فهرست مطالب

مطالعات رسانه ای - پیاپی 36-37 (بهار و تابستان 1396)

نشریه مطالعات رسانه ای
پیاپی 36-37 (بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/04/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی اصغر رحمتی، علی اکبر فرهنگی* صفحات 7-19
    فرهنگ کارآفرینی از سوی برخی صاحبنظران به عنوان «خرده فرهنگ» مطرح است. به گونه ای که هرگونه مطالعه در مورد آن را بر اساس تاثیر متقابل حوزه های فرهنگی به تاثیر گذاری و تاثیر پذیری از حوزه های دیگر فرهنگ و اجتماع مانند: اخلاق ، دین ، ارزش ها و اعتقادات سیاسی و اجتماعی و اقتصادی مرتبط دانسته اند و بر خرده فرهنگ بودن کارآفرینی تاکید دارند. در این میان رسانه ها نیز تاثیر بسزایی در ترویج فرهنگ کارآفرینی بر عهده دارند. بنابراین با توجه به اهمیت موضوع، این پژوهش به بررسی «نقش رسانه ملی در تغییر فرهنگ کارآفرینی در ایران امروز» می پردازد. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر شیوه اجرا توصیفی- پیمایشی می باشد. حجم نمونه بر اساس تعیین حجم نمونه بر مبنای جدول مورگان در جامعه بالاتر از یک میلیون نفر 386 نفر می باشد. که در این پژوهش با احتساب احتمال افت نمونه مورد تحقیق در مجموع 600 پرسشنامه توزیع شد که از آن میان تعداد 511 پرسشنامه به صورت کامل به محقق عودت داده شد. از سوی دیگر جهت تعیین وضع مطلوب و تایید مدل مفهومی تحقیق، تعداد 49 پرسشنامه در اختیار خبرگان و متخصصان عرصه رسانه و ارتباطات قرار داده شد.نتایج حاصل از اجرای پژوهش نشان می داد که، از نظر نمونه مورد پژوهش، سریال تلویزیونی دلنوازان در القای مفهوم کارآفرینی در بعد محیطی در حد مطلوبی عمل کرده است، اما در القای مفهوم کارآفرینی در بعد ساختاری، در بعد شخصیتی- رفتاری، در بعد اعتقادی-ارزشی و در بعد ترویجی و تربیتی بسیار ضعیف عمل کرده است.
    کلیدواژگان: فرهنگ، رسانه، کارآفرینی، فرهنگ کارآفرینی، رسانه ملی
  • علی دلاور*، طاهره کوپالی صفحات 21-36
    در تحقیق حاضر گفتمان قهرمان و ضد قهرمان در ژانر حادثه ای مورد بررسی قرار می گیرد. در پژوهش حاضر سه سطح تحلیل برای بررسی نمونه های سینمایی انتخاب شده است تا از سطح توصیف صرف فراتر رفته و وارد تحلیل گفتمان متون شویم.
    هدف از این پژوهش بررسی نحوه بازنمایی خودی در مقابل دیگری است. تصویر قهرمان به تنهایی مسئله تحقیق نبوده است و تا جایی مورد بررسی قرار می گیرد که ضدقهرمان نیز حضور داشته باشد.
    در سطح اول روش شناختی از الگوی «سلبی و کادوری» برای بررسی معنای ضمنی و آشکار سکانس ها، در سطح دوم الگوی روایت بارت برای توصیف نشانه شناختی استفاده شده است. در ادامه با استفاده از روش تحلیل گفتمان انتقادی وندایک گفتمان قهرمان و ضدقهرمان متن تحلیل شده است.
    یافته های این تحقیق تعیین کننده و تبیین کننده نوع شخصیت پردازی، نقش در پلات، قطب بندی و ادبیات کلامی و سطوح هرمنوتیکی معنا در فیلم هاست.
    با مشاهده و بررسی و تحلیل فیلم ها آنچه که در مواجه با دیگری در تمام متون دیده شده است «الگو سازی مطلوب برای خود» و «ایجاد عدم مطلوبیت برای دیگری» است.
