فهرست مطالب

کارافن - سال سیزدهم شماره 40 (پاییز و زمستان 1395)

نشریه کارافن
سال سیزدهم شماره 40 (پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/10/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی داوری ، بهنود چوبینه * صفحات 15-36
    خروج کارآفرینانه از موضوعات اصلی در زمینه ی توسعه کسب و کارهای امروزی است. با وجود این، به دلیل نبود تحقیقات کافی در زمینه ی ریشه های اصلی خروج کارآفرینانه در داخل کشور اطلاعات کمی در این زمینه وجود دارد. هدف اصلی این پژوهش، شناسایی و اولویت بندی ریشه های اصلی خروج کارآفرینانه در صنعت ابزار کشور است. به منظور دستیابی به هدف یاد شده، ریشه های اصلی خروج کارآفرینانه از تحقیقات پیشین استخراج و در قالب پژوهش کمی از طریق آزمون های آماری «تی» و «فریدمن» آزمون شدند. پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی است و به صورت پیمایشی به بررسی مولفه های مورد نظر پرداخته است. جامعه ی تحقیق شامل همه ی موسسان و کارآفرینان شاغل در صنعت ابزار در شهر تهران است. با توجه به دسترسی محدود به جامعه ی یاد شده، نوع نمونه گیری، از نوع قضاوتی و بر مبنای نمونه ی در دسترس بود. نتایج پژوهش نشان داد از میان 23 ریشه ی خروج شناسایی شده، 13 مورد تاثیر معناداری بر خروج کارآفرینانه در صنعت ابزار کشور دارند و تجربه ی قبلی کارآفرین، اصلی ترین عامل خروج کارآفرینانه در جامعه ی یاد شده است.
    کلیدواژگان: خروج کارآفرینانه، ریشه های خروج، فرایند خروج، کارآفرینی، کسب و کار
  • معصومه عیلامی * صفحات 37-48
    هدف این پژوهش، سنجش و مقایسه ی میزان روحیه ی کارآفرینی دانشجویان دانشگاه های پیام نور و علمی _ کاربردی مشهد بود. جامعه ی آماری شامل تمامی دانشجویان این دو دانشگاه است. از این میان 250 نفر از دانشگاه پیام نور و230 نفر از دانشگاه علمی _ کاربردی به صورت تصادفی انتخاب و بررسی شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه ای دوبخشی بود. بخش اول، سوالات جمعیت شناختی دانشجویان و بخش دوم هشت مولفه ی روحیه ی کارآفرینی را _ که به صورت طیف لیکرت تهیه شده بود _ دربرمی گرفت. پایایی پرسشنامه براساس ضریب آلفای کرونباخ و روایی آن براساس دیدگاه کارشناسان و متخصصان تایید شد. یافته ها نشان داد که میانگین روحیه ی کارآفرینی کل افراد نمونه 26/3 و انحراف معیار آن 40/0بود. در بین مولفه های روحیه ی کارآفرینی، انگیزه ی پیشرفت، بیشترین میانگین و استقلال طلبی کمترین میانگین را دارا بود. همچنین میانگین روحیه ی کارآفرینی دانشجویان دانشگاه پیام نور 06/3 و دانشگاه علمی _ کاربردی 18/3 بود. نتایج نشان داد روحیه ی کارآفرینی دانشجویان پسر بیشتر از دختران است. آزمون مقایسه ی میانگین مولفه های روحیه ی کارآفرینی در بین افراد نمونه نشان داد تمام مولفه ها به جز کنترل درونی، تحمل ابهام و ریسک پذیری، تفاوت معناداری دارند؛ بررسی مولفه ها نیز نشان داد روحیه ی کارآفرینی دانشجویان دانشگاه علمی _ کاربردی از دانشجویان پیام نور بیشتر است.
