فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های سیاستگذاری و برنامه ریزی انرژی
سال یکم شماره 4 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/10/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد جواد مرزبان *، سیدعلی المدرسی ، سروک قادری، محمد کمانگر صفحات 7-37
    انرژی خورشیدی به عنوان منبع اصلی تمامی ذخایر انرژی نقش تعیین کننده ای در هر جامعه دارد. ماهیت چندمعیاره بودن تصمیم گیری، انتخاب فناوری مناسب، فقدان اطلاعات کامل و به روز و کم تجربه بودن تصمیم گیران موجب پیچیدگی موضوع و ایجاد چالش درانتخاب روش تصمیم گیری و نهایتا انتخاب مکان مناسب برای اجرای پروژه می گردد. در این پژوهش، موثرترین معیارهای ساخت نیروگاه خورشیدی را که دسترسی به آن ها میسر بود در نظر گرفتیم سپس با استفاده از نظر کارشناسان، این معیارها را با سه دیدگاه تصمیم گیری اقتصادی، زیست محیطی و اجتماعی فرهنگی وزن دهی کردیم. منطق بولین، روش هم پوشانی شاخص، منطق فازی و روش AHP به عنوان روش های تصمیم گیری با استفاده از سه لایه اصلی جمعیت، نزدیکی به خطوط انتقال نیرو و نزدیکی به راه که بیش از 75 درصد از وزن را به خود اختصاص داده بودند، ارزیابی شدند. در نهایت، روش منطق فازی را یکی از بهترین قاعده های تصمیم گیری معرفی کردیم که بیشترین درصد انطباق را به خود اختصاص داده بود
    کلیدواژگان: نیروگاه خورشیدی - حرارتی، اولویت بندی، تحلیل چند معیاره مکانی، تصمیم گیری
  • امیر حسین فاکهی ، هادی اشراقی* صفحات 39-67
    مسئله برنامه ریزی جامع انرژی و محیط زیست، همواره جزو موضوعات بحث برانگیز در کشور بوده است. این مسئله در درجه اول به واسطه پیچیدگی تصمیم گیری در بخش انرژی است که به نوبه خود ناشی از وجود «انتخاب های فراوان غیرمستقل و به هم پیوسته» است، و در درجه دوم برآمده از نحوه مواجهه و یا حل «مسئله تصمیم» یادشده است. اینکه کدام مدل با کدام قالب مدل سازی مناسب کشور است همواره محل بحث بوده است. این مقاله با ترجیح رویکرد «بهینه سازی کد باز» در زمینه سیاست گذاری انرژی، ضمن اشاره به کاستی های نهفته در مدل سازی با استفاده از مدل های کد بسته، مسیر و مدل جدیدی را پیش روی تصمیم گیرندگان در بخش انرژی کشور قرار می دهد. این مدل که کدهای آن در زبان برنامه نویسی GNU Mathprog نوشته شده اند، دربردارنده تمامی قابلیت های مدل های معروف بهینه سازی است و مضاف بر آن قادر است تنگناهای خاص بخش انرژی کشور را مانند برنامه ریزی ارتقای (توانبخشی) تکنولوژی های با عملکرد پایین تر به تکنولوژی های با عملکرد بالاتر یا پیر شدن میادین نفتی در مدل منعکس کند. همچنین مدل توسعه داده شده از نظر ساختار مدل سازی و محاسباتی در مقایسه با مدل OSeMOSYS که از آن برای اعتباربخشی استفاده شد، مزیت بیشتری دارد؛ به گونه ای که اجرا و حل یک مثال موردی به وسیله هر دو آنها نشان می دهد که فایل MPS ساخته شده به وسیله OSeMOSYS دارای 8085 سطر و 8820 ستون بوده و نتایج آن با گرفتن 4/28 مگابایت از حافظه به دست می آید، درحالی که فایل MPS در مدل توسعه داده شده دارای 1755 سطر و 1575 ستون است و نتایج را با گرفتن 7/7 مگابایت از حافظه به دست می دهد.
