فهرست مطالب

تئاتر - سال دهم شماره 94 (پاییز 1402)

نشریه تئاتر
سال دهم شماره 94 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حمزه ابراهیم زاده، کامران سپهران*، شمس المولک مصطفوی صفحات 7-16
    آلن اسپیت در کتاب هگل، ادبیات و مسیله عاملیت با بررسی پدیدارشناسی روح سعی دارد سه سطح از عاملیت را به سه ژانر در ادبیات پیوند بزند: تراژدی، کمدی و رمان رمانتیک. بررسی عاملیت کاراکترها در آثار مختلف به نوعی بررسی میزان تعلق کنش های آن ها به خود آن هاست؛ این که تا چه حد آن ها خود را در کنش های خود می یابند. هگل تلویحا حد اعلای عاملیت را اولا اجتماعی می داند و ثانیا با طرح مفهوم بخشایش1 نوع عاملیت مناسب برای زندگی اخلاقی مدرن را که پس از انقلاب کانت، خودآیینی یکی از مولفه های مهم آن شده است، ترسیم می کند. این که چرا هگل برای شرح این سیر، گاهی آشکار و گاهی تلویحی، به آثار روایی ارجاع می دهد، به این خاطر است که هم در عاملیت و هم در روایت آنچه اهمیت اساسی دارد کنش است. در این مقاله ضمن مطرح کردن خوانش اسپیت از پدیدارشناسی روح، عاملیت در عروسکخانه ایبسن و اقتباس سینمایی مهرجویی از آن مورد بررسی قرار می گیرند. در هر دو این آثار، کاراکتر اصلی بعد از تجربه دقیقه های پس نگر و نمایشی، باید برای دقیقه ای مهم، یعنی بخشایش آمادگی پیدا کند اما طرف مقابل او نمی تواند به این سطح از عاملیت برسد. البته در نسخه مهرجویی بیشتر از نسخه اصلی بر جنبه آشتی جویانه و متعادل بخشایش تاکید می شود و تصویر آن را مشخص تر و دلپسند تر می سازد.
    کلیدواژگان: هگل، پدیدارشناسی روح، آلن اسپیت، عاملیت، سارا، عروسکخانه
  • عرفان ناظر، بهروز محمودی بختیاری*، رحمت امینی صفحات 17-41
    تاریخ مفهوم دانشی است که چگونگی تغییر و تحول معنای مفهوم یا مفاهیم بنیادین را در تاریخ تبیین می نماید و تاریخ را به واسطه مفاهیم روایت می کند. مفاهیم بنیادین مفاهیم فراگیری هستند که از یک سو موجب تغییراتی گسترده در جامعه می شوند و از سویی دیگر سرنوشت تاریخی یک ملت را نشان می دهند. از نظر راینهارت کوزلک تاریخ مفهوم دانشی بینارشته ای است که از تاریخ اجتماعی، زبان شناسی تاریخی و معناشناسی تاریخی بهره می برد و چارچوب نظری و روش شناسی خود را بر اساس رویکرد «تاریخی- انتقادی»، «اصل درزمانی و همزمانی»، «معناشناسی» و «همگرایی مفهوم و تاریخ» صورت بندی می کند. بر این اساس، مفاهیم به مثابه نیروهای آشکارکننده اندیشه ها، ساختار های اجتماعی و ایدیولوژیک عمل می کنند؛ و چون شانی تاریخی دارند و در تاریخ رخ می دهند پس در نسبت با مقومات تاریخ هر کشور و ملتی می توانند معنا و کارکرد متفاوتی داشته باشند. با اتکا به نظریه تاریخ مفهوم، در این مقاله مفهوم تجدد، که شانی بنیادین دارد، در ادبیات نمایشی مورد تامل و بررسی قرار خواهد گرفت؛ این مفهوم شانی بنیادین دارد زیرا با ورود به ایران _در دوره فتحعلی شاه قاجار_ موجب دگرگونی های اساسی در ساختار سیاسی و اجتماعی شد و پدیدارهای نوین و گوناگونی را پدید آورد که دلالت بر چگونگی رخدادگی و معنای تجدد در ایران داشتند. برای تبیین