فهرست مطالب

نشریه مطالعات ساختار و کارکرد شهری
پیاپی 4 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • پرویز آقایی ، احمد پوراحمد، سعید ضرغامی صفحات 11-26
    جهانی شدن به عنوان یکی از مهم ترین بحث های علمی قرن بیست و یکم مطرح است و شهرها در رقابت شدید با یکدیگر سعی می کنند وارد این چرخه ی جهانی شوند. جهانی شدن می تواند اثرات مثبت و منفی بسیاری را بر شهرها و علی الخصوص کلانشهرها بر جای بگذارد با توجه به پیچیدگی های نظام های شهری، ارزیابی میزان تاثیرات جهانی شدن بر یک شهر کار دشواری است و متخصصان شهری شاخص های مختلفی را بر حسب هر کدام از ابعاد جهانی شدن بیان کرده اند. در تحقیق حاضر، محققین، از پنج شاخص (جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی، حجم تجارت بین الملل، کریدورهای هوایی، تعداد بانک های خارجی و ضریب نفوذ و سرعت اینترنت) برای ارزیابی میزان ادغام کلانشهر تهران در فرایند جهانی شدن استفاده کرده اند. شاخص هایی که در تحقیق حاضر از آن استفاده شده است بر اساس شاخص هایی است که نشریه سیاست خارجی کرنی آن را ارائه داده است. روش کار توصیفی- تحلیلی و به صورت مطالعه تطبیقی است و سعی شده است تا جدیدترین آمار و اطلاعات مربوط به تهران گردآوری شود. جامعه آماری در تحقیق حاضر استان تهران می باشد و در ارزیابی هر کدام از شاخص ها، تهران را با سایر کلانشهرها قیاس کرده ایم نتایج تحقیق حاکی از آن است که تهران نتوانسته است خود را به عنوان شهر جهانی معرفی کند و کمترین شواهد جهانی شدن در آن دیده می شود این درحالی است که بسیاری از کلانشهرهای جهان در حال توسعه توانسته اند سهم خود را از تاثیرات جهانی شدن افزایش دهند و در نهایت پیشنهادهایی جهت ادغام هرچه بیشتر تهران در فرایند جهانی شدن و بهره گیری از تاثیرات مثبت آن ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، شهرهای جهانی، شاخص های جهانی شدن، شبکه شهرهای جهانی، کلانشهر تهران
  • مصطفی قدمی، میر یعقوب سید رضایی، سعید آزادی قطار صفحات 27-52
    شهرهایی که درآمد کافی نداشته باشند به از دست دادن خودمختاری و وابستگی به بودجه ملی گرایش پیدا می کنند و این امر موجبات دخالت دولت در امور متولیان شهری (شهرداری ها و شوراها) را فراهم می آورد. علاوه بر این شهرداری ها برای انجام بهتر وظایف واگذار شده به آنها و با در نظر گرفتن این نکته که خدمات ارائه شده توسط آنها مستقیما در ارتباط با مردم می باشد؛ که این امر نیز موجبات حساسیت بیشتر مردم را فراهم می آورد، نیازمند منابع درآمدی پایدار می باشند. این منابع از دوجنبه قانونی بودن و پایدار بودن حائز اهمیت فراوان می باشند. در این راستا، با توجه به اینکه یکی از سر فصل های مهم منابع درآمدی شهرداری ها، عوارض می باشد؛ هدف این تحقیق، بررسی حدود اختیارات شوراها و شهرداری ها در وضع عوارض جدید برای تامین مالی و قانونی بودن عوارض دریافتی توسط شهرداری ها پرداخته می شود. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی بوده و ابزار گردآوری اطلاعات مطالعات کتابخانه ای و بررسی اسناد و مدارک می باشد. بر اساس نتایج تحقیق، موادی از قانون شهرداری ها و قانون تشکیلات، وظایف و انتخاب شوراهای اسلامی کشور و انتخاب شهرداران و قانون موسوم به تجمیع عوارض، وضع و اخذ عوارض جدید را بر عهده شوراها و شهرداری ها گذاشته است. علاوه بر این، قانون اساسی نیز با تاکید بر اینکه شوراها یکی از ارکان تصمیم گیری و اداره امور کشور هستند بر این امر صحه گذاشته است. اما در مورد قانونی بودن عوارض دریافتی توسط شهرداری ها، تنها مورد غیر قانونی بر اساس آنچه در قوانین آمده، فروش تراکم مازاد می باشد که علاوه بر غیر قانونی بودن با مباحث توسعه پایدار نیز در تضاد می باشد.
