فهرست مطالب

Journal of Medicinal Herbs
Volume:5 Issue: 4, Winter 2014

  • تاریخ انتشار: 1393/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • جود اکوکون *، کوفرش داویس، آزار ب.آ صفحات 169-173
  • منصوره قوام * صفحات 175-178
    مقدمه و هدف
    Smirnova iranica Sabeti یکی از گیاهان بوته ای بومی ارزشمند و سازگار اراضی ماسه ای مرکز ایران و از خانواده بقولات است که از لحاظ تولید علوفه،حفظت خاک، ایجاد چشم انداز زیبا و ارزش دارویی دارای اهمیت فوق العاده ای است. تاکنون هیچ مطالعه ای بر روی اسانس این گیاه انجام نگرفته است.
    روش تحقیق
    در رویشگاه این گیاه واقع در ماسه زارهای کاشان در هنگام گلدهی در هفته سوم فروردین ماه برگهای گیاه جمع آوری و توسط دستگاه SDE و با استفاده از حلال آلی مورد اسانس گیری قرار گرفت و سپس با استفاده از GC / MS ترکیبات اسانس شناسایی شد.
    نتایج و بحث
    راندمان اسانس 04/0 درصد و رنگ آن زرد بود. ترکیبات اصلی اسانس β-Ionone، dodecanoic acid ، tetradecanoic acid ، Phytolو (Z, Z, Z) -9,12,15-Octadecatrien-1-ol بود که درصد ترکیبشان بیش از 6 درصد بود.
    توصیه کاربردی/ صنعتی
    بنابراین دم گاوی یک گیاه چندمنظوره در ماسه زارهای ایران با ارزش دارویی، آنتی ویروس ، ضد سرطان و ضد باکتریایی و غنی از پیش ساز ویتامین A است.
    کلیدواژگان: Smirnovia iranica sabeti، اسانس برگ
  • آنیل کومار، آمیت لاتر *، ویکاش کومار، ، وینیش، رنو شراوات، وایبهاو تایاگی صفحات 179-186
    مقدمه و هدف
    مهمترین مشکلاتی که در ارتباط با دندان در افراد بالغ وجود دارد شامل پلاک دندان، باره دندان، پوسیدگی دندان، التهاب لثه و بیماری های ضریع دندانی است. تاریخچه طولانی و با ارزشی در ارتباط با استفاده از گیاهان برای سلامت دندان و بهبود بهداشت دهان وجود دارد. تعدادی از گیاهان سنتی برای درمان و مدیریت بیماری های مرتبط با دندان، لثه و بهداشت دهانی گزارش شده اند. بهداشت دهانی خوب برای داشتن دندانها و لثه های سالم و عدم بوی نامطبوع در تنفس ضروری است. در این مقاله مروری، به تشریح تاثیرات دارویی گیاهان برای درمان عارضه های متنوع دندانی پرداخته می شود.
    نتایج
    از روش ها و فرمولاسیونهای مختلف برای بهداشت دهان به منظور پیشگیری و نیز درمان بیماری های دهان استفاده می شود اما امروزه گیاهان دارویی نقش مهمی را در بهداشت دهان ایفا می کنند.
    توصیه های کاربردی/ صنعتی
    : این مقاله مروری، دانش جدید در ارتباط با استفاده از گیاهان و نیز سهم آنها برای درمان بیماری های مختلف دهانی و پوسیدگی دندان در علم دندانپزشکی را فراهم کرده است.
    کلیدواژگان: داروهای گیاهی، دهانشویه، بهداشت دهان و دندان
  • مالک طاهر مقصودلو *، جعفر ولی زاده، جواد متقی پیشه، ناهید راه نشان صفحات 187-192
    مقدمه و هدف
    بومادران ( از خانواده Asteraceae) یک گیاه دارویی است که گونه های مختلف آن استفاده های متعددی در طب سنتی در سراسر جهان دارند. گونه های بومادران برای درمان در شرایطی همچون تب، اختلالات شایع گوارشی، درمان تدریجی زخمها و التهاب پوست مورد استفاده قرارمی گیرد. هدف در این مطالعه بررسی ترکیب اسانس و فعالیت آنتی اکسیدانی در بخشهای هوایی Achillea eriophora جمع آوری شده از شهر خاش در استان سیستان و بلوچستان است.
