فهرست مطالب

مجله تعالی بالینی
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 18، تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ویروس پاپیلومای انسانی و سرطان زایی آنان
    محمدجعفر صفار * صفحات 1-2
    ویروس پاپیلومای انسانی از عوامل عفونی و بیماری زای شایع انسان در سطح جهان می باشند. ویروس پاپیلومای انسانی از ویروس خانوادهDNA بدون پوشش بوده که بیش از 200 نوع آن در سطح شناخته شده اند. ویروس ها ویژگی خاص انسانی و بافتی دارند. راه عمده انتقال ویروس تماس نزدیک فرد با فرد از طریق پوست با مخاط خصوصا جنسی می باشند. بر اساس توانایی ایجاد بیماری در بافت مختلف بدن به انواع پوستی و یا نوع مخاطی دسته بندی شده اند. عفونت های پوستی که به صورت انواع مختلف زگیل تظاهر می کنند سرانجام بسیار خوبی داشته و بهبودی خود به خودی دارند. اگرچه سرانجام عفونت های مخاطی نیز بسیار مناسب و اکثر موارد عفونت طی چندین ماه از بدن پاک می شوند ولی بعضی از ژنوتیپ های خاص توانایی تغییرات بدخیمی در سلول های مطبق سطوح مخاطی را داشته و سبب ایجاد بدخیمی و سرطان در هر دو جنس در اعضا تناسلی_مقعد و مخاط حلق و دهان می شوند.
    عفونت شیوع جهانی داشته و جمعیت زیادی را آلوده می سازد. در آمریکا در هر لحظه حدود 20 میلیون نفر به ویروس فوق آلوده بوده و هر سال حدود 6 میلیون مورد عفونت جدید اتفاق می افتد که طی چندین ماه نسبت قابل توجه ای از آنان از عفونت پاک می شوند. براساس تخمین مرکز کنترل و پیشگیری بیماری ها، سالیانه حدود 000/30 مورد سرطان ناشی از ویروس پاپیلومای انسانی در امریکا عارض که نزدیک دوسوم آنان در بانوان می باشد. شایع ترین سرطان وابسته به ویروس پاپیلومای انسانی سرطان دهانه رحم زنان می باشد. این ویروس از عوامل شایع سرطان دهان و حلق در هر دو جنس می باشد.
    عفونت و بیماری پوستی_مخاطی ناشی از ویروس پاپیلومای انسانی نیاز به درمان ندارد مگر: ضایعه بسیار بزرگ باشد، متعدد یا راجعه باشند، سبب تهدید حیات فرد می شوند یا آنکه سبب درد، اختلال عضو و یا از نظر زیبایی مزاحمت ایجاد کنند. برای پیشگیری از سرطان در هر دو جنس خصوصا زنان دو روش اساسی وجود دارد: الف: غربالگری منظم از ترشحات سرویکس زنان از سن 21 سالگی و پیگیری دقیق موارد تست غیرطبیعی و ب: واکسیناسیون.
    در سال 2006 واکسن ویروس پاپیلومای انسانی حاوی 4 ویروس شایع مولد سرطان زنان به صورت واکسن 4 ظرفیتی با تاییدیه سازمان غذا و دارو وارد بازار شد که قابلیت بالایی در ایجاد مقاومت برعلیه ویروس و سرطان زایی آنان گردید. اخیرا واکسن 4 ظرفیتی با افزایش پوشش بیشتر وارد بازار گردید. سن مناسب واکسن در هر دو جنس از سن 14-9 سالگی به صورت 2 یا 3 دوز می باشند. توصیه می شود که واکسیناسیون قبل از شروع هرگونه فعالیت جنسی انجام شود.
    کلیدواژگان: ويروس پاپيلوماي انساني، واکسيناسيون، سرطان زايي
  • افسردگی پدران در دوران بارداری و تاثیر آن بر روابط زوجین و سلامت کودکان: یک مطالعه مروری
    زهره شاه حسینی* ، عذرا باروج کیاکلایی ، سید حمزه حسینی ، زهرا اسماعیلی دوکی ، رضا علی محمد پور تهمتن صفحات 3-4
    افسردگی پدران در دوران بارداری باعث افزایش اختلالات روان پزشکی، اختلالات اضطرابی و اختلال در رشد و تکامل کودک شود. لذا با توجه به اهمیت سلامت روان پدران در سلامت روان کودکان، این مطالعه با هدف تاثیر افسردگی پدران در دوران بارداری بر روابط زوجین و سلامت کودکان انجام شد.
