فهرست مطالب

پوست و زیبایی - سال دهم شماره 1 (پیاپی 37، بهار 1398)

فصلنامه پوست و زیبایی
سال دهم شماره 1 (پیاپی 37، بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/01/29
  • تعداد عناوین: 9
|
  • علیرضا فیروز* صفحه 1
  • سارا هاشمی*، مهرنوش جمشیدی صفحات 3-11
    زمینه و هدف
    هدف از انجام این پژوهش بررسی رابطه ی کمال گرایی و افسردگی با تصویر بدنی در دختران داوطلب جراحی زیبایی است. روش تحقیق، توصیفی، از نوع همبستگی و ازنظر هدف کاربردی است.

    روش اجرا
    جامعه ی آماری شامل دختران 40-20 ساله که داوطلب جراحی زیبایی (بینی و سینه) در شمال شهر تهران بودند که در سال 1397 به کلینیک های زیبایی مراجعه نموده اند. حجم نمونه برابر با 360 نفر در نظر گرفته شد. ابزار گردآوری داده ها سه پرسش نامه ی کمال گرایی چندبعدی تهران (1386)، افسردگی بک BDI.II (1996) و پرسش نامه ی تصویر بدنی MBSRQ (1983) استفاده شده و تحلیل یافته ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندمتغیره انجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد بین کمال گرایی و افسردگی با تصویر بدنی رابطه ی معکوس وجود دارد یعنی هر چقدر کمال گرایی و افسردگی در آزمودنی ها بالاتر باشد، تصویر بدنی ضعیف تری خواهند داشت. نیز بین کمال گرایی و افسردگی رابطه ی مستقیم وجود دارد یعنی هر چقدر افسردگی در آزمودنی ها بالاتر باشد، کمال گرایی بالاتری خواهند داشت (05/0P<).
    نتیجه گیری
    متغیرهای کمال گرایی و افسردگی قادر به پیش بینی تصویر بدنی هستند. متغیر کمال گرایی با توجه به بزرگتربودن مقدار Beta سهم بیشتری در پیش بینی تصویر بدنی دختران دارد.
    کلیدواژگان: کمال گرایی، افسردگی، تصویر بدنی، جراحی زیبایی
  • ربابه عابدینی، مریم نسیمی، کوثر پاک سرشت* صفحات 12-17
    زمینه و هدف
    در نظام آموزش پزشکی، دستیاران نیروی کار اصلی بیمارستان ها و متخصصین آینده ی کشور هستند، لذا توجه به رضایت مندی شغلی آنان یک ضرورت است. در این مطالعه هدف ما بررسی رضایت شغلی دستیاران پوست و عوامل موثر بر آن بود.
    روش اجرا
    از پرسش نامه ی کوتاه رضایت شغلی مینه سوتا (ترجمه ی استانداردشده ی فارسی) استفاده شد که در بیست سوال، دو دسته ی عوامل درونی و بیرونی رضایت شغلی را می سنجد. اطلاعات دموگرافیک پاسخ دهندگان نیز جداگانه ثبت شد. جمع آوری داده ها به صورت اتفاقی (accidental) و جمع بندی و تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS نسخه ی 17 انجام شد.
    یافته ها
    62 داده از دستیاران پوست در سال های 96 و 97 جمع آوری شد که غالب آنان (5/85%) از دانشگاه های شهر تهران بودند. به طور میانگین رضایت شغلی درونی 79%، رضایت بیرونی 60% و درنهایت رضایت کلی 6/71% بود. در بررسی تحلیلی، ارتباط نحوه ی برخورد استادان (005/0P=)، میزان آموزش دهی استادان (001/0P<)، برخورد دستیاران سال بالا (003/0P=) و آموزش دهی دستیاران سال بالا (001/0P<) با رضایت شغلی، معنی دار و مثبت بود.
    نتیجه گیری
    در کل، رضایت شغلی دستیاران پوست، متوسط به بالا ارزیابی شد. کمترین سطح مربوط به دستمزد، محیط کاری، قوانین اجرایی، آموزش دستیاران سال بالا و استادان بود که بیشتر ناشی از عوامل بیرونی بودند. تغییرات مناسب در برنامه ی آموزشی دستیاران، افزایش کلاس های آموزشی و طرح و اجرای قوانین مناسب برای کلینیک های زیبایی افراد غیرمتخصص، می تواند سطح رضایت مندی را ارتقا دهد.
    کلیدواژگان: رضایت شغلی، دستیاران، پوست