    روش تحقیق
    ترکیب شیمیایی اسانس جمع آوری شده با روش تقطیر آبی توسط دستگاه کلونجر با استفاده از GC/MS مورد آنالیز قرار گرفت.
    نتایج و بحث
    در اسانس Achillea eriophora سی و سه ترکیب شناسایی شدند که Camphor (55/21%(، Artemesia ketone (84/13%)، Alpha-Thujone (85/11%)،Borneole (94/8%)، Yomogi alcohol(74/7%)، 1,8-cineole (19/5%)، Terpinene-4-ol(23/4%) و Myrtenol (10/3%) مهمترین ترکیبات تشکیل دهنده بودند. به علاوه فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره به دست آمده با اتیل استات و اتانول با استفاده از معرف DPPH و بر اساس خاصیت مهار رادیکالهای آزاد مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که IC50 برای عصاره استخراج شده با اتیل استات و عصاره اتانولی بخشهای هوایی و نیز BHT به عنوان استاندارد به ترتیب 20/245، 25/89 و 5845 پی پی ام بود. در نهایت باید خاطر نشان شد که فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره اتیل استات ضعیف تر از عصاره اتانولی بوده و هر دو عصاره در مقایسه با BHT به عنوان آنتی اکسیدان مصنوعی ضعیف تر عمل کردند. برخی از ترکیبات مانند 1,8-cineole و Terpinene-4-ol می توانند مسئول فعالیت آنتی اکسیدانی و ضدمیکروبی باشند در حالیکه Camphor و Borneole به عنوان آنتی اکسیدانهای قوی مورد تایید قرار نگرفته اند.
    توصیه های کاربردی/صنعتی
    نتایج این تحقیق نشان داد که Achillea eriophoraکشت داده شده در سیستان و بلوچستان می تواند به عنوان منبعی از آنتی اکسیدانهای طبیعی در نظر گرفته شود و در محصولات دارویی و غذایی برای ارتقای سلامتی انسان و جلوگیری از بیماری ها استفاده شود.
    کلیدواژگان: Achillea eriophora، اسانس، camphor، فعالیت آنتی اکسیدانی، سیستان، بلوچستان
  • جون رفعت *، ثمر یهیا دسوکی، محمد احمد رامادان، محمد صالح کامل، جونکیو هان، هیرکو ایسودا صفحات 193-207
    مقدمه و هدف
    Chorisia گیاهی مهم از خانواده Bombacaceae است که به طور سنتی برای انواع بیماری ها استفاده می شود. با توجه به غنی بودن آن از نظر برخی از ترکیبات فیتوشیمیایی زیست فعال، برخی از گونه های Chorisia طیف گسترده ای از اثرات مهم بیولوژیکی را نشان داده اند. بر این اساس، در مطالعه حاضر، به مقایسه پتانسیل آنتی اکسیدانی و اثرات آن بر آدیپوژنز در دو گونهChorisia chodatii و Chorisia speciosa بر اساس مقدار ترکیبات فنولی موجود در آنها پرداخته شده است.
    روش تحقیق
    کل ترکیبات فنلی و پتانسیل مهار رادیکالهای آزاد در عصاره الکلی برگ، گل، میوه و دانه در دو گونه ذکر شده، و فراکشنهای اصلی در عصاره برگ و گل، به ترتیب با استفاده از روش فولین سیوکالتیو و DPPH مورد بررسی قرار گرفتند. به علاوه تاثیر آنها بر آدیپوژنز در مدل سیستمهای آدیپوسیتهای 3T3-L1 مورد ارزیابی قرار گرفت و بررسی ترکیبات مختلف فیتوشیمیایی آن نیز در نظر گرفته شد.
    نتایج و بحث
    کل عصاره اتانولی همراه با فراکشن های به دست آمده از قسمتهای مختلف در هر دو گونه، باعث القای تمایز وابسته به غلظت در آدیپوسیتهای 3T3-L1 شد ولی در کمترین غلظت (µg/ml 10-5) باعث کاهش قابل توجه در اندازه ذرات چربی شد. به علاوه این عصاره ها تاثیرات قوی بر مهار رادیکالهای آزاد از خود نشان دادند. فراکشن های به دست آمده از بخشهای مختلف گیاه با استفاده از اتیل استات، آب و کلروفرم به ترتیب بیشترین تاثیر بر آدیپوژنز، مهار رادیکالهای آزاد و بیشترین مقدار ترکیبات فنلی را نشان دادند.