    مطالعه حاضر، مطالعه ای مروری بوده که جهت نگارش آن ابتدا با استفاده از روش MESH کلیدواژه های مرتبط استخراج شد و سپس با استفاده از کلیدواژه های فارسی افسردگی پدر، افسردگی قبل از زایمان، افسردگی پس از زایمان، کودک و یا معادل انگلیسی آن ها جستجو در بانک اطلاعاتی اینترنتی Google Scholar و به طور اختصاصی تر در پایگاه های اطلاعاتی نظیر SID،Science Direct،Web of Science ، ProQuest، PubMed، Cochrane و Springer انجام شد و مقالات مرتبط از سال 1983 تا 2018 انتخاب گردید. 95 مقاله جستجو شد و پس از بررسی خلاصه مقالات، از 70 مقاله جهت نگارش این مطالعه مروری استفاده گردید.
    نتایج مطالعات ما در این خصوص منجر به سازمان دهی یافته در دو طبقه شد: طبقه اول: تاثیر افسردگی پدران بر روابط زوجین شامل: خشم و درگیری های بین فردی زوجین، افزایش خطر ناسازگاری و احساسات منفی در روابط زناشویی، عیب جویی بیش ازحد زوجین از یکدیگر، اختلالات عاطفی_روانی زوجین و خطر نوزادکشی و طبقه دوم تاثیر افسردگی پدران بر سلامت روان کودک شامل: افزایش استرس و اضطراب کودک، مشکلات خلق وخو در کودک، مشکلات رفتاری به ویژه در کودکان پسر، رفتارهای ضداجتماعی کودک، ناآرامی و بیش فعالی و اختلالات عاطفی _روانی کودک می باشد.
    با توجه به تاثیرات منفی ناشی از افسردگی پدران در دوران بارداری، باید از سوی کارکنان بهداشتی در زمینه شناسایی پدران افسرده در دوران بارداری، به خانواده ها آموزش های لازم داده شود تا بتوان با تشخیص به موقع و درمان آن، از عواقب این اختلال بر خانواده و کودک کاست تا بتوان روابط زوجین و کیفیت زندگی را بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: افسردگی، افسردگی دوران بارداری، پدران، کودک، سلامت روان
  • عوامل موثر بر آموزش سلامت جنسی کودکان: یک مطالعه مروری
    صغری خانی* ، ژیلا گنجی ، سید نورالدین موسوی نسب ، زهرا بریمانی آبکسری صفحات 5-6
    سلامت جنسی کودکان به معنای تامین حریمی امن برای جلوگیری از سوءاستفاده جنسی و امکان رشد و تکامل جنسی طبیعی هست. آموزش و آگاهی کودکان در این زمینه لازم و ضروری است و نقش تعیین کننده ای در تکامل و سلامت عمومی، جنسی و باروری آن ها دارد. لذا این مطالعه با هدف مروری بر عوامل موثر بر آموزش سلامت جنسی کودکان انجام شد.
    مطالعه حاضر، مطالعه ای مروری نقلی بوده که جهت تدوین این مقاله، در ابتدا جستجو در بانک اطلاعاتی اینترنتی Google Scholar و به طور اختصاصی تر در پایگاه های اطلاعاتی فارسی؛ SID، Magiran و در پایگاه های انگلیسی Science Direct، PubMed، Web Of Science، با استفاده از کلیدواژه های فارسی؛ آموزش جنسی، سلامت جنسی و کودکان و کلیدواژه های انگلیسیSexuality Education، Sexual Health، Children، Sex Education انجام و مقالات مرتبط با موضوع مقاله از سال 2018-2001 وارد شدند. درمجموع 87 مطالعه استخراج شد که 17 مقاله متناسب با هدف این مطالعه بود. یافته ها : عوامل موثر بر آموزش سلامت جنسی کودکان در 3 طبقه دسته بندی شدند: 1: عوامل مربوط به والدین: جنسیت، آگاهی ضعیف، بینش ناکافی، نگرانی زیاد، شک و سرگردانی، شرم و حجب، عدم اطمینان، عدم دریافت آموزش، دریافت دانش از منابع نامعتبر، درک از کودک و نقش خود به عنوان والد و تصور از آموزش جنسی. 2: عوامل مربوط به معلم: جنسیت، سن، مدت خدمت، مهارت دانشگاهی، محل اقامت، محل کار، وضعیت تاهل، عادات مذهبی، شرکت در دوره های آموزشی، دانش ناکافی، عدم اطمینان در ارائه آموزش، راحت نبودن و شرم، نگرانی از نگرش والدین و عدم دسترسی به منابع آموزشی. 3: عوامل مربوطه به فرهنگ و اجتماع: تابو بودن مسائل جنسی، سیاست ها، ساختار فرهنگی خانواده، پذیرش اجتماعی و فرهنگی و منابع محدود آموزشی.