    کلیدواژگان: سیاست گذاری انرژی، مدل سازی انرژی، بهینه سازی، کد باز، GNU Mathprog
  • حسین شایقی* ، یاشار هاشمی صفحات 69-107
    مقاله حاضر به طراحی هماهنگ منابع تجدیدپذیر ترکیبی بادی و فتوولتائیک به منظور تغذیه بار الکتریکی ساختمان های اداری می پردازد. هدف اصلی از این طراحی مینیمم کردن هزینه های سالیانه و افزایش سود محیطی مربوط به کاهش انتشار گازهای آلوده کننده ناشی از کاربرد سیستم های تولید پراکنده ترکیبی و افزایش قابلیت اطمینان سیستم است. هزینه های سیستم شامل هزینه های سرمایه گذاری، جایگزینی، بهره برداری و نگهداری هر یک از اجزاست. مسئله طراحی به صورت یک موضوع بهینه سازی چند هدفه فرمول بندی شده است و توسط الگوریتم بهبودیافته ژنتیک چند هدفه با مرتب سازی نامغلوب (INSGA-II) حل می شود. برای یافتن بهترین پاسخ از میان مجموعه پاسخ های پارتوی به دست آمده از الگوریتم INSGA-II، یک روش تصمیم گیری برمبنای تصمیم گیری فازی به کار گرفته شده است. روش پیشنهادی روی چهار ساختمان اداری در شهر اردبیل اعمال شده است. در این مقاله، ادارات دولتی برای طراحی سیستم تجدیدپذیر در نظر گرفته شده اند و فرض بر این است که سرمایه گذار اصلی سیستم دولت است، با تمرکز بر سه هدف کاهش هزینه سیستم ترکیبی و کاهش هزینه های زیست محیطی، و افزایش قابلیت اطمینان سیستم. آنالیز مقایسه ای ارائه شده کارایی روش پیشنهادی را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: سیستم های تولید ترکیبی، طراحی چند هدفه، INSGA-II، ایجاد تصمیم گیر فازی
  • تیمور محمدی ، عاطفه تکلیف، محسن بختیار * صفحات 109-137
    نیاز مبرم و فزاینده به انرژی الکتریکی به ویژه در بخش های صنعتی، خانگی، تجاری و کشاورزی از یک سو و محدودیت منابع انرژی فسیلی در کنار افزایش نگرانی های زیست محیطی ناشی از مصرف این منابع برای تولید برق از سوی دیگر، لزوم برنامه ریزی بلندمدت برای فرآیند عرضه و مصرف انرژی الکتریکی را اجتناب ناپذیر ساخته است. هدف اصلی این مطالعه، ارزیابی اثرات صرفه جویی انرژی بر توسعه بخش نیروگاهی کشور می باشد. بر این اساس، با به کارگیری ابزار تحلیلی مناسب توسعه سیستم عرضه برق در قالب سناریوهای ادامه روند کنونی و صرفه جویی انرژی با یکدیگر مقایسه می شوند. برای انجام این مهم، با بهره گیری از مدل MESSAGE، سیستم عرضه انرژی الکتریکی کشور برای یک افق زمانی 35 ساله از سال 1395 تا 1430 مدل سازی می شود. در این مدل، کل هزینه های سیستم عرضه انرژی الکتریکی به منظور تامین تقاضای نهایی برق حداقل می گردد. یافته های این مطالعه حاکی از آن است ظرفیت نصب شده از حدود 73 هزار مگاوات در سال 1393 با رشد سالانه معادل 6/3 درصد در پایان دوره بر اساس سناریوی مرجع به 250 گیگاوات خواهد رسید که این رقم بر اساس سناریوی صرفه جویی انرژی به میزان 90 گیگاوات کاهش یافته و در پایان دوره با رشد سالانه ای معادل 4/2 درصد به 160 گیگاوات خواهد رسید. این مساله هزینه های سرمایه گذاری اولیه را به میزان 75 میلیارد دلار در طول دوره مطالعه کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: سیستم عرضه برق، مدل MESSAGE، صرفه جویی انرژی، فناوری های تجدیدپذیر
  • سیدعلی پایتختی اسکویی*، لاله طبقچی اکبری صفحات 139-155
    طراحی الگوی بهینه مصرف انرژی با توجه به نیاز توام بخش های اقتصادی، گامی مهم و اساسی برای برنامه ریزی در جهت مدیریت مصرف انرژی تلقی می شود. تولیدات بخش صنعت به دلیل افزایش دریافت ارزی به واسطه افزایش صادرات تولید صنعتی، جایگزینی کالاهای وارداتی و محدود شدن واردات از جمله مهم ترین و تاثیرگذارترین بخش های اقتصادی است، و در نتیجه پل توسعه اقتصادی تلقی می گردد. لذا، در این مقاله، تاثیر مصرف انرژی در قالب ترکیبی از انرژی های سوخت های فسیلی شامل زغال سنگ، نفت و فراورده های آن و گاز طبیعی بر ارزش افزوده بخش صنعت در 8 کشور عضو سازمان کنفرانس اسلامی (با تاکید بر ایران) طی سال های (2011-1998) بررسی شده است. جهت برآورد آثار متغیرها، از تکنیک هم انباشتگی پانلی با رهیافت حداقل مربعات معمولی پویا (DOLS) استفاده شده است. نتایج رگرسیونی حکایت از تاثیر مثبت مصرف انرژی بر ارزش افزوده بخش صنعت دارد. دولت ها می توانند با طراحی و اجرای سیاست های مناسب اقتصادی هم در زمینه مدیریت مصرف انرژی قدم بردارند و هم زمینه رشد ارزش افزوده بخش صنعت را فراهم سازند.
