فهرست مطالب

مطالعات علوم محیط زیست - سال سوم شماره 1 (بهار 1397)

نشریه مطالعات علوم محیط زیست
سال سوم شماره 1 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/07
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید مرتضی درخور *، مجید شبان صفحات 607-618

    مسئله ی مهم در مورد منابع آب زیرزمینی، درک ویژگی های حوزه آبریز محلی یا سفره آب، شناخت مواردی که منجر به آلودگی می شوند و مدیریت آن هاست. طی آبان ماه سال 1396 نمونه برداری از تعداد 5 چاه با هدف ارزیابی و شناخت وضعیت کیفی و عوامل تهدید منابع آب زیرزمینی شهر یاسوج صورت گرفت. فاکتورهای مورد اندازه گیری در چاه های آب شامل پارامترهای فیزیکی (دما، رنگ و بو) ، پارامترهای شیمیایی (TDS ،TSS ،EC ،pH) ، آنیون هاCO3) ،SO4 ،Cl ،NO3 ، (NOکاتیون ها (K Mg Na) فلزات سنگین (Cd ،Ag ،Pb) و MTBE می باشند. در محل نمونه برداری pH هدایت الکتریکی و دمای آب سنجیده شد. برای اندازه گیری غلظت عناصر جزئی از روش دستگاهی جذب اتمی کوره ی گرافیتی، غلظت آنیون ها با روش تیتراسیون و پتانسیومتری، غلظت کاتیون (Mg) با استفاده از تیتراسیون و Na, K با روش شعله سنجی و اندازه گیری میزان MTBEبوسیله دستگاه گاز کروماتوگرافی صورت گرفت. نتایج آزمون های آنیونی افزایش نیترات، سولفات و کلراید را در ایستگاه های جنوبی و غربی نشان داد که علت را می توان مرتبط با شیب شمال شرقی به جنوب غربی و همچنین بافت شنی منطقه دانست. افزایش غلظت کاتیون ها در چاه های شرق و شمال شرقی منطقه قابل مشاهده است که در مورد پتاسیم علت افزایش را می توان به بافت رسی، فاضلاب چاه های جذبی و کود مصرفی در فضای سبز این نواحی مرتبط دانست دامنه غلظت کلراید در چاه های منطقه بین 94/9 در ایستگاه شماره 5 و 99/2 در ایستگاه هجرت می باشد که در آب همه ی چاه ها کمتر از حد استاندارد تعیین شده بود. در مورد فلزات سنگین نیز با توجه به نقشه های پهنه بندی و نمودارهای متوسط غلظت ها نشان دهنده ی عدم آلودگی آب زیرزمینی منطقه به فلزات سنگین سرب و نقره می باشد ولی غلظت کادمیوم در همه ی چاه ها به یک نسبت بیش از حد استاندارد: μg/L>1می باشد که علت آن را می توان به شسته شدن خیابان ها و خاک های آلوده به کادمیوم در هنگام بارندگی ها دانست. در مجموع می توان گفت از غرب به شرق غلظت پتاسیم، TDS, EC و از شرق به غرب غلظت نیترات روند صعودی را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: کیفیت آب، منابع آلاینده، ارمند، آلودگی میکروبی
  • محسن طاهری *، پوریا بای صفحات 619-631

