فهرست مطالب

نشریه مدیریت شهری
پیاپی 54 (بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/03/11
  • تعداد عناوین: 19
|
  • محمد مهدی عزیزی *، اسفندیار زبردست، مهدی برنافر صفحات 7-25
    پیدایش شهرهای نوپدید که به دلیل رشد نقاط روستایی و شناسایی آنها به عنوان شهر رخ می دهد، سبب تغییرات بسیاری در نظام سکونتگاهی ملی - منقطه ای و سایر ابعاد اجتماعی، اقتصادی و کالبدی جوامع می گردد. سوال مدنظر پژوهش این است که تبدیل روستا به شهر چه تاثیراتی بر تغییر ماهیت نظام سکونتگاهی در مقایس نواحی مختلف استان گیلان داشته است. تفاوت در تراکم جمعیتی، میزان شهرنشینی، ویژگی های جغرافیایی - اقلیمی و ساختار محیطی نواحی مختلف استان، سبب می شود که مطالعه این استان و نواحی آن به عنوان یک نمونه منحصر به فرد مورد توجه قرار گیرد. روش به کارگرفته شده در این پژوهش توصیفی - ارزیابی و روش گردآوری داده ها به صورت اسنادی و کتابخانه ای است. الگوی پراکنش شهرها در استان گیلان برحسب چهار ناحیه متمایز، نشان می دهد تمرکز بیشترین شهرها و جمعیت در ناحیه غرب سپیدرود رخ داده است. برآیند نتایج حاکی از آن است که تبدیل روستا به شهر، در نواحی با شهرهای قدیمی، خصوصا در ناحیه ای که دارای تسلط نخست شهر است، ناکارآمدتر از نواحی فاقد شهرهای قدیمی بوده است. با این استدلال می توان گفت در ناحیه با تسلط نخست شهری ضروری است به جای سیاست تبدیل روستا به شهر به سیاست های دیگری روی آورد که سیاست توسعه شهرهای میانی را می توان به عنوان یکی از سیاست ها پیشنهاد نمود.
    کلیدواژگان: روستا - شهر، نظام شهری، برنامه ریزی ناحیه ای، تبدیل روستا به شهر
  • زهرا بهپور، حمیدرضا شعاعی، مسعود نبی میبدی * صفحات 27-43
    انسان و ارتباط او با محیط اطرافش و سایر انسان ها همواره ذهن معماران و پژوهشگران را به خود مشغول داشته است و تا به امروز نظریه ها و بحث های متنوعی از مولفه های مهم و تاثیرگذار بر انسان و ارتباطش با اجتماع مطرح شده است. مالکیت مفهوم اساسی در این حوزه محسوب می شود؛ مفهومی که بسیار پیچیده، متراکم، مبهم و دشوار می باشد. بنابراین در پژوهش حاضر هدف این است که چیستی و چرایی آن تحلیل و تبیین شود زیرا که این فهم و شناخت برای خلق فضای زندگی انسان جنبه ی کاربردی دارد و انسان برای برآورده کردن نیازهای درونی خود باید موقعیت مکانی مناسبی داشته باشد. پس روش تئوری برخاسته از زمینه انتخاب شده است تا با جامعیت و عمقی که به مسئله می دهد تبیین مولفه های مفهوم مالکیت و ویژگی های کمی و کیفی آن انجام شود. در انتها با ارائه ی دیاگرامی از نقش مالکیت در زندگی انسان می توان عنوان نمود مالکیت می تواند اشکال مختلفی پیدا کند که در نتیجه بهره وری متفاوتی را رقم زند که این بهره وری مقارن با مفاهیم «حریم « ،» قلمرو » و «خلوت » در ساخت و ساز می باشد.
    کلیدواژگان: مفهوم مالکیت، مولفه های مالکیت، نیاز انسان، تئوری برخاسته از زمینه
  • نسیم قلیچ خانی، سید عباس زدانفر*، سید باقر حسینی، سعید نوروز ان ملکی صفحات 45-61
    امروزه قیمت بالای مسکن و نداشتن کیفیت مناسب دغدغه بسیاری از جوامع و خانواده ها شده است. هدف این تحقیق حرکت در جهت تقرب به ساختار مسکن باکیفیت مناسب و قیمت بهینه می باشد. روش تحقیق ترکیبی است، بخش گردآوری اطلاعات از طریق مطالعات کتابخانه ای- میدانی و در ادامه روش پیمایشی و تکنیک دلفی مورد استفاده قرارگرفته است. جامعه آماری مورد مطالعه اساتید شهرسازی و معماری دانشگاه بهشتی و علم و صنعت ایران تعیین شده است.
    با توجه به نتایج حاصل از پژوهش، عواملی که بر کیفیت مسکن و قیمت آن اثرگذار هستند به چهار دسته کلی کالبدی، اقتصادی، اجتماعی و مدیریتی ، تقسیم می شوند که مهترین آنها در حوزه اقتصاد مسکن : طراحی، مصالح، تکنولوژی، قیمت زمین ،عرضه و تقاضا و .. هستند و مهمترین مولفه های کیفیتی مسکن ، فرم، ارتباط با طبیعت، بستر طرح، دسترسی ها و .. می باشند. بررسی میزان رابطه آنها نشان می دهد زوج مولفه های زیر با وزن مشخص شده قویترین رابطه رادارند:(طراحی- فرم ساختمان(8.8)) ، (طراحی- عملکرد فضای داخلی(7.5)) ، (طراحی- ارتباط با طبیعت (7.4))، (هزینه ساخت – فرم ساختمان (7.2)) ،(طراحی- بستر طرح(7)) ،(تکنولوژی – فرم ساختمان(7)) ، (قیمت زمین- تنوع کاربری و خدمات (6.6)) ، (نوع مالکیت و فرم ساختمان (6.6)) ، طراحی- معابر و دسترسی ها(6.4))
    کلیدواژگان: قیمت مسکن، کیفیت فضایی مسکن، رابطه عوامل، اقتصادی و کیفیتی مسکن
  • امیررضا شیخ بهایی* صفحات 63-78
    اصول معنوی حاکم بر معماری سنتی ایران، ریشه های عمیقی در فرهنگ و اندیشه های این مرز و بوم دارند. درون گرایی به عنوان یکی از اصول معماری اسلامی، در ساماندهی اندام های مختلف بنا به ویژه در خانه های سنتی، مورد توجه بوده است. این پژوهش با موضوع بررسی اصل درون گرایی در مسکن ایرانی بر آن است تا چگونگی بهره گیری از این اصل را در معماری سنتی ایران بررسی کند. در راستای دستیابی به این هدف، از تکنیک نحو فضا بهره برده شده است. این مطالعه بر روی 35 نمونه از خانه های سنتی در 7 شهر ایران که دارای اقلیم گرم و خشک می باشد انجام پذیرفت. روش به کار رفته، روش تفسیری-تاریخی با تکنیک تحلیل محتوا و از نرم افزارهای راینو (افزونه گرسهاپر) و UCL DepthmapeX جهت تحلیل های کمی استفاده شده است. نتایج گواه آن می باشند که معماران سنتی ما، با بهره گیری از چیدمان فضایی مناسب موجب پدید آمدن ساختاری برای خانه های سنتی می شدند که علاوه بر برطرف ساختن نیازهای مادی و فیزیکی کاربران، نیازهای معنوی یک مسکن درون گرا با رعایت سلسله مراتب فضایی، حریم های خصوصی و فضاهای مرکزگرا برطرف می ساختند.