    نتایج مروری بر مطالعات نشان داد عوامل متعددی در آموزش سلامت جنسی کودکان موثر می باشند. جهت دستیابی به سلامت جنسی کودکان ضروری است این عوامل شناسایی شوند و برنامه ریزی برای کاهش عوامل منفی و تقویت عوامل مثبت صورت پذیرد.
    کلیدواژگان: آموزش جنسی، سلامت جنسی، کودکان، امنیت
  • واکسن مننگوکوک
    شهرزاد فلاح، بهنام ثبوتی * صفحات 7-8
    باکتری نایسریا مننژیتیدیس 13 سروگروپ بالینی دارد که براساس ساختار کپسول آنتی ژن پلی ساکاریدی تقسیم بندی می شوند. شش سرو گروپ A، B،C ،Y ، 135–W و X عامل بیماری زایی در انسان هستند.
    واکسن 4 ظرفیتی (سروگروپ A ،C، W-135،y)  در حال حاضر 3 نوع واکسن 4 ظرفیتی جهت پیشگیری از عفونت مننگوکوکی در جهان وجود دارد: دو نوع واکسن کونژوگه (MCV-4) بانام های تجاری MENVEO و MENACTRA و یک واکسن پلی ساکاریدی (MPSV-4) با نام تجاری MENOMUNE.
    واکسن 2 ظرفیتی (سروگروپ Y, C): در سال 2012 سازمان جهانی غذا و دارو یک نوع ترکیبی واکسن جدید مننگوکوک و هموفیلوس آنفولانزا نوع B برای سن 6 هفتگی تا 18 ماهگی تصویب کرد. نام تجاری این واکسن MENHIBRIX است که از بیماری های ناشی از دو اورگانیسم فوق الذکر پیشگیری می کند. این اولین واکسنی است که برای سن کمتر از 6 هفته تولیدشده است.
    واکسن تک ظرفیتی (سروگروپ A): این واکسن با نام تجاری MENAFRIVAC تحت عنوان برنامه پیشگیری مننژیت در آفریقا طراحی شده است.
    واکسن تک ظرفیتی (سروگروپ B): تولید این واکسن از نظر تکنیکی مشکل است و برخلاف سایر واکسن ها نحوه طراحی متفاوتی دارد.
    واکسن تک ظرفیتی (سروگروپX): انتشار سروگروپ X مننگوکوک در آمریکای شمالی، اروپا، غرب آفریقا و استرالیا گزارش شده است. واکسن های رایج مننگوکوک این نوع سروگروپ Xرا پوشش نمی دهد.
    عوارض جانبی شایع واکسن های مننگوکوک شامل؛ درد، تب خفیف و قرمزی محل تزریق است. علیرغم اقدامات حمایتی درصد کمی از دریافت کنندگان واکسن به سمت واکنش شدید آلرژیک می روند که بیشترین خطر آن با واکسن BEXSERO بوده است.
    کلیدواژگان: واکسن، مننگوکوک، نایسریا مننژیتیدیس
  • مروری بر پیامدهای دل بستگی ایمن و ناایمن مادر و کودک
    زینب حمزه گردشی* ، زهره شاه حسینی ، سمیه تقدسی کارگر صفحات 9-10
    دل بستگی مادر و کودک فراتر از نیازهای تغذیه ای در دوران نوزادی می باشد. به نظر می رسد تعاملات زودرس والدین و نوزادان پایه ای برای تعاملات آینده و رفتارهای دیگر در دوران کودکی، نوجوانی و حتی بزرگسالی می باشد. لذا هدف از مطالعه حاضر مروری بر پیامدهای دل بستگی ایمن و ناایمن مادر و کودک می باشد.
    مطالعه حاضر یک مطالعه مروری نقلی می باشد. جهت نگارش این خلاصه مقاله با استفاده از کلیدواژه های دل بستگی ایمن، دل بستگی ناایمن، مادر و کودک، پیامد دل بستگی، در پایگاه های اطلاعاتی Google Scholar و پایگاه های اختصاصی نظیر Medline، SID،Magiran, PubMed, Scopus, Science Direct،Cochrane جستجو انجام شد. ابتدا 78 مقاله جست و جو شد، پس از خواندن خلاصه مقالات 44 مقاله به علت عدم ارتباط و یا تکراری بودن از تحقیق خارج شد. در نهایت از داده های 34 مقاله جهت نگارش این خلاصه مقاله استفاده گردید.
