فهرست مطالب

مطالعات رسانه ای - پیاپی 31 (زمستان 1394)

نشریه مطالعات رسانه ای
پیاپی 31 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ثریا احمدی، سید وحید عقیلی*، سید محمد مهدی زاده، افسانه مظفری صفحات 7-18
    هدف این مقاله بررسی نحوه بازنمایی هویت جنسیتی و چگونگی بهره گیری از رمزگان های اجتماعی و فنی در نمایش زنان در تلویزیون است. بدین منظور با استفاده از تحلیل نشانه شناختی فیسک در سه سطح رمزگان واقعیت، بازنمایی و ایدئولوژی سریال "تکیه بر باد" تحلیل و ارزیابی شده است و با استفاده از دو رویکرد ذات گرا و غیرذات گرا به هویت جنسیتی و رویکرد برساخت گرا در نظریه بازنمایی استوارت هال به عنوان چارچوب نظری، این موضوع را بررسی نموده است. نتایج نشان می دهد توجه به نقش مادری و همسری، پوشش چادر، تعلق به ارزش های خانواده، توجه به جایگاه پدر و همسر در تصمیم گیری که نشانه های وجود رویکرد مردسالارانه و ذات گرایانه در جامعه ماست، برجسته شده است. در مقابل نشانه هایی نظیر تحصیلات، اشتغال و حضور در فضاهای بیرون، استقلال مادی،  انتخابگری، پوشش مانتو  و مراودات متفاوت از عرف خانواده به عنوان نشانه های هویت برساخته به حاشیه رانده شده اند.
    کلیدواژگان: بازنمایی، هویت جنسیتی، فیسک، نشانه شناسی
  • سینا تفنگ چی*، محمد سلطانی فر، نسیم مجیدی قهرودی صفحات 19-30
    در جهان امروز که «سرعت» حرف اول فرایندهای ارتباطی را می زند نیاز است تا معنای عمیق تری از به کارگیری ظرفیت ها درک و تجربه شود. تا پیش از این با موضوع فرابرد به صورت جدی برخورد نمی شد و دلیل آن عدم اطمینان دانشمندان از مکانیسم اصولی آن بود. ولی حال که فناوری با پیشرفت هایی فراتر از آن چه در ذهن تلقی می شد روبرو گشته و بار دیگر تخیل تبدیل به واقعیت شده است؛ این ضرورت دیده می شود که در فرایند انتقال اطلاعات نیز بازنگری هایی مطابق با پیشرفت های روز انجام پذیرد. بدین منظور، در این پژوهش با رویکردی ارتباطی جامعه شناسانه به آینده ی تکنولوژیکی اجتماعی مبحث فرابرد انتقال و با اهدافی هم چون 1- شناخت ویژگی های تکنولوژیک فرابرد انتقال اطلاعات در حوزه ی علمی 2- شناخت تاثیر فرابرد انتقال اطلاعات در حوزه ی رسانه و 3- شناخت تاثیرات فرابرد انتقال اطلاعات در فضای اجتماعی، به این تکنولوژی پرداخته شد تا راه پذیرش و شناخت و استفاده از این تکنولوژی هموارتر شود. در این پژوهش با استفاده از روش مصاحبه ی عمقی و بررسی اسناد به بررسی نگرش متخصصان علوم ارتباطات اجتماعی و علم جامعه شناسی و با توجه به تئوری اصلی پژوهش یعنی «مکتب تورنتو» به تکنولوژی فرابرد کوانتومی انتقال اطلاعات پرداخته شد.