    کلیدواژگان: خانه های سنتی، درون گرایی، نحو فضا، اقلیم گرم و خشک
  • نورمحمد یعقوبی *، عبدالباسط مرادزاده صفحات 79-96
    در عصر حاضر، مهمترین دارائی سازمان ها برای موفقیت در عرصه های رقابت، نیروی انسانی شناخته شده است. در تمامی فرایندهای مدیریت منابع انسانی، شناخت نیازهای کارکنان و پاسخگویی موثر به آنها، تاثیر بسیار زیادی بر ارتقای بهره وری کارکنان و به تبع آن سازمان دارد. در این میان، نوع شناسی نیازهای کارکنان در سازمان و چگونگی ارضای آنها بسیار با اهمیت است. پژوهش حاضر به مطالعه «رابطه تامین نیازهای برتر با تعالی منابع انسانی » در کارکنان شهرداری زاهدان پرداخته است. دوره زمانی انجام مطالعه سال 1393 و جامعه آماری پژوهش برابر با 2032 نفر بوده اند. به منظور گردآوری داده ها از دو پرسشنامه تعالی منابع انسانی و پرسشنامه تامین نیازهای برتر استفاده شده است. برای تعیین روایی، از روایی محتوا و برای آزمون پایایی از آلفای کرونباخ برای کلیه مولفه ها استفاده شد که در همه آنها بالاتر از مقدار 7/ 0 به دست آمد. روش نمونه گیری، از نوع خوشه ای- طبقه ای و حجم نمونه 324 نفر برآورد شده است. داده های جمع آوری شده از طریق پرسشنامه، از روش الگویابی معادلات ساختاری با کمک نرم افزار LIDREL 8,8 مورد تحلیل قرار گرفته اند. نتایج حاصل از آزمون فرضیات، وجود رابطه مثبت ببن تامین نیازهای برتر با تعالی منابع انسانی را تایید می کند.
    کلیدواژگان: نیازهای برتر، تعالی منابع انسانی، کارکنان، الگویابی معادلات ساختاری
  • مریم نوروزی * صفحات 97-113
    موضوع مقاله بررسی و تحلیل میزان تاثیرگذاری گونه بندی مختلف فضاهای سبز بر عوامل تاثیر گذار اجتماعی و اقتصادی از شاخص های زیست پذیری می باشد. جمع آوری داده های مورد مطالعه در این مقاله از طریق پرسشنامه هایی است توسط پژوهشگران علم معماری و منظر پر شده است. بررسی ارتباط میان عملکردهای منظر، فاصله منظر از محیط های مسکونی و عناصر تشکیل دهنده منظر بر عوامل اقتصادی و اجتماعی تاثیر آن بر بهبود زیست پذیری در شهرها رهیافتی برای دستیابی به پایداری اجتماعی و اقتصادی فضاهای سبز و خود شهرها می باشد. شناخت عوامل موثر بر زیست پذیری در شهرها یکی از مهمترین مولفه های در این خصوص می باشد. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و پیمایشی می باشد. روش گرد اوری داده ها از طریق پرسشنامه و تکنیک تحلیل، تحلیل های اماری توصیفی و استنباطی می باشد. جامعه آماری مهندس ن و متخصصین مربوط به کیفیت فضا و کیفیت زندگی و تعداد نمونه ها 80 نفر می باشد. آنالیز داده ها از طریق نرم افزار Spss صورت پذیرفته است.
    نتایج نشان می دهد که نوع ساختار فضای سبز، موضوع فضای سبز و نوع فضای سبز تاثیر مستقیمی در تغییر شاخص های زیست پذیری در شهرها دارد. به طور کلی پارک هایی که با فاصله از شهرها واقع شده اند و پارک های صنعتی تاثیر کمی در تغییر شاخص های زیست پذیری اجتماعی و اقتصادی در شهرها را دارند. در مقابل فضاهای سبزی که در فاصله ای کم از محیط هایی با کاربری های متنوع قرار دارند همچنینی از نظر عملکردی فضاهای سبز با عملکرد تجاری و تفرجگاهی بیشترین تاثیر را در شاخص های زیست پذیری اجتماعی و اقتصادی دارند.
    کلیدواژگان: زیر ساخت، زیر ساخت سبز، شبکه سبز، زیست پذیری شهری، عوامل اجتماعی، عوامل اقتصادی
  • شادی شکری یزدان آباد *، مصطفی بهزادفر صفحات 115-128
    جمعیت شهرنشین همواره در حال افزایش است. بر اساس پیشبینی های انجام شده این رویه افزایش قابل توجهی نیز خواهد یافت. این روند باعث بروز مشکلات زیادی در شهرها شده است که تمامی ابعاد اقتصادی، اجتماعی و حتی زیست محیطی شهر را نیز تحت تاثیر قرارداده است. نتایج آن مواردی نظیر انتشار گازهای گلخانه ای، تغییرات اقلیمی، آلودگی هوا و بسیاری از مشکلات دیگر زیست محیطی می باشد. همچنین ظرفیت شهرهای کشورهای درحال توسعه و یا بافت های ارگانیک و سنتی، متناسب با حجم تحمیل شده بر آنها نیست و نحوه مواجه با این مشکلات در این بافت ها نیز عمدتا با روش های سنتی و کالبدی است که کارایی لازم را ندارند. برنامه ریزان شهری سعی در حل مشکل زیست محیطی در بافت های ارگانیک و قدیمی دارند تا اثرات نامطلوب محیطی را به حداقل رسانده و کیفیت زندگی را ارتقا بخشند. یکی از رویکردهای پیشنهادی برای حل مشکل زیست محیطی شهرها، هوشمندی است. پژوهش حاضر به دنبال حل مشکلات ناشی از آلودگی های زیست محیطی از طریق راهکارهای شهر هوشمند دارد. لذا در این پژوهش شاخص های مرتبط با شهر هوشمند و سپس راهکارهایی که هر یک از این شاخص ها در مواجه با مشکلات زیست محیطی دارند بیان شده است. به منظور ارزیابی و اولویت بندی شاخص های ارائه شده ابتدا شاخص ها بر اساس ابعاد Albain (2015) دسته بندی شده، سپس با استفاده از تکنیک تحلیل شبکه ای (ANP) میزان اولویت و اهمیت هر یک از شاخص ها تبیین شده است. درنهایت شاخص های شهر هوشمند که می تواند در کاهش مشکلات زیست محیطی موثر واقع شود و یک چهارچوب نظری در این زمینه تبیین شده است.
