فهرست مطالب

نشریه مطالعات رسانه ای
پیاپی 24 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/02/16
  • تعداد عناوین: 14
|
  • ماندانا صنیعی*، علی دلاور صفحات 1-9
    مذهب به عنوان عامل ارتباط انسان با مبدا آفرینش و فرهنگ تبلور یافته، عامل ارتباط انسان با انسان و انسان با خویشتن می باشد .همزیستی این دو عامل به نحوی در شهرهای سنتی دیده می شود و این نکته اثبات می شود که خویشتن انسان همواره ارتباطی مستمر باجامعه و خدا دارد.از آنجا که مخاطب هنر معماری همچون هنرهای دیگر انسان است، سازنده و مجری آنها نیز انسان، پژوهشی در این زمینه هرچند بهاجمال برای شناخت انسان و در مرحله بعد دریافت و نوع پیامهایی که این نوع معماری به انسان منتقل می کند، ضروری می نمود.حال این سوال مطرح می شود که معماری با تمام ویژگی هایی که از آن یاد شد در انتقال پیام های مذهبی به مخاطب یا مخاطبان خودچه نقشی دارد؟در این پژوهش از روش پیمایشی و جهت جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه به عنوان ابزاری برای سنجش نظرات نمونه مورد بررسیاستفاده شد. جامعه آماری پژوهش کلیه بازدیدکنندگان و صاحب نظران بناهای مذهبی (دانشگاهی و غیردانشگاهی) که با نوع معماریمورد پژوهش آشنا بودند در نظر گرفته شد.اگر مخاطب بتواند پیامهای مذهبی را بیان کند به معنی آن است که این پیامها توانسته اند در مخاطب نفوذ پیدا کند و اگر باعث انج امکار و اعمال دینی شود به معنی آن است که پیامهای توانسته اند در مخاطب تغییر بوجود آورند و اگر نفوذ و تغییر با هم انجام شود به معنی انتقال پیامهای مذهبی در مخاطب است.
    کلیدواژگان: پیام های مذهبی، مخاطب، عناصر ساختاری معماری مسجد
  • افشین محمدی، علیرضا تلخابی علیشاه *، کبری لشکری صفحات 11-34
    هدف کلی از این پژوهش بررسی عوامل موثر بر کارآفرینی مدیران روابط عمومی سازمان های شهر تهران است. نمونه آماری اینپژوهش را 93 نفر از مدیران روابط عمومی سازمان های شهر تهران واحد های دانشگاه آزاد اسلامی مستقر در تهران ، وزارتخانه ها ،سازمانها و ادارات دولتی و غیر دولتی سازمان های شهر تهران که در سال 1391 در این مراکز مشغول به کار می باشند، تشکیل می-دهند.در این پژوهش از روش تحقیق توصیفی پیمایشی استفاده شده است و ابزار اندازهگیری این پژوهش را آزمون 17 سوالی سنجشصفات کارآفرینی مدیران بر حسب دیدگاه 5 عاملی لامپ کین ودس و میشل هیت ساخته شده استتشکیل میدهد . دراین پرسشنامهپنج بعداز صفات کارآفرینان شامل نوآوری، ریسک پذیری ، رفتاراثرگذار ، استراتژی مبتنی بر رقابت و استقلال مورد ارزیابیدارد.پرسشنامه مورد استفاده به وسیله مقیاس لیکرت کاملا" مخالفم، مخالفم، تاحدودی موافقم، موافقم و کاملا"موافقم) درجه بندی گردیده است. اعتبار پرسشنامه بر پایه آلفای کرونباخ برای تمامی مواد پرسشنامه ( 17 سوال) کارآفرینی مدیران برابر با 0/855 دست آمد. که این میزان بیانگر هماهنگی درونی پرسشنامه در حد قابل قبولی است. همچنین در برآورد روایی پرسشنامه مشخص گردید کهتمامی سوالها، همبستگی معناداری با کل تست دارند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از جدول فراوانی و جدول توافقی مجذور کای تحت نرم افزار Spss استفاده گردید. یافته های پژوهش نشان داد که همبستگی مثبت و معناداری بین مولفه های نوآوری ، ریسک پذیری ، استراتژی مبتنی بر رقابت واستقلال و جنسیت با کارآفرینی وجود دارد اما بین مولفه رفتار اثرگذار و سابقه کاری با کارآفرینی رابطه معنیداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: نوآوری، خلاقیت، کارآفرینی، مدیران
  • بهارک ناطقی پور* صفحات 35-51
    پژوهش حاضر پنج پیامد اساسی را به همراه خواهد داشت: اول اینکه، توضیحی نظری در مورد این که چرا مدیریت ارتباط با مشترکاندر به دست آوردن پیامدهای مطلوب از رابطه ی میان مشترک و ارائه دهنده ی خدمات تاثیرگذار است، ارائه میدهد. دوم اینکه،ارزیابی کاملتری از نقش فنآوری اطلاعات در فعالیتهای مدیریت ارتباط با مشترکان ارائه میدهد. سوم اینکه، چندین دسته ازمقیاسهای اندازه گیری را که برای آزمودن مدل مفهومی پیشنهادی لازم هستند، توسعه داده و تعیین اعتبار میکند. چهارم اینکه، بابررسی پدیدهی مدیریت ارتباط با مشترکان مبتنی بر رویکرد ارتباطی به پررنگ کردن قدرت توضیحی و تفسیری نظریهی ارتباطاتبازاریابی میپردازد و نهایتا، این مطالعه به این دلیل که شاهدی تجربی در مورد ارزش مدیریت ارتباط با مشتری برای مدیران وکارشناسان سازمان ها فراهم میکند و مجموعهای از معیارها و مقیاس های مشتری محور را ارائه میدهد که مدیران را قادر میسازند تابهتر وضعیت تلاشهای مدیریت ارتباط با مشتری سازمان خود را ارزیابی نمایند و علت ریشهای اقدامات ناموفق را تشخیص دهند،دارای ارزش بالایی می باشد. چارچوب نظری این پژوهش، یک مدل مفهومی مبتنی بر روابط تئوریک میان نه بعد مطرح شده در اینمدل می باشد که در قالب ده فرضیه مطرح شده اند. روش پژوهش توصیفی- پیمایشی بوده و با آزمون مدل سازی معادلات ساختاری وتحلیل عاملی تاییدی، با کمک نرم افزار لیزرل، مدل مفهومی آزمون شد و با توجه به نتایج بدست آمده، تمامی فرضیه های اینپژوهش تایید شدند. با توجه به نتایج بدست آمده از تحقیق، می توان نتیجه گیری نمود که مدل مفهومی تحقیق در دو جامعه آماری اینپژوهش از برازش مناسبی برخوردار بوده است و برازش مدل تایید شده است و با مقایسه ی سنجش مدل مفهومی پژوهش در دو جامعهآماری می توان دریافت که میزان تاثیر متغیرهای مدل بر یکدیگر به طور تقریبی در جامعه آماری مربوط به سردبیران و روزنامه نگاراننسبت به مشترکان بیشتر است که این بیانگر این است که سردبیران و روزنامه نگاران نشریه های تخصصی غیردولتی شهر تهران درمقایسه با مشترکان این نشریه ها، دیدگاه های موافق تری با روابط حاکم بر اجزای این مدل دارند.