    کلیدواژگان: سینمای حادثه ای، قهرمان، ضد قهرمان، خود، دیگری
  • روح الله احمدزاده کرمانی*، سمیه داوری کیش باستانی صفحات 37-50
    در تحقیق حاضر، دیدگاه اصحاب رسانه درباره میزان استفاده از اخبار خبرگزاری ها و اعتماد آنان به اخبار این خبرگزاری ها بررسی شده است. نمونه های این بررسی 250نفر از اصحاب رسانه بوده که به صورت تصادفی انتخاب شده اند. پس از انتخاب نمونه ها، محقق با مصاحبه حضوری و ابزار پرسشنامه اطلاعات را گردآوری نموده، مراحل ورود اطلاعات و تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار spss انجام شده است. نتایج این بررسی نشان می دهد که:نوع خبر یا خبرهایی که روزنامه و نشریه محل کار پاسخگویان کمتر به آن توجه می کنند به ترتیب عبارت اند از: «پزشکی» (23/2 درصد)، «سیاسی» (22/4 درصد)، «هنری» (18/8 درصد)، «علمی» (11/2 درصد)، «ورزشی» (8/4 درصد)، «اخبار غیر ورزشی»، (8/4 درصد) و «فرهنگی» (2/8 درصد).
    84/8 درصد پاسخ گویان میزان اعتماد نشریه و روزنامه محل کارشان را به اخبار «خبرگزاری مهر»، 80/7 درصد به اخبار «خبرگزاری ایسنا»، 68/3 درصد به اخبار «خبرگزاری فارس»، 66/3 درصد به اخبار «خبرگزاری ایرنا» و 43/1 درصد به اخبار «خبرگزاری ایلنا» درحد «خیلی زیاد و زیاد» دانسته اند.
    3/45 درصد پاسخ گویان میزان اعتماد نشریه و روزنامه محل کارشان را به اخبار «خبرگزاری الجزیره»، 38/8 درصد به اخبار «خبرگزاری رویترز»، 22/1 درصد به اخبار «خبرگزاری CNN»، 14/5 درصد به اخبار «خبرگزاری BBC» و 12/8 درصد به اخبار «خبرگزاری NBC» درحد «خیلی زیاد و زیاد» دانسته اند.
    کلیدواژگان: بازاریابی اعتماد، اصحاب رسانه، خبرگزاری، اخبار، منبع خبر
  • مریم طاهریان*، محمدرضا رسولی، احمد ابوحمزه صفحات 51-63
    از نظر پیاژه کودکان و هم نوجوانان به فیلم هایی که با تصویر زندگی عادی و روزمره شان تفاوت داشته باشند و برایشان بدیع و غریب جلوه کند، توجه بیشتری نشان می دهند. هدف این پژوهش بررسی تاثیر فیلم های آموزشی بر  تغییر نگرش دانش آموزان دختر مقطع دبیرستان شهر دماوند نسبت به سوءمصرف مواد مخدر می باشد.
    نمونه پژوهش حاضر تعداد 80 دانش آموز دبیرستانی که با اجرای فرم الف پرسشنامه نگرش سنج نسبت به اعتیاد پیش آزمون شدند. آزمودنی ها، به طور تصادفی در2 گروه 40 نفری شامل گروه های کنترل و گروه آزمایش جایگزین شدند 40 نفر از آزمودنی ها که نمره بالاتری در پیش آزمون کسب کردند (یعنی گرایش مثبت تری نسبت به مصرف مواد داشتند) را در گروه آزمایش و از بقیه دانش آموزان 40 نفر را به طور تصادفی انتخاب و به عنوان گروه کنترل جایگزین شدند و سپس به گروه آزمایش به مدت 1 ماه فیلم های آموزشی نشان دادند اما هیچ متغیری بر گروه کنترل اعمال نشد. در پایان هر دو گروه توسط فرم ب مقیاس نگرش سنج نسبت به اعتیاد مورد پس آزمون قرار گرفتند. فرضیه های پژوهش توسط روش های آماری تحلیل کوواریانس و آزمون t تجزیه و تحلیل شدند .
    یافته های پژوهش حاضر نشان می دهد که بین نگرش دانش آموزان نسبت به سوءمصرف مواد (از نظر شناخت، عاطفه و رفتار) و اعتیاد قبل و بعد از نشان دادن فیلم های آموزشی تفاوت معنی داری وجود دارد. به عبارت دیگر، نگرش نسبت به سوءمصرف مواد با نشان دادن فیلم های آموزشی به نوجوانان دختر تغییر می کند. 
    تحلیل آماری نشان داد که فیلم های آموزشی در تغییر نگرش دانش آموزان نسبت به سوء مصرف مواد موثر بوده است.