    توصیه های کاربردی/ صنعتی
    نتایج به دست آمده در مجموع نشان داد که تاثیر هر دو گونه Chorisia بر آدیپوژنز و رادیکالهای آزاد ناشی از میزان قابل توجه فلاونوئیدها و ترکیبات فنلی در آنها است. به علاوه نتایج حاکی از ارزش بالقوه این دو گونه در پیشگیری از اختلالات مرتبط با چاقی و بیماری های مرتبط با رادیکال های آزاد است. مطالعات بیشتر برای بررسی اساس مولکولی تاثیر آنها بر آدیپوژنز همراه با آنالیزهای فیتوشیمیایی دقیق به خصوص در عصاره های غنی از فلاونوئیدها و ترکیبات قطبی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: آدیپوژنز آنتی اکسیدان Bombacaceae Chorisia پلی فنل ها سلولهای T3L1
  • مائده رزقی، سید رضا حسینی دوست، ژینوس عسگرپناه * صفحات 209-213
    مقدمه و هدف
    رز ایرانی (Rosa foetida) متعلق به تیره گل سرخ می باشد و یکی از گونه های بومی ایرانی به حساب می آید که تاکنون اثرات بیولوژیک گل های آن بررسی نگردیده است. از آنجا که گل های این گیاه در طب سنتی ایران به عنوان مرهم جهت بهبود سوختگی های عفونی پوست به کار می رود، بر آن شدیم تا برای اولین بار اثر ضد میکروبی عصاره های مختلف گل ها را علیه عامل اصلی عفونت های سوختگی، سودوموناس آئروژینوزا بررسی نماییم.
    روش تحقیق
     بررسی اثر ضد میکروب عصاره ها و تعیین حداقل غلظت مهار رشد باکتری به ترتیب با استفاده از روش چاهک پلیت و روش رقت سازی متوالی در میکروپلیت انجام شد.
    نتایج و بحث
     تمام عصاره های حاصل از گل ها دارای اثر مهاری بر رشد باکتری بودند که از بین آنها عصاره های آبی و متانولی دارای قوی ترین اثر را نشان دادند. قطر هاله عدم رشد (با غلظت 125 میلی گرم/میلی لیتر) و حداقل غلظت مهار رشد باکتری برای هر دو عصاره فوق نسبتا با اثر داروی استاندارد، ایمیپنم/سیلاستاتین (8/8 میکروگرم/میلی لیتر) یکسان بود.
    توصیه کاربردی / صنعتی
    نتایج مشاهده شده نشان می دهد که گل های رز ایرانی دارای ترکیبات موثره با اثر ضد باکتری علیه سوش های استاندارد و پاتوژن سودوموناس آئروژینوزا جدا شده از پنج بیمار مبتلا به عفونت سوختگی پوست است و کاربرد سنتی این گیاه را در عفونت های سوختگی پوست توجیه می نماید.
    کلیدواژگان: ضد باکتریایی، سودوموناس آئروژینوزا، Rosa foetida، زخم های سوختگی پوستی
  • قزلباش ق. ر*_پریشانی م. ر_فویوانی م .ح صفحات 215-218
    مقدمه وهدف
    Salvia officinalis به عنوان یک داروی سنتی در درمان برخی از بیماری ها در کشورهایی از جمله لبنان، سوریه، اردن و... شناخته شده است. به علاوه S. officinalis در مطالعات مختلف برای بررسی تاثیرات دارویی مورد آزمایش قرار گرفته است. هدف در این مطالعه بررسی فعالیت ضد باکتریایی این گیاه در برابر تعدادی از باکتری ها بوده است.