    کلیدواژگان: سرعت، فرابرد، تورنتو، انتقال اطلاعات
  • معصومه اسماعیل نژاد*، عبدالله گیویان، رها خرازی صفحات 31-43
    رادیو در ایران با سابقه‏ای طولانی‏تر از تلویزیون کوله‏باری از تجربیات سالیان طولانی و خاطراتی عمیق از تاریخ این کشور دارد چرا که در طول سالیان با لحظه لحظه زندگی مردم این کشور و در لحظات دشواری و سختی و جنگ و آرامش و تنش و... در دوران تاریخ معاصر در کنار ایرانیان بوده است و برنامه‏سازان این رسانه قدیمی بر دوش بزرگان این رسانه قرار گرفته و می‏توانند افق دورتری را در حوزه رسانه مشاهده کنند چرا که وامدار 75 سال تجربه رسانه‏ای هستند. این پژوهش در نظر دارد معنای رادیو را از دیدگاه برنامه‏سازان رادیویی مطالعه کند. این پژوهش به روش کیفی، مردم‏نگاری انجام شده است و روش گردآوری داده ها در این پژوهش مشاهده، مشاهده مشارکتی و مصاحبه است و در سال‏های 1394-1393 انجام شده است جامعه آماری این پژوهش رادیویی ها در همه مشاغل است. در حین انجام از هر شغل 5 نفر برگزیده شد و تا اشباع کامل ادامه یافت. از تجربه زیسته پژوهش گر با داشتن 16 سال سابقه فعالیت در رادیوهای مختلف و کار در مشاغل مختلف (مانند تهیه‏کنندگی، سردبیری، نویسندگی و مدیریت تولید) در این پژوهش برای تحلیل داده ها استفاده شد. داده ها با استفاده از روش کدگذاری و مقوله‏بندی تحلیل شده‏اند و سوال‏ پژوهش: معنای رادیو برای رادیویی ها چیست؟ در این پژوهش مشخص شد که 3 گروه عمده در رادیو وجود دارد. دسته اول که رادیو عشق آنها است. دسته دوم رادیو را دوست دارند اما عاشق رادیو نیستند و اگر فرصت بهتری برای آنها فراهم شود رادیو را ترک می‏کنند و دسته سوم که رادیو فقط شغل و ممر درآمد آنها است.
    کلیدواژگان: رادیو، تهیه‏کننده، عشق، معنا
  • بی بی سادات میراسماعیلی*، نصراله اسکندری، مجید باروت کوب زاده صفحات 45-59
    رسانه ها با پوششی خبری و اطلاع رسانی وقایع امنیتی و جنایی به شیوه های مطلوب و ارائه برنامه های آموزشی مطلوب در خصوص ضرورت امنیت اجتماعی در جامعه و حتی آموزش چگونگی حفاظت از مال، حال و ناموس خود زمینه مساعدی را برای این همکاری و مشارکت مردمی به وجود می آورند. رسانه ها به عبارتی یک میدان عمومی جدید برای گفت و گوی میان انس تلقی می شوند که از طریق آن همه می توانند با هم تماس بگیرند و ارتباط برقرار کنند. بنابراین ما در این تحقیق به بررسی نقش رسانه ها در ایجاد امنیت شهری از دیدگاه صاحب نظران علوم ارتباطات و جامعه شناسی پرداختیم. برای انجام این تحقیق از روش کیو استفاده کردیم. 26 گویه انجام تحقیق ساخته شد. مفاهیم مطرح شده در این گویه ها، متغیر مستقل و میزان موافقت و یا مخالفت پاسخ گویان با محتوای هر گویه، متغیرهای وابسته این تحقیق هستند. با استفاده از برنامه کامپیوتری کوانل ضریب همبستگی پیرسون بین 25 نفر از صاحب نظران علوم ارتباطات و 25 نفر از صاحب نظران جامعه شناسی محاسبه شد ماتریس ضریب همبستگی پیرسون، نشان دهنده میزان همبستگی تک تک پاسخ گویان با یکدیگر است. ضریب همبستگی پیرسون بین دو گروه، با توجه به میانگین پاسخ های هر گروه به 26 گویه تحقیق، برابر با 038/0 می باشد که نشان گر همبستگی کم بین دیدگاه های دو گروه نسبت به گویه های تحقیق است. به دنبال محاسبه ضرایب همبستگی، تحلیل عاملی نیز انجام شد. تحلیل عاملی روشی است که می توان از طریق آن، افراد، گویه ها و به طور کلی متغیرهایی را که به یکدیگر شباهت بیشتری دارند در گونه های مربوط قرار داد. با محاسبه مقادیر بار عاملی دو گونه گروه مشخص گردید 26 نفر در گروه اول متشکل از 13 صاحب نظر علوم ارتباطات و 13 نفر صاحب نظر جامعه شناسی، و 24 نفر در گروه دوم متشکل از 12 صاحب نظر علوم ارتباطات و 12 صاحب نظر جامعه شناسی قرار گرفتند. مقادیر بار عاملی هر گروه مقادیر وزن برای هر دو گروه مشخص گردید.