    یافته های مطالعه حاضر منجر به دسته بندی مطالب در 4 طبقه کلی به شرح زیر گردید: 1- پیامدهای کوتاه مدت دل بستگی ایمن مادر و کودک (احساس امنیت، آمادگی برای چالش های اجتماعی، ایجاد روابط مثبت با همسالان، تسهیل یادگیری تعاملات اجتماعی و مهارت های تنظیم احساسات، خودکارآمدی، همکاری با بزرگسالان، بهبود عملکرد حافظه، پیشرفت تحصیلی، مهارت حل مسئله، کاهش استرس) ، 2- پیامدهای بلندمدت دل بستگی ایمن مادر و کودک (انجام بیشتر ورزش های هوازی، مصرف کمتر سیگار و مواد مخدر یا الکل، عادات غذایی سالم تر، عادات خواب بهتر، استفاده بیشتر از کمربند ایمنی، بی قیدی و بی اخلاقی کمتر در امور جنسی). 3-پیامدهای کوتاه مدت دل بستگی ناایمن مادر و کودک (اضطراب، ترس و وحشت، رشد منفی اجتماعی-احساسی نظیر: تجاوز، خصومت، عقب ماندگی اجتماعی، عوارض سلامتی فیزیکی نظیر: اختلال رشد، اختلال در غذا خوردن) ، 4-پیامدهای بلندمدت دل بستگی ناایمن مادر و کودک (جنون دزدی) ، دروغ گویی، وسواس های جنسی، سادیسم، درک منفی نسبت به حمایت پدر و مادر).
    با توجه به آثار کوتاه مدت و بلندمدت ناشی از دل بستگی می توان چنین بیان کرد که با شناسایی عوامل رفتار مادرانه موثر بر دل بستگی و آموزش مادران و با ارائه فرصت های لازم برای دل بستگی فرزندان، می توان به افزایش رشد دل بستگی ایمن همت گماشت.
    کلیدواژگان: دل بستگی ایمن، دل بستگی ناایمن، مادر و کودک، پیامد دل بستگی
  • بررسی تاثیر بیماری های پریودنتال مادر بر عواقب بارداری: مروری نظام مند
    مهدی بابایی هتکه لویی* ، عطیه قربان پور، حدیث احسانی، محمد خادملو صفحات 11-12
    تغییرات فیزیولوژیک بارداری بر بافت های دهان و لثه اثرگذار است و ممکن است باعث افزایش شدت مشکلاتی از قبیل التهاب، خونریزی و تورم لثه گردد. بیماری های پریودنتال به عنوان یک کانون عفونی در بدن می تواند ایفای نقش کند. با توجه به موارد ذکرشده هدف از مطالعه حاضر مروری بر تاثیر بیماری های پریودنتال مادر بر عواقب بارداری می باشد.
    طی این مطالعه مروری، مقالات مرتبط با کلید واژه های بیماری پریودنتال، عواقب بارداری، زایمان زودرس، نوزاد نارس از پایگاه های معتبر داخلی شامل؛ SID, Irandoc, Iranmedex و با کلیدواژه های Periodontal disease Consequences of Pregnancy, Preterm delivery, Premature infants از پایگاه های معتبر خارجی شامل؛Google scholar, Scopus Pubmed Medline طی سال های 2017-2008 جستجو شد. در این بررسی 48 مقاله جمع آوری شد که از این تعداد 30 مقاله مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.
    نتایج نشان دادند که بیماری های پریودنتال عفونت هایی هستند که می توانند بر تولید سایتوکین ها تاثیر گذاشته و باعث ایجاد دردهای زایمانی زودرس، پاره شدن پرده های جنینی و زایمان زودرس شود. تولد نوزاد نارس منجر به افزایش مرگ و میر نوزادی نیز شود. بیماری های پریودنتال مادران باردار با تولد نوزاد کم وزن در ارتباط است. همچنین پریودنتیت با افزایش عوامل التهابی، به عنوان عامل خطر دیابت بارداری مطرح است. ابتلا به بیماری با دیابت بارداری ارتباط داشت و زنان باردار مبتلا به بیماری پریودنتال 7/5 برابر بیشتر از افراد بدون بیماری پریودنتال به دیابت بارداری مبتلا می شوند.
