فهرست مطالب

پژوهش ملل - پیاپی 40 (فروردین 1398)

نشریه پژوهش ملل
پیاپی 40 (فروردین 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/02/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی اکبر جعفری، محمد براریان صفحات 7-30
    پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و ایجاد دولت های جدید التاسیس در آسیای مرکزی و قفقاز، فصل جدیدی از مناسبات جمهوری اسلامی ایران با کشورهای آسیای مرکزی و قفقاز آغاز شد. از این رو، تبیین استراتژی دیپلماسی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در این کشورها و نیز بررسی نقش عوامل تاثیرگذار حاکم بر مناسبات میان کشورها از ضروریات موجود در این پژوهش است. زیرا فرهنگ از لحاظ تاثیر وثیق آن بر حیات سیاسی-اجتماعی ملت ها از جایگاه ویژه ای برخوردار می باشد. در این پژوهش تلاش شده تا پس از بررسی شرایط فرهنگی حاکم بر این کشورها، به شناخت و بررسی اولویت ها، جهت گیری ها و نیز رویکردهای فرهنگی جمهوری اسلامی ایران باتوجه به سوابق فرهنگی و تاریخی آن با واحدهای نوپدید در این منطقه و همچنین تبیین آسیب هایی که در این زمینه متوجه کشور ایران هست پرداخته شود. یافته های پژوهش در این نکته خلاصه می گردد که عملکرد دیپلماسی فرهنگی ایران در آسیای مرکزی و قفقاز به دلیل نحوه تعامل متفاوت دو کشور با نظام بین الملل، شیوه و کاربست راهبردهای فرهنگی و نیز میزان کارآمدی نهادهای مسئول امر دیپلماسی فرهنگی از نتایج متفاوتی بهره مند شده است.
    کلیدواژگان: دیپلماسی فرهنگی، ایران، آسیای مرکزی، قفقاز
  • فرهاد میرزایی، نسیم کریمی صفحات 31-46
    هدف از مقاله حاضر بررسی راهکارهای عدالت ترمیمی در جرائم خانوادگی می باشد. خانواده در تمام ادیان الهی، بالاخص در دین اسلام از اهمیت بسزایی برخوردار است و دولت ها راهکارهای مختلفی را برای حمایت از خانواده اتخاذ می کنند. یکی از این اقدامات جرم انگاری در رفتارها و اعمالی است که بنیان خانواده را تهدید می کند و از طرفی عدالت ترمیمی بعنوان سیاست جنایی قابل انعطاف سعی بر این دارد تا با ایجاد سازوکار مناسب، صلح و سازش را در جرائم حوزه خانواده بکار برد، تا بتواند بین بزه دیده، بزهکار و خانواده هایشان رفع خصومت کرده و آنان را به جامعه محلی باز گرداند. بر همین مبنا سوال اصلی پژوهش پیش رو این می باشد که راهکارهای عدالت ترمیمی در جرائم خانوادگی به چه صورت است؟ که به روش توصیفی- تحلیلی به ارزیابی این فرضیه می پردازد که عدالت ترمیمی از طریق ایجاد سازوکار مناسب، صلح و سازش را در جرائم خانوادگی برقرار می نماید. در نهایت یافته ها حاکی از آن است که عدالت ترمیمی با سیاست جنایی که در آن بکار برده می شود، می تواند رابطه مستقیم و موثری در جرائم خانوادگی بالاخص ترک انفاق داشته باشد و حتی می تواند بهتر و موثرتر نسبت به روش های سنتی اجرا شود.
