فهرست مطالب

مسائل کاربردی تعلیم و تربیت اسلامی - سال هشتم شماره 27 (تابستان 1402)

نشریه مسائل کاربردی تعلیم و تربیت اسلامی
سال هشتم شماره 27 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • افروغ سادات افتخاری شهری، حسین مومنی مهموئی*، احمد اکبری، علی اکبر عجم صفحات 7-28
    هدف

    سواد دینی معلمان از شاخص های مهم در تربیت دینی فراگیران است از این رو هدف پژوهش حاضر بررسی مولفه های سواد دینی معلمان است.

    روش

    رویکرد پژوهش حاضر کیفی و روش آن مرور سیستماتیک براساس مدل رایت و همکاران (2007) است. جامعه پژوهش، متشکل از 143 مقاله درباره مولفه های سواد دینی معلمان است که بین سال های 2011  تا 2022 میلادی در مجلات علمی معتبر ارایه شده اند. نمونه پژوهش شامل 30 مقاله است که به صورت هدفمند جمع آوری  و براساس پایش موضوعی داده ها انتخاب شده اند. داده های پژوهش از تحلیل کیفی اسناد مورد مطالعه، گردآوری شده اند.

    یافته ها

    بر اساس تجزیه و تحلیل داده ها، مولفه های سواد دینی معلمان در 4 محور و  56 عامل طبقه بندی شدند. این محورها شامل محورشناختی - دانشی در آموزش دین (مشتمل بر عوامل تخصصی و حرفه ای معلمان در زمینه دین و سواد دینی)، محور عاطفی- نگرشی در آموزش دین (مشتمل بر عوامل نگرشی در زمینه دین و تربیت دینی)، محور رویه ای - راهبردی در آموزش دین (مشتمل بر عوامل رویه ای معلم در تربیت دینی فراگیران) و بعد ارتباطی و تعاملی در آموزش دین (مشتمل بر عوامل ارتباطی معلم در زمینه دین و تعاملات او در زمینه مسایل دینی) می باشد.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته ها می توان نتیجه گرفت سواد دینی معلمان در تربیت دینی فراگیران علاوه بر شاخص های شناختی و تخصصی به عوامل مختلفی چون ابعاد عاطفی و نگرشی، رویه ای، ارتباطی و تعاملی وابسته است.

    کلیدواژگان: مولفه، سواد دینی، معلم، مرور سیستماتیک
  • مرضیه احمدی، مسلم صالحی*، مژگان امیریان زاده، عبادالله احمدی صفحات 29-50
    هدف

    فرهنگ برنامه ریزی در مدرسه و دستیابی به اهداف و ماموریت های از پیش تعیین شده بعنوان پایه ای برای مدیریت مدرسه محوری  است. پژوهش حاضر با هدف، اثربخشی الگوی مدیریت مدرسه محوری و شرایط محیطی بر عملکرد محتوای آموزشی دانش آموزان با نقش تعدیلگری ارزش های اخلاقی انجام شد.

    روش

    روش پژوهش رویکرد آمیخته - اکتشافی (کیفی و کمی) است. در مرحله کیفی با استفاده از تحلیل مضمون مقوله ها، عوامل اصلی و فرعی الگوی مدیریت مدرسه محوری استخراج گردید. همچنین در مرحله کمی تحقیق از روش توصیفی- پیمایشی استفاده شد. ابزار گردآوری اطلاعات در مرحله کیفی مصاحبه نیمه ساختاریافته بود. در مرحله کمی پرسشنامه در راستای مولفه های تحقیق به صورت محقق ساخته طراحی گردید (107 گویه) که با استفاده از طیف 5 گزینه ای لیکرت مورد سنجش قرار گرفت. جامعه آماری در بخش کیفی، شامل 12 نفر از ذینفعان در آموزش و پرورش استان فارس (مدیران، معاونین، معلمان و سایر پرسنل مدارس) می باشد. همچنین نمونه گیری به شیوه اشباع و هدفمند انجام شد. جامعه آماری مرحله کمی تحقیق شامل مدیران، معاونین، معلمان و سایر پرسنل مدارس آموزش و پرورش استان فارس بود و تعداد نمونه آماری با استفاده از جدول کرجسی و مورگان (1970) بدست آمد، که برابر با 382 نفر می باشد. نمونه گیری در این بخش به صورت خوشه ای چند مرحله ای انجام شد. تحلیل سوالات تحقیق با استفاده از نرم افزار  Smart-PLS3انجام شد