    روند فعلی حفاظت عمومی از محیط زیست، در ایران به شکلی است که بسیاری از منابع طبیعی با مخاطرات جدی و حتی انقراض روبرو هستند. حفظ محیط زیست و منابع طبیعی به عنوان یکی از سه رکن توسعه پایدار، نقش بنیادینی در توسعه آینده کشورها دارد؛ در این میان تالابها از جمله منابع و مواهب غنی هستند که با خطر جدی روبرو هستند. تالابها به دلیل تدارک و تنظیم آب، نقش اساسی در حفظ تنوع زیستی و اکوسیستم منطقه داشته و به لحاظ تنوع زیستی غنی تر از زمینهای مجاور بوده و دارای ارزشهای زیست محیطی و اقتصادی بسیار زیادی می باشند. با توجه به اهمیت روز افزون تالاب ها در حیات انسان‎ها و خشکیدگی فراگیر و مدیریت ضعیف سال‎های اخیر در کشور ما این نیاز احساس می شود تا از منظر حقوقی دلایل این امر مورد نقد و بررسی واقع شود. این نوشتار با پیروی از اهداف کنوانسیون رامسر مبنی بر حفاظت از تالاب‏ها و استفاده معقول جوامع محلی اطراف آن، در صدد است با نگاهی آسیب شناسانه قوانین و مقررات موجود در نظام حقوقی ایران را مورد نقد و ارزیابی قرار داده و ضمن بیان نواقص و کاستی های موجود داخلی، در نهایت سعی می گردد دستاوردهای این تحقیق به عنوان الگوی مطلوب حفاظت از تالابها ارائه گردد.

    کلیدواژگان: تالاب، حفاظت، آسیب شناسی، قانون، الگوی مطلوب
  • حسین محمدی*، اکبر یاسیان صفحات 632-642

    در چند دهه اخیر مشکلات حمل و نقل در کلانشهر تهران، به صورت یکی از بزرگترین معضلات شهر رخ نموده است، که یکی از عواقب آن آلودگی هوا می باشد و خسارات وارده به اقتصاد ملی ناشی از آن بالغ بر میلیاردها ریال است. روش شناسی این تحقیق مبتنی بر مطالعه و جستجوی کتابخانه ای، بهره گیری از داده ها و اطلاعات آماری و محاسبات جهت شناخت چگونگی پراکنش آلایندهPM2. 5 منتشر شده از خودروها می باشد. با استفاده از مدل خرد آب و هوایی ENVI-met، تاثیر پارامترهای جوی در پراکنش آلاینده PM2. 5 در محدوده هایی از خیابان ولیعصر مورد بررسی قرار گرفت. داده های مربوط به مقادیر آلاینده PM2. 5 در نزدیکی سطح زمین با استفاده از فرمول ضریب انتشار و محاسبه مقدار آلاینده تولید شده از حامل های انرژی در منابع مختلف بدست آمده است. پراکنش آلاینده PM2. 5 در دو روز متفاوت از لحاظ شرایط اقلیمی، برای ساعت 7:30 دقیقه صبح 29 اکتبر و 6 نوامبر 2013 مورد واکاوی و مقایسه قرار گرفته است. نتایج تحقیق نشان می دهد که در پراکنش آلاینده های منتشر شده در خیابان ولیعصر بین تجمع و پراکنش آلاینده ها با سرعت و جهت باد رابطه محسوسی وجود دارد. مکان هایی که در آن سرعت باد افزایش پیدا کرده است تقریبا با مناطقی که غلظت آلاینده ها در آنجا بالاست رابطه عکس دارند. همچنین بادی که جهت آن به سمت ساختمان ها و دیگر موانع هدایت شده است، پس از برخورد با موانع از سرعت آن کاسته شده و سبب افزایش غلظت آلاینده ها در نزدیکی سطح زمین شده است.

    کلیدواژگان: آلودگی هوا، لاینده PM2، 5، پراکنش آلاینده ها، مدل ENVI-met، خیابان ولیعصر
  • علیرضا رئوف پناه *، حمید صالحی صفحات 643-650