    کلیدواژگان: مشترکان، روزنامه نگاران و سردبیران، مدیریت ارتباط با مشتری، ارتباطات بازاریابی، ارتباط یا رابطه
  • بیتا شاه منصوری، فاطمه توکل * صفحات 53-64
    تحقیق حاضر، به منظور بررسی تاثیر تبلیغات تلویزیونی شرکت آبفای استان تهران، بر میزان صرفه جویی آب آشامیدنی توسطشهروندان تهرانی، انجام شده است. علاوه بر این، تاثیر تبلیغات تلویزیونی بر ارتقای سطح دانش شهروندان در زمینه وضعیت آبآشامیدنی شهر تهران، تاثیر دانش آنها بر نوع نگرش نسبت به بهینه سازی مصرف آب و تاثیر نگرش آنان بر رفتارشان برای صرفه جوییآب، در قالب تلفیقی از الگوی اقناعی فیش بین و آیزن 1 و الگوی ارتباطی کی. ای. پی. 2 بررسی شده است.روش این تحقیق، پیمایشی با استفاده از ابزار پرسشنامه است و 385 نمونه آن به روش خوشه ای از مناطق شش گانه آبفای تهران انتخابشده اند. داده های تحقیق حاکی از آن است که شهروندان تهرانی نظر مثبتی نسبت به تبلیغات تلویزیونی دارند و ارتقای دانش آنان، سببایحاد تغییر در نگرش و در نتیحه رفتارهای مناسب در رابطه با آب آشامیدنی شهر تهران شده است.نتایج حاصل از این پژوهش حاکی از آن است که با وجود نگاه مثبت نمونه های تحقیق به تبلیغات تلویزیونی، فرضیه اصلی تحقیق یعنیوجود رابطه بین تبلیغات تلویزیونی و میزان صرفه جویی آب آشامیدنی، معنادار نبوده است. رابطه بین تبلیغات تلویزیونی و میزان دانششهروندان تهرانی در مورد کمبود آب آشامیدنی نیز معنادار نبوده است . بین دانش، نگرش، رفتار و میزان صرفه جویی آب توسطنمونه ها، همبستگی وجود داشته ولی این متغیرها تابعی از تبلیغات تلویزیونی نبوده است. علاوه بر فرضیه های یاد شده رابطه چند متغیرمستقل دیگر با میزان صرفه جویی آزمون شد که تنها میزان صرفه جویی ساکنان مناطق شش گانه آبفای تهران تفاوت معناداری بایکدیگر داشته است. داده های پژوهش نظریه فیش بین و آیزن و الگوی ارتباطی کی. ای. پی را پشتیبانی کرده است. تایید الگوی تحلیلیپژوهش به معنای آن است که دانش فرد می تواند نگرش او را تحت تاثیر قراردهد و نگرش فرد می تواند به رفتاری هم جهت با نگرش اومنجر شود.
    کلیدواژگان: صرفه جویی آب، تبلیغات تلویزیونی، دانش، نگرش، رفتار
  • حسین صدری نیا* صفحات 65-75
    بر مبنای جهان بینی توحیدی همه اجزای نظام هستی به اقتضای خلقت خود و به طور تکوینی قابلیت های ارتباطی گوناگونی دارند کهاین قابلیت ها در انسان به دلیل برخورداری از روح به اوج خود می رسد و ظرفیت های ارتباطی مادی و فرامادی بی انتهایی در اختیار اوقرار می دهد. در همین حال به دلیل ماموریت و مسئولیتی که بشر به عنوان اشرف مخلوقات دارد علاوه بر هدایت تکوینی - که تمامیموجودات را در برگرفته 2- از هدایت تشریعی نیز بهره مند شده است تا بر مبنای رهنمودهای انبیاء (ع) و کتب آسمانی که سرآمدشانپیامبرمکرم اسلام(ص) و قرآن کریم است به بهترین نحو ممکن بتواند از عهده برقراری ارتباطات لازم برای دستیابی به اهداف و انجاموظایف خود برآید. کلام وحی نه تنها چهار عرصه ارتباط تکوینی و تشریعی انسان در هستی یعنی ارتباط با خداوند، ارتباط باخویشتن، ارتباط با همنوعان و ارتباط با مخلوقات (محیط زیست و طبیعت) را از نظر دور نداشته و دستورالعمل های جاودانه ای برایآنها ارائه کرده، بلکه در موارد لازم نظر آدمی را به نکات قابل تامل دیگری در حوزه ارتباطات معطوف ساخته است که از جمله آنهااست نکته ای که به ویژه در خبرپراکنی های کنونی تدبر در آن برای انسان « خبر » بر « نبا » تبیین تفوق و برتری ارتباطی- مفهومی واژهگم گشته در آشفته بازار ارتباطات، راهگشا و نجات بخش خواهد بود. آن چه که در این مقاله ملاحظه می شود تاملی بر مفاهیممترتب بر این دو عبارت ارتباطی از منظر مفسران و لغتنامه نویسان کلام وحی است.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، نبا، خبر، ارتباطات، پیام و مخاطب
  • حسین ملایی نوشهر* صفحات 77-87
    در این پژوهش، نقش شبکه های مجازی در ابعاد مختلف رضایت مندی (انتشار اخبار، ارتقاء سطح اطلاع و آگاهی، استفاده اجتماعی واعتماد به رسانه های اجتماعی) از دیدگاه کاربران اینترنتی شهر تهران مورد توجه قرار گرفته است. پژوهش حاضر از نوع توصیفی -پیمایشی و ابزار پژوهش پرسشنامه محقق ساخته می باشد. برای تعیین پایایی، پرسشنامه بین 25 نفر از کاربران توزیع و با استفاده ازنرم افزار SPSS و با استفاده از فرمول آلفای کرونباخ، مقدار 0/859 بدست آمد. با توجه به نامشخص بودن حجم جامعه آماری و براساس قاعده کفایت 100 نفر نمونه برای تحقیقات پیمایشی، تعداد 149 نفر از کاربران اینترنت در شهر تهران از طریق نمونه گیریدردسترس انتخاب و اطلاعات مورد نیاز جمع آوری گردید. برای تحلیل آماری فرضیه های پژوهش از آزمون های آمار استباطی T و ANOVA استفاده شد. به طور کلی نتایج بدست آمده نشان داد بین دیدگاه کاربران و رضایت مندی در ابعاد انتشار اخبار، اطلاع و آگاهی، استفاده اجتماعی واعتماد به رسانه های اجتماعی تفاوتوجود دارد.