    یافته ها

     نتایج پژوهش نشان داد، ارزش های اخلاقی بر عملکرد محتوای آموزشی دانش آموزان تاثیر مثبتی می گذارد. همچنین، شرایط محیطی و مدیریت مدرسه محوری بر عملکرد محتوای آموزشی دانش آموزان نیز تاثیر مثبت و معناداری دارد.

    نتیجه گیری

    نتیجه این که ارزش های اخلاقی باعث افزایش تاثیر شرایط محیطی بر عملکرد محتوای آموزشی دانش آموزان وکاهش تاثیر مدیریت مدرسه محوری بر عملکرد محتوای آموزشی دانش آموزان می گردد. علاوه بر این سطح برازش کلی مدل در حد قوی و قابل قبول (381/0=.GOF) بدست آمد.

    کلیدواژگان: اثر بخشی، مدیریت مدرسه محوری، شرایط محیطی، عملکرد محتوای آموزشی، ارزش های اخلاقی
  • محمدحسین بهرامی صفحات 51-80
    هدف

     از اجرای پژوهش حاضر، احصاء تجارب زیسته دانش آموزان دختر مقطع متوسطه از چالش کشف حجاب در مسیر مدرسه بود.

    روش

     روش پژوهش؛ مبتنی بر رویکرد کیفی و روش پدیدارشناسی از نوع توصیفی بود. برای گردآوری داده ها، از مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده و برای تحلیل داده های پژوهش، از تحلیل مضمون بهره گرفته شد.

    یافته ها

    در این مطالعه، ده مضمون کلی در سه بعد محوری شامل برداشت ناصواب ارزش حجاب، دستاویز نمودن ارزش حجاب و القاء تفکر حجاب مانع آزادی جای گرفتند. همچنین ابعاد زمینه های فرهنگی، اجتماعی و شخصی و خانوادگی مبتنی بر تسهیل پدیده حجاب و ابعاد درک شدن به جای طرد شدن، عدم تبیین و روشن نگری مطلوب و مغفول بودن الگو های عملی و شعارزدگی مبتنی بر بازدارنده بودن پدیده حجاب شناسایی شد.

    نتیجه گیری

     بر اساس یافته های این پژوهش می توان استنتاج نمود که مواجهه با چالش کشف حجاب دانش آموزان در مسیر مدرسه مستلزم تغییر نگاه دستگاه های اجرایی به مقوله حجاب است و باید از مواضع برخورد های سطحی و شتاب زده دوری نموده و مسیر تبیین و روشن نگری را جایگزین ساخت. هم چنین نیاز است که در زمینه نیاز های واقعی دانش آموزان و نسل جوان، توسط جامع عمومی و ذینفعان، فرهنگ سازی شده و از پتانسیل نهادهای اجتماعی، آموزشی و رسانه ای و حتی سیاسی بهره گیری شود. چنانچه رویه موجود در رابطه با پدیده حجاب دانش آموزان و نسل جوان تداوم یابد و به فرایند مواجه آن کم توجهی شود؛ موجب شکاف عمیق تری در آینده نزدیک خواهد شد.

    کلیدواژگان: تجارب زیسته، دانش آموزان دختر، کشف حجاب
  • علیرضا امینی زرین*، زهرا ربانی صفحات 81-100

    هدف  این پژوهش آسیب شناسی آموزش و نهادینه سازی مفهوم حجاب و عفاف در دوره دوم ابتدایی است، که از نظر هدف کاربردی است .

