فهرست مطالب

سیاست های راهبردی و کلان - پیاپی 25 (بهار 1398)

نشریه سیاست های راهبردی و کلان
پیاپی 25 (بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/03/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حبیب الله رعنایی کردشولی، سید مسلم علوی*، مریم سلطانی صفحات 2-28
    تحول سازمانی یکی از کلیدی ترین تصمیمات هر شرکت است که بدون توجه به منابع سازمانی به ویژه منابع سازمانی غیر مشهود همچون دانش، نوآوری و مدیریت مالکیت فکری امکان پذیر نیست. با توجه به ضرورت این امر، این مقاله با هدف ارائه الگویی برای تبدیل سازمان های کنونی فعال در صنعت نفت و گاز به سازمان های دانش بنیان با تاکید بر منابع مختلف سازمانی تدوین گردیده است. برای این منظور ابتدا مهمترین الزامات و ضرورت های دانش بنیان شدن صنعت نفت ایران بحث شده و در گام بعد تلاش می شود تا سازه های مورد نیاز برای ارائه الگوی مورد نظر تعریف شوند. الگوی تحقیق بر مبنای این ایده حرکت می کند که برای ایجاد مزیت رقابتی، سازمان های فعال در صنعت نفت باید بتوانند متناسب با شرایط موجود، در استراتژی مدیریت سرمایه های نامشهود خود، از بین سه نظام مدیریت دانش، مدیریت نوآوری و مدیریت مالکیت معنوی یکی را در اولویت قرار داده و بر آن تمرکز نمایند. در نهایت با تلفیقی از این مبانی و مفاهیم، الگوی پیشنهادی برای ایجاد تحول سازمانی در صنعت نفت و حرکت به سمت دانش بنیان نمودن سازمان ها در این صنعت ارائه شده و شش گام لازم برای طی این مسیر تشریح شده است.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، مدیریت نوآوری، مدیریت مالکیت معنوی، مدیریت سرمایه های فکری
  • علی فقه مجیدی*، شهلا صمدی پور، فریبا سلامی صفحات 30-45
    جهانی شدن موضوع انکارناپذیر است که دارای بعد اقتصادی، سیاسی و اجتماعی است. به عبارت دیگر جهانی شدن افزایش روابط اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی ورای مرزهای ملی است و توجه اقتصاد دانان و سیاستگذاران زیادی را در چند دهه اخیر به خود جلب کرده است. هدف این پژوهش این است که اثر جهانی شدن بر رشد اقتصادی را در 74 کشور درحال توسعه که به دو گروه بالاتر از میانگین و پایین تر از میانگین تقسیم شده اند با استفاده از روش داده های ترکیبی بررسی نماید. شاخص مورداستفاده برای جهانی شدن در این پژوهش محدودیت حساب سرمایه است که مدل های پژوهش با استفاده از اثرات ثابت در دوره (1395-1349) برآورد گردید. طبق نتایج بدست آمده از این پژوهش اثر شاخص های جهانی شدن کل، جهانی شدن اقتصادی، جهانی شدن اجتماعی و جهانی شدن سیاسی در کشورهای درحال توسعه در دو گروه با درآمد بالاتر و پایین تر از میانگین، مثبت و معنی دار است که ازاین رو، اثر مثبت جهانی شدن در تمامی ابعاد بر رشد اقتصادی در دو گروه کشورها تایید می شود.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، رشد اقتصادی، داده های ترکیبی