    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی مجازی، فیسبوک، رضایت مندی، کاربران اینترنت
  • علی اکبر فرهنگی، علیرضا قرائتی *، حسن کربلایی حاجی اوغلی صفحات 89-99
    عصر اطلاعات با مولفه هایی چون رشد معجزه آسای فناوری اطلاعات و ارتباطات، زمینه ساز تحول در همه جنبه های حیات بشریگردیده است. در این میان، مقوله دیپلماسی که با قدمتی به بلندی تاریخ همواره بر دو عنصر اطلاعات و ارتباطات استوار بوده است،بیش از سایر حوزه های اجتماعی در معرض تاثیرپذیری از مشخصه های عصر ارتباطات است. اتصال دورترین دولت ها به یکدیگر ازطریق شبکه های الکترونیکی، تسهیل ورود بازیگران جدید به عرصه روابط بین الملل، چرخش آزاد اطلاعات، حاکمیت بر فضایاینترنت و... حاکی از روندی است که محتوا و شکل دیپلماسی را متحول و نیازمند بازتعریف و تغی یرات ساختاری نموده و اشکالنوینی چون دیپلماسی دیجیتال را با توجه به نقش آن در مناسبات میان دولت ها و سازمان های بین المللی تبدیل به مسئله ای پراهمیتنموده است.دیپلماسی دیجیتال در یک تعریف کلی به معنی حل مشکلات سیاست خارجی از طریق استفاده از فضای مجازی است و ضمن توجهویژه به بعد فنی پیشرفت های ارتباطی و نقش رسانه را در خدمت دیپلماسی می بیند. نوشتار حاضر به اثبات این مدعا می پردازد کهفضای مجازی در حال تغییر چارچوب های دیپلماسی و سیاست بین الملل است. برای این منظور ابتدا به ارائه شواهدی از این امرمی پردازد که رسانه ها و شبکه های پرنفوذ بین المللی با به کارگیری امکانات گسترده فضای مجازی ضمن عملیاتی کردن اهدافسیاست خارجی خود در کشورهای غربی، به طور خاص در امریکا هستند. در گام بعدی استدلال می شود که این رسانه ها از یکسوی با به کارگیری چرخه رسانه ای کارآمد و اتخاذ دیدگاه تعاملی به جذب مخاطب فعال می پردازند و از سوی دیگر با بسیج افراد درشبکه های اجتماعی به همسو کردن اهداف و نمادین کردن آرمان های گروه ها و جماعت ها پرداخته و بر روند تحولات جهانیتاثیرگذار هستند. این چنین است که قابلیت رسانه های بین المللی و شبکه های اجتماعی در شکل دهی به تحولات و حرکات هایاجتماعی  فرهنگی توسط بسیاری از اصحاب سیاست درک شده و بخش مهمی از اولویت های دیپلماسی را تشکیل می دهد.
    کلیدواژگان: دیپلماسی، دیپلماسی دیجیتال، رسانه
  • فیروز دیندار فرکوش* صفحات 101-112
    با توجه به تاثیر روزافزون رسانه ها به ویژه مطبوعات بر مخاطبان، مطالعه و بررسی ذائقه مخاطبان برای جذب هر چه بیشتر آنها ضروریبه نظر می رسد لذا در این تحقیق بر آن شدیم تا میزان رضایتمندی مخاطبان دو روزنامه پر تیراژ " ایران " و" همشهری " را موردبررسی و مقایسه قرار دهیم و پس ازاین بررسی رسانه ها قادر خواهند بود در جذب مخاطبان خود با قدرت بیشتری به فعالیت بپردازند.
    کلیدواژگان: روزنامه ایران، روزنامه همشهری، مخاطب، رضایتمندی
  • کیهان برزگر، رحمت حاجی مینه * صفحات 113-125
    مطالعات تروریسم، همانند هر رشته دانشگاهی تا اندازه زیا دی توسط مجموعه معین و سازگاری از فرضیه ها، روایت ها و طبقهبندی های مشترک درباره موضوع آن و همچنین رویه های تولید دانش در این خصوص شکل گرفته است. دراین راستا، کارکرد اینروایت ها، فرضیه ها و رویه های تولید دانش، تعریف مبانی هستی شناختی، معرفت شناختی، روش شناختی و هنجاری- اخلاقی استکه در نوشته های اولیه بسیاری از دانشمندان برجسته حوزه تروریسم دیده می شوند. بر این اساس، امروزه دانش بیشتری در مورد ابعادمتفاوت تروریسم وجود دارد که لازم است به لحاظ تحلیلی و ابعاد میان رشته ای آن بیشتر مطالعه شود. در این بین می توان به شکلگرفتن مطالعات تروریسم انتقادی اشاره کرد که با اتخاذ یک رویکرد انتقادی سعی در توضیح پدیده تروریسم دارد. لذا سوال اصلیاین مقاله آنست که آیا رویکرد انتقادی برگرفته از مکتب فرانکفورت که در حوزه مطالعات اجتماعی به پیشرفت های زیادی منجرشده است، می تواند چارچوب جامعی را برای تبیین پدیده تروریسم و مطالعات آن فراهم کند که فراتر از محدودیت های رویکردسنتی قرار گیرد. برای این منظور، این مقاله با اتخاذ رویکرد انتقادی به پدیده تروریسم در دو مرحله تعمیق بخشیدن و گسترش دامنهمطالعات تروریسم، نشان می دهد که چنین رویکرد انتقادی نه تنها رویکرد سنتی حاکم بر مطالعات تروریسم را نقد می کند بلکهکمبودهای موجود در داخل رویکرد سنتی از جمله؛ عدم خود انعکاسی، عدم بافت نگری، غیرتاریخی بودن، تعصب دولت- محور،سانسور رسانه ای، انجام نگرفتن کارهای میدانی و غیره را بیان می کند و چارچوب جامع تری را برای مطالعه تروریسم فراهم می کند.
