فهرست مطالب

نشریه مسائل کاربردی تعلیم و تربیت اسلامی
سال سوم شماره 6 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/04
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مریم انصاری *، محمدصادق محسنی پور صفحات 7-30
    این تحقیق با هدف بررسی دیدگاه دبیران شهر رفسنجان پیرامون شناسایی فرصت ها و تهدیدهای تربیت اخلاقی دانش آموزان انجام شد. روش تحقیق توصیفی از نوع پیمایشی بود. جامعه آماری 215 نفر از دبیران دوره متوسطه دوم بودند که 138 نفر از آن ها به روش نمونه گیری تصادفی به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار سنجش پرسش نامه محقق ساخته فرصت ها و تهدیدهای تربیت اخلاقی بود که روایی آن توسط متخصصان و کارشناسان و پایایی آن با آزمون کرونباخ مورد تایید قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی (فراوانی، درصد فراوانی، میانگین) و آمار استنباطی (نرمال بودن داده ها توسط آزمون کولموگروف اسمیرنوف و آزمون t تک متغیره) انجام شد. نتایج نشان داد که دبیران فرصت های و تهدید های تربیت اخلاقی را در سه حوزه شناختی، عاطفی و رفتاری مورد بررسی قرار دادند. در بخش فرصت ها درجنبه شناختی تقویت قدرت تحلیل و ارزیابی مفاهیم ارزش ها و فضایل اخلاقی، به کارگیری شیوه های آموزشی اثربخش، در جنبه عاطفی تقویت تعاملات عاطفی دانش آموزان با معلمان و والدین و درجنبه رفتاری تقویت تمایل به کسب ارزش های اخلاقی و بهبود شیوه های تربیتی مدیران، دبیران، مربیان پرورشی و والدین را مد نظر قرار دادند. در بخش تهدیدها در جنبه شناختی، عملکرد ضعیف معلمان، مربیان و نهادهای خارج از مدرسه و ایجاد شکاف میان شیوه های تربیتی نهادهای تربیتی، در جنبه عاطفی کاهش تعاملات عاطفی و اخلاقی مثبت و سازنده بین دانش آموزان با اعضای خانواده و معلمان و در جنبه رفتاری نیز کم توجهی به تربیت اخلاقی و تاکید زیاد بر تربیت شناختی به ویژه پیشرفت تحصیلی مورد توجه قرار دادند.
    کلیدواژگان: فرصت ها، تهدیدها، تربیت اخلاقی، دبیران و نظام آموزشگاهی
  • سعید بدخشان* ، کامران جباری صفحات 31-48
    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش های پیش دبستانی مکتب القرآن در مقایسه با آموزش های پیش دبستانی سایر مراکز در زمینه مهارت های اجتماعی بوده است. روش پژوهش توصیفی از نوع پس رویدادی و از نظر هدف، کاربردی بود. جامعه آماری دانش آموزان پایه اول ابتدایی شهرستان میاندوآب بودند که آموزش پیش دبستانی را در مکتب القرآن و سایر مراکز پیش دبستانی گذرانده بودند. از این جامعه تعداد 280 نفر به روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسش نامه مهارت های اجتماعی کودکان پیش دبستانی (احمدی و نورانی، 1380) بود که روایی و پایایی آن مورد تایید متخصصان قرار گرفته است. داده های حاصل توسط آزمون تی مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های حاصل نشان داد که بین آموزش مکتب القرآن و بخشی از مهارت های اجتماعی دانش آموزان رابطه معناداری وجود دارد. بدین معنی که دانش آموزانی که آموزش های پیش دبستانی را در مکتب القرآن گذارنده بودند در مقایسه با دانش آموزانی که آموزش پیش دبستانی را در سایر مراکز آموزشی گذارنده بودند، در میزان راستگویی، اعتماد به نفس و نحوه ارتباط با خواهران و برادران و همسالان خود در سطح بالاتری قرار داشتند و تفاوت این دو گروه در این ویژگی ها معنادار بود. در حالی که در سایر مهارت های اجتماعی مورد مطالعه مثل حساسیت و زودرنجی، نشاط و تخیل تفاوت معناداری میان دو گروه مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: مکتب القرآن، آموزش پیش دبستانی، مهارت اجتماعی، دانش آموزان
