فهرست مطالب

نشریه آموزه های حقوقی گواه
سال سوم شماره 2 (پیاپی 5، پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدحسن صادقی مقدم، محمد مهدی میرجلیلی صفحات 5-26
    ماده 838 قانون مدنی بیان می دارد که موصی می تواند از وصیت خویش رجوع نماید. رجوع از وصیت امکانی است که توسط قانونگذار برای موصی در نظر گرفته شده تا هر موقع بخواهد از وصیت خویش رجوع کند. قانونگذار این موضوع را به صورت اجمال بیان نموده و نسبت به ماهیت و آثار و احکام آن سکوت کرده است. رجوع از وصیت ممکن است به صورت صریح و یا ضمنی باشد. در رجوع ضمنی، با هر عمل و یا تصرفی که دلالت بر بازگشت موصی از وصیت نماید، وصیت بی اثر می شود. فقها و حقوقدانان در رابطه با برخی از فروض رجوع ضمنی اختلاف کرده اند. نکته دیگری که در زمینه رجوع از وصیت مورد اختلاف قرارگرفته، حق یا حکم بودن رجوع از وصیت می باشد. درصورتی که رجوع از وصیت را در زمره ی احکام بدانیم، موصی نمی تواند آن را اسقاط نماید و درهرحال این امکان برای وی فراهم است که از وصیت خویش رجوع نماید. درحالی که اگر رجوع از وصیت را حق بدانیم؛ این امکان برای موصی فراهم است که حق رجوع خود را اسقاط نماید؛ لذا در فرض مذکور امکان رجوع از وصیت برای وی فراهم نخواهد بود. در فرض حکم بودن رجوع از وصیت، اسقاط رجوع در ضمن عقد لازم نیز بی اثر است. به نظر می رسد ماهیت رجوع از وصیت همان انفساخ از وصیت است؛ همچنین با توجه به فلسفه ی تشریع نهاد وصیت باید رجوع از وصیت، از مقوله حکم باشد که آخرین اراده ی موصی درهرحال حاکم بر وصیت باشد؛ لذا همچنان این امکان برای موصی وجود دارد که از وصیت خویش رجوع نماید.  
    کلیدواژگان: رجوع، وصیت، ماهیت، حق، حکم، اسقاط
  • محسن اسماعیلی ، علیرضا قاسمی صفحات 27-62
    از آنجایی که عنصر اصلی در تحقق امانت، رضایت و اذن مالک یا قانون گذار برای استیلاء و تصرف امین است، رابطه امانی به موارد مصرح در قانون مدنی محدود نمی شود، بلکه این رابطه در قوانین دیگر از جمله قانون تجارت نیز به چشم می خورد. با این حال، آثار موجود بیشتر به وضعیت امین در حقوق مدنی پرداخته است و به مصادیق و احکام امین در سایر عرصه ها از جمله حقوق تجارت توجهی ننموده است. در این مقاله این مصادیق ذیل دو عنوان امنای تاجر و امنای غیر تاجر احصا و آثار و احکام آن در امتداد قواعد امانت مورد مطالعه قرار گرفته است و در راستای این مقایسه بیان شد که احکام و آثار امین مدنی و تجاری یکسان بوده و امانت در حقوق مدنی و حقوق تجارت از نظام واحدی تبعیت می کنند و در مواردی که قانون تجارت برای امین تجاری مسئولیت سنگین تری را در نظر گرفته است، موجب بهم خوردن این نظام نمی گردد و دلیل اعمال مسئولیت بیشتر این می باشد که در مصادیق امنای تجاری به علت اقتضائات شغلی و حرفه ای بودن و مدعی بودن در تخصص خویش، تعهد به نتیجه می کند بنابراین بدیهی است که مسئولیت وی بیشتر از سایر امنا باشد. این نتیجه به خوبی در قانون تجارت مصر منعکس شده است و قانونگذار مصری، برخورد واحد با امنای تجاری داشته است که در قانون تجارت ما نوعی آشفتگی و عدم انسجام به چشم می خورد که شایسته است در اصلاحات بعدی قانون تجارت مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: امنای مدنی، امنای تاجر، امنای غیر تاجر، امین ورشکستگی
  • علیرضا عالی پناه ، محسن زیار صفحات 63-96
    بروز اختلاف در روابط تجاری بین المللی امری غیرعادی تلقی نمی شود. ازاین رو باید برای حل وفصل اختلافات، پیش از مراجعه به راه حل هایی که با مشکل روبروست، «روش های جایگزین حل وفصل اختلاف» همچون «سازش» موردتوجه قرار گیرد. در همین راستا «قانون نمونه سازش تجاری بین المللی» در سال 2002 به تصویب «آنسیترال» رسید. از دگر سو، در حقوق ایران نیز، نهادی به نام «سازش» وجود دارد که وظیفه ی حل وفصل اختلاف میان طرفین منازعه را بر عهده دارد. حال سوالی که در این خصوص پدید می آید آن است که: «مقررات مربوط به سازش در حقوق تجارت بین الملل تا چه میزان با مقررات مربوط به سازش در حقوق ایران منطبق است؟» با توجه به آنچه که در این پژوهش به آن پرداخته شد باید گفت که نهاد سازش در حقوق ایران و حقوق تجارت بین الملل تا حدود زیادی باهم منطبق هستند و تنها تفاوت شکلی آن را می توان در لزوم وجود سازشگر در حقوق تجارت بین الملل دانست. روش تحقیق این پژوهش توصیفی-تحلیلی با استفاده از مطالعات کتابخانه ای بوده و از طریق کتاب ها و مقالات در دسترس و مرتبط با موضوع موردتحقیق صورت گرفته است.  
