فهرست مطالب

تئاتر - سال چهارم شماره 71 (زمستان 1396)

نشریه تئاتر
سال چهارم شماره 71 (زمستان 1396)

  • 186 صفحه، بهای روی جلد: 100,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1396/12/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید مصطفی مختاباد صفحه 9
  • سمیه رمضان ماهی ، حسن بلخاری قهی ، محمدرضا ریخته گران صفحه 14
    ناتیه شاستره بنیادی ترین رساله ی هندی است که جزئیات دقیق را در مورد نحوه ی بازی، نوع روایت، صحنه پردازی و گریم شامل می شود و به همین دلیل بسیاری از منابع امروزی این کتاب را در رده بندی کتب نمایشی جای داده اند، اما فروکاستن این متن به اجرای نمایش صرف، سبب می شود غایت نگارش چنین متونی پوشیده بماند. توضیح آن که در حکمت هندویی اجرای نمایش آیینی بازخوانی نو از عمل قربانی است و به همین دلیل هدف از اجرا نیز بسترسازی برای ظهور امرمقدس است که سبب ادراک لذتی می شود که به زبان سنسکریت به آن رسه می گویند. بنابراین می توان این فرضیه را مطرح کرد که هدف از نگارش رساله ناتیه شاستره ایجاد رسه است. این مفهوم در ناتیا وجود دارد، اما به دلیل وسعت متن رساله و بیان جزئیات وسواسگونه در آماده سازی ادوات نمایش، چنان روشن و قابل درک نیست. این مقاله قصددارد با روش تحلیلی بنیادی به بررسی ابعاد معنایی رسه در رساله ی طولانی و مفصل ناتیا پرداخته و چگونگی نحوه ی تجلی آن را به عنوان غایت اجرای نمایش آیینی هندی بازشناسد. بدین سبب پس از بیان جایگاه ناتیه شاستره به بررسی انواع رسه و ارتباط آن با مولفه های احساسی (ستایی بهاواها، ویبهی کاری بهاواها، آنوبهاواها، ویبهاوه ها) پرداخته خواهد شد. نتیجه آنکه هدف از نگارش رساله ناتیه شاستره نه چگونگی اجرا بلکه نحوه ظهور رسه است؛ رسیدن به این غایت تنها به بازی صحیح بازیگر، متن نمایش و ادوات صحنه وابسته نیست بلکه آگاهی مخاطب و حضور قلب او را نیز می طلبد و تنها زمانی متجلی می شود که توسط تماشاگر ادراک شود. این ادراک لذتی را برای مخاطب ایجاد می کند که برابر با ادراک امر متعالی در ساحت زمینی است و ثمره ی آن رسیدن به آگاهی و رهایی (مکشه) به عنوان مهم ترین هدف آیین هندو است.
    کلیدواژگان: رسه، ناتیه شاستره، نمایش هندی، بهاراتامونی
  • سیدمصطفی مختاباد ، حسین ملکی صفحه 44
    نمایشنامه های تک شخصیتی گونه ای از متون نمایشی به حساب می آیند که در اواخر قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم شکل مستقل و شناخته شده ای به خود گرفتند. این گونه از نمایشنامه ها در طول تاریخ درام عمر کوتاهی دارند. بنابراین حوزه ی مطالعاتی آن ها حوزه ای نوپا و جدید به حساب می آید. از آنجا که در ایران این گونه از نمایشنامه ها همواره با عنوا ن غلط و اشتباه مونولوگ یاد شده اند، پژوهش حاضر قصد دارد