فهرست مطالب

مطالعات اخلاق کاربردی - سال هشتم شماره 31 (پاییز 1397)

نشریه مطالعات اخلاق کاربردی
سال هشتم شماره 31 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/11/04
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد قطبی جشوقانی صفحه 9
  • هاجر عساکره، حسین دیبا صفحات 11-31
    فلاسفه اخلاق همواره به موضوع وجدان اخلاقی و چگونگی شکل‏گیری آن توجه داشته اند. آن ها در پی پاسخ به این پرسش هستند که آیا وجدان یک نیروی اخلاقی مستقل است یا هر آنچه به وسیله آن ادراک می گردد همان احکام عقل عملی است؟ روان‏شناسان نیز درباره اینکه چگونه قواعد و دستورهای بیرونی، برای فرد، درونی می‏شوند، بسیار سخن گفته اند. با فرض پذیرش حقیقتی با عنوان «وجدان اخلاقی» ، پژوهش حاضر نقش مادر را با رویکرد دینی و با بهره از یافته های روان شناسی اخلاق بررسی کرده و به این نتیجه رسیده است که بهترین راه برای پیدایش صفات پایدار منش در کودک، پرورش وجدان اخلاقی است. در این مقاله، وجدان اخلاقی یعنی توانایی تشخیص خیر و شر که محرکی برای عمل به نیکی ها و قوانین است. شکل گیری وجدان اخلاقی، براساس بنیان های دینی و فطرت اخلاقی انسان، حاصل تاثیر رشد شناختی و تحول انگیزش و عوامل برانگیزاننده تکرار رفتار مطلوب است تا هنگامی که آن رفتار ملکه و معیار درونی گردد. این مقاله بر آن است نقش مادر را در موضوع شکل گیری وجدان اخلاقی تبیین کند و با ارائه راهکارهایی در سه حیطه شناختی، عاطفی و رفتاری (براساس اعطای بینش، تعمیق باورها و اصلاح رفتار) ، الگوی جدید برای شکل گیری وجدان اخلاقی ارائه دهد.
    کلیدواژگان: وجدان، وجدان اخلاقی، مادر، تربیت اسلامی، روان شناسی اخلاق، ارزش های اخلاقی
  • عباس عبدالهی، سکینه اکبری صفحات 33-54
    یکی از مسائل نوپدید در تحقیقات تفسیری و حدیثی معاصر، بازخوانی اخلاق اسلامی از جنبه «جنسیت» و استناد «اخلاق جنسیتی» به منابع وحیانی اسلام است. مسئله اصلی این نوشتار، در گام نخست، اثبات اصل گزاره های اخلاقی خطاب به یکی از دو جنس انسانی در آیات و روایات و در گام دوم، یافتن مبانی و مبادی استنباط اخلاق جنسیتی از معارف وحیانی اسلام و ابطال اشکال نسبیت اخلاقی درباره آن است. براساس یافته های این تحقیق، وجود گزاره های اخلاق جنسیتی در آیات و روایات انکارناپذیر است و تناظر دو مبنای قرآنی «زوجیت» و «تطابق نظام تشریع و نظام تکوین» ، بستر نفس الامری صدور این گزاره ها را از جانب شارع مقدس نمایان می-سازد. در نهایت، بعد از پاسخ دادن به اشکال نسبی شدن احکام اخلاقی در صورت پذیرش «اخلاق جنسیتی» در اسلام، این نتیجه حاصل شد که ادعای اطلاق کامل گزاره های اخلاقی به دو جنس انسانی در شریعت اسلامی، قابل استناد به منابع دینی نیست. بدین ترتیب، در استنباط گزاره های اخلاقی اسلام در نظام خانواده، توجه به بعد جنسیتی زن و مرد، امری ضروری است و در بعضی موارد موجب تفاوت یا تعارض احکام اخلاقی زنانه و مردانه می شود. روش این پژوهش، ترکیبی از رویکردهای درون دینی و برون دینی است.
