فهرست مطالب

نشریه مطالعات علوم محیط زیست
سال سوم شماره 4 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/27
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اسفندیار ناییجی، علی رضا نورپور *، حسین قنواتی، بهزاد جوادیان صفحات 802-811
    یکی از مشکلات توسعه ی زندگی شهری و سبک زندگی نوین تولید زیاد پسماند و مدیریت این پسماندها هست. پسماندها ماده ای هستند که در محل تولید برای تولید کننده دارای کاربرد نیستند. اما می توانند در نقطه ای دیگر کاربردی باشند. یکی از روش های مدیریت پسماندها در کنار بازیافت مواد قابل بازیافت، تولید انرژی و کود از پسماند است در مقاله بعد از معرفی کمی و کیفی پسماند شهر آمل، روش تولید بیوگاز به عنوان یک روش موثر در مدیریت پسماند شهر آمل بحث شده سپس پتانسیل تولید بیوگاز از قسمت های آلی فساد پذیر زباله های آمل (که حدود 65 درصد ان را تشکیل می دهند) مورد تحلیل قرار گرفته. بیوگاز، گازی است دارای ترکیباتی عمده از متان و دی اکسید کربن. بر اساس یافته های این تحقیق شهرستان آمل به ترتیبت در صورت اجرای بیوراکتور بیهوازی برای کل پسماند شهری، استفاده از هاضم بی هوازی و استفاده از زباله سوز برای پسماند ریجکتی، به ترتیب پتانسیل نصب مولد با ظرفیت 5/13، 14 و 4/2 مگاوات انرژی را دارد که دو مورد اول مولد های CHP هستند که حدود 40 درصد راندمان الکتریکی دارند (به ترتیب 6و 2/7 مگاوات).
    کلیدواژگان: محل دفن، هاضم، زباله سوز، بیوگاز، ارزش حرارتی
  • حوریه اردستانی جوادی، مریم محمودی*، فرهاد لشگرآرا صفحات 812-822
    هدف تحقیق حاضر بررسی اثربخشی فعالیت های آموزشی سرای محلات منطقه 14 تهران، بر دانش، نگرش و رفتار شهروندان در زمینه مدیریت پسماند و تفکیک از مبدا می باشد. این مطالعه به صورت توصیفی– مقایسه ای از طریق تکمیل 537 پرسشنامه بین افراد آموزش دیده و آموزش ندیده و با کمک سرای محلات هر ناحیه، انجام شد. در این مطالعه از آمار توصیفی و استنباطی از قبیل کای –مربع و آزمون t مستقل دو نمونه ای در نرم افزار spss استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد که بین دانش افراد آموزش دیده (67/4 ± 80/13) و آموزش ندیده (47/4 ± 54/12) در زمینه مدیریت پسماند اختلاف معناداری وجود داشت. علاوه بر این، افراد آموزش دیده نگرش مثبت تری (98/0 ± 59/3) نسبت به مدیریت پسماند در مقایسه با افراد آموزش ندیده (77/0 ± 23/2) داشتند. نتایج همچنین بیانگر وجود تفاوت معنی دار در رفتار تفکیک زباله از مبدا توسط دو گروه مورد مطالعه نیز بود. نتایج این مطالعه حمایت و تقویت سرای محلات منطقه 14 تهران را توسط شهرداری به منظور تداوم ارائه این قبیل آموزش ها به شهروندان پیشنهاد می کند.