  • راحله احمدی، ایلناز سجادیان*، فریبا جعفری صفحات 18-29
    زمینه و هدف
    ویتیلیگو اختلال رنگدانه ای پوست است که تاثیر زیادی بر روان بیماران دارد. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر شفقت بر اضطراب، افسردگی و میل به خودکشی زنان مبتلا به ویتیلیگو اجرا شد.
    روش اجرا
     این پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل و پیگیری یک ماهه بود. جامعه ی آماری کلیه ی زنان (تعداد 80 نفر) مبتلا به بیماری پوستی ویتیلیگو مراجعه کننده به مرکز تحقیقات پوست و سالک دانشگاه اصفهان در سال 1397 بود که از بین آن ها با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس 30 نفر انتخاب به صورت تصادفی در در دو گروه درمانی قرار گرفتند و به پرسش نامه های اضطراب و افسردگی بیمارستانی Zigmond & Smith (1983) و افکار خودکشی Beck (1997) در سه مرحله ی پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری پاسخ دادند. گروه آزمایش در 8 جلسه ی گروهی 60 دقیقه ای جلسه درمان مبتنی بر شفقت براساس بسته درمانی Gilbert & Neff 2009: شرکت کردند اما گروه کنترل تا پایان مرحله ی پیگیری هیچ مداخله ای دریافت نکردند.
    یافته ها
    نتایج تحلیل واریانس اندازه های تکراری حاکی از آن بود که درمان مبتنی بر شفقت می تواند در بیماران مبتلا به ویتیلیگو به عنوان یک شیوه ی درمانی در کاهش اضطراب، افسردگی و میل به خودکشی مطرح گردد.
    نتیجه گیری
    می توان از درمان مبتنی بر شفقت برای کاهش اضطراب، افسردگی و میل به خودکشی در این بیماران استفاده کرد.
    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر شفقت، اضطراب، افسردگی، میل به خودکشی، ویتیلیگو
  • پدرام علی رضایی، زینب معمارزاده، سارا ملک آرا، سیده فاطمه یعقوبی آل* صفحات 30-37
    زمینه و هدف
    درماتیت سبورئیک با شیوع تقریبی دو درصد یکی از شایع ترین اختلالات درماتولوژی است. درمان های متعددی تاکنون برای این بیماران به کار گرفته شده است. این مطالعه جهت بررسی اثربخشی لوسیون بتامتازون در مقایسه با لوسیون کلوتریزون در بیماران مبتلا به سبورئیک درماتیت صورت و سر طراحی شده است.
    روش اجرا ا
    ین مطالعه به روش کارآزمایی بالینی دوسویه کور انجام گرفت. جامعه ی مورد مطالعه عبارتند بودند از 60 بیمار با تشخیص درماتیت سبورئیک مراجعه کننده به درمانگاه پوست بیمارستان قائم و امام رضا (ع) مشهد در گروه سنی بالای 18 سال. بیماران در دو گروه قرار گرفتند؛ یک گروه با کلوتریزون (بتامتازون+کلوتریمازول) (31 نفر) و گروه دیگر با بتامتازون (29 نفر) به مدت 4 هفته روزی دو بار از یکی از داروها استفاده کردند. شدت بیماری براساس اریتم، پوسته ریزی و خارش با درجه بندی از 0 تا 4 در شروع مطالعه، 2 و 4 هفته پس از درمان و 2 و 4 هفته پس از ختم درمان جهت مقایسه ی پاسخ درمانی و میزان عود ثبت شد.
    یافته ها
    میانگین سن بیماران شرکت کننده در این مطالعه 1/33 سال (56-18 سال) بوده و 7/56% از بیماران شرکت کننده در مطالعه مرد بودند. تفاوت معناداری ازنظر سن و جنس بین دو گروه وجود نداشت (05/0P>). هر دو درمان موجب بهبودی واضح در شدت اریتم و پوسته ریزی صورت و اسکالپ شد (001/0P<). در مقایسه ی دو درمان تنها در 2 هفته پس از شروع درمان، کلوتریزون عملکرد بهتری داشت ولی در سایر زمان ها کارایی دو دارو یکسان بود. هر دو درمان در کاهش شدت خارش بیماران نیز کارآمد بودند اما پاسخ به بتامتازون بهتر بود.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان می دهد که هر دو درمان کارآمد می باشد. کلوتریزون تاثیر سریع تری در رفع اریتم و پوسته ریزی و بتامتازون تاثیر بهتری بر کاهش شدت خارش بیماران داشت.