    ترمینال فرودگاهی همسایگی انرژی صفر تلاشی است در جهت کمتر وبهینه تر کردن مصرف انرژی وکاهش استفاده از سوختهای فسیلی در فرودگاه ها ست. در این مطالعه با توجه به اینکه مصرف انرژی فرودگاه بیشتر در ترمینالهای مسافری متمرکز میباشد, ترمینال مسافری شماره 1 فرودگاه مهرآبادتهران با توجه به قدمت زیاد واهمیت تاریخی مورد بررسی قرار گرفته وبا توجه به شرایط جغرافیایی فرودگاه مهرآباد ومیزان تردد مسافران وکارمندان, مقدار مصرف انرژی در آن محاسبه گردیده وبراساس مصرف بالای انرژی در این ترمینال بخشی از این انرژی مورد نیاز از طریق محاسبه وانتخاب2340عدد پنل خورشیدی و250 عددکلکتور آبگرم تیوبی خورشیدی تامین گردید. نتایج نشان میدهد در صورت تبادل انرژی با شبکه برق شهری تا35 درصد انرژی الکتریکی را میتوان از این طریق تامین نمود ودر برخی ماه های کم مصرف به طور کامل انرژی ترمینال را تامین نمود, و تا 15000متر مکعب در سال جهت تولید آبگرم مصرفی وسیستم گرمایشی در مصرف گاز صرفه جویی کرد.

    کلیدواژگان: مصرف انرژی در فرودگاه، ساختمان انرژی صفر، انرژی خورشیدی، مصرف بهینه انرژی، گازهای گلخانه ای
  • صبا عباسیان، حمیدرضا صفایی * صفحات 651-658

    تجمع فلزات سنگین سمی در زنجیره مواد غذایی، از اصلی ترین ناهنجاری های آسیب رساننده بر بهداشت فردی و محیطی محسوب می شود. ترکیبات فنلی، که امروزه در بخش های مختلف صنعت به صورت وسیعی مورد استفاده قرار می گیرند، یکی از این آلایند های آب و خاک به شمار می روند. موضوع پژوهش حاضر، مطالعه آزمایشگاهی کارکرد اندام های گیاه زیره و خاکستر آن، جهت حذف آلاینده های آلی فنل از آبهای آلوده می باشد که در آن پس از تهیه محلول استوک فنل، پارامترهای موثر در عملکرد گیاه زیره به عنوان جاذب فنل، نظیر pH، نسبت جاذب به محلول فنل، زمان تماس و غلظت اولیه فنل مورد بررسی قرار گرفته است. تمامی اندازه گیری ها، در حضور معرف 4- آمینو آنتی پیرین و پتاسیم فری سیانید، به وسیله طیف نگاری ماوراء بنفش انجام شده است. همچنین بررسی حذف آلاینده فنل از آب در چهار آزمایش جداگانه بر روی میوه، ریشه و خاکستر این دو انجام و شرایط بهینه برای هرکدام به دست آمده است. نتایج ارائه شده به صورت میانگین، حاصل تکرار کلیه آزمایشها در سه نوبت می باشد و طبق نتایج آن، میوه گیاه زیره در غلظت اولیه فنل 1/mg 150، در شرایط 8= pH و تماس 120 دقیقه با مقدار جاذب g 8/0 بیشترین راندمان جذب را نشان می دهد. در حالیکه بهترین راندمان جذب برای خاکستر آن، در غلظت اولیه فنل mg/1 200 و 6= pH در مدت تماس 120 دقیقه و حضور جاذب g11بدست آمده است.

    کلیدواژگان: جذب آلاینده، فنل، جذب، میوه گیاه زیره، خاکستر
  • فائزه چهرآذر، مهرداد نهاوندچی، جهان بخش بالیست *، محمد جواد امیری صفحات 659-672

    بسیاری از جوامع و کشور های کوهستانی (دارای کوهستان) در دنیا، اکوتوریسم در این مناطق را توسعه داده اند. هدف از انجام این پژوهش ارزیابی توان و مدیریت گردشگری در مناطق کوهستانی شهرستان همدان می باشد. برای این منظور از نرم افزار ARC GIS 9. 3 و مدل فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) استفاده شده است. در ابتدا لایه های اطلاعاتی و معیار های مورد نظر تعیین و گردآوری شدند. پس از آن پارامترها بر اساس مدل اکولوژیکی مخدوم طبقه بندی شدند. سپس با روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی AHP با استفاده از نرم افزار Expert choice به پارامترها وزن داده شد. در مرحله بعد پارامترها با منطق فازی در محیط GIS استاندارد سازی شدند. سپس آن لایه ها در ارزش های بدست آمده از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی ضرب گردید و لایه های اطلاعاتی با منطق GAMMA و AND روی هم گذاری شده و لایه نهایی توان استخراج شد. در نهایت نقشه قبلی حاصل از GAMMA را با نقشه حاصل از مطالعات میدانی را با استفاده از هر پنج عملگر فازی روی هم گذاری کرده و نقشه های نهایی توان گردشگری حاصل شد. نتیجه آن که منطق OR با مقایسه با وضعیت واقعی منطقه، منطقی تر به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: ارزیابی توان، گردشگری، کوهستان، شهرستان همدان، GIS
|
  • Seyed Morteza Darkhor *, Majid Shaban Pages 607-618