    کلیدواژگان: تروریسم، نظریه انتقادی، نظریه سنتی، رها سازی، رسانه، 1
  • نازنین ملکیان*، سیده نسرین پور انواری صفحات 127-135
    پژوهش حاضر تحت عنوان " بررسی میزان رعایت اخلاق رسانهای در روزنامه همشهری از دیدگاه دانشجویان رشته علوم ارتباطات و1393 انجام گرفته است. این پژوهش از نوع تحقیقات کاربردی - روزنامه نگاری دانشگاه علامه طباطبایی" در سال تحصیلی 1392است. روش تحقیق در این پژوهش پیمایش است و تکنیک جمع آوری داده ها نیز پرسشنامه می باشد. جامعه آماری این پژوهش کلیهدانشجویان مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری رشته علوم ارتباطات و روزنامه نگاری دانشگاه علامه طباطبایی تهران که در93 در این دانشکده مشغول به تحصیل هستند، که تعداد آنها 1280 نفر اس ت. در این تحقیق از روش - طول سال تحصیلی 92نمونه گیری تصادفی استفاده شده است، برای برآورد حجم نمونه از فرمول نمونه گیری کوکران استفاده شده که حجم نمونه برابر 384نفر میباشد.بررسی نتایج تحقیق نشان داد که بین پایگاه اقتصادی اجتماعی و رضایت از آزادی بیان همبستگی منفی و ضعیف ( 0,144 ) وجودداشته و این رابطه در سطح 95 درصد اطمینان تایید شده است، بین میزان رعایت آزادی بیان و رعایت اخلاق رسانه ای در این روزنامهدر بین پاسخگویان رابطه معنادار وجود دارد، با ضریب همبستگی شدیدی ( 0,736 ) و معنادار وجود داشته است، رابطه بین میزانصحت اطلاعات روزنامه همشهری و رعایت اخلاق رسانهای با ضریب همبستگی شدید ( 0,774 ) و سطح معناداری 99 درصد اطمینانتایید شد، بین میزان رعایت حریم خصوصی توسط روزنامه همشهری و رعایت اخلاق رسانه ای با شدت همبستگی ( 0,427 ) و 99درصد اطمینان تایید شده است. همچنین بین کیفیت اطلاع رسانی، توجه به هویت دینی و ملی، میزان پرهیز از تضاد منافع و رعایتاخلاق رسانهای رابطه معنادار وجود داشته است.
    کلیدواژگان: رسانه، اخلاق رسانه ای، آزادی بیان، صحت اطلاعات، روزنامه همشهری
  • سید محمد مهدی زاده، سعید ابراهیمی * صفحات 137-150
    امروزه ظهور وگسترش رسانه های جدید و تاثیر انکار ناپذیر آنها بر جامعه، بالاخص جنبه ارتباطی آن که بر تمام ابعاد زندگی بشریتسری یافته است، از دیدگاه جامعه شناسی ماهیتی اجتماعی پیداکرده است. رویکردها و رهیافت هایی که مبین نقش این رسانه ها درمیزان تعاملات و ارتباطات اجتماعی هستند، آنها را مبنای کلیدی بهبود روابط اجتماعی و تعامل بین افراد جامعه و نهادها قرار می دهند.در این بین اینترنت به عنوان اصلی ترین رسانه نوین ارتباطی نقشی اساسی را در این تعاملات ایفا می کند. از آنجایی که دانشجویان ازجمله اولین گروه هایی بودند که فرصت استفاده از این رسانه را به دست آوردند و با توجه به نقش بی بدیل و انکار ناپذیر این قشر ازجامعه در تحولات اجتماعی و سیاسی معاصر، ایجاب می کند نسبت به آنها و تاثیراتی که این رسانه در روابط اجتماعی آنها دارد تاحدی حساس بود.در تحقیق حاضر قصد داریم تا با دیدی جامعه شناختی، به بررسی نقش رسانه اینترنت در روابط اجتماعی دانشجویان بپردازیم. از اینرو در این پژوهش اینترنت متغیر مستقل و روابط اجتماعی متغیر وابسته است. روش تحقیق از نوع پیمایش و جامعه آماری پژوهششامل دانشجویان دانشگاه علامه طباطبایی و دانشگاه تهران است که از میان آنها 368 نفر براساس فرمول کوکران به عنوان نمونهانتخاب شده اند. اطلاعات لازم از طریق پرسشنامه که دارای سوالات مرتبط با متغیر مستقل و متغیر وابسته بود، به دست آمد. اطلاعاتمورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و در پایان از سه spss مندرج در پرسشنامه ازطریق آمار توصیفی و استنباطی و با استفاده از نرم افزارفرضیه مطروحه درباره میزان روابط اجتماعی (در سطوح خانواده، دوستان و افراد جامعه) که به ترتیب با متغیرهای (میزان استفاده،مدت استفاده و نوع استفاده از اینترنت) مطرح شده اند، یافته های تحقیق نشان داد، رابطه معناداری بین میزان استفاده از اینترنت و میزانروابط در سطح خانواده وجود ندارد اما این رابطه در سطح رابطه با دوستان و افراد جامعه معنادار است. همچنین بین مدت آشنایی واستفاده از اینترنت و میزان روابط در سطح خانواده رابطه وجود دارد و این رابطه در سطح دوستان و افراد جامعه وجود ندارد. همچنینمشخص شد درخصوص رابطه نوع استفاده از اینترنت و میزان روابط افراد، فعالیت های اجتماعی در اینترنت در میزان روابط اجتماعیافراد در هر سه سطح نقش ایفا کرده اند.
