فهرست مطالب

نشریه اکوفیتو شیمی گیاهان دارویی
سال ششم شماره 3 (پیاپی 23، پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/08/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • پیمان آذر کیش، محمد مقدم *، فاطمه خاک دان، عبدالله قاسمی پیر بلوطی صفحات 1-20
    جنس جاشیر (Prangos Lindl.) متعلق به تیره چتریان است و 15 گونه از آن در ایران وجود دارد. جاشیر گیاهی دارویی و بومی نواحی جنوبی ایران است که در طب سنتی در درمان بسیاری از اختلالات گوارشی مورد استفاده است. این تحقیق به منظور بررسی تنوع مورفولوژیکی، محتوای فنل کل و فعالیت آنتی اکسیدانی 18 جمعیت متعلق به سه گونه Prangos acaulis،Prangos platychloena و Prangos ferulaceaدر بهار و تابستان 1397 در دو استان فارس و کهگیلویه و بویراحمد به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی انجام شد. برای بررسی صفات مورفولوژیکی در زمان گلدهی از هر رویشگاه، تعداد 10 نمونه گیاهی کامل انتخاب و 15 صفت کمی و 39 صفت کیفی برای هر جمعیت بررسی شد. میزان فنل کل با روش فولین-سیکالتو و میزان فعالیت آنتی اکسیدانی با استفاده از ظرفیت مهار رادیکال های DPPH ارزیابی شد. نتایج نشان داد که تنوع زیادی در بین جمعیت ها وجود دارد. تجزیه خوشه ای جمعیت های مورد مطالعه را به سه گروه مجزا تقسیم کرد. در گونه Prangos acaulisجمعیت شماره 14 آن به لحاظ صفات مورفولوژیکی بر دیگرجمعیت های این گونه برتری داشت. بیشترین فعالیت آنتی اکسیدانی (05/93 درصد) و فنل کل (84/8 میلی گرم معادل گالیک اسید در هر گرم وزن تر) در بین جمعیت های این گونه به ترتیب مربوط به جمعیت های 14 و 8 بود و همچنین در گونه Prangos platychloenaبیشترین فعالیت آنتی اکسیدانی و میزان فنل کل به ترتیب در جمعیت های شماره 7 به میزان (72/95 درصد) و 15 (25/10 میلی گرم معادل گالیک اسید در هر گرم وزن تر) مشاهده شد. به طورکلی در بین سه گونه بیشترین میزان فنل کل و فعالیت آنتی اکسیدانی در جمعیت 18 متعلق به گونه Prangos ferulaceaگزارش گردید. جمعیت های 5، 6، 7 و 8 از استان فارس، 11 و 13 از استان های کهگیلویه و بویراحمد از هر سه گونه گیاهی از نظر صفات مورفولوژیک مورد ارزیابی، مطلوب بوده به طوری که می تواند در برنامه های اصلاحی و اهلی کردن این جمعیت ها مورد توجه قرارگیرند.
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، جاشیر، صفات مورفولوژیکی، فنل کل، Prangos
  • کرامت الله سعیدی*، زهرا لری گویینی، مجتبی کریمی، فائزه مختاریان، زهرا آزاده صفحات 21-31
    در این پژوهش کمیت و کیفیت اسانس گیاهان دارویی: آویشن باغی، بادرنجبویه و بومادران در شرایط اقلیمی شهرکرد ارزیابی و مقایسه گردید. سرشاخه های هوایی گلدار گونه ها از مزرعه تحقیقاتی واقع در دانشگاه شهرکرد در تابستان 1396 برداشت شدند. اسانس نمونه ها با استفاده از دستگاه تقظیر با آب (طرح کلونجر) استخراج و سپس با استفاده از دستگاه GC و MS-GC شناسایی گردید. نتایج نشان داد میزان اسانس آویشن باغی، بادرنجبویه و بومادران به ترتیب 12/0، 18/0 و 1/0 درصد بود. عمده ترین ترکیبات اسانس آویشن باغی به ترتیب شامل تیمول (2/33 درصد)، گاما-ترپینن (5/18 درصد)، پ-سیمن (9/10 درصد) و لینالول (5 درصد) بودند. نرال (3/26 درصد)، ژرانیال (25درصد)، بتا-کاریوفیلن (9/6 درصد)، ژرانیل استات (4/6 درصد) و سیس کریزانتنول (8/5 درصد) مهم ترین ترکیبات اسانس در گیاه بادرنجبویه بودند. عمده ترین ترکیب اسانس در سرشاخه گلدار بومادران نیز شامل سیس کریزانتنیل استات (19/27درصد)، سیس کریزانتئول (6/13درصد)، ژرماکرن-دی (24/7 درصد)، بتا-کاریوفیلن (69/6 درصد) و تیمول (15/6 درصد) بودند. به طور کلی نتایج این پژوهش نشان داد که اسانس این گیاهان در شرایط اقلیمی شهرکرد از کمیت و کیفیت بهینه ای برخوردار است و می توان در فرآوری دارویی این گیاه اندر شرایط بومی این منطقه بهره جست.
