فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های سلامت محور
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 12، بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد ملکوتیان، مصطفی میش مست نهی* صفحات 1-11
    مقدمه
    سل یک بیماری باکتریال مزمن است که از طریق ریز قطرات تنفسی گلو و ریه افراد مبتلا به سل ریوی از طریق هوا به افراد دیگر منتقل می شود. با توجه به خشکسالی در منطقه سیستان، افزایش درجه حرارت، وضعیت بارندگی، وزش طوفان های شدید و گرد و غبار بر ابعاد شیوع این بیماری افزوده است.
    روش بررسی
    این پژوهش توصیفی- تحلیلی در بازه زمانی 1384 تا 1394 با استفاده از داده های هواشناسی و آمار 10 ساله مبتلایان به بیماری سل در شهرستان زابل، بر روی 62 بیمار مبتلا به سل که درمان شده بودند، انجام شد. جهت شناخت عوامل موثر بر بیماری از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های آماری تحلیلی همبستگی پیرسون و رگرسیون استفاده شد. داده ها در نرم افزار آماری SPSS نسخه 22 وارد شد.
    یافته ها
    بررسی داده های اقلیم شناسی نشان داد که در 10 سال گذشته، سرعت وزش باد رو به افزایش بود و روند صعودی را طی نمود. بین مبتلایان به بیماری سل و میانگین بارندگی سالانه همبستگی منفی وجود داشت ( P≤0.014 ). نتایج حاصل از آزمون رگرسیون نشان داد سرعت باد بر میزان شیوع بیماری سل تا حد زیادی موثر بود (0/711= P).
    بحث و نتیجه گیری
    جهت کنترل بیماری سل توصیه می شود غربالگری دوره ای منظم، آموزش مداوم، ارائه خدمات و مراقبت های ویژه به طور جدی تری برنامه ریزی و اجرا گردد و تمهیدات لازم برای کنترل گرد و غبار از طرق مناسب از جمله مالچ پاشی، افزایش پوشش گیاهی و نظیر این موارد انجام گیرد.   واژگان کلیدی: بیماری سل، خشکسالی، گرد و غبار، اداره هواشناسی، زابل   ارجاع: ملکوتیان محمد، میش مست نهی مصطفی.  بررسی اثر میزان خشکسالی و گرد و غبار بر شیوع بیماری سل در شهرستان زابل. مجله پژوهش های سلامت محور 1397؛ 4(1): 11-1.
    کلیدواژگان: بیماری سل، خشکسالی، گرد و غبار، اداره هواشناسی، زابل
  • علی محمد مصدق راد*، امین ابن شهیدی، نازنین عبدالمحمدی صفحات 13-29
    مقدمه
    رضایت بیمار یکی از شاخص های مهم کیفیت و اثربخشی خدمات بیمارستانی است. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر برنامه ریزی استراتژیک بر رضایت بیماران بیمارستان انجام شد.
    روش بررسی
    این پژوهش با روش اقدام پژوهی مشارکتی در یک بیمارستان شهر اصفهان در بازه زمانی 93-1391 انجام شد. برنامه استراتژیک بیمارستان با همکاری مدیران و کارکنان به صورت مشارکتی تدوین و اجرا شد. مداخلات ساختاری و فرایندی متعددی برای ارتقای کیفیت خدمات و افزایش رضایت بیماران برنامه ریزی و اجرا شد. میزان تاثیر برنامه استراتژیک بر رضایت بیماران، قبل و بعد از اجرای آن با استفاده از یک پرسشنامه معتبر رضایت بیماران سنجیده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 22 تحلیل شدند.
    یافته ها
    از نظر بیماران بستری و سرپایی کیفیت خدمات بیمارستانی به ترتیب 6 و 8/6 درصد افزایش یافت. میانگین زمان انتظار بیماران سرپایی برای دریافت خدمات پزشک متخصص حدود 33 درصد کاهش یافت. میزان رضایت بیماران بستری از 77/4 درصد در سال 1391 به 83/8 درصد در سال 1393 (افزایش 8/3 درصدی) و میزان رضایت بیماران سرپایی از 71/6 درصد در شروع مطالعه به 88/8 درصد در پایان مطالعه (افزایش 24 درصدی) رسید. بهبود کیفیت خدمات بیمارستانی و افزایش رضایت بیماران به ترتیب منجر به افزایش 20 و 87 درصدی وفاداری بیماران بستری و سرپایی شد.