    کلیدواژگان: درماتیت سبورئیک، بتامتازون، کلوتریزون
  • سیده زهرا امامی رضوی، مریم حسینی*، محدثه آزادواری، زهرا صفاریان صفحات 38-43
    طب سوزنی یک روش قدیمی پزشکی است که به طور شایع مورد استفاده قرار می گیرد. این روش در چین برای بیش از دو هزار سال است که استفاده می شود. درمان با طب سوزنی در بین مردم و هم چنین متخصصان سلامت برای طیف وسیعی از اختلالات جسمی، مورد توجه فراوانی قرار گرفته است. این روش از ‏طریق تنظیم جریان «چی» (انرژی حیاتی در بدن)، باعث بهبودی می ‏شود. طب سوزنی در رشته ی پوست اخیرا به عنوان یکی از روش های جوان سازی و درمان چین و چروک صورت، تون ماهیچه ها و کشسانی آن ها ارائه شده است. از طب سوزنی برای درمان طیف وسیعی از شرایط پزشکی، ازجمله اختلالات پوستی استفاده می شود. روش کار به این صورت است که از سوزن های کوچک و استریل در امتداد خطوط مریدین و نقاط طب سوزنی استفاده شده تا باعث افزایش گردش خون در این نواحی شوند. طب سوزنی زیبایی یک درمان کاملا طبیعی و جامع ضد پیری است که هدف آن کاهش خطوط و چروک های صورت است. مکانیسم های متعددی برای طب سوزنی زیبایی مطرح شده است ازجمله افزایش کشش عضلات صورت و بازگرداندن تون عضلات. هم چنین شواهدی از افزایش رطوبت و چربی پوست مشاهده شده است. در این روش از نقاط بدن، موضعی صورت و عضلات صورت و گردن استفاده شده و معمولا 10 تا 12 جلسه ی درمانی برای بیمار توصیه می گردد. با اقبال روزافزون به استفاده از روش های طب مکمل در میان جامعه، طب سوزنی نیز به عنوان یک روش درمانی در زیبایی مورد توجه قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: طب سوزنی زیبایی، طب مکمل، کشسانی پوست
  • الهام ضیایی فر، آزاده گودرزی*، نسرین صاکی صفحات 44-51
    پروبیوتیک ها میکروارگانیسم های زنده ای هستند که وقتی به مقدار کافی مصرف شوند، اثرات مفیدی بر میزبان دارند و مشخصه ی اصلی آن ها این است که برای میزبان بی خطر هستند. استفاده از پروبیوتیک ها علاوه بر دستگاه گوارش، در عملکرد ایمنی بدن، بیماری های پوستی، دیابت، سرطان، بیماری های کبدی، هایپرتنشن، سیستم اوروژنیتال و دهان و دندان مورد بررسی قرار گرفته است. در درماتولوژی نیز استفاده گسترده ای از پروبیوتیک ها و پره بیوتیک ها می شود. در درمان درماتیت آتوپیک، آکنه، اگزما، بیماری های آلرژیک، پیری پوست، عفونت های باکتریایی و قارچی، ترمیم زخم های مزمن ازجمله زخم پای دیابتی، استفاده از پروبیوتیک ها مورد بررسی قرار گرفته است. در این مطالعه ی مروری، کلیه ی مقالات مرتبط با بررسی اثرات پروبیوتیک ها در درمان بیماری های پوستی در پایگاه های اطلاعاتی Pubmed، Google scholar و Medline جست وجو شد. در مورد هر یک از بیماری های پوستی که از اثرات پروبیوتیک ها تابه حال استفاده شده است، مطالعات مرتبط آورده شده است. انتظار می رود از پروبیوتیک ها به عنوان درمان کمکی در بسیاری از بیماری های درماتولوژی استفاده شود.
    کلیدواژگان: پروبیوتیک، پره بیوتیک، درماتولوژی، میکروبیوت، میکروبیوم
  • آذین آیت اللهی*، زینب وریجی صفحات 52-54
    مقدمه
     خال بکر یک هامارتوم پوستی است که معمولا به صورت یک ناحیه ای از هیپرپیگمانتاسیون و هیپرتریکوز در سطح آن تظاهر پیدا می کند. معمولا یک طرفه است و محل شایع آن ناحیه ی اسکاپولا و شانه است. به ندرت ممکن است مادرزادی باشد و معمولا در دوره ی نوجوانی تظاهر پیدا می کند.