ابتدا تعریف درست و دقیقی از این گونه از نمایشنامه ها ارائه دهد و سپس برپایه ی مطالعات ساختارگرایانه ی معاصر، اجزای اصلی تشکیل دهنده ی این نمایشنامه ها را طرح کند و نمونه های شاخص ایرانی آن ها را مورد خوانش و تحلیل قراردهد. بر همین اساس برپایه ی مطالعات لوئیس کترون پرکتیشنر امریکایی، راوی، شخصیت اصلی و دیگری غائب به عنوان اجزای اصلی تشکیل دهنده ی ساختار این گونه از نمایشنامه ها معرفی می شوند تا در ادامه، دیگری غایب و انواع آن به عنوان یکی از مهم ترین اجزای تشکیل دهنده ی ساختار این گونه از نمایشنامه ها تشریح شوند و کارکرد آن ها در نمایشنامه هایی از محمد رضایی راد، محمد یعقوبی، محمد رحمانیان و نغمه ثمینی که هرکدام از درام نویسان شاخص معاصر به حساب می آیند و به گونه ای متفاوت نسبت به یکدیگر از «دیگری غائب» در نمایشنامه هایشان بهره برده اند مورد خوانش و تحلیل قرا رگیرد. پژوهش حاضر با مفروض پنداشتن ساختار متفاوت این گونه از نمایشنامه ها با یکدیگر، چگونگی تعامل میان دیگری غائب با اجزای دیگر این نمایشنامه ها را مورد پرسش و بحث و بررسی قرارمی دهد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهند به میزانی که وجود راوی و شخصیت اصلی در این گونه از نمایشنامه ها اهمیت دارند، وجود دیگری غایب نیز ضرورت دارد و دیگری غایب در تعاملی که با راوی دارد سبب شکل گیری شخصیت اصلی و موقعیت نمایشی در این گونه از نمایشنامه ها می شود.
    کلیدواژگان: دیگری غایب، نمایشنامه های تک شخصیتی، مطالعات ساختارگرایانه، مونودرام
  • حسین فرخی صفحه 64
    بهرام بیضایی از جمله نمایشنامه نویسان ایرانی است که تاثیرات شگرف و عمیقی در ادبیات نمایشی ایران برجای گذاشته است و تقریبا در بیشتر نمایشنامه هایش زنان حضوری پررنگ دارند. بررسی جایگاه و نقش زنان در آثار بهرام بیضایی رویکردی است انتقادی به جامعه مردسالار، به جامعه سنتی و در حمایت از نقش زنان و مشارکت اجتماعی آنان در عصر کنونی ایران. به عبارتی در آثار بیضایی زنان باحضور مقتدرانه خود از حالت انفعالی درآمده، جامه ی دیگری می پوشند و طرح دیگری پی می ریزند. در این مقاله سعی بر آن است، جایگاه زن در نمایشنامه های بیضایی، جنس نگاه او به زنان آثارش که به نظر نگاهی متفاوت نسبت به دیگر آثار نمایشی دارد، تحلیل و بررسی شود. در این راستا، ضمن طرح سایر ویژگی های دیدگاه بیضایی، در جمع بندی نهایی به نوع نگاه ویژه ی ایشان به زنان در آثارش توجه شده است. از دیگر سو با عنایت به اینکه در اغلب نمایشنامه های بیضایی شخصیت زن حضوری برجسته و پررنگ دارد، به گمان نگارنده، این امر ناشی از تاثیرات جامعه ای است که بیضایی با نگاه تیزبین خود به آن پرداخته است. این تحقیق کیفی، توصیفی تحلیلی است و در آن از منابع کتابخانه ای نیز استفاده شده است.