    بحث و نتیجه گیری
    بکارگیری یک مدل مناسب برنامه ریزی استراتژیک، ایجاد فرهنگ مشارکتی، توانمندسازی کارکنان، توسعه منابع سازمانی و تدوین و اجرای درست یک برنامه استراتژیک مناسب منجر به ارتقای کیفیت خدمات بیمارستان و بهبود رضایت بیماران و افزایش وفاداری آن ها می شود.   واژگان کلیدی: برنامه ریزی استراتژیک، رضایت بیماران بستری، رضایت بیماران سرپایی، بیمارستان خصوصی، مطالعه موردی، اقدام پژوهی مشارکتی   ارجاع: مصدق راد علی محمد، ابن شهیدی امین، عبدالمحمدی نازنین.  تاثیر برنامه ریزی استراتژیک بر رضایت بیماران: یک مطالعه موردی. مجله پژوهش های سلامت محور 1397؛ 4(1): 29-13.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی استراتژیک، رضایت بیماران بستری، رضایت بیماران سرپایی، بیمارستان خصوصی، مطالعه موردی، اقدام پژوهی مشارکتی
  • مجتبی مهترپور، مریم تاج ور* صفحات 31-49
    مقدمه
    استقرار نظام ارجاع در برنامه پزشک خانواده جهت پاسخگویی بهتر به نیازها و تحقق اهداف نظام سلامت مورد توصیه سازمان جهانی بهداشت می باشد. مطالعه حاضر با هدف تحلیل سیاست گذاری برنامه پزشک خانواده و نظام ارجاع در ایران و ارائه توصیه هایی جهت انجام اصلاحات مورد نیاز انجام گردید.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر از دسته مطالعات تحلیل سیاست بود که به روش گذشته نگر و بر اساس چارچوب مثلث تحلیل سیاست والت و گیلسون انجام شد. جهت تحلیل برنامه پزشک خانواده از روش های مختلفی از جمله مرور متون و بررسی اسناد و مدارک استفاده شد. سپس مطالعه کیفی به شیوه فنومنولوژی از طریق مصاحبه های نیمه ساختار یافته با 6 تن از افراد خبره جهت معتبرسازی یافته های قبلی انجام شد.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد اغلب نقش آفرینانی که در استقرار و اجرای برنامه پزشک خانواده نقش داشتند، عملکردشان در راستای بهبود برنامه نبوده است. از چالش های مهم دیگری که در ابعاد محتوا، زمینه و فرآیند دیده شد، می توان نبود اهداف اولویت بندی شده، تغییرات مکرر مسئولین تصمیم ساز وزارت بهداشت در حوزه پزشک خانواده، شتاب زدگی در اجرا بدون برنامه ریزی دقیق، تعدد صندوق های بیمه و عدم کمیت و کیفیت مناسب بازخورد را برشمرد.
    بحث و نتیجه گیری
    ارتقای جایگاه پزشک خانواده و نظام ارجاع و اطلاع رسانی گسترده در خصوص مزایای استفاده از آن از طریق رسانه های جمعی، استقرار نظام پرونده های الکترونیک سلامت، مناسب سازی آموزش های مورد نیاز در دوره پزشکی عمومی و توجه به منافع همه ذی نفعان می تواند در استقرار کامل نظام ارجاع و برنامه پزشک خانواده نقش موثری داشته باشد.   واژگان کلیدی: تحلیل سیاست، نظام ارجاع، پزشک خانواده، نظام سلامت، ایران   ارجاع: مهترپور مجتبی، تاجور مریم. تحلیل سیاست گذاری برنامه پزشک خانواده و نظام ارجاع در ایران با استفاده از چارچوب مثلث تحلیل سیاست. مجله پژوهش های سلامت محور 1397؛ 4(1): 49-31.