    با توجه به نقش وضعیت پریودنتال مادران باردار در سلامت فرزندان آینده آن ها، ضرورت یک برنامه ریزی مناسب برای افزایش سطح آگاهی زنان و بهبود وضعیت دهانی آن ها بیش ازپیش آشکار می شود. با پیشگیری و درمان بیماری های پریودنتال در زنان باردار می توان از وقوع این عوارض کاست. تائید سلامت پریودنتال زنان توسط دندان پزشک پیش از اقدام به بارداری در این مسیر می تواند بسیار موثر باشد.
    کلیدواژگان: بیماری پریودنتال، عواقب بارداری، زایمان زودرس، نوزاد نارس
  • فاژدرمانی برای پیشگیری و درمان عفونت ها در کودکان
    گلنار رحیم زاده، محمدصادق رضایی* صفحات 13-14

    با وجود پیشگیری های اولیه و ثانویه از عفونت ها هنوز هم بار بیماری های عفونی، قسمت اعظمی از بیماری های کودکان را شامل می شود. مصرف غیرمنطقی آنتی بیوتیک ها سبب ظهور و گسترش باکتری های مقاوم به آنتی بیوتیک ها در سراسر جهان شده است. با گسترش باکتری ها مقاوم به آنتی بیوتیک ها، علی رغم توسعه در تولید ترکیبات جدید ضدمیکروبی بازگشت قریب الوقوع یک دوره پیش از آنتی بیوتیک ها در حال وقوع می باشد. فاژتراپی به عنوان گزینه پیشگیری و درمانی جهت بعضی از عفونت ها در کودکان پیشنهاد می گردد. این مطالعه به منظور یکپارچگی و ترکیب نتایج مطالعات فاژدرمانی در کودکان با روش مروری انجام شده است. این مطالعه بر اساس پایگاه های الکترونیک معتبر بین المللی Scopus، Pubmed،Google Scholar و Web of Science از سال های 2018-1990 انجام شده است. از 8140 مقاله در گوگل اسکولار 18 مقاله، از چهار مقاله در اسکوپوس یک مقاله، از چهار مقاله در وب ساینس یک مقاله، از پنج مقاله در پاب مد یک مقاله با انتخاب مطالعات فاژدرمانی در پیشگیری عفونت ها در کودکان از تاریخ 2018-1990 وارد مطالعه شدند. نتایج نشان داد، پنج مطالعه در کودکان از فاژ پلی والانت جهت پیشگیری از اسهال و شیگلوز و عفونت گوارشی، یک مطالعه از اسپری فاژی جهت پیشگیری از عفونت گوارشی در بخش کودکان گزارش شده است. نتایج فاژدرمانی، هفت مطالعه استفاده خوراکی فاژها جهت اسهال و سالمونلوزیس، سه مطالعه استفاده زیرجلدی و موضعی فاژها جهت استیومیلیت و بیماری پوستی و آبسه، یک مطالعه تزریق داخل عضلانی فاژ جهت عفونت ادراری، یک مطالعه تزریق عضلانی جهت عفونت دستگاه تنفس فوقانی، یک مطالعه جهت مننژیت، سه مطالعه جهت درمان سپتی سمی. استفاده از باکتریوفاژهای کوکتل به صورت خوراکی سبب پیشگیری از عفونت های گوارشی ناشی از باکتری های خانواده انتروباکتریاسه می شوند. فاژها جهت درمان به صورت خوراکی برای عفونت های گوارشی، موضعی برای عفونت های پوستی، تزریقی برای سپسیس، عفونت ادراری و عفونت دستگاه تنفسی موثر می باشند.

    کلیدواژگان: فاژدرمانی، کودکان، عفونت، پیشگیری، درمان
|
  • Human papilloma virus Infections an Related Malignancies
    Mohammad Jafar Saffar * Pages 1-2
    HPVs are common cause of infections and diseases in human worldwide. Most infections are asymptomatic and benign. The importance of HPV infections lies in their ability to cause malignant transformation of Squamous epithelia of mucosal surfaces and significant cancer morbidity and mortality. During recent years HPV vaccines made important avenue toward preventing HPV-associated neoplasia and malignancies.
    HPVs are nonenveloped DNA viruses with more than 200 genotypes round the world. Viruses have high degree of specificity to infect human, tissues and cells. Are classified as cutaneous and mucosal. Some mucosal viruses have oncogenic potential that infect anogenital and oropharyngeal mucosa. HPVs are the most common cause of sexually transmitted infections in the world that infect both genders. Most infections are asymptomatic and a minority come to medical attention. Viruses are transmitted horizontally by close skin to skin contact and in some vertically. Most infections cleared uneventfully within 8-24 months.
