فهرست مطالب

نشریه پژوهش های علوم تاریخی
سال دهم شماره 1 (پیاپی 17، بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/02
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حمید حاجیان پور ، مجتبی جوکار صفحات 1-17
    شهر یزد در دوره تیموری یکی از درخشان ترین و پررونق ترین دوران خود را پشت سرگذاشت. تاریخ های محلی که در این دوران نوشته شده اند، علاوه بر اینکه خود محصولی از این رفاه هستند، شواهد زیادی از فراوانی ثروت و اقتصاد توسعه یافته را نشان می دهند. پایه اصلی اقتصاد شهر بر تولید و تجارت منسوجات بود. هرچند یزد از کشاورزی خودبسنده ای برخوردار نبود، به خاطر موقعیت جغرافیایی و قرارگرفتن در مسیرهای تجاری، به ویژه مسیر جنوبی منتهی به هرموز، این امکان را یافته بود که در تجارت آن دوران نقش مهمی ایفا کند. برخورداری از موقعیت باراندازی و بندرگاهی در کنار دستیابی به صنعت و مهارت لازم برای تولید پارچه های ابریشمی و نخی مرغوب و ارائه آن به بازارهای داخلی و جهانی، اقتصادی پویا و فعال را برای این شهر به ارمغان آورده بود. آرامش نسبی و سیاسی طولانی مدت در دوران حکومت امیرچقماق زمینه را برای این رشد و بالندگی فراهم کرده بود. آشفتگی های سیاسی اواخر حکومت شاهرخ، نزاع ها و درگیری بین مدعیان سلطنت پس از مرگ شاهرخ، اجحافات مالیاتی و بلایای طبیعی برای مدتی این توسعه و بالندگی را دچار رکود و وقفه کرد. بررسی اقتصاد شهری یزد و دلایل این رونق و شکوفایی به روش توصیفی و تحلیلی از اهداف این پژوهش است.
    کلیدواژگان: اقتصاد شهری، تجارت، پارچه بافی، تیموریان، یزد
  • پرویز حسین طلایی ، علیرضا سلیمان زاده صفحات 19-37
    دولت ساسانی از هنگام تاسیس در سال 224 م در قبال همسایه غربی خود سیاستی تهاجمی در پیش گرفت؛ چنان که توانست در زمان پادشاهان نخستین خود (به ویژه شاپور یکم) شکست هایی را بر روم وارد سازد، ولی این سیاست در زمان جانشینان شاپور یکم تا زمان روی کارآمدن شاپور دوم، دچار فترت شد؛ در این دوره زمانی، شاهنشاهی ساسانی با بحران هایی روبه رو شد که سیاست خارجی آنها را تحت تاثیر خود قرارداد؛ بنابراین، با توجه به اهمیت موضوع، این پژوهش بر آن است که به چرایی بحران های اواخر سده سوم م دولت ساسانی و انفعال آنها در سیاست خارجی بپردازد. یافته های این پژوهش بیانگر این است که پس از شاپور یکم، دولت ساسانی با بحران جانشینی و تبعات بعدی آن (آشوب های خانگی و برادرکشی) مواجه شد. در واقع در این دوران که پادشاهان ضعیفی بر سریر قدرت نشستند، حاکمان واقعی ایران اشراف و موبدان زرتشتی بودند؛ بنابراین، در اواخر سده سوم م، اختلافات در سطوح بالای جامعه و رویکرد رقابت گونه بر سر قدرت، از عوامل موثر در تنش های درون ساختار نظام سیاسی ساسانی شد. چنین مسائلی نه تنها دولت را از حل بحران های داخلی درون دایره قدرت و جامعه ناتوان کرد، بلکه بر تشدید روند بحران های خارجی نیز افزود و بر ساخت دولت و جامعه ساسانی اثرات منفی کتمان ناپذیری وارد کرد. در چنین احوالی، برخی از قیصرهای رومی از شرایط داخلی دولت ساسانی بی نهایت استفاده کردند و حملاتی را به ایران شهر ترتیب دادند و به موفقیت هایی نیز نائل شدند.