معنای این مفهوم بنیادین در آغازگاه تاریخ ادبیات نمایشی ایران، به تحلیل و بررسی انتقادی نمایشنامه های و آثار میرزافتحعلی آخوندزاده پرداخته خواهد شد؛ بدین شیوه که ابتدا معنا و مصادیق تجدد در آثار نمایشی او، بنا به اصل درزمانی، تفسیر و تعریف می شود و سپس، بنا به مقتضیات تاریخ مفهوم و وجود تعاریف متفاوت و متشابه تجدد در میدان اجتماعی زمانه آخوندزاده، تجدد در ادبیات نمایشی آخوندزاده با تعریف تجدد در اندیشه امیرکبیر، ناصرالدین شاه، ملکم خان و حاج سیاح بر پایه اصل همزمانی مورد تحلیل قرار خواهد گرفت و سرانجام معناشناسی مفهوم تجدد بر اساس نظریه تاریخ مفهوم صورت بندی خواهد شد. ضرورت چنین پژوهشی این است که تجدد به عنوان هستی ادبیات نمایشی، موضوع اصلی نمایشنامه های آخوندزاده بود و از همین رو باید دانست که چنین مفهوم بنیادینی، به صورت انضمامی و به دور از تعاریف لغتنامه ای و صورت بندی های از پیش تعیین شده، چه معنایی در سرآغاز تاریخ ادبیات نمایشی ایران داشته و چگونه در بخشی از تاریخ ایران بازنمایی شده و مصداق یافته است.
    کلیدواژگان: تاریخ مفهوم، راینهارت کوزلک، میرزا فتحعلی آخوندزاده، مفهوم تجدد، درزمانی، همزمانی
  • امین صبوری، غلامرضا صدیق اورعی* صفحات 43-52
    جامعه پذیری در گروه های حرفه ای یکی از انواع جامعه پذیری است که به فرایند یادگیری نقش ها، هنجارها، ارزش ها و مهارت های مربوط به حرفه، شغل یا گروه اجتماعی اشاره دارد. هدف این مطالعه، کشف فرایند جامعه پذیری حرفه ای در بین بازیگران دارای تحصیلات دانشگاهی تیاتر در شهر تهران، به مثابه یک گروه حرفه ای است؛ کشف و شناسایی فرایندهایی که طی آن، فرد مبتدی، به عضوی حرفه ای از گروه بازیگران تیاتر تبدیل می شود. تحقق این هدف از طریق فهم و شناسایی داستان بازیگر شدن مصاحبه شوندگان، تحت هدایت روش گرانددتیوری دنبال شده است. گرانددتیوری روشی است که در فقدان یک نظریه مدون، از طریق گردآوری، تحلیل و دسته بندی نظام مند داده ها، الگویی از یک فرایند اجتماعی ارایه می دهد. این الگو در اینجا، مشابهت های مسیری است که هر یک از بازیگران تیاتر برای نیل از وضعیت مبتدی به وضعیت حرفه ای پیموده اند. پس از جمع آوری اطلاعات با تکنیک مصاحبه روایی و تجزیه وتحلیل آن ها، از مجموعه مقولات بستری/ شرایطی، «بستر محرک» به عنوان مقوله هسته انتزاع و از میان مقولات فرایندی/ تعاملی، مقوله «خودآموزی حداکثری» به عنوان مقوله هسته انتخاب شد. از ترکیب این دو مقوله، مقوله مرکزی نهایی به دست آمد: «خودآموزی حداکثری در بستر محرک». این بستر محرک گاهی زمینه خانوادگی موافق است، گاهی بستر مورفولوژیکی است که دانشگاه فراهم آورده است، و گاهی نیز به فضای مایوس کننده برخی کلاس های دانشگاه اشاره دارد که به مثابه عامل برانگیزنده در جهت رشد عمل می کند. خودآموزی مستمر و حداکثری نیز همان نکته اصلی موجود در داده هاست که در این فرایند بیشترین اهمیت و تاثیر را از منظر پاسخگویان داشته است؛ یک موتور فعال درونی که موجب شده است فرد پیوسته در پی یادگیری و کسب مهارت های بازیگری از طریق منابع گوناگون آموزشی باشد.