    کلیدواژگان: شهرداری، شورای شهر، درآمدهای پایدار، اقلام درآمدی شهرداری، عوارض
  • علی شمس الدینی، سعید ملکی، محمدرضا امیری فهلیانی صفحات 53-70
    از زمان شکل گیری تمدن های انسانی تا سال1900 از هر هشت نفر، تنها یک نفر در مناطق شهری زندگی می کردند، اما در قرن حاضر، بیش از60 درصد از جمعیت جهان شهرنشین شده اند. علیرغم این رشد بی سابقه شهرنشینی، پایداری و سلامتی شهرها کاهش یافته و «کیفیت زندگی» ساکنان را تحت تاثیر قرار داده است. هدف از این پژوهش، شناسایی شاخص های پایداری شهری و بررسی میزان رضایتمندی شهروندان شهر نورآباد از سرزندگی محیط زندگی خودشان می باشد. پژوهش با استفاده از روش پیمایشی و مطالعات میدانی (تهیه پرسشنامه) در محدوده ی 3 ناحیه از شهر نورآباد ممسنی انجام گرفته و فرضیه های تحقیق بوسیله تجزیه و تحلیل آماری با نرم افزار SPSS و با بهره گیری از آزمون های خی دو و باینومیال مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفت. نتایج حاصل شده از تحقیق نشان می دهد که میزان رضایتمندی شهروندان با توجه به خروجی آزمون خی دو در سطح پائینی قرار دارد و همچنین نسبت مشاهده شده در دسترسی به مراکزی چون فضای سبز و مراکز تفریحی و ورزشی پائین است. سرزندگی و پایداری شهری تنها می تواند محصول زنجیره ای از اقدامات منطقی، هماهنگ و برنامه- محور باشد. از این رو تامین آن منوط به در جریان داشتن این اندیشه در کلیه سلسله مراتب طرح ها و برنامه ریزی شهری است.
    کلیدواژگان: ارزیابی کیفی، پایداری شهری، سرزندگی شهری، نورآباد ممسنی
  • محمد رحیم رهنما ، سلمان حیاتی صفحات 71-98
    به دنبال مسائل زیست محیطی، مبحث توسعه پایدار در سال 1987 از طریق گزارش براندلند مطرح گردید. در همین زمینه، نظریه پردازان برنامه ریزی شهری مقوله شهر پایدار و در قالب آن رشد هوشمند را در دستور کار قرار دادند. در این پژوهش، هدف؛ بررسی شاخص های رشد هوشمند شهری در شهر مشهد بر اساس سه شاخص فشردگی، زیست محیطی و دسترسی به تفکیک مناطق شهرداری می باشد. روش اصلی مورد استفاده در این پژوهش، روش توصیفی/ تحلیلی می باشد که با استفاده از تکنیک ANP انجام شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که در شاخص فشردگی که از روش های پیشنهادی تسای و مدل های هلدرن، هرفیندال و هندرسون استفاده شده، منطقه یک با امتیاز 150/0، در شاخص دسترسی به وسایل حمل و نقل همگانی و مسیرهای ویژه دوچرخه که با استفاده از روش شعاع خدمات رسانی در GIS تحلیل شده، منطقه ثامن با امتیاز 166/0 و در شاخص زیست محیطی که با استفاده از روش های مختلف در GIS مورد سنجش قرار گرفت، منطقه یازده با امتیاز 163/0 بهترین وضعیت را داشته اند. در نهایت نیز با تلفیق و تحلیل شاخص های مورد سنجش این پژوهش در مدل ANP، مشخص گردید که منطقه هشت شهرداری مشهد با امتیاز 108/0 بهترین ساختار رشد هوشمند شهری را در میان مناطق شهر مشهد داراست. همچنین با استفاده از تحلیل خود همبستگی فضایی موران در نرم افزار GeoDa مشخص گردید که میان شاخص های دسترسی و زیست محیطی در میان مناطق شهر مشهد تفاوت معنی داری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار شهری، رشد هوشمند شهری، سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS)، مدل تحلیل شبکه-ای (ANP)، شهر مشهد