    کلیدواژگان: مدیریت پسماند، تفکیک زباله از مبدا، بازیافت، رفتار
  • ابوالقاسم گل خندان * صفحات 823-830
    امروزه نظامی سازی تحت تاثیر پیشرفت های تکنولوژیکی، توسعه زیربنایی، رقابت ژئوپلیتیک و گسترش نیروهای نظامی ادامه دارد. قدرت های نظامی با در دست داشتن تجهیزات نظامی، آزمایش بمب های هسته ای، پایگاه های نظامی، تولید سلاح و جنگ، باعث آلودگی هوا می شوند. بر این اساس هدف اصلی این تحقیق، بررسی تاثیر نظامی سازی بر آلودگی هوا در 25 کشور قدرتمند جهان (از نظر تجهیزات نظامی (شامل ایران)) طی دوره ی زمانی 2015-1995 می باشد. برای نیل به هدف مذکور، از تحلیل های هم جمعی داده های پانلی و برآوردگرهای حداقل مربعات معمولی کاملا اصلاح شده (FMOLS)، حداقل مربعات معمولی پویا (DOLS)، میانگین گروهی تلفیقی (PMG) و به روزرسانی مکرر و کاملا تعدیل شده (Cup-FM) استفاده شده است. یافته های این تحقیق نشان می دهد، نظامی سازی تاثیر مثبت و معناداری بر آلودگی هوا داشته است؛ به گونه ای که با یک درصد افزایش در سهم مخارج نظامی از gdp، در بلندمدت میزان انتشار گاز co2 در کشورهای مورد مطالعه بین 26/0-19/0 درصد افزایش خواهد یافت. بر این اساس می توان گفت که نظامی سازی، تهدیدی جدی برای آلودگی هوا محسوب می شود.
    کلیدواژگان: نظامي سازيآلودگي هواهم جمعي پانلي
  • احمد جعفری صمیمی، فاطمه نجاری * صفحات 831-839
    با توجه به ذخایر عظیم سوخت های فسیلی در کشور و توجه نکردن جدی به صرفه جویی در مصرف انرژی و آثار زیست محیطی که باعث گسترده شدن دامنه ی اتلاف در این زمینه شده است. هم چنین به دلیل تجهیزات فرسوده و ساختارمنشی بسیاری از صنایع و محدودیت داده ها مطالعات اندکی برای بخش صنعت کشور انجام گرفته است. این تحقیق بررسی تغییرات آلایندگی بخش صنعت با استفاده از آخرین جداول داده- ستانده سال های 1380 و1390 با روش SDA را مورد بررسی قرار می دهد. نتایج تحقیق بیان گر آن است که تولید کالاهای نهایی با بیشترین تغییر مثبت مهم ترین عامل موثر بر افزایش انتشار آلاینده ها بوده است. و هم چنین تحرک آفرینی تولیدات و ساختار اجزای کالاهای نهایی نیز باعث افزایش انتشار آلایندگی شده است. روند تحولات ترکیب و اجزای کالاهای نهایی بهبود یافته، به طوری که اثر کاهنده بر انتشار تمام آلاینده ها داشته است. تغییرات ساختار تولیدی و هم چنین شدت انرژی اگرچه تاثیری بر کاهش انتشار اکثر آلاینده ها داشته، با این وجود بهبود ترکیب اجزای کالاهای نهایی به عنوان عاملی در جهت کاهش انتشار طی دوره ی 1380 و 1390 بوده است. از نتایج دیگر این تحقیق افزایش انتشار گاز CO2 و سپس گازهای CO و HC و کاهش گازهای SOx ، NOx و SPM 1380 می باشد.
    کلیدواژگان: آلایندگی، بخش صنعت، جدول داده ستانده، ایران
  • امیر زارعی، سیروان زارعی *، آزاده نکویی اصفهانی، یحیی میرشکاران، وحید کاکاپور، صادق طالبی، بهاره کنعانی صفحات 840-850
    در دهه های اخیر افزایش روزافزون جمعیت، نیازهای انسانی و تغییر الگوهای مصرفی جوامع، برنامه ریزی و مدیریت منابع آب را بیش ازپیش ایجاب می-کند. از راهکارهای مدیریتی منابع آب زیرزمینی می توان به جبران این منابع از طریق تغذیه مصنوعی و بهره برداری با توجه به ظرفیت آبخوان ها اشاره نمود. با توجه به بهره برداری بی رویه از آب های زیرزمینی، تغذیه مصنوعی و مکان یابی محل های مناسب جهت اجرای چنین طرح هایی از اهمیت بالایی برخوردار است. ازاین رو در این تحقیق سعی شده تا با تلفیق سیستم اطلاعات جغرافیایی و مدل AHP مناسب ترین عرصه ها برای اجرای عملیات روش های تغذیه مصنوعی در استان یزد، شناسایی شوند. بدین منظور ابتدا داده های 11 پارامتر تاثیرگذار - شیب، زمین شناسی، ضخامت آبرفت، هدایت الکتریکی، کاربری اراضی، میزان آب قابل دسترس، قابلیت انتقال آبخوان، پوشش گیاهی، هدایت هیدرولیکی و لایه فاصله از رودخانه منطقه موردمطالعه در محیط مناطق GIS آماده سازی گردید و سپس با به کارگیری مدل AHP (مدل وزنی) تمامی 11 لایه وزن دهی شدند و سپس تلفیق شدند. نتایج این پژوهش نشان داد که در حدود41/26 درصد کل مساحت استان (حدودkm2 3690) ازلحاظ انجام تغذیه مناسب تشخیص داده شد و حدود 9 درصد کل استان جهت انجام تغذیه نامناسب می باشند.