    کلیدواژگان: عدالت ترمیمی، جرائم، جرائم خانوادگی، ترک انفاق
  • محمدباقر حسین پور صفحات 47-68
    دیپلماسی عمومی مفهومی نسبتا جدید است که سابقه کاربرد طولانی در تاریخ دارد. امروزه دولت ها برای جذب افکار عمومی و به منظور اقناع سیاست های خود و بطورکلی کاهش آسیب پذیری سیاست خارجی بیش از هر زمان دیگر به دیپلماسی عمومی نیازمند هستند. منشا این احساس ضرورت در عصر حاضر را باید در جهانی شدن و مصادیق آن جستجو کرد. یکی از مهمترین کشورهایی که از ابزار دیپلماسی عمومی در راستای منافع خود بهره برده است، ایالات متحده است. سابقه استفاده آمریکا از دیپلماسی عمومی نسبتا طولانی است، اما اوج استفاده از دیپلماسی عمومی و برنامه های تابعه آن در آمریکا پس از دوران جنگ سرد، دوره پس از حملات 11 سپتامبر 2001 میلادی است. پس از 11 سپتامبر، دولتمردان آمریکا متوجه عمق تنفر و بیزاری مردم منطقه خاورمیانه از سیاست ها و اقدامات خود شدند. لذا درصدد برآمدند تا برنامه های خود را در چارچوب دیپلماسی عمومی و با هدف فتح قلوب و اذهان مردم این منطقه، گسترش دهند. در این پژوهش سعی شده است تا نحوه اعمال دیپلماسی عمومی آمریکا مورد بررسی قرار گیرد. آمریکا با استفاده از دیپلماسی عمومی در کشورهای منطقه خاورمیانه، سعی در حفظ نفوذ خود و شکل دهی به افکار عمومی مردم این دو کشور اقدام نموده است. در این پژوهش سعی شده با روش تحلیلی-کیفی نحوه اعمال دیپلماسی عمومی آمریکا در عراق مورد بررسی قرار گیرد. آمریکا در کشور عراق بیش از هر چیز بر توسعه شبکه اینترنت و زبان انگلیسی متمرکز بوده است.
    کلیدواژگان: دیپلماسی عمومی، قدرت نرم، آمریکاستیزی، افکار عمومی
  • ستار مشایخی، حمیدرضا آدابی صفحات 69-88
    قاعده استاپل امروزه نقش موثری در تحقق دادرسی مبتنی بر عدالت و انصاف ایفا می کند. قاعده استاپل متضمن دو عنصر اساسی تضاد و تناقض در گفتگو و رفتار طرفی است که مشمول استاپل می باشد و باتوجه به اینکه مبنای قاعده مزبور اصل ضرورت حسن نیت است حقوق خصوصی آن را وسیله ای برای نیل به عدالت و انصاف می داند. در واقع قاعده استاپل همان ادبیاتی است که به صورت کلاسیک و سنتی در دهه های اولیه شناسایی انتظارات مشروع از آن استفاده می شده است، این اصل همانند قاعده استاپل به نوعی به ثبات حقوق افراد کمک می کند با این تفاوت که قلمرو اعمال انتظارات مشروع صرفا در حوزه حقوق عمومی و در ارتباط میان افراد و دولت می باشد. از اهداف پژوهش حاضر معرفی قاعده استاپل و کارکرد آن در حوزه حقوق عمومی داخلی می باشد. سوال اصلی که برای پژوهش حاضر مدنظر است این می باشد که گستره و ویژگی های قاعده استاپل در حقوق عمومی داخلی چیست که به روش توصیفی-تحلیلی به دنبال پاسخ به سوال فوق می باشد. یافته های پژوهش بیان دارد که قاعده استاپل بعنوان یکی از اصول بنیادین حقوق، امروزه در حقوق بین الملل و حقوق داخلی دارای کاربرد و فواید فروانی است. یکی از اثرات مهم قاعده این است که دولت ها را ماخوذ به رفتار و گفتار و توصیف هایی می نماید که گفته می شود به لحاظ حقوقی الزام آور نیستند چرا که آنچه دولت ها انجام می دهند دال بر قصد و اعتقاد و برداشت حقوقی آنها از یک واقعیت است و نمی توانند هر وقت منافع شان ایجاب نمود موضع و رفتاری متناقض با گذشته اتخاذ نمایند.