    کلیدواژگان: بهرام بیضایی، زن، مادر، دختر، نمایشنامه
  • محمدحسین ناصربخت ، فرهاد بردباری صفحه 92
    تعزیه در لغت به معنای سوگواری و عزاداری و برپاداشتن یادبود عزیزان درگذشته است. اما در اصطلاح به نوعی نمایش مذهبی با آداب و رسوم و سنت های خاص گفته می شود. معمولا در نمایش آیینی تعزیه، نسخه های متفاوتی از یک مجلس وجود دارد که در سرتاسر کشور ایران پراکنده است. نویسندگان این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی به سراغ تعزیه شهادت امام حسین (ع) بر اساس سه نسخه الکساندرخوجکو، رجائی زفره ای و صالحی راد که متعلق به زمینه ها (اقالیم) و دوره های تاریخی مختلف هستند رفته و با توجه به اهمیت موضوع (شهادت امام حسین(ع) ) و بازتاب آن در بیشتر نسخه های شبیه خوانی، سه مجلس ذکر شده را با استفاده از روش های پیشنهادی در مطالعات تطبیقی مورد بررسی قرار دادند و در نهایت برای ایشان این نتیجه حاصل شد که در این نسخه های متفاوت، بیست و چهار رویداد مشترک وجود دارند که سیزده مورد آن در سه نسخه و یازده مورد آن در دو نسخه از مجالس تعزیه ی مورد مطالعه به وقوع می پیوندد و همچنین از سی و هفت رویداد غیرمشترک می توان یاد نمود که به صورت پراکنده در هر نسخه روی می دهد و وجه تمایز هر نسخه را با نسخه دیگر نمایان می سازد.
    کلیدواژگان: تعزیه، مجلس شهادت امام حسین(ع(، مطالعات تطبیقی، نمایش آیینی، نسخه، زمینه
  • مهدی حامدسقایان ، علی خلیلی صفحه 124
    برتولت برشت (1956 - 1898) ، نظریه پرداز و کارگردان آلمانی، همانگونه که دیدگاه هایش در جهان نمایش شناخته شده و تحول آفرین بوده است، در تئاتر عرب نیز هنرمندی الهام بخش و تاثیرگذار به حساب می آید. تاثیر نظریات و دیدگاه های برشت نظریه پرداز و کارگردان آلمانی بر تئاتر عرب از سال 1937 قابل پیگیری است. سعد اردش کارگردان مصری، در کشور ایتالیا با نظریات برشت آشنا شد و در کشورش آثار برشت مانند «زن نیک سیچوآن» را کارگردانی و اجرا نمود. در این مقاله که به روش توصیفی تحلیلی و با بهره گیری از منابع کتابخانه ای و اینترنتی انجام شده است به این سوال اساسی پاسخ می گوییم که آثار برتولت برشت از نظر قالب، محتوا و تکنیک ها چه تاثیراتی بر اجراهای صحنه ای سعد اردش داشته است؟ و چه انگیزه ها و زمینه های سیاسی، اجتماعی و فرهنگی در بهره گیری این هنرمند از نظریات برشت نقش داشته اند؟ فرضیه اصلی در مقاله آنست که تئاتر برشت بر تئاتر مصر به ویژه اجراهای سعد اردش در زمینه های کارگردانی، برخورد با متن، هدایت بازیگر و طراحی صحنه تاثیر گذاشته است. در نتیجه گیری مقاله بر این نکته تاکید شده است که در تئاتر مصر و تجربیات سعد اردش در فضایی سیاسی که متمایل به گرایشات چپ گرایانه بود، برشت به سرعت پذیرفته شد و موجی از هنرمندان سرزمین های عربی از جمله اردش تکنیک ها و نظریات او را در صحنه های تئاتر ترویج دادند.
