فهرست مطالب

منابع انسانی ناجا - پیاپی 52 (تابستان 1397)

نشریه منابع انسانی ناجا
پیاپی 52 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • غلامرضا شاه محمدی، علی رستگار، حمید صادقی صفحات 9-38
    این تحقیق با هدف بررسی چالش های فنی نگهداشت سامانه حقوق ناجا و ارایه راهکار برای رفع چالش ها انجام می گیرد. در این تحقیق با توجه به نقش مراحل امکان سنجی ،نیازسنجی،طراحی ،پیاده سازی و آزمون در نگهداشت سامانه حقوق ناجا ،چالش های مراحل فوق و راهکارهای رفع چالشها احصاء گردید. این تحقیق از نظر هدف تحقیقات کاربردی و از آنجایی که نظرات افراد از طریق پرسشنامه طراحی شده در خصوص چالش های فنی نگهداشت سامانه جمع آوری می گردد از نوع پیمایشی و روش ، توصیفی می باشد و جامعه آماری تحقیق متخصصان فناوری اطلاعات معاونت نیروی انسانی ناجا و معاونت فاوا ناجا به تعداد 40نفر می باشند. نتایج این تحقیق نشان می دهد بیشترین تاثیر چالش ها ، مربوط به چالش های نیازسنجی بوده و چالش های آزمون  ، پیاده سازی و امکان سنجی و طراحی در رتبه های بعدی قرار دارند و  درمبحث راهکارهای رفع چالشها نیز به ترتیب ، راهکارهای   باز مهندسی فرایند مربوطه به محاسبات حقوق قبل از بازنویسی سامانه حقوق  ، ایجاد مخزن داده یکپارچه مبتنی بر سامانه جامع نیروی انسانی با توجه به پراکندگی داده ها در سامانه فعلی ، ارتقاء شناخت کاربران ارشد نسبت به سامانه و توانمندی های قابل انتظار از آن و فرآیندهای مرتبط به محاسبات حقوق،  تهیه فرآیندها با وابستگی کم و مستقل از ساختار سازمان  تشکیل جلسات منظم جهت اطلاع از هر گونه تغییر  و مهیا سازی شرایط آزمون نرم افزار مانند داده های دامی، تعدد کاربران و ... به عنوان موثرترین راهکارها معرفی شدند.
    کلیدواژگان: سامانه حقوق، چالش های فنی، امکان سنجی، نیازسنجی، طراحی، پیاده سازی، آزمون، راهکار
  • حشمت الله اسکندری اصل *، ایرج سلطانی، یادگار محمدی، لطف الله آباد صفحات 39-60

    رفتار شهروندی سازمانی، مجموعه ای از رفتارهای داوطلبانه و اختیاری است که بخشی از وظایف رسمی فرد نیستند و کارکنان را در وضعیتی قرار می دهند که به صورت کاملا داوطلبانه فراتر از انتظارات وظیفه و شرح شغل خود عمل نمایند و عدالت سازمانی عبارت است از اینکه با چه شیوه ای با کارکنان رفتار شود که احساس کنند به صورت عادلانه با آنها رفتار شده است که شامل ادراک از منصفانه بودن پرداخت ها و برابری در رویه های سازمانی و عادلانه بودن رفتار بین شخصی در سازمان است. عدالت سازمانی می تواند نقش بسیار مهمی در توسعه و بهبود رفتار شهروندی سازمانی داشته باشد. مقاله حاضر تاثیر رفتار سازمانی بر رفتار شهروندی سازمانی کارکنان ناجا را مورد بررسی قرار می دهد. مقاله حاضر تاثیر عدالت سازمانی بر رفتار شهروندی سازمانی کارکنان نیروی انتظامی را مورد بررسی قرار داده است. نمونه این تحقیق 103 نفر از کارکنان (کارکنان و مدیران) نیروی انتظامی  بودند که با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. روش های آماری ضریب همبستگی پیرسون و آزمون رگرسیون چند متغیری (همزمان) مورد استفاده قرار گرفتند. نتایج تحقیق نشان می دهند که عدالت سازمانی با هر یک از ابعاد مختلف رفتار شهروندی سازمانی رابطه معنی داری دارند.

