فهرست مطالب

فصلنامه اکوفیزیولوژی گیاهان زراعی
پیاپی 48 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/11/16
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علی عبادی، اسماعیل نبی زاده، حسن حبیبی، سدابه جهانبخش گده کهریز ، مطلب حسین پور * صفحات 525-548
    خشکی می تواند اثر شدیدی بر رشد گیاهان داشته باشد. به منظور بررسی اثر کاربرد براسینواسترویید در تحمل به تنش کم آبی سرخارگل آزمایشی به صورت کرت های دو بار خرد شده بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار و در شهرستان مهاباد اجرا شد. فاکتورهای مورد بررسی شامل رژیم آبیاری به عنوان فاکتور اصلی در سه سطح (آبیاری پس از 70، 120 و 170 میلی متر تبخیر از تشتک کلاس A) ، کاربرد سورفکتانت (در دو سطح بدون و با غلظت نیم لیتر در هکتار) به عنوان فاکتور فرعی و محلول پاشی 24-اپی براسینواسترویید (در سه سطح شاهد (صفر) ، 8-10 و 7-10 مولار) به عنوان فاکتور فرعی فرعی بودند. در این پژوهش صفات رنگدانه های فتوسنتزی (کلروفیل a، کلروفیل b، کلروفیل کل) ، رنگدانه های کمکی (کارتنوئیدها، آنتوسیانین ها، فلانوئیدها و ترکیبات فنلی) ، شاخص سبزینگی، هدایت روزنه ای، میزان مالون دی آلدهید، عملکرد اقتصادی (عملکرد ساقه، برگ و گل) ، درصد اسانس و عملکرد اسانس اندازه گیری شدند. براسینواسترویید موجب کاهش اثرات مخرب تنش بر میزان کلروفیل a شد. تنش آبی میزان کلروفیل a را 28 درصد کاهش داد. با کاربرد براسینواسترویید (7-10 مولار) میزان تغییرات کلروفیل 35 درصد افزایش داشت. تنش آبی شاخص سبزینگی را 25 درصد کاهش داد. با کاربرد براسینواسترویید (7-10 مولار) شاخص سبزینگی 8 درصد افزایش یافت. کاربرد براسینواسترویید (7-10 مولار) موجب افزایش میزان کارتنوئیدها، آنتوسیانین ها و فلانوئیدها به ترتیب 17، 59 و 50 درصد شد. استفاده از غلظت 7-10 مولار براسینواسترویید در شرایط تنش باعث افزایش 13 درصدی در هدایت روزنه ای در مقایسه با عدم استفاده از آن گردید. نتایج رگرسیونی پیش بینی عملکرد نشان داد، هدایت روزنه ای، میزان مالون دی آلدهید و میزان کلروفیل a نقش مهمی در پیش بینی عملکرد دارند. نتایج این پژوهش نشان داد که تنش کم آبی سهم تعیین کننده ای بر کاهش فاکتورهای اساسی در رشد سرخارگل دارد؛ اما کاربرد براسینواسترویید و محلول سورفکتانت تحمل به تنش کم آبی را در این گیاه دارویی افزایش داد.
    کلیدواژگان: رنگدانه های فتوسنتزی، عملکرد اسانس، عملکرد اقتصادی، کارتنوئیدها
  • سید محمد ناصح حسینی، محسن سعیدی، سیروس منصوری فر * صفحات 549-568

    به منظور بررسی تغییرات بیوشیمیایی ناشی از تنش کم آبی در نخود، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده و در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در دانشگاه رازی کرمانشاه اجرا شد. عامل اصلی تنش کم آبی با سه سطح شامل: 1- تنش کم آبی ابتدای گلدهی تا رسیدگی فیزیولوژیک، 2- تنش کم آبی از ابتدای غلاف دهی تا رسیدگی فیزیولوژیک، 3- آبیاری مطلوب و عامل فرعی پنج رقم نخود شامل آرمان، آزاد، بیونیج، هاشم و ILC482 بودند. بر اساس نتایج، تنش کم آبی در هر دو سطح موجب کاهش معنی دار محتوی کلروفیل ها و کاروتنوئیدها و افزایش معنی دار فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان نظیر: پراکسیداز، کاتالاز و سوپراکسیددیسموتاز در برگ ها در مقایسه با تیمار شاهد شد. بنابراین، بین فعالیت آنزی م های آنتی اکسیدان با میزان آب قابل استفاده در خاک رابطه ی منفی وجود داشت و فعالیت آنها با افزایش شدت تنش کم آبی به طور معنی داری افزایش یافت. عملکرد دانه به طور معنی داری تحت تاثیر کمبود آب قرار گرفت و تیمار تنش کم آبی از زمان ابتدای گلدهی تا رسیدگی، بیشتر از دیگر تیمار تنش کم آبی (ابتدای غلاف دهی تا رسیدگی) موجب کاهش عملکرد دانه، به ترتیب 36 و 15 درصد، نسبت به شرایط بدون تنش شد. در بین ارقام مورد بررسی، تحت تنش کم آبی از شروع گلدهی، رقم ILC482 با عملکرد دانه به میزان 715 (کیلوگرم در هکتار) و در شرایط عدم وجود تنش، رقم آرمان با عملکرد دانه به مقدار 1355 (کیلوگرم در هکتار) عملکرد مناسب تری از خود نشان دادند. ILC482، آزاد و بیونیج به عنوان ارقام با عملکرد بالاتر در شرایط وقوع تنش کم آبی در هر دو تیمار تنش کم آبی، همچنین دارای محتوی بیشتر رنگیزه ها و سرعت فعالیت بیشتر آنزیم های آنتی اکسیدان در برگ های خود بودند. نتایج حاصله حاکی از اثرات مثبت محتوای رنگیزه های گیاهی و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان جهت افزایش توان تحملی نخود برای تداوم رشد و حفظ عملکرد قابل قبول در شرایط تنش خشکی بود.