    کلیدواژگان: قاعده استاپل، اصل انتظارات مشروع، حقوق عمومی داخلی
  • نرگس حاجی، علیرضا سایبانی صفحات 89-106
    پولشویی آن روی سکه ارتکاب جرم برای تحصیل سود است. فرآیندی است سه مرحله ای که مرحله اول آن قطع هرگونه ارتباط مستقیم بین عواید حاصل شده (پول) از منشا غیرقانونی آن، مرحله دوم، مخفی کردن رد مال با انجام معاملات متعدد (اعم از صوری و فرضی) می باشد و مرحله سوم فرآیند، ظاهری قانونی دادن به مال حاصل شده از جرم است. از این رو پولشویی حلقه اتصال اقتصاد غیررسمی و غیرقانونی با اقتصاد رسمی و قانونی است. هر چند به لحاظ آثار زیانبار این فرآیند، طرح های متعددی برای مقابله با پولشویی در سطح بین المللی تدارک دیده شده است لیکن از منظر تعهدات دولت ایران، کنوانسیون سازمان ملل متحد علیه جرائم سازمان یافته فراملی که در سال 2000 در پالرمو و اصول چهل گانه  FATF و قطعنامه 1373 شورای امنیت سازمان ملل متحد از اهمیت خاصی برخوردار می باشد پولشویی فرایندی است که طی آن درآمدهای غیرقانونی را قانونی جلوه می دهند. وجود نقایصی در سیستم بانکی، ارزی، گمرکی، مالیاتی، آماری و... در کشور باعث شده همچنان ضرورت بازنگری و بروزرسانی سیاست ها جهت مبارزه با این پدیده احساس گردد. همچنین برای پیشگیری و مبارزه با پولشویی، باید نظام مقررات گذاری و نظارت به صورتی طراحی شود که نسبت به فرآیندهای شناسایی مشتری ثبت اطلاعات، گزارش نقل و انتقالات مشکوک توسط نهادهای مالی و تلاش های آنها برای جلوگیری از استفاده مجرمان از مجراهای مالی اطمینان و... حاصل شود.
    کلیدواژگان: پیشگیری از جرم، جرم سازمان یافته، پولشویی، شورای عالی مبارزه با پولشویی
  • اصلان رحیمی صفحات 107-124
    هدف پژوهش حاضر تبیین ویژگی‏های مجری مطلوب در سیمای جمهوری اسلامی ایران است. از این رو بررسی وضعیت موجود اجرا و آسیب های آن و نیز راهکارهای جذب و بکارگیری مجری تلویزیون از اهداف فرعی این تحقیق می باشد. روش پژوهش در مقاله حاضر کیفی بوده که با مطالعه منابع اسنادی و کتابخانه ای با استفاده از روش مصاحبه عمیق انجام شده است. بدین منظور با 20 نفر از متخصصان و صاحب نظران این حوزه مصاحبه به عمل آمده است. باتوجه به نتایج به دست آمده، ویژگی‏های مجری مطلوب در چهار بخش خلاصه شده است. بخش اول مولفه‏های فردی و شخصیتی؛ بخش دوم مولفه‏های مهارتی و فنی؛ بخش سوم مولفه‏های ظاهری مجری؛ و بخش چهارم در بردارنده مولفه‏های اخلاق حرفه ای می باشد. در بررسی وضع موجود حوزه اجرا و مجری گری سیما و آسیب های موجود، سیزده عامل شناسایی گردید از جمله مهمترین موارد آن شامل: کم توجهی به تخصص گرایی در حرفه مجری گری سیما، نمایشی شدن اجراها، ضعف در مدیریت و ساماندهی مجریان، سطحی نگری و نبود اندیشه و دغدغه هدفمندی و تاثیرگذاری و خلاء برنامه‏های آموزشی تخصصی مستمر و به روز می‏باشد. درخصوص ارائه راهکارها نیز در مجموع ده مورد راهکار عملیاتی برای جذب و گزینش ارائه شد که شامل: آموزش و تربیت تخصصی مجری و نگاه کاربردی، برگزاری کارگاه های دوره ای، آموزش و تربیت آکادمیک مجری، برگزاری گردهمایی دوره ای برای مجری‏ها و بازتعریف معیارهای گزینش مجری سیما براساس مطالعات و تحقیقات علمی و به روز می باشد.
    کلیدواژگان: مجری مطلوب، سیمای جمهوری اسلامی ایران، راهکارها
  • سید عظیماللهعصمتی صفحات 125-140
    دستور زبان‎های عربی و فارسی دری، کاربردهای ویژه‎ای دارد و خصوصیات مختص به‎ خود را داراست. که علم نحو در میان زبان‎های عربی و فارسی دری، کاربردهای ویژه‎ای دارد و خصوصیات مختص به ‎خود را دارا است. نحو یک اصطلاح قدیمی است که با قواعد دستوری زبان از آغاز سخن گوی و دستوری نگاری زبان ها با هم ارتباط تنگاتنگ داشته، و هم در ابیات نثری و شعری قابل درک است. هرگاه به کلمات، و یا جملات عربی و فارسی، از دید دستوری نگاه انداخته شود ارزشیابی آن توسط علم صرف واژه شناسی و علم نحو از چگونگی طرز ترکیب جملات و موقعیت کلمه ها در کلام بحث می کند. بناء نداء یکی از مباحث کلیدی هر دو زبان هست که در ترکیب جملات از دیدگاه دستوری نقش آفرینی می نماید، که همین نقش آفرینی در دستور باعث زیبایی کلام و متین بودن آن می گردد؛ پس فرق میان نداء در دستور زبان عربی و زبان فارسی دری وجود دارد. همچنین شباهت های بسیاری نیز بین این دو وجود دارد. از آنجائیکه علم نحو یکی علوم اساسی هر دو زبان مزبور است از جمله مباحث اساسی علم نحو کاربرد نداء در دستور هر دو زبان است و دارای گونه‎های مختلف و کاربرد وسیع در دو زبان فارسی دری و زبان عربی دارد. بر آن شدیم تا با بررسی نداء، انواع و کاربرد آن در دو زبان فارسی دری و عربی بپردازیم. در این تحقیق، از روش کتابخانه ای استفاده شده است.