    کلیدواژگان: بازیگر شدن، جامعه پذیری حرفه ای، بازیگری حرفه ای، بازیگران دانشگاهی، خودآموزی، گرانددتئوری
  • نسرین کاظم پور، بهرام جلالی پور* صفحات 53-63
    گنجینه ادبیات فارسی منبعی عظیم برای اقتباس و خلق آثار نمایشی به شمار می رود، و خمسه نظامی یکی از مهم ترین و مستعدترین آثار در این گنجینه است. در بخش سه شنبه شب از هفت پیکر در گنبد سرخ داستان بانوی حصاری حکایت می شود. این داستان که پس از اقتباس توراندخت نامیده شده به دلیل جذابیت و برخورداری از عناصر داستان بارها مورد اقتباس نمایشی قرار گرفته است. اولین بار کارلو گوتزی نویسنده ایتالیایی در قرن هجدهم، اقتباسی به سبک کمدیا دل آرته از توراندخت انجام داد. سپس شیللر آلمانی به استقبال نمایش گوتزی رفت و توراندخت خود را نوشت و برتولت برشت نیز پس از سال ها مطالعه بر روی فلسفه چین اقتباسی نمایشی از این اثر انجام داد. در ایران نیز رضا کرم رضایی داستان توراندخت را دست مایه اقتباسی به سبک تخت حوضی قرار داده است. در این مقاله، با هدف تعیین جنبه های نمایشی داستان بانوی حصاری و بررسی نقش عوامل فرهنگی و زمانی در اقتباس از آثار کهن، داستان بانوی حصاری و چهار اقتباس نمایشی صورت گرفته از آن با توجه به نظریات هاچن و کارتمل بررسی شد. تحلیل فرمالیستی داستان بانوی حصاری نشان می دهد این منظومه، بسیاری از ابعاد و ویژگی های نمایشی را داراست. همچنین مطابق با نظریه هاچن در تمام آثار اقتباسی مذکور تغییر درون رسانه ای رخ داده است. در آثار گوتزی، شیللر و کرم رضایی، مضمون مورد نظر نظامی تکرار و تکریم شده درحالی که در اثر برشت، مضمون اصلی زیرورو شده و وی با آن به مقابله برخاسته شده است. ضمن این که بر اساس دسته بندی کارتمل، می توان گفت گوتزی، شیللر و کرم رضایی، شیوه انتقال و برشت شیوه تفسیر را در اقتباس از اثر مبدا به کار برده اند.
    کلیدواژگان: بانوی حصاری، توراندخت، برتولت برشت، کارلو گوتزی، فردریش شیللر، رضا کرم رضایی
  • زهرا عبدی*، محمدرضا شهبازی صفحات 65-76
    امپرسیونیسم در لغت به معنای دریافت گری نخستین جنبش هنری مدرن در سده نوزدهم بود؛ این جنبش به عنوان رنسانس تاریخ هنر محسوب می شود و بازنمایی درخشان و تجزیه شده آن از نقاشی به ادبیات نیز راه پیدا کرده است؛ امپرسیون ها همان طورکه در نقاشی عالم واقعیت را در لحظه ای خاص و با زمان و نورپردازی خاص ارایه می‏نمودند و می‏پنداشتند که واقعیت همان احساس ماست در ادبیات نیز نویسنده برداشت لحظه ای خود را از داستان به رشته تحریر درمی آورد و تصویر یا انگاره ذهنی خود را به شکلی واقعی نشان می دهد. بر این اساس راوی دانای کل را حذف می‏کنند. ازاین رو داستان امپرسیون قابل نقل توسط خواننده نیست زیرا رویداد خاصی در روایت نیست و اشخاص نیز کار خاصی انجام نمی دهند. چخوف یکی از محدود نویسندگانی است که از سبک امپرسیونیسم بهره جسته و به بازنمایی جامعه در آثارش از جمله نمایشنامه هایش پرداخته است. هدف از این پژوهش بررسی شاخصه های امپرسیونیستی نمایشنامه های چخوف و مشخص نمودن این است که او در ارایه کلیتی یکپارچه از جامعه خود و انعکاس اوضاع فرهنگی و اجتماعی معاصرش به چه میزان از مولفه های امپرسیونیستی بهره گرفته است. پژوهشگر در این اثر ضمن