    کلیدواژگان: استقلال طلبی، انگیزه ی پیشرفت، دانشجویان، دانشگاه پیام نور، دانشگاه علمی - کاربردی، روحیه ی کارآفرینی
  • سمیرا زنگویی * صفحات 49-62
    امروزه با توجه به افزایش سریع رقابت و پیچیدگی عصر اطلاعات، سازمانها به آموزش مهارتهایی نیاز دارند که با علم روز پیشرفت کند. برخی از این مهارتهای مهم و موثر، خلاقیت، نوآوری و کارآفرینی است. از طرفی، اینترنت بهسرعت به رسانه ای فراگیر تبدیل شده و طبیعت تعاملی آن، سبب شده است که کارآفرینی از طریق آن بسیار موثر باشد. کارآفرینی دیجیتالی1 از جدیدترین مفهومهای شکلگرفته در زمینه ی فناوری اطلاعات و ارتباطات بهشمار میآید که در فضای کسب وکار مبتنی بر فاکتورهای دنیای دیجیتال، متولد می شود و رشد می کند. کارآفرینی دیجیتالی درواقع راهاندازی نوعی کسب وکار است که در آن، ابزارهای دنیای آیتی، نقش بازیگران اصلی را داشته باشند. شرکت آمازون از موفقترین شرکتهای تجاری در زمینه ی کارآفرینی دیجیتالی است. آمازون بزرگترین کتابفروشی آنلاین جهان به شمار می رود. یکی از دلایل موفقیت شرکت آمازون در کارآفرینی دیجیتالی، استفاده از استراتژی قدرتمند است. در این مقاله ابتدا مفاهیم کارآفرینی و کارآفرینی دیجیتالی بررسی شده و سپس به بحث درباره ی مدل کسب وکار آمازون پرداخته شده است؛ بر این اساس میتوان منحصربهفرد بودن استراتژی آمازون را نتیجه گرفت. در انتها به بررسی دلایل اصلی موفقیت آمازون و معیارهای کارآفرینی دیجیتالی در وبسایت این شرکت پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: استراتژی، کارآفرینی دیجیتالی، مدل کسب وکار آمازون، وفاداری مشتری
  • مصطفی دبیری*، بهمن صفری صفحات 63-75
    از مبحث های بسیار مهم در برنامه ریزی، برنامه ریزی توسعه ای، اجرای مراحل مختلف، ارزیابی روش ها، روابط، معیارها، تجزیه و تحلیل و طبقه بندی و اختصاص درجه ی اهمیت به پیشنهادها (آلترناتیوها) است. در بعضی از برنامه ها، به ویژه توسعه ی آموزش های فنی و حرفه ای، معیارهای موجود از یک جنس نیست، یعنی بعضی کمی و بعضی کیفی اند و گاهی معیارها باید خارج از سیستم انتخاب شوند؛ بنابراین برای اجرای مراحل برنامه ریزی و انتخاب گزینه و راهکار مناسب، باید از روشی استفاده کرد که معیارهای مختلف (از هر جنس) را با مشخص کردن زیرمعیارها، از یک طرف به هدف برنامه و از طرف دیگر به گزینه های مختلف مرتبط کند و با تعیین ضرایب اهمیت همه ی معیارها و گزینه ها، به درجه بندی گزینه ها بپردازد و در نهایت بهترین پیشنهاد را انتخاب کند. با توجه به اینکه تصمیم گیرندگان گاهی طی تصمیم گیری چندمعیاره، در مقایسه ی زوجی معیارها با هم و اولویت بندی گزینه ها براساس هر معیار و اعمال ضرایب اهمیت با تردید مواجه می شوند، از مجموعه های کلاسیک و فازی معمولی برای ارزیابی درجه ی تردید و عدم قطعیت نمی توان استفاده کرد؛ این پژوهش برای حل چنین مسائلی استفاده از مجموعه های فازی شهودی را پیشنهاد داده و ضمن معرفی این گونه مجموعه ها و روابط موجود در آنها، روش تلفیق تحلیل سلسله مراتبی AHP و مجموعه های فازی شهودی (IFSs) را برای استفاده در تصمیم گیری های چندمعیاره بررسی کرده و در پایان، با تشریح مثالی در این خصوص و اجرای مراحل مختلف فرایند مربوط، کاربرد روش تحلیل سلسله مراتبی فازی شهودی در توسعه ی آموزش های فنی و حرفه ای را بیان کرده است.
