فهرست مطالب

پژوهش های حفاظتی - امنیتی - پیاپی 26 (تابستان 1397)

فصلنامه پژوهش های حفاظتی - امنیتی
پیاپی 26 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمود صالحی، محمد مدبری صفحات 1-26

    هدف اصلی نظام های سیاسی از تاسیس و ارائه مجوز فعالیت به نهادهای امنیتی آن است که فعالیت های اطلاعاتی سیاستگذاران را از غافلگیری و از دست دادن فرصت های امنیت ساز یا تهدیدات امنیت سوز مصون نماید. در همین راستا فلسفه اصلی چرخه اطلاعات، هشداردهی نسبت به وقایع ضد امنیتی آتی است. برهمین مبنا است که شکست اطلاعات به معنی غافلگیری و بروز بحران پیش‎بینی نشده تعریف می گردد. هدف تحقیق حاضر تبیین ارائه «چرخه بهینه هشدار» در فعالیت های اطلاعاتی- امنیتی و پاسخ به این سوال اصلی است که «چرخه بهینه هشداردهی از چه مراحلی تشکیل شده است؟». محقق در راستای پاسخگویی به سوال مذکور، درکنار مطالعه کتابخانه ای، با بهره گیری از روش دلفی طی سه مرحله، ایده هفت نفر از کارشناسان خبره حوزه اطلاعات و امنیت به ثبات نظری و اجماع رسید. درنتیجه چرخه بهینه پیشنهادی با پنج مرحله پیرامونی به قرار: نیاز سنجی، اشراف، هشدار سازی، هشیارسازی و پیشگیری و یک هسته اتصال دهنده در قالب «ارزیابی و تولید دانش» شکل گرفت.

    کلیدواژگان: چرخه هشدار، سازمان اطلاعاتی، نشانه شناسی، هشداردهی، هشیارسازی
  • جعفر فینی زاده صفحات 27-54

    صرف نظر از ابعاد و مولفه های خاص هر الگوی معماری سازمانی، چارچوب علمی برآمده از دانش وتجربه این حوزه بهعنوان رکنی مهم و اساسی، لازمه تکمیل هر الگوی معماری سازمانی محسوب میشود. بومی کردن الگوهای علمی به معنی عدول از اصول علمی آن نبوده و بعد دانشی معماری بهعنوان شاکله علمی- معماری سازمانی از خروج الگو از قاعده اثربخشی جلوگیری نموده و مبنای سنجش کارآمدی علمی الگو را فراهم میآورد. در سازمان های امنیتی همچون سایر سازمانها وجود یک الگوی معماری سازمانی امری ضروری است که بعد دانشی از اجزای اصلی و نظم دهنده آن محسوب میشود. این تحقیق از حیث هدف از نوع کاربردی- توسعهای، با رویکرد کمی و ابزار جمعآوری کتابخانه ای و پرسشنامه (با روایی محتوا و صوری خبرگی وآلفای کرونباخ 82/.) و با هدف تعیین جایگاه مبانی علمی معماری سازمانی در سازمان های امنیتی انجام شد که نتایج تحقیق نشان میدهد در این سازمانها بعد دانشی بهعنوان جزئی از الگوهای معماری سازمانی همطراز چارچوبهای رایج معماری سازمانی بوده و از مولفه های مبانی و مفاهیم،کارکردها، الزامات، محصولات و جهت سازها تشکیل میشود. فهم مشترک در حوزه مبانی و مفاهیم اهمیت بالاتری ازسایر مولفه ها دارد. بعد علمی معماری لازمه ایفای بهینه نقشهای شناختی، نظارتی و اجرایی سازمان های امنیتی بوده و در خصوص تامین مطلوب امنیت مراجع امنیت نقش ایفا میکند.

    کلیدواژگان: بعد دانشی، چارچوب معماری، سازمان امنیتی
  • حامد فشی، حسن نبئی صفحات 55-86

