فهرست مطالب

مطالعات امنیت اجتماعی - سال ششم شماره 3 (پیاپی 43، پاییز 1394)

فصلنامه مطالعات امنیت اجتماعی
سال ششم شماره 3 (پیاپی 43، پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/24
  • تعداد عناوین: 9
|
  • بهرام بیات* صفحات 1-20

    مقاله حاضر به بررسی آسیب ها و جرایم مناطق حاشیه ای در شهر تهران پرداخته است.برای تبیین نظری موضوع باعطف توجه به نظریه فشارهای ساختاری؛ سه رویکرد فرصت های ساختاری،یادگیری اجتماعی وبومشناسی اجتماعی که تبیین گری مناسبی از مساله اراه میدهد.مورد بهره برداری قرار گرفته است. بااستفاده از این رویکردها متغیرهای احساس نا برابری،طبقه اقتصادی-اجتماعی،خدمات شهری، امکانات رفاهی و کنترل اجتماعی استخراج ، شاخص سازی و آزمون گردیده اند. روش تحقیق از نوع پیمایش و اطلاعات مورد نیاز از طریق مصاحبه و با ابزار پرسشنامه جمع آوری و با استفاده از نرم افزار مخصوص علوم اجتماعی(spss) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.جامعه آماری شامل کلیه افراد بالای 18 سال ساکن در مناطق حاشیه نشیین تهران میباشد که نمونه ای 670 نفری با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب و مورد سوال قرار گرفته اند. یافته های تحقیق نشان میدهد که رابطه بین طبقه اقتصادی- اجتماعی و میزان آسیب هاو جرایم معنی دار نیست ولی متغیرهای احساس نابرابری، خدمات شهری، امکانات رفاهی، کنترل اجتماعی و شلوغی محل با آسیب ها و جرایم رابطه دارند.

    کلیدواژگان: حاشیه نشینی، آسیبها، فشار ساختاری، امکانات رفاهی، احساس نابرابی
  • سعید منتظرالمهدی* صفحات 21-36

    در این پژوهش به منظور آگاهی از دامنه تاثیر آموزش مهارت های کنترل خشم بر کاهش عصبانیت و افزایش امنیت روانی ، رضایت زناشویی و تراز نشاط زوج ها جوان ، از بین زوج های جوان مراجعه کننده به دو مرکز مشاوره روان شناختی، 20 زوج انتخاب شدند. آنگاه 20 زوج به صورت کاملا تصادفی به دو گروه ” آزمایش “ و” کنترل “ تقسیم شدند. سپس، سطح عصبانیت ، میزان امنیت روانی ، تراز نارضایتی زناشویی و میزان نشاط آزمودنی های هر دو گروه، با بهره گیری از چهار مقیاس استاندارد و محقق ساخته دارای پایایی و روایی بسنده، مورد اندازه گیری قرار گرفت. آنگاه از آزمودنی های گروه کنترل خواسته شد تا برای مدت دو ماه در لیست انتظار باقی بمانند. در حالی که آزمودنی های گروه آزمایش برای مدت 2 ماه و به مدت 8 جلسه به صورت گروهی در معرض آموزش ” مهارت های کنترل خشم“ قرار گرفتند. با به پایان رسیدن دوره آزمایش بار دیگر چهار متغیر پیش گفته در هر دو گروه مورد اندازه گیری قرار گرفتند. داده های حاصل از دو مرحله سنجش با استفاده از آزمون آماری تی و به کمک نرم افزار spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج حاصل نشان داد که فراگیری مهارت های کنترل خشم ، هم در زنان و هم در مردان، هم عصبانیت و رنجش پذیری را کم می کند ، هم سطح امنیت روانی را بالا می برد و هم رضایت زناشویی را بیش تر می کند. لیکن تاثیر معناداری بر افزایش نشاط ندارد.