    کلیدواژگان: رسانه، امنیت اجتماعی، امنیت فرهنگی، امنیت دینی
  • آنی میرزاخانیان*، زهرا بختیاری صفحات 61-70
    تحقیق بررسی بازتاب مطبوعاتی شرایط بحران آب شرب درتهران درروزنامه های کثیرالانتشار (ایران و جام جم)، حول محور مدیریت آب می باشد و با هدف شناسایی نقش مطبوعات در اطلاع رسانی و آگاهی بخشی افکار عمومی انجام شده است. در این تحقیق  بنا به ماهیت وموضوع آن از روش تحلیل محتوی استفاده شد. جامعه آماری مورد نظر تمامی مطالبی است که با موضوع آب در روزنامه های ایران و جام جم دردوره زمانی سه ماهه تابستان 1393 درج گردید. برای نمونه گیری ازروش تصادفی و جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار  SPSSو آزمون های استنباطی Tمقایسه ای وU مان ویتنی استفاده شده است. فرضیه های تحقیق بر تاثیرگذار بودن مطالبی اشاره دارد که درروزنامه های ایران و جام جم درباره بحران منتشر شده و برتفاوت عملکرد دو نشریه درنحوه اطلاع رسانی، جهت گیری و اولویت های خبری تاکید می نماید. یافته های تحقیق دلالت برعملکرد همسو و موثر دو نشریه در آگاهی بخشی افکار عمومی و بزرگ نمایی مسئله بحران آب شرب تهران در مطالب منتشره دارد و ضمنا بر تفاوت رویکرد روزنامه های مربوطه در نحوه اطلاع رسانی ،جهت گیری و اولویت های خبری تاکید می نماید.
    کلیدواژگان: مدیریت بحران، منابع آب شرب، خشکسالی، روزنامه، خبر، افکار عمومی
  • وحیده ترزمی نژاد*، راضیه سفیدگر صفحات 71-86
    هدف پژوهش حاضر، مطالعه رابطه بین نوع (ژانر) و میزان تماشای سریال های ترکی زبان اصلی ماهواره و تغییر سبک زندگی می باشد. روش پژوهش، پیمایشی از نوع تحلیلی است. جامعه آماری این پژوهش شامل دانشجویان دختر دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارومیه در نیمه سال اول تحصیلی 94- 95 می باشد که حجم نمونه آن با استفاده از فرمول کوکران، تعداد 362 نفر تعیین و شیوه نمونه گیری پژوهش، تصادفی ساده و ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه است که بر اساس چهارچوب نظری توسط محقق طراحی شده است. داده ها از طریق نرم افزار spss تجزیه و تحلیل شده اند. چارچوب نظری تحقیق بر مبنای نظریات " تاثیر پذیری مخاطب از رسانه" هم چون نظریه کاشت، نظریه وابستگی مخاطب، نظریه انتظارات اجتماعی و نظریات سبک زندگی بوردیو و گیدنز استوار است. یافته های پژوهش نشان داد، به طور کل اکثریت دختران پاسخ گو (56/4 درصد) ادعا داشته اند، میزان تاثیرگذاری سریال های ترکی زبان بر سبک زندگی شان در حد کم می باشد و بین میزان تماشای سریال های ترکی زبان اصلی و سبک زندگی آنها رابطه معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، سریال های ترکی زبان، نوع سریال، میزان تماشا، دختران مجرد دانشجو
  • افشین محمدی*، علیرضا تلخابی صفحات 87-100
    با پیدایش رسانه های مکتوب و متعاقب آن رسانه های الکترونیکی (رادیو، تلویزیون و اینترنت) اشکال خبررسانی در مقایسه با گذشته تفاوت یافته و حساسیت و اهمیت آن بیشتر شده است. گرچه رسانه ها کارکردهای مختلفی دارند اما بخش خبر و نیاز محسوس تر به اخبار در مقایسه با سایر بخش ها اهمیت آن را دو چندان کرده است. امروزه با توجه به افزایش رسانه ها و رقابت در جذب مخاطبین مسئولان رسانه ها می کوشد تا با استفاده از تکنولوژی های پیشرفته ارتباطی قدرت خود را به تمام جهان عرضه کنند و مخاطبان بسیاری را در سراسر دنیا به خود جلب کنند و آنها را تحت تسلط خود درآورند. هدف کلی از این پژوهش بررسی تاثیر پوشش خبری صدای امریکا بر دیدگاه مخاطبان می باشد. جامعه آماری این پژوهش را کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد دماوند که در سال 1393 مشغول به تحصیل می باشند تشکیل می دهند. جهت برآورد حجم نمونه از فرمول کوکران اسفاده شد، 119 نفر به عنوان حجم نمونه مشخص و به صورت تصادفی انتخاب و پرسشنامه ها بر روی آنان اجرا شد. در این پژوهش از روش تحقیق توصیفی پیمایشی استفاده شده است و ابزار اندازه گیری این پژوهش را، پرسشنامه 25 سوالی محقق ساخته تشکیل می دهند. اعتبار پرسشنامه بر پایه روش آلفای کرونباخ برای تمامی مواد پرسشنامه (25 سوال) برابر 0/885 به دست آمد. که این میزان بیان گر هماهنگی درونی پرسشنامه در حد مطلوب است. هم چنین در برآورد روایی از روش تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد و 6 عامل 66/906 درصد از واریانس کل پرسشنامه را تبیین می کند. تجزیه و تحلیل داده ها نشان می دهد که همبستگی مثبت و معناداری بین به روز بودن خبر و هم زمانی با وقوع رویداد، پخش اخبار به صورت شفاف و صحیح، شیوه های بیان خبر، گفتگوی زنده با مخاطبان و استفاده از اطلاعات آنان، عدم جانبداری در ارائه اخبار، به کارگیری نظرات کارشناسان متخصص با شکل دهی دیدگاه مخاطبان رابطه معنی دار وجود دارد.