    کلیدواژگان: رسانه های جدید، اینترنت، روابط اجتماعی، دانشجویان، جامعه شبکه ای، 1
  • سید غلامرضا فلسفی* صفحات 151-166
    در عصر حاضر که انقلاب اطلاعات و ارتباطات مرزهای جغرافیایی را درنوردیده و تحولاتی شگرف را در عرصه جهانی خلق کردهاست، رسانه ها می توانند چون ابزاری مفید به انسان معاصر کمک کنند تا با استفاده از آخرین پدیده های علمی زندگی دلخواه ،آرمانی و پربار داشته باشد؛ ضمن آن که اگر ابزار مزبور غلط و یا با سونیت به کار گرفته شود می تواند چون نیرویی ویران کننده ومصیبت بار عمل کند. برای این که بتوان در برابر رسانه های متکثر موجود مخاطبانی داشت که بتوانند در کنار بهره گیری آگاهانه وفعالانه از این رسانه ها خود را در برابر چالش ها و پیامدهای مخرب آن ها در زندگی محافظت کنند باید سوادی جدید ایجاد کرد که ازآن با نام سواد رسانه ای یاد می شود. سواد رسانه ای علاوه بر توانایی ملحوظ در سواد سنتی که همان توان خواندن و نوشتن است ،توانایی تحلیل و ارزشیابی پیام ها و قدرت انتقال اطلاعات به دیگران را در قالب های مختلف و با ابزارهای گوناگون در انسان پدیدمی آورد. هم چنین با توانمند کردن انسان برای درک شیوه کار رسانه ها و نحوه معنی سازی آن ها یعنی ماهیت و اهداف تولید پیام هایرسانه ای و تاثیرات و تکنیک های رسانه های گوناگون او را از مصرف زدگی صرف خارج کرده و در برابر اثرات مخرب رسانه هامقاوم می سازد.برای تبیین چنین موضوعی پژوهش مزبور در پی پاسخ به این سوال است که رویکرد به سواد رسانه ای در کشورهای توسعه یافتهچگونه است؟ در این پژوهش از مطالعه تطبیقی بر پایه روش کتابخانه ای و اسنادی استفاده شده که با استفاده از منابع اطلاعاتیمکتوب، اسناد و مدارک معتبر شواهد علمی لازم برای پاسخ به پرسش پژوهش ، جمع آوری و ارائه شده است . نگارنده در اینپژوهش سعی دارد رویکرد کشورهای توسعه یافته ای هم چون انگلستان کانادا ژاپن و آمریکا جهت ارتقاء سواد رسانه ای در جوامعخود را بازنمایاند.
    کلیدواژگان: سواد رسانه ای، تعریف سواد رسانه ای، آموزش سواد رسانه ای، بریتانیا، کانادا، ژاپن، آمریکا
  • اسماعیل کاوسی*، سید محمود هاشمی صفحات 167-178
    دراین تحقیق در راستای شناخت نقش مولفه های فرهنگی در استقرار مدیریت دانایی در دردانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شرق -قیام دشت دیدگاه های اندیشمندان مختلف مطرح و بررسی شده و سپس ضمن بررسی نظرات کلیه کارکنان و اعضائ هیئت علمیدانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شرق-قیام دشت، از دیدگاه های ارائه شده از سوی آنها، استفاده شده است. روش به کار گرفته شدهدر این پژوهش از نظر هدف کاربردی، از نظر نوع داده ها کمی و از نظر نحوه گردآوری داده ها، توصیفی و از نوع همبستگی است.جامعه ی آماری مورد مطالعه در این پژوهش را کلیه کارکنان و اعضائ هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شرق -قیامدشت تشکیل می دهند که حدود 300 نفر می باشند. روش نمونه گیری در این تحقیق، هدفمند بود. روایی و پایایی پرسشنامه نیز بااستفاده از دیدگاه خبرگان و نیز آزمون آلفای کرونباخ 82 / مورد سنجش قرار گرفته و تایید شدند . در مرحله بعد بر اساس مدلمفهومی پژوهش، سوالات و فرضیه های پژوهش، با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته, گویه های مستخرجه در نمونه آماری تحقیق(کارکنان و اعضائ هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شرق-قیام دشت) مورد پرسش قرار گرفت. در بخش آمارتوصیفی،توصیف داده ها در دو بخش متغیر های زمینه ای و متغیر های اصلی با استفاده از شاخص های فراوانی مطلق، فراوانی نسبی، میانگین،انحراف معیار و واریانس در جداول ارائه گردیده و در بخش استنباطی از آزمون کای اسکوئر استفاده شده است.
    کلیدواژگان: فرهنگ، مولفه های فرهنگی، مدیریت دانایی، دانشگاه آزاد اسلامی
  • محمد رضا حقیقی*، محمد سلطانی فر صفحات 179-200
    پیشرفت فناوری در تولید، پردازش، انتشار و استفاده از اطلاعات سبب دگرگونی عمیق در روابط بین انسان ها و سازمان ها شده است .امروزه در جوامع پیشرفته سازمان ها با استراتژی استفاده از فناوری های اطلاعاتی و ارتباطی در قلمرو اهداف خود در حرکت هستند. دراین میان روابط عمومی در هر سازمان یکی از اساسی ترین و مهم ترین واحد سازمانی به منظور اطلاع رسانی و پل ارتباطی قوی مابینکارکنان سازمان و محیط بیرونی سازمان نقش ایفا می کنند. این واحد سازمانی می تواند رهرو تغییرات درسازمان باشد و با آموزش وابزارهایی که در اختیار دارد آگاهی های لازم را برای تسریع روند تغییرات ارائه نماید. همچنین روابط عمومی با مهارت های لازم میتواند بر مدیریت عالی سازمان تاثیر گذار باشد به طوری که مدیریت در روند تغییرات همراه شود. اگر استفاده از فناوری های اطلاعاتو ارتباطات را در یک تغییر بنیادی، موثر و مثبت بدانیم با این پذیرش روابط عمومی جلوه ای نوین می یابد که یکی از راه های ارائهاین جلوه تغییر روابط عمومی از حالت سنتی به الکترونیک است. روابط عمومی الکترونیک با استفاده از فناوری های اطلاعاتی وارتباطی با اطلاع رسانی های سریع و بهنگام و توجه به اصل مخاطب محوری می تواند فعالیت های خود را با سنجش برنامه های دقیقاستوار کند. به طوری که با ارائه خدمات بهینه، شفاف سازی اطلاعات، حس اعتماد و تصویر ذهنی مطلوبی در ابعاد درون و برونسازمان از خود بر جای گذارد . هدف اساسی در این مقاله بررسی عوامل موثر بر توسعه روابط عمومی الکترونیکمی باشد و همچنین سعی خواهیم کرد مفهوم، مزیتها، تنگناها و چالشهای فراروی روابط عمومی الکتروونیک را تا حد امکان تبیین وارائه کنیم.