    In the US, at any time more than 20 million US population are infected. Yearly ~6.000.000 new cases occur and the same numbers cleared their infection. CDC estimated that more than 30.000 cases of HPV- related cancer occur in the US that 2/3 are female. Cervical cancer is the most common HPV-associated cancer and oropharyngeal cancer is the 2nd.
    Treatment of HPV infections is offered if lesions are large, multiple, recurrent, and life-threatening. Other indications are pain, discomfort or cosmetic problems. A variety of modality for treatment are available, but they are not universally effective or permanent curable. Two main methods for preventing HPV-related malignancies exist: Regular cytologic screening and vaccination. Regular cytologic screening beginning from 21 years of age of female remains as the essential component of cancer preventing programs focused on cervical cytology (Pap smear) and close follow-up of annormal findings. Anal cancer prevention share many similarities with cervical cancer. In June 2006, FDA approved first HPV vaccine to prevent HPV-associated dysplasia and malignancies contain four genotypes (6, 11, 16 and 18) viruses. Vaccine stimulate CMI and humoral immunity scheduled as 3 doses 0, 2, 4 months apart beginning at age 4-11 years of age before any sexual activity. Vaccine resulted in humoral responses in more than 98% of vaccine recipients. After vaccination, the incidence of anogenital wart decreased substantially. Recently, 9-valent vaccine developed and make broader coverage of vaccines.
    Keywords: Human Papilloma Virus, Vaccine, Malignancy
  • Paternal depression during pregnancy and its effect on the relationships of couples and children’s health: a review study
    Zohreh Shahhosseini *, Ozra Barouj Kiakalaei , Seyed Hamzeh Hosseini , Zahra Esmaeili Douki , Reza Ali Mohammadpour Tahitian Pages 3-4
    Paternal depression during pregnancy causes increased incidence of psychiatric disorders, anxiety disorders, and impaired development of the child. Thus, considering the importance of psychological health of fathers in the psychological health of children, this study was conducted with the aim of examining the effect of paternal depression during pregnancy on the couple’s relationships and children’s health.
    In this narrative review, firstly, the related keywords was identified with using mesh (medical subject headings) and then search was carried out in electronic databases including google scholar and the more specifically in Magiran, SID, Pubmed, Web of Science, Scopus, Ovid, Science Direct And ProQuest. The keywords: depression, depression in pregnancy, father, child, mental health. The published related articles were extracted from 1983 till 2018. Overall 95 articles have been searched. Researchers reviewed the title and abstracts of all articles searched, 25 articles are excluded due to non-relevance and ultimately they applied 70 studies to compile this review.
    The results of our study culminated in organization of findings into two classes: class I: the effect of paternal depression on couple’s relationships including anger and interpersonal conflicts of couples, increased risk of maladaptation and negative feelings in marital relationships, the couple’s over-criticism of each other, emotional-psychological disorders of couples, and risk of infanticide; class II: the effect of paternal depression on children’s health including increased stress and anxiety in the child, mood problems in the child, behavioral problems especially in boys, antisocial behaviors of the child, restlessness and hyperactivity, and emotional-psychological disorders of the child.
    Given the negative effects of paternal depression during pregnancy, necessary trainings should be presented to families about identification of depressed fathers during pregnancy by healthcare staff, so that with timely diagnosis and treatment, one can mitigate the consequences of this disorder on the family and child, thereby improving the couple’s relationships and quality of life.
    Keywords: Depression, Depression in Pregnancy, Father, Child, Mental Health
  • Factors Influencing Children's Sexual Health Education: A Review Study
    Soghra Khani *, Zhila Ganji , Seyed Nouraddin Seyed Nouraddin , Zahra Barimani Aboksari Pages 5-6
    Children's Sexual Health means providing possibility of natural sexual development and prevent sexual abuse. The education and awareness of children is necessary, and play a decisive role in the development and general, sexual and reproductive health of children. Therefore, this study was conducted to review factors influencing children's sexual health education.
    For conducting this narrative literature review electronic databases, including Google Scholar, Web of Science, Science Direct, Scopus, and PubMed, including Medline, as well as Persian databases like Scientific Information Database and Iran Medex were searched to retrieve articles published from 2001 to 2018 by using the keywords Sexuality Education, Sexual Health, Children and Sex Education, a total of 87 studies that was related to the topic were extracted. After title and abstract screening, 52 articles and then in full text screening, 18 articles were excluded. Finally, 17 articles were used for writing this review.