  • الهه محمودی* صفحات 46-64
    با فراگیر شدن پدیده جهانی شدن در ابعاد مختلف به ویژه در بعد اقتصادی، اقتصاددانان به بررسی آثار آن بر جنبه های مختلف اقتصادی پرداخته اند. همچنین طبق آمار و اطلاعات در دسترس نشان دهنده ی این است که طی چند دهه اخیر تورم جهانی کاهش یافته است و این در حالی است که ادغام کشورها در اقتصاد جهانی روندی فزاینده داشته است. بنابراین از آنجایی که تورم و راه های مقابله با آن یکی از مشکلات اقتصادی در بسیاری از کشورها به ویژه کشورهای در حال توسعه می باشد، مقاله ی حاضر اثر جهانی شدن اقتصاد بر تورم را در 22 کشور در حال توسعه آسیایی و در دوره زمانی 2014- 1994 مورد مطالعه قرار می دهد تا اثرات مثبت و احیانا منفی این پدیده بر تورم مشخص گردد. با استفاده از بعد اقتصادی شاخص KOF به عنوان متغیر جانشین برای جهانی شدن اقتصادی و استفاده از روش اثرات تصادفی برای برآورد، نتایج نشان دهنده وجود رابطه ی معکوس و معنی دار بین جهانی شدن اقتصاد و تورم در کشورهای مورد بررسی می باشد. به طور دقیق تر یک واحد افزایش در درجه ی جهانی شدن اقتصاد، تورم را به میزان 39/0 واحد کاهش می دهد بنابراین با توجه به نتایج تحقیق حاضر به نظر می رسد تلاش کشورها در جهت پیوستن به موج جهانی شدن اقتصاد و کاهش موانع و محدودیت های تجاری می تواند در کاهش نرخ تورم موثر باشد.
    کلیدواژگان: جهانی شدن اقتصاد، تورم، شاخصKOF، داده های پانل
  • پروانه کمالی دهکردی*، علی نظری زانیانی، سید نظام الدین مکیان صفحات 66-85
    مقاله حاضر با استفاده از الگوی سولوی دوبار تعمیم یافته که توسط ایشی و سوادا توسعه یافته است، به مطالعه ی نقش انواع سرمایه اعم از فیزیکی، انسانی و اجتماعی در رشد اقتصادی 20 استان منتخب پرداخته است. معادله ی رگرسیون موسوم به منکیو-رومر، ویل مستخرج از الگوی تحقیق با توجه به دو دسته از آزمون های ریشه واحد الگوهای پانل به دو شکل مختلف تصریح شده و به روش گشتاورهای تعمیم یافته برای داده های پانل پویا و تکنیک انحرافات متعامد برآورد شده است. نتایج برآورد شکل اول رگرسیون بیان گر آن است که یک درصد افزایش در نرخ رشد پس انداز ملی به 57/0 درصد افزایش در نرخ رشد تولید ناخالص داخلی سرانه ، یک درصد افزایش در تعداد دانشجویان (به عنوان نماگر پس انداز سرمایه ی انسانی) به 035/0 واحد افزایش در نرخ رشد سرانه ی تولید ناخالص داخلی و یک درصد افزایش در نرخ رشد پرونده های مختومه ی چک های بلامحل هر استان (به عنوان نماگر پس انداز منفی سرمایه ی اجتماعی) موجب کاهش در نرخ رشد تولید ناخالص داخلی سرانه ی استان های منتخب به میزان 038/0 درصد خواهد شد. نتایج برآورد فرم دوم رگرسیون نیز تاثیر هر سه عامل سرمایه فیزیکی، انسانی و اجتماعی بر رشد اقتصادی استان های مورد مطالعه را تصدیق می نماید.
