فهرست مطالب

نشریه مطالعات اندیشه معاصر مسلمین
پیاپی 4 (پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/07/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • قاسم ابراهیمی پور * صفحات 7-38

    فهم دقیق اندیشه ها هنگامی میسر است که در قالب جریان شناسی مورد توجه قرار گیرند. مسئله این پژوهش، تیپ بندی اندیشه معاصر مسلمین است که از طریق ترکیب گونه شناسی های موجود و با روش تحلیلی- انتقادی صورت گرفته است. طبقه بندی اندیشه معاصر در چهار دسته: سنتی، ایزوله، فعال و مدرن آشکار و پنهان از ظرفیت های قابل توجهی برخوردار است. جریان های سنتی فقه شیعه، حکمت و عرفان مکتب تهران و سلفی گری، در دسته سنتی ایزوله؛ جریان های اسلامی سازی معرفت، اصلاح فرهنگی، عقل گرایی انتقادی و سنت گرایی در دسته سنتی فعال؛ جریان های روشنفکری، عرفی گرایی تاریخی و عرفی گرایی معرفتی در دسته مدرن آشکار و رویکردهای مدرن یا پست مدرن با پسوند اسلامی مثل لیبرالیسم اسلامی، ناسیونالیسم اسلامی، مارکسیسم اسلامی، فمنیسم اسلامی و همچنین جریان اعتزال نو و تفسیر بیانی، در دسته مدرن پنهان جای می گیرند. در این میان، سیطره با جریان های مدرن است که با دو رویکرد همدلانه و ستیز، جریان های سنتی را ابژه خود ساخته اند. ادامه حیات جریان مدرن پنهان و برخی رویکردهای سنتی ایزوله مثل سلفی گری منوط به حمایت های سیاسی غرب است و راه رهایی، تنها در جریان سنتی فعال قابل جست و جوست.

    کلیدواژگان: جهان عرب، جریان شناسی، اندیشه معاصر، سنتی فعال، مدرن پنهان
  • محمد حنیف طاهری * صفحات 42-71
    این نوشتار، در صدد بررسی انتقادی رابطه دین با اخلاق و سیاست در پارادایم «سکولاریسم فلسفی» عادل ضاهر، فیلسوف و روشنفکر معاصر عرب است. سکولاریزم فلسفی ضاهر، نظریه ی فلسفی فراتاریخی و فرادینی در موضوع جدایی دین از سیاست و اخلاق و عدم دخالت دین در امور دنیوی و حیات اجتماعی است. ضاهر، معرفت معیاری/عملی را مقدم بر معرفت دینی پنداشته است و مبنای این امر را استقلال عقل آدمی می داند. اولویت و سبقت عقل بر نقل (عقل گرایی)، خودمختاری، تقدم اخلاق بر دین و به تبع آن معرفت اخلاقی بر معرفت دینی، اولویت معرفت شناسی بر معرفت دینی در حیات اجتماعی و سیاسی، از جمله مبانی و شالوده های نظام فکری_فلسفی ضاهر در پارادایم سکولاریسم فلسفی هستند. در این نظریه از دو نوع سکولاریسم سخن رفته است: سکولاریسم متصلب و سکولاریسم منعطف، اولی فلسفی و دومی تاریخی است. سکولاریسم فلسفی بر دو پایه تحلیل مفاهیم و معرفت شناسی استوار است که تبیین آن ها در فهم سکولاریسم فلسفی راه گشاست. روش شناسی ضاهر، عقلی و هدف از نظریه سکولاریزم فلسفی، مقابله با پارادایم «اسلام گرایی» است.