    کلیدواژگان: روابط عمومی، روابط عمومی الکترونیکی، فناوری اطلاعات، جامعه اطلاعاتی، چالشها و موانع روابط عمومیالکترونیکی، 1تاریخ
|
  • Mandana Saniei *, Ali Delavar Pages 1-9
    The effect of messages on the human mind and feeling will be remain almost permanently if they are sent to the heart throughthe intellect and will make the person to believe and trust them. This research is trying to show how and how long messagescan stick in public mind and how they can be used in terms of architecture, material and color in order to transfer messagesand maintain them.Thus, this article mainly aims to assess the physical and structural elements in architecture in conveying religious messagesto the audience structural elements. In this regards, after reviewing the Islamic and mosque architecture in brief, the existenceof a relation between some factors as the color, lighting, height and finial of architecture in religious buildings and religiouspractices or religious behavior of the audience is examined.The importance of this research is in that it shows how and how long messages can stick in public mind and how they can beused in terms of architecture, material and color in order to transfer messages and maintaining them.In this research both field and library methods are used simultaneously and research tools include studying the writtendocuments by fiche takingThe study used data from two populations: All experts (academic and non-academic) who are familiar with the type ofarchitecture in this study.This research tried to assess the physical and structural elements in architecture in conveying religious messages to theaudience structural elements. The results showed that there is a relation between some factors as the color, lighting, heightand finial of architecture in religious buildings and religious practices or religious behavior of the audience.
    Keywords: Structural Elements in Mosque Architecture, religious messages, Audience
  • Afshin Mohamadi, Alireza Talkhabi Alishah *, Kobra Lashkari Pages 11-34
    The overall objective of this study was to investigate the factors influencing entrepreneurial managers, public relationsagencies in Tehran.The statistical sample consisted of 93 managers, public relations agencies in TehranIslamic Azad University of Tehran-based units, ministries, non-governmental organizations and government departments andagencies in Tehran in 1391 working in the centers are up.The descriptive survey research method was used. Measuring devices tested consisted of 17 questions based on thecharacteristics of entrepreneurial managers view 5 Factor is made by Lamp and Michael Caine Heath Vds .The questionnaire included five post-traits entrepreneurs, innovation, risk-taking, ftarasrgzar strategy is based on competitionand independence is assessed by Likert scale used .prsshnamh completely "disagree, disagree, somewhat agree, agree,totally" agree) was determined. Reliability based on Cronbach's alpha for each of the questionnaire (17 questions) was 0/855of entrepreneurial managers. This increase reflects the internal consistency of the questionnaire is quite acceptable. Inestimating the validity was determined that all of the questions, there was a significant correlation with the total test. Toanalyze the data, frequency tables and correspondence tables were analyzed by Spss software.Findings showed a significant positive correlation between Components of innovation , risk , strategy based on race andgender entrepreneurship and independence between the components of an effective and experienced there but there is nomeaningful relationship with the entrepreneur.
    Keywords: entrepreneurship, Managers
  • Baharak Nateghipour * Pages 35-51
    This research will have five principal outcomes. First, it provides a theoretical explanation for why customer relationshipmanagement (CRM) affects gaining desired outcomes from relationship between customer and service provider. Second, itprovides a more complete evaluation of the role of Information Technology in CRM activities. Third, it develops andvalidates a number of measurement scales which are required for testing the proposed conceptual model. Forth, by studyingCRM on the basis of communicative approach, it reinforces explanatory and interpretative ability of MarketingCommunication Theory, and finally, this study is highly valuable because it provides experimental evidence on value ofCRM to organizational managers and experts, and provides a collection of customer-oriented criteria and measures, whichenable managers to identify roots of failed measures. Thus, this project seeks to provide a model to evaluate CRM based onCommunicative Approach. Statistical population in this research includes all journalists and editors of non-governmentalspecialized journals in city of Tehran as well as subscribers of these journals. Given the two statistical populations werelimited and large, multistage sampling method was used. Descriptive-survey research method was used, and conceptualmodel was tested using structural equations modeling and confirmatory factor analysis with the aid of Lisrel software.Considering the obtained results, all hypotheses of this research were approved for both statistical populations, and bycomparing the results of evaluation of conceptual model on the two statistical populations, one can find out that the levels ofimpact of model’s variables on each other is approximately higher among editors and journalists compared with subscribers,which suggests that views of editors and journalists of non-governmental specialized journals of Tehran are more consistentwith relations governing components of this model, compared with those of subscribers.