    کلیدواژگان: مصرف انرژی، صنعت، هم انباشتگی پانلی، کنفرانس اسلامی
  • مهدی صادقی شاهدانی *، حسین محسنی صفحات 157-184
    در این مقاله به بررسی همبستگی مقاطع زمانی میان بازار سهام و قیمت نفت در کشورهای منتخب واردکننده و صادرکننده نفت می پردازیم. در این راستا با بهره گیری از مدلDCC-GARCH و GJR، فرضیات پژوهش آزموده می شوند. نمونه ج. ا. ایران وعربستان به عنوان کشورهای منتخب صادرکننده نفت و امریکا، کانادا و ژاپن به عنوان کشورهای عمده واردکننده نفت در نظر گرفته شده اند. نتایج این پژوهش بیانگر نبود همبستگی میان این دو بازار است. بدین ترتیب که شوک قیمتی تقاضای کل نفت به وسیله نوسانات چرخه اقتصادی (رونق و رکود) در سطح بین المللی ایجاد می شود که در این صورت تمامی بازارهای مالی را تحت تاثیر قرار می دهد. از طرفی نیز تقاضای احتیاطی نفت که عمدتا برآمده از نااطمینانی در عرضه نفت است، در بازارهای آتی از ماه ها قبل نمود می یابد، و بنابراین تغییری در روند بازارهای مالی ایجاد نمی کند
    کلیدواژگان: رویداد پژوهی نفت، بازار سرمایه، گارچ همبستگی شرطی نامتقارن
  • محمد نوروزی صفحات 185-220
    قراردادهای بیع متقابل یکی از معمول ترین قراردادهای نفتی ایران به ویژه بعد از انقلاب اسلامی است که موافقان و مخالفان متعددی دارد. یکی از اشکالات رایج بیع متقابل، ناظر به ضعف انتقال فناوری از طریق این قراردادهاست. ادعای مخالفان این است که در این نوع قراردادها، به علت ساختار خود قرارداد، دانش فنی به صورت مناسب و کامل به کشور میزبان منتقل نمی شود. در مقابل، موافقان معتقدند که اشکالی به خود قرارداد وارد نیست و می توان در متن قرارداد، بندهایی ناظر به انتقال فناوری و دانش فنی در نظر گرفت و عدم انتقال فناوری منشا دیگری دارد. در این مقاله، ضمن تبیین چالش مورد نظر، به واکاوی ضعف انتقال فناوری در صنعت نفت و میزان اثربخشی قراردادهای نفتی در این زمینه می پردازیم. نتایج پژوهش نشان می دهد که علاوه بر فقدان انگیزه کافی در شرکت های دهنده فناوری، مشکلات مربوط به ضعف در ظرفیت جذب برای اکتساب فناوری در داخل کشور نیز از عوامل موثر بر مشکلات انتقال و توسعه فناوری در ایران است. ضمن اینکه با توجه به حضور بازیگران متعدد در بازار فناوری در صنعت نفت، حاکمیت رویکرد سنتی به انتقال و توسعه فناوری از طریق سرمایه گذاری خارجی و قرارداد با شرکت های بین المللی نفتی، زمینه مناسبی برای توسعه فناوری در کشور نیست.