    کلیدواژگان: اولویت بندی، تصمیم گیری چندمعیاره، فرایند تحلیل سلسله مراتبی فازی شهودی، مجموعه های فازی شهودی
  • مریم مهدوی * صفحات 77-93
    امروزه آموزش در دانشگاه های معتبر سراسر جهان همگام با تکنولوژی روز، به سمت استفاده از یک سیستم اطلاعاتی برای تسهیل در امر یادگیری گرایش پیدا کرده است. در این سیستم ها پردازش، ذخیره و انتشار مواد آموزشی از طریق اینترنت و وب سایت فراهم می شود. در این تحقیق با استفاده از مدل پذیرش تکنولوژی1 (TAM) به ارزیابی عوامل موثر بر پذیرش سیستم مدیریت یادگیری توسط دانشجویان پرداخته می شود. مطالعه ی حاضر از نوع توصیفی همبستگی است و از تحقیقات کاربردی به شمار می رود. جامعه ی آماری به صورت تصادفی و شامل 452 نفر از دانشجویان دانشگاه فنی و حرفه ای است. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه ی محقق ساخته شامل 41 سوال است که روایی آن براساس نظر جمعی از خبرگان تایید و پایایی آن با استفاده از فرمول آلفای کرونباخ 94/0 محاسبه شد. 2/35 درصد دانشجویان در مقطع کارشناسی و 8/64 درصد در مقطع کاردانی بودند که میزان تسلط متوسط بر کامپیوتر با 3/55 درصد بیشترین فراوانی را داشت. پس از تحلیل مشخص شد ابعاد سیستم مدیریت یادگیری شامل کیفیت محتوا، گستردگی استفاده از شبکه، قابلیت های فردی، ویژگی رشته های تحصیلی، درک محیط به عنوان یادگیری آموزشی مستقل، جذاب و موثر در پذیرش سیستم مدیریت یادگیری2 (LMS) و درک مفید بودن و سهولت، تاثیر مثبت و معناداری دارند و ضریب اثر درک سهولت استفاده در پذیرش سیستم یادگیری 9/0 بود و بیشترین همبستگی بین قابلیت های فردی و درک سهولت استفاده در پذیرش سیستم وجود داشت.
    کلیدواژگان: آموزش مجازی، پذیرش فناوری، تکنولوژی، سیستم مدیریت یادگیری، LMS، TAM
  • تقی اسدی *، حسین مومنی مهمویی صفحات 95-111
    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش شایستگی های حرفه ای و کیفیت تدریس در انطباق برنامه ی درسی قصد شده با اجرا شده ی مدرسان آموزشکده های فنی و حرفه ای انجام گرفت. روش پژوهش همبستگی بود. جامعه ی آماری کلیه ی مدرسان آموزشکده های فنی و حرفه ای خراسان شمالی 398 نفر بودند. نمونه از طریق نمونه گیری خوشه ایتصادفی شامل مدرسان سه آموزشکده ی فنی و حرفه ای دخترانه ی انقلاب اسلامی بجنورد، کشاورزی مانه و سملقان و پسرانه جاجرم به تعداد 138 نفر انتخاب شد. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه ی شایستگی های حرفه ای امفادی (2001) ، پرسشنامه ی کیفیت تدریس سراج (2003) و پرسشنامه ی انطباق برنامه ی درسی قصدشده بر اجرا شده ی محقق ساخته بود. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون، t مستقل، رگرسیون و تحلیل واریانس یکراهه به کمک نرم افزار آماری spss22 و لیزرل تحلیل شد. یافته های پژوهش نشان داد بین شایستگی های حرفه ای و کیفیت تدریس مدرسان رابطه ی معناداری وجود دارد؛ اما بین شایستگی های حرفه ای و انطباق برنامه ی درسی قصدشده بر اجراشده (به جز برخی مولفه ها) و کیفیت تدریس با انطباق برنامه ی درسی قصدشده بر اجرا شده ی مدرسان رابطه ی معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: برنامه ی درسی، شایستگی های حرفه ای، کیفیت تدریس، مدرسان
  • مجید محمدشفیعی *، نگین احقر بازرگان صفحات 113-122
    یکی از کاربردهای اینترنت که در سال های اخیر، توجه زیادی به آن شده است، خرید و فروش کالا و خدمات از طریق اینترنت است که با نام تجارت الکترونیکی شناخته می شود. تجارت الکترونیکی به دلیل امتیازاتش نسبت به تجارت سنتی، روزبه روز کاربران بیشتری را به خود جذب می کند و به زودی به بستری بی رقیب برای تمام کسب و کارها تبدیل می شود. یکی از چالش های مهم در تجارت الکترونیکی، جذب مشتریان به خرید از یک وب سایت است. مطالعات بسیاری نشان می دهد که خریداران در خرید آنلاین ریسک بیشتری نسبت به خرید سنتی احساس می کنند. این ریسک درک شده، ناشی از بی اعتمادی خریداران به اعتبار فروشگاه های آنلاین و مالکان آنهاست. هدف این پژوهش بررسی این مسئله است که چگونه اعتماد، تعامل افراد را با تجارت الکترونیکی تحت تاثیر قرار می دهد تا به این نتیجه برسد که چه معیار های امنیتی باید در نظر گرفته شود تا ریسک کاهش یابد و راهکار هایی برای کاهش ریسک ارائه شود.