    کلیدواژگان: آنزیم های آنتی اکسیدان، تنش کم آبی، عملکرد، کاروتنوئیدها، کلروفیل
  • فرامرز چمنی، مهدی مهیجی ، عنایت الله توحیدی نژاد * صفحات 569-580
    گوار گیاهی گرمسیری و متحمل به شوری و خشکی است. به منظور بررسی اثر سالیسیلیک اسید بر صفات مورفولوژیک و زراعی آن در دورهای مختلف آبیاری، آزمایشی در قالب کرت های خرد شده بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در شهرستان قلعه گنج استان کرمان در سال زراعی 1396 اجرا شد. فواصل آبیاری شامل 6، 9 و 12 روز در کرت های اصلی و سطوح سالیسیلیک اسید شامل صفر، 0. 5، 1 و 2 میلی مولار در کرت های فرعی قرار گرفتند. محلول پاشی سالیسیلیک اسید در سه مرحله پنج برگی، گلدهی و غلاف دهی گیاهان انجام گرفت. نتایج نشان داد که تنش خشکی باعث کاهش معنی دار صفات شاخص سطح برگ، تعداد غلاف در بوته و تعداد دانه در غلاف شد. محلول پاشی سالیسیلیک اسید موجب افزایش معنی دار کلیه صفات مورد بررسی گردید. به طوری که، بیشترین تعداد غلاف در بوته و تعداد دانه در غلاف در غلظت 2 میلی مولار و بیشترین شاخص سطح برگ در غلظت 1 میلی مولار سالیسیلیک اسید به دست آمدند. اثرات متقابل دورهای آبیاری و سالیسیلیک اسید بر وزن هزار دانه، پروتئین دانه و عملکرد دانه در هکتار در سطح احتمال یک درصد معنی دار شدند. نتایج نشان داد بیشترین عملکرد دانه (1245. 25 کیلوگرم در هکتار) مربوط به تیمار غلظت سالیسیلیک اسید 1 میلی مولار و دور آبیاری 6 روز بود. با توجه به نتایج این تحقیق، محلول پاشی سالیسیلیک اسید 1 میلی مولار به منظور افزایش مقاومت گیاه گوار و کاهش افت عملکرد دانه به هنگام وقوع تنش خشکی مناسب به نظر می رسد.
  • نادیا جعفری، فرزاد پاک نژاد ، فیاض آقایاری * صفحات 581-598
    به منظور بررسی تاثیر روش های مختلف کم آبیاری بر عملکرد و کارآیی مصرف آب گندم تحت سطوح متفاوت آبیاری، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار در سال زراعی 94-1393 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج اجرا گردید. کم آبیاری در سه سطح شامل: I100 آبیاری بر اساس 100% نیاز آبی گیاه، I75: آبیاری بر اساس 75% نیاز آبی گیاه و I50: آبیاری بر اساس 50% نیاز آبی گیاه در کرت های اصلی و روش آبیاری در سه سطح شامل: M1آبیاری جویچه ای معمول،: M2 آبیاری جویچه ای یک در میان ثابت و: M3آبیاری جویچه ای یک در میان متغیر در کرت های فرعی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که با مصرف 100 درصد نیاز آبی گیاه، روش های آبیاری جویچه ای یک در میان ثابت و متغیر نسبت به روش آبیاری جویچه ای معمول به ترتیب 21. 8 و 23. 7 درصد کاهش عملکرد دانه را به همراه داشتند. بیشترین کارآیی مصرف آب برای عملکرد دانه (1. 63 کیلوگرم بر مترمکعب) در شرایط 75 درصد نیاز آبی گیاه و روش های آبیاری جویچه ای یک در میان ثابت و متغیر و کمترین مقدار کارآیی مصرف آب عملکرد دانه (1. 24 کیلوگرم بر مترمکعب) مربوط به تیمار 50 درصد نیاز آبی گیاه با روش آبیاری جویچه ای معمول به دست آمدند. هم چنین، بیشترین کارآیی مصرف آب برای عملکرد بیولوژیک (4. 38 کیلوگرم بر مترمکعب) در سطح 50 درصد نیاز آبی گیاه به همراه روش آبیاری جویچه ای یک در میان ثابت برآورد شد که نسبت به تیمار شاهد (I100M1) ، 31. 5 درصد افزایش یافت. با توجه به نتایج حاصل از این مطالعه، اعمال روش آبیاری جویچه ای یک در میان بر اساس 75% نیاز آبی گیاه، برای افزایش کارایی مصرف آب عملکرد گندم در منطقه مورد مطالعه می تواند مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آبیاری جویچه ای یک در میان، تنش خشکی، کارآیی مصرف آب، کم آبیاری
  • سعیدرضا یعقوبی، محمدرضا اخوان محسنی ، آرش روزبهانی * صفحات 599-614