    کلیدواژگان: اسانس، شهرکرد، Thymus vulgaris L، Melissa officinalis L، Achillea millefoilum L
  • سیدمحمدحسین ال‎عمرانی‎نژاد، حسنعلی نقدی بادی *، علی مهرآفرین، وحید عبدوسی، فرحناز خلیقی سیگارودی صفحات 32-46
    لعل کوهستان (Oliveria decumbens Vent.) یکی از گیاهان با ارزش دارویی در مناطق غربی ایران است که برداشت بی‎رویه آن از رویشگاه‎های طبیعی سبب افزایش خطر انقراض این گونه منحصر به فرد شده است. از این رو به منظور بررسی تنوع 25 جمعیت لعل کوهستان، آزمایشی با استفاده از 18 صفت مورفوفیزیولوژیکی و درصد اسانس در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی شرکت شهید بهشتی دزفول اجرا شد. نمونه‎ها در اواسط خرداد ماه 1395 در زمان گلدهی کامل از سطح مزرعه جمع‎آوری شد. سپس صفات مورفوفیزیولوژیکی آنها اندازه گیری و استخراج اسانس به روش تقطیر با آب و با استفاده از دستگاه کلونجر انجام شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد بین جمعیت‎ها از نظر این صفات، تنوع وجود دارد. با محاسبه‎ واریانس ژنتیکی و محیطی مشخص شد تغییرات اغلب صفات بجز طول، عرض و نسبت عرض به طول برگ، قطر چترک، نسبت وزن خشک به تر و نسبت کلروفیل a به b، تحت تاثیر عوامل ژنتیکی بود. سپس توارث‎پذیری عمومی صفات عملکردی لعل کوهستان اندازه گیری شد و درصد اسانس، تعداد چترک در بوته و وزن خشک یکصد چترک به ترتیب مقادیر 91/0، 50/0 و 77/0 را به خود اختصاص دادند. نتایج همبستگی صفات و رگرسیون گام به گام نشان داد بافت گل و میوه در لعل کوهستان، بیشترین تاثیر مستقیم را در افزایش درصد اسانس و وزن خشک یک صد چترک داشت. براساس نتایج تجزیه عاملی، سه فاکتور اصلی که در مجموع 6/78 درصد از کل تنوع بین صفات را توجیه کردند عبارتند از عامل بیوماس گیاه بعنوان عامل اول و درصد اسانس و وزن گل به ترتیب عامل دوم و سوم در نظر گرفته شدند. نتایج تجزیه کلاستر نشان داد که جمعیت‎ها در 5 گروه قرار گرفتند. گروه سوم و پنجم به ترتیب با بیشترین میانگین درصد اسانس و حداکثر وزن خشک یکصد چترک در بوته، پتانسیل کشت و کار و تبدیل به رقم را دارا می باشند. همچنین جمعیت‎های موجود در کلاسترهای 1 و 4 به دیل وجود بیشترین فاصله ژنتیکی از یکدیگر می‎توانند جهت تلاقی و تولید بذور سینتتیک مورد استفاده قرار گیرند.