    کلیدواژگان: رشد اقتصادی، سرمایه فیزیکی، سرمایه انسانی، سرمایه اجتماعی
  • آرش رفاح کهریز، یوسف محمدزاده*، سید جمال الدین محسنی زنوزی، نیر هاشمی برنج ابادی، نگار قاسم زاده صفحات 86-107
    در سال های اخیر با توجه به تشدید رقابت اقتصادی بین جوامع، و تغییرات روز افزون بهره وری برای سهم بیشتر در بازارهای بین المللی، مفهوم رقابت پذیری از کلیدی ترین شاخص های موفقیت اقتصادها مطرح است. رقابت پذیری علاوه بر نمایان ساختن محدودیت ها و چالش های به وجود آمده در مسیر رقابت در بازارهای جهانی، محدودیت های مالی دولت در بودجه بندی و چالش های بخش خصوصی در رقابت در بازارهای داخلی و بین المللی را نیز ارزیابی می کند. از این رو، هدف مطالعه حاضر بررسی تاثیر رقابت پذیری بر عملکرد اقتصادی کشورهاست. با توجه به اینکه شاخص نسبتا جامع برای نشان دادن وضعیت رقابت پذیری کشورها توسط مجمع جهانی اقتصاد از سال 2006 گزارش می شود، امکان مدلسازی بهتر برای سری زمانی کشوری خاص وجود ندارد لذا از داده های دو گروه از کشورهای درحال توسعه و توسعه بافته برای بررسی رابطه رقابت پذیری و عملکرد اقتصادی استفاده شده است. در این مطالعه دوره زمانی 2006- 2014 در نظر گرفته شده و با توجه به خصوصیات نمونه مورد بررسی، از تکنیک گشتاورهای تعمیم یافته (GMM) برای تجزیه وتحلیل مدل ها استفاده شده است. نتایج این مطالعه نشان می دهد که شاخص رقابت پذیری به طور معنی داری در هر دو گروه از کشورهای منتخب در حال توسعه و توسعه یافته موجب رشد اقتصادی و گسترش صادرات آن ها می شود. بنابراین به نظر می رسد امروزه سیاست تقویت رقابت پذیری اقتصاد باید از اولویت های اصلی برنامه ریزان و سیاست گذاران کشورها باشد. همچنین با توجه به نتایج تحقیق، نسبت تشکیل سرمایه خالص به تولید ناخالص داخلی، نسبت ثبت نام کنندگان دوره دبیرستان، نرخ ارز، مخارج مصرفی و تورم از دیگر متغیرهای موثر بر میزان رشد و صادرات کشورهای منتخب در حال توسعه و توسعه یافته می باشند.
    کلیدواژگان: رقابت پذیری، رشد اقتصادی، صادرات، روش گشتاورهای تعمیم یافته (GMM)
  • نظر دهمرده قلعه نو، ندا علی احمدی*، عباسعلی قادری صفحات 108-122
    با توجه به جایگاه و ارزش مناطق آزاد تجاری در اقتصاد جامعه به این مناطقی ضرورت یافته است. و اولویت بندی این مناطق با توجه به شاخص های اقتصادی از اهمیت زیادی برخوردار می شود. به همین جهت در این مقاله به منظور تخصیص بهینه منابع اقتصادی کشور و تاثیر پذیری شاخص های اقتصادی، اولویت بندی هفت منطقه آزاد تجاری با استفاده از روش تصمیم گیری تاپسیس برای سال های 1385-1394 تخمین زده شده است و رتبه بندی نهایی مناطق آزاد تجاری صورت گرفته است. نتایج بدست آمده از روش مذکور حاکی از آنست که براساس شاخص های صادرات، واردات، سرمایه گذاری داخلی و خارجی، ترانزیت، شرکت ها و موسسات ثبت شده، منطقه آزاد ماکو با شاخص شباهت 919/0بیشترین رتبه را به خود اختصاص داده و بعد از آن مناطق آزاد اروند، کیش، انزلی، ارس، قشم و چابهار قرار گرفته اند. از این رو می توان با تقویت شاخص هایی چون افزایش سرمایه گذاری خارجی و داخلی، صادرات و راه یافتن به بازار جهانی و منطقه ای به توسعه اقتصادی این مناطق کمک کرد.