    تغذیه مناسب گیاه زراعی عامل کلیدی در دستیابی به عملکرد مناسب حتی در شرایط تنش کم آبی، می باشد. به منظور ارزیابی کاربرد کود سولفات پتاسیم محلول در آب و کلات آهن در کاهش اثرات تنش قطع آبیاری در مرحله شیری بر گیاه ذرت دانه ای، آزمایشی به صورت کرت های دوبار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در شهرستان شهریار استان تهران در سال 1393 انجام شد. در این آزمایش، کرت های اصلی شامل دو سطح آبیاری معمولی و قطع آبیاری در مرحله شیری دانه، کرت های فرعی شامل کاربرد سولفات پتاسیم قابل انحلال در آب در سه سطح صفر، 25، 50 کیلوگرم پتاسیم در هکتار و کرت های فرعی فرعی شامل مصرف کود کلات آهن در سطوح بدون مصرف کود آهن، کاربرد کلات آهن (Fe-EDDHA) همراه آبیاری و محلول پاشی کلات آهن (Fe-EDTA) بودند. نتایج نشان داد که برهمکنش کاربرد سولفات پتاسیم، کود آهن و تنش قطع آبیاری در مرحله شیری دانه تاثیر معنی داری (P>0. 05) بر کلروفیل کل، وزن خشک بوته، وزن هزار دانه و عملکرد دانه ذرت داشت. کاربرد کود آهن، پتاسیم و تنش قطع آبیاری نیز تاثیر معنی داری (P>0. 01) بر عملکرد بیولوژیک و تعداد دانه در بلال داشت ولی اثر برهمکنش آنها معنی دار نبودند. کاربرد 25 کیلوگرم در هکتار پتاسیم و کلات آهن به صورت محلول پاشی و همراه با آب آبیاری عملکرد دانه را در شرایط آبیاری معمولی از 5294 در شاهد به 6978 کیلوگرم در هکتار و در شرایط تنش قطع آبیاری در مرحله شیری از 3921 در شاهد به 4794 کیلوگرم در هکتار افزایش داد. با توجه به نتایج آزمایش حاضر با کاربرد 25 کیلوگرم در هکتار سولفات پتاسیم به همراه کاربرد کلات آهن می توان عملکرد مناسبی را در ذرت در شرایط تنش کم آبیاری به دست آورد.
    کلیدواژگان: افت عملکرد، کلروفیل، کود، عملکرد دانه
  • علیرضا پازکی، علی عبدزادگوهری ، رضا منعم * صفحات 615-630
    مدیریت تلفیقی تغذیه گیاه، راهکاری مناسب برای افزایش بهره وری گیاهان زراعی و بهبود محیط زیست به شمار می رود. به منظور ‏بررسی اثر کاربرد باکتری های محرک رشد همراه با سطوح مختلف ورمی کمپوست بر عملکرد کمی و کیفی کلزا، آزمایشی ‏در سال‎ ‎زراعی 94-1393 به صورت مزرعه ای به اجرا درآمد. تیمارهای آزمایش شامل تلقیح و عدم تلقیح ‏‏ (شاهد) بذرهای ‏کلزا با باکتری های محرک رشد و کاربرد سطوح مختلف ورمی کمپوست به مقدار صفر (شاهد) ، 4، 8 و 12 ‏تن در هکتار بودند. ‏نتایج نشان داد که اثرات ساده و برهم کنش کاربرد ورمی کمپوست و باکتری های محرک رشد ‏بر صفات کمی و ‏کیفی کلزا معنی دار بودند. به طوری که با افزایش مقدار کاربرد ورمی کمپوست از 4 تا 12 تن در هکتار، افزایش ‏معنی داری در صفات ‏مورد بررسی نسبت به شاهد مشاهده شد. هم چنین، تلقیح بذرها با باکتری های محرک رشد نیز ‏باعث افزایش مقدار صفات ‏اندازه گیری شده نسبت به شاهد گردید. کاربرد 12 تن ورمی کمپوست در هکتار به همراه ‏باکتری های محرک رشد‏، باعث ‏افزایش تعداد خورجین در بوته، وزن هزار دانه، عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه، شاخص ‏برداشت و عملکرد روغن به ‏ترتیب به میزان 28. 63 عدد، 4. 68 گرم، 2. 10785 کیلوگرم، 3484. 2 کیلوگرم، 38. 02% و 1795. 93 ‏کیلوگرم در هکتار نسبت به شاهد ‏شد. کاربرد 12 تن ورمی کمپوست در هکتار به همراه باکتری های محرک رشد ‏ در سه ‏صفت عملکرد دانه، شاخص برداشت ‏و عملکرد روغن منجر به افزایش به ترتیب 83، 45 و 43 درصد نسبت به شاهد گردید. بنابراین، در خاک هایی با کمبود ‏مواد آلی، کاربرد هم زمان ‏ورمی کمپوست و باکتری های محرک رشد ‏‏می تواند سبب افزایش معنی داری در عملکرد کمی و کیفی ‏کلزا شود. ‏
    کلیدواژگان: اجزای عملکرد، باکتری های محرک رشد، تنظیم کننده های رشد گیاهی، درصد روغن
  • نصرت الله عباسی، محمدجواد زارع ، مریم رشیدی * صفحات 631-650
    به منظور بررسی اثر کاربرد کودهای شیمیایی و زیستی فسفر بر تجمع عناصر، محتوای کلروفیل، رشد ریشه و عملکرد دانه سه توده بذری ماش، آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه ایلام در سال 1394، به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. تیمارها شامل سه توده محلی ماش (فریدونی، گتوندی و ارتشی) ، کود شیمیایی فسفر در سه سطح شامل عدم مصرف کود شیمیایی (P0) ، مصرف 75 (P75) و 150 (P150) کیلوگرم در هکتار سوپر فسفات تریپل و کود زیستی در دو سطح عدم مصرف کود زیستی (B0) و مصرف 100 گرم در هکتار کود فسفر بارور-2 (B100) بودند. نتایج نشان داد که کاربرد توام کود زیستی و شیمیایی فسفر (75 و 150 کیلوگرم در هکتار) باعث افزایش غلظت فسفر، نیتروژن، پتاسیم دانه و وزن خشک ریشه در ماش شد. کاربرد کود زیستی فسفر نیز باعث افزایش غلظت فسفر و نیتروژن دانه در هر سه توده بذری ماش گردید. بیشترین غلظت روی و آهن دانه، کلروفیل برگ، تعداد گره و وزن خشک ریشه در توده بذری ارتشی به دست آمد. غلظت روی، کلروفیل برگ، تعداد گره در ریشه با کاربرد کود زیستی افزایش یافت. کود سوپر فسفات تریپل به میزان 75 و 150 کیلوگرم در هکتار، غلظت کلروفیل برگ و تعداد گره در ریشه ماش را افزایش دادند. کاربرد توام کود زیستی فسفر بارور-2 و 75 کیلوگرم سوپر فسفات تریپل در هکتار عملکرد دانه را در توده های فریدونی، ارتشی و گتوندی در مقایسه با عدم مصرف کود به ترتیب به میزان 32. 33%، 64. 87% و 81. 35% افزایش داد. کاربرد مقادیر کاهش یافته کودهای شیمیایی فسفر توام با کود زیستی باعث بهبود عملکرد دانه توده های بذری ماش در راستای کشاورزی پایدار گردید.