    کلیدواژگان: توارث‎پذیری، تنوع‎ژنتیکی، تجزیه خوشه‎ای، لعل‎کوهستان، صفات مورفوفیزیولوژیکی، درصد اسانس
  • محمد مقتدر، حسن سالاری، حسین مظفری *، آرمیتا فرهمند صفحات 47-61
    اسانس گیاه دارویی درمنه ایرانی (Artemisia persica Boiss.) حاوی مواد موثره بورنئول و 1و8- سینئول بوده و این ترکیبات آلی دارای خواص ضدمیکروبی و ضدقارچی می باشند. در این پژوهش به جهت بررسی کمیت و کیفیت اسانس گیاه درمنه ایرانی در رویشگاه کرمان و میزان تاثیر بازدارندگی آن بر رشد قارچ آسپرژیلوس (Aspergillus niger)، سرشاخه های گیاه در مرحله قبل از گلدهی گیاه (PF)، از رویشگاه طبیعی آن در حوالی کرمان در خردادماه 1394 جمع آوری گردید. اسانس گیری به روش تقطیر با آب (طرح کلونجر) انجام شد و سپس ترکیبات تشکیل دهنده اسانس با دستگاه گاز کروماتوگرافی متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS) شناسایی گردید. بررسی اثر ضد قارچی اسانس گیاه علیه رشد قارچ آسپرژیلوس به روش چاهک با اندازه گیری قطر هاله عدم رشد بررسی شد و تعیین MICنیز به روش ماکرودایلوشن در آزمایشگاه ارزیابی گردید. نتایج نشان داد بازده اسانس این گیاه (v/w) 55/1 درصد، از 39 ترکیب شناسایی شده در اسانس گیاه با خلوص 21/98 درصد از مهمترین
    مواد
    بورنئول (82/32 درصد)، 1و8-سینئول (32/18 درصد)، کامفور (64/8 درصد) و کامفن (75/6 درصد) تشکیل شده است و اینکه اسانس درمنه ایرانی با رقت های 1، 2/1 دارای قدرت مهارکنندگی قابل ملاحظه ای بر این سویه قارچ آسپرژیلوس نیجر در مقایسه با آنتی بیوتیک فلوکونازول می باشد. بورنئول سنتزی هم با رقت 10 درصد هم قدرت مهارکنندگی قابل ملاحظه ای بر رشد قارچ آسپرژیلوس نیجر داشت. اثر ضد قارچی اسانس گیاه درمنه ایرانی می تواند به درصد بالای ترکیب های بورنئول و 1 و8-سینئول موجود در آن مرتبط دانست و احتمالا بتوان از اسانس این گیاه به عنوان یک داروی گیاهی با اثرات ضدقارچی در صنایع مختلف غذایی، بهداشتی و دارویی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اسانس، بورنئول، درمنه، سینئول، Artemisia persica، Aspergillus niger
  • مصطفی درویش نیا *، احسان حسن وند، مسلم موسویان صفحات 62-77
    در سال‎های اخیر برای کنترل عوامل میکروبی آلوده‎کننده موادغذایی از اسانس‎های گیاهی استفاده زیادی شده است. در پژوهش حاضر به بررسی فیتوشیمایی و اثر ضدقارچی اسانس برگ گیاهان مرزه خوزستانی، مرزنجوش و پونه جمع آوری شده از گرین الشتر و سفید کوه خرم آباد در بهار 1394 برای کنترل کپک میوه گوجه‎فرنگی (Alternaria solani) در دوره انبارداری پرداخته شد. ابتدا اسانس گیاهان با استفاده از روش تقطیر با بخار آب با دستگاه کلونجر استخراج شد. مواد موثره این اسانس‎ها با استفاده از روش گاز کروماتوگرافی جرمی و گاز کروماتوگرافی انجام شد. برای اثر ضدقارچی اسانس‏‎ها بر بازدارندگی از رشد قارچ A. solani به دو روش دیسک کاغذی و مواد فرار روی محیط کشت PDA و همچنین جهت تعیین MIC و MFC اسانس‎ها از غلظت‎های 5/1، 7/1، 2، 3/2، 7، 5/8، 9، 5/9 میکرولیتر در میلی‏لیتردر محیط کشت PDB استفاده شد. به‎منظور بررسی اثر اسانس‏ها روی درصد آلودگی گوجه‎فرنگی به این قارچ، غلظت‏های 4 و 20 میکرولیتر بر میلی‏لیتر اسانس‎ها روی میوه آلوده به قارچ اسپری‎ پاشی شدند. بعد از هفت روز درصد آلودگی روی میوه در قالب طرح آماری سنجیده شد. بیشترین ترکیب موجود در اسانس مرزه، مرزنجوش و پونه به ترتیب کارواکرول (65/88 درصد)، تیمول (46/19 درصد) و پولگون (66/47 درصد) بود. این اسانس‏ها به‎ترتیب 96/48، 93/45 و 94/49 درصد در روش دیسک و 85/44، 01/51 و 96/48 درصد در روش مواد فرار از رشد قارچ A. solaniاثر داشت. همچنین غلظت 4 و 20 میکرولیتر در میلی‏لیتر به ترتیب 40، 78/57، 56/35 و 100، 67/66 و 40 درصد آلودگی قارچی روی بافت میوه را بطور معنی‏داری کاهش دادند. مرزه، مرزنجوش و پونه با دارا بودن ترکیبات ضدقارچی می توانند به ‎خوبی از رشد قارچ A. solaniجلوگیری به عمل آورند و می‎توانند جایگزین مناسبی در استفاده از قارچ‎کش‎ها برای کنترل این بیمارگر گیاهی باشند.
