فهرست مطالب

مطالعات امنیت اجتماعی - سال دوم شماره 3 (پیاپی 27، پاییز 1390)

فصلنامه مطالعات امنیت اجتماعی
سال دوم شماره 3 (پیاپی 27، پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/09/22
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زهرا احمدی پور، طهمورث حیدری موصلو*، اکبر میرجلالی صفحات 13-44

    مناطق بی ثبات همجوار جمهوری اسلامی ایران به خصوص در جنوب شرق باعث دغدغ ه ها و نگرانی های استراتژیک شده اند. به طور یکه در صورت غفلت حکومت مرکزی میتواند سبب تهدید علیه امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران باشد. در این ارتباط بر بنیاد پژوهشی خاص، متغیرهای عوامل ناامنی در منطقه مورد کاوش قرار گرفته است. هدف این پژوهش، مطالعه عوامل ناامنی در ابعاد داخلی و خارجی در جنوب شرق ایران است. همچنین سعی گردیده تاثیر این عوامل در ناامنی جنوب شرق ایران (سیستان و بلوچستان) مورد مطالعه و تحلیل قرار گیرد و به این سئوال که هر کدام از عوامل داخلی و خارجی به چه میزان در ایجاد ناامنی جنوب شرق ایران تاثیر دارند؟ پاسخ داده شود. این عوامل در دو بعد داخلی و خارجی مورد بررسی قرار گرفته است. جامعه آماری مورد استفاده در این پژوهش شامل 143 نفر از متخصصین (اساتید دانشگاه و مسئولان استانی) انجام شده spss میباشد. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی– تحلیلی است و تحلیل آماری با استفاده از است. نتایج تحقیق نشان میدهد که عوامل داخلی و خارجی هر کدام به سهم خود در ایجاد ناامنی جنوب شرق ایران(سیستان و بلوچستان) موثر میباشند؛ منتهی سهم عوامل خارجی بیش از عوامل داخلی میباشد.

    کلیدواژگان: جمهوری اسلامی ایران، جنوب شرق، ناامنی، جنبشهای قومی، گرو ه های تروریست، قاچاق مواد مخدر
  • علی دلاور *، محمد جهانتاب صفحات 73-95

    امنیت قدمتی به وسعت تاریخ بشر دارد و سابقه آن همزمان با مفهوم اجتماع و جامعه می باشد. مفهوم اصطلاحی امنیت در بعد عینی آن فقدان تهدید علیه ارزش های حاکم در یک جامعه و در بعد ذهنی آن که همان احساس امنیت است. احساس امنیت در امان بودن یا در امان حس کردن جان، مال، هویت و ارزش های خود از تهدید، صدمه، آسیب و نبود دغدغه تامین نیازهای معقول حال و آینده می باشد. امروزه در برداشت از امنیت و احساس آن افزون بر نبود تهدید، وجود شرایط مطلوب برای تحقق اهداف و خواسته های جمعی نیز مد نظر است. این گفتمان بر نگرشی ذهنی و تفسیر گرایانه از خطرات غیر مادی مبتنی است و بر توانایی های نرم افزاری و سرمایه های غیر مادی تاکید دارد . یکی از سرمایه های غیر مادی مورد تاکید سرمایه اجتماعی است. سرمایه اجتماعی افراد و گروه ها را در دستیابی به منافع عمومی نظیر امنیت و احساس آن و عملکرد موثر نهادهای حکومتی یاری می رساند. در این رابطه تحقیقی با هدف تعیین تاثیر سرمایه اجتماعی بر احساس امنیت شهروندان انجام شده است. جامعه آماری پژوهش حاضر عبارت است از کلیه شهروندان شهر تهران بزر گ که سن آن ها بالاتر از 18 سال می باشد. طبق آخرین آمار کشور، جمعیت 18 سال به بالای شهر تهران 3153072 نفر می باشد. روش نمونه گیری به صورت تصادفی خوشه ای است. برای تعیین حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 663 نفرتعیین شد.ابزار جمع آوری اطلاعات یک پرسشنامه استاندارد برای سنجش میزان احساس امنیت ویک پرسشنامه محقق ساز برای سنجش سرمایه اجتماعی می باشد . روش پژوهش حاضر از نوع تحقیقات همبستگی است. به منظور تجزیه و تحلیل داده های حاصل از اجرای ابزارهای پژوهش، شاخص های توصیفی مربوط به ویژگی های جمعیت شناختی ومتغیرهای اصلی پژوهش (سرمای هاجتماعی، متغیر مستقل و احساس امنیت، متغیروابسته) و نمودارهای مربوط به آنها محاسبه و ترسیم شده است. در بخش روش های استنباطی به منظور آزمون فرضیه های پژوهش و پاسخگویی به سوالات پژوهش از آزمون معناداری ضریب همبستگی، ضریب همبستگی چندگانه، ضریب همبستگی کانونی، تحلیل مسیر و اندازه گیری مکرر (طرح یک بین- یک درون) استفاده شد .نتایج در جداول جداگانه آورده شده است.  برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارهای آماری به ویژه نرم افزارهای(8)STATISTICA ،(18)SPSS استفاده شد. نهایتا فرضیه های تحقیق مبنی بر تاثیر مثبت سرمایه اجتماعی شناختی (اعتماداجتماعی، Lisrel و هنجارهای اجتماعی، پنداشت ها)، سرمایه اجتماعی ساختاری (شبکه های اجتماعی، ارتباطات اجتماع و ویژگی های فردی شهروندان براحساس امنیت (جانی، اقتصادی، اجتماعی، نوامیس) تایید گردید. بر اساس نتایج تحلیل همبستگی کانونی از بین مولفه های سرمایه اجتماعی ساختاری، مولفه ارتباطات اجتماعی با وزن 0/301 نسبت به مولفه شبکه های اجتماعی با وزن 0/212 از اهمیت بیشتری برخوردار است و بیشترین تاثیر را در ساختن این متغیر داشته است.