    کلیدواژگان: دولت روم، دولت ساسانی، سده سوم میلادی، مسئله جانشینی، آشوب داخلی
  • سهم الدین خزایی ، سحر ملکی صفحات 39-58
    سازمان قشون ایران در عصر زندیه به لحاظ ساختاری تفاوت چندانی با عصر افشاریه و صفویه نداشت؛ لذا شیوه های به کارگرفته شده از سوی قشون نیز برداشتی از دوره های پیشین بود. روش های جنگی، قدیمی و مبتنی بر برتری نیروی انسانی و رزم قهرمانانه بود، اما استفاده از شیوه های مناسب نبرد نیز در پیروزی یا شکست سپاهیان نقش زیادی داشت. در دوره زندیه از شیوه های مختلفی برای پیروزی در نبردها استفاده می شد که عبارت بودند از: شایعه پراکنی درباره زخمی شدن، اسارت و یا کشته شدن فرمانده نیروهای مقابل، تطمیع سربازان دشمن با دادن پول و هدایای دیگر، خودداری از نبرد در دشت و فضاهای باز، استفاده از دیوار و خندق برای محافظت از شهرها، ساختن استحکامات برای شکستن محاصره و شبیخون زدن. روش های مذکور اگر به درستی و به موقع به کارگرفته می شدند، منجر به پیروزی در نبردها می شدند. در پژوهش حاضر تلاش خواهد شد تا با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی و با استناد به منابع دست اول به این پرسش پاسخ داده شود که سبب موفقیت های نظامی قشون زندیه، به ویژه در دوره کریم خان زند چه بوده است؟ دستاورد پژوهش این است که قشون زندیه با توجه به حضور فرماندهان لایقی همانند کریم خان و با استفاده درست و به موقع از شیوه های مختلف نبرد توانستند بیشترین موفقیت را در نبردها به دست آورند.
    کلیدواژگان: شیوه های نبرد، قشون نظامی، پیاده نظام، سواره نظام، زندیه، کریم خان
  • عبدالرسول خیراندیش، حجت الله کبگانی * صفحات 59-76

    با پایان گرفتن جنگ جهانی دوم، احساسات ضد استعماری و اندیشه های ملی گرایانه، بسیاری از کشورهای جهان سوم را دربرگرفت. برخی کشور های خاورمیانه و خلیج فارس نیز در این مقطع تلاش کردند تا با رفع سیطره و امتیازات انحصاری بیگانگان، مدیریت منابع طبیعی و سرمایه های ملی خویش را عهده دار شوند. نهضت ملی شدن نفت ایران به رهبری دکتر مصدق در آغاز دهه 1950 با واکنش شدید دولت های بریتانیا و ایالات متحده روبه رو شد و به این ترتیب، حساسیت غرب درباره منابع نفتی خلیج فارس بر همگان آشکار شد. چند سال بعد، مساعی جمال عبدالناصر مصری برای ملی ساختن کانال سوئز، دخالت نظامی غرب و اخلال در جریان انتقال نفت خلیج فارس به اروپا را به دنبال داشت. اگرچه دولت ها و شرکت های نفتی غربی توانستند با برنامه ریزی دقیق و تدارکات گسترده بحران نفتی حاصل از جنگ سوئز را پشت سر بگذارند، اما اندیشه ها و اقدامات مصدق و ناصر آثار ماندگاری بر صنعت نفت خلیج فارس برجای نهادند. در این مقاله ضمن اشاره به اهمیت کانال سوئز در انتقال نفت خلیج فارس به اروپا، تدابیر اتخاذشده برای تامین نفت موردنیاز غرب طی بحران سوئز و پیامد های بین المللی و منطقه ای این بحران بر مسائل نفتی خلیج فارس بررسی می شود.