    کلیدواژگان: عدالت سازمانی، عدالت توزیعی، عدالت رویه ای، عدالت مراوده ای، رفتار شهروندی سازمانی
  • ذکریا زارع *، سامان مهدوی، عباس مسعودی، مسعود قایم پناه صفحات 61-112

    به دلیل ماهیت عصری که در آن به سر می بریم تفاوت بسیاری میان سازمان های امروزی و گذشته وجود دارد. به عبارتی تغییر سازمانی برای بقا و ادامه حیات سازمان های امروزی اجتناب ناپزیر است. بنابراین هدف از انجام این پژوهش بررسی رابطه بین اثربخشی ارتباطات داخلی با پذیرش تغییر در کارکنان ناجا در شهرستان سنندج می باشد. جامعه آماری پژوهش شامل 226 نفر می باشد که بر اساس روش نمونه گیری تمام شمار و با استفاده از فرمول کوکران 110 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند که در نهایت 80 پرسشنامه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه استاندارد اثربخشی ارتباطات داخلی شالنبرگر (2009) و پرسشنامه پذیرش تغییر الوینگ (2009) بود. یافته های تحقیق نشان داد که رابطه خطی معنی داری بین اثربخشی ارتباطات داخلی با حمایت از تغییر ، تمایل به همکاری در تغییر  و پذیرش تغییر در کارکنان ناجا درشهرستان سنندج وجود دارد. همچنین تفاوت معنی داری بین مراکز انتظامی از لحاظ اثربخشی ارتباطات و پذیرش تغییر وجود ندارد.

    کلیدواژگان: اثربخشی ارتباطات، تغییر سازمانی، پذیرش تغییر، ناجا
  • حسن نظری *، محمد جعفری، احمد نوری صفحات 83-106

    هدف ازانجام این تحقیق بررسی تاثیر دوره های آموزش مجازی بر ارتقاء عملکرد کارکنان معاونت نیروی انسانی ناجا است. این تحقیق از لحاظ هدف از نوع تحقیقات کاربردی و از نظر روش گرد آوری داده ها از نوع تحقیقات توصیفی ، تحلیلی می باشد. جامعه آماری این تحقیق شامل کارکنان پایورو پیمانی  معاونت نیروی انسانی ناجا که در دوره های آموزش مجازی شرکت نموده اند. حجم نمونه آماری نیز براساس  فرمول کوکران به تعداد 137 نفر تعیین و با روش تصادفی طبقه ای به عنوان نمونه انتخاب گردیدند .ابزار جمع آوری داده ها مورد استفاده پرسشنامه محقق ساخته بوده است . همچنین برای تجزیه و تحلیل و بررسی فرضیه های تحقیق از روش های آمار استنباطی شامل آزمون t تک نمونه ای، آزمون فریدمن بهره برداری شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد فرضیه اصلی تحقیق با سطح اطمینان بالایی مورد تایید قرارگرفت. در مورد فرضیه های فرعی تحقیق نیز در خصوص فرضیه اول و دوم با سطح اطمینان بالایی آموزش های مجازی با تاثیر در افزایش دانش و نگرش آنان تایید گردید . درخصوص فرضیه سوم ، دوره های آموزش مجازی بر بعد مهارتی کارکنان معاونت نیروی انسانی تاثیر معنی داری ندارد و فرضیه فرعی سوم رد می گردد.همچنین براساس نتایج حاصل از آزمون های میانگین ، می توان گفت نظر افراد نمونه آماری مورد مطالعه بیشترین تاثیر آموزش های مجازی بر دانش کارکنان معاونت نیروی انسانی داشته است . نتایج حاصل از این تحقیق با نتایج تحقیقات داخلی و خارجی هم سو بوده است .