    کلیدواژگان: تغذیه، مصنوعی، استان، یزد
  • یونس خسروی *، جابر اعظمی، مسیح رجایی، علی رضا متولی صفحات 851-861
    تغییرات و نوسانات بارش به عنوان یکی از مهم ترین نتایج تغییر اقلیم در جهان به شمار می آید. آنچه در این بین به طور مستقیم تاثیر می پذیرد، تغییر در میزان جریان آب های سطحی و چرخه هیدرولوژی است. بنابراین شناخت رفتار نوسانی و الگوهای حاکم بر آن در یک حوضه آبریز، نقش بسیار تاثیرگذاری در مدیریت بهینه حوضه های آبریز دارد. از این جهت در این پژوهش سعی شده است تا به شناسایی روند الگوهای نوسانی حاکم بر بارش و همچنین نوع روند بارش در حوضه آبریز گلپایگان پرداخته شود. بدین منظور از داده های روزانه بارش ایستگاه های هواشناسی نزدیک به تالاب شور گلپایگان استفاده گردید. جهت تحلیل روند از رگرسیون خطی و روش من-کندال و جهت شناسایی چرخه های حاکم بر بارش از تکنیک تحلیل طیف استفاده گردید. نتایج تحلیل روند نشان داد که در همه ایستگاه های مورد مطالعه، بارش روند کاهشی معنی داری داشته است. به طوری که بالاترین روند کاهش معنی داری با 23- میلی متر برای ایستگاه گلپایگان می باشد. نتایج تحلیل طیف نیز نشان دهنده ی وجود چرخه های کوتاه مدت 2 تا 5 ساله در اکثر ایستگاه های مورد مطالعه است. بیشتر دانشمندان چرخه های 2 تا 3 ساله (چرخه کوتاه مدت) را به ال نینو-نوسانات جنوبی (ENSO) و تغییرات دوسالانه (QBO) را به الگوی بزرگ مقیاس گردش عمومی جو و جریانات مداری نسبت داده اند.
    کلیدواژگان: روند، نوسانات، بارش، تالاب، گلپایگان
  • محمود میربلوچ زهی*، بابک توکلی، جواد ترکمن صفحات 862-868
    با توجه به افزایش مواد زائد جامد و افزایش جمعیت ها و توسعه شهر ها که یکی از آلاینده های محیط زیست محسوب می شود به منظور محافظت اکوسیستم ها توجه به مدیریت مواد زائد جامد ضروری است. بنابراین مدیریت مواد زائد جامد بدون داشتن اطلاعات درباره اجزای فیزیکی آن امکان پذیر نخواهد بود. در این تحقیق که یک مطالعه مقطعی است جهت تعیین کمیت و کیفیت زباله تولیدی شهر ایرانشهر از طریق نمونه برداری در بازه زمانی یک ساله در چهار فصل از زمستان 1396 تا پاییز 1397 صورت گرفت و نمونه ها جهت تفکیک اجزای فیزیکی به صورت دستی جداسازی شده و برای آنالیز داده ها از نرم افزارهای spss وExcel استفاده گردید. و نتایج نشان داد که در شهر ایرانشهر درصد وزنی اجزای زباله برای فلز 0.78 درصد، کاغذ و کارتن 5.37 درصد، شیشه 2.8 درصد، پلاستیک 6.55 درصد، سایر پسماندها 16.3 درصد و مواد آلی فسادپذیر 68.2 درصد می باشد و بین میانگین مواد آلی و سایر مواد در فصول سال اختلاف معنی داری وجود دارد (0.05>p). بنابراین مواد آلی فساد پذیر بیشترین و فلز کمترین اجزای زباله شهر ایرانشهر را تشکیل می دهند که می توان از طریق اجرای برنامه های بازیافت آلودگی محیط زیست را کاهش داد و درآمدزایی کسب کرد.