    Results
    Factors influencing children's sexual health education were classified in 3 categories: 1- Parents-related factors: gender, poor awareness, insufficient insight, high concern, doubt and wandering, shame and veil, uncertainty, lack of education, knowledge from ineffective sources, perception of the child and her/his role as a parent, and the perception of sexual education. 2- Teacher- related factors: gender, age, teaching experiences, academic qualifications, area of residence, area of work, marital status, to have children, religious practice, participation in educational training, inadequate knowledge, uncertainty in the provision of education, lack of comfort, shame, concerned about parents' attitudes and lack of access to educational resources. 3- Culture and society- related Factors: sexuality taboo, policies, culture of family, social and cultural acceptance, and limited educational resources.
    Results show that several factors affect the education of children's sexual health. In order to achieve the sexual health of children, it is necessary to identify these factors and plan to reduce negative factors and strengthen positive factors.
    Keywords: Sexuality Education, Sexual Health, Children, Sex Education
  • Meningococcal Vaccine
    Shahrzad Fallah , Behnam Sobouti * Pages 7-8
    Neisseria meningitidis has 13 clinically significant serogroups, classified according to the antigenic structure of their polysaccharide capsule. Six serogroups, A, B, C, Y, W-135, and X, are responsible for virtually all cases of the disease in humans.
    Quadrivalent (Serogroups A, C, W-135, and Y) There are currently three vaccines available in the US to prevent meningococcal disease, all quadrivalent in nature, targeting serogroups A, C, W-135, and Y:Two conjugate vaccines (MCV-4), Menactra and Menveo, and One polysaccharide vaccine (MPSV-4), Menomune, produced by Sanofi Pasteur.
    Bivalent (Serogroups C and Y): On 2012, the FDA approved a new combination vaccine against two types of meningococcal disease and Hib disease for infants and children 6 weeks to 18 months old. The vaccine, Menhibrix, will prevent disease caused byNeisseria meningitidis serogroups C and Y and Haemophilus influenzae type b. This is the first meningococcal vaccine that can be given to infants as young as six weeks old.
    Serogroup A: A vaccine called MenAfriVac has been developed through a program called the Meningitis Vaccine Project and has the potential to prevent outbreaks of group A meningitis.
    Serogroup B: Vaccines against serotype B meningococcal disease have proved difficult to produce, and require a different approach from vaccines against other serotypes.
    Serogroup X: The occurrence of serogroup X has been reported in North America, Europe, Australia, and West Africa. Current meningoccocal meningitis vaccines are not known to protect against serogroup X N. meningitidis disease.
    Side effects of the vaccine include: Common side effects include pain and redness around the site of injection (up to 50% of recipients). A small percentage of people develop a mild fever. As with any medication, a small proportion of people develop a severe allergic reaction. The highest risk was when individuals received a dose of Soliris within 2 weeks after being vaccinated with Bexsero.
    Keywords: Vaccine, Meningococcal, Neisseria meningitidis
  • Implications of secure and insecure attachment of mother and child: A review
    Zeinab Hamzehgardeshi *, Zohreh Shah Hosseini , Somaye Taghadosi kargar Pages 9-10
    Behaviorists believe that the need for attachment is a prerequisite need and many aspects related to it are innate. Therefore, mother and child attachment is more than nutritional needs during infancy. Early interactions between parents and infants seem to be the basis for future interactions and other behaviors in childhood, adolescence and even adulthood. Therefore, the purpose of this study is to review the implications of secure and insecure attachment of mother and child.
    This study is a review which to compile it, search was conducted in database such as Google scholar and more specially databases such as MEDLINE, SID (Scientific Information Database), Magiran, PubMed, SCOPUS, Science Direct and Cochrane with using the keywords such as secure attachment, insecure attachment, mother and child and attachment implications. First, 78 articles were searched, after abstracts screening stage, 44 articles were excluded from the research due to lack of their relevance or repetition. Finally, 34 articles were used to write this review article.
    The findings of this study lead to the classification of the contents in four main categories as follows: 1-Short-term implications of mother and child secure attachment (feeling security, preparing for social challenges, creating positive relationships with peers, facilitating learning of social interactions and emotional adjustment skills, self-efficacy, collaboration with adults, improvement memory performance, academic achievement, problem solving skills and stress reduction), 2-Long-term implications of mother and child secure attachment (performing more aerobic exercise, less smoking, narcotics or alcohol, more healthy eating habits, better sleep habits, using more safety belts, less indecency and immorality in sex), 3-Short term implications of mother and child insecure attachment (anxiety, fear and panic, negative social-emotional growth such as rape, hostility, social retardation, physical health side effects such as growth disorder, eating disorder), 4. Long-term implications of mother and child insecure attachment (kleptomania, lying, sexual obsessions, sadism, negative perception to parental support).