    کلیدواژگان: صلح، سازش، حل وفصل، اختلاف، قانون نمونه آنسیترال درباره سازش تجارتی بین المللی مصوب 2002
  • بهزاد پورسید ، رسول آقا داداشی صفحات 97-126
    قاعده استاپل که از اتخاذ رفتار متعارض جلوگیری می نماید در نظام حقوقی انگلیس پا به عرصه روابط حقوقی نهاده و به استاپل کامن لا و استاپل مبتنی بر انصاف تقسیم می گردد. سابقه استاپل انصاف کمتر از استاپل کامن لا می باشد، اما بیش از آن مورد اقبال و پذیرش در عرصه بین المللی واقع گردید. پذیرش این قاعده در داوری های بین المللی و اصل کلی تلقی شدن آن، موجب شده است که برخی از حقوقدانان داخلی، بیان نمایند که این قاعده در حقوق داخلی ایران و فقه امامیه نیز دارای نمونه هایی بوده و قابلیت پذیرش در این دو نظام دارد. طرفداران این نظریه قاعده اقرار و غرور را دو نهاد مشابه به استاپل معرفی می کنند. اما بررسی این دو قاعده با استاپل نشان می دهد که ازلحاظ مبنا، نتیجه و همچنین شیوه جبران خسارت با یکدیگر متفاوت بوده و امکان پذیرش استاپل در نظام داخلی ایران خلاف مبانی حقوقی و فقهی بوده و در راستای جلوگیری از فریب و رفتار متعارض، نظام فقهی و حقوقی نهادهای متناسب با قواعد حقوقی بومی را مورد پیش بینی قرار داده است.        
    کلیدواژگان: قاعده استاپل، انصاف، قاعده غرور، فقه امامیه، اقرار
  • سید مصطفی سعادت مصطفوی ، علیرضا نورآبادی صفحات 127-156
    اکثر حقوقدانان معتقدند که قانون مدنی در باب سوء استفاده از اضطرار حکمی ندارد و ماده 206 نیز شامل چنین وضعیتی نمی شود. بر این اساس نظریات گوناگونی در باب معاملات مضطر در حالت سوء استفاده از اضطرار ارائه گردیده است که در پنج محور خلاصه می شود: 1. صحت معامله 2. صحت معامله با حق فسخ برای مضطر 3. عدم نفوذ معامله 4. تعدیل معامله توسط قاضی 5. بطلان معامله. طبق اصول قراردادهای تجارت بین المللی، در مواقعی که از شرایط اضطرار، سوء استفاده می شود، باید در صحت چنین قراردادهایی شک نمود و آن را غیرنافذ دانست و یا برای مضطر حقی را قائل شویم که بتواند از طریق دادگاه، تعهدی را که به طور متعارف، گزافه می نماید، در حد مطلوبی تقلیل و تعدیل نماید. به نظر می رسد هیچ یک از نظریات فوق به تنهایی نمی تواند تمام معاملات مضطر را پوشش دهد. بر این اساس، باتوجه به اقسام معاملات سوء استفاده از اضطرار، باید معاملات مضطر در این حالت را به دو دسته تقسیم نمود؛ در حالتی که خود متعامل جهت معامله، برای مضطر شرایط اضطراری ایجاد می کند و در اثر معامله مزبور نیز ضرری متوجه مضطر می شود، در این صورت به نظر می رسد نظریه مناسب، عدم نفوذ معامله باشد چرا که رکن مادی اکراه تحقق یافته است. اگر ایجاد شرایط اضطراری توسط متعامل که موجب ورود ضرر به مضطر شده است، سبب شود که مضطر برای رفع شرایط اضطراری دست به معامله با شخص دیگری غیر از متعامل بزند، در این صورت به نظر می رسد معامله ی وی صحیح است چرا که نمی توان ایجاد شرایط اضطراری توسط متعامل را به معامله مضطر با شخص ثالث مرتبط کرد و اصل نسبی بودن قراردادها در این زمینه حاکم می شود.  