    کلیدواژگان: معضلات زیست محیطی، بافت کهن باره، چهارچوب مطالعاتی، شهر هوشمند، تکنیک تحلیل شبکه ای (ANP)
  • هادی تلخابی، احساناللهاشتهاردیان*، علی محقر، مجید پرچمی جلال، محمدحسین صبحیه صفحات 129-146
    ادعاها به ویژگی های ذاتی در پروژه ها و به ویژه پروژه های شهری تبدیل شده اند که اثرات منفی بر زمان و هزینه اجرای پروژه می گذارد. برای حل این مشکل، می توان با شناسایی علل ریشه ای ادعا (منشا) و کاهش تاثیر آنها بر علل مستقیم ادعا(علت)، تا حد زیادی از وقوع ادعا در پروژه جلوگیری کرد. در همین راستا در یک تحقیق دو مرحله ای ابتدا ادعاهای قرادادهای DBF در پروژه های متروی شهری کلانشهر تهران، جمع آوری گردید و منشا و علت ادعاها تفکیک شد. در مرحله دوم با روش دلفی ابتدا رابطه بین منشا و علت ادعاها (تاثیر منشاها بر هر علت) تعیین گردید و بر اساس آن مهمترین منشا هر علت ادعا مشخص شد. بر اساس نتایج تحقیق، نگاه به منشاها باید از طریق اهمیت تاثیر آن بر هر علت ادعا باشد و نگاه جداگانه به منشا ادعا اهمیت هر منشا را بخوبی نشان نخواهد داد؛ چرا که یک منشا برای یک علت ممکن است بسیار مهم و برای دیگری اصلا دارای اهمیت نباشد؛ لذا با این نگاه بهتر میتوان اهمیت هر منشا و تاثیر آن را بر هر علت ادعا شناخت تا بتوان استراتژی های بهتری برای مقابله و پیشگیری قبل از وقوع ادعا در پروژه اتخاذ نمود. نتایج تحقیق، تغییرات مدیریتی در کارفرما (شهرداری تهران) و انتخاب نامناسب سیستم انجام پروژه را از مهمترین منشاهای ادعا در پروژه های شهری نشان می دهد.
    کلیدواژگان: پروه های مترو شهری، قراردادهای DBF، علت ادعا، منشا ادعا
  • مهرداد شهبازی، منصور یگانه *، محمدرضا بمانیان صفحات 147-168
    سرزندگی ازجمله کیفی تهای مطلوب زندگی قلمداد می گردد که در همبستگی شهروندان نقش بسزایی دارد. جهت رسیدن به این مهم بایستی به شناخت جامع از ابعاد و عوامل سرزندگی محیطی در فضاهای باز مجموعه مسکونی پرداخت. لذا هدف این پژوهش شناسایی میزان اهمیت اثر هر یک از عوامل سرزندگی محیطی در فضاهای باز مجموعه مسکونی شهر تهران می باشد، بدین جهت با استخراج متغیرهای مورد بررسی از طریق مصاحبه، پرسشنامه هایی در میان ساکنین مجتمع های موردمطالعه توزیع گردید. سپس به منظور ارزیابی عوامل سرزندگی محیطی از منطق فازی و نرم افزار Matlab استفاده شد و درنهایت متغیرهایی که تاثیر «کم» و «خیلی کم» در سرزندگی محیطی داشتند، حذف گردیدند و بدین ترتیب عوامل موثر در سرزندگی محیطی فضاهای باز مجموعه مسکونی شناسایی شدند. نتایج حاکی از آن است که بعد اجتماعی- فرهنگی موثرترین بعد بر سرزندگی محیطی فضاهای باز مجموعه مسکونی شهر تهران هستند؛ همچنین سرزندگی در ابعاد مختلف فضای باز، تقریبا در هیچ یک از مجتمع های مورد بازدید، مورد توجه و بهره برداری قرار نگرفته است. تنها مجتمع آتی ساز B با توجه به همه ابعاد سرزندگی، پاسخگوی گروهی از نیازهای خانواده ها در فضای باز می باشد و مولفه های مربوط به فعالیت های فرهنگی و اجتماعی، در مجتمع های آ.اس.پ و آتی ساز B در محدوده فضای باز مورد توجه قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: غربالگری، سرزندگی محیطی، فضاهای باز، مجموعه مسکونی، تکنیک فازی
  • حمیدرضا عظمتی، جمال الدین مهدی نژاد *، سیده فرشته احسانی اسکویی صفحات 168-181
    افراد همواره می کوشند تا کالبدهای سکونتی را به ایده آل های خود نزدیک کنند؛ مداخلات کالبدی، یکی از راهکارهای ساکنین در این راستاست؛ اما این اقدامات، ممکن است تبعات منفی نیز به دنبال داشته باشد. در این پژوهش، ضمن بررسی رابطه «مداخلات کالبدی خودانگیخته ساکنین » و «رضایتمندی سکونتی »، رایج ترین اقدامات تغییرده کالبدی و مهمترین موانع اجرایی تغییرات مورد تمایل ساکنین، پیگیری خواهد شد. پژوهش فوق از نوع همبستگی است که در آن برای جمع آوری داده ها، در کنار بهره گیری از منابع مرتبط، پرسشنامه ای متناسب با اهداف پژوهش، طراحی شده و به صورت تصادفی میان ساکنین مجموعه های مسکونی شهر تهران توزیع گردیده است؛ به دلیل ماهیت اکتشافی، می توان این پژوهش را در زمره تحقیقات پیمایشی نیز قرار داد. برای بررسی ارتباطات میان متغیرها، داده ها به شیوه کمی و از طریق آزمون های همبستگی، مورد تحلیل قرار گرفته اند. نتایج بررسی ها نشان داد، علیرغم اینکه پایین آمدن سطح رضایتمندی سکونتی، تمایل به انجام مداخلات کالبدی در مسکن را میان ساکنین، بالا می برد، ارتباط معناداری بین «سابقه انجام مداخلات کالبدی » و «رضایتمندی سکونتی » وجود ندارد؛ این وضعیت، ضرورت وجود یک معمار به عنوان مشاور در فرایند اعمال مداخلات را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: رضایتمندی سکونتی، مداخلات کالبدی در مسکن، اقدامات تغییر ده شکلی
  • سید مهدی موسی کاظمی *، ربابه الماسی صفحات 183-196
    از آنجایی که انسان موجودی اجتماعی است، نیازهای اجتماعی او در فضاهای جمعی پاسخ داده می شود. لذا فضاهایی که قابلیت پاسخ گویی به نیازهای فرهنگی - اجتماعی انسان را داشته باشد امری ضروری است. در دهه های اخیر با متحول شدن شکل زندگی در جوامع مختلف، شاهد کم رنگ شدن فعالیت های جمعی و اجتماعی مردمی در کلان شهرهای هستیم. رفع مشکلات مرتبط به محله های تهران و رشد سریع تهران در کنار ضعف در مدیریت شهری و نیز موضوع پایداری اجتماعی محله ها باعث شده در تهران سراهای محله ایجاد شوند. سرای محله می تواند یکی از ابزارهای توانمندسازی و جلب مشارکت مردمی با تکیه بر رویکرد محله محوری و اجرای شهر سالم باشد که با استقرار در محلات شهر تهران به عنوان تسهیل گر، سطح سلامت ساکنان محله را از طریق مشارکت همگانی و همکاری های بین بخشی ارتقا می بخشد. برای ارزیابی میزان تحقق این اهداف، این پژوهش این سوال را مطرح می کند که سراهای محله تا چه میزان در تحقق اهداف مدیریت شهری منطقه هفت کلانشهر تهران موفق بوده اند؟ روش تحقیق توصیفی- تحلیلی مبتنی بر مشاهده میدانی، مصاحبه و نظرخواهی با پرسشنامه در مورد فعالیت خانه های سراهای محله از مدیران و دبیران سراهای محله است. نتایج نشان می دهد خانه های سلامت، علم و زندگی و خانه تسنیم دارای موفقیت بیشتری نسبت به سایر خانه ها بوده اند. همچنین مشخص شد که سراهای محله در محلات مختلف از نظر کارکردی و میزان فعالیت با یکدیگر دارای تفاوت معناداری هستند، بعلاوه موفقیت سراهای محله در تحقق اهداف مدیریت شهری، به علت عدم دستیابی محقق به شواهد کافی مورد تایید قرار نگرفت.