    کلیدواژگان: کانال سوئز، نفت نیم کره غربی، نفت رسانی، کاسه شکر، دکترین آیزنهاور، سوپر تانکر، هفت خواهران نفتی
  • بهرام روشن ضمیر، حسین بادامچی صفحات 77-96
    در حالی که بیش از هشتاد سال از چاپ مقالات و کتاب اومستد می گذرد، فرضیه مشهور او که بنا بر آن ادعای داریوش در سنگ نبشته بیستون، مبنی بر قتل بردیا به دست کمبوجیه و غصب پادشاهی از سوی مغی به نام گئومات، دروغ بوده است، نه کاملا پذیرفته و نه رد شده است. در اینجا تلاش می شود الگوهای ادبی و سیاسی متداول در شرق نزدیک باستان در کتیبه نویسی و مقایسه آن با تاریخ یونانی برای راستی آزمایی ادعاهای داریوش و تردیدهای شکاکان بررسی شود. روش ما در اینجا بازشناسی احتمال تاثیر پروپاگاندای دولت هخامنشی بر تاریخ نگاری یونانی و بررسی تاثیر مثبت یا منفی تناقضات و گزافه های موجود در تواریخ یونانی بر اعتبار گزارش بیستون است. بر پایه این پژوهش به نظر می رسد ایرادات منطقی ماجرا بیشتر به گزارش های یونانی برمی گردد تا به بیستون. در مقام مقایسه نیز، روایت ایرانی ماجرا منطقی تر و پذیرفتنی تر به نظر می رسد. تناقض میان منابع یونانی و بیستون به جای آنکه کلیت داستان را غیرتاریخی بشناساند، دلیلی است بر اینکه روایت های یونانی، نتیجه پروپاگاندای دولتی نبود و یونانیان از منابعی پراکنده و مستقل بهره برده بودند. همچنین روشن گشت که سنگ نبشته بیستون را باید جلوه ای از سنت ادبی و حماسی در ادامه الگوهای مذهبی ایرانی و سیاسی میان رودانی دانست.
    کلیدواژگان: سنگ نبشته بیستون، گئومات، اومستد، هرودت، هخامنشیان
  • امین نعیمایی عالی ، محمدباقر وثوقی صفحات 97-116
    فروپاشی خلافت عباسیان، زمینه های گسترش مذهب تشیع را در پی داشت. همچنین بعد از سقوط ایلخانان، اغلب مناطق ایران شاهد پیدایش حکومت های محلی بود. در مناطق گیلان و مازندران نیز سلسله های سادات کارکیا و مرعشیان در همین دوره متولد شدند. در چنین دورانی، ملک کیومرث بن بیستون (857-807ه. ق) که یکی از حکام نامدار سلسله بادوسپانان بود، به حکومت رویان رسید. او پس از رسیدن به قدرت، مذهب خود را به شیعه امامیه تغییر داد و اهالی رستمدار را نیز به این امر تشویق کرد. وی با در پیش گرفتن این سیاست و با هم نواساختن مذهب مردم رستمدار با همسایگان، اقتدار سلسله بادوسپانان را رقم زد و مانع گسترش قلمرو مرعشیان و کارکیا به این ناحیه شد. با توجه به نقش موثر وی در گسترش مذهب تشیع در این منطقه و تاثیرش بر مناسبات قدرت حکومت های محلی گیلان و مازندران، بررسی آثار دوره او از اهمیت ویژه ای برخوردار است. از جمله آثار مهم این دوره، کتیبه هایی است که به دستور وی ساخته شد. نظر به اهمیت این کتیبه ها در فهم تاریخ این دوره و سلسله، در این مقاله تاثیر اوضاع سیاسی و مذهبی گیلان و مازندران بر کتیبه های ملک کیومرث در سده نهم ه. ق از دیدگاه تاریخی تجزیه و تحلیل خواهد شد.