    کلیدواژگان: اعتماد الکترونیکی، تجارت الکترونیکی، جامعه ی مجازی، فروشگاه آنلاین، کاهش ریسک
|
  • Ali Davari, behnood choobineh * Pages 15-36
    Entrepreneurial exit is one of the important topics concerning the development of today businesses. However, due to the lack of sufficient research on the main roots of the entrepreneurial exit, especially in Iran, there is little information found in this area. The main objective of this study is to identify and prioritize the main roots of entrepreneurial exit in tool industry in Iran. To achieve the objective, the main roots of entrepreneurial exits were extracted from the previous researches, and were tested in the form of quantitative research through T and Friedman statistical tests. The objective of this study is practical, and is a survey to analyze the addressed components. The study population consists of all founders and entrepreneurs working in the tool industry in Tehran. Due to the limited access to the mentioned population, the type of sampling was of judging type and based on the available samples. The results of this study showed that 13 out of 23 exit roots have a significant effect on entrepreneurial exit in Iran’s tool industry, and the previous entrepreneur's experience is the main factor of entrepreneurial exit in the mentioned population.
    Keywords: Business , Entrepreneurial exit , Entrepreneurship , Exit process , Exit roots
  • masomeh ilami * Pages 37-48
    This comparative research aimed at studying and measuring the degree of entrepreneurship spirit of Payame Noor University (PNU) students with that of the University of Applied Science and Technology (UAST) students in Mashhad. 250 students from PNU and 230 students from the UAST were randomly selected as the sample. The data was collected using a two-part questionnaire; the first part had demographic questions and the second part included eight components of the entrepreneurial spirit that was prepared in the form of a Likert spectrum. The questionnaire was based on the Cronbach's alpha coefficient and its reliability was according to the experts and their viewpoints. The results showed that the average entrepreneurial spirit of the total sample population was 3.23 and the standard deviation was 40.0 .It revealed that among the categories of entrepreneurship spirit, need for achievement had the highest mean while independence had the lowest. Also, the average student entrepreneurship spirit of Payame Noor University was 3.6 and the Applied Science level was 3.18. A T-test on the categories showed that all components except for internal control, tolerance of ambiguity, and risk-taking had a significant difference. The entrepreneurship spirit of the UAST students was higher than the PNU students (mean 3.18 vs. 3.6), and that of the male students was also higher than the females.
    Keywords: Entrepreneurship spirit , Independence , Progressive motivation , Payame Noor University , Students , University of Applied Science, Technology
  • samira zangoei * Pages 49-62
    Today, due to the rapid rise of competition and the complexity of the information age, organizations need to train skills that can advance with the science of day. Some of these important and effective skills are creativity, innovation and entrepreneurship. On the other hand, Internet has quickly become a widespread media, and its interactive nature has led entrepreneurship to be very effective. Digital entrepreneurship is one of the newest concepts in field of information and communication technology, which is born and grows as a factor in the business environment, based on the digital world. Digital entrepreneurship is the setting up a kind of business in which the IT tools play the role of the main actors. One of the most successful businesses in the field of digital entrepreneurship is Amazon. It is recognized as the world's largest online bookstore. One of the reasons why Amazon is successful in digital entrepreneurship is to use a powerful strategy. In this paper, first, the concepts of entrepreneurship and digital entrepreneurship are examined, and then discussed about the Amazon business model. On this basis, the Amazon strategy can be unique. This unique strategy focuses on pricing, product selection, and supply chain that benefits from emerging ecosystems. Finally, Amazon's main reasons for success and digital entrepreneurship criteria are discussed at the company's website.