    کلیدواژگان: کنترل خشم، رضایت زناشویی، عصبانیت، نشاط و امنیت روانی
  • سیروان عبده زاده*، سعید فتح الهی صفحات 37-66

    روستاهای مرزی، جزو مناطق محروم کشور به شمار می آیند که ساماندهی وضعیت این مناطق به منظور ارتقای احساس امنیت مردم آن، امری حیاتی می باشد. ایجاد بازارچه های مرزی در این مناطق، می تواند عاملی مناسب جهت تحقق یافتن هدف مذکور باشد. سوال اصلی، این است که بازارچه های مرزی شهرستان بانه چه تاثیری بر احساس امنیت روستائیان مرزنشین داشته است؟ در این تحقیق، با توجه به پیشینه تجربی و ادبیات نظری، جهت سنجش مفهوم احساس امنیت، رویکردی مرکب از ابعاد اجتماعی، اقتصادی امنیت بر اساس نظریات امنیت بوزان، میتار و... انتخاب شده است. روش پژوهش، کمی- یکفی و جامعه آماری شامل دو دسته از روستاهای دور و نزدیک به بازارچه های مرزی (سیران بند و...) در شهرستان بانه می باشد. حجم نمونه، شامل 237 نفر از اهالی روستاهای دور و نزدیک به بازارچه های مرزی می باشد. همچنین با تعداد 35 نفر از اهالی نیز مصاحبه فردی انجام شده است. یافته ها نشان می دهند که مرزنشینان نزدیک به بازارچه های مرزی نسبت به سایرین، به لحاظ اقتصادی (به ویژه شغلی)، از احساس امنیت بیشتری برخوردارند. اما در بعد اجتماعی (به ویژه ادامه تحصیل جوانان) تاثیر منفی بازارچه ها توسط مرزنشینان احساس می گردد. در نهایت یافته ها نشان می دهد که بازارچه های مرزی در نقاط مرزی از اهداف اصلی خود فاصله گرفته اند که محتاج بازنگری در این مورد می باشند.

    کلیدواژگان: احساس امنیت، بازارچه های مرزی، روستائیان مرزنشین، شهرستان بانه
  • فاطمه عمرانی نژاد*، محمدامین پاکزمان قمی، توحید دادخواه جویباری صفحات 67-84

    عملکرد پلیس یکی از عواملی است که می تواند بر اعتماد عمومی نسبت به پلیس موثر باشد. مقاله حاضر در پی بررسی ارزیابی افراد از عملکرد پلیس و نقش آن در اعتماد عمومی نسبت به پلیس است. این تحقیق به روش پیمایشی انجام شده است و نمونه آن 400 نفر از شهروندان تهرانی می باشند که با توجه به فرمول کوکران به دست آمده است. متغیر ارزیابی از عملکرد پلیس با توجه به دو بعد فعالیت های حرفه ای پلیس و منش پلیس مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج توصیفی تحقیق نشان از آن دارد که در مجموع عملکرد پلیس و اعتماد به پلیس در حد متوسطی می باشد. علاوه بر این نتایج تحقیق نشان داد که ارزیابی از عملکرد پلیس همبستگی بالایی با اعتماد به پلیس دارد. همچنین 52.7 درصد تغ ییرات اعتماد به پلیس توسط عملکرد پلیس تبیین می شود. در مجموع چنین می توان نتیجه گرفت که هرچقدر پلیس عملکرد بهتری در نزد افکار عمومی داشته باشد اعتماد عمومی نسبت به پلیس بیشتر می شود.

    کلیدواژگان: عملکرد پلیس، اعتماد به پلیس، منش پلیس، فعالیت های حرفه ای پلیس، اعتماد نهادی، اعتماد شخصی
  • محمدرضا سلیمی سبحان*، منیر یاری، جهانگیر حیدری، زهرا قراگوزلو صفحات 85-111

