد. و سپس مقوله ها و زیر مقوله های هر آیه همراه با بسامد آیات و کلیدواژه های ضمنی و لفظی استخراج شد. دامنه پژوهش 427 آیه از آیات اخلاق اجتماعی است که پس از تفکیک آن از آیات اخلاق الهی با 521 آیه و اخلاق فردی با 345 آیه تحلیل محتوا شد ابزار پژوهش در بخش معانی لفظی قرآن کریم با ترجمه استاد محمدمهدی فولادوند و در بخش کیفی ترجمه تفسیر المیزان مورد استفاده قرار گرفت نتایج پژوهش نشان داد آیات اخلاق اجتماعی دارای 10 مقوله و 89 زیر مقوله می باشد. مقوله ارزش¬های اسلامی در مورد اموال با 18%، ارزش¬های اخلاقی در مورد گفت و شنود 13%، حقوق اعضای جامعه 11 %، خانواده 10%، آداب معاشرت 7% ، وفای به عهد7% و عدالت و ظلم 6 % می باشد. تاکید بیشتر قرآن کریم و امر بر انفاق،اطعام فقرا، حفاظت از اموال یتیم،پرداخت زکات و نهی از کم فروشی،تجاوز به مال یتیم و ربا از نشانه توجه متکلم این کلام الهی به حفظ و تحکیم روابط اجتماعی در جامعه اسلامی می باشد.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، اخلاق اجتماعی، تحلیل محتوا
|
  • Hasan Ajdari, Nejad Ali Almasi, Iraj Pour Erfan Page 5
    For a long time, a moral damage was not ratable to money. Morally, it was also harsh that moral damages be compensated with money. Therefore, compensation could not eliminate losses. Of course, now, also technically, compensation is an ultra-precise and difficult matter. But with the steady evolution of the civil liability concept, the principle is accepted that the purpose of civil liability is that, if possible, to find losses equivalent and then be compensated. Although compensation for moral damage is not limited paying money, but in financial compensation for moral damages, the loss does not disappear, but it is a relief to the injured. Reinforcing such views causes moral damage to be accepted in the legal systems of many countries. In the present study, we have tried to explain and analyze the place for moral damages, in Iran's rights compared to civil law in Egypt, as one of the most important rules in this field. The results suggest the Iranian legal system compared to the Egyptian legal system, despite the fact that, in various rules, moral damage is referred scatter, but no certain legal system can be considered for it.
    Keywords: Damages, moral damages, Egyptian law, Iranian law, financial compensation
  • kasra asgharpour, nasim khanloo, karamatollah ziyari, vah shali amini Page 21
    This research has been conducted with the aim of urban spatial analysis of urban poverty in order to achieve social justice in the Descatsib neighborhood based on the access of residents of the neighborhood to urban services in a quantitative manner. Out of the eight indicators, access to health services, education, transportation, law enforcement, parks, facilities and equipment, religious and commercial use has been used. The present research is applied and its method is descriptive-analytic. AHP (Hierarchical Analysis) method is used for spatial analysis of urban poverty. The results of the research show that poverty is concentrated in the central and eastern parts of the neighborhood and shows a lack of uniformity in the distribution of urban public services in this neighborhood. Therefore, the findings of this study emphasize the identification of poor neighborhoods and the importance of mapping poverty maps and, on the other hand, how to access urban services at the neighborhood level.
    Keywords: Urban poverty , Neighborhood , access to urban services , AHP method
  • Vahid Hajilo, Gholamreza Memarzadeh *, Mahmood Alborzi Page 37
    Achieving ethical orientation in economic development is considered a way to turn the threat into opportunity. In addition to paying attention to the strategic position of ethics in organizational success, Iranian directors are embracing business ethics based on religious concerns and values of society. Development of human resources is one of the essential requirements of the organization, which necessitates its connection with ethical values is inevitable because negligence and injustice in its implementation lead to lack of individual and organizational development. This article aims to provide a model of the ethical development of human capital for Iranian Public Agencies. The research is applied in terms of purpose and is survey in terms of nature with a combination of quantitative and qualitative approach. In designing the model, Philips and Bandura's human development model have been considered with an ecological approach. Human capital development has been investigated in three dimensions of empowerment, talent management and knowledge management in order to achieve optimal combination. To collect data, interviews with experts were used and a fuzzy Delphi technique, multi-objective math functions and GAMS software, were used for analyzing. Based on the findings, the level of empowerment variable is 0.5, knowledge management is 0.4 and talent management is 0.4. In a desirable situation and at the level of 100% efficiency, the empowerment level was 0.6, knowledge management level was 0.56 and talent management level was 0.53. Also, 11 factors were identified as ethical and cultural barriers to human resource development. The results showed that there is a significant difference between the desirable and existing status of empowerment, talent management and knowledge management.