    Keywords: Subscribers, Journalists, Editors, Customer Relationship Management, Marketing Communication, Communication or Relationship
  • Bita Shahmansouri, Fatemeh Tavakol * Pages 53-64
    The present research is an attempt to study the effects of television advertisements, commissioned by Tehran Province Waterand Sewage Co. on encouraging the citizens of Tehran to economize on the consumption of drinking water. Furthermore, theeffects of television advertisements on promoting citizen knowledge of drinking water shortages in Tehran, the effects of howthis knowledge would influence their attitude towards the optimization of water consumption, and the effects of citizenattitude towards their reactions in dealing with water shortages have been studied in an integrated form based on Fishbein &Ajzen contentment pattern, and Knowledge – Attitude – Practice (KAP) communication pattern.This research is a survey conducted through the use of questionnaires, and the 385 samples were chosen through a clustermethod from the six districts of Tehran Province Water and Sewage Co. The data produced by this research indicates that thecitizens of Tehran share a positive view of television advertisements, and the promotion of their knowledge has changed theirattitude into showing a more convenient behavior with regards to the drinking water supplies of the city of Tehran.This research indicates that despite the positive attitude of the research samples toward television advertisements, theprincipal hypothesis based on the direct relationship between television advertisements and the level of economization ondrinking water is not significant. The relationship between television advertisements and the level of citizen knowledgeregarding shortages of drinking water is not significant either. Despite the existing correlation between the variables ofknowledge, attitude, and behavior with the level of economization of water by the samples, these variables do not seem to beeffected by television advertisements. Besides the aforementioned hypotheses, the relationship between some otherindependent variables and economization of water were studied and significant differences regarding the economization ofwater, were only seen among the six districts of Tehran Province Water and Sewage Co. The data produced by this researchsupports Fishbein & Ajzen theory and KAP communication pattern. The confirmation of the analytic pattern of the researchmeans that the knowledge of individuals could influence their attitude, and the attitude of the individuals could in turn resultin a concordant change of behavior.
    Keywords: economization of water, television advertisements, Knowledge, attitude, Behavior
  • Hossein Sadrinia * Pages 65-75
    According to divine world-views, all parts of the universe have various potential and actual communicative capacities interms of nature as well as the Creation, which reach to their height in human being because he enjoys the spirit. The spirit inturn provides human with infinite material as well as trans-material communicative capacities.Thus, in addition to natural guidance, which there are among all the Creature. Human has guidance by prophets since he havea critical responsibility and mission as a best among the Creature. As a result, human can communicate in order to achievegoals and carry out his tasks and duties through utilizing instructions by prophets and most importantly, Mohammed theHoly. The Holy Quran spells out four natural and religious communicative domains: communication with God with humanspecies; himself; and with the universe, and of course, proposes eternal instructions regarding them. In this framework, thisarticle argues that the Holy Quran reflects Nabā’s(extra ordinary news), conceptual primacy over Khabar (news), which canbe useful in contemporary turbulent world.
    Keywords: Holy Quran, Nab? (extra ordinary news), Khabar (News), communication, Messages, Contacts
  • Hossein Molaei Noshahr * Pages 77-87
    The study entitled "Survey respondents view the virtual social networking (Facebook) and their satisfaction with variousaspects " took place, is an attempt to clarify the scope of the contact angles very dark social network research in Iran. For thispurpose, 149 cluster sampling method from Tehran five geographic regions (North, South, West, East and Central) wereselected and answered the questionnaire . Head results between the views of respondents and satisfaction of news,information, and knowledge, and social use of social media trust there are significant differences. In addition, the resultsshow Head: Between gender and satisfaction Facebook aspects of news, information and awareness, social use, but there isno significant difference between gender and satisfaction Facebook dimension of trust in the media, social difference.
    Keywords: Virtual Social Networking, Facebook, Satisfaction, Internet Users
  • Ali Akbar Farhangi, Alireza Gharaati *, Hassan Karbalaei Hajioghli Pages 89-99
    The age of information has laid the ground for revolutionizing human life in every aspect, thanks to factors like thephenomenal growth in information technology. Meanwhile, diplomacy, with a precedence as long as history itself, and asalways, based on the two main elements of information and communication, has been prone to be affected by the features ofthe age of information more than any other social domain. Connection of far apart governments together via electronicnetworks, facilitation of entry to the international arena for new players, free flow of information, domination over theinternet, are all tell tales about a procedure that has changed diplomacy both in appearance content, making it in need for anew and fundamental re-definition and modification, giving birth to new forms of action, such as digital diplomacy which arenow important, given their role in relations between governments and international organizations.Digital diplomacy, in a general sense, means solving problems in foreign policy via cyber space while paying specialattention to the technical aspects of improving communication and the role of the media in serving diplomacy. The presentarticle tries to prove that cyber space is changing the frameworks of diplomacy and international policy. Initially, in doing so,it presents issues proving the fact that influential international media and networks employ the vast facilities of cyber space tomaterialize their own political goals in western countries and especially in the US. As for the next step, the article argues thatthese media by the use of effective cycle of medium and taking reactionary stances, attract audiences on one hand, and on theother, have an effect on global events by mobilizing individuals in social networks and coordination of goals and symbolizingthe ambitions of various groups and gatherings. So, the capabilities of international and social media and networks areunderstood and grasped by politicians as the fats that have shaped the main part of priorities in diplomacy.
    Keywords: Diplomacy, Digital Diplomacy, media
  • Firoz Dindar Farkoush * Pages 101-112
    According to ever-increasing impact of media on the audience especially the press,it is necessary that we study the sense ofaudience and absorb them more .In this research we want to compare audience's satisfaction on Hamshahri and Iran newspaper and after that the media areable more absorb the audience and continue with more power and knowledge .
    Keywords: comparative, media, Hamshahri, Iran newspaper
  • Keyhan Barzegar, Rahmat Hajimineh * Pages 113-125
    As with any academic field, terrorism studies is in large part constituted by an identifiable and fairly consistent set of sharedassumptions, narratives and labels about its primary subject as well as an accepted body of knowledge-generating practices.These narratives, assumptions and knowledge-generating practices function to define the field’s ontological, epistemological,methodological and ethical-normative approaches which can be found in much of the field’s primary output, particularly byits leading scholars. Since, nowadays there is a great knowledge about different dimensions of terrorism that should bestudied in term of interdisciplinary and analytical matters. In this regard, we can address about formation of critical terrorismwhich attempts to explain terrorism phenomenon. So, the main question of this paper is that if critical approach couldestablish a comprehensive frame for studying terrorism as it did in other fields. For this aim, by applying critical approach toterrorism in two steps, including; deepening and broadening terrorism research shows that such critical view not only revealshortage of dominant traditional paradigm such as, lack of self- reflexivity, lack of contextualization, ahistoricity, statistbias, media censoring, dearth of fieldwork and so on, but also provides more comprehensive framework for terrorismstudies.