    امنیت پیش زمینه یک اجتماع سالم و احساس امنیت بسترساز توسعه جوامع انسانی است و سعادت یک اجتماع در گرو حفظ و بقا امنیت و احساس ناشی از آن است. احساس امنیت شهروندان موجب بالا رفتن آسایش، رفاه شهروندان، پذیرش تعهد و مسئولیت و ارتقا کیفیت زندگی خواهد شد از آنجایی که عملکرد پلیس به عنوان ابزار کنترل بیرونی افراد در ایجاد احساس امنیت موثر است، در این پژوهش عملکرد پلیس شهر خرم آباد در جهت سنجش سه دوره فعالیت پلیس و امنیت شهروندان با بهره گیری از تکنیک IPA تحلیل خواهد شد. ابزار پژوهش پرسش نامه است که با روش نمونه گیری تصادفی ساده توسط 130 تن از شهروندان خرم آباد تکمیل شد. نتایج نشان داد: عملکرد پلیس در الگوی سنتی و حرفه ای در قسمت "حفظ "ماتریس قرار می گیرند و باید برای تامین امنیت شهروندان این دو الگو که از قوت های ایجاد امنیت و احساس امنیت هستند در شهر خرم آباد حفظ شوند اما الگوی پلیس جامعه محور با توجه به اهمیت آن در کانون توجه قرار دارد، این الگو یکی از نیازمندی های جامعه امروز در پیشگیری از جرم و افزایش امنیت و احساس امنیت است.

    کلیدواژگان: احساس امنیت، عملکرد پلیس، IPA، شهر خرم آباد
  • محمد رسول گلشن فومنی، طهمورث شیری، امین رجبی* صفحات 113-139

    پژوهش حاضر به موضوع «عوامل اجتماعی موثر بر نگرش عمومی به پلیس در بین شهروندان 18 تا 70 سال شهر تهران در سال 93» پرداخته است. روش پژوهش، پیمایشی و از نوع کمی می باشد. جامعه آماری این پژوهش بالغ بر 6127215 هزار نفر بودند که از این تعداد 384 نفر بر اساس فرمول کوکران با روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای توام با تصادفی ساده انتخاب شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار spss و آزمون های آماری آن از قبیل ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره صورت گرفت. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه خودساخته انجام گرفت. نتایج آزمون پیرسون نشان می دهد که بین متغیر وابسته این پژوهش(نگرش عمومی به پلیس) و متغیرهای مستقل، همبستگی معناداری وجود دارد و پایایی آن به ترتیب با نگرش عمومی به پلیس 86 درصد و میانگین پایایی متغیرهای مستقل 80 درصد است. شواهد نشان می دهد که ضریب همبستگی نگرش عمومی به پلیس با ترکیب خطی عوامل مذکور به اندازه 0/85 است. نتایج تحلیل رگرسیون چند متغیره نشان داد که متغیرهای مشارکت اجتماعی، امنیت اجتماعی، کنترل اجتماعی و اعتماد اجتماعی بیشترین تاثیر را بر متغیر وابسته گذاشته اند.

    کلیدواژگان: نگرش عمومی، پلیس، اعتماد اجتماعی، مشارکت اجتماعی
  • مالک ملکشاهی*، یارمحمد قاسمی، قربان گیایف صفحات 141-162

    در این مقاله، رابطه بین هویت جمعی کلان (مذهبی وجهانی) با اعتماد اجتماعی جوانان شهر دوشنبه مورد تبیین قرار گرفته و از رویکرد نظری گیدنز به عنوان نظریه غالب جهت بررسی رابطه مذکور استفاده شده است. روش تحقیق آن از نوع پیمایشی، ابزار آن پرسشنامه و جامعه آماری مورد مطالعه، کلیه جوانان 18 تا 29 ساله (دختر و پسر) شهر دوشنبه با تعداد 189041 نفر است که تعداد 383 نفر از آن ها به عنوان نمونه آماری انتخاب و مطابق روش نمونه گیری تصادفی ساده مورد سنجش قرار گرفتند. یافته ها نشان می دهد که بین هویت جمعی (کلان) و اعتماد اجتماعی رابطه معناداری وجود دارد و مهم ترین (مطلوب ترین) هویت جمعی از نظر جوانان شهر دوشنبه، هویت جهانی است. همچنین ضریب تعیین مدل رگرسیونی ارائه شده 1,59 درصد می باشد که نشان می دهد هویت های جمعی1,59 درصد اعتماد اجتماعی جوانان را توضیح می دهد. این یافته ها نشان می دهد که هویت جمعی جوانان تاجیکستان در فاصله قریب به 20 سال که متاثر از نوعی اقلیت ملی (تاجیکی) بود متحول شده و به سمت هویت های کلان دینی و جهانی بسط پیدا کرده است.