    کلیدواژگان: تحلیل سیاست، نظام ارجاع، پزشک خانواده، نظام سلامت، ایران
  • سلمان باش زر*، سوگند تورانی، شکوفه نیک فر، حمید رواقی، مریم حبیبی صفحات 51-62
    مقدمه
    با توجه به نبود شواهدی مبنی بر اینکه کدام یک از داروهای ترومبولیتیک در درمان انفارکتوس حاد میوکارد با صعود قطعه اس - تی هزینه اثربخش تر هست، این مطالعه با هدف ارزیابی هزینه اثربخشی داروی جدیدتر تنکتپلاز در مقابل رتپلاز در درمان بیماران مبتلا به انفارکتوس حاد میوکارد با صعود قطعه اس- تی در ایران انجام پذیرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع مطالعات ارزیابی فناوری سلامت بود. استراتژی جستجو با استفاده از کلیدواژه های مرتبط در پایگاه های داده ای Medline، Cochrane library، PubMed Central، Web of Science، Embase در فاصله سال های 1980 تا مارس 2017 به منظور پیدا کردن مطالعات اثربخشی، ایمنی و اقتصادی جستجو شدند. ارزیابی کیفیت مطالعات توسط دو نفر به صورت مستقل با استفاده از چک لیست استروب انجام گرفت و داده ها با استفاده از فرم استخراج داده های کاکرین استخراج شدند.
    یافته ها
    سه مطالعه شرایط لازم را برای ورود به مطالعه داشته و هر سه دارای کیفیت بالا بودند. مرگ و میر در سه گزارش بین تنکتپلاز و رتپلاز مقایسه شده بود که نتایج دو مطالعه با 781 نمونه، اثربخشی یکسان دو داروی تنکتپلاز و رتپلاز را در میزان مرگ و میر نشان داد. نتایج حاصل از تحلیل هزینه اثربخشی نشان داد که داروی رتپلاز داروی هزینه اثربخش تری نسبت به داروی تنکتپلاز بود (هزینه 10500000 ریال در برابر 22574820 ریال).
    بحث و نتیجه گیری
    داروی رتپلاز در مقایسه با داروی تنکتپلاز به دلیل هزینه پایین تر و همچنین ایمنی و اثربخشی یکسان، ارجح بود و با توجه به وضعیت اقتصادی کشور توصیه می شود از این دارو استفاده شود.   واژگان کلیدی: ارزیابی فناوری سلامت ، رتپلاز ، تنکتپلاز، آنفارکتوس حاد میوکارد ، ارزشیابی اقتصادی   ارجاع: باش زر سلمان، تورانی سوگند، نیکفر شکوفه، رواقی حمید، حبیبی مریم.  ارزیابی فناوری سلامت داروی تنکتپلاز در مقایسه با رتپلاز در درمان بیماران مبتلا به آنفارکتوس حاد میوکارد در ایران. مجله پژوهش های سلامت محور 1397؛ 4(1): 62-51.
    کلیدواژگان: ارزیابی فناوری سلامت، رتپلاز، تنکتپلاز، آنفارکتوس حاد میوکارد، ارزشیابی اقتصادی
  • شایسته صالحی، فاطمه هاشمی*، نصرت عوض نژاد، فاطمه کرمی رباطی صفحات 63-76
    مقدمه
    ارتباط صحیح پرستاران با بیماران موجب ارتقای پیامدهای درمانی و افزایش روند بهبودی بیماران می شود. یکی از مهم ترین روش های بهبود مهارت های ارتباطی به عنوان بخش مهم و ضروری در ارائه خدمات پرستاری، نحوه نگرش و بازخورد وی نسبت به پدیده های مختلف و ایجاد آمادگی لازم درونی برای ایجاد تغییرات مثبت در حوزه شناختی او است. هدف مطالعه حاضر، بررسی تاثیر آموزش مشارکتی مهارت های مثبت اندیشی بر مهارت های ارتباطی پرستاران بخش اورژانس بیمارستان آموزشی منتخب در شهر کرمان بود.
    روش بررسی
    مطالعه تحلیلی حاضر از نوع مداخله ای بود که بر روی 60 پرستار واحد اورژانس بیمارستان آموزشی منتخب بر روی گروه آزمایش و کنترل انجام شد. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه مهارت های ارتباطی کوئین دام بود. گروه آزمایش طی 9 جلسه، آموزش مشارکتی مهارت های مثبت اندیشی را دریافت کردند.  برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های آماری تی مستقل، آنووا و تحلیل کوواریانس تک متغیری استفاده شد. داده ها در نرم افزار آماری SPSS نسخه 22 وارد شدند.
    یافته ها
    میانگین نمره کل مهارت های ارتباطی گروه آزمایش افزایش یافت. بین میانگین نمرات مهارت های گوش دادن، توانایی دریافت و ارسال پیام، کنترل عاطفی، ارتباط توام با قاطعیت و بینش نسبت به فرایند ارتباط پرستاران برحسب عضویت گروهی در مرحله پس آزمون تفاوت معنی داری وجود داشت (P <0.05).