    گزارش مورد
    بیماری که ما گزارش کردیم خال های بکر دوطرفه ی بزرگ مادرزادی با سابقه ی فامیلیال داشت و هیچ آنومالی همراه در بیمار مشاهده نشد.

    نتیجه گیری
    موارد فامیلیال و دوطرفه ی خال بکر بدون انومالی همراه «سندرم خال بکر» ممکن است دیده شود.
    کلیدواژگان: خال بکر، موارد فامیلیال، انومالی های مادرزادی
|
  • Alireza Firooz* Page 1
    No Abstract###
  • Sara Hashemi*, Mehrnoosh Jamshidi Pages 3-11
    Background and Aim
    The aim of this study was to investigate the relationship between perfectionism and depression with body image in women asking for cosmetic surgery.

    Methods
    In this study 360 women (20-40 years old) asking for cosmetic surgery (nose and chest) in north of Tehran in year 1397 were selected by convenience sampling. The questionnaires that were used included multidimensional perfectionism in Tehran (2007), Beck depression (BDI-II 1996) and body image (MBSRQ 1983) and to analyze the findings, multi-variant regression analysis and Pearson correlation coefficient were used.

    Results
    The results showed there is an inverse relationship between perfectionism and body image. That means higher perfectionism shows that the body image is weaker. Also there is an inverse relationship between depression and body image. That means higher depression shows that the body image is weaker. There is a direct relationship between perfectionism and depression. That means high perfectionism in subjects shows that depression is high in them (P<0.05).

    Conclusion
    Perfectionism and depression can predict the body image, perfectionism prediction was stronger, as it had a higher beta value than depression.
    Keywords: perfectionism, depression, body image, cosmetic surgery
  • Robabeh Abedini, Maryam Nasimi, Kosar Pakseresht* Pages 12-17
    Background and Aim
    Medical residents play an important role in visiting the patients; also they're the future specialists of their country. Thus, their job satisfaction is of significant importance. In this study, we aimed to assess Iranian dermatology residents' job satisfaction and its related factors.

    Methods
    We used short Minnesota Satisfaction Questionnaire (MSQ), in which, intrinsic and extrinsic job satisfaction factors are assessed with 20 questions. The data collection method was accidental sampling. Data analysis was performed by SPSS (version 17) program.

    Results
    Data were collected from 62 residents in years 2016-2017, majority of whom were studing in Tehran universities. Mean intrinsic and extrinsic satisfaction rates were 79% and 60% respectively. General satisfaction was 71.6%. In analytical assessment, attending attitude to residents (P=0.005), how much teaching performed by attendings (P<0.001), senior residents' attitude (P=0.003) and teaching skills by seniors (P<0.001) had a significant positive correlation with job satisfaction.

    Conclusion
    Generally, job satisfaction among Iranian dermatology residents was found as above average. The lowest satisfaction belonged to payments, job physical conditions, the hospital rules and education that all were extrinsic factors. It seems that change in educational program such as increasing training sessions, develop and implementation of rules halting non dermatologists practitionaires working in dermatology fields can promote dermatology residents' job satisfaction.
    Keywords: job satisfaction, residents, dermatology
  • Rahele Ahmadi, Ilnaz Sajjadian*, Fariba Jaffari Pages 18-29
    Background and Aim
    Vitiligo is a depigmenting skin disorder, which has a great impact on the psyches of patients. The present study aimed at investigating the effectiveness of compassion-based treatment on anxiety, depression, and suicidal ideation of women with vitiligo.

    Methods
    This study was designed as a pre-test and post-test semi-experimental with a one-month follow-up and control group. Thirty patients of all vitiligo women (n=80) referring to Skin Diseases and Leishmaniasis Research Center (SDLRC) during 2016-2017 (n=80) were selected for this study and randomized in 2 groups: all participants were assessed for anxiety and depression using Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS), Zigmond and Smith (1983), suicidal through Beck Scale for Suicide Ideation (BSS), (1997) before intervention, at the end and one month after intervention. The experimental group attended in 8 consecutive 60-minute session group - based compassion - focused therapy (CFT, Gilbert and Neff therapeutic Package 2009) biweekly. Control group did not receive any intervention until the end of the follow-up phase. Repeated measure analysis of variance was used for data analysis.

    Results
    The results showed that compassion-focused therapy was effective on anxiety, depression, suicide ideation compared to control group.

    Conclusion
    According to the results of this research, compassion-based therapy has been effective in reducing anxiety, depression, and suicidal ideation.
    Keywords: compassion-based therapy, anxiety, depression, suicidal ideation, vitiligo
  • Pedram Alirezaei, Zeinab Memarzadeh, Sara Molkara, Seyedeh Fatemeh Yaghoubi Al* Pages 30-37
    Background and Aim
    Seborrhoic dermatitis is one of the most common diseases in dermatology with a prevalence of about 2%. Many treatments have been used for this disease. This Study aimed to investigate the efficacy of betamethasone lotion compared with clotrizone lotion in patients with seborrheic dermatitis of face and scalp.