    کلیدواژگان: اعتماد اجتماعی، هویت جمعی، هویت مذهبی، هویت جهانی
  • محمدتقی کمال آبادی*، فرهاد حصاری، محمد شریفی صفحات 163-190

    پژوهش حاضر، به بررسی تاثیر مصرف کالاهای فرهنگی همچون ماهواره، اینترنت، تلویزیون، کتاب و مجلات، بر بروز پدیده بزهکاری پسران کانون اصلاح و تربیت شهرستان کرمانشاه در نیمه اول سال 1392، پرداخته است. این مطالعه با استفاده از روش پیمایشی، توصیفی، تحلیلی و همبستگی و با بهره گیری از نظریات آدرنو، فدرستون و باندورا، به عنوان چارچوب نظری به بررسی ارتباط بین متغیرهایی چون: نوع و میزان استفاده از برنامه های ماهواره ای، نوع و میزان استفاده از سایت های اینترنتی، نوع مجلات و ژورنال های خارجی مورد مطالعه، نوع کتاب های مورد مطالعه و نوع برنامه های تلویزیونی با بزهکاری پسران به عنوان متغیر وابسته می پردازد. جامعه آماری این تحقیق را کلیه پسران بزهکار کانون اصلاح و تربیت شهر کرمانشاه تشکیل می دهد، که تعداد آنها طی یک دوره سه ماهه 142 نفر می باشند. بنابراین در این تحقیق از یک برش عرضی استفاده شده و شیوه نمونه گیری، اقتضایی (غیر تصادفی) می باشد. جهت سنجش پایایی و اعتبار ابزار به ترتیب از روش های آلفای کرونباخ و روش اعتبار صوری لاوشه استفاده شده، و در پایان اطلاعات جمع آوری شده به کمک نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: سبک زندگی، رسانه، ماهواره، تلویزیون، اینترنت، نوجوان، صنایع فرهنگی، بزهکاری
  • زهرا پیشگاهی فرد*، معین برزگرزاده زرندی، سید مهدی موسوی شهیدی صفحات 191-210

    این پژوهش مولفه احساس امنیت اجتماعی را در مباحث جغرافیایی مورد بحث و مداقه قرار می دهد. بدین منظور سنجش احساس امنیت اجتماعی در روستاهای دهستان سخت سر شهرستان رامسر با روش توصیفی تحلیلی، نگرش حل مسئله سیستمی و ابزارهای گردآوری اطلاعات کتابخانه ای اسنادی و پیمایشی میدانی بر نمونه آماری 20 روستا انجام گرفته است. تحلیل یافته های فضایی مکانی بوسیله نرم افزار تخصصی Arc GIS با استفاده از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و درون یابی و خوشه بندیCluster صورت پذیرفته است در نهایت 4 شاخص احساس امنیت اجتماعی مورد سنجش، نتایج متفاوتی به دست داده اند. شاخص امنیت مالی و جانی در محدوده مورد مطالعه بسیارزیاد، امنیت آبرو و حیثیت حد متوسط را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: امنیت، سکونتگاه روستایی، سیستم اطلاعات جغرافیایی، دهستان سخت
|
  • Bhram Bayat Pages 1-20

    The present article aims at reviewing the crimes in the suburb of Tehran and its consequences. Given the theory of structural pressures, three approaches including structural opportunities, social learning, and social ecology, which have had proper explanation about the issue, have been used to explain the matter theoretically. Using these approaches, variables of inequality feeling, socioeconomic level, urban services, welfare facilities, and social control were extracted, benchmarked and tested. The research is of survey type, and the required information was analyzed. Interview and questionnaire were used for gathering information, and the information was analyzed by SPSS.N=670 covering 18+ residents of Tehran suburb. The respondents were chosen by cluster sampling method. The research findings indicate that there is no significant relationship between socioeconomic class and the level of crimes and its consequences; however, variables of inequality feeling, urban services, welfare services, social control and crowdedness of the neighborhood on one hand ,and crimes and its consequences on the other.