محدود ساختن دامنه پژوهش به نمایشنامه سه خواهر، از شیوه توصیفی- کیفی و تحلیل محتوا استفاده کرده است؛ او در این مقاله ضمن معرفی سبک امپرسیونیسم از طریق مطالعات نظری و کتابخانه ای به بررسی مولفه های امپرسیونیستی آثار چخوف پرداخته است؛ همچنین با ارایه مجموعه ای از خصایص و ویژگی های این سبک نشان داده است که چخوف در نمایشنامه هایش با تصاویری ساده از زندگی مردم، پاره هایی از جهان ملال انگیز شخصیت های مختلف، ارتباط تنگاتنگ آن ها با یکدیگر، فرصت های ازدست رفته و همچنین ارزش های غلط جامعه روسیه را پیش روی مخاطب قرار داده است؛ تمام این ها تداعی کننده تصاویر امپرسیونیستی است؛ بنابراین بررسی یافته ها نشان داده است که نثر چخوف از امپرسیونیسم تاثیر پذیرفته است.هدف از این پژوهش بررسی شاخصه های امپرسیونیستی نمایشنامه های چخوف و مشخص نمودن این است که او در ارایه کلیتی یکپارچه از جامعه خود و انعکاس اوضاع فرهنگی و اجتماعی معاصرش به چه میزان از مولفه های امپرسیونیستی بهره گرفته است. پژوهشگر در این اثر ضمن محدود ساختن دامنه پژوهش به نمایشنامه سه خواهر، از شیوه توصیفی- کیفی و تحلیل محتوا استفاده کرده است؛ او در این مقاله ضمن معرفی سبک امپرسیونیسم از طریق مطالعات نظری و کتابخانه ای به بررسی مولفه های امپرسیونیستی آثار چخوف پرداخته است؛ همچنین با ارایه مجموعه ای از خصایص و ویژگی های این سبک نشان داده است که چخوف در نمایشنامه هایش با تصاویری ساده از زندگی مردم، پاره هایی از جهان ملال انگیز شخصیت های مختلف، ارتباط تنگاتنگ آن ها با یکدیگر، فرصت های ازدست رفته و همچنین ارزش های غلط جامعه روسیه را پیش روی مخاطب قرار داده است؛ تمام این ها تداعی کننده تصاویر امپرسیونیستی است؛ بنابراین بررسی یافته ها نشان داده است که نثر چخوف از امپرسیونیسم تاثیر پذیرفته است
    کلیدواژگان: روسیه، جامعه، امپرسیونیسم، چخوف، نمایشنامه سه خواهر
  • نهال اکرمی، مریم دادخواه* صفحات 77-88

    به نظر می رسد در بررسی و مطالعه تاریخ ادبیات نمایشی ایران (از زمان آخوندزاده تا امروز)، با بازه هایی از زمان روبه رو هستیم که به دلایل سیاسی، اجتماعی، تاریخی، فرهنگی و... گوناگون، نویسندگان گذشته و تاریخ نگریسته اند و این مهم غالبا از طریق اقتباس از آثار ادبی پیشین صورت گرفته است. در تاریخ معاصر، این نوع نگاه دست مایه آثار نویسندگانی همچون نغمه ثمینی، علی رفیعی، حسین کیانی، علی نصیریان و محمد چرمشیر قرار گرفته است. در این پژوهش، با روش تحقیق توصیفی-تحلیلی و با ابزار اسنادی-کتابخانه ای، پس از نگاهی به هارولد بلوم و نظریه اضطراب تاثیر، به مطالعه آخرین پر سیمرغ نوشته محمد چرمشیر به عنوان اقتباسی از شاهنامه پرداخته شده است. بررسی این متن با تکیه بر نظریه اضطراب تاثیر، بدخوانی خلاق و رابطه میان چرمشیر و پدر ادبی اش فردوسی پیش برده شده است تا با دست گذاشتن بر بن مایه های این نظریه، متن متاخر در نسبت با متن مبدا خوانده شود. نتایج این بررسی موردی، نشان از رابطه ای ادیپ وار میان چرمشیر و فردوسی دارد. چرمشیر برای دستیابی به خلاقیت از نسبت های تجدید نظری بلوم عبور کرده و با اتخاذ جهت و رویکردی جدید در روایت اساطیر شاهنامه دست به خلق روایتی جدید و از آن خود زده است.