    کلیدواژگان: تاریخ گیلان، تاریخ رویان و رستمدار، تاریخ مازندران، کتیبه های ایران، کتیبه های ملک کیومرث بادوسپانی
  • سهراب یزدانی، محمد رافعی * صفحات 117-136

    روستا و شهر دو شکل عمده سکونت و اجتماع انسانی اند که در ارتباط با یکدیگر قراردارند. این رابطه با نوعی دوگانگی همراه است که براساس دو عنصر تفاوت و تضاد تعریف می شود. دوگانگی و شکاف موجود که طی تاریخ شکل گرفته، باعث شده است تا جامعه شهری نگاهی از بالا به روستا و روستایی داشته باشد؛ به طوری که بازتاب این نگرش را در شعر فارسی می بینیم. حال آنکه روستای ایرانی پیش از دوره سرمایه داری شکلی از خودکفایی داشت و در مقابل، وابستگی شهر به روستا بیشتر بود. بر همین اساس، مقاله حاضر به این مسئله می پردازد که واقعیت رابطه روستا-شهر چه بوده و شعر کلاسیک فارسی چه نقشی در این میان ایفا کرده است؟ پاسخ به این پرسش، زمینه و ریشه های نگاه جامعه شهری را مشخص می کند؛ لذا شعر فارسی طی سده های متمادی بررسی و با توجه به ماهیت گفتمانی موضوع از نظریه تحلیل گفتمان لکلائو و موف برای تحقیق استفاده شده است. حاصل آنکه دوگانگی روستا و شهر ریشه در دوره باستان دارد که درنتیجه گسترش شهر و تمرکز قدرت در آن پدید آمده است، اما ورود اسلام به عنوان دینی با تمایلات شهری سبب غلبه گفتمان شهری شد. این گفتمان برای تداوم برتری خود از ابزارهایی ازجمله شعر بهره برد و شعر در مواردی با بازنمایی روستا به تداوم سلطه گفتمان شهری یاری رساند.

    کلیدواژگان: رابطه روستا-شهر، جامعه شهری، گفتمان شهری، بازنمایی روستا، شعر فارسی
|
  • hamid hajianpour , mojtaba jokar Pages 1-17
    Yazd, a city in central Iran, has experienced one of its brilliant and prosperous periods during the in Timurid era. Local historiographies written in this era, in addition to being a product of this welfare, provide much evidence of the abundance of wealth and developed economy. The mainstay of the city's economy was the production and trade of textiles. Although Yazd did not enjoy a self-sufficient agricultural system, it could play a significant role in the trade of that era due to its geographical location and standing on commercial routes, especially the southern route to Hormuz. Yazd's dynamic economy was due to its short distance to the harbor, as well as the skill and expertise of its people in producing high quality cotton and silk fabrics were sold on the domestic and foreign markets. The relative long-term political stability during the reign of Amir Chakhmaq provided the basis for this economic growth. Of course, the political turmoil of late Shahrokh's rule, the strife and clashes between the successors to conquer his monarchy, tax extortions and natural disasters caused the recession and even pausing of this development for a while. Through a descriptive-analytic method, the urban economy of Yazd in this period and the factors led to its prosperity have been studied
    Keywords: Urban Economy, Trade, Textile, Timurids, Yazd
  • parviz hossein talaee , Alireza Soleymanzadeh Pages 19-37
    Since its inception in 224 AD, the Sassanid government adopted a policy of aggressive against its western neighbor; so that at the time of the first kings of this state (especially Shapur I), the Romans suffered several defeats against it. Although during the reign of his successors, up to the time of Shapur II this policy lost its strength the Sassanid Empire faced crises that affected its foreign policy. Considering the importance of the issue, this study is to find the reasons for the crisis in the late third century of the Sassanid government and their passivity in foreign policy. The findings show that after the Shapur I, the Sassanid government faced a succession crisis and its consequences (internal turmoil and fratricide). In fact, during this time when weak kings came to the power, the aristocrats and the Zoroastrian priests were the true rulers of Iran; So, the conflicts at the highest levels of the society and the competitive approach to power were among the factors contributing to the tensions within the structure of the Sasanian political system at the end of the third century. Such issues not only weakened the government's ability to resolve domestic crises within the power sector, but also exacerbated external crises and ultimately caused undeniable destructive effects on the structure of government and society. Under such circumstances, some Roman Caesars, having been aware of the devastation of the Sassanid government, arranged some attacks against the country and succeeded, to some extent.