    کلیدواژگان: انتقال فناوری، بیع متقابل، جمهوری اسلامی ایران، شرکت بین المللی، قرارداد نفتی
  • طاهر روشندل اربطانی*، زهرا قیومی صفحات 221-250
    هدف کلی این تحقیق بررسی تبلیغات تلویزیونی به عنوان ابزاری در تغییر ارزش ها، باورها، نگرش و رفتار ها، و ارزیابی مولفه های اقناعی موثر در تبلیغات تلویزیونی در رفتار مصرفی مخاطبان، به ویژه مصرف کنندگان انرژی است؛ و اینکه چگونه بینندگان این گونه تبلیغات به رعایت اصلاح الگوی مصرف انرژی ترغیب می شوند. روش این تحقیق تحلیل محتوای کیفی، تحلیل اسنادی متون و ادبیات است. به این منظور، جامعه آماری مورد نظر شامل کارشناسان آموزش و ترویج بهینه سازی و بهره وری انرژی بوده است که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و مصاحبه های نیمه ساختارگرانه با ایشان صورت گرفته است. طرح تحقیق به بررسی تبلیغات می پردازد و مولفه های مهم تبلیغات اقناعی را که در تغییر باورها و نگرش مصرف کنندگان نقش موثری دارد و منجر به تغییر رفتار مصرف می شود ارائه می دهد. با توجه به یافته های حاصل از مصاحبه ها و تحلیل کیفی محتوای مروری، نتایج بیانگر آن است که عوامل مربوط به پیام، مخاطب و موقعیت بر متقاعدسازی مصرف کننده انرژی تاثیر داشته است؛ و ازجمله عوامل موثر اقناعی می توان به وجود عناصر احساسی، شناختی و رفتاری پیام اشاره کرد.
    کلیدواژگان: تبلیغات، اقناع، تلویزیون، رفتار مصرف کننده، انرژی
|
  • Mohamadjavad Marzban * Pages 7-37
    Solar energy as the main source of all energy resources have an important role is in the any society . The nature of multi criteria decision making, selection of appropriate technology, the lack of complete and updated information and lack of experience of decision makers under the complexity of the issue and challenge in the decision making process and finally choose a suitable location for the implementation of the project. In this study the most effective measures for solar energy project that access to it was possible to be considered and The Opinion of experts these criteria decision making with three vision economical, environmental and Sociocultural were weighted. The boolean logic, Index overlay method, fuzzy logic and the method AHP as a decision making methods using three main layers population, proximity to power lines and proximity to the road as more than 75 percent of the weight allocated were evaluated. In the finale the fuzzy logic approach as one of the best method of decision that the highest percentage of the allocated to adaptation was introduced
    Keywords: Solar thermal power plants, Prioritizing, Spatial multi criteria analysis, Decision making
  • Hadi Eshraghi * Pages 39-67
    Comprehensive energy planning has always been stuck tomanydebates in Iran. The reason is twofold: the first one pertains to existing complexities in energy sector arising from “multiple dependent and tied choices” and secondly the way one encounters the so called “problem of decision”. Questions like which model and which modeling framework suits the country the most are frequently issued in this regard. Preferring “open source optimization” approach over other methods, this paper mentions shortcomings in close and proprietary models and provides the country’s energy decision makers with a new vision and a new model. This model, whose codes are in GNU Mathprog modeling language, enjoys all capabilities existing in well-known models and further is capable of capturing all country’s specific bottlenecks including technology rehabilitation and resource depletion. Moreover it enjoys a considerable superiority in terms of modeling structure leading to much faster calculation speed in comparison to OSeMOSYS which is used here for verification purposes. Results from running a same case study in either of the models reveals a dramatic decrease from 8085 rows and 8820 columns in MPS file of the OSeMOSYS to 1755 rows and 1575 columns, resulting inmemory used to decline from 28.4 Mb to 7.4 Mb.
    Keywords: Energy Policy, Energy Modeling, Optimization, Open Source, GNU Mathprog
  • Hossein Shayeghi * Pages 69-107
    The paper covers the coordinated planning of renewable resources of wind and photovoltaic to feed electric load for administrative buildings. The major target of this designing is to minimize annual expenditures and maximize the environmental interest pertinent to mitigation of pollutants due to the usage of DGs.The system expenses includeinvestment, replacement, operation and maintenance of every part. The planning has been formulized as an optimum multi-targeted system and been assessed by algorithm (INSGA-ll).To find out the best answer among the partory responses from algorithm (INSGA-ll) the phase-based decision making has been applied. The method has been applied on 4 administrative buildings in the city of Ardebil. In this paper, governmental administrative buildings were considered for renewable systems based on three targets of less mixed-system expenses , reduced environmental expenses and the increase of system stability .the comparative analysis indicates the efficiency of the proposed method.