    کلیدواژگان: سرای محله، مدیریت محله، مدیریت شهری، منطقه 7 تهران
  • مرضیه رجبی، مریم خستو * صفحات 197-214
    حکمروایی خوب شهری به این معناست که توزیع مناسب کاربری ها؛ امکانات و خدمات در سطوح مختلف شهری ب هگونه ای باشد که ساکنان با کمترین حس تبعیض و اعتراض نسبت به احقاق حقوق خود مواجه گردیده و استفاده صحیح از خدمات شهری به شکل مطلوب فراهم باشد. پژوهش حاضر، به منظور بررسی نقش حکمروایی خوب شهری و نیز شناسایی شاخص های تاثی رگذار آن در برقراری عدالت فضایی و اجتماعی در شهر رشت انجام شده است. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی از نوع اسنادی و پیمایشی (تعداد حجم نمونه چهارصد نفر می باشد)؛ برای تحلیل داده ها و اثبات فرضیه ها از آزمون های آماری ضریب همبستگی و روش تحلیل تاپسیس استفاده شده است. یافته ها نشان می دهد که میان مناطق مختلف شهر رشت به لحاظ برخورداری از امکانات و خدمات، تفاوت زیادی وجود دارد که در این بین مناطق حاشیه ای در بدترین وضعیت قرار دارند. نتایج پژوهش حاکی از این است که میزان رضایتمندی از شاخص های حکمروایی خوب شهری و عدالت اجتماعی و فضایی در حد متوسط می باشد؛ همچنین بین حکمروایی خوب شهری و عدالت اجتماعی و فضایی در شهر همبستگی معناداری وجود دارد. در انتها نتایج تحلیل سوآت، به کار گیری راهبرد محافظه کارانه را در اولویت اول قرار می دهد.
    کلیدواژگان: حکمروایی خوب شهری، عدالت فضایی، عدالت اجتماعی، شهر رشت
  • رضا ایرانمنش، نوید جلال کمالی *، امید طیاری صفحات 231-247
    کشور ایران از لحاظ دارا بودن منابع آبی جز کشورهای کم آب دنیا محسوب می شود . برای استفاده بهینه از اندک منابع آب موجود بایستی این منابع آب را شناسایی کرد . برای شبیه سازی منابع آب در سطح وسیع استفاده از مدلی جامع که قابلیت شبیه سازی در مقیاس بزرگ را داشته باشد ، ضروری است. یکی از این مدل ها، مدل SWAT است. همچنین بررسی منابع آب قابل دسترس بایستی با توجه به تغییرات اقلیمی صورت پذیرد که در این پژوهش از بسته نرم افزاری تغییر اقلیم جهت بررسی تغییرات اقلیمی استفاده شد. دوره پایه این پژوهش از 1992-2016 و دوره آتی از 2020-2050 در نظر گرفته شد . نتایج پژوهش حاکی از افزایش بارش در جنوب غربی شهرستان و کاهش بارش به میزان 5 درصد در مناطق شرقی می باشد . همچنین احتمال افزایش میانگین دمای حداکثر تا 3 درجه سلسیوس وجود دارد. منابع آب قابل دسترس شهرستان برد سیر شامل آب آبی و آب سبز می شوند که مقدار آب آبی در مناطق میانی نسبت به سایر مناطق بیشتر است. قسمت های غربی از تبخیر- تعرق بالاتری برخورد ار هستند که ناشی از مناطق وسیع کشت می باشد . همچنین مقدار رطوبت خاک در قسمت جنوبی نسبت به سایر مناطق بیشتر است. لذا برای برنامه ریزی کشت دیم بایستی به این مناطق توجه شود.
    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، آب آبی، آب سبز، SWAT
  • آذر واعظی هیر، علی دریابیگی زند *، حسن هویدی صفحات 249-260
    امروزه با رشد جوامع شهری و متعاقب با آن شاهد افزایش میزان زباله های شهری و به تبع آن شاهد مشکلات زیست محیطی بیشماری هستیم. بسیاری از شهرها دارای ایستگاه های انتقال پسماند هستند که به د لیل مشکلات مد یریتی شامل مکان یابی و طراحی و عملکرد ی از اثرات مخرب بر روی محیط زیست و انسان ها برخورد اراند . هدف از این تحقیق بررسی جنبه های زیست محیطی و بهد اشتی ایستگاه های انتقال پسماند در مناطق مسکونی میباشد . بدین منظور نمونه برد اری و اندازه گیری از آلایند ه های موجود در ایستگاه صورت گرفت. نتایج حاصل از نمونه برد اری از شیرابه چاه سپتیک میزان اکسیژن خواهی بیوشیمایی (BOD) و اکسیژن خواهی شیمیایی (COD) در ایستگاه مورد مطالعه به ترتیب برابر است با 52200، 80000 میلی گرم در لیتر بوده است که در تمامی موارد از حد استاندارد خروجی فاضلاب بیشتر است. میزان ذرات گرد و غبار در نقاط مختلف نمونه برداری شده از سایت بیانگر پایین تر بودن مقاد یر از حد استاندارد می باشد. میزان گاز CO2 در اتاق استراحت کارکنان 1275 PPM بوده که بالاتر از میزان استاند ارد می باشد . همچنین نتایج سنجش شدت مواجهه صوتی در نقاط مختلف ایستگاه بالاتر از حد استاند ارد بود ه و نامناسب ارزیابی گردیده است. در پایان بر اساس یافته های تحقیق به ارائه راهکارهایی در جهت کاهش و کنترل آلود گی های زیست محیطی موجود به منظور بهبود کیفیت وضعیت ایستگاه انتقال پسماند پرد اخته شده است.