    کلیدواژگان: آلترناریا، اسانس، پونه، ضدقارچی، کپک انباری، مرزنجوش، مرزه
  • ایوب مزارعی، لیلا فهمیده * صفحات 78-95
    در این تحقیق سرشاخه های گلدار گیاهان دارویی: درمنه، آویشن کوهیو مریم گلی (قبل از گلدهی)، بابونه (مرحله گلدهی) و میوه پسته وحشی (بعد از رسیدن میوه) از مزارع و رویشگاه های مختلف استان سیستان و بلوچستان و فارس در سال 1394، جمع آوری شدند. تهیه عصاره ها به روش خیساندن، محتوای فنول و فلاونوئید کل به ترتیب با روش های معرف فولین-سیوکالتیو و رنگ سنجی کلرید آلومینیوم، فعالیت آنتی اکسیدانی با روش DPPH[1] و فعالیت آنتی باکتریایی عصاره ها علیه باکتری های استافیلوکوکوس اورئوس و اشرشیاکلی به روش دیسک دیفیوژن سنجیده شد. نتایج نشان داد که به ترتیب عصاره متانولی درمنه و آویشن کوهی از بیشترین میزان ترکیبات فنولی (36/22 میلی گرم بر گرم وزن خشک) و فلاونوئیدی (59/142 میلی گرم بر گرم وزن خشک)و از عملکرد آنتی اکسیدانی بهینه (ICSO) با میزان 01/72 و 75/70 میکروگرم در میلی لیتر و فعالیت آنتی باکتریایی علیه باکتری استافیلوکوکوس اورئوس و اشریشیاکلی با قطر هاله عدم رشد 1/15 و 8/16 میلی متر بوده است. به طورکلی عصاره متانولی گیاهان مورد مطالعه سطوح مختلفی از فعالیت آنتی اکسیدانی از خود نشان دادند و بهترین فعالیت آنتی اکسیدانی مربوط به گیاه درمنه بود. از این رو می توان بیان کرد که این عصاره ها می توانند جایگزین داروهای شیمیایی برای درمان عفونت ها شوند. البته همه اثرات این عصارها باید در in vitroو in vivo به دقت بررسی شوند.