    کلیدواژگان: امنیت، احساس امنیت، ابعاد احساس امنیت، سرمایه اجتماعی، ابعاد سرمایه اجتماعی، ویژگی های فردی
  • امین رودانی*، رضا رئیسی وانانی، جعفر ناظر حضرت صفحات 97-120

    مقاله پیش رو با بررسی افکار عمومی در خصوص اجرای طرح ارتقاء امنیت اجتماعی، میزان رضایت شهروندان تهرانی از اجرای طرح مذکور را مورد سنجش قرار داده و در این راستا می کوشد تا ضمن بررسی میزان رضایتمندی، به معرفی عوامل موثر در فرآیند ایجاد رضایت از این طرح نیز بپردازد. با توجه به ماهیت پژوهش، روش تحقیق در آن، توصیفی و از بعد نحوه گردآوری داده ها از نوع پیمایشی است. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه استفاده شده و نمونه گیری بر اساس رابطه کوکران و به روش تصادفی ساده انجام گرفته است. برای پاسخ به سوالات طرح شده، 384 نفر از ساکنان منطقه 16 شهرداری شهر تهران در سال 1390 به عنوان نمونه آماری این پژوهش انتخاب شده اند. آزمون فرضیه ها با توجه به مقیاس و طیف متغیرها، از آزمون استقلال استفاده شده و نتایج پژوهش حاکی از آن است که پس از اجرای طرح ارتقاء امنیت اجتماعی، احساس رضایتمندی در افکار عمومی ایجاد شده است. همچنین عواملی چون توجه به تفاوتها در ویژگی های قومیتی، نژادی و مذهبی، برخورد قاطع با رعایت انصاف، ادب و احترام، رعایت حریم خصوصی افراد، کاهش فعالیتهای مجرمانه در منطقه پس از اجرای طرح و پاک سازی منطقه از معتادان، اراذل و اوباش پس از اجرای طرح و برقراری گشت های پیاده و سواره به ترتیب به عنوان مهمترین عوامل موثر در ایجاد رضایتمندی افکار عمومی در نتیجه اجرای طرح ارتقاء امنیت اجتماعی بیان شدند.

    کلیدواژگان: رضایتمندی، افکار عمومی، امنیت اجتماعی، رفتار مدبرانه پلیس، توانمندی پلیس احساس امنیت
  • ابراهیم جان بزرگی* صفحات 121-143