    کلیدواژگان: اخلاق جنسیتی، رذایل و فضایل، نظام خانواده، شریعت اسلامی، نسبیت اخلاقی
  • مریم اصفهانی صفحات 55-79
    دنیای معاصر بیش از هر زمان دیگری با مشکلات مختلف اخلاقی مواجه است. مراد از تربیت اخلاقی، فرایند ایجاد و پرورش فضایل اخلاقی در فراگیران و کوشش برای بازداشتن آن ها از رذایل اخلاقی در مقام نظر و عمل است. با توجه به اهمیت تربیت اخلاقی، پرداختن به مباحث مربوط به اخلاق و تربیت اخلاقی از جایگاه رفیعی برخوردار است. امام علی، اولین پیشوای شیعیان، نکات برجسته ای درباره تربیت اخلاقی بیان فرموده است. پژوهش حاضر می کوشد با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی به واکاوی جایگاه و مولفه های تربیت اخلاقی کودکان در خانواده از دیدگاه امام علی بپردازد. نتایج پژوهش نشان می دهد امام مراحل تربیت اخلاقی را براساس مراحل اخلاق به سه دوره هفت ساله تقسیم کرده و درباره مولفه های تربیت اخلاقی (هدف غایی، اهداف واسطه ای، اصول و روش ها) مواردی را به صورت کاربردی ارائه کرده است. الگوبرداری از سیره حضرت علی، بهره گیری از روش های تربیتی اسلامی و پرورش نسل صالح می تواند راهگشای سعادت دنیوی و اخروی باشد.
    کلیدواژگان: امام علی (ع)، تربیت اخلاقی، مراحل، اهداف، اصول و روش ها
  • فائزه تقی پور صفحات 81-106
    این پژوهش با هدف بررسی کیفی شیوه ها و آثار فریبکاری رسانه در خانواده انجام شد. روش تحقیق کتابخانه ای و اسنادی و ابزار گردآوری اطلاعات، یادداشت برداری بود. برای گردآوری اطلاعات، کتب نظری درباره رسانه و مطالعات انتقادی، مقالات علمی- پژوهشی و علمی - تخصصی و ترجمه متون تخصصی بررسی و واکاوی شد. یافته ها در سه بخش فریبکاری رسانه در نحوه پوشش خبری و انتقال آن به مخاطبان، اثرگذاری بر سبک زندگی اعضای خانواده و راهکارهای برون رفت خانواده از مسئله فریبکاری رسانه دسته بندی و ارائه شد. شیوه های پوشش دادن اخبار و نحوه انتقال آن به مخاطبان، تاثیر عمده ای بر فریب مخاطبان دارد؛ به گونه ای که فنون خبری موثر بر فریب شامل: سابقه نویسی، ارائه نمایشی اطلاعات سری، نشت هدایت شونده، ماساژ پیام، حذف، کلی بافی، زمان بندی ارائه پیام، قطره چکانی، ایجاد موج خبری، تبخیر، ارائه دروغ بزرگ، نشان دادن سانسور به طور غیرمستقیم، دست چین کردن پیام، ساختن دشمن فرضی، مبالغه، اثر تلقیح و استفاده از تصاویر خشونت آمیز درباره زنان و کودکان و… است. در مبحث فریبکاری رسانه و اثرگذاری آن بر سبک زندگی خانواده، نتایج نشان داد که رسانه ها با شکل دادن به آگاهی کاذب مخاطبان، گسترش و نمایش تضاد طبقاتی، ایجاد حس ازخودبیگانگی، قهرمان سازی، دستکاری مفاهیم جنسیتی، خدمت به صاحبان سیاست و اقتصاد و ایجاد تغییرات فرهنگی موجب تغییر در سبک زندگی فردی و خانوادگی مخاطبان می شوند. همچنین، رسانه ها گاهی قواعد اخلاقی خانواده را تهدید می کنند.
    کلیدواژگان: رسانه، فریبکاری رسانه، خانواده، سبک زندگی، پوشش خبری
  • صالح قربانیان صفحات 107-129
    تاریخ فلسفه اخلاق از دیرباز شاهد تلاش فیلسوفان برای تولید و ارائه ی دلایل مختلف برای «اخلاقی بودن» بوده است. سوال «چرا باید اخلاقی بود؟» ، در جهت رسیدن به پاسخ های قانع کننده، برای قبول کردن و همچنین زندگی کردن بر اساس نظام اخلاقی خاص استوار است. ولی سوالی که ما در پی پاسخ به آن هستیم این است که «چرا من باید اخلاقی باشم؟».
    در سوال اولی پاسخ ها و دلایل به دنبال توجیه نظام اخلاقی هستند، ولی در دومی با قبول فایده مند بودن نظام اخلاقی، حیطه خاصی را به چالش می کشاند و آن اینکه آیا لازم است که فرد همیشه رفتار اخلاقی داشته باشد؟ این مقاله درروش گردآوری مطالب، از روش کتابخانه ای و در نحوه استناد داده ها، از شیوه اسنادی پیروی می کند و در تجزیه وتحلیل مطالب، روش آن تحلیل محتوایی از نوع توصیفی تحلیلی است.