    کلیدواژگان: آنتی باکتریال، آنتی اکسیدانت، آویشن کوهی، بابونه، پسته وحشی، درمنه کوهی، فلاونوئید کل، فنول، مریم گلی
  • فرهاد حبیب زاده *، بهور اصغری صفحات 96-109
    در راستای کاهش مصرف کودهای شیمیایی در تولید گیاه دارویی زوفا (Hyssopus officinalis L.)، پژوهشی در سال 1395 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) قزوین، به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با دو فاکتور و سه تکرار به اجرا درآمد. فاکتورهای آزمایش شامل الگوهای مختلف کاشت (فاکتورA) شامل کشت خالص (100 درصد زوفا) و کشت مخلوط افزایشی (100 درصد زوفا + 50 درصد عدس) و کاربرد کود شیمیایی (فاکتورB) شامل مصرف و عدم کاربرد کودهای NPK بود. استخراج اسانس به روش تقطیر با طرح کلونجر، میزان عناصر نیتروژن، فسفر و پتاسیم، راندمان عصاره دهی به روش خیساندن، محتوای فنل و فلاونوئید به روش رنگ سنجی، قدرت مهارکنندگی رادیکال های آزاد DPPH و عملکرد آنتی اکسیدانی کل در آغاز گل دهی بر پیکره رویشی زوفا بررسی گردیدند. نتایج نشان داد که کلیه صفات به غیر از محتوای عصاره به طور معنی داری تحت تاثیر تیمارها قرار گرفتند. درصد اسانس، محتوای فنل و فلاونوئید، قدرت مهارکنندگی رادیکال های DPPH و عملکرد آنتی اکسیدانی کل در تیمار کشت مخلوط + مصرف کود، نسبت به سایر تیمارها به طور معنی داری بالاتر بود. یعنی اینکه در کشت مخلوط با میزان ترکیبات فنل و فلاونوئید و همچنین عملکرد اسانس و عصاره گیاه زوفا را بالا برده است. متابولیت های ثانویه نظیر ترکیبات فنل، فلاونوئید و اسانس از مهمترین عوامل سیستم دفاعی گیاه محسوب می شوند که رقابت زوفا و عدس (به عنوان عامل تنش زا) تولید آن را افزایش داد. با توجه به افزایش مقدار ترکیبات فنل و فلاونوئید، خاصیت آنتی اکسیدانتی نیز بیشتر گردید.
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، اسانس، زوفا، کشت مخلوط، محتوای فنل، محتوای فلاونوئید
  • زهرا زارع* صفحات 110-121
    گیاه به لیموLippia citriodora H.B.K برای مصارف غذایی، آرایشی و بهداشتی به ایران وارد شده است و امروزه در مناطق مختلف کشور کشت می شود. هدف از این پژوهش شناسایی و مقایسه ترکیب های شیمیایی موجود در اسانس سرشاخه های هوایی گیاه در دو فاز قبل و بعد گلدهی و مقایسه فعالیت های ضد میکروبی عصاره متانلی اندام های ذکر شده بود. بدین منظور سرشاخه های گیاه در دو مرحله: رویشی و زایشی از محل مزرعه در خوزستان در خردادماه 1390 جمع آوری گردید. نمونه ها به روش تقطیر با آب اسانس گیری و بازده اسانس محاسبه گردید. ترکیب های تشکیل دهنده نمونه ها با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی (GC) و گاز کروماتوگرافی متصل به طیف سنج جرمی و محاسبه شاخص بازداری و مقایسه آن با ترکیب های موجود شناسایی شدند. برای سنجش فعالیت ضدمیکروبی، عصاره های متانلی بخش های مذکور به روش پرکولاسیون تهیه شد و علیه 4 سویه باکتری گرم مثبت، 4 سویه باکتری گرم منفی و 2 سویه قارچ به روش دیسک دیفیوژن و اندازه گیری قطر هاله عدم رشد، بررسی شد. محاسبات آماری با نرم افزار SPSS صورت گرفت. اجزای عمده اسانس اندام رویشی ژرانیول (35.78 درصد) و زینجیبرین (19.9 درصد) و اجزای عمده اسانس اندام زایشی شامل داوانون (36.4 درصد) و پی- سیمن (16.5 درصد) است. نتایج برای هر دو عصاره فعالیت ضد میکروبی قابل توجهی نشان داد. در بین باکتری ها و قارچ های مورد مطالعه، فعالیت ضد قارچی عصاره ها از فعالیت ضد باکتریایی بیشتر مشاهده شد. در میان باکتری ها، باکتری های گرم مثبت نسبت به باکتری ها گرم منفی حساسیت بیشتری به غلظت های عصاره ها نشان دادند. به علاوه در تمامی سویه های به کار رفته با افزایش غلظت عصاره ها اثرات ضد میکروبی افزایش یافت. میزان فعالیت های ضد میکروبی بین عصاره های رویشی و زایشی تفاوت معنی داری نشان نداد.