    کلیدواژگان: برتولت برشت، تئاتر اپیک، تئاتر عرب، تئاتر مصر، سعد اردش
  • پیام فروتن یکتا ، راضیه اسعدزاده صفحه 140
    یکی از دغدغه های عمده جهان امروز، مسائل زیست محیطی است. مسائل عمده و پیچیده ای که غالبا در حوزه صنعت و تجارت کلان محلی و جهانی مورد توجه قرار می گیرد. با این حال توسعه پایدار بدون توجه به زیرمیدان های اقتصادی در کنار حوزه های فرهنگ و هنر تقریبا راه به جایی نخواهد برد. در همین راستا می توان این گونه زیرمیدان ها و حوزه ها را نیز همگام با سایر فعالان عرصه محیط زیست بررسی و آن ها را نیز در مسیر توسعه پایدار قرار داد. یکی از عناصر عمده آسیب زننده به محیط زیست در عرصه تئاتر، کارگاه های اجرا و ساخت دکور است. کارگاه هایی که همچون کارخانه هایی کوچک عمل کرده و از فرایند تولید مشخص برخوردارند. مشکلات زیست محیطی ای که این گونه کارگاه ها به سهم خود به طبیعت وارد می کنند، می تواند با راهکارهایی بر اساس توسعه ی پایدار به حداقل ممکن کاهش یابد. در این مقاله تلاش شده است تا براساس برخی دستاوردهای جهانی موجود در زمینه توسعه پایدار و مولفه های دوستدار محیط زیست معماری سنتی ایران، راهکارهایی به منظور کاهش چنین معضلاتی در کارگاه های دکور پیشنهاد شود. راهکارهایی که چگونگی تولید مواد اولیه مورد نیاز برای ساخت دکور، چگونگی ایجاد یا بازسازی کارگاه دکور بر مبنای مولفه های یاد شده و همینطور چگونگی انتقال و بازیافت اجزاء صحنه تئاتر را شامل می شود. بدیهی است این پیشنهادات و راهکارها گام اولیه ای است که می توان در توسعه و گسترش آن تلاش کرد.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، محیط زیست، کارگاه دکور، معماری سنتی ایران، تئاتر
  • مهناز عبدبهزاد صفحه 164
    امروزه شیوه ی تعلیم و تربیت از رویکرد سنتی و حافظه محور به سمت رویکرد تعلیم و تربیت تاملی و تفکرمحور جهت گیری کرده است. در این تحقیق ضمن بررسی نمایشنامه ها و متون مهم تاثیرگذار بر روی نمایشنامه های کودک و نوجوان به این موضوع پاسخ داده شد که در روند یک دهه اخیر این نمایشنامه ها چه اتفاقی افتاده و آیا این نمایشنامه ها دارای حداقل تاثیرگذاری تعلیمی روی کودکان و نوجوانان بودند یا خیر و اینک چه رویکردهایی می تواند بر بخش های آموزشی نمایشنامه ها موثر باشند و از انواع شیوه های نمایش کدام یک موثر تر از دیگران است. هدف از این پژوهش پاسخگویی به مسائل پیش روی نمایش کودکان و نوجوانان است. در این پژوهش از روش کتابخانه ای در گردآوری اطلاعات استفاده شده و همچنین به عنوان کار عملی نمایشنامه ای نگارش گردیده است. در نتیجه این پژوهش مشخص شد که در دهه گذشته نمایشنامه ها و به طورکلی نمایش در حوزه کودک و نوجوان دارای ضعف های متعددی بوده است و تاثیرگذاری آموزشی و تعلیمی چندانی نداشته است.
    کلیدواژگان: تئاتر، نمايشنامه، کودک و نوجوان، دهه 80
|
  • Somayeh Ramezanmahi, Hasan Bolkhari Ghahi, Mohammadreza Rikhtegaran Page 14
    Nātyaśāstra is the most fundamental Indian treatise in the 5th century that deals with how the theatre is performed. Although this book includes precise details ج about how to play, narration type, staging, make-up, ac tor’s styles, etc, but considers creating a sense of rasa in audience as its most important goal. Rasa, which in the word means taste, flavor and ج extract, is used in this treatise as the pleasure of perception of the beau ty. This paper intends to recognize the expression of rasa as the main ج principle of Indian ritual performance, by studying its different mean ings in the great Nātyaśāstra. Therefore, after representing the position of Nātyaśāstra in the Hindu scriptures, we examine the types of Résa and its relation with the emotional components. Bharatamuni, Nātyaśāstra’s author, in the first pages of this book and in the account of how it is formed, says that the position of Nātya is like a sacred text, and he calls it the fifth Veda. This point shows that this treatise cannot be regarded as ج a mere theatrical instruction, as it is understood in the West. The instruc tions of this treatise describe the correct formation of a ritual play, and its purpose is to perform sacred ritual, not artistic theater. What is called the main purpose is to create a sense of rasa in audience.