    کلیدواژگان: دانشجوی دکتری ارتباطات اجتماعی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران
|
  • Soraya Ahmadi, Seyed Vahid Aqili *, Seyed Mohammad Mehdizadeh, Afsaneh Mozaffari Pages 7-18
    The purpose of this paper is to examine how gender identity showing in "Takie bar Bad" TV series. For this purpose, Fiske semiotic analysis in three levels of reality codes, technical codes and ideology was used. two major approaches to gender identity essentialist approach  and Constructivist approach and Representation theory of Stuart Hall's are used as a theoretical framework for examining this issue. The results show that attention to the role of mother and wife, covered veil, belonging to the family values, the status of the father in making decision, is highlighted  as signs of being patriarchal and essentialist approach in our society. The values ​​of education, employment and participation in the outdoors, physical independence, selectivity, Mantou covering, different ties of family tradition as signs of identity constructed, marginalized.
    Keywords: Representation, gender Identity, Fiske, Semiology
  • Sina Tofangchi *, Mohammad Soltanifar, Nasim Majidi Ghahroodi Pages 19-30
    Speed is the number-one priority in today's world, especially when it comes to communications and transfer of data. Therefore there is a serious need for a deep understanding and recognition of application of technologies for maximizing speech of data transfer. For long, data teleportation was never given the attention it deserved mainly because scientists mistrusted the principal mechanisms involved in that field. However, technologies have advanced beyond one's imagination and what was once a dream has now become a reality; so it now seems more reasonable than ever to redefine data transfer technologies in a manner that is more compatible with state-of-the-art developments. Likewise, the present study, carried out based on a communicational-sociological approach towards the future of society and technology, casts a look at teleportation (data transfer) as a subcategory of quantum physics with such targets as 1. Recognition of technological features of data transfer in scientific fields; 2. Understanding the impact of data teleportation in media; and 3. Understanding the impact of data teleportation in the social context. The study also seeks to offer ways to accept, recognize and use such technologies in the society. This study examines data teleportation in quantum physics through deep interview and document assessment methods and by examining the views of social communication scientists and sociologists based on the Toronto school of thought. The research findings indicated that the views of the experts were contradictory in certain areas; but they were generally optimistic about this technology. Furthermore, a review of the tables shows that the experts were primarily concerned about security issues when it comes to using this technology and view is negatively
  • Masumeh Esmailnejad *, Abdolah Guivian, Raha Kharazy Pages 31-43
    Radio as a media in Iran, has a longer background in comparison with Television; it contains protracted and long-time experiences and deep memories of Iran's history. Because over the years, radio has been along with the people's daily life as well as in those hard times, difficulties, war, conflicts, tension, peace and ... at the contemporary history periods. And the  duty of producing programs fell upon its old producers which they can see the farthest horizons’ in the field of media for their 75-year old experience of media experience heritage. This research is a qualitative study based on the ethnography, in order to study the meaning of radio from the view point of radio producers.  The method of collecting data in this study, observation, participant observation and interviews. The research was conducted in the years 1394-1393. The population of this research, radio employees in all professions. During the study, five people were chosen from each job and sampling continued until Full saturation. The existing 16-year experience of researcher who has worked at different radio sections for different professions (such as producer, editor, writer, and production manager) has been used for data analyzing in this research. Data is analyzed by using the method of codification and categorization. Research question was: What is the meaning of Radio for its employees? In this study it was found that there are three major groups in radio: The first group is that radio is their love. The second group would have liked radio, But radio is not their love & if there is a better position for them they leave Radio. The third group, Radio is just their job for subsistence living
    Keywords: Radio, Producer, love, Meaning
  • Bibisadat MirSmaeili*, Nosratollah Eskandari, Majid Baroutkoubzadeh Pages 45-59