    در ابتدا با بررسی جواب های ارائه شده به یک دسته بندی از جواب ها بسنده کرده و در ادامه به بخشی از چالش های پیش روی این جواب ها پرداخته ایم و به این نتیجه دست یافته ایم که یک نوع دلیل خاص به تنهایی برای اخلاقی بودن کافی نیست و دلیل محکم و قوی که هم ایجاد انگیزه کند و هم از قوت کافی برخوردار باشد، یک دلیل چندوجهی است که از کنار هم قرار گرفتن چندین نوع ادله مختلف و از ترکیب شدن آن ها به دست می آید.
    کلیدواژگان: اخلاق، رفتار اخلاقی، نفع شخصی، عقلانیت منصفانه، فضیلت گرایی
  • سیدعلی اصغر هاشم زاده صفحات 131-162
    در سال های اخیر، فیلسوفان و روانشناسان اخلاق، توجه فزاینده ای به موضوع فضائل داشته اند؛ اما موضوع رذایل اخلاقی کمتر مورد تمرکز آن ها بوده است. گابریل تیلور، محقق برجسته اخلاق با هدف اصلاح این کم توجهی، در اثری مهم با نام «رذایل مهلک» ، این مسئله را به تفصیل مورد بحث قرار می دهد. رذایل مهلک که در سنت مسیحیت به هفت گناه کبیره نیز شهرت دارند، شامل کاهلی، حسد، طمع، غرور، خشم، شهوت و شکم پرستی می شوند. به باور تیلور، هر یک از این رذایل تباه کننده نفس اند و داشتن آن ها مانع از هدایت آدمی به سوی یک زندگی شکوفا و سعادتمند می گردد. هرچند از این سخن نمی توان نتیجه گرفت که فضایل لازمه شکوفایی اند، اما می توان آن را مویدی دانست بر مدعای اخلاق فضیلت ارسطویی که نبود چنین رذایلی را، شرط لازم برای نیل به حیاتی مطلوب می داند. تیلور در این مقاله که درواقع برشی از کتاب اوست که سال ها بعد و با تفصیل بیشتر نگاشته شد، ماهیت رذایل به فرد را با بررسی موردی رذیلت کاهلی روشن می کند.
    کلیدواژگان: شکوفایی، خود، کاهلی، رذایل، فضایل، اخلاق فضیلت
|
  • Hajar Asakereh , Dr. Hossein Diba Pages 11-31
    Ethics philosophers have always focused on ethical conscience and how it was shaped. They seek to answer the question of whether conscience is an independent moral force or whatever is perceived by it is the same as the rules of practical reason? Psychologists have also talked about how external rules and regulations turn to internal ones for the individual. Assuming the acceptance of the truth of "moral conscience", the present study examines the role of the mother with the religious approach and uses the findings of moral psychology and concluded that the best way to develop the sustainable traits of childhood is to develop moral conscience. In this paper, moral conscience is the ability to recognize the good and evil that triggers the practice of good and evil. The formation of moral conscience, based on the religious foundations and moral nature of man, is the result of the effect of cognitive development and the evolution of motivation and the factors that provoke the repetition of the desired behavior, as long as it is the queen's conduct and the inner criterion. This paper seeks to explain the role of the mother in the issue of moral conscience formation and present a new model for the formation of moral conscience by presenting solutions in three areas of cognitive, emotional and behavioral (based on the giving of insight, deepening of beliefs and behavioral modification.
    Keywords: conscience, moral conscience, mother, Islamic education, moral psychology, moral values
  • Abbas Abdollahi , Sakineh Akbari Pages 33-54
    One of the emerging issues in contemporary studies of Quranic exegesis and Hadith is the revision of Islamic ethics from the "gender" perspective and the justifying of "gender ethics" in accordance with the sources of the revelation of Islam. The main issue of this paper is, in the first step, to prove the principle of moral propositions addressed to one of the two genders in verses * and narratives, and in the second step, to find the foundations of the inference of gender morality from the teachings of the revelation of Islam and the rejection of the forms of moral relativity about it . According to the findings of this research, the existence of the statements of gender ethics in the verses and narratives is undeniable, and the correspondence of the two Qur'anic principles of "paired" and "conformity of the system of legislation and the system of creation", the reason of the issuance of these propositions will be revealed by the holy sharia . Finally, after answering the forms of moralizing sentences in the event of the adoption of "gender morality" in Islam, it was concluded that the claim for the full use of the moral propositions to the two sexes in the Islamic Shari'a is not culturally relevant to religious sources. Thus, in deriving the moral propositions of Islam in the family system, paying attention to the gender dimension of men and women is necessary and in some cases causes differences or conflicts between moral and feminine verdicts. The method of this research is a combination of inter-religious and extra-religious approaches.