    کلیدواژگان: : اسانس به لیمو، Lippia citriodora H، B، K، ژرانیول، داوانون، ضد باکتریایی و اثرات ضدقارچی
|
  • pyman AzarKish, mohammad moghadam *, Fatemeh khakdan, Abdolah Ghasemi Pirbaloti Pages 1-20
    The Prangos Lind L. is belongs to Umbelliferae family and represented 15 species in Iran. Prangos (Jashir in Persian) is a medicinal plant, native to southern Iran and has been used in traditional medicine for many digestive disorders. In order to evaluate the morphological diversity, total phenolic content and antioxidant activity between 18 populations of Prangos acaulis, Prangos platychloena and Prangos ferulacea, the aerial parts of these plants in flowering stages were collected in spring and summer 2018 from Fars and Kohklouye va Boyerahmad provinces.To investigate the morphological traits, 10 plants selected in each habitat and 15 quantitative, 39 qualitative morphological and 8 habitats properties traits for each populations were investigated. Total phenolic content measured by Folin-Ciocalto and antioxidant activity by using DPPH radical scavenging capacity methods. The experiment was performed in a randomized complete block design and the comparison of data average was done by Duncan test at 1% probability level. The results were showed that there was great diversity among populations. Cluster analysis divided populations into three groups. The population 14 from Prangos acaulis was superior in morphological characteristics compared to other populations of this species. The highest antioxidant activity (93.05%) and total phenolic content (8.84 mg GAE/g FW) was obtained from the populations 14 and 8, respectively.Also the highest antioxidant activity (92.72%) and total phenolic content (10.25mg GAE/g FW)) in Prangos platychloena were obtained from populations 7 and 15, respectively.Generally the most total phenolic content and antioxidant activity between three species were observed in population 18 which is belong to the Prangos ferulacea. So the populations of 5, 6, 7 and 8 from fars province, 11 and 13 Kohklouye va Boyerahmad provinceamong three species were desirable at evaluated morphological traits so that these populations can be considered in breeding and domestication programs.
    Keywords: Antioxidant activity, Morphological traits, Prangos Lindl, Total Phenol
  • keramat saiedi*, zahra lory, mojtaba karimi, faezeh mokhtarian, zahra azadeh Pages 21-31
    In this research, the essential oil composition of Thymus vulgaris L., Melissa officinalis L. and Achillea millefolium L. were evaluated in Shahrekord climate condition. The aerial parts of these plants in full flowering stages were collected in summer 2017 from a research farm of Shahrekord University. The essential oils were extracted by hydro distillation method (clevenger apparatus) and were analyzed by GC and GC/MS. Results were showed that the thymol (33.2%), α-terpinene (18.50%), p-cymene (10.9%) and linalool (5%) were the most components of Thymus vulgaris. Neral (26.3%), geranial (25%), β-caryophyllene (6.9%), geranyl acetate (6.4%) and cis-crysantenol (5.8%) were the most important compound of M. officinalis essential oil and the cis-chrysanthenyl acetate (27.19%), cis-chrysantheol (13.16%), germacren D (7.24%), β-caryophyllene (6.69%) and thymol (6.15%) recorded in Achillea essential oil In conclusion, the results were showed that essential oils of thyme, lemon balm, and yarrow had suitable quality composition in Shahrekord climate conditions.
    Keywords: Achillea millefoilum L, Essential oil composition, Melissa officinalis L, Thymus vulgaris L, Shahrekord
  • mohamad hossien al omrani nejad, hasanali naghdi badi*, ali mehr afarin, vahid abdosi, farahnaz khalighi Pages 32-46
    Oliveria decumbens Vent. (Apiaceae) is a valuable medicinal plant in the western regions of Iran.It sun controlled harvesting in natural habitats has increased the risk of extinction of this species. In order to investigate the diversity of 25 populations, an experiment was conducted using 18 morphphysiological characteristics and percentage of essential oil in a randomized complete block design (RCBD) with three replications. Populations were planted in the research farm of Shahid Beheshti Dezfoul Company. Samples were collected at their full flowering phase and morphophysiological characteristics and were recorded in mid-June of 2016. The results of the analysis of variance were showed a variation among populations in terms of these characteristics, by calculating genetic and environmental variances, changes in most traits including, stem leaf length, stem leaf width and stem leaf width/length, umbellule diameter, the dry and wet weight of 100 umbellule and chlorophyll a/ b were determined by genetic factors. The general heritability were showed the percentage of essential oil, umbellule number in plant andthe dry weight of 100 umbellule were 0.91, 0.51 and 0.77, respectively. The correlation between characteristics and stepwise regression exhibited the greatest impact of the flower texture on essential oil production and the dry weight of 100 umbellule. Based on the factor analysis results, the three main factors justified 78.6% of the total variation among the characteristics. The biomass of the plant was the first factor followed by the percentage of essential oil and flower weight as the second and third factors, respectively. Based on the cluster analysis results, the populations can be divided into 5 groups. The third and fifth groups exhibited a great potential for cultivation, due to the highest average percentage of essential oil and maximum number and dry weight of 100 umbellule in a plant. Moreover, the populations in cluster 1 and 4 alternatively have the greatest genetic distance from each other which can be exploited in crossover and production of synthetic seeds.