    Considering the short-term and long-term effects of attachment, it can be stated that by identifying the factors of maternal behavior which affecting the attachment and training of mothers and providing opportunities for attachment of children, we can help to increase the growth of the secure attachment.
    Keywords: Secure attachment, insecure attachment, mother, child, attachment implication
  • The effect of maternal periodontal disease on pregnancy outcomes: A systematic review
    Mahdi Babaei hatkehlouei *, Atiyeh Ghorbanpour , Hodis Ehsani , Mohammad Khademloo Pages 11-12
    Physiological changes in pregnancy can affect the tissues of the mouth and gums and can increase the severity of problems such as inflammation, bleeding and swelling of the gum. Periodontal diseases can play a role as a focal point Infections in the body. According to the above, the purpose of this study is to investigate the effects of maternal periodontal disease on pregnancy outcomes.
    In this review article, articles related to the key words (periodontal disease, pregnancy outcomes, preterm delivery, premature infants) from prestigious internal databases (SID, Irandoc, Iranmedex) and With keywords (Periodontal disease, Consequences of Pregnancy, Preterm Delivery, Premature infants) (Confirmed in Mesh) from foreign authoritative databases (Google Scholar, Scopus, Pubmed, Medline) were found between 2008 and 2017 and Articles published in this field were reviewed.
    In this study, 48 papers were collected, of which 30 papers were analyzed. 18 other articles were omitted due to repeatability, non-relevance to the title and keywords from the review process. The results of the research showed that periodontal diseases are infections that can affect cytokines production, causing early birth pain, tearing of fetal screens and early delivery. Preterm infant births also increase infant mortality. Studies have shown that periodontal disease of pregnant mothers is associated with the birth of a low birth weight baby. Also, periodontal disease is associated with an increase in inflammatory factors as a risk factor for gestational diabetes mellitus.
    The findings indicated that periodontal disease was associated with gestational diabetes, and pregnant women with periodontal disease were 5/7 times more likely to have gestational diabetes than non-periodontal patients.
    Regarding the role of periodontal condition of pregnant mothers in the health of their future children, the need for an appropriate planning to increase the awareness of women and improve their oral health is becoming more and more evident. With the prevention and treatment of periodontal diseases in pregnant women, these complications can be decreased. Confirmation of periodontal health of women by the dentist can be very effective before going to pregnancy in this direction.
    Keywords: Periodontal Disease, Pregnancy Outcomes, Preterm Delivery, Premature Infants
  • Phage Therapy for Prevention and Treatment of Infections in Children
    Golnar Rahimzadeh, Mohammad Sadegh Rezai* Pages 13-14

    In spite of the primary and secondary preventions from infections, the load of infectious diseases still accounts for a major part of children diseases. Irrational use of antibiotics has led to the emergence and spread of antibiotic-resistant bacteria all over the world. With the development of antibiotic-resistant bacteria, despite the development in the production of new antimicrobial compounds, the imminent return of a pre-antibiotic period is happening. Phage therapy is proposed as a preventive and therapeutic option for some infections in children. This study aimed at integrating and combining the results of phage therapy studies in children using the review method. This study was carried out based on the authenticated electronic databases of Web of Science, Google Scholar, Pubmed, and Scopus in 1990-2018. Eighteen articles out of 8140 articles in Google Scholar, 1 article out of 4 articles in Scopus, 1 article out of 4 articles in Web Science, and 1 article out of 5 articles in Pubmed were included in the study through selecting phage studies on prevention of infections in children in 1990-2018. Results proved that 5 studies on children used polyvalent phage to prevent diarrhea, shigellosis, and gastrointestinal infections and 1 study employed phage spray to prevent gastrointestinal infection in children. Phage therapy results indicated that 7 studies used the oral use of phages for diarrhea and salmonellosis, 3 studies used the subcutaneous and topical use of phages for osteomyelitis, skin diseases, and abscess, 1 study used phage intramuscular injection for urinary tract infection, 1 study used intramuscular injection for the infection of upper respiratory tract, 1 study used it for meningitis, and 3 studies used it for septicemia treatment.

    Conclusion

    The use of oral cocktail bacteriophages prevents from the gastrointestinal infections caused by Enterobacteriaceae bacteria. Phages are effective for oral treatment for gastrointestinal infections, local infections for skin infections, injections for sepsis, urinary tract infections, and respiratory tract infections.

    Keywords: Phage Therapy, Children, Infection, Prevention, Treatment