    کلیدواژگان: سکولاریسم فلسفی، دین، سیاست، اخلاق، اسلام گرایی، عقل گرایی، معرفت شناسی، عادل ضاهر
  • محد داوود مدقق * صفحات 72-101
    اندیشه ارکون دارای ابعاد فلسفی، ادبی، جامعه شناختی و تاریخی است که متاثر از فضای میان رشته ای علوم اسانی مدرن و بیشتر پسا مدرن است. نشانه شناسی سوسور، بایگانی شناسی و تبارشناسی فوکو و ساختارشکنی دریدا را می توان از جمله مبانی معرفتی تاثیرگذار بر اندیشه او به حساب آورد. مسئله اساسی او تبیین علل عقب ماندگی کنونی جوامع اسلامی و پیشرفت دنیای غرب است، به نظر ارکون ، در قرن چهارم هجری و قبل از شکل گیری مدرنیته غربی، مدرنیته کوچکی در جهان اسلام توسط معتزله شکل گرفته بود. او در پی جستجوی علل شکست مدرنیته اسلامی و رهایی جهان اسلام از وضعیت نا بهنجار فعلی، پروژه «نقد عقل اسلامی» را مطرح می کند؛ پروژه ای که هدف آن، با بکاارگیری روش های علوم انسانی فوق الذکر، پرداختن به اندیشه ناپذیر و اندیشه ناشده های میراث اسلامی به منظور شکوفاسازی آن است. تحقیق حاضر با رویکرد تحلیلی انتقادی نشان می دهد که بکارگیری نقد عقل اسلامی به دلیل اتخاذ مبانی مدرنیستی و پسا مدرنیستی متضاد با مبانی اسلامی، نه تنها به شکوفاسازی و بازخوانی علم دینی منجر نمی شود بلکه نتیجه ای جز بازسازی میراث اسلامی بر مبنای سکولاریزم غربی ندارد. شکاکیت، نسبیت، فرهنگی دانستن عقل و خمودگی مضاعف سنت، پیامد حتمی بکارگیری این روش در تحلیل میراث اسلامی است.
    کلیدواژگان: ارکون، نقد عقل اسلامي، اسلام شناسي تطبيقي، انديشه پذير، انديشه ناپذير، انديشه ناشده، خيال، خيال خانه
  • حسن توسلی * صفحات 101-128
    سنت گرایی به مثابه مدلی فلسفی، برای گفت و گوی ادیان از داشتن ریشه واحد ادیان در مثل اعلای دین «وحدت متعالیه ادیان» سخن می گوید و از سنت به مثابه اصول معنوی و قدسی مشترک میان، به عنوان زمینه مشترک برای طرح گفت وگوی ادیان استفاده می کند. در این مقاله سعی می شود که این مدل فلسفی گفت وگوی ادیان را بر اساس بایسته ها و نتایج مورد انتظار از گفت و گوی طراز دینی مطرح شده از سوی نحله رئالیسم انتقادی مورد ارزیابی قرار دهیم. نتایج حاصل از این تحقیق این است که با توجه به منظومه هستی شناسی و معرفت شناسی سنت گرایی در تبیین تکثر ادیان، گفت و گوی ادیان معطوف به گذشته خواهد بود و نه معطوف به آینده؛ هرچند در تفسیری از دین که به ایجاد حس دیگرپذیری و هم پذیری کمک شایانی می کند موفق هستند ولی در نهایت، گفت و گوی ادیانی کاملا نخبه گرایانه است و به فرهنگ توده مردم تبدیل نخواهد شد.
    کلیدواژگان: گفت وگوی ادیان، سنت گرایی، سنت، عقل شهودی، مثل اعلای دین، وحدت متعالی ادیان
  • مهدی رجبی *، علی سائلی کردهده صفحات 129-154
    مناقشه بر سر الهی یا بشری بودن قرآن کریم از مهم ترین موضوعات مورد گفتگوی اندیشمندان در طول تاریخ اندیشه اسلامی بوده است که در دوره های متاخرتر در قالب دوگانه مقدس/دنیوی بودن قرآن مطرح شده است و روشنفکران مسلمان، هر یک به نحوی این بحث را دنبال کرده اند. محمد شحرور، متفکر معاصر سوری از جمله روشنفکرانی است که از زاویه خاصی به این مسئله ورود کرده و نظریه هرمنوتیکی ویژه ای را ارائه داده است که با عنوان نظریه «تشابه» یا «ثبات متن و حرکت محتوی» شناخته می شود. این نوشتار تلاش کرده است با تحلیل محتوای پروژه فکری این اندیشمند، صورت بندی ای از نظریه «تشابه» وی ارائه داده و در نهایت آن را تحلیل و ارزیابی نماید. نگارنده معتقد است عصری شدن فهم متن و تعارض با فلسفه نبوت از مهم ترین لوازم نظریه تشابه است. همچنین، شحرور در برخی مواضع به هرمنوتیک گادامری نزدیک می شود و اشتراکات بسیاری با نظریه «قبض و بسط تئوریک شریعت» سروش دارد و از این جهت تمام ایرادات وارد بر هرمنوتیک گادامری و دیدگاه سروش، بر دیدگاه شحرور نیز وارد خواهد بود.