    Keywords: Essential oil, Gentic diversity, heritability, Morphophysiological characteristics, Oliveria decumbens
  • mohamad moghtader, hasan salari, hossien mozafari *, Armita farhmand Pages 47-61
    The 1,8-cineol and borneol are the most secondary metabolites from the Artemisia persica Boiss. Essential oil which have antimicrobial and antifungal properties. In this study due to this aim, the aerial parts of Artemisia persica Boiss. at pre-flowering stage (PF) were collected from Kerman region in June 1394. The essential oil was extracted by water distillation (Clevenger's apparatus) and was analyzed by GC/MS. The antifungal effect of this essential oil against Aspergillus strain growth was investigated by using agar wells by measuring the diameter of the inhibition zone, MIC value was also evaluated by a microdilution method. The results were showed that the essential oil yield (v/w) was 1.55% with 39 compounds which identified in plant essential oil, the borneol (32.8%), 1,8-cineol (18.3%), camphor (8.64%) and camphene (6.75%) were the main compounds of this plant oil, respectively. The essential oil with dilutions 1 and 1/2 has significant inhibitory power on the strain of Aspergillus niger in compare to the fluconazole antibiotic. The borneol with 10% dilution also had a significant inhibitory effect on Aspergillus niger’s growth. The antifungal effects of essential oil can be attributed to the high percentage of borneol and 1,8-cineol present in it. According to these results it can be argued that the essential oil of this plant can be used as an herbal medicine with an appreciable antifungal effect, and also it’s could be used in various food, health and pharmaceutical industries.
    Keywords: Artemisia, Antifungal, Artemisia persica Boiss, Aspergillus niger, Essential oil
  • mostafa darvishnia *, ehsan hasanvand, moslem mosavian Pages 62-77
    In recent years, the essential oils have been used for controlmicrobial contamination of foods. In this study, we have examined the essential oil composition and antifungal activity of three species: Satureja hortensis, Origanum majorana and Mentha pulegium, which were collected from the Garin and Sefidkooh in Lorestan in spring 2015 to control black mold on tomato(Alternaria solani) in storage conditions. The essential oils of plants were obtained by using steam-distillation method (Clevenger apparatus) and were analysed by GC/MS. The antifungal effect were obtained by using inhibit growth of A. solani in two methods of paper disc and volatile matter on PDA medium, and alsofor determination the MIC and MFC in the concentrations 1.5, 1.7, 2, 2.3, 7, 8.5, 9, and 9.5 µ/ml were used in the medium PDB. To evaluate the effect of these essential oil on the percentage of tomato fruit contamination 4 and 20 μl/ml of essential oils were sprayed on fruit infected with fungus. After seven days, percentage of infection rate on the fruit was assessed in terms of statistical design. Results were showed that the carvacrol (88.65%), thymol (46.19%) and pulegon (47.66%) were the most components of Satureja khuzestanica, Origanummajorana and Menthapulegium essential oils , respectively and then showed that these essential oils were inhibited the A. solani growth by 48.96, 45.93, and 49.94 percent in disc method and 44.85, 51.01, and 48.96 percent in volatile method, respectively. Also, the concentration of 4 µ/ml and 20 µ/ml 40, 57.78, 35.56, and 100, 66.67, and 40% significantly reduced fungal contamination on fruit tissue. These species with thymol, carvacrol and pulegon had antifungal effects, which could prevent the growth of A. solani and also them canbe suitable alternative of fungicides to control of plant pathogens.