    کلیدواژگان: فیلم های آموزشی، تغییر نگرش، مواد مخدر، اعتیاد، دانش آموزان
  • سینا تفنگ چی*، هاجر کاظمی صفحات 65-76
    هدف این پژوهش شناسایی و تحلیل شگردهای گفتمانی مورد استفاده در برنامه «صفحه 2 آخر هفته» پخش شده از شبکه بی بی سی فارسی در سال های 94 و 95 هست. تلاش بر آن بوده تا ابتدا با استفاده از تکنیک ها و مقوله های گفتمانی، شگردهای گفتمانی برنامه را شناسایی و سپس با بهره از روش تحلیل گفتمان انتقادی این برنامه مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد. نتایج این پژوهش حاکی از آن است که برنامه مذکور از شگردهای تخاصم گفتمانی بین مهمانان برنامه، طرد گفتمان های مختلف، مانند اسلام سیاسی و ایجاد معانی تثبیت شده توسط گفتمان القایی و تبلیغاتی، سود جسته است. هم چنین بی بی سی فارسی در قالب این برنامه ی گفتگو محور با استفاده از ساختارهای تعارض، گره افکنی و طرح ناسازه های گفتمانی، درصدد برساختن چهارچوب های معنایی برای مخاطبان خود است. مانند غیردموکراتیک بودن و جدایی اسلامیت از جمهوریت و هم چنین در تلاش است بسیاری از معانی تثبیت شده در ذهن مخاطبان خود را به پرسش بکشد که در نهایت امر به موفقیت سیاست های کلان برنامه، شبکه و پرکردن بخشی از پازل دیپلماسی رسانه ای بریتانیا برای ایران می انجامد.
    کلیدواژگان: صفحه 2 آخر هفته، اسلام سیاسی، بی بی سی فارسی، تحلیل گفتمان انتقادی، دیپلماسی رسانه ای
  • حسین مجتبی زاده خاقانی، مجتبی رحمتی*، لطیفه گودرزی صفحات 77-89
    مشارکت انسان ها در تعیین سرنوشت جامعه خویش و تصمیم گیری برای اموری که به زندگی آنان مربوط می شود همواره از نگاه کارشناسان و مسئولان شهری مورد توجه و امری پسندیده بوده است و اکنون نیز در کشورهای پیشرفته و در حال توسعه ضرورت مشارکت فعال و وفاق اجتماعی موثر افراد جامعه، مورد تاکید مدیران شهری است اما برای نیل به این هدف یکی از ابزارهای تحقق مشارکت شهروندان در عرصه مدیریت شهری؛ آگاهی بخشی، بستر سازی و فرهنگ سازی و بالطبع آن آموزش جامعه است از این رو دست یابی به مشارکت توسط رسانه به دلیل دخالت دادن مردم در فرایند تصمیم گیری و مجهز کردن مردم به دانش و مهارت مورد نیاز در این بحث مد نظر است. هدف اصلی این پژوهش بررسی و کشف میزان تاثیر رسانه در افکار عمومی به منظور استفاده آن در مدیریت شهری است که اهداف فرعی از جمله بررسی میزان اهمیت تاثیر پذیری رسانه میان مردم و مدیریت افکار عمومی و راه های شناسایی ظرفیت های مدیریت شهری را برای جلب مشارکت شهروندان در امور شهری را دنبال می کند.