    روش

    روش این پژوهش کیفی می باشد و با استفاده از راهبرد مبتنی بر نظریه داده بنیان انجام پذیرفته است. ابزار جمع آوری داده ها، مصاحبه نیمه ساختاریافته بوده و به منظور گردآوری اطلاعات، با روش نمونه گیری هدفمند و بکار گیری معیار اشباع نظری با 39 نفر از معلمان دوره ابتدایی شهر تهران، کارشناسان سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی به عنوان مشارکتکنندگان این پژوهش مصاحبه انجام شد. برای بدست آوردن اعتبار و روایی داده ها از دو روش بازبینی مشارکت کنندگان و مرور خبرگان غیر شرکت کننده در پژوهش استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها در سه مرحله کد گذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی انجام گرفت. نتایج پژوهش حاضر، نشان دهنده ی استخراج بالغ بر 298 کد باز از مصاحبه ها و نیز احصاء 50 کد محوری و 7 کد انتخابی است.

    یافته ها

    نتایج نشان دهنده آسیب های آموزشی-درسی، عرفی-اجتماعی، پرورشی- تربیتی، روانی-عاطفی، حاکمیتی-قانونی، فرهنگی-هویتی و فلسفی - اعتقادی می باشد که لازم است مورد توجه سیاستگذاران این حوزه قرار گیرد. 

    نتیجه گیری

    لازمه مواجهه با آسیب ها توجه به آسیب ها و راهکارهای احصاء شده است .

    کلیدواژگان: آسیب شناسی، حجاب، عفاف، آموزش ابتدایی، نهادینه سازی حجاب، داده بنیاد
  • مهدی قانع عزآبادی، حسین حسنی*، کاظم برزگر بفروئی صفحات 101-122
    هدف

    هدف پژوهش، تحلیل محتوای کتاب های پیام های آسمانی دوره اول و دین و زندگی دوره دوم متوسطه بر اساس مولفه های هوش اخلاقی میشل بوربا بود.

    روش

    پژوهش حاضر توصیفی و از نوع تحلیل محتوا با به کارگیری روش «آنتروپی شانون» بود. جامعه آماری، شامل 9 کتاب درسی پیام های آسمانی و دین و زندگی دوره متوسطه چاپ 1402 بود که به روش نمونه گیری سرشماری، علاوه بر متن دروس، تصاویر، جملات، شعر ها، داستان ها و آیات نیز تحلیل شد. واحد تجزیه و تحلیل متون نوشتاری، جمله بود و برای بررسی تصاویر از تحلیل مضمون استفاده شد. ابزار پژوهش، فرم وارسی مولفه های هفت گانه هوش اخلاقی نظریه بوربا بود. روایی پژوهش بر اساس دیدگاه اساتید و صاحبنظران دانشگاهی بدست آمد و و پایایی آن از طریق ضریب پایایی پی اسکات 73/0 به دست آمد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار Excel، از جدول توزیع فراوانی، درصد و ضریب اهمیت استفاده شد.

    یافته ها

    در کتاب های مورد بررسی، مولفه خویشتن داری (216/0=WJ)، از بیشترین ضریب اهمیت برخوردار است و در مراتب بعدی به ترتیب مولفه های: انصاف (188/0=WJ)، بردباری (176/0=WJ)، همدلی (164/0=WJ)، احترام (122/0=WJ)، وجدان (106/0=WJ) و مهربانی (025/0=WJ) قرار دارند. بیشترین ضریب اهمیت مولفه ها در کتاب پیام های آسمانی هفتم و دین و زندگی دهم (170/0=WJ) است و در مراتب بعدی به ترتیب کتاب های: دین و زندگی دوازدهم (167/0=WJ)، پیام های آسمانی نهم (165/0=WJ)، دین و زندگی یازدهم (164/0=WJ) و کمترین ضریب اهمیت نیز در کتاب پیام های آسمانی هشتم (162/0=WJ) است.

    نتیجه گیری

    در مجموع مولفه های هوش اخلاقی در مقایسه با یکدیگر توزیع متوازنی ندارند و کتاب های مورد بررسی در پایه های مختلف نیز به صورت نامتوازنی به مولفه ها پرداخته اند.

    کلیدواژگان: پیام های آسمانی، تحلیل محتوا، دوره متوسطه، دین و زندگی، هوش اخلاقی، آنتروپی شانون
  • محمدرضا یوسف زاده چوسری*، مصطفی رستمی، محمدجواد هراتی، افشین افضلی صفحات 123-142
    هدف

    هدف پژوهش حاضر، فراتحلیل کمی پژوهش ها پیرامون دروس معارف اسلامی دانشگاه ها  و موسسات آموزش عالی کشور بود.