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به موثر بودن آموزش مهارت های مثبت اندیشی در افزایش مهارت های ارتباطی پرستاران، توصیه می شود تمهیداتی اندیشیده شود تا آموزش این مهارت ها از ابتدای آموزش دانشجویان پرستاری فراهم شود.   واژگان کلیدی: آموزش مشارکتی، مهارت های مثبت اندیشی، مهارت های ارتباطی، پرستاران، بخش اورژانس، بیمارستان آموزشی   ارجاع: صالحی شایسته، هاشمی فاطمه، عوض نژاد نصرت، کرمی رباطی فاطمه.  تاثیر آموزش مشارکتی مهارت های مثبت اندیشی بر مهارت های ارتباطی پرستاران در بخش اورژانس یک بیمارستان آموزشی. مجله پژوهش های سلامت محور 1397؛ 4(1): 76-63.
    کلیدواژگان: آموزش مشارکتی، مهارت های مثبت اندیشی، مهارت های ارتباطی، پرستاران، بخش اورژانس، بیمارستان آموزشی
  • الهه احمدی زاده، اکبر احمدی، بتول احمدی*، مریم تاج ور صفحات 77-93
    مقدمه
    گزارش های مختلف در دانشگاه علوم پزشکی تهران مبین عدم موفقیت نسبی راهبرد برون سپاری در بیمارستان های تابعه دانشگاه می باشد. مطالعه حاضر با هدف شناسایی چالش های برون سپاری و ارائه راهکارها در جهت بهینه سازی اجرای آن در بیمارستان های دانشگاه انجام گردید.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر یک مطالعه کیفی بود که با رویکرد پدیدار شناختی در 10 بیمارستان دانشگاه علوم پزشکی تهران که دارای واحد برون سپاری بودند، انجام شد. داده های مطالعه از طریق انجام 32 مصاحبه نیمه ساختار یافته با افراد مطلع جمع آوری شدند. داده ها به روش تحلیل محتوایی و با استفاده از نرم افزار MAXQDA نسخه 11 تحلیل شدند.
    یافته ها
    در این مطالعه، 4 کد اصلی شامل چالش های مرتبط با بیمارستان، بخش خصوصی، امور مالی و هزینه ها و نیروی انسانی و همچنین 18 کد فرعی به دست آمد. در بخش ارائه راهکارهایی برای ارتقاء برون سپاری نیز 3 کد اصلی شامل آماده سازی، اجرا، کنترل و نظارت و 11 کد فرعی شناسایی و استخراج گردیدند.
    بحث و نتیجه گیری
    وزارت بهداشت به عنوان متولی اصلی سلامت افراد جامعه بایستی از ظرفیت های خود در جهت افزایش بهره وری از توان بخش های خصوصی استفاده کند و در سیاست های آینده خود هم جایگاه مشخصی برای مشارکت با بخش خصوصی از جمله برون سپاری قرار دهد. این امر نیازمند شفاف سازی مفاهیم، بازنگری در شرح وظایف و روشن شدن نقش افراد مختلف در روند برون سپاری می باشد.  واژگان کلیدی: برون سپاری، چالش، راهکار، بیمارستان، دانشگاه علوم پزشکی تهران ارجاع: احمدی زاده الهه ، تاجور مریم، احمدی اکبر، احمدی بتول. چالش های برون سپاری در بیمارستان های تابعه دانشگاه علوم پزشکی تهران و ارائه راهکار. مجله پژوهش های سلامت محور 1397؛ 4(1): 93-77.
    کلیدواژگان: برون سپاری، چالش، راهکار، بیمارستان، دانشگاه علوم پزشکی تهران
  • مریم یزدان پناه، شیرین جعفرزاده *، نوذر نخعی، عباس کامیابی، محمدرضا امیر اسماعیلی صفحات 95-108
    مقدمه
    ترکیب و توزیع نیروی انسانی از عوامل عمده تاثیرگذار بر کیفیت، کمیت خدمات سلامت، هزینه و سرعت ارائه آن ها به شمار می آید. امروزه یکی از مهم ترین مشکلات سیستم های بهداشتی در مورد نیروی انسانی، بحث توزیع نامتناسب آنان می باشد. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی تناسب نیروی انسانی با حجم خدمات ارائه شده در بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی کرمان انجام شد.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی بود که به صورت مقطعی در سال 1394 به بررسی رده های شغلی کادر پرستاری، ماما، بیماربر و منشی بخش در ده بیمارستان آموزشی و غیرآموزشی استان کرمان با استفاده از سه روش شاخص حجم کار، نظام گرا و نسبت اشغال تخت پرداخت.