    Keywords: Rasa, N?tya??stra, Indean Teather, Bharatamuni
  • Mostafa Mokhtabad, Hosein Maleki Page 44
    Solo plays are a form of dramatic texts that have become independent and well known in the late nineteenth and early twentieth centuries. These plays are incipient in drama history. Therefore, their field of study is a new and emerging field. Iranian researchers always regarded these plays falsely as monologues, so the present research intends to provide a precise definition of these plays at first. After defining the main character of these plays with a Structuralism view, it goes on to analyze a number of prominent Iranian solo plays. This study, based on research of American practitioner Lewis Catron, elucidates concepts such as the narrator, the main character, and “The Other Absent”. Then it goes on to analyze the functions of “The Other Absent” and its other forms, in solo plays of Mohammad Rezaei Rad, Mohammad Yaghoobi, Mohammad Rahmanian, and Naghme Samini, each of whom uses this concept different from each other. The results of this study show that the existence of “the other absent” in solo plays is as necessary as the narrator and main character, and also it shows that in solo plays “the other absent” forms the main character and the dramatic situation in interaction with the narrator.
    Keywords: The Other absent, Solo plays, Structuralist studies, Monodrama
  • Hossein Farrokhi Page 64
    Analytical study about women position in Iranian society is a critical approach against patriarchal society and is being applied to support women’s role and their social engagement in Iran. This approach has been started gradually after the “Iranian Constitutional Revolution” period in Iran and now has a particular place in Iranian contemporary literature. The reflection of the mentioned expression has always been a challenging issue in Iranian literature, drama, theater, movie and visual arts. This approach has been succeeded and strengthened due to positive feedbacks from sepectators in different periods and especially after Iranian Islamic revolution. This critical approach also has been emerged in Iranian movies after Islamic Revolution; famous Iranian female movie directors such as Rakhshan Banietemad, Tahmineh Milani and Manijheh Hekmat have been created brilliant movies in this regard. Bahram Beyzaie is one of the most famous Iranian playwrights in Iran. He has created a significant and wonderful influence in drama and nearly in most of his plays women are participated efficiently. This highlighted presence of women can be seen in different plays such as Kalat Claimed, Memoirs of the Actor in a Supporting Role, Death of Yazdgerd, Afra, or the day passes, The King Snake, Sinbad’s Eighth Voyage and Pardeh Khaneh. In Kalat claimed play Aybanoo is a symbol of resistance against enemy, she fights against Mongolian army courageously. Belgheys is another major character in Beyzaie’s play; she has a complicated personality, an ordinary woman who turns into a revolutionary and inspiring character. In death of Yazdgerd play, wife and daughter of miller are two characters that are being involved in social and political aspects of their village and they are expressing writer’s thought and defending women’s rights. In Afra, or the day passes a reader has been confronted with a very kind, patient and strong woman who resist against neighbors by herself. Female personages in both social and personal arenas have a significant and influentional role in Bahram Beyzie’s plays. Their presence in 182 Abstract personal aspects of life is being demonstrated in their love, their loyalty to their beloved ones, their courage and resistance against patriarchal views. They also create a magnificent impact in vaster layers of society such as their village, neighborhood, city and even their country. These women are talented to utilize the minimum potentials and tools in their surrounding to the most of it. These women have vaious presences, In Sinbad’s Eighth Voyageand and Evening in a Strange Land plays their attendant have been displayed as mythical, romantic and theosophical personages. On the other hand In Kalat claimed and Death of Yazdgerd their presence has been demonstrated as historical and valiant characters. In this article, women’s role and Beyzaie’s points of view in his plays have been investigated. Moreover, on this subject other features of Beyzaie’s plays such as his philosophical and historical point of views, struggling against cruelty, avoiding heroism, relying on eastern culture in performing structure and nationalism have being reviewed. This research is considered as a qualitative, descriptive and analytic study and library resources are not being used in it.