    روش

    رویکرد پژوهش کمی و روش پژوهش فراتحلیل بود. جامعه آماری کلیه پژوهشهای انجام شده پیرامون دروس معارف اسلامی در بازه زمانی 1392تا 1399بود.نمونه آماری کلیه پژوهش هایی بودند که واجد شرایط مفروضات فراتحلیل کمی بودند.ابزار اندازه گیری چک لیست سنجش معیارهای مقالات واجد شرایط جهت فراتحلیل بود.برای تعیین اعتبار ابزار، چک لیست در اختیار سه نفر از متخصصان سنجش و اندازه گیری که سابقه حداقل یک پزوهش فرا تحلیل را داشتند،قرار گرفت و روایی ابزار مورد تایید قرار گرفت.  برای تحلیل سوالات از آزمون ناهمگونی مطالعات، شاخص g هگز و مدل ثابت و تصادفی استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار CMA 3 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    بر اساس نتایج آزمون ناهمگونی مطالعات، فرض صفر ناهمگونی مطالعات تایید گردید. همچنین مقدار شاخص I2 نشان دهنده اثر ناهمگونی مطالعات بر 97/33درصد از تغییرات کل بود. اندازه اثر و Z محاسبه شده برای 15 متغیر از 22 متغیر در سطح آلفا 05/0 معنادار بود. بیشترین اندازه اثر بر اساس شاخص g هگز مربوط به متغیر نگرش دینی دانشجویان ، با اندازه اثر 488/1 و پس از آن مربوط به متغیر استاد با اندازه اثر 450/1 و پس از آن ارتباط متقابل استاد دانشجو با اندازه اثر 215/1بود. اندازه اثر کلی برای همه مطالعات در مدل ثابت و تصادفی در سطح متوسط بود که بیانگر ارتباط متغیرها با اثربخشی دروس معارف بود.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج پژوهش، سه عامل نگرش دینی، استاد و ارتباط متقابل استاد و دانشجو بیشترین اندازه اثر را در اثربخشی این دروس دارا بودند.لذا بر اساس نتایج فراتحلیل و با تمسک بر عوامل  شناسایی  شده  مرتبط با اثربخشی برنامه درسی دروس معارف اسلامی،ضرورت باز اندیشی و تحول دربرنامه درسی دروس معارف اسلامی باید همواره یکی از دغدغه های اصلی سیاست گذاران و طراحان برنامه درسی معارف اسلامی باشد.

    کلیدواژگان: دروس معارف اسلامی، پژوهش ها، اثربخشی، فراتحلیل
|
  • Afroogh Sadat Eftekhari Shahri, Hossein Momeni Mahmooni*, Ahmad Akbari, AliAkbar Ajam Pages 7-28
    Objective

    The religious literacy of teachers is one of the important indicators in the religious education of learners, therefore the purpose of the present study is to investigate the components of religious literacy of teachers.

    Method

    The approach of the current research is qualitative and its method is a systematic review based on the model of Wright et al. (2007). The research community consists of 143 articles about the components of teachers' religious literacy that were presented in reputable scientific journals between 2011 and 2022. The research sample includes 30 articles that were purposefully collected and selected based on thematic data monitoring. The research data were collected from the qualitative analysis of the studied documents.

    Findings

    Based on data analysis, the components of teachers' religious literacy were classified into 4 axes and 56 factors. These axes include the cognitive-knowledge axis in religious education (including the specialized and professional factors of teachers in the field of religion and religious literacy), the emotional-attitudinal axis in religious education (including attitudinal factors in the field of religion and religious education), the procedural axis E- There is a strategy in religious education (including the teacher's procedural factors in the religious education of learners) and a communicative and interactive dimension in religious education (including the teacher's communication factors in the field of religion and his interactions in the field of religious issues).

    Conclusion

    According to the findings, it can be concluded that the religious literacy of teachers in the religious education of learners is dependent on various factors such as emotional and attitudinal, procedural, communicative and interactive dimensions in addition to cognitive and specialized indicators.