    یافته ها
    روش نظام گرا، بیشترین تعداد نیروی مورد نیاز را نشان داد و بعد از آن روش نسبت اشغال تخت و در آخر روش شاخص حجم کار، که البته بستگی به بخش بیمارستانی هم داشت. به طوری که در محاسبه تعداد پرستار در بخش های مراقبت ویژه و سوختگی ضریب پیشنهادی وزارت بهداشت در روش نسبت اشغال تخت از ضریب شاخص حجم کار بیشتر بود و در بخش اورژانس ضریب به دست آمده از روش شاخص حجم کار بیشتر بود.
    بحث و نتیجه گیری
    پیشنهاد می شود نظام های نوین برآورد نیروی انسانی همچون روش شاخص حجم کار جایگزین روش های سنتی گردد. به منظور تعیین نسبت پرسنل به تخت برای هر بیمارستان، زمان سنجی و کار سنجی فعالیت های بیمارستان انجام گیرد.
    کلیدواژگان: بیمارستان آموزشی، بیمارستان غیرآموزشی، نیروی انسانی، کادر پرستاری
  • عزیز رضاپور، سید کامران سلطانی عربشاهی، جلیل کوهپایه زاده، ارسلان غلامی ثمرین * صفحات 109-121
    مقدمه
    دانشگاه ها در راستای اجرای سیاست های دولت وظیفه دارند تا نظام بودجه ریزی خود را از برنامه ای به بودجه ریزی بر مبنای عملکرد تغییر دهند. در این پژوهش به امکان سنجی پیاده سازی بودجه ریزی مبتنی بر عملکرد در دانشگاه علوم پزشکی ایران پرداخته شد.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی بود که به شیوه مقطعی در سال 1397 انجام شد. جامعه آماری را کلیه کارکنان مالی، کارشناسان بودجه، کارشناسان حسابداری دانشگاه علوم پزشکی ایران و دانشکده های تابعه به تعداد 108 نفر تشکیل دادند. از پرسشنامه محقق ساخته دارای ابعاد توانایی، اختیار و پذیرش برای گردآوری داده ها استفاده گردید. از آزمون همبستگی پیرسون برای تحلیل داده ها استفاده شد. داده ها در نرم افزار آماری SPSS نسخه 20 وارد شدند.
    یافته ها
    هر سه معیار توانایی، اختیار و پذیرش برای پیاده سازی بودجه ریزی مبتنی بر عملکرد در سطح متوسط قرار داشتند. بین متغیر پذیرش و گروه سنی پاسخ دهندگان ارتباط معکوس و معناداری وجود داشت. بین متغیر پذیرش انگیزشی و گروه سنی و سابقه خدمت پاسخ دهندگان ارتباط معکوس و معناداری وجود داشت (0/05>P).
    بحث و نتیجه گیری
    پیاده سازی بودجه ریزی مبتنی بر عملکرد در جامعه مذکور، در گرو ایجاد تخصص و مهارت لازم جهت محاسبه بهای تمام شده خدمات ارائه شده، استاندارد بودن رویه های درون سازمانی و برون سازمانی، مطرح بودن انگیزه ها و مشوق هایی برای شروع و اجرای مناسب فرآیند بودجه ریزی مبتنی بر عملکرد می باشد.
    کلیدواژگان: بودجه ریزی مبتنی بر عملکرد، توانایی، اختیار، پذیرش، آموزش دانشجویان
|
  • Mohammad Malakootian, Mostafa Mish Mastnehi* Pages 1-11
    Objectives
    Tuberculosis is a chronic bacterial disease that can be transmitted from the affected persons to others through air when the airway and lung drops of patients are released in the air and inhalled by healthy ones. This disease has a high prevalence in Zabol/ Iran due to the drought, rainfall status, high temperature, severe storms and dusty condition in this region.
    Methods
    This descriptive-analytical research was conducted from June 2005 to June 2015 using weather data and the 10-year statistics of tuberculosis patients in Zabol city, of whom 62 patients had been treated. A researcher-made questionnaire was used to identify the factors affecting the disease. Data analysis was done through SPSS22 software and using Pearson correlation and regression analyses.