  • علیرضا خواجه شاهکوهی ، غلامحسین عبدالله زاده، مسعود مدانلو جویباری صفحات 99-118
    امروزه شهرها، به ویژه شهرهای بزرگ با رشد بالای جمعیت و توسعه بی حد کالبدی مواجه هستند. آگاهی از جنبه های مثبت و منفی اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی توسعه شهری می تواند عاملی مهم در جهت رفع مشکلات و نارسایی های موجود برای نیل به رفاه اقتصادی- اجتماعی و دستیابی به توسعه پایدار باشد. بر این اساس هدف پژوهش حاضر، شناسایی سنجه های پایداری شهری و میزان رضایت مندی از پایداری محیط زندگی در سطح پنج ناحیه شهر گرگان است. بدین منظور، با استفاده از روش پیمایشی تعداد120 نمونه به صورت تصادفی ساده انتخاب و داده ها با استفاده پرسشنامه گردآوری شد. آزمون های آماری ضریب همبستگی پیرسون و کروسکال والیس نیز برای تجزیه و تحلیل داده ها مورد استفاده قرار گرفت. همچنین با بهره گیری از تکنیک تاپسیس، سطح بندی هر یک از نواحی شهر از نظر میزان رضایت مندی از دسترسی به مراکز خدمات، امنیت در سطح محله، کیفیت محیط، میزان تمایل به مشارکت، حس تعلق به محیط و اعتماد اجتماعی انجام شد. نتایج حاصل از تحقیق حاکی از آن است که در بین نواحی شهری گرگان، از نظر سنجه های پایداری و سرزندگی محیط شهری تفاوت معناداری در سطح 99 درصد وجود دارد، به گونه ای که ناحیه یک و سه و پنج در سطح مطلوب و ناحیه چهار در سطح نیمه مطلوب و نیز ناحیه دو در سطح پایینی از توسعه جای گرفته اند. جلب مشارکت شهروندان، توزیع متعادل فضای سبز و نظارت متخصصان شهری در گسترش فضایی شهر مطابق با معیارهای پایداری از پیشنهادهای این تحقیق برای سیاستگذاری است.
    کلیدواژگان: اولویت بندی، سنجه های پایداری، توسعه پایدار، نواحی شهری، گرگان
  • جمشید عینالی، احمد رومیانی * صفحات 119-136

    یکی از مفاهیم مطرح در حوزه مطالعات اجتماعی موضوع سرمایه اجتماعی است که در دهه های اخیر به عنوان یکی از مهمترین شاخصه های رشد و توسعه در هر اجتماعی مطرح است. چرا که وجود مولفه های سرمایه اجتماعی از قبیل مشارکت، آگاهی، انسجام، اعتماد، شبکه اجتماعی، نه تنها در یک جامعه توسعه را بدنبال خواهد داشت بلکه وجود این مولفه ها خود عین توسعه است. هدف از این پژوهش ارزیابی توزیع سرمایه اجتماعی در محلات شهری، شهر زنجان می باشد. نوع تحقیق کاربردی، روش مورد استفاده توصیفی- تحلیلی می باشد و برای گرد آوری داده ها از روش کتابخانه ای و میدانی (پرسشنامه، مشاهده و مصاحبه) استفاده شده است و به دنبال پاسخگویی به این سوالات می باشد 1- آیا توزیع سرمایه اجتماعی در بین مناطق چهارگانه شهر زنجان دارای تفاوت معناداری است؟ 2- کدام یک از مناطق چهارگانه شهر زنجان وضعیت بهتری به لحاظ دارا بودن سرمایه اجتماعی دارد؟ برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار های توصیفی و استنباطی (آزمون های t، فریدمن و ماتریس همبستگی) ، و مدل ویکور استفاده شده است. یافته های این پژوهش نشان می دهد که بین شاخص مورد نظر رابطه مثبت و معناداری وجود داشته به جز شاخص اعتماد اجتماعی که معنادار بودن آن در حد ضعیف ارزیابی شده است و از طرف دیگر، نتیجه حاصله از تحلیل مدل ویکور نشان میدهد که منطقه 1 و 2 شهر زنجان رتبه نخست و دوم را به خود اختصاص داده اند.