    کلیدواژگان: ایستگاه انتقال پسماند، شیرابه، آلاینده، شدت مواجهه صوتی
  • حسین رجب صلاحی، مسعود تقوایی *، اصغر ضرابی صفحات 261-282
    کلانشهر تهران بزرگترین کلانشهر ایران و به عنوان یکی از پرجمعیت ترین شهرهای د نیاست. اما از نظر مدیریتی با چالش های زیاد ی روبروست و ضعف مدیریتی و نظام برنامه ریزی آن معضلاتی را برای شهر به وجود آورده است. هدف پژوهش حاضر اولویت بندی شاخص های موثر بر پیاد ه سازی مدیریت یکپارچه شهری در کلانشهر تهران است، این یکپارچه سازی برای هماهنگی بیشتر و بهتر و مدیریت کارآمد شهر است. نوع پژوهش حاضر کاربرد ی- توسعه ای و از نظر روش توصیفی- تحلیلی و علی است. اطلاعات مورد نیاز از منابع متعدد کتابخانه ای، اسناد ی و نیز برد اشت های میدانی به دست آمده است. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کارشناسان و متخصصان و متولیان مدیریت شهری می باشد ، و برای تحلیل از نرم افزار استفاده شده AHP و آزمون کای اسکوئر و تکنیک SPSS است. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که کلانشهر تهران فاقد برنامه راهبرد ی و استراتژیک است و در نهایت شاخص های تاثیر گذار بر مدیریت شهری اولویت بندی شده اند ، معیار یکپارچگی عمود ی با ضریب 0.456 اولویت اول و معیار قوانین و منابع مالی پاید ار با 0.299 اولویت آخر را به خود اختصاص داده اند .
    کلیدواژگان: کلانشهر تهران، مدیریت شهری، مدیریت یکپارچه، تحلیل سلسله مراتبی
  • جمال الدین مهدی نژاد*، علی شرقی، فائزه اسدپور صفحات 283-300

    مسکن در برآوردن هر یک از نیازهای اساسی انسان نقش ویژهای دارد و مسکن روستایی به عنوان یک نظام به هم پیوسته، متشکل از اجزا و عناصری مرتبط با یکد یگر است که از کنش متقابل نیروها وعوامل مختلفی نظیر عوامل فرهنگی و اجتماعی شکل گرفته که از این حیث دارای ساختار و کارکردهای معینی میباشد. امروزه از مسکن سنتی که بتواند، پاسخگوی نیازهای اعتقادی و اجتماعی ساکنان خود، در روستا باشد، خبری نیست و مسکن هایی جایگزین آن گشته که به واسطه ی کمبود شدید غنای فضایی متاثر از تحوالت اجتماعی و فرهنگی کیفیت فضایی الزم را مثل سابق نداشته است، بنابراین این سوال مطرح می شود که عوامل فرهنگی و اجتماعی چگونه بر کارکرد مسکن روستا از لحاظ میزان پایداری تاثیرگذار است؟ و شاخصهای متاثر از عوامل فرهنگی و اجتماعی در مسکن پایدار روستایی کدامند؟ پس انجام این پژوهش به منظور جلوگیری از روند الگوپذیری از تجارب نامطلوب و پرهیز از تکرار تجربیات ناموفق در ساخت و سازهای آینده در جهت حفظ اصول و ارزشهای یک مسکن ایرانی ضرورت داشته است. لذا این پژوهش بنا به ماهیت، موضوع و اهدافی که برای آن پیش بینی شده، از نوع توصیفی- تحلیلی میباشد، جامعه آماری این تحقیق، جمعی از سرپرست خانوار مسکن روستاهای شهرستان نور بوده که از میان آنها 175 نمونه، با روش تصادفی ساده مورد پرسشگری قرار گرفتند. پس از جمعآوری اطالعات میدانی از طریق ابزار پرسشنامه، شاخصهای متاثر از عوامل فرهنگی و اجتماعی در میزان پایداری مسکن روستایی، با استفاده از نرم افزار تحلیل آمارها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند که نتایج حاصل از تحقیق نشان داده است؛ مسکن های ساخته شده طی 8 ساله گذشته در روستاهای شهرستان نور به میزان 21 %در شرایط پایدار، به میزان 36 %در شرایط تا حدی پایدار و به میزان 43 %در شرایط ناپایدار قرار دارند.

    کلیدواژگان: عوامل فرهنگی، عوامل اجتماعی، مسکن روستایی، مسکن پایدار، شهرستان نور
  • خسرو دانشجو*، صاحبه ایزد پناه صفحات 301-312

    در این پژوهش، تقسیم بندی دموگرافیک بر اساس سن و جنسیت در جهت احتمال تاثیر این دو متغیر بر تمایل و یا عدم تمایل به نماهای نئوکلاسیک و فاکتورهایی از نما که بر ارتقا هویت و حس تعلق به مکان تاثیرگذار است، صورت پذیرفته است. از ابزار پرسشنامه ای طراحی شده با عنوان »عوامل تاثیرگذار، مبین هویت و حس تعلق به مکان« با طیف پنج عاملی لیکرت و از نرم افزار آماری SPSS برای تحلیل داده ها استفاده شده است. فاکتورها از مبانی نظری پژوهش استخراج شده است. اعتبار سنجی پرسشنامه توسط ضریب آلفای کرونباخ انجام شد که همه مولفه ها بالای 8.0 و در سطح بسیار مطلوبی قرار دارد. جامعه آماری، تعداد 60 نفر از شهروندان داوطلب در مسیر پیاده روی بلوار ناهارخوران در شهر گرگان ، 30 نفر زن که 15 نفر متعلق به گروه سنی 20 تا 40 سال و 15 نفر در گروه سنی 40 تا60 سال قرار دارند و 30 نفر مرد، 15 نفر در گروه 20 تا 40 سال و 15 نفر در گروه دوم قرار دارند. تعداد 3 نمای نئوکلاسیک در نزدیکی یکدیگر به سبب سهولت در پاسخگویی یکی با کاربری تجاری و دو تا دیگر با کابری مسکونی انتخاب شدند. با توجه به نتایج، از دیدگاه شهروندان نماهای نئوکلاسیک با توجه به ده مولفه، مبین هویت و حس تعلق به مکان است. اما وجود مجسمه و شکل بازشوها مناسب نیست. براساس نتایج تاثیر سن و جنسیت، بیش تر عامل سن بر تمایل افراد تاثیرگذار است. از دیدگاه گروه سنی 20 تا 40 سال هم مرد و هم زن، این نماها در راستای هویت سازی است در حالیکه طبق نظر گروه سنی 40 تا 60 سال این نماها به طور کلی درمغایرت با هویت مکان است، تنها در این گروه، زنان با هماهنگی رنگ ها در نما و شگفت انگیزی آن موافق اند و مردان نیز هماهنگی المان ها در نما با یکدیگر را، تایید کردند.