    روش تحقیق
    سه عصاره مختلف ( عصاره آبی، استون و اتانولی) از نظر ویژگی های ضد باکتری در برابر باسیلوس آنتراسیس، باسیلوس سرئوس، اشریشیاکلی و استافیلوکوکوس اورئوس با روش انتشار دیسکی مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    نتایج و بحث
    عصاره های اتانولی تاثیرات ضد باکتریایی متوسطی را نشان دادند در حالیکه عصاره های استونی به خصوص عصاره برگها تاثیر قدرتمندی در این زمینه داشتند. از سوی دیگر عصاره های آبی هیچ فعالیت ضد باکتریایی در برابر باکتری های مورد آزمایش نشان ندادند. نتایج نشان دهنده فعالیت بازدارندگی عصاره استونی با MIC معادل 10 میلی گرم در میلی لیتر برای باسیلوس آنتراسیس و MIC معادل 30 میلی گرم در میلی لیتر برای استاف اورئوس بود. میکروارگانیسمهای گرم منفی حساسیت بیشتری نسبت به عصاره ها نشان دادند. در مجموع می توان گفت که عصاره های استخراج شده توسط حلالهای آلی به خصوص استون می تواند به عنوان یک ترکیب ضدباکتری مورد استفاده قرار گیرد و نیز به این نکته می توان اشاره کرد که چنانچه قطبیت حلال کاهش می یابد ترکیبات ضد باکتری و بنابراین فعالیت عصاره افزایش نشان می دهد. توصیه های
    کاربردی/صنعتی
    عصارهSalvia officinalisمی تواند به عنوان پماد برای درمان زخم استفاده شود و به عنوان یک داروی جدید در برابر باسیلوس آنتراسیس معرفی شود.
    کلیدواژگان: Salvia officinalis، فعالیت ضد میکروبی، باسیلوس سرئوس، استافیلوکوکوس اورئوس
  • شاهین مردانی نژاد، رمضانعلی خاوری نژاد *، سارا سعادتمند، فرزانه نجفی، پرویز آبرومند آذر صفحات 219-224
    مقدمه و هدف
    وقتی سطح رادیکال های آزاد افزایش می یابد و سیستم های آنزیمی و ملکول های کوچک آنتی اکسیدانی قادر به محافظت از موجود زنده نباشد، دریافت آنتی اکسیدان از منابع خارجی لازم به نظر می رسد. این مطالعه با هدف بررسی توان آنتی اکسیدانی قسمت های مختلف کاتارانتوس روزئوس انجام شد.
    مواد و روش ها
    پتانسیل آنتی اکسیدانی عصاره های اتانولی ریشه ها، ساقه ها، برگ ها، گل ها، غلاف دانه ها و دانه های گیاه کاتارانتوس روزئوس بر اساس مهار رادیکال آزاد 1، 1-دی فنیل-2-پیکریل هیدرازیل (DPPH)، مهار پراکسیداسیون لیپیدی بوسیله روش فریک تیوسیانات (FTC) و مهار مالون دی آلدئید با روش تیوباربیوتریک اسید (TBA) در مقابل استانداردهای بوتیلیت هیدروکسی تولوئن (BHT)، بوتیلیت هیدروکسی آنیسول (BHA) و آسکوربیک اسید مورد بررسی قرار گرفت.
    نتایج و بحث
     محتوای فنلی در ریشه (58/2±61/61 میکروگرم معادل گالیک اسید در هر میلی گرم وزن خشک عصاره) طبق روش فولین-سیوکالتیو بیشتر از سایر اندامها بود. در مهار نیمی از رادیکال های آزاد DPPH عصاره ریشه، بذر و برگ به ترتیب با 02/2±9/238 ، 42/1±78/253 و 56/2±95/277 میکرو گرم در میلی لیتر بهترین عملکرد را داشتند. در مهار پراکسیداسیون لینولئیک اسید، عصاره ریشه بهترین قدرت مهاری را بعد از آسکوربیک اسید و BHT داشت و عصاره های برگ و دانه عملکردی مشابه با BHA داشتند. در مهار مالون دی آلدئید عصاره ریشه و دانه به ترتیب با 54/0±68/78 و 66/0±44/77 درصد نسیت به سایر عصاره ها بهترین عملکرد را داشتند. ضریب تشخیص پیرسون بین محتوای فنلی و ظرفیت آنتی اکسیدانی عصاره ها مطابق روش های DPPH، FTC و TBAبالا و معادل 838/0-، 895/0 و 740/0 بود.
    توصیه کاربردی/ صنعتی
    نتایج این تحقیق می تواند نوید بخش استفاده از توان آنتی اکسیدانی اندام این گیاه بویژه در مهار رادیکال های آزاد و پراکسیداسیون لیپیدی باشد.