    Media provide a suitable context for public collaboration and participation by news coverage and informing the security and criminal events in desirable manners and offering appropriate education programs about social security necessity in the society and even learning how to protect property, life and honor. In other words, media are deemed as a new public field for dialogue between people through which they can contact and communicate together. As a result of this close relationship and understanding is caused by humans. According to these communication and closeness between people, mutual understanding is created. And Foes confrontation and violence are eliminated. Therefore, we have investigated role of media in creating urban security from communication sciences and sociology Experts viewpoint in this research. To do this, we have used the Q methodology. And 26 items were made to do the research. It is assumed that the items represent aspects of intellectual security / cultural Security / social security / political security / values enhancement security. The concepts raised in these items are the independent variables and the respondents agreement or disagreement rates with the content of each item are dependent variables of the study. By using a computer program, Quanel, Pearson correlation coefficient was calculated among 25 Communication Sciences experts and 25 Sociology experts. The Pearson correlation coefficient matrix indicates the correlation level between individual respondents with each other. The Pearson correlation coefficient was 0.038 between the two groups according to the responses average of any group to 26 items in the research which indicates low correlation between their viewpoints with respect to the items of research. Following the correlation coefficients calculation, the factor analysis was performed. Factor analysis is a method through which we can put persons, items and generally the variables that have more similarity to each other on related types. By calculating factor load values of the groups, it became clear that 26 persons were in the first group consisting of 13 communication sciences experts and 13 sociology experts and 24 persons were in the second group consisting of 12 communication sciences experts and 12 sociology experts. The load factor values of each group and the weight values for both groups were determined. Comparing the viewpoints of these groups based on standard scores shows that although they disagree with the content of some items, but on the other 12 items, there are fewer disagreements.
    Keywords: media, social security, Cultural Security, Religious Security
  • Ani Mirzakhanian *, Zahra Bakhtiari Pages 61-70
    The research is about water management of drinkable water crisis which is reflected in mass media (Iran and Jame Jam). Also the important goal is to raise public awareness through mass media. Analyzing is the method which is used in this research according to its nature and subject. The above mentioned subject, water .crisis is the issue that statically pointed out in Iran and Jame Jam newspapers during 3 months period in summer 2015. The software SPSS, resulting T tests and comparing were used for taking samples randomly in order to analyze them. Theories of the research refers to the essence of this crisis, also the difference functions of the two papers.
    Keywords: Crisis management, Water resources, Drought, Newspaper, News, public opinion
  • Vahideh Tarzaminejad *, Razieh Sefidgar Pages 71-86
    This study aimed to investigate the relationship between type (genre) and the Satellite Turkish language series and lifestyle. The method of this study is survey of analytical type. The society of this study consisted of female students of Islamic Azad University of Uremia in the first semester of 94-95 educational year which volume of the sample is determined by Cochran formula as 362 and way of sampling was simple random sampling and data collection tool was questionnaire that according to the theoretical framework has been designed by the researcher. Data were analyzed by SPSS software. The theoretical framework of research is based on the views of "the influence of media" such as “cultivation” theory, “media dependency” theory, “social expectations” theory and theory of lifestyle by Giddens and Bourdieu.The results showed that, in general, the majority of female respondents (56/4 %) claim that the effect of the Satellite Turkish language series on their lifestyle is low.
    Keywords: Lifestyle, Turkish Language Series, Genre, Amount of Watching, The Femele Single Student
  • Afshim Mohammadi *, Alireza Talkhabi Pages 87-100
    With the advent of electronic media, print media and subsequent (radio, television and Internet) and different forms of news in the past it has increased the sensitivity and importance. Although the news media and need more sensible to do many things, but compared to the rest of the importance of news it has doubled. The overall objective of this study was to evaluate the impact of media coverage on the audience perspective is the Voice of America. The study population included all students of Islamic Azad University in 1393, studying their usual form. In order to estimate the sample size was the use of formula, 119 persons were selected randomly as the sample size was determined and was run over them. Descriptive survey method was used in this study and the research instrument, a self-made questionnaire comprised 25 questions. Cronbach's alpha reliability for all materials on the basis of the questionnaire (25 questions) was equal to 0. 885. The amount represents the internal consistency of the questionnaire is desirable. The validity of using confirmatory factor analysis was used to estimate and 6% of the total variance 66/906 factor to explain the questionnaire. , employing experts to form an audience perspective there is a significant relationship.
    Keywords: Electronic Media, Voice of America, of Damavand, Descriptive