    کلیدواژگان: نداء، انواع نداء، دستور زبان عربی و فارسی دری
|
  • Ali A. Jafari, Mohammad Bararian Pages 7-30
    After the collapse of the Soviet Union and the creation of new states in Central Asia and the Caucasus, a new chapter in Iran's relations with the countries of Central Asia and the Caucasus began. Hence, the explanation of the strategy of Iranian diplomatic culture in these countries, as well as the study of the role of influential factors governing relations between countries, are the requirements of this research. Because culture has a special place in terms of its impact on the socio-political life of nations. In this research, it has been tried to study the priorities, orientations and cultural approaches of Iran after considering the cultural conditions governing these countries, considering their historical and cultural backgrounds with the emerging units in the area, as well as the explanation of the damage. In this regard, the country of Iran will be addressed. The findings of the research conclude that the performance of cultural diplomacy of Iran in Central and Caucasus is due to the different interactions of the two countries with the international system, the manner and application of cultural strategies, as well as the effectiveness of the institutions responsible for cultural diplomacy.
    Keywords: Cultural Diplomacy, Iran, Central Asia, Caucasus
  • Farhad Mirzaei, Nasim Karimi Pages 31-46
    The purpose of this article is to investigate the corrective justice strategies in family crimes. The family is important in all divine religions, especially in the Islamic religion, and governments adopt different strategies for protecting the family. One of these acts is the criminalization of behaviors and practices that threaten the foundation of the family, and on the other hand, corrective justice, as a flexible criminal policy, seeks to establish a proper mechanism for peace and reconciliation in family crimes, to eliminate hostility between the victim, the perpetrator and their families and return them to the local community. On this basis, the main question of the research is that what are the approaches of corrective justice in family crimes? Using a descriptive-analytical method evaluates the hypothesis that corrective justice establishes a proper mechanism for peace and reconciliation in family crimes. Finally, the findings suggest that corrective justice, as well as the criminal policy that it applies, can effectively and directly contribute to family crimes, in particular the desertion, and can even be better and more effective than traditional methods of execution.
    Keywords: : Corrective Justice, Crimes, Family Crimes, Desertion
  • Mohammad B. Hosseinpour Pages 47-68
    General diplomacy is a relatively new concept that has a long application during the history. Today, governments need public diplomacy to attract public opinion and to persuade their policies and reduce the vulnerability of foreign policy in general. The origin of this feeling of necessity in the present age must be sought in globalization and its implications. The United States is one of the most prominent countries that have benefited from its public diplomacy tool. The history of US use of public diplomacy is relatively long, but the peak of the use of public diplomacy and its affiliate programs in the era after cold war was the period after the attacks of September 11th, 2001. After the September 11th attacks, US officials noticed the depth of hatred of middle east people against their policies and actions. Therefore, they sought to expand their plans within the framework of public diplomacy with the aim of conquering the hearts and minds of the people of this region. In this research, we have been trying to examine how American diplomacy is applied. By using public diplomacy in middle east countries, the United States has been trying to maintain its influence and shape the public opinion of the two countries. In this study, we tried to examine the American public diplomacy in Iraq by an analytical-qualitative method. The United States has focused more on the development of the internet and English language in Iraq.