    Keywords: Terrorism, Critical Theory, Traditional Theory, Emancipation, media
  • Nazanin Malekian *, Seyede Nasrin Pour Anvari Pages 127-135
    Present research investigates “evaluatation of media ethics in Hamshahry newspaper” from perspective of communicationscience and journalism students of Allameh Tabatabai University in the academic year 2013-2014. This research isconducted through survey research. For data collection, questionnaire is used. Population studied included all undergraduatestudents, masters and doctoral degree in journalism and communication science of Allameh Tabatabai University who arestudying in these schools, their number is 1280 persons. The questionnaire was handed out to 384 students as the researchsample randomly. Survey results showed that the negative correlation between socioeconomic status and satisfaction withspeech and weak (0.144) and 95 % confidence level , this relationship has been confirmed between respecting freedom ofexpression and media ethics in the newspaper among the respondents , there is a significant relationship with a strongcorrelation coefficient (0.736) and there was a significant relationship between the accuracy of Hamshahry newspaper andmedia ethics a strong correlation coefficient (0.774) and 99 % confidence level of significance was confirmed, betweenprivacy of Hamshahry newspaper and media ethics strongly correlated with (0.427) and 99 % confidence approved.
    Keywords: media, ethics of media, freedom of expression, Accuracy
  • Seyed Mohammad Mehdizadeh, Saeed Ebrahimi * Pages 137-150
    Today, the emergence and spread of new media and their undeniable impact on society, especially its communication on allaspects of human life extends, from the perspective of sociology is to find a social nature. Approaches and approaches thatreveal the role of the media in the amount of social interaction and communication are key to improving them based on socialrelations and interactions between individuals and institutions are located. The Internet as the main medium ofcommunication in the modern plays an essential role in these interactions .this social media, they are somewhat susceptible.We're going to look at sociological research, the role of the Internet, social media, and pay students. The independent variablein this study, the Internet and social relations of the dependent variable. About the extent of social relationships (at the levelof family, friends and community members) to the variables ( rate , duration of use and type of Internet use ) are discussed ,results showed a significant relationship between Internet use and the amount of there is no relationship between the familyand friends of this relationship, the relationship is significant . It also became clear on the relationship between Internet useand the level of relationships; social activities on the Internet at the level of social relations have played a role in all threelevels.
    Keywords: New Media, Internet, Social relations students, Network Society
  • Seyed Gholamreza Falsafi * Pages 151-166
    In the present era of information and communication revolution pervades geographical boundaries and dramatic changes hasbeen created in the global arena, media can be such a useful tool to help the modern man have desired life, ideals and fruitfulusing the latest scientific phenomena; furthermore, if the tool is used incorrectly or in bad faith can act as a devastating andcatastrophic force. To have audience will be able to protect themselves against media destructive consequences andchallenges in life alongside present plural media by enjoyment of well informed and actively media should create newliteracy that is called by the name of media literacy. Literacy media in addition to considerable ability in traditional literacythat is reading and writing skills creates the ability to analyze and evaluate messages and data transmission to others invarious formats and by different instruments in man. It also enables people to understand media work procedure and howmeaning it, i.e. the nature and purposes of media produced messages and effects and techniques of various media which makehim out of the mere consumerism and resist him against the damaging effects of the media.To clarify this issue, the study seeks to answer the question that what is approach of media literacy in developing countries?In this research, comparative study is used based on library and document method using information written resources,documents and valid scientific evidence needed to answer the research question were collected and presented. The author hastried to represent the approach of developed countries such as UK, Canada, Japan and the United States to promote medialiteracy in their communities.
    Keywords: Media Literacy, definition of media literacy, media literacy training, Britain, Canada, Japan, United States
  • Esmaeil Kavousi *, Seid Mahmoud Hashemi Pages 167-178
    In this study, in order to find out The Role of Cultural Factors Affecting On Knowledge Management In Tehran Sharg (gyamDasht) University Staff &, Teachers opinions have been brought up and investigated. And also some different opinionsamong Tehran Sharg (gyam Dasht) University Staff &, Scholars were gathered and analyzed and then the presented opinionsby them have been used.The method conducted in this study is field research and library literature one. In terms of the way of conducting, it will becorrelational research and in terms of the research purpose, it will be among applied researches.The statistical population of this study is whole Tehran Sharg (gyam Dasht) University Staff &, Teachers. To accomplish thepurpose of the study and because of the vast numbers of Staff &, Scholars in Tehran Sharg (gyam Dasht) University,Nonrandom selecting has been used. Around 120 Students in Tehran Sharg (gyam Dasht) University. So Nonprobability methodwas available to be used. In order to gather required data and information in this study, a questionnaire containing 28questions, which has been compiled by the researcher himself, was given to the participants. Based on Cronbach’s alpha, thevalidity of the questionnaire mentioned above was estimated 0.74 that shows its high validity.In Next Phase, the researcher has analyzed and interpreted the data gathered. Both descriptive and inferential statistics havebeen used to analyze the data of this study. Description of data has been presented in table representing different indices suchas k2-test were used to get into the proper conclusion and test hypotheses.
    Keywords: culture, cultural factors, Knowledge management, Tehran Sharg (gyam Dasht) University
  • Mohammad Reza Haghighi *, Mohammad Soltani Far Pages 179-200
    Technology development in producing, processing, releasing and usage of information caused a deep change in relationshipbetween humans and organizations. Now a day in developed society, organizations move toward by use the strategy of dataand relation technology in the realm their goals. In the meantime, Public Relations as the most basic and most important unitof any organization plays the role of informing and a strong communicating bridge between staffs organization and externalmilieu. This unit can be the corridor for changes and provide necessary awareness for accelerating the change process bytraining instruments it holds. Also public relationship or necessary skills can be effective in top management so thatmanagement be accompanied in change processing. If we accept that use of data technology and relationship in a basicchange is positive and effective, with the adoption, public relations find a new face that one way of providing of this new faceis changing public relation from traditional to electronic. The electronic public relation can firm its activities with detailedplans measurement by data technologies and communicative with quick Informing and on time and considering to Pivotal ofaudience, so that by providing optimized services, clarification of the information, leaves a sense of trust and good mentalpicture in internal and external dimensions of the organization. The basic purpose of this essay is surveying of effectivefactors electronic public relation and also we try to offer the meaning, benefits, limitations and challenges facing electronicpublic relation, to the extent possible.
    Keywords: Public relations, Electronic public relations, Data Technology, Information society, challenges, Barriers toElectronic public relations