    Keywords: Gender ethics, vices, virtues, family system, Islamic law, moral relativity
  • Maryam Esfahan Pages 55-79
    The contemporary world faces various moral problems more than ever. The concept of moral education is the process of creating and cultivating ethical virtues in the learners and trying to prevent them from ethical misconduct. Considering the importance of ethical education, ethical issues and moral education are of high rank. Imam Ali (AS), the first leader of the Shi'ites, has made remarkable points about moral education. The present study tries to use the descriptive-analytical method to determine the position and components of moral education of children in the family from Imam Ali's point of view. The results of the research show that Imam has divided ethical training stages into three periods of seven years based on the ethical stages and provided some elements about the components of moral education (ultimate goal, intermediate goals, principles and methods). The modeling of Imam Ali (AS), the use of Islamic educational methods and the cultivation of the generational generation can be the source of worldly and heavenly prosperity.
    Keywords: Imam Ali (as), moral education, stages, goals, principles, methods
  • Faezeh Taghipour Pages 81-106
    The purpose of this study was to investigate the ways and means of media deception in the family. The method of library and document research was applied and the instrument for collecting information was note-taking. For information gathering, theoretical literature on media and critical studies, scientific-research articles, and scientific-specialized articles and translations of specialized texts were reviewed. The findings were categorized in three areas of media deception in the way of covering the news and its transmission to the audience, influencing the family's lifestyle and family outreach strategies from the medium of media deception. The ways in which news is handled and how it is transmitted to the audience has a major impact on the lure of the audience, so that the techniques of influencing deception include: record writing, demonstration of serial information, guided leakage, message massaging, deletion, generalization, message scheduling, garbage collection, creation The news wave, evaporation, the presentation of the great lie, the display of censorship indirectly, the handwriting of the message, the creation of a hypothetical enemy, exaggeration, the effect of inoculation and the use of violent images of women and children, and so on. In the context of media deception and its impact on family lifestyle, the results showed that the media, by shaping false consciousness of the audience, expanding and displaying class contradictions, creating a sense of alienation, heroism, manipulation of gender concepts, serving politicians and economics, and creating cultural change It changes the individual and family lifestyles of the audience. Also, the media sometimes threaten the ethical rules of the family.
    Keywords: media, media deception, family, lifestyle, news coverage
  • Saleh Qurbaniyan Pages 107-129
    The history of ethical philosophy has long witnessed the efforts of philosophers to produce and provide various reasons for "being ethical". The question "Why should we be moral?" is based on requirement to arrive at compelling answers, to accept and to live according to a particular moral system. But the question we are trying to answer is "Why should I be moral?"
    In the first question, answers and reasons are sought to justify the moral order, but in the latter, by accepting the utility of the moral system, it challenges a certain area and whether it is necessary for the person to always have moral behavior? This article follows the method of collecting the materials, the library method, and how to cite the data from the documentary method. In analyzing the content, this method is a descriptive analytic content analysis.
    First, we review the answers given to a category of answers, and we will continue to address some of the challenges ahead of them, and we conclude that a particular reason is not enough to be ethical enough, a strong and strong reason Motivating and strong enough, it's a multifaceted reason that brings together several different types of arguments and combines them.
    Keywords: Ethics, Ethical behavior, Personal interest, Rationality, Virtue
  • Seyyed Ali Asghar Hashemzadeh Pages 131-162
      In recent years, philosophers and ethical psychologists have been paying increasing attention to virtues, but the subject of ethical vices has been less focused. Gabriel Taylor, a researcher of ethics, aims to rectify this issue in an attempt to correct this neglect in an important work called "Fatal Violence." The deadly vices that are also known for the seven great sins in the Christian tradition include laziness, jealousy, greed, pride, anger, lust and chestnut. According to Taylor, each of these vile deeds degenerates and prevents man from leading one to a prosperous and prosperous life. However, it cannot be concluded from this that virtues are necessary for prosperity, but it can be acknowledged by Aristotle's virtue ethics that the absence of such a vindication is a prerequisite for desirable survival. Taylor in this essay, which is in fact a slice of his book, written many years later and further elaborated, reveals the nature of vices to a person by examining a case of vile debauchery.
    Keywords: flourishing, self, sloth, vices, virtues, virtue ethics