    Keywords: organization factors, individual factors , cultural factors, Staff viewpoints, Staff maintenance (retention)
  • ghafour Khoini, abolhassan mojtahed soleimani , amirhossein bahreini Page 61
    The civil responsibility of the state is a challenge that has been challenged since the formation of modern-day local governments and has experienced many downs and downsides. One of the relatively newer arenas in this area is civil liability due to government financial policies. These policies have greatly influenced the fate of the people and economic activists, and occasionally caused a lot of damage to them. Accordingly, it is necessary to examine the nature of these policies in terms of the category of governance or business, the possibility of compensating for the damage and the basis for this compensation. At the end of this research, it will be clear that the application of financial policies can lead to civil liability of the state, if it is due to the heavy fault of the government or its agents. The basis for this compensation is based on the general theory of fault. Therefore, in the examples of the government's heavy blame for financial policies, such as the application of financial policies, regardless of the state of the country or the lack of monitoring of the implementation of policies and the like, should not cost the government such actions.
    Keywords: Financial Policies, Civil Liability, Heavy Fault, Government, Ethics
  • Nahid Radmanesh , Abolhassan Faghihi *, Abolhassan Faghihi Page 79
    Though substantial research has been carried out on employees’ reactions to organizational justice rules, far less research has examined the ethical and ethical causes of managers to adhere to the rules of justice. Taking a proactive approach to organizational justice, the present study the causes of managers’ adherence to distributive, procedural, informational, and interpersonal rules of justice. The statistical population of this research was the managers at the different levels of employed management practices selected from 34 government organizations. The sample under study included 356 people selected through cluster sampling. The data collection was conducted using standardized questionnaires. Data analysis was performed through confirmatory factor analysis and parametric statistics using Smart PLS and SPSS software. The results of the research revealed that both cognitive (i.e. effective compliance with subordinates, desirable social identity maintenance, and justice) and affective (i.e. high positive affect and low negative affect) motives were associated with managerial adherence to justice rules. Moreover, cognitive motives were more strongly associated with justice rules adherence for justice dimensions over which managers perceived less discretion, while affective motives were more strongly associated with justice rule adherence for justice dimensions over which managers perceived much more discretion.
    Keywords: Managers’ adherence to the rules of justice, cognitive motives, affective motives, managers’ discretion
  • Abolhassan Mojtahed Soleimani , Parviz Ziaeian Firoozabadi , Simin Asadzadeh Talei Page 107
    Today, the introduction of legal and ethical arguments in the field of remote sensing, given the widespread use of this science in many areas, is very necessary. Additionally, in many cases, we need maps or information that is derived from remote sensing Judgments and judgments are issued on the basis of this information. We also mentioned the specific features of remote sensing. We found that in this system See ethics because of the diversity of people involved in it has been difficult in the field of legal liability based on fault, because the elements are selected and far in remote sensing, this theory more acceptable course have models set up key elements that determine the fault, the The prediction of a loss, the rationality of the injured person, and the power of bargaining against the involved.
    Keywords: responsibility, remote sensing, absolute, fault, ethics
  • Maaz Abdolahi , Sayed Mahmood MirKhalili * Page 123
    All around the world, there has been love for power, competition and hatred; and the mean people have enjoyed observing the suffering of others. When the prophets of God sought to correct the people and their societies, bring reconciliation and peace and guide people, a great number of people of that time disagreed with them; because, their guidance was contrary to the superficial and common aspirations of those societies and their people. In this regard, one of the most controversial issues among the nations and governments is states crimes, which affect the physical, psychological, ethical, social and individual well-being of the citizens. No Jurisdiction, institution, or law has placed this behavior in the banned area of conduct and does not impose any liability, especially criminal liability, on the states. The present article seeks to analyze and prove the necessity of criminalization of states crime from the perspective of ethical-psychological foundations.