  • ابوالفضل علی آبادی، جهانگیر مسعودی *، ابوالفضل غفاری، حسین باغگلی صفحات 49-88
    هدف پژوهش حاضر تبیین ابعاد و مولفه های رویکرد کثرت گرایی دینی- فقهی، ارتباط و تاثیرات آن بر فضای تربیت دینی است. این تحقیق از نوع توصیفی-تفسیری است که مبتنی بر روش تحلیل فلسفی است. جامعه تحلیل شامل سه بخش: متون، اسناد مرتبط با تکثر دینی، فقه اسلامی و تعلیم و تربیت دینی بوده است. پس از تحلیل و بررسی متون و استحصال نظریه تکثر فقهی به عنوان موجه ترین رویکرد، به مقایسه تطبیقی تقابل های دوگانه تکثرگرایی دینی-انحصارگرایی دینی و فقه مخطئه-فقه مصوبه و سپس، به استخراج لوازم و اقتضائات آن ها در تربیت دینی به شیوه استنباطی پرداخته شده است. دلالت های استخراجی رویکرد تکثرگرایی موجه برای تربیت دینی در سه بخش کلاس، مربی و فراگیر عبارتند از: کلاس: داشتن کلاس راحت و بدون دغدغه برای ابراز عقیده، فضای چند صدایی قانونمند و رشد خلاقیت پروری در کلاس، برنامه های درسی مشارکتی و بدون تبعیض، مربی: داشتن نگاه باز و چندمنظری، تمرکز بر بطن و فحوای متون، به کارگیری شیوه استنباط عقلانی در تدریس، داشتن شیوه دموکراتیک و احتراز از تحمیل و تلقین، فراگیر: فراخ اندیشی و توسعه ذهنی فراگیران، تعامل بازتر در مواجهه با پیروان سایر ادیان و دیدگاه ها، همچنین تقویت ظرفیت های انتقادگرایی، تحلیل گری و قضاوت در فراگیران. در ادامه با نقد و مقایسه رویکردهای انحصارگرایی دینی و تکثرگرایی تند لیبرالی، "تکثرگرایی معتدل" براساس الگوی فقه اسلامی به عنوان "رویکرد موجه" برای تربیت دینی پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: تکثر گرایی موجه، انحصارگرایی، تخطئه، تصویب، تربیت دینی
  • حسنعلی گرمابی * صفحات 89-120
    پژوهش حاضر با هدف ارائه چارچوب محتوایی برنامه اقتصاد مقاومتی و با تمرکز بر رهنمودهای مقام معظم رهبری برای ورود به برنامه درسی ملی در حوزه های یادگیری ذیربط انجام شده است. این پژوهش از نوع کاربردی است که برای انجام آن از روش های تحلیل محتوای کیفی و پیمایشی استفاده شده است. جامعه پژوهشی شامل منابع مطالعاتی و صاحب نظران حوزه اقتصاد مقاومتی بوده که به طور هدفمند انتخاب گردید. تجزیه و تحلیل اطلاعات حاصل با روش تحلیل کیفی و شاخص های آمار توصیفی انجام شده است. یافته های پژوهش چارچوب محتوایی برنامه اقتصاد مقاومتی برای ورود به برنامه های درسی نظام آموزش و پرورش جمهوری اسلامی ایران است که در این چارچوب ماهیت سه عنصر برنامه درسی یعنی هدف، محتوا و سازماندهی محتوا مشخص گردیده است. در عنصر هدف ابتدا 13 عنوان هدف کلی تعیین شد. سپس براساس آن ها اهداف جزئی دوره های سه ساله تحصیلی مشخص گردید. در عنصر محتوا سرفصل ها و رئوس کلیدی مطالب مربوط به آموزش اقتصاد مقاومتی تعیین و در بخش سازماندهی محتوا نیز روش های ساده به دشوار، نزدیک به دور، عینی به ذهنی و مارپیچی بین دوره های سه ساله تحصیلی به شکل عمودی پیشنهاد گردید. در نهایت نیز محتوای هرکدام از دوره های سه ساله تحصیلی با استفاده از روش سازماندهی چند رشته ای بین حوزه های یادگیری پیشنهاد شد.