    کلیدواژگان: مضطر، سوءاستفاده از حق، سوءاستفاده از اضطرار، حدیث رفع
  • سلمان عمرانی ، علیرضا علیایی صفحات 157-188
    کتاب دیات در قانون مجازات اسلامی ازجمله مباحثی است که به سبب خلاهای قانون 1370 و نیز استفتائات جدید، دستخوش تحولات متعددی گردیده است. ازآنجاکه مقررات جدید در مواردی فاقد سابقه تقنینی بوده، طبیعتا نیازمند تدقیق و مطالعه از حیث تاثیر بر نظام حقوق کیفری است تا علاوه بر کشف ابعاد تحولات جدید، ابهامات و نواقص موجود در مواد قانونی جدید نیز کشف گردیده و در اصلاحات آتی قانون موردتوجه قرار گیرد. در این پژوهش کوشیده شده است تا با تحلیل مبانی مواد قانون مجازات مصوب سال 1370 و مواد قانون مجازات مصوب سال 1392 در زمینه دیات، رویکرد فقهی و حقوقی قانونگذار مورد استنباط و ارزیابی قرار گیرد. به نظر می رسد قانون گذار از تمرکز ویژه بر فتاوی امام خمینی (ره) در قانون مصوب 1370 به سوی ترکیبی از فتاوی ایشان، فتاوی مشهور و نیز فتاوی مقام معظم رهبری متمایل گردیده است. برخی از تغییرات نیز با انگیزه گرهگشایی از مشکلات قضایی پیشین روی داده و برخی دیگر نیز به تبع ایرادات فقهی شورای نگهبان به لایحه قانون مجازات اسلامی صورت گرفته است.    
    کلیدواژگان: کتاب دیات، قانون مجازات اسلامی مصوب سال 1392، فقه جزایی
|
  • Mohammad hasan Sadeghi Moghadam, MohammadMahdi MirJalili Pages 5-26
    Article 838 of the Civil Code stipulates that a person may refer to his will. Referring to the will is a condition that is intended by the legislator to make an appointment to seek his will at any time. The legislator expresses this issue in a concise manner and remains silent about its nature and its works and judgments. Referral from the will may be explicit or implied. In an implicit reference, the will is impacted by any act or seizure which implies the return of a void. Jurisprudents and jurists have controversy over some implied assumptions. Another point that has been disputed in the context of the reference to the will is the right or order to refer to the will. If the reference to the will is in the form of sentences, then he can not dismiss it, and in any case, it is possible for him to refer to his will. If, however, if the right to see the will is possible, it is possible for a person to forfeit his right to claim; therefore, it will not be possible for him to return a will. In the assumption that the reference is to be made from the will, the referral is also necessary. It seems that the essence of the reference to the will is the separation from the will; also, according to the philosophy of the statute of the will of the institution, it should be a reference to the will of the category of the sentence, which is the last will of will in any case, ruling wills. Therefore, there is still the possibility to make a request for it.
    Keywords: revocation, will, nature, right, sentence, exclusion
  • Mohsen esmaeeli, Alireza ghasemi Pages 27-62
    As the consent and permission of the owner or the lawmaker are the crucial pillars of trust for possesion and domination of trustee, not only can the trust relation be restricted to the cases explicitly stated in the civil code, but also this relation can be seen in the other laws such as code of trade. However, the recent works have more concentration on the status of trustee in the civil code than the other laws such as code of trade about the examples and rules of trustee. This article has counted the examples of trustee to business and non-business ones and has studied their rules following the trust rules. Additionally, on the basis of this comparison it was demonstrated that both civil and business trustee has the same rules, and the trust relation follows a unique regime in a way that when the code of trade holds gross liability for business trustee, this regime does not get disorderd. It should be also noted that the reason behind the gross libility of business trustee is because of his professionality in his job and his commitment to result thereon. This conclusion has been accurately reflected in Egypt trade law, and Egyption lawmaker took a unique method facing business trustees which has been neglected in Iran trade law requiring changes and reforms in future versions of this act.