    کلیدواژگان: رسانه، مشارکت، مدیریت شهری، شهروند
  • اوین حبیبی* صفحات 91-100
    با مرور بر وضعیت محیط زیست می توان دریافت که ناآگاهی یا بی توجهی انسان ها به محیط، به دلیل کمبود آموزش های علمی و کارشناسانه، داشتن نگرش ها و رفتارهای نادرست به محیط زیست، عدم مسئولیت در قبال محیط زیست و به طور کلی نداشتن دانش و سواد زیست محیطی از علل مهم و تاثیرگذار در آلودگی و تخریب محیط زیست بوده است. آموزش و رسانه های ارتباطی به عنوان دو رکن اساسی در حفاظت از محیط زیست نقش بارزی دارند. آموزش محیط زیست، بنیادی ترین شیوه حفاظت از محیط زیست می باشد که زمینه ارتقای آگاهی های موثر را فراهم می آورد. اولین گام در فرایند آموزش محیط زیست، دست یابی به اطلاعات از طریق رسانه هاست. امروزه در میان ابزارهای آموزشی، رسانه ها ابزارهای آموزشی قوی و موثری هستند که در جهت تعدیل رفتارهای انسانی و انتشار عادات و ارزشهای فرهنگی، جامعه پذیری و تغییر در نگرش و رفتارهای زیست محیطی می توانند نقش اساسی ایفاء کنند. رسانه های ارتباط جمعی می توانند به عنوان مکمل نهادهای رسمی آموزش، به شیوه های مستقیم یا غیرمستقیم به آموزش مخاطبان در زمینه محیط زیست و حفظ آن اقدام کنند و جزء تفکیک ناپذیر فرایند آموزش و یادگیری باشند. بر همین اساس، بررسی جایگاه رسانه های ارتباط جمعی در آموزش نگرش و اخلاق زیست محیطی، هدف اصلی این تحقیق می باشد. بدین منظور، در مقاله توصیفی حاضر کتب مختلف و دیدگاه های صاحب نظران مورد مطالعه و بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: رسانه، آموزش زیست محیطی، نگرش زیست محیطی، اخلاق زیست محیطی
|
  • Ali Asghar Rahmati, Ali Akbar Farhangi * Pages 7-19
    The culture of entrepreneurship is considered by some scholars as "subculture." Insofar as it relates any study of it based on the interplay between cultural domains and influences on other domains of culture and society such as ethics, religion, values, and political, social, and social beliefs, and on the subculture of entrepreneurship Emphasize Meanwhile, media also have a significant impact on the promotion of entrepreneurship culture. Therefore, given the importance of the subject, this study examines the role of the national media in changing the culture of entrepreneurship in today's Iran. This research is applied in terms of purpose and descriptive-survey method. Sample size based on Morgan table size in the community is more than one million 386 people. In this research, considering the probability of a sample drop, a total of 600 questionnaires were distributed, of which 511 questionnaires were fully returned to the researcher. On the other hand, in order to determine the desired status and confirm the conceptual model of the research, 49 questionnaires were provided to experts and experts in the field of media and communication. The results of the research showed that, in terms of the case study, the television series Delnavazan in induction of the concept Entrepreneurship has worked in the environmental aspect, but in inducing the concept of entrepreneurship in the structural dimension, in the personality-behavioral dimension, it has been very weak in the religious-value dimension and in the educational and developmental dimension.
    Keywords: culture, media, entrepreneurship, Entrepreneurship Culture, national media
  • Ali Delavar *, Tahereh Koopali Pages 21-36
    In this research, the hero and heroic discourse in the genre of the incident is examined. In the present study, three levels of analysis have been selected to examine the cinematic samples to go beyond the level of descriptive character and to enter into the analysis of the discourse of texts.
    The purpose of this study is to examine the way in which insider representations are opposite. The hero's image alone has not been the subject of research, and is considered to be part of the anti-hero.
    In the first level, the methodology of the "Selvi and Kadyrie" model is used to examine the implicit and obvious meanings of the sequences, in the second level, Bart's narrative pattern is used to describe the semiotic. Subsequently, using the method of critical discourse analysis, Vendike's analysis of the heroic and anti-heroic discourse of the text has been analyzed.
    The findings of this research determine and characterize the type of personality, role in the plot, polarization and verbal literature and the levels of hermeneutics of meaning in the films.
    By observing and analyzing the films, what has been seen in the face of the other in all texts is "good modeling for itself" and "creating disadvantages for another".
    Keywords: Incident Cinema, Hero, Anti-Hero, Self, Other
  • Ruhoolah Ahmadzadeh Kermani *, Somayeh Davari Kish Bastani Pages 37-50
    In the present study, the views of media commentators on the use of news stories and their trust in the news of these news agencies have been reviewed. The sample of this study is 250 randomly chosen media representatives. After selecting the samples, the researcher collected the information questionnaire by face-to-face interviews and the data entry steps and data analysis with the spss software. The results of this study show that:The type of news or news that the respondents in the newspaper and journal are less concerned with are: "medicine" (23.2%), "political" (22.4%), "artistic" (18.8%), , "Science" (11.2%), sports (8.4%), non-sports news (4.8%) and 'cultural' (2.8%).
    84.8% of respondents expressed their trust in the newspaper and their work place in the news agency "Mehr News Agency", 80.7% in the news of the ISNA news agency, 68.3% in the Fars News Agency, 66.3% in the news agency news agency. IRNA "and 43.1 percent of the" Ilna News Agency "news are considered" very high ".
    45.3 percent of the respondents reported their journal and newspaper credibility to Al Jazeera News Agency, 38.8 percent to Reuters News, 22.1 percent to CNN News, 14.5 percent to News Agency News BBC "and 12.8 percent of" NBC News " "Very much and too much".