    در ضرورت ایجاد امنیت و آرامش برای آحاد مردم و کلیت جامعه توسط نظام سیاسی حاکم تردیدی نیست. ادعای دین مبین اسلام و مکتب مترقی تشیع مبنی بر برخورداری از برنامه عملی برای تمامی ادوار و افعال و نیازهای انسان نیز انجام پژوهش هایی جهت واکاوی و استخراج مفاهیم امنیتی و روش های ایجاد و حفاظت از آن را ضروری می نماید، تا بدین وسیله چارچوب و دستورالعمل لازم برای جوامع اسلامی حاصل آید. لیکن اغلب پژوهش هایی که پیرامون متون دینی و مذهبی به انجام می رسد صبغه فقهی و اخلاقی عام بر خود می گیرد و سایر ابعاد کم تر مورد توجه بوده و هست. در این میان می توان گفت بعد امنیتی و اطلاعاتی در میراث دینی از کم ترین توجه پژوهشی برخوردار است. نهجالبلاغه بهعنوان میراث اسلام و تشیع نیز از این قاعده مستثنی نبوده و تا کنون بیشینه پژوهش ها بر سفارشات اخلاقی امیرالمومنین علی(ع) متمرکز بوده است. تحقیق پیش رو با تمرکز بر نامه 53 نهجالبلاغه خطاب به مالک اشتر نخعی بهعنوان والی مصر، بر آن است تا با تمرکز پژوهشی بر این میراث ناب اسلام و تشیع از یکسو و مورد مطالعه قرار دادن تنها دورانی که ائمه اطهار در راس حکومت سیاسی بوده اند از سوی دیگر مبتنی بر روش توصیفی تحلیلی، ابعاد و مولفه های حفاظتی را که آن حضرت بهعنوان ویژگی های رفتاری یک حاکم اسلامی به والی خود سفارش کرده است احصا و تبیین نماید. نتیجه بهدست آمده حاکی از آن است که در میان ابعاد شش گانه حفاظتی، سه بعد حفاظت کارکنان، حفاظت اسناد و حفاظت اماکن مورد توجه و تاکید امام علی(ع) در این نامه بوده است. در این میان حفاظت کارکنان با بیشترین فراوانی مولفه ها در سرلوحه فرامین حضرت قرار دارد و در دو بعد دیگر نیز توجه اصلی حضرت بر عامل انسانی است و این خود می تواند دلیلی بر انسان ساز بودن مکتب ائمه اطهار(ع) باشد.

    کلیدواژگان: مولفه حفاظتی، مولفه امنیتی، نامه 53 نهج البلاغه
  • سیامک باقری چوکامی *، فرامرز عابدینی صفحات 87-118

    در مطالعات امنیت پژوهی، الگوهای متعارف برآورد تهدید برای تجزیه و تحلیل و پیش‎بینی تهدیدات نظام جمهوری اسلامی به‎دلیل نادیده انگاشتن کارکرد ارزش‎های دینی و منحصر دانستن عناصر مادی و لحاظ نکردن عوامل معنوی از کارآمدی لازم برخوردار نیست. از این‎رو، سوال اصلی تحقیق این است که اساسی‎ترین مولفه‎های تبیین کننده مختصات جوهری و گوهری جمهوری اسلامی ایران، برای تخمین تهدیدات چیست؟ برای دستیابی به پاسخ این پرسش از روش نشانه‎شناسی استفاده شد و نتیجه اجمالی این تحقیق این است که هر چقدر ارزش‎ها از سطح رفتار و کنش‎های اجتماعی به لایه‎های درونی‎تر عواطف و باورها رسوخ کند، ضریب امنیتی افزایش یافته و مصونیت در برابر تهدیدات شکل می‎گیرد و درصورتی‎که نشانه‎های معارض ارزش‎ها از لایه بیرونی به لایه‎های قلبی و اعتقادی نفوذ نماید به شرط وجود مقاصد دشمنانه، گستره جغرافیایی، توالی زمانی، عقبه اجتماعی و تغییر موج تهدید از سطح اجتماعی به سطح امنیتی و ضعف توان مدیریتی، تهدید عمق و شدت می‎یابد.

    کلیدواژگان: تهدید، ارزش، نشان واره های معارض، گستره و دامنه تهدید
  • زهرا مبینی کشه *، علی امیدی صفحات 119-144