    کلیدواژگان: اولویت بندی، سرمایه اجتماعی، توسعه شهری، زنجان
  • محمود حسن زاده ، فتاح شریف زاده، غلامرضا کاظمیان صفحات 137-159
    تردیدی نیست که مدیریت صحیح یک شهر بطور پیوسته نیازمند ردیابی و شناخت عوامل منحرف کننده فعالیت ها از مسیر اجرای بهینه آنها بوده تا به تبع آن کنترل و برطرف کردن تنگناها و عوامل منحرف کننده امکان پذیر باشد. تحقیق پیش رو با هدف شناسایی مسائل اجرایی برنامه ها و فعالیت های روزمره حوزه خدمات شهری شهرداری تهران انجام شده و سوال اصلی این تحقیق عبارت است از "چه عواملی و با چه اولویتی اثربخشی اجرای برنامه های شهرداری تهران در حوزه خدمات شهری را کاهش می دهند؟". بنابراین تحقیق پیش رو به لحاظ ماهیت توصیفی- تحلیلی و به لحاظ هدف کاربردی است. ترکیب نتایج 221 پرسش نامه و 46 مصاحبه عمیق و نیمه ساختارمند در قالب مدل فرایند سلسله مراتبی (AHP) بدین ترتیب بوده است که: نارسایی های قانونی مهم ترین نارسایی در اجرای برنامه های حوزه خدمات شهری محسوب می شوند، و پس از آن سیاست های منابع انسانی، مدیریت بنگاه ها، مسائل مالی، نارسایی های حاصل از مشارکت همگانی و عدم توجه کافی به واقعیت ها در تدوین برنامه ها و اخذ تصمیمات، به ترتیب اهمیت در جایگاه دوم تا ششم مختل کننده های ارائه خدمات شهری جای می گیرند و نقش ساختار سازمانی شهرداری تهران در کاهش اثربخشی ارائه خدمات شهری رد می شود.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی، مسائل اجرایی، خدمات شهری، شهرداری تهران، مدل فرایند سلسله مراتبی
|
  • Parviz Aghaei, Ahmad Pouraham, Saeed Zarghami Pages 11-26
    Globalization is one of the most important scientific debates of the twenty-first century and Cities in fierce competition with each other try to enter the global cycle. Globalization can have positive and negative effects on many cities, especially metropolises. Due to the complexity of urban systems, an assessment of the impact of globalization on cities is difficult and urban professionals have expressed various indicators in terms of each dimension of globalization. In the present study, researchers has used the five indicators (attracting foreign direct investment, magnitude of international trade, air corridors, number of foreign banks and Internet penetration and speed rate) to assess the integration of the metropolis, Tehran, in the process of globalization. Indicators that have been used in the present study are based on Indicators that foreign policy Krny magazine has provided. The method used is descriptive - analytical in the comparative study and it is attempted to gather information on the latest statistics about Tehran. The population in this study is in Tehran province and in the evaluation of any one of the Indicators, Tehran has been compared with other metropolises. The results indicated that Tehran has failed to present itself as a global city where there is the least evidence of globalization while many metropolises in the developing world have been able to increase their share of the impact of globalization and finally, suggestions for further integration of Tehran in the globalization process and enjoying its positive effects have been offered.
    Keywords: : Globalization, Global Cities, Globalization Indicators, Global Cities Network, Tehran Metropolis
  • Mostafa Ghadami, Miryaghoub Sayed Rezaei, Saeed Azadi Pages 27-52
    The municipalities need stable revenue sources in order to carry out the task undertaken perfectly. These sources are important in two aspects, to be legality and to be satiability. Hence considering that one of the main sources of revenue for municipalities are tolls, this research will review the authority range of city councils and municipalities in setting up new tolls to get financed and review the legality of received tolls as well. The research method is descriptive-analytical and the information is gathered based on library study and documents review. Based on the result of this survey, in some clauses of the regulations of municipalities, organization, duties and election of city council members, selection of mayors and the regulations called (aggregating tolls ), enacting and receiving is the duty of councils and municipalities. Moreover, the councils are assumed the pillars of decision making and managing the country in the institution law. But the only case of illegality is the sales of building density .This is either illegal or in contradiction with the sustainable development.
    Keywords: municipality, City council, Stable revenues, Municipal revenue items, Tolls
  • Ali Shamsoddini, Saeid Maleki, Mohammad Reza Amiri Fahlyiani Pages 53-70
    From the outset of civilization to 1900 one person from each eight lived in urban areas, but now more than 60 percent of world population became urbanite. With the growth of urbanization, sustainability and health in cities declined which influenced livability of the residents. The main aim of this research is to identify urban sustainability and the rate of satisfaction in the city of Noorabad. The methodology of the research is based on the descriptive –analytical approaches. The required data and information are collected by conducting a field work to complete the designed questionnaires in the district of 3. The data were processed using SPSS and tested via different statistical models. The results revealed that accessibility to centers such as green space and recreation and sport were in low level. So livability and sustainability can be a chain outcome of logical, coordinated and plan oriented measures.