    کلیدواژگان: Catharanthus roseus، پراکسیداسیون چربی مالون دی آلدهید، دفاع آنتی اکسیدانی، غیر آنزیمی
|
  • Jude E. Okokon *, Koofreh Davis, Azare B. A Pages 169-173
    Background & Aim
    Antiplasmodial activity of leaf extract of Breynia nivosa was evaluated to ascertain the folkloric claim of its antimalarial activity.
    Experimental
    The crude leaf extract (75 – 225 mg/kg), of Breynia nivosa was investigated for antiplasmodial activity against chloroquine sensitive Plasmodium berghei infections in mice. The antiplasmodial activity during early and established infections as well as prophylactic were investigated. Artesunate 5 mg/kg and pyrimethamine 1.2 mg/kg were used as positive controls. Thin films made from tail blood of each mouse were used to assess the level of parasitaemia of the mice.
    Results & Discussion
    The extract dose-dependently reduced parasitaemia induced by chloroquine sensitive Plasmodium berghei infection in prophylactic, suppressive and curative models in mice. These reductions were statistically significant (p<0.001). They also improved the mean survival time (MST) from 11 to 27 days relative to control control (p 
    Industrial and practical recommendations
    The plant, Breynia nivosa, possesses antimalarial property which can be exploited in the treatment of malaria.
    Keywords: Breynia nivosa AntiplasmodialAntimalarialherbal remedy
  • Mansureh Ghavam * Pages 175-178
    Background & Aim
    Smirnova iranica Sabeti is one of the valuable and adapted shrub species native to the sandy fields of Central Iran and of Fabaceae family that in terms of the production of forage and soil conservation and creating a beautiful landscape and medicinal value is critically important. No study has been conducted on this plant essence in Iran, so far. 
    Experimental
    In the habitat of the plant, located in Kashan sandy areas, during flowering in the third week of April, leaves were collected and after extraction of essential oils using simultaneous method of distillation and extraction using organic solvents, a chromatography device connected to a mass spectrometer (GC / MS) was used in order to identify the combinations of essential oils. 
    Results & Discussion
    The essence yield was 0.04% and the color of essential oils was yellowish. The important and main combinations of essential oils were β-Ionone, dodecanoic acid, tetradecanoic acid, Phytol and (Z, Z, Z) -9,12,15-Octadecatrien-1-ol which consisted more than 6 percent of the composition.
    Industrial and practical recommendations
     Hence, it can be concluded that Smirnova iranica  sabeti is a versatile plant found in sandy fields of Iran with medicinal, anti-virus, anti-cancer and anti-bacterial properties and is rich in vitamin A precursor.
    Keywords: Smirnovia iranica sabetiEssential oilLeaf
  • Anil Kumar, Amit Lather *, Vikash Kumar, Vikash, Renu Sherawat, Vaibhav Tyagi Pages 179-186
    Background & Aim
    The major teeth problems associated with adults are: Plaque, Tartar, Tooth decay, Gingivitis, Periodontal disease. There is a long and venerable history of the use of plants to improve dental health and promote oral hygiene. There are a number of traditional herbal remedies for the treatment and management of diseases related to teeth, gum and oral hygiene. Good oral hygiene is necessary for the healthy teeth, gum and fresh breath.This review explains the pharmacological potential of medicinal plants used for the treatment of various dental problems.
    Experimental & Results
    A number of formulation and method are used in oral hygiene to prevent and cure oral diseases. But now day’s number of medicinal plants plays an important role in oral hygiene.
    Recommended applications/industries
    This review provides recently available knowledge of plants and their part for dental science in the treatment of various disease of oral cavity.
    Keywords: Oral hygiene, Denitrifies, Herbal remedies Mouthwashes
  • Malek Taher Maghsoodlou *, Jafar Valizadeh, Javad Mottaghipisheh, Nahid Rahneshan Pages 187-192
    Background & Aim
    Achillea (Fam. Asteraceae) is a medicinal plant and different species of it have several uses in the folk medicine all around the world. Achillea species are used for feverish conditions, common cold, digestive complaints, slow healing wounds and skin inflammations. This study aims to investigate the essential oil composition and antioxidant activities from the aerial parts of Achillea eriophora collected from Khash city in Sistan and Baluchestan province.
    Experimental
    Chemical composition of the essential oils was obtained by hydro-distillation method using a Clevenger type apparatus and analyzed by GC/MS.