    Keywords: component, religious literacy, teacher, systematic review
  • Marzieh Ahmadi, Moslim Salehi*, Mojgan Amirianzadeh, Ebadullah Ahmadi Pages 29-50
    Objective

    The culture of planning in schools and achievement of predetermined goals and missions serve as the foundation for school-centered management. This research aimed at examining the effectiveness of the school-centered management model and environmental conditions on students’ academic performance, with the moderating role of ethical values.

    Method

    The research method employed an exploratory mixed methods approach, incorporating both qualitative and quantitative elements. In the qualitative phase, the main and sub-factors of the school-centered management model were extracted using thematic analysis. Additionally, the quantitative phase utilized a descriptive-survey method. The data collection instrument in the qualitative phase consisted of semi-structured interviews. In the quantitative phase, a researcher-developed questionnaire was designed based on the research components, comprising 107 items measured on a 5-point Likert scale. The qualitative sample included 12 beneficiaries in the education system of Fars province, including managers, deputies, teachers, and other school staff. The sampling method was purposive and saturated. The statistical population in the quantitative phase consisted of managers, deputies, teachers, and other school staff in the education system of Fars province, and the sample size was determined using Krejcie and Morgan’s table (1970), amounting to 382 participants. Clustered multi-stage sampling was employed in this section.

    Finding

    The research questions were analyzed using Smart-PLS3 software. The results of the study indicated that ethical values have a positive impact on the performance of students’ educational content. Moreover, environmental conditions and school-centered management significantly and positively influence the performance of students’ educational content. Ethical values enhance the impact of environmental conditions on the performance of students’ educational content while reducing the impact of school-centered management.

    Conclusion

    Furthermore, the overall model fit is strong and acceptable (GOF=0.381).

    Keywords: School-centered management, environmental conditions, academic performance, ethical values
  • MohammadHossein Bahrami Pages 51-80
    Objective

    The purpose of the current research was to evaluate the lived experiences of senior high school girls from the challenge of removing hijab on the way to school.

    Method

    it was based on qualitative approach and descriptive phenomenological method. A semi-structured interview was used to collect the data and thematic analysis was used to analyze the research data.

    Findings

    In this study, ten general themes were placed in three central dimensions, including the incorrect perception of the value of the hijab, resorting to the value of the hijab, and inducing the thinking that the hijab hinders freedom. Also, the dimensions of cultural, social and personal and family contexts based on the facilitation of the phenomenon of hijab and the dimensions of being understood instead of being rejected, the lack of explanation and the desired enlightenment as well as neglecting practical models and sloganeering based on the fact that the phenomenon of hijab is inhibiting were identified.

    Conclusion

    based on the findings of this research, it can be concluded that facing the challenge of removing hijab by students on the way to school requires a change in the view of executive bodies on hijab, and it is necessary to avoid taking superficial positions and hasty approaches. It must be replaced by explanation and enlightenment. There is also a need to create culture in the context of the real needs of students and the young generation by the general public and beneficiaries, and to use the potential of social, educational, media and even political institutions. If the existing procedure regarding the phenomenon of students’ hijab and the young generation continues and the process of facing it is neglected, It will cause a deeper gap in the near future.

    Keywords: Lived experiences, female students, discovery of hijab
  • Alireza Aminizarin*, Zahra Rabani Pages 81-100
    objective

    The purpose of this research is the pathology of teaching and institutionalizing the concept of hijab and chastity in the second grade of elementary school, which is practical in terms of purpose.

    Method

    The method of this research is qualitative and it has been carried out using a strategy based on data-based theory. The data collection tool is a semi-structured interview, and in order to collect information, an interview was conducted with 39 elementary school teachers in Tehran, experts of the Educational Research and Planning Organization, as the participants of this research, with the purposeful sampling method and using the theoretical saturation criterion. In order to obtain the reliability and validity of the data, two methods of review of participants and review of non-participating experts were used in the research. Data analysis was done in three stages: open coding, central coding and selective coding. The results of the current research show the extraction of more than 298 open codes from the interviews, as well as the statistics of 50 core codes and 7 selective codes.

    Findings

    The results show educational-curriculum, customary-social, educational-educational, psychological-emotional, governance-legal, cultural-identity and philosophical-belief harms that need to be taken into consideration by policy makers in this field.