    کلیدواژگان: مناطق آزاد تجاری، توسعه اقتصادی، اولویت بندی، TOPSIS
  • محمدرضا سلمانی بیشک، داود بهبودی، مصطفی شکری*، الهام بهرامی صفحات 124-140
    افزایش غلظت گازهای گلخانه ای، به عنوان یکی از عوامل مهم در تغییر وضعیت آب و هوایی جهان مطرح است. بگونه ای که تغییری کوچک در وضعیت آب و هوایی، در بسیاری از موارد می تواند منشا تغییرات بزرگ اقلیمی و بلایای طبیعی و زیان-های اقتصادی شود. در این مقاله، رابطه مهم ترین گاز گلخانه ای یعنی گاز دی اکسید کربن با متغیرهای توسعه ی مالی، تولید ناخالص داخلی سران، نرخ شهرنشینی و درجه باز بودن تجاری ایران طی سال های 1392-1357 با استفاده از روش رگرسیون فازی مورد بررسی قرار گرفته است. بنابر نتایج بدست آمده تولید ناخالص داخلی، درجه باز بودن تجاری و توسعه مالی تاثیر مثبتی بر انتشار گاز کربن دی اکسید دارند. همچنین نتایج مقاله نشان می دهد افزایش بیشتر تولید ناخالص داخلی، تاثیری منفی بر انتشار گاز دی اکسید کربن دارد. با توجه به روند رو به رشد انتشار گاز دی اکسید کربن در ایران، ضروری است از سیاست های زیست محیطی مناسبی جهت جلوگیری از انتشار این گاز گلخانه ای استفاده شود.سیاست های زیست محیطی مناسبی جهت جلوگیری از انتشار این گاز گلخانه ای استفاده شود.
    کلیدواژگان: انتشار گازدی اکسید کربن، توسعه مالی، باز بودن تجاری، تولید ناخالص داخلی
  • موسی خوش کلام خسروشاهی* صفحات 142-162
    با توجه به اهمیت نفت در اقتصاد ایران، اثرات بلندمدت و کوتاه مدت ناشی از تکانه های نفت بر متغیرهای تولید ناخالص داخلی حقیقی، نقدینگی و تورم با استفاده از مدل VECM و علیت گرنجر بصورت فصلی طی دوره 1369 تا 1395 بررسی شد. نتایج مدل متقارن حاکیست تاثیر شوک قیمت نفت بر تولید ناخالص داخلی حقیقی و نقدینگی مثبت بوده اما تاثیرش بر تورم منفی است. نتایج مدل نامتقارن نشان می دهند که تاثیر شوک مثبت قیمت نفت بر تولید ناخالص داخلی حقیقی، تورم و نقدینگی به ترتیب مثبت، منفی و مثبت بوده و تاثیر شوک منفی قیمت نفت بر تولید ناخالص داخلی حقیقی، تورم و نقدینگی به ترتیب منفی، مثبت و منفی است. اما اندازه تاثیر شوک های مثبت قیمت نفت بر تولید ناخالص داخلی حقیقی، تورم و نقدینگی در بلندمدت به مراتب بیشتر، کمتر و بیشتر از شوک های منفی قیمت نفت است. تاثیر شوک‏های مثبت و منفی بر متغیرها نامتقارن است لذا واکنش متغیرها به شوک‏های مثبت و منفی در جهت‏های مخالف هم اما توام با مقادیر متفاوت می باشد. با توجه به تاثیرگذاری نامتقارن شوک های قیمت نفت بر متغیرهای اقتصاد کلان، توصیه می شود که دولت به مرور زمان وابستگی بودجه عمومی به نفت را کاهش دهد تا از این طریق تاثیرگذاری شوک های نفتی بر هزینه های دولت را از بین ببرد و یا اگر نمی تواند این وابستگی را از بین ببرد تلاش کند تا مدیریت صحیحی بر درآمدهای نفتی (در قالب بودجه و انضباط بودجه ای و مالی) و منابع صندوق توسعه ملی داشته باشد تا آثار سوء آنها به حداقل برسد.