  • بیژن کهراریان، سلیمان محمدی، بهرام میرشکاری، ورهرام رشیدی ، فرهاد فرح وش * صفحات 651-670
    به منظور مطالعه تاثیر کشت مخلوط درهم بر عملکرد و اجزای عملکرد جو و ماشک گل خوشه ای آزمایشی در دو سال زراعی (1394-1393) در ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی میاندوآب بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل نه تیمار کشت مخلوط با تراکم های250 بوته در متر مربع ماشک+ 300 بوته جو، 250 بوته ماشک+ 500 بوته جو، 250 بوته ماشک + 700 بوته جو، 450 بوته ماشک+ 300 بوته جو، 450 بوته ماشک+ 500 بوته جو، 450 بوته ماشک+ 700 بوته جو، 650 بوته ماشک + 300 بوته جو، 650 بوته ماشک+ 500 بوته جو و 650 بوته ماشک+ 700 بوته جو و دو تیمار کشت خالص ماشک (250 دانه در متر مربع) و جو (350 دانه در متر مربع) بودند. نتایج تجزیه واریانس مرکب نشان داد که بین تیمارها از لحاظ کلیه صفات در هر دو محصول اختلاف معنی دار وجود داشت. کشت خالص جو بالاترین سنبله در متر مربع (97. 88) ، وزن هزار دانه (47. 28 گرم) وعملکرد بیولوژیک (13. 36 تن در هکتار) و عملکرد دانه (4. 36 تن در هکتار) را به خود اختصاص داد. هم چنین، بالاترین تعداد ساقه (379. 25) و عملکرد بیولوژیک (7. 63 تن در هکتار) و عملکرد دانه (1. 94 تن در هکتار) ماشک در کشت خالص مشاهده شد. بالاترین نسبت برابری زمین هم بر اساس عملکرد دانه (1. 20) و هم بر اساس عملکرد بیولوژیک (1. 48) در تیمارهای تراکم 500 بوته جو + تراکم 250 بوته ماشک در متر مربع دیده شد، که نشان دهنده مزیت کشت مخلوط در مقایسه با کشت خالص این دو محصول بود.
    کلیدواژگان: جو، عملکرد، کشت مخلوط، نسبت برابری زمین، ماشک
  • عباس ابهری، علی راحمی کاریزکی ، اسماعیل قلی نژاد * صفحات 671-686
    هدف از این مطالعه بررسی اثر تاریخ کاشت و چین بر عملکرد، اجزای عملکرد وش، جوانه زنی و قدرت بذر پنبه رقم ورامین بود. بدین منظور آزمایشی به صورت طرح کرت های خرد شده در زمان در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزارع پنبه کیذور واقع در شهرستان سبزوار در سال 1392 انجام شد. تیمارها شامل چهار تاریخ کاشت (18 و 30 اردیبهشت و 12 و 24 خرداد) و دو چین (تاریخ برداشت چین اول مربوط به تاریخ کاشت اول تا چهارم به ترتیب 1 مهر ماه، 7 مهر ماه، 22 مهر ماه و 5 آبان ماه و تاریخ برداشت چین دوم مربوط به تاریخ کاشت اول تا چهارم به ترتیب 15 مهر ماه، 20 مهر ماه، 2 آبان ماه و 20 آبان ماه) بودند. نتایج نشان داد که اثر تاریخ کاشت، چین و اثر متقابل آنها روی صفات عملکرد دانه، وزن هزار دانه، تعداد غوزه در هر بوته، متوسط وزن هر بوته، تعداد و وزن خشک گیاهچه های طبیعی، درصد جوانه زنی، طول وش و هدایت الکتریکی معنی دار بود. بیشترین و کمترین مقدار عملکرد وش به ترتیب از چین اول تاریخ کاشت اول (3693. 3 کیلوگرم در هکتار) و چین دوم حاصل از تاریخ کاشت چهارم (1023 کیلوگرم در هکتار) به دست آمدند. تعداد گیاهچه های عادی و وزن خشک گیاهچه های عادی در جوانه زنی استاندارد با تاخیر در کاشت از روند خاصی پیروی نکرد، ولی تعداد گیاهچه های عادی حاصل از جوانه زنی سرما در چین اول با تاخیر در کاشت، به صورت خطی کاهش یافت. تعداد گیاهچه های عادی دمای متناوب (به مدت یک هفته در دمای 18 درجه و سپس یک هفته در دمای 28 درجه سلسیوس) نیز به استثنای تاریخ کاشت اول، کاهش یافت. نتایج نشان داد با تاخیر در کاشت (در محدوده آزمایش) ، قدرت بذر کاهش یافت. با توجه به نتایج این تحقیق می توان چین اول مربوط به تاریخ کاشت اول (18 اردیبهشت) را برای کاشت رقم ورامین در منطقه مورد مطالعه جهت تولید محصول وش در نظر گرفت ولی برای بذرگیری و تولید بذر، چین اول مربوط به تاریخ کاشت دوم (30 اردیبهشت) می تواند مورد توجه باشد.