    کلیدواژگان: چارچوب محتوایی، اقتصاد مقاومتی، برنامه درسی ملی، مقام معظم رهبری، حوزه های یادگیری
  • زهره متقی، حسنعلی بختیار نصرآبادی *، محمد نجفی، مهدی امام جمعه صفحات 121-148
    هدف این پژوهش بررسی مبانی معرفت شناسی حکمت متعالیه به منظور استخراج کارکردهای آن در تربیت زیبایی شناختی به عنوان یک شیوه آموزشی کارآمد در حوزه یادگیری فرهنگ و هنر است. فرضیه حاکم بر این تحلیل مبتنی بر این نکته است که تربیت زیبایی شناختی با بهره گیری از کارکردهای شناختی هنر، نقشی تاثیرگذار در ارتقاء حیطه شناختی و بهبود جریان یاددهی و یادگیری داشته و این قابلیت براساس مبانی معرفت شناسی ملاصدرا قابل اثبات است. این پژوهش با رویکرد کیفی و روش توصیفی - تحلیلی انجام شده است. جامعه تحلیلی منابع اطلاعاتی دسته اول و دوم مرتبط با موضوع تحقیق بوده که ابتدا شناسایی و سپس به صورت هدفمند و عمیق مطالعه و به طور مستمر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته های پژوهش نشان می دهد براساس مبانی معرفت شناسی حکمت متعالیه از قبیل ارتباط بین فاعل شناسا و متعلق شناخت در ایجاد و تکوین دانش، تنوع در ابزارهای کسب شناخت و وحدت در عین کثرت، فرصت های متنوعی برای شناخت از جمله آموزش و کسب معرفت در بافت زیبایی و هنر وجود دارد. توسعه تربیت زیبایی شناختی به عنوان روشی کارآمد به تامین انگیزه درونی و طراحی تجربه مفهومی (ایجاد موقعیت های متنوع یادگیری) ، نیل به سواد زیباشناختی و مهارت واکاوی معنا، پرورش تفکر نقاد و استکمال بعد عقلانی منجر خواهد شد.
    کلیدواژگان: معرفت شناسی حکمت متعالیه، تربیت زیبایی شناختی، حوزه یادگیری فرهنگ و هنر
  • سیدمنصور مرعشی *، جعفر چراغیان، مسعود صفایی مقدم، پروانه ولوی صفحات 149-186
    هدف از این پژوهش بررسی تحلیلی و تطبیقی اندیشه لیپمن به عنوان بنیانگذار فبک با اندیشه علامه طباطبایی در زمینه تفکر اجتماعی و کشف اشتراکات و افتراقات میان آن ها جهت استفاده هر چه بهتر از فبک درآموزش فلسفه برای کودکان در نظام تربیت رسمی و عمومی است. جامعه تحلیلی این پژوهش شامل کلیه آثار، اسناد و پایگاه های اطلاعاتی مرتبط با موضوع تفکر اجتماعی در آراء لیپمن و علامه طباطبایی بوده که ابتدا شناسایی، سپس به صورت هدفمند و عمیق مورد مطالعه گرفتند. سپس داده های حاصل با روش تحلیلی- استنباطی و تطبیقی به طور پیوسته همزمان با جمع آوری داده ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های حاصل حاکی از آن است که لیپمن و علامه طباطبایی در خصوص "توجه به فردیت در ضمن پذیرش شان اجتماعی" "باور به جایگاه تفکر و عقلانیت در تعاملات اجتماعی" و "توجه به امر گفتگو" با هم اشتراک نظر دارند. افتراقات میان این دو اندیشمند شامل "روش محوری در اندیشه لیپمن در مقابل محتوامحوری در اندیشه علامه" و "مرجعیت تفکر نزد لیپمن و ایمان نزد علامه طباطبایی" است. استلزامات حاصل از این پژوهش، تلاش در جهت توسعه فضای گفتگو محور در تعلیم و تربیت و همچنین خودداری از بستن فضای اندیشه و تفکر می باشد.