    Keywords: Public Diplomacy, Soft Power, Anti-U.S., Public Opinion
  • Sattar Mashayekhi, Hamid R. Adabi Pages 69-88
    The Estoppel rule plays an effective role in the realization of justice based on fairness today. The Estoppel rule involves two basic elements of conflict and contradiction in dialogue and party behavior, which is subject to Estoppel, and considering that the basis of this rule is the principle of necessity of good faith, private law considers it as a means to achieve justice and fairness. In fact, the Estoppel rule is the classical and traditional literature used in the early decades of identifying legitimate expectations. This principle, like the Estoppel rule, somehow helps to safeguard the rights of individuals, with the difference that the realm of legitimate expectations is only in the field of public law and the relationship between individuals and the state. The purpose of this study is to introduce the Estoppel rule and its function in the field of public law. The main question to be considered for this study is that what is the scope and characteristics of Estoppel rule in internal public law and is seeking to answer the above question by descriptive-analytic method. Findings of the research show that the Estoppel rule, as one of the fundamental principles of law, has many uses and benefits in international law and domestic law today. One of the main effects of the rule is that it applies governments to behavior and descriptions that are said to be not legally binding, because what governments do is their beliefs and their legal perceptions of one reality and they cannot adopt a position and behavior that is inconsistent with the past, whenever their interests require.
    Keywords: The Estoppel Rule, The Principle of Legitimate Expectations, Internal Public Rights
  • Narges Haji, Alireza Sayebani Pages 89-106
    Money laundering is the other side of crime to earn a profit. It is a three-step process whereby the first step is to cut off any direct link between the proceeds (money) from its illegal source, the second step is to hide the rejection of property by performing multiple transactions (both formal and hypothetical), and the third step of the process is bringing a legal appearance to the profit of a crime. Hence, money laundering is a loose link between informal and illegal economics with the formal and legal one. However, in view of the harmful effects of this process, several initiatives have been taken to counter money laundering internationally, but in terms of the obligations of the government of Iran, the convention of United Nations against transnational organized crime, which was held in Palermo in 2000, and FATF's forty principles and UN Security Council Resolution 1373 are of paramount importance. Money laundering is a process in which illegal income is legalized.  The existence of defects in banking, foreign exchange, customs, tax, statistical, and other systems of country has also resulted in the need to revise and update policies to combat this phenomenon. Also, to prevent and combat money laundering, the regulatory and supervisory system should be designed to guarantee the customer identification processes, information records, suspicious transaction reports by financial institutions, and their efforts to prevent the use of offenders from financial channels.
    Keywords: Crime Prevention, Organized Crime, Money Laundering, Anti-Money Laundering Council
  • Aslan Rahimi Pages 107-124
    The purpose of this study is to explain the characteristics of the optimal performer in the TV of the Islamic Republic of Iran. Therefore, the study of the current status of presentation and its damages, as well as the ways of attracting and using television presenter is a sub-goal of this research. The method of research in this paper is qualitative, which is done by studying documentary and library resources using deep interviewing method. To this end, 20 experts and specialists in this field have been interviewed. Based on the results, the features of an optimal presenter are summarized in four sections. First part, the individual and personality components; second part, the skill and technical components; third part, the external component of the performer; and the fourth part contains the components of professional ethics. Thirteen factors were identified in the study of the current situation of presentation's field and existing threats, including: the lack of attention to specialization in the profession of presentation, the exhibitive performances, weakness in the management and organization of presenters, superficiality and lack of thought and purpose and impact and the vacancy of the training programs. A total of ten operational solutions were proposed for recruitment and selection, including: practical training, practical application, periodic workshops, academic training, holding periodic meetings for presenters, and redefining the criteria based on updated resources .
    Keywords: Optimal Presenter, Islamic Republic of Iran, Methodology
  • S. Azimollah Esmati Pages 125-140
    Arabic and Persian Dari grammar has special uses and has its own characteristics. Syntax among Arabic and Persian Dari languages has special applications and has its own characteristics. Syntax is an old term that has a close connection with the grammatical rules of the language from the beginning of the spokesman and the writing of the languages, and it is also understood in verses of poetry and poetry. Whenever the words or sentences of Arabic and Persian are viewed in an orderly manner, its evaluation by the mere science of terminology and syntactic science discusses how the terms of the sentences and the position of the words in the language are discussed. Nida' is one of the key topics of both languages, which plays a part in the composition of sentences from a grammatical point of view, which is the role of creation in the order of the beauty of the word and its intricacies; therefore, there is a difference between Nida' in Arabic and Persian language. There are also many similarities between them. Since syntax is one of the basic sciences of both languages, one of the basic topics of science is the syntax of the use of Nida' in the command of both languages and has different varieties and is widely used in both Persian Dari and Arabic languages. We decided to study Nida', its types and applications in two Persian and Arabic languages.
    Keywords: Nida', Types of Nida', Arabic, Persian Dari Grammar