    کلیدواژگان: آموزش، آموزش مجازی، ارتقاء عملکرد، کارکنان معاونت نیروی انسانی ناجا
  • علی رستگار *، مهدی موسوی صفحات 107-130

    در عصر حاضر، عصر محوریت فناوری اطلاعات و ارتباطات  در تمام فعالیت ها،  سامانه های مدیریت  اطلاعات در سازمان های بزرگ اهمیت بسیاری دارند. یکی از وظایف مهم این سامانه ها فراهم کردن اطلاعات مورد نیاز برای مدیران تصمیم گیرنده است.  در این بین،  سامانه های مرتبط با حفظ و توسعه سرمایه های انسانی از اهمیت بالاتری برخوردار است.  نگارندگان در نظر دارند چالش های پیش روی هوشمندسازی سامانه جامع نیروی انسانی ناجا را به عنوان یک مولفه راهبردی  بررسی کرده و راهکارهایی برای آن ها ارایه کنند.      در این تحقیق ابتدا چالش های فراروی  هوشمندسازی سامانه جامع نیروی انسانی در دو بخش فنی و غیرفنی  شناسایی شده و سپس با رعایت مراحل روش تحقیق دلفی و طراحی پرسش نامه مربوطه و توزیع آن بین گروه خبرگان منتخب ،  نظر کارشناسان اخذ شد و پس از طی مراحل سه گانه، چالش های مهم در راه هوشمندسازی سامانه مشخص و راه کاری برای رفع هر یک پیشنهاد شد.      بر اساس نتایج حاصل از پاسخ های کارشناسان ، چالش های حوزه فنی یکی از مهم ترین چالش ها بر سر راه هوشمندسازی سامانه جامع نیروی انسانی هستند. چالش های سخت افزاری، نرم افزاری و زیرساختی همگی از اهمیتی کم وبیش یکسان برخوردار هستند و داده های آماری تفاوت قابل توجهی بین آن ها نشان نمی دهند. برخلاف چالش های فنی، در حوزه چالش های غیرفنی اختلاف تقریبا آشکاری در  اولویت بخشیدن حوزه ها در خروجی دریافت شده از گروه خبرگان دیده شد. به شکلی که ابتدا حوزه اقتصاد و پس از آن حوزه سیاست گذاری و قوانین مربوط، از دید خبرگان حایز اهمیت زیاد تلقی شده اند و البته چالش های حوزه فرهنگی اجتماعی نیز از دید ایشان، قابل توجه دانسته شده است.

    کلیدواژگان: هوش کسب و کار، هوشمند سازی، سامانه جامع، نیروی انسانی، چالش فنی، چالش غیرفنی
  • محمدحسین آزادی صفحات 131-148

    ناجا طی سال های اخیر با تقویت رویکرد اجتماعی و مشارکت جویانه در حفظ و ارتقای امنیت عمومی و محور قرار دادن مردم در برقراری امنیت اجتماعی،گام های نو وموثری برداشته است. هرچه زمینه مشارکت و افزایش نقش مردمی به خصوص پلیس افتخاری بهتر مهیا شود بازخوردهای مثبت نمایان تر خواهد شد. در این پژوهش تلاش شده است مولفه های موثر بر احساس امنیت اجتماعی با تاکید بر نقش پلیس افتخاری شناسایی شوند. روش پژوهش، توصیفی- پیمایشی، باهدف کاربردی است. جامعه آماری پژوهش را چند تن از خبرگان انتظامی فرماندهی انتظامی استان فارس تشکیل می دهند. برای تجزیه وتحلیل و دسته بندی عوامل از روش مدل سازی ساختاری تفسیری استفاده شد. عوامل موثرشناسایی شده عبارت بودند از گسترش فرهنگ قانون گرایی، افزایش همدلی در محیط های اجتماعی، افزایش آگاهی و هماهنگی جامعه با قواعد اجتماعی، تقویت جامعه پذیری مردم و نهادهای اجتماعی، نشرارزش های اجتماعی، افزایش ارتباطات مردم با پلیس، افزایش مشارکت اجتماعی، افزایش سطح رضایت مندی مردم از پلیس، کاهش آمار جرایم و مجرمان، افزایش قابلیت دسترسی به پلیس و افزایش سرعت عمل پلیس. نتایج پژوهش نشان داد که گسترش فرهنگ قانون گرایی، افزایش همدلی در محیط های اجتماعی، افزایش آگاهی و هماهنگی جامعه با قواعد اجتماعی، تقویت جامعه پذیری مردم و نهادهای اجتماعی و افزایش قابلیت دسترسی به پلیس، در سطح 1؛ نشرارزش های اجتماعی و افزایش سرعت عمل پلیس، در سطح 2؛ کاهش آمار جرایم و مجرمان، در سطح 3؛ افزایش سطح رضایت مندی مردم از پلیس، در سطح 4 و افزایش ارتباطات مردم با پلیس و افزایش مشارکت اجتماعی، در سطح 5 قرار گرفتند. این نکته حایز اهمیت است که هیچ کدام ازعوامل بررسی شده دراین پژوهش،جزءعوامل خودمختار قرارنگرفتند.