    هدف از مقاله حاضر، بررسی عوامل موثر بر بروز رفتارهای تخریبی جمعی در میان گروه افراد است. این بررسی با مورد کاوی تماشاگران فوتبال برای شناسایی عواملی که موجب بروز رفتارهای جمعی به ویژه رفتارهای تخریبی می شود، انجام شده است. برای شناسایی عوامل موثر بر بروز رفتارهای تخریبی جمعی و تجزیه و تحلیل آن، پرسشنامه ای تهیه و تنظیم شده و پایایی آن با روش محاسبه آلفای کرونباخ ارزیابی گشته است و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی، یک گروه 407 نفره از تماشاچیان فوتبال به عنوان نمونه ای از جمع جهت استخراج عوامل روان شناختی بروز رفتارهای تخریبی جمعی انتخاب شده اند. بعد از تکمیل پرسشنامه ها، داده های حاصل با مورد ارزیابی قرار spss استفاده از آزمون همبستگی پیرسون، آزمون خی دو، آزمون بیونومینال و نرم افزار گرفت. یافته های تحقیق حکایت از این دارد که هنگامی که جمعی تشکیل می شود واکنش های هیجانی از فردی به فرد دیگر سرایت می کند و این مسئله تا جایی پیش می رود که هویت و خویشتن داری فرد از بین می رود. مواردی چون احساس گمنامی، نگرش ضد اجتماعی، عدم اعتماد به مسئولین، احساس ناکامی، پرخاشگری و... باعث از میان رفتن هویت و خویشتن داری فرد می شود. نتایج حاصله نشان داد که بین احساس ناکامی، احساس گمنامی، پرخاشگری نهفته، عدم اعتماد به مسئولان و نگرش ضد اجتماعی افراد و آمادگی آنان برای انجام رفتارهای تخریبی، همبستگی معنی داری وجود دارد. این رابطه ها با استفاده از روش های آماری که در بخش روش نام برده شد، به دست آمده است.

    کلیدواژگان: رفتار جمعی، رفتارهای تخریبی، احساس ناکامی، پرخاشگری، احساس گمنامی، نگرش ضد اجتماعی
  • حمید امانت* صفحات 145-175

    امنیت یکی از مسائل اساسی مطالعات اجتماعی و بنیان روابط اجتماعی محسوب می شود و این در حالی است که در حوزه جامعه شناختی خصوصا در جامعه شناختی اثبات گرا ،که تاکید بر حفظ نظم هنجاری و قانونی دارد، کمتر به مفهوم امنیت توجه شده است. لذا در این مقاله برای تحلیل امنیت اجتماعی از نظریه اثباتی دورکیم استفاده شده است.دورکیم مسئله نظم هنجاری و ثبات اجتماعی را با مولفه های همبستگی و تعاون اجتماعی گره زده و نقش ارزش ها و باورهای جمعی را بنیاد امنیت فرض کرده است. به نظر می رسد در باز اندیشی نظریه دورکیم چهار نوع امنیت تضادی، رقابتی، تعاونی و وحدتی وجود دارد که هر یک به تبع ماهیت شان در دو سنخ اصلی امنیت، یعنی امنیت سطحی(رویین) و امنیت بطنی(زیرین) طبقه بندی می شوند. علاوه بر این مبنای روش شناختی دورکیم به این مسئله توجه دارد که شدت هر نوع تخطی از نظم هنجاری وابسته به مجازاتی است که در وجدان جمعی تعریف شده است و قواعد حقوقی مستندترین ابزار برای تعیین اهمیت وضعیت نابسامانی اجتماعی است. در این نوشتار، طبق رای دورکیم سعی شده است فراهم آورده و « فراوانی وقوع رخداد و اهمیت رخداد » تا امکان سنجش شدت ناامنی اجتماعی را بر اساس متذکر شود صرفا استفاده از رویکرد فراوانی جهت سنجش ناامنی ناقص بوده و تحلیل نادرستی را از سطح و شدت امنیت بدست می دهد. بدین منظور از روش تحقیق پیمایشی با جهت گیری مصاحبه کتبی توصیفی استفاده شده است و نتایج بدست آمده نشان می دهد بین وضعیت ناامنی بر اساس فراوانی رخدادهای ناامن کننده با مقادیری که بر اساس فراوانی و اهمیت رخدادهای مذکور محاسبه شده تفاوت وجود دارد و نشان داده می شود که احتمالا باید در تحلیل شرایط ناامنی علاوه بر تعداد یا فراوانی رخداد، از شاخص اهمیت رخداد استفاده کرد.

    کلیدواژگان: امنیت اجتماعی، روابط اجتماعی، امنیت سطحی، امنیت بطنی
  • غلامرضا مرادی سیاه سر، مهدی ترکمان*، محمدرضا پورغلامی صفحات 177-203