    کلیدواژگان: هویت، نئوکالسیک، نما، دموگرافیک، حس تعلق، رهگذران
  • محمدرضا رضایی آقامیرلو، محمدرضا پورمحمدی*، کریم حسین زاده دلیر صفحات 313-326
  • لیلا کریمی فرد*، فاطمه طباطبایی ملاذی صفحات 327-342

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی رابطه بین رضایتمندی از بعد عملکردی مکان شامل خدمات و امکانات بر حس هویت مکان در محیطهای دانشگاهی است. این تحقیق از نظر هدف، کاربردی و از نظر نحوه گردآوری اطلاعات، توصیفی همبستگی است. جامعه آماری در این پژوهش شامل کلیه دانشجویان دختر و پسر دانشگاه آزاد اسلامی تهران جنوب، از سه گروه علوم پایه، فنی مهندسی و هنر و معماری است که در سال تحصیلی 94-93 مشغول به تحصیل بودند. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 379 نفر از دانشجویان تعیین و نمونه گیری به روش تصادفی طبقه ای نسبی انجام شده است. داده ها از طریق پرسشنامه ای محقق ساخته گردآوری و با استفاده از نرم افزار SPSS تحلیل شد. بر اساس نتایج، رابطه مثبت و معناداری بین خدمات و امکانات آموزشی با ابعاد حس دلبستگی مکانی وجود داشته و رضایت از اساتید و قوانین وضع شده توسط دانشگاه و نحوه اجرای آنها، بیشتر از سایر عوامل در تبیین حس دلبستگی به دانشگاه تاثیر دارند.

    کلیدواژگان: حس دلبستگی به مکان، رضایتمندی ازخدمات، رضایتمندی از امکانات
|
  • Mohammad Mehdi Azizi *, Esfandiar Zebardast, Mahdi Bornafar Pages 7-25
    The emergence of new rural-towns, due to the growth of rural settlements and their identification as cities, caused many changes on social, economic and physical dimensions of these communities. These research focuses on assessing the differences in the urban system of Guilan province at the sub-regional level. The question of the research is what impact had transformation of rural settlements to city on changing of settlement system in different sub-regions in Guilan province. Differences in population density, urbanization rate, geographic-climatic and environmental structure of sub-regions, make the study of this province and its sub-regions important as a unique example. The method used in this research is descriptive-evaluative and data collection method is documentary. The study of the distribution pattern of cities in Guilan province in terms of four distinct sub-regions shows that the largest number of cities and population has been concentrated in the Sepidrood’s Western region. Transformation of rural settlements to city as a policy in sub-regions with old cities or primate-city, was more inefficient than sub-regions lacking of old cities. With this argument, it can be said that instead of applying reclassification of rural settlements to city as a planning policy, in sub-regions with old urban structure, especially with primate city domination, it is necessary to apply other policies; that developing middle-sized cities can be considered as an efficient policy.
    Keywords: Rural-Towns, Urban System, Sub-Regional level planning, Transformation of Rural Settlements to City
  • Zahra Behpor, Hamidreza Shoaie, Masoud Nabi Meybodi * Pages 27-43
    The human and his relationship with his environment and other human beings has always been the subject of the minds of architects and researchers and to this day, various theories and discussions of the important and influential components of humanity and its relation to society have been raised. Ownership is a fundamental concept in this area; a concept that is very complex, dense, vague and difficult. Therefore, the purpose of this study is to explain what and why it is, because this understanding has a practical aspect to create the human space, and a person has to have a decent location to satisfy his inner needs. Therefore, the grounded theory field has been chosen to comprehensively and deepen the problem, explaining the components of the concept of ownership, its quantitative and qualitative characteristics. Finally, by presenting a diagram of the role of ownership in human life, it can be stated that ownership can be found in different ways, resulting in different productivity, which is consistent with the concepts of “territory” “And” privacy “in construction.
    Keywords: The concept of ownership, Property components, Need of man, Grounded theory
  • Nasim Ghelichkhani, Seyed Abas Yazdanfar *, Seyed Bagher Hoseini, Saeed Norozian Maleki Pages 45-61
    Today, the high cost of housing and the lack of quality have become a concern for many communities and families. The purpose of this study is to move towards the proper housing with a good quality and optimal price.
    The research method is a hybrid. The information gathering section was used through library-field studies and then we continued with Delphi technique. The statistical population of this study was the faculty members and experts in urban planning and architecture of Beheshti University and university of science and technology of Iran. We used their information through a questionnaire.
    According to the results of the research, the factors affecting the quality of housing and its price are divided into four general categories of physical, economic, social and managerial, the most important of them in the field of housing economics are: design, materials, technology, land prices, inflation , supply and demand, and... The most important component of housing quality are : form, relationship with nature, context, access and…. And their relationship analysis show that the following components have the strongest relationship with the specified weight : (Design - building form (8.8)), (design - interior functions (7.5)), (design – relationship with nature (7.4)), (construction cost - building form (7.2)), (design – context of project (7)) , (Technology - form of building (7)), (land price - service diversity (6.6)), (ownership type and building form (6.6), (design-passages and accesses (6.4)
    Keywords: Housing prices, quality of housing, the relationship between economic factors, the quality of housing
  • Amir Reza Sheykhbahaiee * Pages 63-78
    The spiritual principles governing traditional Iranian architecture have deep roots in the culture and thoughts of this border. Introversion has been considered as one of the principles of Islamic architecture in the organization of various organs, especially in traditional houses. This research investigates the principle of introversion in Iranian housing in order to study how to use this principle in traditional Iranian architecture. In order to achieve this goal, space syntax techniques have been used. This study was carried out on 35 samples of traditional houses in 7 Iranian cities with a arid and warm climate. The method that used in this research is an interpretive-historical method with the technic of analysis content. We used the Rhino software (Grasshopper Plugin) and UCL DepthmapX for quantitative analysis. The results show that our traditional architects, using the appropriate spatial layout, created a structure for traditional houses, which, in addition to meeting the physical needs of users, have the spiritual needs of an intrusive housing with respect to the space hierarchy, privacy, and center-centered spaces.