    کلیدواژگان: آخرین پر سیمرغ، محمد چرمشیر، هارولد بلوم، نظریه اضطراب تاثیر، شاهنامه
|
  • Hamzeh Ebrahimzadeh, Kamran Sepehran *, Shamsolmolok Mostafavi Pages 7-16
    In the book Hegel, Literature and the Problem of Agency, Allen Speight tries to link three levels of agency to three genres in literature by examining the Phenomenology of the Spirit: Tragedy, comedy and romantic novel. Examining the agency of the characters in different works is somehow examination of the extent to which their actions belong to them; to what extent they find themselves in their actions. Hegel, at the first place, implicitly considers the highest limit of agency to be social, and secondly, with the concept of forgiveness, he outlines the type of agency suitable for modern moral life, which after Kant’s revolution, autonomy has become one of its important components. The reason why Hegel refers to narrative works to describe this process, sometimes explicitly and sometimes implicitly, is because action has fundamental importance in both agency and narration. In this article, while raising Speight’s reading of the Phenomenology of the Spirit, agency in Ibsen’s Doll’s House and Mehrjoui’s film adaptation of it (Sara) are examined. In both of these works, the main character, after experiencing retrospective and dramatic Moments, must prepare for an important Moment, that is, forgiveness, but her counterpart cannot reach this level of agency. Of course, in Mehrjooi’s version, more emphasis is placed on the conciliatory and balanced aspect of forgiveness than in the original version, and it makes its image more specific and pleasing.
    Keywords: Hegel, Phenomenology of the Spirit, Allen Speight, agancy, Sara, Doll’s House
  • Erfan Nazer, Behrouz Mahmoudi Bakhtiari *, Rahmat Amini Pages 17-41
    History of the concept is a field that explores the changes and metamorphoses that fundamental concepts and semantics undergo through time, and then recounts the history using the lens of said concepts. Fundamental concepts are widespread ideas that create change in a society, and also depict the historical chronicles of a society. According to Reinhart Koselleck, history of the concept is a hybrid subject, utilizing social history, historical linguistics, and historical semantics and bases its theoretical framework and methodology on critical history, principle of time and simultaneity, semantics, and convergence of concept and history. Accordingly, these concepts act as revealing forces of ideas, social and ideological structures; and since they have a historical essence and occur in history, they can have different meanings and functions in relation to the history of each country and nation.Using the history of meaning theorem, the concept of modernity, which has a foundational essence, is hereby studied in the context of dramatic literature; this concept has a foundational essence since upon entering Iran during the reign of Fath-ali Shah of the Qajar dynasty, it caused serious changes in the country’s political and social structures and brought forth new events which indicated the manner of occurrence and the meaning of modernity in Iran. To explain the meaning of this foundational concept at the beginning of the history of dramatic literature in Iran, the plays and works of Mirza Fathali Akhundzadeh will be analyzed and studied; First, the meaning and examples of modernity in his dramatic works are interpreted and defined according to the principle of diachronic, and then, according to the requirements of the history of the concept and the existence of different and similar definitions of modernity in the social field of Akhundzadeh’s time, modernity in Akhundzadeh’s dramatic literature will be studied using also the perspectives of Amir Kabir, Naser al-Din Shah, Malkam Khan and Haj Sayah based on the principle of simultaneity and ultimately, the semantics of the concept of modernity will be formulated based on the history of the concept theorem. The necessity of such research is that modernity as the existence of dramatic literature, was the main subject of Akhundzadeh’s plays, and therefore such a foundational concept should be known and studied for its meaning at the beginning of Iran’s dramatic literature history and for how it was represented in a part of Iran’s history, not following pre-determined dictionary definitions, but by integrating it into its proper context.