    Keywords: Bahram Beyzaie, woman, mother, dowther, play
  • Mohammadhossein Naserbakht, Farhad Bordbari Page 92
    (Alexander fojcko, Mohammad Hasan Rajaei zofrei, Hasan Salehi Rad) Ta’zia means mourning and bereavement and helding a memorial session for dear dead one but expressively it refers to a sort of religious play with special traditional traditions. Usually in Tazie traditional play, there are different versions of a session disperses all over the country. The research writers examine ta’zia for Imam Hossein(peace upon him) in descriptional-analytical method and based on three versions of fojcko, Rajaei zofrei and Salehi Rad,It belongs to the fields and historical periods. With regard to the subject importance(Imam Hossein martyrdom and it’s reflection in most of simulation-reading versions) The three parliamentary committees examined the proposed methods in comparative studies, and eventually it was concluded to them that there were twenty-four common events in these versions, of which thirteen were in three versions and eleven in Two copies of the ta’zieh meetings take place. Similarly, 37 uncommon events can be mentioned that occur as dispersed and shows each version distinctively.
    Keywords: Ta’zia, parliament of Imam Hossein(peace upon him) Testimony, adaptative examination, traditional play, Ta’zia versions, prescription, Background
  • Mahdi Hamedsaghaian, Ali Khalili Page 124
    The effect of Bertolt Brecht, the German theoretician and director, on Arab theater since (1937) can be investigated. Brecht's works has influenced playwrights, directors, and designers of Arab theater including Saad Ardash Egyptian director. In this article, which has been conducted through descriptive-analytic approach with utilizing library and internet sources, we attempt to answer this fundamental question that 'How has Bertolt Brecht's works had affected playwrights and designing performances of Saad Ardish in terms of format, content, and techniques?' and What motives and political, social, and cultural backgrounds were involved in making use of Brecht's theories?' The conclusion section emphasizes this point that Brecht was rapidly accepted in the Arab theater and drama which were inclined towards leftist orientations, leading to the utilization of his techniques and theories in theater scenes by a wide range of Arab artists.
    Keywords: Bertolt Brecht, Epic Theater, Arab Theater, Saad Ardish
  • Payam Foroutan Yekta, Razieh Asaadzadeh Page 140
    Nowadays, environmental issues are one of the major world concerns. Major and complex issues that are often considered in the field of local and global macro economics. Meanwhile, sustainable development, will not improve without noticing economic subfields, beside the fields of culture and art. To achieve this, the following subfields and areas can be studied simultaneously with other environmental activists and placed on the path to sustainable development. Although, we have some concerns about Water supplies, environmental elements and pollution in Iran. One of the major elements that damages Theatre’s environment are the scene shops (designing and decorating studios). Scene shops that operate as small factories and have a specific production process. The environmental problems that these types of studios bring to nature -on their own- can be decreased by sustainable development strategies. In this paper, it has been tried to suggest solutions to reduce such problems in scene shops, based on some of the global achievements in sustainable development and environment friendly elements of Iranian traditional architecture. These suggestions include the procedure of producing raw materials needed to make the decor, creating or reconstructing the scene shop based on mentioned elements, and transferring and recycling the ingredients of theater’s decor. Obviously, these suggestions and strategies are the first steps through the way of development and expanding.
    Keywords: Sustainable development, Environment, Scene Shop, IranianTraditional Architecture, Theatre
  • Mahnaz AbdeBehzadM.A. Dramatic Literature Page 164
    Nowadays, the method of training has moved from traditional and memorization based style toward cognitive and intellectual way. In this research, beside studying the influential plays and scripts on children and youth plays, the question that what has happened in the process of these plays in one decade or whether they had the minimum educational effect on children and youth or what approaches can be effective in educational aspects of plays or which type of theater can be more influential than others has been responded. The goal of this study is addressing the confronted problems in the plays for children and youth. In this study library research has been used to gather data and one play has been readied as a project. The result of this study reveals that now and in the last decade the plays and in general the theater in children and youth section has lots of defects and does not have a significant educational influence.
    Keywords: Theater- Plays- Children, youth- Decade 80s