    کلیدواژگان: آزمون جوانه زنی استاندارد، آزمون جوانه زنی سرما، چین، گیاهچه طبیعی
  • منصور فاضلی رستم پور ، سید غلامرضا موسوی، مرضیه کوچک شوشتری صفحات 687-702
    به منظور بررسی تاثیر دوره های رقابت علف های هرز بر صفات مورفولوژیکی، عملکرد و اجزای عملکرد میوه ی بامیه، آزمایشی در قالب بلوک های کامل تصادفی با 12 تیمار و 3 تکرار در سال زراعی 1395 در مزرعه پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بیرجند به اجرا درآمد. تیمار ها به دو دسته شامل تیمار های کنترل (عاری از علف هرز تا 4، 6، 8، 10 و 12 هفته پس از رویش بامیه) و تیمار های رقابت با علف های هرز در دوره های مذکور تقسیم شدند. هم چنین دو تیمار شاهد شامل رقابت در کل دوره رشد و کنترل (عاری از علف هرز در کل دوره رشد) نیز به منظور مقایسه تاثیر حضور علف های هرز بر بامیه در نظر گرفته شد. در تیمارهای کنترل، کرت ها در طول دوره های مذکور وجین شدند و سپس تا پایان دوره رشد و نمو گیاه زراعی به علف های هرز امکان رقابت داده شد. در تیمارهای رقابت، از شروع دوره رشد تا 4، 6، 8، 10 و 12 هفته پس از رویش بامیه به علف های اجازه رشد داده شد و سپس تا زمان برداشت کنترل شدند. نتایج نشان داد که با افزایش دوره های رقابت علف های هرز صفات مرفولوژیک (ارتفاع بوته، تعداد انشعاب ساقه اصلی، طول و قطر میوه ی تر) هم چنین تعداد میوه ی تر در متر مربع، عملکرد میوه خشک بامیه، عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت میوه ی خشک در بوته، وزن خشک علف های هرز پهن برگ و باریک برگ به طور معنی داری کاهش و درصد کاهش عملکرد میوه ی خشک نسبت به شاهد عاری از علف هرز افزایش یافت. برحسب 5 و 10 درصد کاهش عملکرد قابل قبول میوه، شروع دوره بحرانی کنترل علف های هرز بامیه به ترتیب 29 و 30 روز پس از سبز شدن تعیین شد. هم چنین، پایان دوره بحرانی برحسب کاهش عملکرد میوه و در سطوح ذکر شده به ترتیب 80 و 77 روز پس از سبز شدن برآورد گردید. بنابراین لازم است از روز 29 تا 80 روز پس از سبز شدن مزرعه بامیه عاری از علف هرز باشد.
    کلیدواژگان: باریک برگ، پهن برگ، عملکرد بیولوژیک، معادله رگرسیون
|
  • Ali Ebadi, Esmaeil Nabizadeh, Hassan Habibi, Soodabeh Jahanbakhsh Godekahriz , Motalleb Hosseinpour* Pages 525-548
    Drought can have a dramatic effect on plant growth. To evaluate the effect of brassinosteroied on drought stress tolerance of coneflower a split split plot experiement based on randomized complete blook design was conducted in Mahabad. The factors were irrigation regime as the main factor, with three levels (irrigation after 70, 120 and 170 mm evaporation from pan class A), the use of surfactants with two levels (without and with half a liter per hectare) and spraying 24 – Epi- brassinosteroied with three levels (control, 10-8 and 10-7 M). In this study traits like photosynthetic pigments (chlorophyll a, chlorophyll b and total chlorophyll), auxiliary pigments (carotenoids, anthocyanins, flavonoids and phenolic compounds), SPAD index, stomatal conductance, MDA, economic performance (stem, leaf and flower yields), essential oil percent and essential oil yield were measured. The results indicated that interaction of irrigation regime by brassinosteroied application reduced the adverse effects of water stress on chlorophyll a by 28 percent. It was also revealed that the use of brassinosteroied (10-7 M) increased the variation of chlorophyll a by 35 percent and water stress reduced SPAD index by 25%. Use of brassinosteroied (10-7 M) increased SPAD index by 8%. Application of brassinosteroied (10-7 M) increased levels of carotenoids, anthocyanins and flavonoids by 17, 59 and 50 percent, respectively. Use of 10-7 M concentration of brassinosteroied under stress, also interested in stomatal conductance by 13 percent, as compared to that of not its using. The results of prediction function regression showed that stomatal conductance, amount of MDA and chlorophyll a, played significant roles in yield prediction. The results of water stress also, showed a determining role in reducing major growth factors of Echinacea purpurea. But the use of brassinosteroied along with surfactant solution increased its drought tolerance.