    Methods
    This double blind study was performed on 60 patients with  seborrheic dermatitis older than 18 years, who refered to Emam Reza hospital, Mashhad. Patients were divided into two groups: clotrizone (31) and betamethasone group (29 patients). Patients were treated for a month. We evaluated severity of pruritus, erythema and desquamation of the face and scalp.

    Results
    The average age of patients participating in the study was 33.1 years (18 to 56 years) and 56.7% of patients were male. No significant differences were found in age and gender between the two groups (P> 0.05). Both treatments reduced severity of erythema and desquamation of the face and scalp (P<0.001). Two weeks after treatment, clotrizone had better performance, but there after both lotions had similar effect. Betamethasone reduced pruritus more than clotrizone.

    Conclusion
    This study showed that both  betamethasone and clotrizone  were effective. Clotrizone has better impact on the severity of erythema and scaling and betamethasone has better effect on improving the severity of pruritus.
    Keywords: seborrheic dermatitis, betamethasone, clotrizone
  • Seyede Zahra Emami Razavi, Maryam Hoseini*, Mohaddeseh Azadvari, Zahra Saffarian Pages 38-43
    Acupuncture is an ancient medical procedure that is commonly used. It has been used in China for over two thousand years. Acupuncture has gained increasing interest from the public as well as health professionals for a wide range of disorders. This method works through regulation of qi current (life energy in body). Acupuncture has been introduced recently in dermatology for rejuvenation and treatment of facial wrinkles and improving muscle tone and elasticity. Acupuncture is used for treatment of many medical conditions including skin disorders. Tiny, sterile, needles are inserted along meridian lines and acupuncture points to increase blood circulation. Cosmetic acupuncture is a totally natural and holistic anti-ageing treatment that aims to reduce fine lines and wrinkles. Different mechanisms have been proposed for cosmetic acupuncture, including increasing muscle elasticity, and restoring muscle tone. There have been also evidence of increase in skin moisture and lipid.In this method, body points and local facial points are used and usually 10-12 sessions of facial acupunctures are recommended. With the increasing popularity of complementary therapies in the community, acupuncture is also considered as a new therapeutic approach.
    Keywords: cosmetic acupuncture, complementary medicine, skin elasticity
  • Elham Ziaeifar, Azadeh Goodarzi*, Nasrin Saki Pages 44-51
    Probiotics are living microorganisms that, when used adequately, have beneficial effects on the host, and their superiority is that they are safe and secure for the host. The use of probiotics in addition to the digestive tract, has been studied in immune function, skin diseases, diabetes, cancer, liver disease, hypertension, urogenital system and oral cavity. In general, probiotics seem to be a promising and safe treatment. Nevertheless, more extensive studies are needed to use probiotics as alternative treatments along with old treatments. In dermatology, there is also a widespread use of probiotics and prebiotics. The use of probiotics has been studied in the treatment of atopic dermatitis, acne, eczema, allergic diseases, skin aging, bacterial and fungal infections, chronic wound healing, including diabetic foot ulcers, with promising results. In this review, papers related to the use of probiotics in the treatment of skin diseases were searched in data bases of Pubmed, Google scholar and Medline. Relevant papers were selected and presented. It is expected that probiotics will be used as complimentary treatment in several skin disorders.
    Keywords: probiotics, prebiotics, dermatology, microbiote, microbiome
  • Azin Ayatollahi*, Zeinab Variji Pages 52-54
    Introduction
    Beckers’s nevus is a cutaneous hamartoma which usually appears as a circumscribed hyperpigmentation with hypertrichosis. It usually presents unilaterally and the usual site is shoulder and scapula. It is rarely congenital and it is usually noticed first during adolescence.

    Case Report
      Herein, we report a congenital bilateral large Becker’s nevus with positive familial history of Becker’s nevus. There were no associated anomalies in our patients.

    Conclusion
    Familial and bilateral cases of Becker’s nevus can present with no associated anomalies as “Becker’s syndrome”.
    Keywords: becker’s nevus, familial cases, congenital anomalies
  • Maede Habibi, Ghasem Yadegarfar* Pages 55-58
    This is a letter to editor criticizing the paper entitled “Efficacy of licorice extract in the treatment of melasma: A randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial”. We discuss some methodological points on external and internal validity of results. The paper suffers from lack of detailed information on sample size and power calculation to make sure generalisability of results to study population. The paper also did not report blinding procedure and placebo details. The results of the paper also suffer from multiplicity (multiple comparisons) and suitability of data analysis approach. It is recommended to apply either repeated measure ANOVA or a mixed model to consider correlation between repeated measure of outcomes and multiplicity problem.
    Keywords: critical appraisal, melasma, licorice extract, clinical trial, nanoparticles, solid lipid