    کلیدواژگان: احساس امنیت اجتماعی، ISM، پلیس افتخاری، ف، ا، ا، فارس
|
  • Gholamreza Shahmohammadi, Ali Rastegar, Hamid Sadeghi Pages 9-38
    Given the importance of information systems in organizations, high maintenance costs of these systems and the importance of payroll system in any organization, this study aimed to survey on the technical challenges of Naja Payroll system maintenance and offering solutions to meet the challenges. In this study, according to the different stages of feasibility, needs assessment, designing, implementation and maintenance of test systems for police payroll system, challenges and solutions to meet the above challenges have been recognized. This research was applied and the research method was descriptive-survey and the sampling universe consists of 40 people of Naja manpower deputy experts and Naja ICT deputy. The sampling method was census and the data-gathering tools were questionnaire, interview and studying articles and books. For measuring questionnaire validity the researchers have used content validity which confirmed according to experts and talents opinions and the reliability of the questionnaire was 0/94 which calculated through Cronbachs Alpha formula. In terms of solutions to address challenges, respectively, related to the calculation of process engineering solutions open to rewrite the payroll system software, creating a unified data repository based on a comprehensive system of human resources with respect to the distribution of data in the current system, the full implementation phase of engineering requirements Preparation process independent of the organizational structure-hold regular meetings to inform of any changes and providing for the software test conditions such as permanent data, the number of users and  etc  were introduced as the most effective solutions.
    Keywords: Payroll System, Technical challenges, Feasibility, needs Assessment, Designing, Implementation, test, solution
  • Heshmatollah Eskandari Asl *, Iraj Soltani, Yadeghar Mohammadi, Lotfollah Abad Pages 39-60

    Organizational citizenship behavior is a collection of voluntary and optional behaviors that are not part of the formal duties of an individual and put staff in a position that works voluntarily beyond their job expectations and job descriptions and organizational justice is how to treat employees in a way that they feel they are fairly treated, including perceptions of fairness of payments and equality in organizational procedures and fairness of interpersonal behavior in an organization. Organizational justice can play an important role in the development and improvement of organizational citizenship behavior. This paper examines the effect of organizational behavior on organizational citizenship behavior of Naja employees. This article also examines the effect of organizational justice on organizational citizenship behavior of police officers. The sample size of this research includes 103 people of the police employees and managers who were selected through stratified random sampling method. Pearson correlation coefficient and multi-variable Regression test were used. The results of the research show that organizational justice has a significant relationship with any aspects of organizational citizenship behavior.

    Keywords: Organizational Justice, Distributive Justice, Procedural Justice, relational justice, Organizational Citizenship Behavior
  • Zakaria Zare *, Saman Mahdavi, Abbas Masoudi, Masoud Ghaem Panah Pages 61-112

    Due to modern nature in which we are living there is great difference among nowadays and past organizations. In other words, organizational change for survival and continuation of organization life is unavoidable. Therefore the purpose of this research was to survey on the relationship between effectiveness of internal relations and acceptance of change among Naja employees in Sanandaj town. The statistical universe of this research consists of 226 people and sample size was 110 people who were selected through Cochran formula by census method. At the end 80 questionnaires were analyzed. The tools of data collection were Shalenberg (2009) effective internal relations standard questionnaires of and Alonig (2009) acceptance of change questionnaires. The results of current research showed that there was a significant linear relationship between effective internal relations with supporting of change, tendency to cooperate for change and acceptance of change in Naja employees of Sanandaj town. Also there was not a significant relationship between disciplinary centers from the view point of effectiveness of relations and acceptance of change.