    Keywords: Carotenoid, economy yield, esentioal oil yield, photosynthetic pigment
  • Seyed Mohammad Naseh Hosseini, Mohsen Saeidi, Cirous Mansourifar * Pages 549-568

    To study the effect of water deficit on biochemical changes in chickpea, a split-plot experiment based on complete block design with three replications was carried out at the Research Farm of Razi University in Iran. Moisture regimes with three levels, were: 1) irrigation cut off from beginning of flowering till maturity, 2) irrigation cut off from beginning of podding till maturity and 3) irrigating plants at all stages of growth (control) assigned to the main-plots and five chickpea cultivars: Arman, Azad, Bivanij, Hashem and ILC482 to the sub-plots. Based on the results, two levels of water deficit resulted in significant reduction in the chlorophylls and carotenoids concentration and significant increase in the activity of antioxidant enzymes such as: catalase, peroxidase and super oxide dismutase of leaves, in comparison with control. Therefore, there was a negative correlation between the activity of antioxidant enzymes and the amount of available water in soil, and their activity increased with increasing the severity of water stress. Seed yield was significantly affected by water deficit. In comparison of control treatment, irrigation cut off from the beginning of flowering up to maturity compared to irrigation cut off from podding up to maturity resulted in more reduction in seed yield (36 and 15% respectively). ILC482 cultivar with seed yield of 715 kg.ha-1 under irrigation cut off from the beginning of flowering up to maturity and Arman cultivar with a seed yield of 1355 kg.ha-1 under irrigation cut off from podding up to maturity produced highest grain yield. High yield cultivars under two levels of water deficit including: ILC482, Azad and Bivanij also had the highest photosynthetic pigments concentration and highest antioxidant activity in their leaves. The results also indicated a positive relationship between the antioxidant enzymes activities and photosynthetic pigment concentrations in chickpea which may help to increase growth and yield of chickpea under drought stress conditions.

    Keywords: antioxidant enzymes, Carotenoid, Chlorophyll, Drought stress, Yield
  • Faramarz Chamani, Mehdi Mohayeji , Enayatollah Tohidinejad* Pages 569-580
    Guar is a tropical, salt and drought tolerant plant. To assess the effect of salicylic acid on its morphological and agronomical traits under different irrigation intervals, a split plot experiment based on randomized complete block design with four replicates was performed in Galeh-Gang region in Kerman province, Iran. Three different irrigations with 6, 9 and 12 day intervals, assigned to main plots and four salicylic acid concentrations (0, 0.5, 1 and 2 mM) to sub plots. Salicylic acid spraying was done three times at five leaf, flowering and podding stages. The results indicated that most of the morphologic and agronomic characters of guar were influenced under different irrigation intervals. Leaf area index, number of pods per plants and number of seeds per pod were decreased when drought stress occured. Spraying plants with salicylic acid increased almost all characters under study. While, the highest number of pods per plant, seeds per pod were obtained at 2 mM and leaf area index at 1 mM salicylic acid treatments. Irrigation interval by salicylic acid interaction was significant for specific leaf area, 1000 seed weight, seed protein content and seed yield. The highest seed yield (1245.25 kg.ha-1) was belonged to the irrigation of 6 day interval and 1 mM acid salicylic treatment. As a whole it can be concluded that use of 1 mM salicylic acid treatment might increase drought tolerance of guar and prevent yield reduction during drought stress.
    Keywords: Grain protein, Leaf area index, Number of pod per plants, Number of seeds per pod
  • Nadia Jafari, Farzad Paknejad , Fayaz Aghayari* Pages 581-598
    To study the effect of different deficit-irrigation methods on yield and water use efficiency of wheat under different water applications a field experiment was carried out in split plot arrangement using randomized complete block design with four replications at the Research Farm of Islamic Azad University, Karaj branch, Iran in 2014-2015 growing year. Deficit irrigation with three levels were I100: use of 100% wheat water requirement, I75: use of 75% wheat water requirement and I50: use of 50% wheat water requirement, which were assigned to the main plots and irrigation methods with three levels, consisting of M1: conventional furrow irrigation, M2: fixed alternate-furrow irrigation and M3: periodic alternate-furrow irrigation which were assigned to the sub plots. The results showed that by using 100% wheat water requirement grain yield in the fixed and periodic alternate-furrow irrigation methods decreased by 21.8 and 23.7 percents as compared to conventional furrow irrigation method, respectively. The highest water use efficiency for grain yield (1.63 kg.m-3) was obtained when 75% wheat water requirement and fixed and alternate-furrow irrigation methods and the lowest water use efficiency for grain yield (1.24 kg.m-3) was obtained when to 50% wheat water requirement, with conventional furrow irrigation method, was used. Also, the highest water use efficiency for biologic yield (4.38 kg.m-3) was obtained at 50% wheat water requirement, with fixed alternate-furrow irrigation method, that decreased 31.5 percent as compared to I100M1. According to the results of this study, the application of alternate furrow irrigation with 75% crop water requirement can be used to increase water use efficiency for wheat yield in the studied area.