    Results
    Climatological data showed increasing rate of wind speed over the past ten years. There was a negative correlation between the prevalence of tuberculosis and mean of annual rainfall during the ten years (P≤0.014). The results of regression test showed that wind speed had been very effective in the prevalence of tuberculosis (P = 0.711).
    Conclusion
    To control tuberculosis, regular periodic screening, continuous education and more serious plans for providing specialized care and services are recommended. Meanwhile, appropriate measures including mulching and increasing plant coverage of the region should be taken to control dust.   Key words: Tuberculosis, Drought, Dust, Weather station, Zabol city   Citation: Malakootian M, Mish MastNehi M. A study on the Effect of Draught and Dust Amount on the Prevalence of Tuberculosis in Zabol City. Journal of Health Based Research 2018; 4(1): 1-11.
    Keywords: Tuberculosis, Drought, Dust, Weather station, Zabol city
  • Ali Mohammad Mosadeghrad*, Amin Ebneshahidi, Nazanin Abdolmohammadi Pages 13-29
    Objectives
    Patient satisfaction is a key hospital quality and effectiveness indicator. Strategic planning is necessary for hospitals to respond to the rapidly changing internal and external environments, to provide quality services, to maximize revenues and to minimize costs. This study aimed to examine the impact of strategic planning on patient satisfaction in a hospital.
    Methods
    A participatory action research was conducted in a private hospital during the period 2012-2014. Hospital strategic plan was developed and implemented. A goal for enhancing patients’ satisfaction was determined in the strategic plan. Structural, procedural and cultural interventions were applied to improve patient satisfaction. Patient satisfaction was measured before and after implementing the strategic plan via a valid and reliable questionnaire. Data was analyzed using the SPSS software.
    Results
    The quality of inpatient services and outpatient services were increased 6% and 8.6% respectively. Accordingly, inpatient satisfaction has increased from 77.4% in 2012 to 83.8% in 2014 (a growth of 8.3%). Out patient satisfaction has increased from 71.6% to 88.8% (a growth of 24%) during the same time period. Outpatients’ waiting time has declined by 33%. Improving quality of services and patient satisfaction enhanced inpatients’ and outpatients’ loyalty by 20% and 87% respectively.
    Conclusion
    Developing an appropriate strategic plan, promoting a collaborative and cooperative culture, empowering employees, expanding organizational resources and implementing the strategic plan appropriately improve patient satisfaction and enhance their loyalty.   Key words: Strategic planning, Inpatients satisfaction, Outpatients satisfaction, Private hospital, case study, Participatory action research   Citation: Mosadeghrad AM, Ebneshahidi A, Abdolmohammadi N. The Impact of Strategic Planning on Patient Satisfaction: a case study. Journal of Health Based Research 2018; 4(1): 13-29.
    Keywords: Strategic planning, Inpatients satisfaction, Outpatients satisfaction, Private hospital, Case study, Participatory action research
  • Mojtaba Mehtarpour, Maryam Tajvar* Pages 31-49
    Objectives
    Establishment of a “referral system” in Family Physician plan has been recommended by WHO, in order to better respond to population health needs and achieving the goals of health system. This study aimed to analyze the family physician plan and referral system in Iran and to provide a number of recommendations for improvement of this plan.
    Methods
    This study was a retrospective policy analysis study which was conducted based on the Walt and Gilson's policy analysis triangle framework. In order to analyze the Family Physician plan and referral system in Iran various methods including documentary analysis and reviewing the existing evidence were applied. Then, a qualitative study based on a phenomenology approach was used through semi-structured interviews with 6 experts in order to validate the earlier findings.  
    Results
    The results of this study showed that the performance of most actors who were involved in the establishment and implementation of the Family Physician plan had not improved this plan. Other important challenges that have been identified in terms of content, context, and process were lack of priority setting in objectives of this policy, frequent changes of decision-makers, impetuosity in implementation without careful planning, multiplicity of insurance systems, and poor quality of feedback. 
    Conclusion
    Improvement of the position of family physician and referral system and advertising the advantages of this plan through public media, establishment of electronic health records for patients, providing required education in the curriculum of general medicine as well as considering the interests of all stakeholders would significantly help in successful implementation of this plan in the country.   Key words: Analysis of policy, Case study, Referral system, Family physician, Health system, Iran   Citation: Mehtarpour M, Tajvar M. Policy Analysis of Family Physician Plan and Referral System in Iran Using Policy Analysis Triangle Framework. Journal of Health Based Research 2018; 4(1): 31-49.