    Keywords: Conceptual history, Reinhart Koselleck, Mirza Fathali Akhundzadeh, Concept of Modernity, Diachronic, Synchronic
  • Amin Sabouri, Gholamreza Seddiq Ouraee * Pages 43-52
    Professional Socialization is one of the types of socialization that refers to the process of learning roles, values, norms and skills related to profession or social groups. The purpose of this study is to explore the process of professional socialization among theater actors/actresses of Tehran as a professional group and exploration of processes, through which the beginner can be changed into a professional member of theater actors’ group.Achieving this goal is followed through understanding “The story of becoming an actor” of interviewees under conducting Grounded Theory. From context/conditions categories, “context of stimulus” was selected as abstraction core category and from process/ interaction categories, “maximum self-education” was selected as core category. Through combining the two categories, final central category was obtained: “maximum self-education in the context of stimulus”. The context of stimulus is sometimes agreed family background, sometimes disappointing environment of the university that acts as a motivating factor to develop action and sometimes morphological context provided by the university. Continuous and maximized self-education is also the main point in data, which has had the highest significance and impact in this process in view of respondents. This is an internal active motor that constantly seeks learning and gaining acting skills through different pedagogical sources.
    Keywords: becoming an actor, actress, professional socialization, professional acting, academic actors, actresses, self- learning, Grounded theory
  • Nasrin Kazempour, Bahram Jalalipour * Pages 53-63
    The treasure of Persian literature is considered a huge source for adapting and creating dramatic works, and Khamsa Nizami is one of the most important and appropriate works in this treasure. In the Tuesday Night episode of the Nizami’s Haft Paykar in the red dome, the story of Banu-ye Hesar is told. This story, which was called Turandekht after its adaptation, has been dramatically adapted many times because of its charm and elements of the story. For the first time, the Italian writer Carlo Gozzi made a Commedia dell’arte adaptation of Turandekht in the 18th century. Then, the German Schiller welcomed Gozzi’s play and wrote his Turandecht, and Berthold Brecht made a theatrical adaptation of this work after years of studying Chinese philosophy. In Iran, Reza Karam Rezaei has used the story of Turandecht as a basis for adaptation in the style of Takht Hozei. In this article, to determine the dramatic aspects of the story of Banu-ye Hesar and investigate the role of cultural and time factors in the adaptation of the ancient works, the story of Banu-ye Hesar and four theatrical adaptations were studied according to the theories of Hutcheon and Cartmell. The formalistic analysis of the story of Banu-ye Hesar shows that this system has many dimensions of theatrical features. Also, according to Hutcheon’s theory, there has been a change within the media in all the adaptation works mentioned. In the works of Gozzi, Schiller, and Karam Rezaei, the desired military theme is repeated and honored, while in Brecht’s work, the main theme has been turned upside down, and he has risen against it. In addition, based on Cartmell’s classification, it can be said that Gozzi, Schiller, and Karam Rezaei have used the transmission method and Brecht the method of interpretation in adapting the original work.