    The important issue of groundwater resources, understanding the characteristics of the local watershed or aquifer, identifying those that are infected and their management. In November 1395 of 8 wells sampled to assess and evaluate qualitative factors threatening groundwater resources was Yasouj. The factors measured in wells containing physical parameters (temperature, color and smell), chemical parameters (TDS, TSS, EC, pH), anion(CO3, SO4, Cl, NO3, NO) cations (K Mg Na ) heavy metals(Cd, Ag, Pb)and MTBE are. In situ pH and electrical conductivity and water temperature were measured. To measure the concentration of trace elements using atomic absorption furnace graphite concentration of anions by titration and potentiometric, concentrations of cations (Mg) using titration and Na, K by flame and measurements of MTBE by gas chromatography for was. The results of increased nitrate anion, sulfate and chloride in southern and western stations showed that the cause may be associated with the slope of the northeast to southwest and a sandy texture region. High concentrations of cations in the well of the East and Northeast region is visible in the case of potassium due, can be clay, drainage wells absorption and fertilizer in green space areas related Danstdamnh chloride concentration in the wells in the area between 94/9 and 99/2 at the station in station No. 5 is the migration of water in all wells was less than the standard set. In the case of heavy metals due to zoning maps and charts concentrations indicate the lack of ground water pollution area to the heavy metals lead and silver. The concentration of cadmium in all wells to a ratio of more than standard: μg / L> 1 is the cause of which can be washed off the streets and contaminated soil during rains, he said. In general it can be said from West to East potassium concentration, TDS, EC and from East to West nitrate concentration shows an upward trend.

    Keywords: Water Quality, Pollution Sources, Armand, Microbial Contamination
  • mohsen taheri *, pooria bay Pages 619-631

    The current process of general protection of the environment in Iran is somehow that many natural resources faces dangerous threats and even extinction. Protection of environment and natural resources, as one of three elements of sustainable development, plays a fundamental role in future developing of countries. In the meantime, wetlands are one of the richest in danger sources. Wetlands, due to their effects on preparing water, have a major role in preserving ecosystems in the region and are rich in bio-diversity from other lands from around. Whereas the increasing importance of wetlands in human life, and whereas their widespread poor management in recent years in our country, it’s necessary to observe this issue legally. This essay depend on Ramsar Convention on wetland protection and sensible use of local wetlands for communities, is seeking to critically evaluate the laws and regulations in Iranian legal system with a pathetic glance and also finally, while expressing internal deficiencies, and presenting an authentic model for wetlands protection.

    Keywords: wetland, conservation, pathology, law, optimal model
  • Hossein Mohammadi *, Akbar Yassian Pages 632-642

    In recent decades the problems of transportation in Tehran, One of the biggest problems occurred in the city, which is one of the consequences air pollution and the damage it caused to the national economy billions of rials. Research methodology Based on the study of and search a library, Statistics and calculations using data to understand how the distribution of PM2.5 pollutants emitted from vehicles. By using micro-climate model ENVI-met Influence of climatic parameters In distribution PM2.5 pollution in the areas of Vali Asr Avenue were studied. Data on the amount of pollutant PM2.5 Near Earth's surface By using diffusion coefficient formula and calculate the amount of pollutants produced Each of the different sources of energy is obtained. Distribution of PM2.5 emissions on two different days in terms of climatic conditions to 7:30 am October 29 and November 6, 2013 is analyzed and compared. The results show that the dispersion of pollutants published in Vali Asr street Between accumulation and distribution of pollutants is tangible relationship with wind speed and direction. Places where the wind speed has increased to some extent correlated with areas where there is a high concentration of pollutants. Also wind direction is guided into buildings and other obstacles After colliding with the obstacle Slowed down and increased the concentration of pollutants.