  • AliReza AliPanah, Mohsen Ziar Pages 63-96
    The making of differences in international trade relations is not unusual; Therefore, in order to resolve disputes, "alternative dispute resolution methods"(ADRs) such as "Conciliation" should be considered before dealing with solutions that are in difficulty. For this reason, "International Commercial Conciliation Model Law" came into force in 2002 in "UNCITRAL". On the other hand, in Iran's law there is also an institution called "compromise" which is responsible for resolving disputes between the parties to the dispute. The question that arises in this regard is: "To what extent are the rules on Conciliation in international trade law consistent with the provisions on compromise in Iranian law?" Considering what has been discussed in this paper, the compromise institution in Iranian law and international trade law are largely in line with each other; and the only difference in its form can be seen in the need for a conciliator in international trade law. The research method of this research is descriptive-analytical using library studies and has been studied through books and articles available and related to the subject matter.
    Keywords: Compromise, Settlement, Conciliation, Resolution, Disagreement, UNCITRAL Model Law on International Commercial Conciliation2002
  • Behzad PoorSeyed, Rasoul AghaDadashi Pages 97-126
    In the legal system of Iran, following the Islamic jurisprudence, father and paternal ancestors, will not be sentenced to death penalty (Qisas) due to intentional murder on their children and grandchildren. Extending this rule to mother and maternal grandfathers and grandmothers is impossible. In this case, The Iranian penal code, adopted in2013, has made some progress compared with the previous law such as non-monopoly article 301 in cases of murder and extend it to all theintentional crimes, clarify the rule of not having paternal relationship and the need to proveotherwise by criminalin Article 309, and also clarify the rule of not Inheriting nemesis by criminal in Article 357 of the law. On the other hand, there are defects in the current law such asthe silence of the lawabout Permissibility or impermissibility demand retribution from the father of his childas the heir of the victimthatcomments jurists in this case is Impermissibility. Generally, the current lawcompared with the former lawis in a better position and resolvedefects of the law inthe next reformwill add strength and certaintyof law.
    Keywords: Estoppel, equity-based estoppel, principle of pride, Islamic jurisprudential rules, Iranian law
  • Seyed Mustafa saadat Mostafavi, Ailreza noorabadi Pages 127-156
    One of the things that can cause distress transactions are legal effect, the misuse of the emergency distress shown by the other party deal. Since that article 206 of the Civil Code is valid emergency transactions, Many dealers with knowledge of the state of emergency and specific conditions in distress, took advantage of this situation and deal with dumped into distress. On the other hand, in some cases, interactive, and thereby create an emergency situation for the individual to deal with him. In this regard, the Iranian lawyers who are four theories: the validity of the contract, invalidity of the contract, adjustment contract and the right to terminate the contract. In French law in this regard there is such a contract to be valid and some lawyers, some of them revocable and others are invalid. This issue is addressed in the laws of Germany and Switzerland, Article 138 of the German Civil Code it has declared void a contract, Article 21 of the irrevocable undertakings Switzerland also considers the transactions. The main objective of this study is to provide a solution can be tailored to the individual situation of distress at the misuse of emergency In this regard, best practices, fragmentation of trading in distress in case of emergency Abuse This division is based on the appropriate legal foundations emergency, appropriate sanctions will also be explained .  
    Keywords: Misuse of emergency, the validity, invalidity, the right to terminate
  • Salman Emrani, AliReza Olyaee Pages 157-188
    Diat's book on the Islamic Penal Code is one of the topics that has undergone many changes due to the void of law of 1370 as well as its new affairs. Since the new regulations are in some cases lacking the legislative process, it naturally requires an analysis and study of the impact on the criminal law system, in addition to discovering the dimensions of the new developments, the ambiguities and deficiencies in the new legal material have also been discovered and in future amendments to the law Pay attention. In this research, it has been tried to infer and evaluate the legal and legal approach of the legislator by analyzing the foundations of the articles of the Penal Code adopted in 1370 and the articles of the Penal Code adopted in 2013 on Diat. The legislator seems to have focused on a special focus on the fatwa of Imam Khomeini in the 1991 law enacted to a combination of his fatwa, popular fatwa, and the fatwa of the Supreme Leader. Some of the changes have also been motivated by the unraveling of previous judicial problems, and some others have been taken into account by the Islamic Penal Code in the wake of the jurisprudence of the Guardian Council.
    Keywords: Diyat's Book- Islamic Penal Code Approved in 1392- Criminal Justice