    Keywords: Alternaria, Antifungal Essential oil, Mentha pulegium, Origanum majorana, Satureja hortensis, Storage condition
  • ayob mazaiei, lila fahmideh* Pages 78-95
    In this study the aerial parts of Artemisia annua, Thymus vulgaris and Salvia officinalis Matricaria chamomill and Fruit of Pistacia atlantica in blooming were collected from farms and habitats of Sistan and Baloochestan and Fars province in 2016.The plant extracts were obtained by maceration method, phenolic and flavonoid contents were determined by Folin-Ciocaltiu and Aluminum Chloride colorimetric, antioxidant activities were studied by method DPPH (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl) and then antimicrobial activities were estimated by disk-diffusion method against Staphylococcus aureus and Escherichia coli. The plant extract of Artemisia annua and Thymus vulgaris respectively had maximum total phenolic (22.36 mg/g DW) and flavonoid contents (142.59 mg/g DW), antioxidant activity (IC50: 72.01 µg/ml and 70.75 µg/ml) and antibacterial activity against Staphylococcus aureus and Escherichia coli respectively with inhibition zone (15.1 and 16.8 mm) and they were the most sensitive bacteria to plant extracts. Generally, the methanolic extract of the plants demonstrated different levels of antioxidant activity; in addition, the best antioxidant activity was related to Artemisia. Hence, it can be argued that these extracts of herb, instead of chemical drugs, can be used to treat infections. Furthermore, before using them all their side effects should be carefully investigated in in vitro accompanied by in vivo studies
    Keywords: Antioxidant, Antibacterial, Artemisia annua L, Matricaria chamomilla L, Pistacia atlantica var mutica, Phenolic, Salvia officinalis L, Thymus vulgaris L, Total Flavonoid
  • farhad habib zadeh *, bohor asgharui Pages 96-109
    In order to reduce the use of chemical fertilizers in hyssop (Hyssopus officinalis L.) production, an investigation was conducted in the research farm of Imam Khomeini International University, Qazvin, Iran, in 2016. This study was carried out as a factorial experiment based on randomized complete block design with two factors and three replications. The experimental factors consisted of different planting patterns (factor A) on two levels including sole culture of plant and additive intercropping of 100% hyssop + 50% lentil and application of chemical fertilizers (factor B) on two levels including non-application and application of NPK. Essential oil of plant in flowering stage was obtained by distillation ( Clevenger apparatus), nitrogen, phosphorus and potassium contents, the plant extract was obtained by maceration method, phenolic and flavonoid contents by colorimetric method and DPPH radical scavenging and total antioxidant activity were measured by DPPH assay. The results were showed that all the traits were significantly affected by the treatments , The oil yield, phenolic and flavonoid content and total antioxidant activity were significantly stronger in intercropping + fertilizer application in compared to other treatments. In the other hand, secondary metabolites, such as phenolic, flavonoid, and essential oil are the defense system of plant, which were increased by competition between hyssop and lentil (as a stressor) and the antioxidant properties also increased due to the increase in phenolic and flavonoids content.
    Keywords: Antioxidant, Essential oil, Flavonoid content, Hyssopus officinalis L, Intercropping, Phenolic content
  • zahra zare* Pages 110-121
    Lippia citriodora H.B.K. was imported in Iran for food and medical industry. In this research due to essential oil composition and antifungal activity, the aerial parts of plant in before and after flowering satages were collected from the field in Khuzestan in June 2011. The Essential oils were obtained by hydro distillation (Clevenger apparatus) and were analyzed by (GC) and (GC - MS). To measure antimicrobial activity, the methanolic extracts of these organs were prepared by percolation method and antimicrobial activity were measured against four gram-positive and negative strains of bacteriaand two fungi starins by disk diffusion method in inhibition zone diameter. Results were showed that the geraniol (35.78%) and zingiberene (19.9%) were the main compounds of essential oil in before flowering, althought the davanone (36.4%) and p-cymene (16.5%) were predominant components in after flowering stage. The tested fungi and gram-positive bacteria were showed higher sensitivity to the concentrations of plant extracts than gram-negative bacteria. In addition, the antimicrobial effects increased with increasing concentrations of the extracts. There was no significant difference between the degree of antimicrobial activity of vegetative and reproductive extracts.
    Keywords: Antibacterial, Antifungal, Essential oil, Geraniol, Davanone, Lippia citriodora