    کلیدواژگان: قیمت نفت، اقتصاد کلان، اثرات نامتقارن، کوتاه مدت و بلندمدت
|
  • Habib Allah Ranaei, Seyyed Moslem Alavi *, Maryam Soltani Pages 2-28
    Organizational change is one of the key decisions in every company. If managers do not pay attention to organizational resources, especially non-tangible ones such as knowledge, innovation and intellectual property management, Organizational Change cannot be implemented as expected. This paper aims to develop a model for today's organizations in the oil and gas industry seeking to become a knowledge-based organization. For this purpose, the requirements and necessities of oil industry to be a knowledge-based organization discussed firstly. Then, the constituencies of developing a model defined. The research model is built on the idea that creating competitive advantage requires organizations to prioritize and choose one system among three systems including knowledge management, innovation management and intellectual property management in the scope of intangible capital management strategy. A combination of these foundations and concepts led to a model for organizational change in the oil industry, a model consists of six steps by which organizations can move towards the knowledge-based organizations in the oil industry.
    Keywords: Knowledge Management, innovation management, intellectual property management, intellectual capital management
  • Ali Feghhe Majidi *, Shahla Samadipour, Fariba Salami Pages 30-45
    Globalization an undeniable issue with economic, political and social aspects. In other words, globalization is economic, political, social and cultural rights beyond national boundaries and has received major attention of economist and politician in the last few decades. This study aims to investigate the effects of economic globalization, political globalization and social globalization on economic growth in 74 developing countries which are divided into two groups of upper middle income and lower middle income using fixed effected method. The Indicators used for globalization are account restrictions and period studied (1970-2016) .The impact of the indicators on the overall globalization, economic globalization, social globalization and political globalization in developing countries in two groups with higher incomes and lower than average are positive and meaningful. Hence, this study confirms the positive effects of globalization in all aspects on economic growth in developing countries in two groups with higher incomes and lower than average.
    Keywords: globalization, Economic Growth, panel data
  • Elahe Mahmoodi * Pages 46-64
    In today’s world countries cannot isolate themselves from the world economy. The benefits of outward-looking policies which help in taking advantage of international trade and capital flows are obvious and there is evidently a move away from the typical closed economy structure in most of economies. Therefore, in recent years many researchers focused on the effects of globalization on different economic aspects, including its effect on inflation. Inflation is one of the serious problems in many countries, particularly in developing countries because it has obvious costs to an economic and social system. A high rate of inflation reduces the purchasing power and increases uncertainty in the economy and may adversely effect on the economic growth. So in this Study we attempt to examine the effect of economic globalization on inflation for a panel of 22 Asian developing countries. By using annual data from 1994 to 2014 and economic dimension of KOF index of globalization, the results show inverse and significant relationship between economic globalization and inflation.
    Keywords: Economic Globalization, Inflation, KOF Index, panel data
  • Parvaneh Kamalidehkordi *, Ali Nazari Zaniani, Seyyed Nezamodin Makiyan Pages 66-85
    This paper by using of the augmented-augmented Solow model which is expanded by Ishi and Swada has studied the role of physical, human and social capital on the economic growth of 20 selected provinces of Iran-which are selected according to quality and quantity of affordable data. A regression equation that is called MRW derived from model of research, is specified according to two classes of unit root tests for the panel series in two forms and is estimated by Generalized Least Squares Method for dynamic panel data (GMM/DPD) and Orthogonal Deviation technique. The results of estimation of the first form show that one percent increase in growth rate of national saving leads to 0.57 percent increase in growth rate of per capita GDP, one percent increase in the number of university students (as proxy of human capital saving) leads to 0.035 increase in per capita GDP growth rate, and one percent increase in growth rate of closed cases of playoffs checks (as proxy of negative social capital saving) leads to 0.038 percent decrease in per capita GDP growth rate. The results of estimation of the second form confirm the role of three factors of physical, human and social capital on economic growth of studied provinces.