    کلیدواژگان: محمد شحرور، نظریه تشابه، ثبات متن حرکت محتوا، هرمنوتیک، مغالطه زمان پریشی، سروش
  • سید میر صالح حسینی * صفحات 155-185
    بنیان های فکری و معرفتی مسلمانان اندونزی متکثر است. آنها به لحاظ سیاسی تحت تاثیر فرهنگ های خارج از اندونزی بوده و با توجه به گرایش های مختلفی که در مباحث فکری و اجتماعی دارند و در اثر تعاملات با خاورمیانه، خصوصا با شرکت در مراسم حج و تبلیغات وهابیت، به جریانات مختلفی روی آورده و جهت گیری های فرهنگی آنان متفاوت است. دو قطب قدرت با نام های نهضت محمدیه و نهضت العلما با پیروانی بیش از سی میلیون نفر، نقش زیادی را در بین مسلمانان اندونزی دارند . در این پژوهش با استفاده از روش تحقیق تاریخی و تحلیل گفته های رهبران، به بنیان های فکری و معرفتی هر کدام اشاره می شود. سوال محوری پژوهش این است که تفاوت ها و اشتراکات بنیان های فکری و معرفتی نهضت محمدیه و نهضت العلما چگونه است. صورت بندی این دو قطب فکری و شناسایی مشترکات اندیشه ایی آنان با سایر مذاهب اسلامی و همچنین تبیین زمینه های تاریخی رویکردهای آنها از دست آوردهای جدید این پژوهش است.
    کلیدواژگان: بنیان های فکری، مسلمانان، محمدیه، نهضت العلماء، اندونزی، سیاست، فرهنگ
|
  • Qassim Ebrahimi Pour * Pages 7-38

    An accurate understanding of thoughts would be possible when it is studied in the form of studying the currents. The issue of this research is the typology of contemporary Muslim thought that has been made by combining existing typologies with an analytical-critical method. The classification of contemporary thought in four categories: isolated traditional, active traditional, evident modern and hidden modern has considerable capacities. The isolated traditional currents include traditional Shiite jurisprudence currents, Tehran school of wisdom and mysticism, and Salafism. The active traditional currents include Islamization of knowledge, cultural reform, critical rationalism, and traditionalism. The evident modern currents include historical secularism, and epistemic secularism. The hidden modern currents include modern and postmodern currents with Islamic suffixes such as Islamic liberalism, Islamic nationalism, Islamic Marxism, Islamic feminism, as well as neo- Mu'tazilites current and rhetorical interpretation. Meanwhile, the modern currents enjoy predominance in studying the traditional ones as an object either in a sympathetic way or contentious way. The life's continuation of hidden modern currents and some isolated traditional ones, such as Salafism depends on Western political support, and the safe path can only be sought in the active traditional current.

    Keywords: Arab World, Studying the Currents, Contemporary Thought, Active Traditional, Hidden Modern
  • Mohammad Hanif Taheri * Pages 42-71
    This paper seeks to critically examine the religion's relationship with ethics and politics in the paradigm of "philosophical secularism" by Adel Dahir, a contemporary Arab philosopher and intellectual. The philosophical secularism of Dehir is a philosophical, meta-historical and meta-religious theory about the separation of religion from politics and ethics and nonintervention of religion in worldly affairs and social life. Considering independence of human intellect, Dahir has given priority to normative-practical knowledge over the religious knowledge. The principles and foundations of Dahir's intellectual-philosophical system in the paradigm of philosophical secularism include priority and supremacy of reason on religious sources (rationalism), autonomy, the priority of morality on religion, and, consequently, ethical knowledge on religious knowledge, and priority of epistemology on religious knowledge in social and political life. In this theory, there are two types of secularism: sclerotic secularism and flexible secularism, the first is philosophical and the latter is historical. Philosophical secularism is based on two principles including the analysis of concepts and epistemology, which their explanation paves the way for understanding of philosophical secularism. Daher's methodology is rational, and philosophical secularism aims to counter the paradigm of "Islamism."