    Keywords: Pathology, Hijab, chastity, Elementary Education, Institutionalization, Foundation data
  • Mehdi Ghane Ezzabadi, Hossain Hassani*, Kazem Barzegar Bafrooei Pages 101-122
    Objective

    This study aimed to analyze the textbooks of Heavenly Messages and Religion and Life in the secondary high school based on the components the Michel Burba’s theory of moral intelligence.

    Method

    The study was descriptive and content analysis type using ‘Shannon’s entropy’ method. The statistical population included 9 textbooks of heavenly messages and religion and life of secondary high school, published in 2023, which were analyzed using the census sampling method. In addition, the text of the lessons, pictures, sentences, poems, stories and verses were analyzed. The unit of analysis of written texts was sentences, and thematic analysis was used to examine the images. The tool of study was the verification form of the seven components of Burba’s theory of moral intelligence. The validity of the study was obtained based on the university professors’ and experts’ views, and its reliability was obtained through the Scott’s reliability coefficient, pi, equaled with 0.73. Data analysis was carried out using Excel software, and frequency distribution table, percentage, and importance coefficient were utilized.

    Findings

    In the reviewed textbooks, the component of self-discipline (WJ=0.216) had the highest importance coefficient, and followed by the components: fairness (WJ=0.188), patience (WJ=0.176), and empathy (WJ=0.164), respect (WJ=0.122), conscience (WJ=0.106), and Kindness (WJ=025), respectively. The highest importance coefficient for the components was (WJ=0.170) in the textbooks the Heavenly Messages of grade 7 and Religion and Life in grade 10, and followed by, the Religion and Life in grade 12, (WJ=167), the Heavenly Messages in grade 9, (WJ=0.165), the Religion and Life in grade 11, (WJ=0.164), had importance coefficient, and the lowest importance coefficient, (WJ=0.162), was the in the textbook the Heavenly Messages in grade 8.

    Conclusion

    In general, the components of moral intelligence do not have a balanced distribution when they are compared to each other, and the textbooks reviewed in different grades in secondary high school have also addressed these components in an imbalanced way.

    Keywords: Payamhay-e-Asemani (Heavenly Messages), content analysis, secondary high school, Din va Zendegi (Religion, Life), moral intelligence, Shannon Entropy
  • Mohammadreza Yousefzadeh*, Mostafa Rostami, MohaamadJavad Harati, Afshin Afzali Pages 123-142

    Goal: 

    The goal of this research was meta-analysis of the research results about Islamic education courses of universities and higher education institutions of the Iran.

    Method

    The research approach was quantitative and the research method was meta-analysis. The statistical population consisted of all the research conducted on Islamic education courses between 1392-1399 SH. The statistical sample was all the researches that qualified for quantitative meta-analysis assumptions. The measuring tool was the checklist of the criteria of the eligible articles for meta-analysis. To determine the validity of the tool, the checklist was given to three experts in measurement who had at least one experience in meta-analysis, and the validity of the tool was confirmed. To analyze, the questions, the heterogeneity test, Hedges g index and fixed and random model were used. The data were analyzed using CMA 3 software.

    Findings

    Based on the results of the study heterogeneity test, the null hypothesis of study heterogeneity was confirmed. Also, the I2 index showed the effect of heterogeneity of studies on 97.33% of the total changes. The effect size and Z calculated for 15 variables from 22 were significant at the alpha level of 0/05. The largest effect size based on the Hedges g index was related to the religious attitude variable with an effect size of 1/488, followed by the professors’ variable with 1/450, then the interrelation between the professor and the student with 1/215. The overall effect size for studies in the fixed and random model was at the medium level, which indicated the relationship between the variables and the effectiveness of Islamic education courses.

    Conclusion

    Based on the results, the three factors of religious attitude, professor and mutual relationship between professor and student had the greatest effect on the effectiveness of these courses. Therefore, based on the results of the meta-analysis and by insisting on the identified factors related to the effectiveness of the curriculum of Islamic education courses, the necessity of rethinking and transformation in the curriculum of Islamic education courses should always be one of the main concerns of the policy makers and designers of the Islamic education curriculum.

    Keywords: Islamic education courses, researches, effectiveness, quantitative meta-analysis