    Keywords: Alternate-furrow irrigation, Deficit irrigation, Drought stress, Water Use Efficiency
  • Saeed Reza Yaghoobi, Mohammad Reza Akhavan Mohseni , Arash Roozbahani* Pages 599-614
    Proper crop nutrition is a key factor for achieving suitable crop yield, even under drought stress conditions. To evaluate the effects of soluble potassium sulfate fertilizer and iron chelate on corn (Zea mays L.) seed yield and its yield components under water deficite stress a split split plot experiment based on randomized complete block design with three replications was caried out in Shahryar, Tehran province, in 2014. The main plots were assigned to water deficit stress and normal irrigation and subplots to soluble potassium sulfate and chelated iron. Soluble potassium sulfate levels were 0, 25, 50 kg.ha-1 K2O and iron fertilizer sprayed as Fe-EDDHA. The results showed that interaction of potassium sulfate, iron fertilizer and water deficit stress at seed milky stage was significant (P> 0.05) as to total chlorophyll, plant dry weight, thousand seed weight and corn seed yield. The application of iron, potassium and water deficit stress had also a significant effect (P> 0.01) on biological yield and number of seeds per ear, but their interactions were not significant. Application of 25 kg.ha-1 of potassium sulfate and iron chelate as foliar spray increased seed yield from 5294 kg.ha-1 in control (without fertilizer application) to 6978 kg.ha-1 and seed yield, under water deficit stress at seed milky stage, increased from 3921 kg.ha-1 in control treatment to 4794 kg.ha-1. According to the results of this study, application of 25 kg.ha-1 of potassium sulfate along with the application of iron chelate, at pre-tasseling stage, may produce acceptable yield under water deficit stress condition.
    Keywords: Chlorophyll, Fertilizer, seed yield, Yield loss
  • Alireza Pazoki, Ali Abdzad Gohari , reza monem* Pages 615-630
    Integrated plant nutrition management is a good method to increase the ‎productivity of crops and improve the environment. To evaluate the ‎effects of using ‎growth promoting bacteria and different levels of vermicompost on quantitative ‎and qualitative yield of rapeseed (Brassica napus L.), a field experiment was ‎conducted in 2014-2015. The treatments consisted of inoculation and non-‎inoculation of canola seeds with growth promoting bacteria and application of ‎different levels of vermicompost (0, 4, 8 and 12 t.ha-1). The results showed that ‎simple effects and interaction of vermicompost and growth ‎promoting bacteria ‎on quantitative and qualitative traits of canola were significant. That is to say ‎with ‎increasing the application of vermicompost from 4 to 12 tons per hectare, a ‎‎significant increase was observed in the traits under study as compared to the control.‎ ‎Inoculation of seeds with growth promoting bacteria also increased the ‎‎amount of measured traits as compared to the control. The application of 12 tons of ‎‎vermicompost per hectare, along with growth promoting bacteria, resulted in an ‎increase in ‎the number of pods per plant, 1000-seed weight, biological yield, ‎grain yield, harvest ‎index and oil yield, (28.63, 4.68 g, 10785.2 kg‎, 3484.2 kg, ‎‎38.02% and 1795.93 kg.ha-1, respectively, as compared with control). Application of ‎‎12 t.ha-1 of vermicompost per hectare along with growth promoting ‎bacteria resulted in grain ‎yield, harvest index and oil yield increase by 83%, 45% and 43%, ‎respectively, ‎as compared with control. Therefore, in soils ‎with low organic matter content, ‎simultaneous application of vermicompost and growth ‎promoters bacteria can ‎improve the quality and quantity of rapeseed yield ‏.‏‎
    Keywords: Oil percentage, PGPR, Plant Growth Regulators, Yield components
  • Nosrat ollah Abbasi, Mohammad Reza Zarea , maryam rashidi* Pages 631-650
    To investigate the effects of chemical and phosphorus bio-fertilizers on element accumulations, chlorophyll content, seed yield and root growth of three local populations of mung bean, a factorial experiment based on a randomized complete block design with three replications was carried out at the Research Farm of Agricultural Faculty of Ilam University, Ilam, Iran, in 2015. The treatments were three local populations of mung bean (Fereydouni, Arteshi, Gotvandi), chemical fertilizer with three levels: (without using fertilizer (P0), using 75 kg.ha-1 of super phosphate (P75) and 150 kg.ha-1 of super phosphate (P150) and bio-fertilizer with two levels: without using fertilizer (B0) and using 100 g.ha-1 of barvar-2 phosphate (B100). Result showed that application of bio-fertilizer and chemical phosphorus (75 and 150 kg.ha-1 of super phosphate) increased phosphorus, nitrogen, and potassium in seeds and root dry weight of mung bean. Application of bio-fertilizer increased phosphorus and nitrogen contents of three local populations of mung bean. Highest contents of zinc and iron in seed, leaf chlorophyll, number of nodules and root dry weight belonged to Arteshi population. Zinc concentration, chlorophyll and number of nodule in roots increased by using bio-fertilizer. Application of chemical phosphorus (75 and 150 kg.ha-1 super phosphate) increased chlorophyll content of leaves and number of nodule in root of mung bean. Application of both bio-fertilizer and chemical phosphorus increased seed yield of Fereydouni, Arteshi, and Gotvandi by 32.33, 64.87 and 81.35 percents, respectively, as compared to that of control. It can be concluded that reduced application of chemical and phosphorus bio-fertilizers improves the yielding ability of mung bean.