    Keywords: Amazon business model , Customer loyalty , Digital entrepreneurship , Strategy
  • Mostafa Dabiri *, Bahman Safari Pages 63-75
    Some of the most important issues in planning are development planning, performing various stages, evaluating methods, relationships of criteria, analyzing, categorizing and assigning priority to suggestions (alternatives). In some programs, in particular the development of technical and vocational training, the criteria are not of the same kind. That is, some are quantitative and some qualitative, and sometimes the criteria must be selected from outside the system.So, to implement the planning stages and select the appropriate strategy, it is necessary to use a method that relates different criteria (of any kind) by specifying the sub-criteria, from one side to the program target, and, on the other, to different options. By determining the coefficients, it should deal with the importance and ranking of all the criteria and options, and finally choose the best offer.Given that decision makers occasionally have doubts in making a multi-criteria decision in a pairwise comparison of criteria and prioritizing options based on each criterion and applying coefficients of importance, one cannot use conventional classical and fuzzy collections to assess the degree of doubt and uncertainty. So, the present study aims to solve these problems using intuitive fuzzy sets. Furthermore, by introducing such series and the relationship between them, AHP and Intuitive Fuzzy Sets are examined in multi-criteria decision making. And in the end, by describing an example in this regard and implementing the various stages of the relevant process, the application of the intuitive fuzzy hierarchical analysis method has been offered in the development of technical and vocational training.
    Keywords: Intuitive fuzzy hierarchy process analysis , Intuitive fuzzy sets , Multi-criteria decision making, Prioritization
  • Maryam Mahdavi * Pages 77-93
    Today, education in reputable universities around the word along with modern technology has tended to use an information system to facilitate e-learning, which provides processing, storage and distribution of educational materials through the internet and the websites. Learning management system has provided an appropriate way to speed up the process of educational development. In this research, we use the Technology Acceptance Model (TAM) to evaluate the factors affecting the acceptance of learning management systems by the students. The present study is descriptive-correlational and is an applied research. The statistical population is randomly included 452 students of Technical and Vocational University. The questionnaire was composed of 41 questions, the validity of which was based on a panel of experts and its final reliability was calculated 94/0 using the Cronbach's alpha formula. 35.2% of undergraduates and 64.8% of associate students had moderate mastery of computer with 55.3%. After analysis, it was found that all the dimensions of the learning management system including the quality of content, the broader use of the network, individual capabilities, the characteristics of fields of study and the perception of the environment as an independent factor, was attractive and effective in acceptance of the learning management system, and has a significant impact on its usefulness and easiness. The coefficient of perceived ease of use was 0.9 in the acceptance of the learning system and the highest correlation was found between individual capabilities and perceived ease of use in acceptance of the system.
    Keywords: Learning management system (LMS) , Technology , Technology acceptance models (TAM) , Virtual
  • taghi asadi *, Hossein Momeni Mahmouei Pages 95-111
    The purpose of this study was to investigate the role of professional competencies and teaching quality in adapting the intended curriculum with the implementation of instructors of technical and vocational colleges. The research method was correlation. The statistical population was all 398 instructors of technical and vocational colleges of North Khorasan. The sample was selected by means of random cluster sampling including 138 teachers of three technical and professional colleges named Girls Islamic Revolution College in Bojnord, Agricultural College in Maneh and Samelghan Boys College in Jajarm. The information gathering tool was a Mfadi professional competency questionnaire (2001), Seraj teaching quality questionnaire (2003) and a researcher-made questionnaire on adapting the intended curriculum with the implemented curriculum in this field. The data was analyzed based on Pearson Correlations, independent-samples T test, regression and one way variance via spss22 and Lisrel software. The results shows that there is a meaningful relationship between instructors’ professional abilities and their teaching quality, but there is no meaningful relationship between the professional competencies and the adaption of intended curriculum (except for some components) and the quality of teaching in accordance with the implemented curriculum.
    Keywords: Curriculum , Instructors , Professional competencies , Teaching quality , Teachers
  • Majid Mohammad shafiee *, Negin Ahghar Bazargan Pages 113-122
    One of the internet applications which has received a lot of attention in recent years is buying and selling goods and services via the Internet known as e-commerce. E-commerce, due to its privileges over traditional commerce, is attracting more users every day, and it will soon become an unrivaled context for all businesses. One of the important challenges in e-commerce is attracting customers to buy from a website. Many researches show that, when shopping online, customers feel higher degrees of risk than traditional purchases. This perceived risk derives from the mistrust of buyers on the reliability of online stores and their owners. The purpose of this study is to examine how trust affects the interaction of individuals with e-commerce, in order to find out what security measures should be taken to reduce the risks and provide solutions for risk reduction.
    Keywords: E-commerce , E- trust , Online store , Risk reduction , Virtual communities