    Keywords: Ethical Foundations, Psychological Foundations, Criminalization, State Crimes, Government Models
  • Ali Kazemzadeh * Page 139
    In the system of the Islamic Republic of Iran, the most important area of oversight is the oversight of the rulers, since the harmful effects of leaving it far outweigh the effects of the abandonment of people's control over the people. Obviously, if we consider the government responsible for public order, the government's oversight of the people is more important than the other one. Legally, the oversight of the state and the governments is the duty of all citizens, and everyone is obliged to do the duty of good and forbidding the wrong both to the brokers and to the laws and regulations if they violate the rights of the people. These teachings should be accompanied by a precise explanation of the theoretical and practical boundaries so that it can produce a very useful and fruitful function. In Islam and the Islamic Republic, responsible government officials, orbital ethics, trustworthiness of power, error and inerrancy, and acceptance of republicanism, are the reasons for the oversight of power. This oversight does not accept any restrictions on government and government officials; rulers, governors, and Muslims with all of their high status are not excluded from this monitoring; in spite of this, Islam has established its social method and laws based on morality. It has focused on educating people based on ethical standards. The enforcement of laws has also led to moral education. This executive guarantee, like the internal police, is constantly and completely hidden in secret, unobtrusive, and inaccessible to human beings and prevents misconduct and error. Among the principles of supervision of people in the government in the constitution of the Islamic Republic is based on the principle of the eighth commandment to the famous and non-denominator, which is one of the social laws of the Islamic religion, which is obligatory on the basis of society, and the basis for the prevention and acceptance of this jurisprudence Islamic holy religion is the creation of a sense of public responsibility and universal supervision, in order to ensure the implementation of religious standards and to avoid the prevalence of corruption in society and the reform of affairs.
    Keywords: monitoring, constitution, government, affair, responsibility, moral standards
  • safora mohammadsalehi * Page 161
    Blood sugar lessening is dangerous and can be resulted from diabetes treatment when person’s blood sugar level comes to less than 70 milligramme in deciliter. Disorder in Hypoglycemia (blood sugar lessening) increases the adrenalin hormone in the body and causes some symptoms such as increasing heartbeat, getting hungry, vertigo (dizziness), quivering (trembling), convulsions, anxiety, depression, sleepiness, faintness, severely being stimulated, myonicity, myasthenia, sweating hands and feet severely, aggressiveness, personality disorder, getting psychopath, negative thoughts and losing the essential awareness for making decision. Therefore the amount of blood sugar is not controlled well and causes a decrease in diabetic’s body defense power against stress and infectious diseases. Since this kind of disease is related to the inside of the person’ body, one might be affected by Hypoglycemia and commit a crime while he is not aware of his problem and its effects. Criminally, the enquiry of these factors is of great significance since it results in behavioral abnormalities in diabetics and paves the way for committing crimes. So, the judge must pay attention to this affair which might have occurred at the result of diabetes and accept his defense and identify him either innocent of penal accountability or not fully accountable in respect of illness faintness or its severity.
    Keywords: Hypoglycemia, crime, penal accountability
  • Eslam Mondani, Mohammad Ashouri Page 183
    Security orientation is a strategy the admissible and successful influence of which on the dominant area of criminal policy in the society implicates consistency and agreement with restrictive human rights criteria as well as adherence to privacy and inherent dignity of human beings. Thus, in case the security orientation discourse fails to ensure the human rights principles underlined by the international law for any reason, then it may not be considered a justified policy as it would face failure and defeat in the battle in the long run. Taking into account the various temporal and spatial cirumstances and adhering to the contents of international documents and conventions are propositions considered as the main provision for positive consequence of the quality of interaction between security-oriented criminal policy and human rights principles and criteria which may contribute significantly to obviation of many obstacles blocking such interaction. This article seeks to address the question on the status of interaction between human rights principles and the security-oriented system of thought and to discover, in general, the human rights restriction on this pattern.
    Keywords: Criminal Policy, Security, Security-Orientation, Human Rights
  • Abbas Zeraat, Meysam Nematollahi Page 205
    Citizens as a part of society has rights that nowadays known as citizenship rights ,so that the citizens because of its presence and active role at making and management of society has obligation and duty ,so that in all of the public law area for citizen some duty has recognized ,but that which has the citizen at criminal law with due attention to sovereigntialitical nature of criminal law has dutes which does not acting citizens can use criminal sanctions. With review of criminal law can say that the citizen at criminal law as other area of public law has duty ,the duty to impeach the crime and to be witness and the duty to presence at court are some duty that can mention beside the knowledge of law and care of citizen health.
    Keywords: citizenship , criminal law , rights, duty, active citizen
  • Nafiseh Nekouie Mehr , Atefeh Hosseini Fard Page 229
    Virtual citizen is one of the concepts that is being evaluated today on various topics. The virtual citizen or the electronic citizen also has the rights and duties that it is obliged to observe in order to restore order in society. Perhaps some of the uncertain nature and idiosyncrasies of some users may be seen as a reason for not respecting the rights of citizenship in cyberspace and are allowed to commit any offense, abuse or misconduct. It should be noted that in the last decade, virtual identity may not have clearly been the true identity of individuals, however, the growth of social networks and the transfer of individual interactions in group networks or on-line multimedia devices has led individuals to move towards their actual representation on the basis of limits in the real world, and to introduce themselves, as in the real world, with their real identities. The current paper examines the rights of citizenship in the virtual world, addressing the challenges ahead.