    Keywords: Effectiveness of Relations, Organizational Change, Acceptance of Change, Naja
  • Hassan Nazari *, Mohammad Jafari, Ahmad Nouri Pages 83-106

    The aim of current research was tosurvey on the effects of virtual training courses on promoting Naja manpower deputy employees performance. This research was applied and the research method was descriptive-analytical. The sampling universe of this research consists of Naja manpower deputy employees who were participated in virtual training courses. The sample size included 137 people who were selected stratified random sampling method. The tool was researcher-made questionnaire. The validity of this research determines through content validity and the reliability of the questionnaire was 0/908 which calculated through Cronbachs Alpha formula. For analyzing research hypothesis, the researchers have been used inferential statistical method including one-sample t test and Freedman test. The results indicated that the main hypothesis of this research was confirmed, in other word, the virtual training of Naja manpower deputy employees has a significant effect on their performance which have been promoted by passing the virtual courses. The secondhypothesis of this research were confirmed, in other word, there was a significant relationship between virtual training and increasing employees knowledge and attitude and third hypothesis was rejected and virtual training has no significant relationship with skill dimension of employees. And also according to results of research tests, respectively the knowledge variable (3/401), attitude variable (3/290) and skill variable have the most effect on increasing Naja manpower deputy employees knowledge. The results of this research were aligned with internal and external researches results

    Keywords: Training, Virtual training, Performance promotion, Naja manpower deputy employees
  • Ali Rastegar *, Mehdi Mousavi Pages 107-130

    In the present era, the era of information and communication technology (ICT) in all activities, information management systems in large organizations are very important. One of the important tasks of these systems is to provide the necessary information for decision makers. The information required by the managers should be collected at the maximum speed, minimum cost, and with the most accuracy and in the simplest form. Naja human resources comprehensive system is one of the largest information systems in Najawhich currently provides most comprehensive information to senior management, but due to the emergence of this application of technology in the country, it is necessary to solve some problems to reach the desired point.. In this research firstly by studying different sources and getting help from experts in the field of information and communication technology, following the Delphi research process and designing a relevant questionnaire Based on the results of expert responses, the challenges of the technical field are one of the most important challenges for the intelligence building manpower system. Hardware, Software and infrastructure`s challenges all have the same importance, there was a clear difference in the importance of knowing and prioritizing the domains in the output received from the group of experts. In the first instance, the field of economics and, subsequently the field of policy and related laws, are seen by experts as important and of course the challenges of the social and cultural field have been notable for them.

    Keywords: Business Intelligence, Intelligence Building, Comprehensive System, Human Resources, Technical Challenge, Non-Technical Challenge
  • Mohammad Hossein Azadi Pages 131-148

    In recent years beside social and participatory approach reinforcement, Naja have putted new and effective steps toward maintaining and promoting social security.The more honorary policeand people's part background prepared, the most results will be revealed. In this paper, it was tried to recognize the security sense along with honorary police contribution. The research was applied and the research method was descriptive-survey. The statistical universe of this research consists of Fars  province Police headquarter talents. For analyzing and categorizing factors, the researcherwas used interpretive structural modeling method. The main recognized factors are the expansion of law-orientation culture, increasing empathy in social milieu, harmony and awareness enhancement with social laws, people socialization and social institutions, publishing social values, increasing people relationship with police, increasing social participation, increasing people satisfaction with police, decreasing crimes and criminal’s statistics, increasing police accessibility and increasing police accuracy. The results indicated thatthe expansion of law-orientation culture,increasing empathy in social milieu, harmony and awareness enhancement with social laws, people socialization and social institutions, harmony and awareness enhancement with social laws, people socialization and social institutions and increasing police accessibility placed on first level;publishing social values,increasing police accuracy placed on second level ;decreasing crimes and criminal’s statistics located on third level ;increasing people satisfaction with police located on fourth level and increasing people relationship with police andincreasing social participation located on fifth level. Importantly, none of each analyzed factors have not located among autonomous factors

    Keywords: Social security feeling, honorary police, Fars Province