    Results and Discussion
    In the essential oil of Achillea eriophora 33 compounds representing 100%, were identified in which Camphor (21.55 %), Artemesia ketone (13.84%), Alpha-Thujone (11.85%), Borneole (8.94%), Yomogi alcohol (7.74%), 1,8-cineole (5.19%), Terpinene-4-ol (4.23%) and Myrtenol (3.10%) were the major constituents. In addition, the antioxidant activity of ethyl acetate and ethanolic extracts of Achillea eriophora was analyzed using the 1, 1-diphenyl-2- picrylhydrazyl (DPPH) free radical scavenging. According to antioxidant activity outcomes, the amount of IC50 of ethyl acetate and ethanolic extracts of the aerial parts of Achillea eriophora and also butylated hydroxyl toluene (BHT) as a standard was 245.20 ppm, 89.25 ppm and 45.58 ppm, respectively. Ultimately, it was highlighted that the antioxidant activity of ethyl acetate extract was weaker than ethanolic extract. The antioxidant activity of both of them were also weaker than BHT as a synthetic antioxidant. Some compounds like 1, 8-cineole and terpinen-4-ol can be responsible for antioxidant and antimicrobial activity, while Camphor and borneol have not been proven to be strong antioxidant agents as emphasized elsewhere.
    Recommended applications/ industries
     The results of the present study showed that Achillea eriophora from Sistan and Baluchestan may be considered as source of natural antioxidant to be used in medicinal and food products to promote human health and prevent diseases.
    Keywords: Achillea eriophora, essential oil, camphor, Antioxidant Activity, Sistan, Baluchestan
  • John Refaat *, Samar Yehia Desoukey, Mahmoud Ahmed Ramadan, Mohamed Salah Kamel, Junkyu Han, Hiroko Isoda Pages 193-207
    Background & Aim
    Chorisia is an important Bombacaceous plant that is traditionally used for a variety of ailments. Due to its richness in several bioactive phytocompounds, some Chorisia species showed a wide range of important biological effects. Accordingly, the present work was undertaken to comparatively evaluate the antioxidant potential and effects on adipogenesis of Chorisia chodatii Hassl. and Chorisia speciosa A. St.-Hil. in relation to their phenolic contents. 
    Experimental
    Total polyphenol contents and free radical scavenging potentials of the total ethanol extracts of leaves, flowers, fruits and seeds of both species, in addition to four main fractions of their leaf and flower extracts, were evaluated using the Folin-Ciocalteu's method and the DPPH assay, respectively. Besides, their effects on adipogenesis were studied using the 3T3-L1 preadipocytes model. A phytochemical screening of their different phytoconstituents was also considered. 
    Results & Discussion
    Total ethanol extracts along with their successive fractions of various parts of both species caused a concentration-dependent induction of 3T3-L1 preadipocytes differentiation, but with a noticeable reduction of the size of the lipid droplets at the lower concentrations 5 and 10 µg/ml. In addition, these extracts showed a strong evidence of their richness in free radical scavengers. The ethyl acetate, aqueous and chloroform fractions of different plant parts exhibited the greatest effects on adipogenesis, substantial free radical scavenging properties and the highest polyphenol contents, respectively.
    Industrial and practical recommendations
    Results collectively revealed that the observed effects of both Chorisia species on adipogenesis as well as their anti-radical properties are positively related to their pool of flavonoids and other phenolics. They also suggest their potential value in obesity-related disorders and for prevention of free radical mediated diseases. Further studies for investigating the molecular basis of their effects on adipogenesis accompanied by detailed phytochemical analysis, especially of their polar and flavonoids-rich extracts, will also be strongly recommended.
    Keywords: Adipogenesis, Antioxidant, Bombacaceae, Chorisia, Polyphenols, 3T3-L1 cells
  • Maedeh Rezghi, Seyyed Reza Hoseinidoust, Jinous Asgarpanah * Pages 209-213
    Background & Aim
    Belongs to Rosaecea family, Rosa foetida is one the Persian native plants which has not been investigated biologically. As it is traditionally used topically as poultice to treat infectious skin burns, the present paper focused on the assessment of the antibacterial activities of different extracts of R. foetida flowers against the main cause of skin burn wounds infections, Pseudomonas aeruginosa.
    Experimental
    The antibacterial activity and MIC value determination were investigated by cup plate method and micro plate dilution method respectively.