    گسترش اعتیاد و دامن زدن به مصرف بیشتر مواد مخدر به ویژه حشیش و مواد صنعتی روان گردان در بین نوجوانان یکی از معضلات جامعه کنونی ما در کلان شهرها به خصوص کلان شهر مورد مطالعه یعنی کرج محسوب می گردد. شهرستان کرج به واسطه نزدیکی به پایتخت و دارا بودن شرایطی از قبیل گستردگی خارج از قواره شهری، صنعتی بودن، غیر بومی بودن بیش از 70 ٪ جمعیت (آمار غیر رسمی) و.. به شدت تحت تاثیر معضلات و ناهنجاری های خرده فرهنگی قرار گرفته و برابر اعلام مسئولین انتظامی میزان بزهکاری و از نظر ماهیت « کاربردی » بسیار زیاد و دامنه آن رو به افزایش است. تحقیق حاضر که از نظر نوع و هدف بصورت توصیفی با تکنیک پیمایشی است و به فراخور کار از اسناد و مدارک موجود استفاده به عمل آورده شده است. برای بررسی و سنجش میزان پایایی آن از آزمون آلفای کرونباخ استفاده گردید. نتیجه محاسبات انجام شده نشانگر اعتبار 0/75 این پرسشنامه می باشد. یافته ها نشان می دهد میزان پول موجود در نزد جوانان از عوامل موثر در گرایش به سوءمصرف مواد مخدراست. همچنین پژوهش ها نشان داده اند والدینی که با کودکان خود مهربان نیستند، بیشتر احتمال دارد که فرزندانی بزهکار داشته باشند.

    کلیدواژگان: خرده فرهنگ، جرم، نوجوان، شهرستان کرج، مواد مخدر، اقتصاد
|
  • Zahra Ahmadipour, Tahmoures Heidari Mouslou, Akbar Mirjalali Pages 13-44

    Unstable regions adjacent to the territory of Islamic Republic of Iran, especially in the Southeast of Iran are the root of strategic concern. Conditions are in a way that the negligence on the side of Islamic Republic of Iran may lead to threat against security of Islamic Republic of Iran. In this regard, and based on a certain research, insecurity variables in the region have been surveyed. The present research aims at studying insecurity factors from domestic and foreign aspects in the southeast of Iran. The research tries to study and analyze the impact of the factors on insecurity in the southeast of Iran (Sistan & Baluchistan), and tries to answer the question:"To what extent do domestic and foreign factors contribute to insecurity in the southeast of Iran?" The factors have been studied from domestic and foreign aspects. N=143 is comprised of university professors and the province officials. The research is of descriptive-analytical type and statistical analysis is conducted throughusing SPSS. The results of the research indicates that every factor -domestic and foreign- contribute to establishment of insecurity in Southeast of Iran i.e. Sistan and Baluchistan; however, the share of foreign factors is greater than that of domestic ones.

    Keywords: Islamic Republic of Iran, southeast, tribal movements, terrorist groups, drug trafficking
  • Ali Delaver, Mohammad Jahantab Pages 73-95

    Security is as old as mankind's history, and its record is simultaneous with the concept of community and society. The literal concept of security is lack of threat against dominating values in a society from objective point of view, and from subjective point of view, it is the same as security feeling, itself. Security feeling means being secure or feeling that our life, properties, identity and values are safe and are not threatened and damaged. In other words, security feeling means not being worried about providing the reasonable needs of individuals at present and in future. Today, when interpreting the word security we not only concentrate on lack of threat, some desirable conditions are considered for materialization of collective objectives and requests. The discussion is based on a subjective and interpretative vision on in-secular hazards and emphasizes on software capabilities and in-secular capitals. One of the in-secular capitals emphasized on is social capital. Social capital assists people and groups in having access to public interests like security and its feeling, and effective performance of governmental organs. The statistical population of the present research is Tehrani citizens of over 18 years. According to the latest statistics, the over 18 population of Tehran is 3153072. Sampling method is random-cluster. Cochran formula is used for determining the volume of the sample, 663 persons. The tool for collecting information is a standard questionnaire for measuring the level of security feeling. A self-made questionnaire is used for assessing social capital; the present research is of correlation type. In order to analyze the data resulted from implementation of research tools, descriptive indices related to demographic factures and major variables of the research (social capital, variable) and graphs related to them are calculated and drawn. In the inferential methods, a significant correlation coefficient, multi correlation coefficient, correlation coefficient, path analysis and frequent measurement, used for testing the research hypotheses and answering the research questions. The results are displayed in separate tables. Some statistical software, especially SPSS (18), statistical (8) and Lisrel used to analyze the data. Finally, the research hypotheses expressing the positive impact of social capital (social trust, social norms, assumptions, structural social capital (social networks, society communications, and individual characteristics of citizens on security feeling (vital, economic, social, honor) approved. According to the results of the focal correlation analysis, among structural social capital constituents, the constituent of social communications with weight of 0.301 compared with the constituent of social networks with weight of 0.212 is of higher importance and has had the most impact in building this variable.