    Keywords: Analysis of policy, Case study, Referral system, Family physician, Health system, Iran
  • Salman Bashzar*, Sogand Tourani, Shekoufeh Nikfar, Hamid Ravaghi, Maryam Habibi Pages 51-62
    Objectives
    Due to the lack of evidence about the most cost-effective thrombolytic drug in the treatment of acute myocardial infarction with the ascension of the ST segment, this study was conducted to evaluate the cost effectiveness of tenecteplase, as a new medicine, versus Reteplase in the treatment of acute myocardial infarction patients with the ascension of the ST segment in Iran.
    Methods
    This study was a type of health technology assessment study. We searched the MEDLINE, Cochrane Library (DARE-EED-HTA, Web of Science and EMBASE databases (from March1980 to March 2017) by using related keywords for finding cost-effectiveness, safety and economic studies. The qualities of studies were independently assessed by STROBE checklist and data were extracted using Cochrane data extraction form.  
    Results
    Three studies were eligible for inclusion and all three were of high quality. Mortality had been compared between Tenecteplase and Reteplase. The results of two studies with 781 samples had showed the same efficacy for Tenecteplase and Reteplase in regard to mortality rate. According to the cost-effectiveness analysis, Reteplase is more cost effective than TNK-ase (250 $ versus 537.49 $).
    Conclusion
    Reteplase, due to the same safety and effictiveness but lower cost, is preferred to Tenecteplase and considering the current economic conditions of Iran, it is recommended to be used in the treatment of acute myocardial infarction patients with the ascension of the ST segment.   Key words: Health Technology Assessment, Acute Myocardial Infarction, Tenecteplase, Reteplase, Economic evaluation   Citation: Bashzar S, Tourani S, Nikfar S, Ravaghi H, Habibi M. Health Technology Assessment  of TNK-ase vs. Reteplase in the Treatment of Acute Myocardial Infarction in Iran. Journal of Health Based Research 2018; 4(1): 51-62.
    Keywords: Health Technology Assessment, Acute Myocardial Infarction, Tenecteplase, Reteplase, Economic evaluation
  • Shayesteh Salehi, Fatemeh Hashemi*, Nosrat Avaznejad, Fatemeh Karami Pages 63-76
    Objectives
    Correct relationship between nurses and patients will improve the therapeutic outcomes and improve the patient's recovery process. One of the most important items in improving communication skills, as an essential part of providing nursing services, is the attitude and feedback of nurse to various phenomena and to create the necessary internal preparation for making positive changes in cognitive domain. This study aimed to investigate the effect of participatory teaching of positive thinking skills on communication skills of nurses in the emergency department of a selected hospital in Kerman city.
    Methods
    This analytical study was an interventional study and it was conducted on 60 nurses at the selected educational hospital divided into the two groups of experimental and Control. Queendom Communication Skills Questionnaire was used for data collection. The experimental group received positive thinking skills education during 9 sessions. Independent t-test, ANOVA and single-variable covariance analysis test were used for data analysis. Data were entered into SPSS version 22.
    Results
    Mean of total score of communication skills increased in the experimental group. Based on the post-test results, there was a significant improvement in the mean scores of listening skills, the ability to receive and send messages, emotional control, connection with decisiveness and insight into the communication process of nurses  based on their group (P <0.05).
    Conclusion
    Considering the effectiveness of teaching positive thinking skills in increasing nurses' communication skills, it is recommended to provide training for these skills from the beginning of nursing students’ education.   Key words: Participatory Education, Positive Thinking Skills, Communication Skills, Nurses, Emergency Department, Teaching Hospital     Citation: Salehi S, Hashemi F, Avaznejad N, Karami Robati F. The Effect of Participatory Teaching of Positive Thinking Skills on Nurses Communication Skills in the Emergency Department of a Teaching Hospital. Journal of Health Based Research 2018; 4(1): 63-76.
    Keywords: Participatory Education, Positive Thinking Skills, Communication Skills, Nurses, Emergency Department, Teaching Hospital
  • Elahe Ahmadi Zadeh, Maryam Tajvar, Akbar Ahmadi, Batoul Ahmadi* Pages 77-93
    Objectives
    The available reports indicate that outsourcing strategy was not successful in hospitals affiliated with Tehran University of Medical Sciences. The present study aimed to identify the reasons behind the failure of this strategy and also to provide solution to overcome the challenges. 