    Keywords: Trust Marketing, Media Companions, News Agencies, News, News Source
  • Maryam Taherian *, Mohammad Reza Rasouli, Ahmad Abohamzeh Pages 51-63
    In the perspective of children and adolescents, the pianos show more attention to films that are different from the image of their everyday life and make them strange. The purpose of this study was to investigate the effect of educational films on changing attitude of high school students in Damavand city toward drug abuse.
    The sample of this study was a sample of 80 high school students who were pre-tested using the form A of Attitude Survey on addiction. Subjects were randomly assigned to two groups of 40, including control and experimental groups. 40 subjects who scored higher in the pre-test (ie, more positive attitude toward drug use) in the experimental group and the rest of the students were 40 Were randomly selected and replaced as control group, and then showed to the experimental group for 1 month of educational films, but no variables were applied to the control group. At the end, both groups were subjected to post-test using the Attitude Measurement Scale. The research hypotheses were analyzed by covariance analysis and t-test.
    The findings of this study indicate that there is a significant difference between students' attitude towards substance abuse (in terms of recognition, affection and behavior) and addiction before and after showing educational films. In other words, the attitude toward substance abuse is changing with the showing of educational films for girls.
    Statistical analysis showed that educational films were effective in changing students' attitude toward substance abuse.
    Keywords: Educational videos, Attitude change, Drugs, Addiction, Students
  • Sina Tofangchi *, Hajar Kazemi Pages 65-76
    The purpose of this research is to identify and analyze the discourse techniques used in the "Weekend Page 2" program distributed from the Persian-language BBC network in the years 94 and 95. Attempted to first discover discursive techniques through discourse techniques and discourse, then analyze the program using the critical discourse analysis method. The results of the study indicate that the program benefited from discourse hostilities between program guests, the rejection of various discourses, such as political Islam and the creation of meanings consolidated by induction and propaganda discourse. As well as the Persian-language BBC in the context of this strategy, the Concept, using contradictory structures, censorship and discursive plot designs, seeks to build semantic frameworks for its audience. Such as the undemocratic and separatist Islamist republicanism, as well as trying to ask many of the meanings fixed in the minds of its audience, which ultimately leads to the success of the major policies of the program, the network and the completion of the British media diplomacy puzzle for Iran.
    Keywords: Page 2 Weekend_Political Islam_BBC Persian_critical discourse analysis_Media Diplomacy
  • Hossein Mojtabazadeh Khanghahi, Mojtaba Rahmati *, Latifeh Goodarzi Pages 77-89
    The participation of humans in determining the destinies of their community and decisions related to their lives has always been considered and considered by experts and officials of the city, and now in developed and developing countries, the necessity of active participation and effective social sympathy of individuals Society is emphasized by city managers, but to achieve this goal, one of the tools for realizing citizen participation in urban management is awareness, placement and culture, and hence education of society, hence the achievement of participation by the media due to interference People are in the process of making decisions and equipping people with knowledge The hart is needed in this discussion. The main objective of this research is to investigate and explore the impact of media in public opinion for its use in urban management. Subcomponents such as assessing the importance of media impact among people and managing public opinion, and ways to identify urban management capacities for attracting citizens to urban affairs Follows.
    Keywords: media, participation, Urban management, citizen
  • Avin Habibi * Pages 91-100
    Reviewing the environmental status reveals that unawareness or disregard of human for the environment, due to lack of scientific or expert training, wrong environmental attitude and behavior, lack of environmental responsibility and generally lack of knowledge and environmental literacy are some of the most important and effective causes of environmental pollution and destruction. Education and mass communication media as two essential pillars have a significant role in protecting the environment. Environmental education is the most basic method of the environmental protection that provides a platform for promoting the effective awareness. Access to information through the media is the first step in environmental education process. Nowadays, among the educational tools, media is a strong and effective educational tool that has a significant role in order to modify human behavior and publishing the habits and cultural values, socialization, changing attitude and environmental behavior. Mass communication media as a complement to the formal educational institutions, can educate audiences in the field of environmental protection in direct or indirect ways and become an inseparable part of the education and learning process. Accordingly, survey the position of mass communication media in environmental ethics and attitude is the main objective in this article. So the books and viewpoints of the experts have been studied in this descriptive article.
    Keywords: media, Environmental Education, environmental ethics, environmental attitude