    Keywords: Mixed production system, multi-targeteddesigning, INSGA-ll phased based decision making
  • Mohsen Bakhtiyar * Pages 109-137
    Environmental concerns, growing electricity demand and energy security are key drivers for planning of electricity generation capacity. The present study is based on an energy system model in Iran during 2015-2050. Special focus is laid on the long-term development of electricity generation technologies in different conditions, considering two demand groups: 1- business as usual (BAU), and 2- energy efficiency scenario. MESSAGE as a bottom-up energy supply optimization model is employed to assess the appropriate electricity generation options to meet the final demand in these scenarios. The results indicate that during the planning horizon, total installed capacity grows at annual rate of 3.6% and 2.4% in BAU and energy efficiency scenarios, respectively. The cumulative investment cost in energy efficiency scenario is US$75 billion (in 2014prices) lower than the BAU scenario.
    Keywords: Electricity Supply System, MESSAGE Model, Energy Efficiency, Renewable Energy Technologies
  • seyedAli Paytakhti oskooei * Pages 139-155
    Examining the behavior of energy consumption in various economic sectors is a major step to plan energy consumption management. Industry sector is the most important and influential economic sectors and most economists consider the industry sector as the engine of economic growth.In this paper, the impacts of energy consumption of the industrial sector (in the form of a mix of energy sources from fossil fuels including coal, petroleum products and natural gas) on the value added of industry sector have been studied for selected 8 of OIC countries during the period 1998-2011.To estimate the effects of variables, panel cointegration techniques with the dynamic ordinary least squares (DOLS) approach has been employed.The results suggest that a significant and positive impact of energy consumption on the value added of industrial sector in these countries and plays a determinant role in creating value added in this sector.
    Keywords: energy consumption, industry, panel cointegration
  • Mehdi Sadeghi shahdani * Pages 157-184
    This paper investigates the time Conditional correlation between the stock market and oil prices in major oil-exporting and importing countries. In order to test the research hypotheses, it uses the DCC-GARCH and GJR models. Islamic Republic of Iran and Suadia Arabia as the representatives of the Petroleum Exporting Countries and United States of America, Canada and Japan as major oil-importing countries have been considered.
    Evidence suggests that there is no correlation between the two markets. This arises from the fact that the oil price shocks in aggregate demand are placed by fluctuations in the economic cycle (boom and bust) in the global area that affects all financial markets. On the other hand, the precautionary demand for oil that is mainly derived from uncertainty in the oil suppliment will be shown many months before in the futures markets and therefore do not cause changes in the financial markets.
    Keywords: Petroleum Research Event, Capital Market, Dynamic Conditional Correlation
  • Mohammad Noruzi * Pages 185-220
    Buyback contract is one of the most common Iran's contracts, particularly after the Islamic Revolution, which has many pros and cons.One of the common problems refers to the lack of technology transfer through these contracts. Opponents claim that this type of contract agreements due to their structure, don't have enough ability totransfer technical knowledge and complete transfer to the host country .In contrast, proponents believe that the contract is not wrong to be in the contract, provisions concerning the transfer of technology and know-how in terms of technology transfer and other sources. This paper has attempted, while explaining this challenge, to explore technology transfer weakness in the oil industry and the effectiveness of their oil contracts in this area. The results show that in addition to the lack of incentives in the technology sender companies, problems related to lack of absorptive capacity for technology acquisition and transmission problems in the country as well as the factors influencing technology development in Iran.While the traditional approaches to the development of technology transfer through foreign investment and contracts with international oil companies, according to the presence of multiple actors in the technology market in the oil industry could be fertile ground for technology development in the country
    Keywords: Technology transfer, Buyback, Iran, International oil contracts, Technology absorption capacity
  • Taher Roshandel * Pages 221-250
    The purpose of the research is the study of television advertising as a means of changing the values, beliefs, attitudes and behaviors and to evaluate the effectiveness of persuasive elements of television advertising on consumer behavior in the audiences, especially the energy consumers. Then, it will be assessed, the viewers of these ads, how to follow the correct pattern of energy consumption are encouraged. This research method is qualitative content analysis, and analysis of literature reviews, contents of related articles and documents. The society of the research is the efficiency experts intended to promote the energy conservation and efficiency. We selected persons by purposive sampling and did semi-structured interviews with them. The research scheme is evaluation of the advertising for finding critical component of persuasive advertising in changing beliefs and attitudes of consumers and lead to changes in consumer behavior. Considering the findings from the interviews and qualitative content analysis, the results suggested the factors related to the message, audience and condition are effective to persuade the energy consumers. The elements of emotional, cognitive and behavioral message will affect the process of consumer persuasion
    Keywords: advertising, persuasion, consumer behavior, media (television), energy