    کلیدواژگان: پسماند، ایرانشهر، دفن پسماند، بازیافت
|
  • esfandiyar naeiji, Alireza Noorpoor *, hossein ghanavati, behzad javadian Pages 802-811
    One of the problems of the development of urban life and the modern lifestyle in human societies is the high waste generation and management of these wastes. Waste is a substance that is not usable at the place of production for the producer. But they can be applied elsewhere. One of the methods for waste management alongside recycling of recoverable materials is the production of energy and fertilizer from the waste. In this article after the quantitative and qualitative introduction of waste of Amol city, the method of biogas production is discussed as an effective method in waste management in Amol city, then the potential of biogas production from corrosive organic parts of Amol waste (about 65% of it) has been analyzed. Biogas contains combinations of methane and carbon dioxide. Based on the findings of this research, by installing landfill bioreactors, anaerobic digestion and waste incinerators in Amol city respectively, have the potential for energy production is 13.5, 14 and 2.4 megawatts that that,13/5 and 14 MW are CHP generators with about 40% electrical efficiency (respectively 6 and 7.2 megawatts).
    Keywords: landfill, digestion, incinerator, biogas, LHV
  • Horyeh Ardestani Javadei, Maryam Mahmoudi *, Frahad Lashgarara Pages 812-822
    The purpose of this study was to evaluate the effectiveness of training activities provided by the neighborhood houses in region 14 of Tehran on the knowledge, attitude and behavior of inhabitants in the field of waste management and separation at the source. This descriptive-comparative study was carried out through the completion of 537 questionnaires among trained and untrained respondents, with the corporation of neighborhood houses in each areas of the district. The data of this study were analysed using descriptive and inferential statistics such as Chi-square and independent t-test by SPSS software. The results of the study showed that there was a significant difference between the knowledge of trained (13.80±4.67) and untrained (12.54±4.47) respondents in the field of waste management. Furthermore, the results showed that the trained (3.59±0.98) respondents had more positive attitude toward waste management compared to the untrained (2.23±0.77) respondents. The results also indicated that the training activities of neighborhood houses have had a significant effect on participants` behavior regarding waste separation compared to the non-participants. The results also indicated that the training activities of neighborhood houses have had a significant effect on participants` behavior regarding waste separation compared to the non-participants.
    Keywords: waste management, waste separation at the source, recycling, behavior
  • abolghasem golkhandan * Pages 823-830
    Nowadays militarization continues under the impact of technological advances, infrastructural development, geopolitical competition and growth in troop size. Military powers cause environmental degradation by their military equipment, tests of nuclear bombs, military bases, weapons production and war. Accordingly, the main objective of this study is to investigate the effects of militarization on air pollution in 25 powerful countries of the world (in terms of military equipment (including Iran)) during the period 1995-2015. To achieve the purpose, has been used the analysis of panel co-integration and Fully Modified Ordinary Least Squares (FMOLS), Dynamic Ordinary Least Squares (DOLS), Pooled Mean Group (PMG) and Continuously-updated and Fully-Modified (Cup-FM) estimators. The findings of this study indicate that militarization have a positive and significant impact on air pollution; so that with a one percent increase in the share of military expenditures from gdp, in the long run, CO2 emissions will increase in the studied countries between 19-26 percent percent. On this basis, it can be said that militarization is a serious threat for air pollution.