    Keywords: Roman Government, Sassanid Government, 3rd Century AD, Succession, Internal Turmoil
  • Sahmeddin Khazaee , sahar maleki Pages 39-58
    In Iran, during the Zandieh era, the military organization there was not much difference from the Afsharid and Safavid era, so the methods and tactics used by the military forces were in fact an overview of previous courses. In this period the old warfare method was based on the supremacy of the manpower and the brave and heroic warfare. But the use of proper and appropriate methods of battle also played a major role in the victory or defeat of the troops. During the Zandieh era, various methods were used to win the battle such as: therumors of wounding, capturing or killing the commander of the opposing forces, the plundering of the enemy soldiers by giving money andother gifts, starting the war inthe spring, avoiding thebattle in plains and open spaces, using walls and ditches to protect the cities, building fortifications to break the siege andnight attack.If used the methods correctly and appropriately,would have led to victory inthe battles. Zandieh's troops tried to use all of these methods to win the battles.This ledto their success in many conflicts.In the present research,it will be tried to answer the question with using the descriptive-analytical method and reference tothe first-handresources,which has contributed to the success of the military forces of the Zandia forces,especially during the period of Karim Khan Zand.The research'sachievement is that Zandieh army,with the presence of commanding commanders like Karim Khan,was ableto achieve the greatest success in the battle with the proper and timely use of various methods ofbattle
    Keywords: Zandieh, Karim Khan, Battle Methods, Military Troops, Cavalry, infantry
  • Abdolrasool Kheirandish, Hojat Allah Kabgani Pages 59-76

    Anti-colonial sentiments and nationalist ideas embraced many 3rd-world countries after the World War II. Trying to eliminate the dominance and the monopolistic privileges of foreigners, some countries in the Middle East and the Persian Gulf also sought to catch the management of their natural resources and national wealth. The nationalization movement of Iranian oil, led by Dr. Mosaddeq, caused an intense reaction from the governments in Britain and the United States at the beginning of the 1950s, so that everyone was aware of the Western sensitivity of the huge oil resources in the Persian Gulf. A few years later, Egyptian Gamal Abdel Nasser's efforts to nationalize the Suez Canal resulted in Western military intervention and disruptions in the flow of Persian Gulf oil to Europe. Although the Western governments and the oil companies succeeded, due to precise planning and extensive logistics, to overcome the oil crisis caused by the Suez War, but the thoughts and the actions of Mosaddeq and Nasser left permanent effects on the Persian Gulf oil industry. Pointing out the importance of the Suez Canal in transferring the Persian Gulf oil to Europe, the measures were taken to provide the needed oil of the West during the Suez crisis and the international and regional impacts of the crisis on the issues of Persian Gulf oil have been studied in present paper.