    Keywords: Security, dimensions of security feeling, social capital, dimensions of social capital, individual characteristics
  • Amin Rudani, Reza Raeesi, Jafar Nazer Hazrat Pages 97-120

    TThis article study the public thinking about performing scheme of social security promotion to examine satisfaction extent of Tehran citizens from performing scheme and in this case try to not only consider the satisfaction but also introduce effective factors to get agreement process in this scheme. According to nature of study , it's methodology is descriptive and method of data collecting is measurement. Using questionnaires To collect data and sampling according relation and method of simple accidental. 384 people from 16 region municipality of Tehran in 1390 selected as statistical sample to answer questions. Testing hypothesis according to measure & variables, used from independence test and results indicate that after perform of social security scheme, public thinking have satisfaction sense. The most important effective factors, in order, attention different in ethnic characters, racial and religious, regard to fairness, and individuals private bounds, decline of criminal acts in area after performing scheme, Cleanup area from addictions and setup patrol and driving officers in satisfy public thinking after performing social security scheme.

    Keywords: satisfaction, public thinking, social security, wisely police behavior, Police Empowerment, security sense Societal Security Studies
  • Ibrahim Janbozorgi Pages 121-143
    Background and Objectives

    The present article aims at reviewing factors contributing to occurrence of collective destructive behavior among football spectators.

    Method

    the research conducted to identify factors which lead to occurrence of collective behavior, especially destructive behavior and analyzing it, a questionnaire developed and its validity assessed through using Chronbach Alpha. N=407 selected randomly from among football spectators as a sample for extracting psychological factors which contribute to occurrence of collective destructive behaviors. After completion of the questionnaires, the resulted data is assessed through using person correlation test, K2 test, binominal test and SPSS.

    Findings

    When people gather together, excitement reactions transmit from one individual to the other and the issue continues until the time that individuals' identity and inhibition is eliminated. Some issues such as anonymity feeling, anti-socialism, lack of confidence in officials, aggressiveness … lead to elimination of identity and inhibition on the part of individuals.

    Results

    The results indicated that there is significant correlation between frustration feeling, anonymity feeling, hidden aggressiveness, lack of confidence in officials and anti-socialism, and their readiness for destructive behavior.

    Keywords: Collective behavior, destructive behavior, frustration, aggressiveness, anonymity, antisocialism
  • Hamid Amanat Pages 145-175

    Security is considered one of the basic issues of societal studies and the foundation of social relationship. However, in the sociological field, especially in positivist sociology, which focuses on preserving normal and legal discipline enough attention, is not paid to security. Therefore, in this article, positivist theory of Durkheim for analyzing societal security is used. Durkheim has intermingled normal discipline and social stability with correlation constituents and social cooperation, and he has assumed the role of values and collective beliefs as the foundation for security. It seems that in modifying and revising Durkheim theory there are four types of security- conflicting, competitive, cooperative and unified-each of which are classified in two categories: surface security and real security with respect to their nature. In addition, the basis of Durkheim's cognitive method concentrates on the fact that intensity of any violation of discipline-orientation is associated with the punishment, which is defined in collective conscience; and in this regard legal regulations are the most documented tool for determining the importance of social disorder. Based on Durkheim theory, the present piece of writing tries to provide the possibility of measuring the intensity of societal insecurity based on frequency of event that happen and their importance. Meanwhile, it reminds the reader that mere utilization of frequency approach for measuring in security is incomplete and may lead to an incorrect analysis of the level and intensity of security. To this end, survey method with orientation toward written interview of descriptive type is used and the achieved results indicate that there is difference between insecurity status on the basis of frequency of events which lead to insecurity and amounts calculated based on frequency and importance of the above-mentioned calculated events. It also argues that in addition to using number or frequency of events, the index of event importance should be probably used.

    Keywords: Societal Security, Offering a Pattern for its Measurement
  • Mehdi Torkaman, Mohammadreza Pourgholami, Gholamreza Moradi Siyahsar Pages 177-203

    Expansion of addiction and spreading drug consumption, especially hash and industrial psychedelic among juvenile is one of the bottlenecks of our society in megacities, especially our case-study: Karaj. Due to being near the capital and being much larger than a normal city, being industrialized, having over 70 percent of exotic population (unofficial statistics) has been seriously influenced by problems originated from sub-cultures. According to the announcement of police officials, the rate of delinquency is growing increasingly. The present research, which is in terms of type and objective of applied type and in terms of nature, is of descriptive type proportionate with the existing documents. Chronbach Alpha test is used for reviewing and measuring the level of its validity. The result of the conducted calculations indicates the 0.75 reliability of the questionnaire. The findings indicate that the amount of money available to the juvenile is among the effective factors contributing to tendency toward drugs consumption. The researches have indicated that those parents who are not kind to their children, most probably will face delinquency on the part of their children.

    Keywords: Subculture, Crime, juvenile, Karaj, Drugs, economics