    Keywords: Traditional houses_Introversion_Space syntax_Arid & Warm climate
  • Nor Mohammad Yaghobi *, Abdolbaset Moradzadeh Pages 79-96
    At present, the most important organizational asset for success in the areas of competitiveness, staffing known. All human resource management processes, identify needs and respond effectively to their staff, improve staff productivity and consequently a major impact on the organization. The typology of the needs of employees in the organization and how to satisfy them is very important. This study “superior relationship with God needs human resources” in Zahedan is the municipal staff. The period of the study in 1393 and were the statistical population of 2032 people. In order to collect the data, the questionnaire was superior excellence of human resources and inventory needs. To determine the validity, content validity and reliability test, Cronbach’s alpha was used for all the components, all of which were higher than 7/0. Sampling, cluster - stratified sample of 324 people is estimated. Data collected through questionnaires, the structural equation modeling using LISREL 8.8 software have been analyzed. The results of the research, positive relationship between the needs of human resource excellence confirms the Premier.
    Keywords: Top needs, excellence in human resources, personnel, structural equation modeling
  • Maryam Norozi * Pages 97-113
    The subject of this paper is to investigate the effect of different types of green spaces on social and economic influences on survival indexes. The questionnaires data collected in this paper are filled in by the researchers of architecture and landscape. Investigating the relationship between landscape functions, landscape distance from residential environments and landscape elements economic and social factors affecting the improvement of habitability in cities is an approach to achieve social and economic sustainability of green spaces and cities themselves. Knowing the factors affecting habitability in cities is one of the most important components in this regard. The research method is descriptive-analytical and survey. The data collection method is a descriptive and inferential statistics questionnaire and analysis technique. The statistical population of the engineers and experts is about quality of space and quality of life and the number of samples is 80 people. Data analysis is done through SPSS software. The results show that the type of green space structure, the issue of green space and the type of green space have a direct impact on the change of the indicators of habitability in cities. In general, parks located far from cities and industrial parks have little effect on changing the social and economic sustainability indicators in cities. In contrast to green spaces that are far from diverse environments, functional and green spaces with commercial and recreational performance have the greatest impact on social and economic viability indicators.
    Keywords: Infrastructure, Green infrastructure, Urban viability, Social viability, Economic viability
  • Shadi Shokri Yazdan Abad *, Mostafa Behzadfar Pages 115-128
    Urban population is rising constantly. This process has caused a lot of problems in the cities, which has affected all aspects of the city.The results are greenhouse gas emissions, climate change, air pollution and many other environmental problems .Also, the capacity of cities in developing countries and organic and traditional tissues is not proportional to the volume imposed on them, and the way of deal with these problems are confined to these tissues is also largely based on physical methods that do not have the necessary efficiency.One of the suggested approaches to solving the environmental problems of cities is smart city.In this research, index related to the smart city and then the solutions that each of these index are facing in environmental problems are stated.therefore, in this research, index related to the smart city and then the strategies that each of these indicators are facing in environmental problems have been expressed.In order to evaluate and prioritize the indicators, the indexes were firstly categorized according to Albain (2015) dimensions, and then, using ANP, the priority and importance of each of the indicators was explained.Finally, smart city indicators that can be effective in reducing environmental problems and a theoretical framework are explained.
    Keywords: environmental problems, ancient texture, study framework, smart city, Smart City, Network Analysis Technique (ANP)
  • Hadi Talkhabi, Ehsan Allah Eshtehardian *, Ali mohagher, Majid Parchami Jalal, Mohammad Hosein Sobhie Pages 129-146
    Claims have become inherent features in projects and in particular urban projects that have a negative impact on the time and cost of project implementation. To solve this problem, it is possible to prevent the occurrence of a claim in a project by identifying the root causes of the claim (source) and reducing its impact on the direct causes of the claim (cause). In this regard, in a two-stage study, first claims of DBF contracts in Tehran metro projects were collected, and the source and cause of the claims were separated and distributed through the questionnaire among the experts, and the most important of each one was identified. In the second stage, using the Delphi method, the relationship between the source and the cause of the claims (the effect of the origins on each cause) was identified and distributed through the questionnaire among experts and based on that the most important source of each cause of the claim was identified. The research findings indicate that the look at the sources should be due to the importance of its impact on any cause of the claim, and a separate look at the source of the claim will not show the importance of each source and with this look it’s better to know their significance so that better strategies can be put in place to prevent them. The results of the research show that managerial changes in the employer (Tehran municipality) and inappropriate selection of the project delivery system are one of the most important sources of claims in urban projects.
    Keywords: Urban metro projects, DBF contracts, Cause of claim, Source of claim
  • Mehrdad Shahbazi, Mansor Yeganeh *, Mohammadreza Bemanian Pages 147-168
    Vitality is considered as one of the desirable qualities of life, which plays a vital role in the solidarity of citizens. In order to achieve this, we must make a comprehensive understanding of the dimensions of environmental vitality factors in the open spaces of residential complexes. The purpose of this study is to identify the importance of the effect of each environmental vitality factors in the open spaces of residential complexes. The variables were extracted by interviews. Finally questionnairees were distributed among residents of studied complexes. Then, fuzzy logic and Matlab software were used to evaluate the environmental vitality factors, the variables that had “low” and “very low” effects in different environmental vitality were eliminated, and thus, the factors affecting the environmental vitality in Open spaces of residential complex were identified. The results indicate that the socio-cultural dimension is the most effective dimensions on environmental vitality in open spaces of residential complexes. Also, vitality in different dimensions of open space has not been considered in all of the visited complexes. Only Atisaz B complex meets the needs of residents in open space and components of cultural and social activities are addressed in open spaces of ASP and Atisaz B complexes.
    Keywords: Screening, environmental vitality, open spaces, residentialcomplex, fuzzy technique
  • Hamidreza Azemati, Jamaloldin Mehdinezhad *, Seyede Feresheh Ehsani Oskoie Pages 168-181
    People always try to approach their housing ideals; spontaneous physical interventions are one of the manners, but may follow up with negative Consequences. In this study, in conjunction with investigating dependency of ‘Spontaneous physical interventions done by Residents” and “residential satisfaction”, the most common transformation activities and also the most important operational obstacles of resident’s desired changes will be discussed. This is a Correlation research. For collecting data alongside with utilizing relevant resources, proportional to the aim of the research a questionnaire was designed and randomly distributed among residents of residential complexes in Tehran. To discover associations between variables, data was analyzed in a quantitative manner through correlation tests. According to investigations, although decrease in the level of residential satisfaction will increase the tendency to do spontaneous housing intervention, correlation of “applied housing interventions” and “residential satisfaction” is not significant; this suggests attendance of an architect as an advisor in the process of interventions is urgent.