    کلیدواژگان: تفکر اجتماعی، علامه طباطبایی، ماتیو لیپمن، برنامه آموزش فلسفه برای کودکان
|
  • Maryam Ansari *, Mohammad Sadegh MohseniPour Pages 7-30
    The present research sought to identify opportunities and threats of moral education in high schools from teachers’ perspective in Rafsanjan. The research method of this descriptive study was survey. The population of the study comprised 215 high school teachers from among them 138 individuals were selected by using random sampling. The instrument included a self-devised questionnaire on opportunities and threats of moral education. The validity of the questionnaire was approved by experts and its internal consistency was confirmed by Cronbach’s alpha test. The obtained data were analyzed using descriptive (frequency, percentage, and mean) and inferential (Kolmogorov-Smirnov test and univariate t-test) statistics. Teachers examined the opportunities and threats of moral education from three angles, i.e., cognitive, affective, and behavioral domains. Accordingly, the opportunities of moral education are: a) cognitive domain: promoting students’ ability to analyze and evaluate moral concepts, values, and merits; and the use of effective educational practices by educators; b) affective domain: improving students’ emotional interaction with teachers and parents; c) behavioral domain: promoting inclination toward gaining moral values; and improving the practices of school principals, teachers, assistants, and parents. Furthermore, according to the results, from teachers’ viewpoint threats of moral education are: a) cognitive domain: poor performance of teachers, assistants, and institutions outside of the school; and the gap between educational institutions and the family with regard to moral education; b) affective domain: decline in positive and constructive emotional and moral interaction between students, members of the family, and teachers; c) behavioral domain: little attention to moral education; and placing too much emphasis on academic achievement.
    Keywords: opportunities, threats, moral education, teachers, school system
  • Saeed Badakhshan *, Kamran Jabbari Pages 31-48
    The present study was carried out to compare the effectiveness of Maktabalquran educational programs and those of regular preschools in terms of promoting children’s social skills. This descriptive, applied research had a retrospective design. The statistical population of the study comprised all first graders who had attended Maktabalquran or regular preschools in Miandoab from among them 280 students were selected via random multi-stage sampling method. The instrument included Preschoolers Social Skills Questionnaire (Ahmadi and Nourani, 2001). The validity of the questionnaire was approved by experts and its reliability was confirmed by Cronbach’s alpha test. The obtained data were analyzed by independent samples t-test. The results showed that students who had attended Maktabalquran preschools had an advantage over their counterparts in regular preschools in social skills components such as honesty, self-confidence, and relationship with siblings and peers. Nevertheless, no significant difference was observed between the two groups in other components of social skills such as sensitivity, irritability, happiness, and imagination.
    Keywords: Maktabalquran, preschool educations, social skills, students
  • Abolfazl Aliabadi , Jahangir Masoudi *, Abolfazl Ghaffari , Hossein Baghgoli Pages 49-88
    The purpose of the present study was to explain the dimensions and components of religious-jurisprudential pluralism and to identify its impacts on religious educational settings. This descriptive-interpretive research was based on philosophical analysis. The statistical population of the study consisted of texts and documents related to religious pluralism, Islamic jurisprudence, and religious education. After interpretively analyzing the texts and identifying jurisprudential pluralism as the most justifiable approach, a cross-comparison was undertaken between opposing paradigms of religious pluralism vs. religious exclusivism and mukhti'a vs. musawwiba jurisprudence in order to extract their implications for religious education. The implications of jurisprudential pluralism for religious education include three components of classroom, instructors, and learners: a) Classroom: comfortable environment where each student feels safe in expressing his viewpoints, lawful, multivoiced settings, promoting creativity in the classroom, collaborative curriculum, educational justice and avoiding prejudice and discrimination in the classroom; b) Instructors: having a liberal and multi-perspective view, focusing on the essence of texts, using rational inference in teaching, using a democratic approach to teaching, avoiding imposing values and beliefs and avoiding inculcation of ideas; c) Learners: fostering broad-mindedness among students, mental development of learners, free interaction with followers of other religions and tolerance of those with different beliefs, promoting constructive criticism among learners, and enhancing learners’ critical thinking. Ultimately, by criticizing and comparing religious exclusivism and liberal pluralism, "moderate pluralism" which is based on Islamic jurisprudence model was proposed as a justifiable approach to religious education.