    Keywords: Suez Canal, West Hemisphere Oil, Oil Supply, Sugar Bowl, Eisenhower Doctrine, Supertankers, Seven Sisters (oil companies)
  • bahram Roshanzamir, hosein Badamchi Pages 77-96
    After Over 80 years of publishing Olmstead's essays and book, his hypothesis upon which "Darius I's Claim in Behistun (Bīstūn) Inscription that tells Bardya was assassinated by Cambodia and the kingdom was usurped by Gaumatay the Magi was not true" is not absolutely proven as well as not rejected. To verify Darius's claims and skeptics' doubts, it has been tried in present study to examine the commonly used literary and political patterns in ancient Near East's inscriptions and comparing it with Greek history. The method used in this study is exploring the probability of the propaganda of the Achaemenid government on Greek historiography and to examine the positive or negative impacts of contradictions and exaggerations in the Greek histories on the credibility of the Behistun report. Based on the results, it seems that the logical defects of the case refer more to Greek reports than to Behistun's. And even in comparison, the Iranian narrative of the story seems more reasonable and more acceptable. The contradiction between the Greek and the Behistun sources can be a reason, instead of recognizing the totality of the story untrue, to prove that the Greek narratives were not the results of a government propaganda and they were produced on the basis of independent sources. The contradiction between the Greek and the Behistun sources, instead of recognizing the totality of the story as a non-historical, shows that Greek narratives were not the result of governmental propaganda, and they utilized scattered and independent sources. It also became clear that the Behistun's Inscription should be seen as a manifestation of a literary and epic tradition in continuation of the Iranian religious and Mesopotamian political patterns.
    Keywords: Behistun Inscription, Gaumata, Olmstead, Herodotus, Achaemenids
  • amin naeemaei aali , Mohammad Bagher Vosoghi Pages 97-116
    The collapse of the Abbasid Caliphate led to the expansion of the Shia religion. Many local governments also emerged in most of the regions of Iran after the fall of Il-khānids. The dynasties of Sādāt-e Kārkiyā and Marʾašiyān were born in Gilān and Māzandarān just in the same period. Malik Keyumars Ibn-e Bīsotūn (1404-1454), a famed ruler of Pādusbānians dynasty, came to the throne in Rūyān during this period. He changed his religion to Shia Imamieh after gaining the power and encouraged the people of Rustamdar to act like him. By adopting this policy and through unifying the religion of the people of Rustamdar and their neighbors, he strengthened the authority of the Badouspan dynasty and prevented the expansion of the Mara’shi and Karkia dynasties territory to this area. The study of the works produced in this period, especially the inscriptions made by his orders, are of special importance due to his effective role in spreading the Shiite religion in this region and his influence on the power relations between the local governments of Gilān and Māzandarān. Considering the importance of above-mentioned inscriptions in understanding the history of this period and the dynasty, the influence of the political and religious circumstances of Gilān and Māzandarān on the inscriptions of Malik Keyumars in 15th century is explored in present study through a historical viewpoint.
    Keywords: History of Gil?n, History of Royan, Rustamdar, History of M?zandar?n, Iranian Inscriptions, Inscriptions of the Malik Kiumarth Badouspani
  • Sohrab Yazdani, Mohammad Rafei Pages 117-136

    Related to each other, village and city are two main habitation and human society. Their relationship is associated with a kind of dichotomy, defined by the elements of difference and contradiction, which has been shaped throughout the history and has made the urban community to take an arrogant look to the village and villagers. This is despite the fact that the Iranian villager had a form of self-sufficiency before the beginning of capitalism and the city was, in return, more dependent on the village. Accordingly, the present study is to make the reality of village-city relation clear and to determine what role the Persian classical poetry plays meanwhile. The answer highlights the background and the roots of the urban community's view; so, the Persian poetry has been studied over the centuries and, due to the discursive nature of the subject, it has been examined on the basis of discourse analysis theory of Laclau and Mouffe. The results show that the village - city dichotomy has its roots in the ancient period and is the product of the city expansion and the power concentration in it. Islam, as a religion with urban desires, has also helped the urban discourse to be dominant. To keep its superiority, the discourse has utilized different tools such as poetry, which in some cases helped continuing the dominance of urban discourse through representing the village.

    Keywords: Village-City Relation, Urban Community, Urban Discourse, Village Representation, Persian ‎Poetry