    Keywords: Barvar-2 bio- phosphate, Mung bean, Nitrogen, Variety
  • Bijan Kahraryan, Soleyman Mohammadi, Bahram Mirshekari, Varahram Rashidi , Farhad Farahvash* Pages 651-670
    To study the effect of barley-vetch intercropping on their yields and yield components, a two-year field experiment was conducted during 2013 and 2014 growing seasons at the Agricultural and Natural Resources Research Station of Miandoab. Factors consisted of 9 mixed treatments: with densities of 250 vetch plants + 300 barley plants, 250 vetch plants + 500 barley plants, 250 vetch plants + 700 barley plants, 450 vetch plants + 300 barley plants, 450 vetch plants + 500 barley plants, 450 vetch plants + 700 barley plants, 650 vetch plants + 300 barley plants, 650 vetch plants + 500 barley and 650 vetch plants + 700 barley plants per square meter and sole cropping of barley (350 plants per m2) and vetch (250 plants per m2). Experimental design was a randomized complete block with four replications. Result of combine analysis showed that there were significant differences among the patterns of planting treatments. The highest number of spikes per square meter (97.88), thousand kernel weight (47.28 g) and biological yield (7.63 t.ha-1) and seed yield (4.36 t.ha-1) were observed in sole cropping of barley. Also, the highest number of plants (379.25), biological yield (63.67 t.ha-1) and seed yield (1.94 t.ha-1) in vetch were belonged to sole cropping of vetch. In this study the highest land equivalent ratio (LER), based on seed yield (1.20) and biological yield (1.48), belonged to 250 vetch + 500 barley plants treatment, which indicate the usefulness of this intercropping treatment, as compared to the sole cropping of these two plant.
    Keywords: Barley, Intercropping, Vetch, Yield, Land Equivalent Ratio (LER)
  • Abbas Abhari, Esmaeil Gholinezhad*, Ali Rahemi Karizaki Pages 671-686
    The objective of this study was to evaluate the effects of sowing and picking dates on lint yield and its component, germination and seed vigor of Varamin cultivar of cotton. To this end, experiments were carried out as split-plot in time based on randomized complete block design with three replications at the cotton fields of Kizor in Sabzvar in 2013. Treatments were four sowing dates (May 8, May 20, Jun 2 and Jun 14 of 2013) and two picking dates (the harvest date of first picking for first to fourth planting dates were September23, September29, October 14 and October 27. The harvest dates of second picking for first to fourth planting dates were October 7, October 12, October 24 and November 11). Standard germination and cool germination tests for different temperatures were also performed. 1000-seed weight, number of normal seedlings and dry weight of normal seedlings were measured. Results showed that the effect of planting date, picking and their interaction effects on lint yield, seed thousand weight, number of bolls per plant, single plant weight, number of normal seedlings, dry weight of normal seedlings, germination percent, lint length and electrical conductivity were found to be significant. Highest (3693.3 kg.ha-1) and lowest (1023.00 kg.ha-1) lint yields obtained from the first picking of first planting and second picking of fourth planting, respectively. The number of normal seedlings and dry weight of normal seedlings didn’t follow a special process in standard germination test, but the number of normal seedlings produced from cool germination test of first picking with delay in sowing date was decreased in a linear form. The number of normal seedlings from alternate temperatures (one week in 18°C and the other week in 28°C) “except the first sowing date” was decreased. Results showed that by delaying sowing date (at the range of this study) seed vigor decreased. According to the results of this research, the first planting date (May 8) could be recommeded for growing Varamin cultivar for higher lint yield to this region. But, for seed production, the first picking of second planting date (May 20) is recommended.
    Keywords: Cool Germination Test, Normal Seedling, Picking, Standard Germination Test
  • Seyyed Gholamreza Moosavi, Marziyeh Kouchak Shoushtari , Mansour Fazeli Rostampour* Pages 687-702
    To study the effects weed competition periods on fruit yield and yield components of Okra and some of its morphological traits, a completely randomized design experiment with 12 treatment and 13 repetitions was carried out at the Research Fields of College of Agriculture of Birjand Branch, Islamic Azad University, in 2016. The plots consisted of the control (free of weeds until 4, 6, 8, 10 and 12 weeks after okras growth) and the treatments competing with the weeds within the same periods as mentioned above. Also, two separate plots were designed one for complete weed control during whole growth period and in the other weeds were allowed to compete with okra during the growth period, in order to compare the effects of weeds on okra. In the first group the plots were weeded during periods the mentioned above and in the other weeds were let to compete with okra. In the second group weeds competed with okra from the beginning of the growth period to 4, 6, 8, 10 and 12 weeks after germination. There after weed were controlled up to harvest time. The results showed that by increasing competition periods of weeds morphological traits of okra like plant height, main stem branche numbers, fresh fruit length and its diameter, as well as the number of fresh fruits per m-2, fresh fruit and dried fruit yields, biological yield and dried fruit harvest index per plant, dry weight of broad and narrow leaved weeds, and the percentage of dry fruit yield as compared to that of control treatment were significantly decreased. Based on 5 and 10 percent reduction in fruit yield, starting days of critical weed control period was determined to be 29 and 30 days after seed germination. Thus, it can be concluded that the critical weed period, in terms of okra yield in regard with the mentioned levels, was estimate to be 77 and 80 days after seedling emergence. Therefore, it is recommended that from the 29th to 80th day after seedling emergence of the okra, the field ought to be free of weed.
    Keywords: Biological yield, Broad leaf, Narrow leaf, Regression equation