    Keywords: suburbanization, damages, structural pressure, welfare facilities, inequality feeling
  • Saeid Montazerolmahdi Pages 21-36

    The present research has aimed at assessing the range of impact of acquiring provocation control skills on mitigating anger, mental security, conjugal satisfaction and level of esprit among young couples; from among the young couples referring to psychoanalysis consultation centers, 20 couples have been selected. Then the 20 couples were randomly divided into two groups: “test” and “control”. Afterward, level of anger, level of mental security, level of conjugal dissatisfaction and level of esprit of the subjects in the two groups were measured through utilizing four standard and self-made scales with sufficient reliability and validity. Next, the subjects belonging to “control” group were requested to stay in the waiting list for two months. However, the subjects belonging to “test” group were exposed to “provocation control skills” training courses for 8 sessions in 2 months. Finishing the test course, the four aforesaid variables in the two groups were measured. The resulted data from the two measurement steps were analyzed through using T- Test and using SPSS. The relevant results indicated that acquiring provocation control skills both in men and women while reducing anger and being prone to getting annoyed enhances the level of mental security and the level of conjugal satisfaction, too. Nevertheless, it does not have any significant impact on esprit enhancement.

    Keywords: provocation control, conjugal satisfaction, anger, esprit mental security
  • Sirvan Abd zadeh, Saeid Fathollahi Pages 37-66

    Borderline villages are among deprived regions of the country. Organizing the status of these regions aimed at upgrading individuals› security feeling is so vital and essential. Establishing borderline markets in these regions may contribute as proper factor in materialization of the above-mentioned objective. The present research tries to find the answer to this question:»How have borderline markets in Baneh city affected the security feeling of borderline villagers?» Given the empirical background and subjective literature, an approach made up of social and economic aspects of security based on theories of security introduced by Buzan, Mitar, etc have been chosen to assess and evaluate the concept of security feeling. The research is of quantitative and qualitative type. N=237including the residents of two groups of villages in Baneh city: near the borderline markets and those far from them. In addition 35 villagers were also interviewed. The research findings indicate that those who live near the borderline markets compared with others feel more secure in terms of economic and professional issues. However, looking at the issue from social point of view, it came out that living near borderline markets had negative impact on the tendency of young people to continue their studies. Finally, the findings of the research indicate that borderline markets have not met the major objectives behind their establishment and require revision.

    Keywords: security feeling, borderline markets, borderline villagers, Baneh city
  • Fatemeh Omraninejad, MohammadAmin Pakzaman Ghomi, Towhid Dadkhah Jouybari Pages 67-84

    Police performance is among the factors that may have impact on public trust in police performance. The present article aims at reviewing individuals› assessment of police performance and its role in public trust in police. The research is of survey type. N=400 including Tehrani residents achieved by using Cochran formula. The variable police performance assessment has been evaluated taking into consideration two factors: professional activities of police and police temperament. The descriptive results of the research indicate that police performance and trust in police are deemed to be of medium level. Furthermore, the results of the research indicated that police performance assessment has a high correlation with trust in police. It is noteworthy that 52.7 percent of changes in trust in police have something to do with police performance. After all, it can be concluded that better the police performance, the higher will be public trust in police.

    Keywords: police performance, public trust in police, Public Opinion
  • Mohammadreza Salimi Sobhan, Monir Yari, Jahangir Heydari, Zahra Gharaghozloo Pages 85-111

    Security is the prerequisite for a healthy society; in addition security feeling paves the ground for development of human communities, and every single community owes its prosperity to maintaining security and security feeling. Whereas police performance is an external control tool contributing to security feeling; citizens› security feeling leads to upgrading the level of comfort and welfare on the part of citizens as well as becoming responsible and accountable, and finally leads to improvement of their life standard. The present research aims at analyzing the performance of Khorramabad police to assess the three periods of police performance and citizens› security through using IPA technique. The tool used in the research is questionnaire which was filled in by 130 citizens who were randomly chosen in Khorramabad .The results indicated that police performance in the traditional and professional paradigm is categorized in the matrix of «retaining», and in order to provide citizens with security these two paradigm which are the strong points in establishing security and security feeling should be retained in Khorramabad; however, given the average importance and weak performance of police, paradigm of community-oriented policing is at the center of attention. The paradigm is among the requirements of our community in order to prevent crime while enhancing security and security feeling due to the fact that citizens› dissatisfaction from police weak performance emanates from failure of police in executing the elements of community-oriented policing.