    Keywords: Residential Satisfaction, Housing Interventions, Transformation Activities
  • Seyed Mehdi Mosavi Kazemi *, Robabeh Almasi Pages 183-196
    Since humans are social creatures, social needs are answered in public spaces. Therefore spaces that have the ability to respond to the humans cultural-social needs are essential. In recent decades, changing the way we live in societies fade collective and social activities are popular in large cities. Problems related to the neighborhood units of Tehran metropolitan, along with weakness in urban management, urban growth rapid and sustainable neighborhoods issue in Tehran caused to be established the house of the neighborhood. Neighborhood houses are one of the tools of empowerment and participation of people relying on the local management approach and implementation of the healthy city that with the establishment in Tehran neighborhoods as facilitator, improves the health of residents through public participation and intersectional collaboration.
    Research question is that the homes in the neighborhood to what extent have been successful in realization urban management goals in region seven of Tehran metropolitan? Research method is analytical and based on field observations and interviews with Managers of neighborhood houses by questionnaire. The results show that Salamat (health), Elm va Zengi (science and life) and Tasnim homes has been more successful than others. It was also found that neighborhood houses in various neighborhoods in terms of function and activity levels are significantly different from each other, as well as the success of neighborhood homes in achieving the goals of urban management, due to lack of sufficient evidence have not confirmed by researchers.
    Keywords: neighborhood house, community management, urban management, Tehran region 7
  • Marzieh Rajabi, Maryam Khastou * Pages 197-214
    Good urban governance means that distribution of land uses, amenities and services in different urban levels should be in a manner that citizens don’t feel any Discrimination and injustice and appropriate use of urban services would be available. This research aims to investigate good urban governance through identifying the effective indicators in achieving spatial and social equity. The case study is the city of Rasht. The research method is based on ducumental survey types. The sample size is determined 400 people. We used correlation coefficient tests and topsis analysi in order to analyse data and prove hypotheses. Results show that there is wide different between 5 districts of Rasht in terms of using amenities and services and marjinal areas is in worst status. In conclusion, we found out that citizen’s satisfaction in relation to good urban governance indicators as well as spatial and social equity is in medium rate. On the other hand, there is a meaningful relation between good urban governance and spatial and social equity in the city. At last results of SWOT analysis showed that the conservative strategies for enhancing the existing situation is the best one.
    Keywords: Good urban governance, Spatial Equity, Social Equity, City of Rasht
  • Navid Jalal Kamali *, Omid Tayari Pages 231-247
    Iran is considered as one of the world’s lesser sources of water resource and in order to optimize the use of available water resources, recognizing these resources is inevitable. To simulate water resources at a widespread level, it is essential to use a comprehensive model that is capable of simulating large-scale models, one of which is the SWAT model. Also, the availability of water resources should be investigated in light of climate change which in this research the climate change bundle is used to study climate change. The base period for this study is from 1992-2016 and the era from 2020-2050. The results indicates that an increase in precipitation in the southwest and a 5% decrease in rainfall in the eastern part of the city. As well there is the possibility of an average temperature rise of up to 3 degree Celsius. Accessible water resources in the city of Bardsir include blue and green water that the amount of blue water in the middle regions is higher than that of other parts and the western parts will have higher evapotranspiration. In addition, the soil moisture content in the southern part will be higher than in the other areas. Therefore, it is unavoidable to heed these areas in order to devise grandiose plans for the dry farming.
    Keywords: Climate Change, Blue Water, Green Water, SWAT
  • Ali DaryaBeygi Zand *, Hasan Hovidi Pages 249-260
    The growth in urban societies, and development of urban areas, has led to emergence of metropolises, which subsequently causes an increase in waste generation, and numerous environmental issues. Therefore, solid waste management is an important factor. In many urban areas which using the waste transfer stations system, poor management in the contexts of location, design, and performance, has destructively affected the environment and the human. The objective(s) of this study is investigation of the environmental and health aspects of waste transfer stations, in terms of the amount of leachate in the station area, as well as air pollution, and the noise pollution by the station’s activity in residential areas. For this purpose, samples were taken, and measurements of the pollutants were conducted. The results of analysis of the samples indicated that the BOD and COD levels for the station under study were equal to 52200, and 80000 mg/L (milligram per litre), respectively, which are higher than the sewage outlet standard level, in both cases. Moreover, the dust pollution at different location points on the site were measured and found to be lower than the standard limit and is considered as satisfactory. Furthermore, the level of carbon dioxide (CO2) in the staff room, was 1275 ppm, which is high compared to the standard limits. The results of the noise exposure measurements in different location points on the station were also found to be higher than the standard limits. At last, approaches to improve the quality status of the solid waste transfer station based on solutions for reducing and controlling existing environmental pollution.
    Keywords: Solid waste transfer station, leachate, contaminant, SoundPressure Level
  • Hosein Rajab Salahi, Masoud Taghvaie *, Asghar Zarabi Pages 261-282
    Tehran metropolis is the largest metropolis in Iran and one of the most populous cities in the world. But management is facing a lot of challenges and the management weakness and planning system have created challenges for the city. The purpose of the present research is to prioritize the effective indicators on the implementation of integrated urban management in Tehran metropolis, this integration is for better and more coordination and efficient management of the city. The type research is practical-developmental and the methodology is descriptive-analytical and causal. The required information comes from numerous resources such as the library, documents, and field observations. The statistical population of the study consists of experts, specialists, and authorities of urban management and for analysis, SPSS software, Chi-Square test, and AHP technique were used. The results of the research show that Tehran metropolitan area lacks a strategic plan and ultimately the indicators affecting urban management are prioritized, the criterion of vertical integrity with the coefficient of 0.456 and the criterion of laws and stable financial resources with 0.299 have the first and last priorities, respectively.
    Keywords: Tehran metropolis, urban management, integrated management, hierarchical analysis
  • jamalodin mehdi nezhad* Pages 283-300

    Housing plays a special role in meeting each of the basic human needs. As an integrated system, rural housing consists of interconnected elements that is formed by interacting with different forces and factors, including cultural and social factors, and have certain structure and functions. Today, there is no traditional housing in the villages that can meet religious and social needs of its inhabitants; however, there are alternative habitats that do not have the necessary spatial quality as before due to the severe shortage of spatial richness influenced by social and cultural changes. Therefore, the question is how did cultural and social factors affect the functioning of rural housing in terms of sustainability? And what are the factors influenced by cultural and social factors in sustainable rural housing? Thus, doing this study is necessary to prevent the process of modeling from undesirable experiences and avoid repetition of unsuccessful experiences in the future constructions in order to maintain the principles and values of an Iranian housing. Therefore, this is a descriptive-analytical study in terms of its nature, topic and objectives. The statistical population of the study is a group of the heads of the household in the villages of Noor city, among which 175 participants were questioned by simple random sampling method. Instrument of the study was a questionnaire. After collecting field information, the indices influenced by cultural and social factors in the level of rural housing sustainability were analyzed by statistical analysis software. The results indicated that the houses built in villages of Noor city over the past 8 years were stable in 21%, relatively stable in 36% and unstable in 43%.

    Keywords: Cultural factors, Social factors, Rural housing, Sustainable housing, Noor city
  • leila karimi fard* Pages 327-342