    Keywords: Philosophical Secularism, religion, politics, ethics, Islamism, Rationalism, epistemology, Adel Daher
  • Mohammad Davood Modaqeq * Pages 72-101
    The Arkon's thought has a philosophical, literary, sociological, and historical dimensions influenced by the interdisciplinary atmosphere of modern, and more, post-modern human sciences. Saussure's semiotics, Foucault's Archaeological and Genealogy, and Derrida's deconstruction can be considered as the epistemic bases for his thought. His basic question is to explain the causes of the current backwardness of Islamic societies and the progress of the Western world. According to Arkoun, a modest modernity in the Muslim world was formed by the Mu'tazilite in the fourth century AH and before the formation of Western modernity. Investigating the causes of the failure of Islamic modernization and the emancipation of the Islamic world from the current abnormal situation, he presents the project of "critique of Islamic reason"; a project whose purpose, using the above-mentioned methods of human sciences, is to deal with unthinkable and not-thinking of Islamic heritage in order to boom it. By a critical analysis approach, the present research shows that the application of the critique of Islamic reason, due to the adoption of modernist and postmodernist foundations that contradict Islamic foundations, not only does not lead to the boom and revival of religious science, but the only outcome which is produced is the reconstruction of the Islamic heritage based on Western secularism. The definite consequence for the application of this method in the analysis of Islamic heritage is skepticism, relativity, considering the reason cultural, and double languishment of the tradition.
    Keywords: Arkoun, Critique of Islamic Reason, Comparative Studying of Islam, Thinkable, Unthinkable, Not-Thinking, Fiction
  • Hassan Tavassoli * Pages 101-128
    Traditionalism, as a philosophical model for interfaith dialogue, speaks of one root for the religions in the supreme level of religion called “transcendental unity of the religions” and applies the tradition as common sacred and spiritual principles to provide a common ground for interfaith dialogues. According to requisites and expected outcomes of a standard interfaith dialogue which has been presented by Critical Realism, the paper attempts to evaluate this philosophical model of interfaith dialogue. Based on ontological and epistemological system of traditionalism in explaining the plurality of religions, the outcome of the research demonstrates that interfaith dialogue will be directed towards the past, not towards the future. Although it was successful in an interpretation of religion which helps a lot to create a sense of accepting the others, finally this interfaith dialogue is completely dedicated to the elites and will not become the culture of the masses of people
    Keywords: Interfaith Dialogue, traditionalism, Tradition, Intuitive Reason, Supreme Level of Religion, Transcendental Unity of Religions
  • Mahdi Rajabi *, Ali Saeli Kordehdeh Pages 129-154
    One of the most important issues discussed by scholars during the history of Islamic thought is the controversy over the divine or humanity nature of the Holy Qur'an which has been raised in later periods in a form of a duality of the divine / worldly nature of Quran, and each Muslim intellectual has followed this discussion in a way. Professor Mohammad Shahrur, a contemporary Syrian thinker, is one of the intellectuals who entered this issue from a particular angle and presented a special hermeneutic theory called the "similarity" or "text's stability and content's mobility" theory. Through analyzing the content of this thinker's intellectual project, this paper attempts to formulate the theory of "similarity" and then to analyze and evaluate it. The author believes that the most important applications of similarity's theory are modernization of the text's understanding and conflict with the philosophy of prophet hood. Also, Shahrour in some positions approaches the Gadamerian hermeneutics and he is in common with Soroush in his theory of "theoretical abridgment and expansion of the Shari'ah"'. Therefore, all the critiques on the Gadamerian hermeneutics and Soroush's perspective will also be applied to Shahrur's view.
    Keywords: Mohammad Shahrur, Similarity Theory, text's stability, content's mobility, Hermeneutics, Fallacy of Anachronism, Soroush
  • Seyyed Mir Saleh Hosseini * Pages 155-185
    There are many intellectual and epistemic foundations for Indonesian Muslims. They are politically influenced by overseas cultures. With respect to their different tendencies in the intellectual and social discussions, and their interactions with the Middle East, especially by attending the Hajj and familiarity with the propaganda of Wahhabism, they have turned to different streams and various cultural orientations. Two axes of power called Muhammadiyah and Nahdlatul Ulama with more than thirty million followers have a great role among Indonesian Muslims. Using both the historical research method and the analysis of the leaders' words, the intellectual and epistemic foundations of each are alluded in this essay. The central question of the research is to know the differences and commonalities of the intellectual and epistemic foundations of both Muhammadiyah movement and Nahdlatul Ulama movement. The new achievements of the research include formulation of these two intellectual axes, identification of their commonalities with other Islamic denominations, as well as explanation of their historical context.
    Keywords: intellectual foundations, Muslims, Muhammadiyah, Nahdlatul Ulama, Indonesia, politics, Culture