    Keywords: jurisprudential pluralism, religious exclusivism, fallibility (takhti'a), infallibility or factivity (taswib), religious education
  • Hassanali Garmabi * Pages 89-120
    This study intended to design resistance economy content framework to be included in the learning areas of the national primary and secondary curricula based on the guidelines of Islamic Revolution Leader Ayatollah Khamenei. This is an applied research which was carried out through qualitative content analysis and survey methods. The population of the study comprised related documents and resistance economy experts that were selected via purposive sampling. Data analysis was undertaken by qualitative analysis and descriptive statistics. Findings of the research provided resistance economy content framework to be included in the national curricula. Within this framework, the nature of three components, i.e., objectives, content and organization of content, was identified. For the objectives component, 13 general objectives were first identified in terms of competencies and then detailed objectives related to three-year stages of primary and secondary education were specified. The content element contained a topical outline identifying major resistance economy content areas to be covered in the courses. As to the organization of content, it is suggested that content areas be organized between three-year stages of education based on a combination of vertical methods of content organization such as easy to difficult, distanced to close, objective to subjective, and spiral. And finally multidisciplinary organization of content has been proposed for horizontal organization of content areas in each of the three-year stages of education.
    Keywords: content framework, resistance economy, national curriculum, Islamic Revolution Leader Ayatollah Khamenei, learning areas
  • Zohreh Mottaghi , Hassanali Bakhtiar Nasrabadi *, Mohammad Najafi , Seyyed Mahdi Emamjomeh Pages 121-148
    The current study is aimed at examining the epistemological foundations of Transcendent Theosophy in order to extract its implications for aesthetic education as an effective educational method in cultural and art domains. The prevailing hypothesis of this analysis is based on the fact that aesthetic education plays an effective role in promoting the cognitive domain and improving teaching-learning process through applying cognitive functions of art. Such capacity can be proven based on Mulla Sadra's epistemological foundations. This qualitative research utilized a descriptive and analytical method. The statistical population of the study comprised primary and secondary sources related to the subject of the research, which were first identified and then studied purposefully and thoroughly and finally were continually analyzed. The findings of the research indicated that based on the epistemological foundations of Transcendent Theosophy including the relationship between agent and object of knowledge in the creation and formation of knowledge, variety in the means of gaining cognition and unity in multiplicity, there are various opportunities for cognition such as education and acquiring knowledge in the context of beauty and art. The development of aesthetic education as an efficient method will lead to the provision of intrinsic motivation and design of the conceptual experience (creating diverse learning situations), aesthetic literacy and the skill of analyzing meaning, the development of critical thinking, and the perfection of rational dimension.
    Keywords: epistemology of Transcendent Theosophy, aesthetic education, cultural, arts learning domains
  • Seyyed Mansour Marashi *, Jafar Cheraghian , Masoud Safaei Moghaddam , Parvaneh Valavi Pages 149-186
    The purpose of this research was to compare and analyze views of Matthew Lipman, as the originator of P4C, and those of Allameh Tabataba'i on social thinking and to discover commonalities and differences between them in order to make the best use of P4C in the formal and public education system of the Islamic Republic of Iran. The statistical population of the study comprised all works, documents and databases containing Allameh Tabataba'i and Lipman’s views on social thinking. These sources were first identified and then studied purposefully and thoroughly. Next, the obtained data were analyzed through analytical-inferential-comparative methods and this was continuously and simultaneously carried out with data collection. The findings indicated that Lipman and Allameh Tabataba'i have similar perspectives on "attention to individuality while accepting social dignity", "belief in prominent position of thinking and rationality in social interactions", "focus on dialogues" and "rejection of moral relativism". Differences between these two thinkers include "placing great emphasis on method of enquiry by Lipman versus giving great importance to gaining knowledge by Allameh" and "dominance of thinking in Lipman’s paradigm and faith in that of Allameh". The implications of this research are to strive for the promotion of a dialogue-based approach to education and to avoid impeding critical and free thinking.
    Keywords: thinking, social thinking, Allameh Tabataba'i, Matthew Lipman, Philosophy for Children