    Keywords: Qualitative evaluation, sustainability, livability, Noorabad Mamassan
  • Mohammad Rahim Rahnama, Salman Hayati Pages 71-98
    The discussion of sustainable development was proposed in 1987 by Brontland's report followed by environmental issues. In the context, urban planning theorists emphasized on the issue of sustainable city and also compact city and smart growth within it. The aim of this study was to study the indexes of urban smart growth in Mashhad city based on three compact, environmental and the access to municipality areas separation criteria. The main method used in this study was analytical-descriptive which has been done by ANP technique. Results of the study showed that in the compact method, in which suggested Tsai methods and Heldern, Herfindahl and Henderson methods, at Mashhad city were used, region one with 0.150 score in the index of availability to public transportation devices and bike lanes which was analyzed using service radius method in GIS, Samen area with 0.166 score and environmental index which was evaluated using different methods in GIS, area 11 with 0.163 have the best status. Having been combined and analyzed measurable indexes in this study in ANP model, it was finally found that area 8 of Mashhad municipality with the score of 0.108 have the best urban smart growth structure among Mashhad cities. Also, using Pearson correlation analysis in SPSS software and Moran's spatial correlational analysis in GeoDa, it was found that there is no significant difference between access and environmental indexes in the regions of Mashhad city, and there is a significant difference between development level of city areas and the indexes of smart growth in the way that they are calculated in this study at the confidence level of 99%.
    Keywords: urban sustainable development, compact city, urban smart growth, Mashhad City
  • Alireza Khajeh Shahkohi, Gholamhossein Abdollahzadeh, Masoud Modanlou Joybari Pages 99-118
    Today cities especially big cities have been faced to overpopulation growth and mass physical development. Awareness of positive and negatives aspects of economic, social and environmental of urban development can be critical factors to reduce current deficiencies and achieve socio-economic welfare and sustainable development. Therefore this research aimed to identify urban sustainability measures satisfaction of living environments among five urban areas of Gorgan. Using survey method 120 samples selected by random sampling techniques and questionnaire tools was used for data gathering. Pearson correlation test and Kruskal-Walis was used to data analysis. Moreover using TOPSIS techniques urban areas was classify based on satisfying access to service centers, local security, environment quality, participation tendency, community attachment and social trust. Results showed significant difference among urban areas based on sustainability measures and urban environment living. Areas 1, 3 and 5 are favorite situation, area 4 is in mediate and area 2 is in low position. Some recommendations such; citizen participation, balanced distribution of urban landscape and monitoring of urban experts in urban spatial expansion according to sustainability criteria and measures were provided for policy making.
    Keywords: Prioritizing, sustainability measures, Sustainable development, urban areas, Gorgan
  • Jamshid Einali, Ahmad Roumyani Pages 119-136

    One of the important topics in the field of social studies is the subject of social capital which rose as one of the main indicators of social development and growth for all communities in the recent decades. The components of social capital such as participation, knowledge, integrity, trust, social networks in the community not only lead to development but also are indicators of improvement. The aim of this study was to evaluate the level of social capital in neighborhoods of Zanjan city. The methodology of the research is based on descriptive - analytical approaches. The data were collected by conducting field work (questionnaires, interviews and observations). The research addressed three questions as is there significant difference among four sampling areas regarding to social capital? Which one of the four neighborhoods has better status of social capital? The descriptive and inferential statistics were applied to analysis the data and also VIKOR technique was used for further investigation. The findings of this study indicated that there was a significant positive correlation between the indexes except social trust which was lower. The result of Vokor technique revealed that neighborhoods 1 and 2 ranked in first and second respectively.

    Keywords: priority ranking, Social capital, urban development, Zanjan
  • Mahmood Hassanzadeh, Fattah Sharifzadeh, Gholamreza Kazemian Pages 137-159
    There is no doubt that proper managing of a city and overcoming administrative obstacles needs review the factors and variables of execution for strengthening the capabilities and reforming shortcomings. Present study aims to identify performance issues in the field of Urban Services of Tehran municipality. Identifying the activity prepares an organization moving toward excellence, the organizational diagnostician views the organization as a total system. In the field of medicine, this is considered to be holistic medicine. The main question was "what factors and with what priorities reduce the effectiveness of programs execution of Urban Services of Tehran municipality”. Statistical population was Urban Services department, the study time was 5 years ending to September of 2013 and combining the results of 221​questionnaires and 46 planned interviews in Analytical Hierarchical Process (AHP) was:The most important shortcoming in this field was legal insufficiency, once it human resource policy, Managing agencies providing services, Fiscal issues, public participation, lack of sufficient attention to the reality in decisions and plans were in the second place to the sixth disturbance in the provision of urban services.Role of the organizational structure in reducing the effectiveness of provision of urban services in Tehran rejected.
    Keywords: Prioritizing, Program Execution Disorders, Urban Services, Municipality of Tehran, Analytical Hierarchical Process (AHP)