    Keywords: Cyberspace, Citizenship Rights, Virtual Citizen, Virtual Identity
  • Mohammad Reza Vijeh, Azad Rezaei Page 243
    Ethical and behavioral standards (professional standards) are based on several principles, values and ethical standards related to occupations that ethical standards like ethical and value declarations determine ethical virtues and behavioral standards set them to guide the members of minor areas. On the other hand, in particular, our country faces a range of problems and challenges such as the water crisis, the environmental crisis, the crisis of public trust and other social crises which in many cases may threat the integrity of the country. It is believed that such problems are derived from inattention of moral values, preference of personal and group interests to public interest and corruption in general and etc,. Our assumption is that the adoption of professional standards in every kind and in particular, legal perceptions of them will lead to the rule of ethical values at the levels of occupation at first and then, lead to ethical excellence of a large part of society. In the meantime, we found through descriptive-analytical study that ethical excellence, fight against corruption and the strengthening of public trust, the safeguarding of citizenship rights, the strengthening of professional solidarity, the preservation of the dignity and integrity of the minor areas, and etc., will be prove to be true as the positive effects that can overcome many of mentioned problems.
    Keywords: Ethical Standards, Behavioral Standards, Codes of Conduct, Public Trust, Ethical Excellence, Legal Pluralism, Legal Norm
  • Parvin Hemmat Afza, ferozeh sepehrian, Esmaeil Soleymaniyan Page 269
    Aim
    Gender identity disorders (GID) are heterogeneous disorders that may be influenced by culture and social norms The purpose of the present research was to study the effectiveness of acceptance and commitment based therapy on social adjustment, mental turmoil and self-rupturing among people with transgender sexual disorder,
    Materials and Method
    this research was a semi-experimental. The sample of the research included 30 individuals with Transgender sexual disorder in well-being organization of north Khorasan, they were selected by available sampling and were placed randomly in experimental and control group randomly. Data were obtained by mental health questionnaire SCL-25, self-rupturing questionnaire of Sadegh-zade et al. (2006), and Bell social adjustment inventory (1961). Findings were analyzed by SPSS software and multi-variate covariance analysis test.
    Results
    The results show that acceptance and commitment based therapy significantly promoted social adjustment and mental turmoil and also reduced self-rupturing among people with transgender sexual disorder (P<0.01).
    discussion
    according to the findings of the research it can be said that utilizing new treatments in psychotherapy and counseling such as acceptance and commitment based therapy may be effective on improving mental state of people with transgender sexual disorder, so due to their special problems in Iran it is necessary to utilize such treatments for them.
    Keywords: acceptance, commitment therapy, mental turmoil, self-rupturing, transgender sexual disorder
  • tahereh hasoomi, fateme nooshinfard *, Molukosadat Hoseini Beheshti, fahimeh babalhavaeji , najla hariri Page 285
    Holy Quran is the only plan of life.Guaranteeing prosperity and happiness for each person.In this statute, set by the wise God,His great needs and needs for achieving happiness and happiness have been raised.Islam, with all the enthusiasm of scientific and industrial progress and material life,Along with Allah, piety, truth and righteousness, ethics and omnipotence, good deeds are first and foremost In fact, one of the features of the Holy Qur'an is its appearance and its backwardness. Which extends to several inner layers, is an appropriate and scientific research method for the discovery of the inner layers of Quranic verses, the analysis of quality content of the Word .In light of the extensive research carried out in the field of Qur'anic sciences.Qur'anic commentators and scholars often categorize the Qur'anic verses in three divine, individual and social axes.Accordingly, for the purpose of this research, the third axis, the social ethics verses, was selected and content content tables were created based on the content analysis technique and on the basis of unit verses, quantitatively and qualitatively. Then the categories and subcategories of each verse were extracted along with the frequency of the verses and the literal and literal keywords. The scope of the research is 427 verses of the verses of social ethics, which after dividing it from the divine ethic verses with 521 verses and individual morals with 345 content analysis ayas. The research tool in the verbal meanings of the Holy Qur'an was translated by Professor Mohammad Mehdi Fouladvand and in the qualitative section of the translated al-Mizan Was used. The results of the research showed that the verses of social ethics have 10 categories and 89 sub categories. The category of Islamic values on property is 18%, the moral values of dialogue are 13%, members' rights are 11%, 10%, 7%, 7% and 6% justice and oppression. Most of the Holy Qur'an is dedicated to the donation, the provision of food for the poor, the protection of orphans, the payment of zakat and the prohibition of the sale of goods, the rape of orphans and rabbits as a sign of the attention of the theologian of this divine word to the preservation and consolidation of social relations in the Islamic society.
    Keywords: Quran, social ethics, content analysis