    Keywords: Banu-ye Hesari, Turandot, Berthold Brecht, Carlo Gozzi, Friedrich Schiller, Reza Karam Rezaei
  • Zahra Abdy *, Mohammadreza Shahbazi Pages 65-76
    Impressionism, the first modern artistic movement in the 19th century, refers to immediate sensory perception. This movement transformed painting and made its way into literature, offering a brilliant and fragmented representation. Impressionist painters aimed to capture the real world in a specific moment, emphasizing the role of perception in shaping reality. In literature, writers adopted the impressionist approach by expressing their momentary interpretations, presenting realistic mental images, and often eliminating the use of an omniscient narrator. Anton Chekhov is one of the few writers who skillfully incorporated the impressionist style into his works, particularly his plays.This research examines Chekhov’s plays and ascertains how he drew upon impressionist elements to present a comprehensive overview of society and reflect its contemporary cultural and social conditions. The study focuses on Chekhov’s play “Three Sisters” and employs a descriptive-qualitative approach and content analysis. Through theoretical research and extensive examination of literary sources, the impressionistic elements in Chekhov’s works are thoroughly investigated.By presenting a collection of features and characteristics associated with impressionism, the study demonstrates that Chekhov adeptly juxtaposed fragments of the mundane world inhabited by various characters. These fragments include their close relationships, missed opportunities, and the misguided values prevalent in Russian society. Chekhov’s plays present simple yet profound images of people’s lives, which serve as manifestations of impressionistic representations. Consequently, the findings of this research indicate that Chekhov’s prose, particularly his plays, exhibits a discernible influence of impressionism.In conclusion, Chekhov’s plays beautifully embody impressionistic characteristics, providing a nuanced and comprehensive depiction of society while reflecting his time’s cultural and social conditions. Chekhov successfully captures the essence of impressionism through the fragmentation of narrative events and the portrayal of characters’ interconnected lives. His works stand as a testament to his prowess as a writer in the impressionist style, solidifying his position as a prominent figure in literature.This research examines Chekhov's plays and ascertains how he drew upon impressionist elements to present a comprehensive overview of society and reflect its contemporary cultural and social conditions. The study focuses on Chekhov's play "Three Sisters" and employs a descriptive-qualitative approach and content analysis. Through theoretical research and extensive examination of literary sources, the impressionistic elements in Chekhov's works are thoroughly investigated.By presenting a collection of features and characteristics associated with impressionism, the study demonstrates that Chekhov adeptly juxtaposed fragments of the mundane world inhabited by various characters. These fragments include their close relationships, missed opportunities, and the misguided values prevalent in Russian society. Chekhov's plays present simple yet profound images of people's lives, which serve as manifestations of impressionistic representations. Consequently, the findings of this research indicate that Chekhov's prose, particularly his plays, exhibits a discernible influence of impressionism.In conclusion, Chekhov's plays beautifully embody impressionistic characteristics, providing a nuanced and comprehensive depiction of society while reflecting his time's cultural and social conditions. Chekhov successfully captures the essence of impressionism through the fragmentation of narrative events and the portrayal of characters' interconnected lives. His works stand as a testament to his prowess as a writer in the impressionist style, solidifying his position as a prominent figure in literature.
    Keywords: Russia, Society, impressionism, Chekhov, Three Sisters
  • Nahal Akrami, Maryam Dadkhah Tehrani * Pages 77-88

    In examining and studying the history of drama in Persian literature (since the time of Akhundzadeh), we are always faced with periods of time in which, due to various political, social, historical, cultural reasons, writers, often by adapting previous literary works, reflect the past and history in their works. Their relation to the literary past is problematic, like their relation to the political past and notions belonging to history. This perspective, in contemporary history of Iran has been the basis of the works of writers such as Naghmeh Samini, Ali Rafiei, Hossein Kiyani, Ali Nasirian and Mohammad Charamshir. In this research, a case study of the Akharin Par-e Simorgh (The Last Feather of Simorgh), written by Mohammad Charmshir, (as an adaptation of Shahnameh) has been chosen, based on the descriptive-analytical research method, using documentary-library tools. Anxiety of Influence literary criticism, established by Harold Bloom, has been used in this research. After explaining the theory and the six levels of it, described by Bloom, we apply the theory in Akharin Par-e Simorgh to consider the relationship between the “original text” and the play adapted from it. The relationship between Charmshir and his literary father, Ferdowsi, has been examined, applying the foundations of this theory, so that the late text can be read in relation to the original text. The results of this case study show the Oedipal relationship between Charmshir and Ferdowsi as a complicated relationship. In order to achieve his unique voice, Charmshir has gone through Bloom’s revisionist ratios and created a new narrative of his own by adopting a new direction and approach in the narration of the mythology of Shahnameh. In the end, we try to answer the question that how the past figures, the literary fathers, affect the late generation of writers who try to continue the tradition and at the same time, defy it.

    Keywords: Akharin Par-e Simorgh, Mohammad Charmshir, Harold Bloom, The Anxiety of Influence, Shahnameh