    Methods
    The present study was a phenomenological qualitative study conducted in 10 hospitals with outsourcing units affiliated with Tehran University of Medical Sciences. Data were collected through 32 semi-structured interviews with key informants and were analyzed using content analysis approach and through MAXQDA11 software.
    Results
    In this study, 4 main codes (reasons related to hospital, private sector, finance& expenses and human resource) and 18 sub-codes were identified for challenges of outsourcing in hospitals. Also, 3 main cods (preparation, implementation, control and monitoring) and 11 sub-codes were identified for the improvement of the outsourcing strategy.
    Conclusion
    The Ministry of Health, as the main custodian of public health, should improve its capacities to increase the efficiency of private sector and consider a specific place for private-public partnership strategies, in its future policies. This requires clarifying concepts, revising job descriptions, and clarifying the roles of different individuals in the process of outsourcing.   Key words: Outsourcing, Challenges, Solution, Hospitals, Tehran University of Medical Sciences   Citation: Ahmadizadeh E, Tajvar M, Ahmadi A, Ahmadi B. Challenges of Outsourcing in Hospitals Affiliated with Tehran University of Medical Sciences and Suggested Solutions. Journal of Health Based Research 2018; 4(1): 77-93.
    Keywords: Outsourcing, Challenges, Solution, Hospitals, Tehran University of Medical Sciences
  • Maryam Yazdanpanah, Shirin Jafarzadeh *, Nouzar Nakhaee, Abbas Kamyabi, Mohammadreza Amiresmaili Pages 95-108
    Background & Objectives: The combination and distribution of human resources is one of the major factors affecting the quality, quantity, cost, and speed of provision of health services. Today, one of the most important problems of human health systems is the inappropriate distribution of human resources. The aim of this study was to investigate the ratio of human resources to the amount of services provided in hospitals affiliated to Kerman University of Medical Sciences.
    Methods
    This descriptive cross-sectional study was conducted during March 2015 to February 2016, to review the occupational categories of nursing staff, midwife, patient carrier, and unit secretary in 10 teaching and non-teaching hospitals in Kerman province using three methods of Workload Indicators of Staffing Need (WISN), systematic approach, and bed occupancy rate (BOR). Data were collected using a form contains job descriptions, the quantity of services provided per year by the occupational categories studied, the standard of activity time, the work time available to the hospital staff, and bed occupancy rate in the units studied..
    Results
    The systematic approach showed the highest need for human resources, and then, the bed occupancy ratio and WISN respectively showed the highest need, which however, depended on the hospital unit. So that, in calculating the required number of nurses in the intensive care and burn units, the index proposed by the Ministry of Health in bed occupancy rate was higher than the WISN, and the index obtained in the emergency department, was higher than the WISN.
    Conclusion
    It is suggested to replace traditional methods with modern human resources estimation systems, as WISN. Also, it is recommended to measure the time and activities of hospital units to determine the ratio of staff to bed for each hospital.
    Keywords: Teaching hospital, Non-teaching hospital, Human resources, Nursing staff
  • Aziz Rezapour, Seyed Kamran Soltani Arabshahi, Jalil Koohpayezadeh, Arsalan Gholamisomarin * Pages 109-121
    Background & Objectives: According to the government policies, universities are suggested to change their budgeting system from a programming budgeting system to the performance-based one. This study was conducted to investigate the feasibility of implementation of the performance-based budgeting system in Iran University of Medical Sciences.
    Methods
    This cross-sectional descriptive-analytic study was conducted in 2018. The statistical population of the study was all 108 financial staff, budget experts, and accounting experts of Iran University of Medical Sciences and subsidiary colleges. A researcher-made questionnaire with dimensions of ability, discretion, and acceptance was used to collect data. Data were analyzed using Pearson's correlation coefficient by SPSS version 20 software.
    Results
    For implementing performance-based budgeting system, all three criteria (ability, discretion, and acceptance) were at the moderate level. There was an inverse and significant correlation between acceptance variable and age of respondents. There was also an inverse and significant relationship between motivational acceptance variable, age and work experience of respondents (P<0.05).
    Conclusion
    Implementation of performance-based budgeting in Iran University of Medical Sciences requires development of the expertise and skill required to calculate the cost of services provided, standardization of the internal and external organizational procedures, and creating motivations and incentives to start and implement the performance-based budgeting process appropriately.
    Keywords: Performance-based budgeting, Ability, Discretion, Acceptance, Students training