    Keywords: air pollution, pollutant PM2.5, dispersion pollutants, ENVI-met Model, Vali Asr street
  • Alireza Raoufpanah *, hamid salehi Pages 643-650

    In this study, according to airport energy consumption that is more concentrated in passenger terminals, the passenger terminal No. 1 Mehrabad Tehran Airport has been studied according to the historical and historical background. Due to the geographical conditions of Mehrabad Airport and passenger traffic, the amount of energy consumption has been calculated and due to the high consumption of energy in this terminal, part of this energy is needed. Through computing the choice was made for 2340 solar panels and 250 solar tubes. The results show that in the case of the exchange of energy with the urban electricity network, up to 35% of the electrical energy can be supplied, and in some low-energy years, it fully supplies the terminal energy, and up to 15,000 meters Cubic meters a year for the production of steam boilers for saving gas.

    Keywords: Energy consumption at the airport, zero energy building, solar energy optimal energy consumption, greenhouse gas emissions
  • Saba Abbasian, Hamidreza Safaei * Pages 651-658

    The accumulation of toxic heavy metals in the food chain is one of the main detrimental abnormalities to personal and environmental health. Phenolic compounds, which are widely used today in various sectors of the industry, are one of these water and soil pollutants. The subject of this study is the experimental study of the function of cumin and its ashes in removing contaminated pollutants from phenolic compounds in which after preparing the acetophenol solution, the parameters affecting the yield of the cumin plant as a phenol absorber, such as pH, the ratio of the adsorbent to the Phenol solution, contact time and the initial concentration of phenol have been investigated. All measurements were performed in the presence of 4-amino-antipyrene and potassium fercyanide, by the white gold spectroscopy. The effects of removing phenolic pollutants from water were also investigated in four separate tests on fruits, roots and ashes of these two in the optimal conditions for each of these cases. The presented results, on average, reflect the results of all tests repeated three times and based on the results, the cumin plant in the initial concentration of phenol 150 mg / l, with the pH = 8 and contact time of 120 minutes exhibited the highest absorption efficiency with the adsorbent value of 0.8 g. While the best absorption efficiency for its ash, obtained at a primary concentration of phenol 200 mg / l and pH = 6 during the 120 minute contact time resulted in the presence of 11g adsorbent.

    Keywords: Adsorption of pollutants, phenol, adsorption, cumin plant, ash
  • Faeeze Chehrazar, mehrdad nahavandchi, jahanbakhsh balist *, mohamad javad amiri Pages 659-672

    Many mountain communities and nations (with mountain) in the world, promote their ecotourism. The aim of this study was to assess and manage potential of tourism in mountain areas is Hamedan city. This issue is important unfortunately, in recent years the lack of attention to the environment, uncontrolled growth and things of this nature are expensive and walking ecotourism losses to the mountains of Hamadan city has arrived and cause massive disruptions in natural systems is biological. ARC GIS 9.3 software for analysis and analytic hierarchy process model (AHP) is used. The first layer information such as elevation, slope, aspect, soils, climate and vegetation were determined and collected. The parameters were classified based on ecological Makhdoom. Then by using analytic hierarchy process AHP Expert choice software using the parameters given weight. The next stage was the standardization of parameters of fuzzy logic in GIS environment. Then it layers the value obtained by multiplying the analytic hierarchy process. Finally, data layer logic GAMMA, AND they were on time and final capability layers were extracted. Visitor Survey maps from the logic of the logic SUM and OR were adjusted by comparing the actual situation seems more logical.

    Keywords: Capability evaluation, Tourism, Mountains, Hamadan City, GIS