    Results
    All R. foetid extracts had inhibition activity on the growth of P. aeruginosa of which the aqueous and methanol extracts exhibited the strongest activities. Inhibition zone diameter and MIC values of the concentration of 125 mg/ml of both extracts were found to be somehow the same as those of the standard drug, Imipenem/Cilastatin (8/8 μg/ml).
    Recommended applications/industries
    Results demonstrated that the plant is effective against the standard and pathogenic strains of P. aeruginosa and could be a potential source of effective natural antibacterial compounds to be applied in further phytochemical and invivo biological studies.
    Keywords: Antibacterial, Pseudomonas aeruginosa, Rosa foetida, Skin burn wounds
  • Ghezelbash GH. R *_Parishani M. R_Fouani M. H Pages 215-218
    Background & Aim
    Salvia officinalis is known as a traditional medicine for several diseases in countries like Lebanon, Syria, Jordan, etc. In addition, S. officinalis has been subjected to several studies in a try to specify its medicinal effects. This study aims to evaluate the antimicrobial activity of this plant. The aim of the present research was to study antibacterial effects of S. officinalis on some bacteria. 
    Experimental
    Three solvent extracts (de-ionized distilled water, Acetone, and Ethanol) of the plant were investigated against Bacillus anthracis, Bacillus cereus, Escherichia coli, and Staphylococcus aureus by using disc diffusion method. 
    Results & Discussion
    Ethanol extracts showed moderate antimicrobial effect, while acetone extracts showed the most powerful antimicrobial effect, especially acetone leaves extracts. However, the de-ionized distilled water extracts showed no antimicrobial activity against the bacteria tested. The results indicate the inhibitory effects of acetone extract of S. officinalis with MIC= 10 mg/ml for B. anthracis and MIC=30 mg/ml for S. aureus. Gram-negative microorganisms presented larger sensitivity for the extracts. As a result, organic solvent extracts (especially acetone leaves extracts) of this plant can be used as natural antimicrobial product. Results are in the aid of the fact as the polarity of the solvent decreases the antimicrobial compounds, and hence activity of the extracts, increases.
    Industrial and practical recommendations
    Salvia officinalis extract can be used as ointment for wound treatment. Science this extract has activity against B. anthracis we can introduce a new drug for B. anthracis.
    Keywords: Salvia officinalisa, ntimicrobial activity, Bacillus cereus, Staphylococcus aureus
  • Shahin Mardani Nejad, Ramazan Ali Khavari Nejad *, Sara Saadatmand, Farzaneh Najafi, Parviz Aberoomand Azar Pages 219-224
    Background & Aim
    When the level of free radicals is increased and also when both the enzymatic systems and low molecular antioxidants are not sufficient to protect the organism, it seems necessary to get antioxidants from external sources. This study aimed to evaluate the antioxidant potential of different parts of Catharantus roseus
    Experimental
    The antioxidant potential of ethanol extracts of roots, stems, leaves, flowers, seed pods and seeds of C. roseus  plant were measured based on 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH) free radical scavenging, inhibition of linoleic acid peroxidation by ferric thiocyanate (FTC), and malondialdehyde inhibition by thiobarbituric acid method (TBA) against the standards: Butylated hydroxytoluene (BHT), Butylated hydroxyanisole (BHA) and ascorbic acid.  
    Results & Discussion
    The phenolic content in the root (61.61 ± 2.58 µg of gallic acid per mg of dried weight extract) according to Folin–Ciocalteu method were more than any other organs. In scavenging a half of DPPH• free radicals (IC50), the extract of root, seed, and leaf (238.9 ± 2.02, 253.78 ± 1.42, 277.95 ± 2.56 µg mL-1),respectively, had the best performance.  In the inhibition of linoleic acid peroxidation, the root extract had the best inhibitory power after ascorbic acid and BHT, and the leaf and seed extract had the performance similar to BHA. The root (78.68 ± 0.54%), and seed (77.44 ± 0.66%) had the best performance in the inhibition of MDA compared with other extracts. Pearson correlation coefficients between the phenolic content and antioxidant capacity of extracts were high and equal to -0.838, 0.895, and 0.740, respectively, according to DPPH, FTC and TBA methods.
    Industrial and practical recommendations
    The results of this study can be promising in the potential of other applications of the plant organ especially in the inhibition of free radicals and lipids' peroxidation.
    Keywords: atharanthus roseus, Lipid peroxidation, malondialdehyde, Non-enzymatic antioxidant defense