    Keywords: Militarization, Air Pollution, Panel Co-Integration
  • Ahmad Jafari Samimi, Fatemeh Najari * Pages 831-839
    Considering the huge reserves of fossil fuels in the country and the serious neglect of saving energy and environmental impacts , which has led to widespread waste of money in this area. This research examines the changes in industrial sector emissions by using the latest input-output tables of 2001 -2011 using the SDA method. The results of the research show that the production of final products with the highest positive change is the most important factor in increasing the emissions of pollutants. As well as product mobility and the structure of the final components, it also contributes to increased emissions.The evolution of the composition and components of the final goods has been improved, with a decreasing effect on the release of all contaminants. Changes in the production structure and also the intensity of energy, although affecting the reduction of emissions of most pollutants, however, have been improvements in the composition of final product components as a factor in reducing emissions during the years 1380 and 1390. Other results from this study include increasing CO2 emissions, followed by CO and HC and reducing SOx, NOx and SPM gases of 1380.
    Keywords: Pollution, Industry Sector, Input-Output Table, Iran
  • Amir Zareei, sirvan zareei *, azadeh nekooei Esfahani, Yahya Mirshekaran, vahid kakapor, Sadegh Talebi bahareh kanani Pages 840-850
    In recent decades, increasing population, human needs and changing consumption pattern of communities, planning and management of water resources require more attention than before. Groundwater water resource management strategies can be compensated for and exploitation of these resources through artificial recharge of aquifers. According to the overuse of groundwater, artificial recharge and to locate suitable sites for the performance of such projects is very important Therefore, in this study, we tried to integrate GIS and AHP model is the most suitable arena for artificial feeding methods operations in Yazd province were identified. First Data 11 Parameter impressive - slope, geology, thick alluvium, electrical conductivity, land use, water content accessible, portability groundwater, vegetation, hydraulic conductivity and layer away from the river area of study in the areas of GIS were prepared and then using the AHP (the weight) were weighed and then every 11 layers were combined. The results of this study showed that about 41/26% of the total area of the province (around 3690 km2) was diagnosed in terms of carrying out proper nutrition and poor nutrition are about 9 percent for the whole province.
    Keywords: artificial, recharge, Yazd, province
  • Younes Khosravi*, Jaber Aazami, Masih Rajaei, Alireza Motavali Pages 851-861
    Changes and fluctuations of precipitation are one of the most important climate change outcomes in the world. The changes in surface water flow and hydrological cycle are directly affected. Therefore, recognition of fluctuations behavior and its governing patterns in a catchment area plays a very important role in optimal management of catchment areas. Therefore, in this research, we have tried to identify the trends of fluctuations patterns of rainfall and also the type of precipitation trend in the Golpayegan catchment area. For this purpose, daily rainfall data of precipitation stations near the Golpayegan saline wetland were used. For trend analysis, linear regression and Mann-Kendall method were used and for identify the rainfall prevailing cycles, Spectrum analysis technique was used. The results of trend analysis showed that in all studied stations, rainfall had a significant decrease. The highest trend is a significant decrease of 23 mm for the Golpayegan station. The results of spectral analysis also indicate that the short-term cycles of 2 to 5 years are in most of the studied stations. Most scientists have attributed this cycle as a result of El Niño - Southern Oscillation (ENSO) and Quasi-biennial oscillation (QBO).
    Keywords: Trend, Fluctuations, Precipitation, Wetland, Golpayegan
  • mahmood mirbbaluchzahi *, babak Tavakoli, javad Torkaman Pages 862-868
    Considering the increase of solid waste due to population growth and urban development as one of the environmental pollutants, it is necessary to pay attention to solid waste management in order to protect ecosystems. Therefore, solid waste management will not be possible without information on its physical components. In this Study, a cross-sectional study was carried out to determine the quantity and quality of waste produced in the city of Iranshahr by sampling in a one-year period Study in four seasons from winter of 1396 to autumn of 1397, and the samples were manually separated to separate the physical components Data were analyzed using SPSS and Excel software. The results showed that in Iranshahr, the percentage of waste components for metal was 0.78%, paper and carton 5.37%, glass 2.8%, plastic 6.55%, other wastes 16.3% and corrosive organic materials 68.2%, and the average of organic materials and other waste has a significant difference in seasons (p <0.05). Therefore,The most organic waste and metal waste constitute the smallest waste components in the city of Iranshahr, which can be reduced through the implementation of environmental pollution programs and earn revenue.
    Keywords: Waste, Iranshahr, Landfill, Recycling