    Keywords: security feeling, police performance, IPA, Khorramabad city
  • Pages 113-139

    Police performance is among the factors that may have impact on public trust in police performance. The present article aims at reviewing individuals› assessment of police performance and its role in public trust in police. The research is of survey type. N=400 including Tehrani residents achieved by using Cochran formula. The variable police performance assessment has been evaluated taking into consideration two factors: professional activities of police and police temperament. The descriptive results of the research indicate that police performance and trust in police are deemed to be of medium level. Furthermore, the results of the research indicated that police performance assessment has a high correlation with trust in police. It is noteworthy that 52.7 percent of changes in trust in police have something to do with police performance. After all, it can be concluded that better the police performance, the higher will be public trust in police.

    Keywords: police performance, public trust in police, Public Opinion
  • Malek Malekshahi, Yarmohammad Ghasemi, Ghorban Giyoeve Pages 141-162

    The present paper, has explained the relationship between macro collective identity (Religious and universal) and social trust of Dushanbe city’s youth and has used Gideon’s theory as a prevailing approach to review the above-mentioned relationship. The research methodology is of survey type, using questionnaire. N= 189041 including all the young people (male and female) of Dushanbe city, ranging from 18-29. Among this number, 383 people were chosen as a statistical sample and measured based on simple random sampling. These findings indicated that there is a significant relationship between macro collective identity and social trust. Likewise, the most important (the most favorable) collective identity at the view point of Dushanbe city’s youth is universal identity. Moreover, the presented determination coefficient of the regression model is 59.1% which shows that the collective identities explain 59.1% of the youth’s social trust. The results indicate that the collective identity of Tajikistan’s youth has changed for 20 years influenced by national minority (Tajik) and expanded towards religious and universal macro collective identities.

    Keywords: social trust, collective identity, religious identity, universal identity
  • Mohammad taghi Kamalabadi, Farhad Hesari, Mohammad Sharifi Pages 163-190

    The present research has reviewed the impact of cultural commodities such as satellite, internet, television, books and journals on the emergence of phenomenon of delinquency on the part of young boys kept in the «Juvenile Reformatory» in the first half of Iranian Calendar year1392.The research is of survey, descriptive, analytical and correlative type. It has benefitted from the theories of Adreno, Federeston and Bandora as the theoretical framework to review the relationship between variables such as type and duration of time using satellite programs, type of sites visited and duration of time allocated to this, type of foreign journals read, type of books read, as well as type of TV programs watched on one hand; and delinquency among boys as a dependent variable. N=142 including boys kept at Kermanshah «Juvenile Reformatory «in a three month period. Therefore, the respondents have been chosen based on contingency sampling method. Alpha Chronbach and Lavche credit method have been used to test the reliability and validity of the tool. Finally, the collected information is analyzed through using SPSS. Based on the results of the research it was concluded and confirmed that four variables: type of program, duration of watching satellite programs, type of sites visited and the duration of time allocated to that, type of journals read, together with television were the main drivers of having tendency toward delinquency had significant impact on it.

    Keywords: Lifestyle, Media, satellite, Television, Internet, juvenile, cultural industries, Delinquency
  • Zahra Pishgami Fard, Moein Barzegarzadeh Zarandi, Seyed Mehdi Mousavi Shahidi Pages 191-210

    The present research discusses and examines the constituent of social security feeling in geographical contexts. In order to assess social security feeling in the villages of Sakhtsar district in Ramsar city through using descriptive -analytic methods, systemic problem solving as well as tools have been used for archival data collection and field survey on a sample of 20 villages. Spatial analysis has been conducted by specialized software «Arc GIS» using Analytical Hierarchy Process (AHP) and interpolation and clustering. Finally, the Social Security Index resulted in four different outcomes. Financial and physical security index in the study area are so significant, while reputation security represents a moderate level. But the study of environmental security in the area has been visibly the most affected.

    Keywords: Security, rural settlements, geographic information system, Sakhtsar district