    Keywords: economic growth, physical capital, Human capital, Social Capital
  • Arash Refah Kahriz, Yousef Mohammadzadeh *, S.Jamaledin M. Zonouzi, Nayyer Hashemi Berenjabadi, Negar Gasemzadeh Pages 86-107
    In recent years, given the intensification of economic competition between societies, and the increasing change in productivity for a larger share in international markets, the concept of competitiveness is one of the key indicators of the success of economies. Competitiveness, in addition to highlighting the constraints and challenges encountered in competing in global markets, assesses the government's financial constraints in budgeting and the challenges faced by the private sector in competing in domestic and international markets. Hence, the aim study to investigate the effect of competitiveness on the economic performance of selected countries. According to that a comprehensive indicator of the country's competitiveness status is reported by the World Economic Forum since 2006, there is no possibility of better modeling for a country-specific time series. Therefore, data from two groups of developing and developed countries to examine the relationship Competitiveness and economic performance have been used. The time period of 2006-2014 is considered and GMM method is used to analyze the models. The results of the study demonstrate that the competitiveness index significantly increases the economic growth and expansion of exports in both developed and developed countries. Therefore, the policy of strengthening economic competitiveness should be one of the main priorities of country planners and policy makers. Also, according to the results of study, the ratio of the net capital to GDP, the ratio of high school enrollment rate, exchange rate, consumption expenditures and inflation are from other variables affecting the growth and exports of selected and developed countries.
    Keywords: Competitiveness, Economic Growth, Export, Generalized Method of Moment (GMM)
  • Nazar Dahmarde Ghaleno, Neda Aliahmadi *, Abasali Ghaderi Pages 108-122
    Considering the position and value of free trade areas in the economy of the community, these areas are necessary. And prioritizing these areas is very important in terms of economic indicators. Therefore, in this paper, in order to optimize the allocation of the country's economic resources and the impact of economic indicators, the priority of seven free trade zones is estimated using the Topsis decision-making method for the years 1385-1394, and ranked The final round of free trade zones has taken place. The results of the mentioned method indicate that according to the indicators of export, import, domestic and foreign investment, transit, companies and institutions, the Maku Free Zone with the similarity index of 919.0 has the highest rank and then From these areas are Arvand, Kish, Anzali, Aras, Qeshm and Chabahar. Hence, by strengthening the indicators such as increasing foreign and domestic investment, exports and access to the global and regional markets could help to develop these economies.
    Keywords: Free Trade Zones, Economic Development, Prioritization, TOPSIS
  • Mostafa Shokri Pages 124-140
    Increasing the concentration of greenhouse gases, as an important factor in changing the world's climate And small changes in climate conditions, in many cases is related to the rate and severity of acute natural disasters and economical impacts as well. In this paper, the association of the co2, as the most important greenhouse gas, with financial development, GDP per capita and trade openness iran is investigated using fuzzy regression during 1392-1357. fuzzy regression estimation a range of the possible values for the outcome variable whilst the classical regression estimate only a certain For the outcome variable. According to the results GDP, trade openness, financial development has a positive impact on co2 emission, whereas excess increases in GDP has negative impact on carbon dioxide emission. Due to the rising the carbon dioxide in Iran, the need for development of new environmental policies to protect the environment.the need for development of new environmental policies to protect the environment.
    Keywords: Co2 emssions, Financial Development, Trade openness, GDP
  • Musa Khoshkalam Khosroshahi * Pages 142-162
    Considering the importance of oil in Iran's economy, in this paper, the effects of long and short-term effects of oil shocks on real GDP, liquidity and inflation were investigated using the VECM model and Granger causality during the period 1369 to 1395. The results of the symmetric model indicate that the effect of oil shock on real GDP and liquidity is positive, but its effect on inflation is negative. The results of the asymmetric model show that the effect of positive oil price shock on real GDP, inflation and liquidity is positive, negative and positive, and the negative impact of oil price on real GDP, inflation and liquidity is negative, positive and negative. The magnitude of the effect of positive oil shocks on real GDP, inflation and liquidity in the long run are far more limited and more than negative oil shocks shocks. The effect of positive and negative shocks on the variables is asymmetric, which means that the response of the variables to positive and negative shocks is in opposite directions, but with different values. In the short run, oil prices are the cause of all variables.Given the asymmetric effect of oil price shocks on macroeconomic variables, it is recommended that the government, over time, reduce the public budget's dependence on oil in order to eliminate the impact of oil shocks on government spending.
    Keywords: Oil Price, Macroeconomic, asymmetric effects, Short Run, Long Run