    تروریسم یک ویژگی ثابت در افق آینده بشریت است و پیشرفتهای تکنولوژیک، اندیشه، تاکتیک و سلاح تروریستها باعث شده که دولتها بهمنظور کاهش ضریب آسیب پذیری احتمالی و اتخاذ موضع فعال و کنشی بهجای موضع انفعالی و واکنشی در نحوه برخورد با تروریسم نیاز به آینده نگری داشته باشند. لذا هدف از انجام این پژوهش آیندهپژوهی تروریسم و امنیت نظام بین الملل با استفاده از روش دلفی میباشد. بدین منظور مشارکت کنندگان در این مقاله 20 نفر از خبرگان متخصص در حوزه تروریسم و آیندهپژوهی بودند که برای انتخاب آنها از روش نمونه گیری قضاوتی و گلوله برفی استفاده گردید و در اجرای تحقیق با روش دلفی در مورد 17 سوال پرسشنامه به اجماع رسیدند. نتایج بهدستآمده حاکی از آن است که تداوم و تشدید تروریسم در دهه آینده سناریوی محتمل است. محرکهای تغییرات تکنولوژیکی، جهانی شدن، افزایش جمعیت جهان و تغییرات اقلیمی در ایجاد و گسترش تروریسم موثر هستند؛ تهدیدات ناشی از تروریسم سایبری و اینترنتی در دهه آینده شدت می یابد، همچنین تروریستهای افراطی در دهه آینده از از سلاحهای غیر متعارف و حملات انتحاری بیشتری در سراسر جهان بهمنظور تحقق اهدافشان استفاده خواهند کرد و گروه های تروریستی در آینده تهدیداتی جدی برای امنیت نظامی، اقتصادی، انسانی و زیست محیطی ایجاد میکنند. این نتایج نشان میدهد که سه راهبرد؛ 1. رویکرد یکپارچه جهانی در برخورد با تروریسم، 2. راهبرد پیشگیرانه در قالب مقابله و خشکاندن ریشه ها و مبادی فکری و اعتقادی تروریسم و 3. راهبرد سرکوب و مقابله تاکتیکی و عملیاتی با مظاهر تروریسم، برای مقابله با این تهدیدات میتواند راهگشا باشد.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، تروریسم، امنیت، نظام بین الملل، روش دلفی
  • عباس خسروی صفحات 145-182

    در این مقاله بسته جامع تهدیدها علیه نظام جمهوری اسلامی ایران از دو نگاه کارآیی تهدید و اهمیت تهدید مورد تحلیل قرار گرفته است. بدخواهان این سرزمین سال هاست با رویکردی همه جانبه تهدیدهای گوناگونی را علیه این نظام و این سرزمین طراحی و اعمال کرده اند. رویکرد تاثیرمحوری در معماری راه کارهای مقابله با این تهدیدها ایجاب می کند که صورت های گوناگون این تهدیدها شناخته و تحلیل شوند. برای این منظور از الگوی اژدهای هفت سر جنگ که برای تشریح الگوی تطور و دگرگونی راه کنشی جنگ از مدار سخت به مدارهای نیمه سخت و نرم توسعه داده شده، استفاده شده است. رویکرد این پژوهش در استخراج تهدیدها رویکرد اکتشافی است که داده ها با استفاده از روش گروه کانونی استخراج و تحلیل شده اند. بر اساس نتایج این تحلیل میدان جنگ روانی از بین میدان های جنگ نظامی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و اعتقادی کارآمدترین میدان جنگ ضدنظام جمهوری اسلامی ایران بوده است. در هر میدانی از نبرد، تهدیدهای خاص و متفاوتی علیه نظام جمهوری اسلامی ایران طراحی شده است که در این پژوهش دوازده تهدید عمده شناسایی شده است. از میان تهدیدهای دوازده گانه، تهدید براندازی نظام از طریق میدان جنگ سیاسی، مهم ترین تهدید شناخته شده است. همین ارزیابی نشان می دهد در میدان جنگ اعتقادی، ما با غفلتی راهبردی روبهرو بوده ایم بهگونهایکه تلفات جمهوری اسلامی ایران در این میدان بسیار قابل توجه بوده است.

    کلیدواژگان: تهدید، جنگ هم هجانبه، جنگ نرم، اژدهای هف تسر جنگ
|
  • Mahmoud Salehi, Mohammad Modaberi Pages 1-26

    The main purpose of the political systems from establishing and providing a license to the security institutions is to use these intelligence activities to protect policy makers from the loss of security or security threats. In this regard, the main philosophy of the intelligence cycle is to warn against future anti-security events; on this basis, intelligence defeat is defined as surprise and unpredictable crisis. The purpose of this study is to explain the 'optimal warning cycle' in intelligence – security activities and to answer the main question of “what stages form the optimal warning cycle?”. In order to answer this question, this study uses library study and the Delphi method in three phases and the idea of 7 experts in intelligence and security field to reach a theoretical stability and consensus. As a result, the proposed optimal cycle was formed with five peripheral stages: need assessment, warning, vigilance and prevention and a connecting core in the form of assessment and production of 'knowledge'.

    Keywords: Alert Cycle, intelligence organization, semiotics, warning, vigilance
  • Jafar finizade Pages 27-54

    Regardless of the dimensions and components of any organizational architectural pattern, the academic framework that is characterized by the knowledge of this domain as an important process and perspective, is necessary to complete any organizational architectural pattern. Indigenizing scientific patterns does not mean to backtrack on its scientific principles. Knowledge dimension of architecture as the scientific form of organizational architecture prevents the pattern from losing its effectiveness and provides a basis for measuring scientific efficiency of the pattern. In security organizations such as other organizations, the existence of an organizational architectural pattern is essential and knowledge dimension is regarded as one of the main and regulatory elements of it. This is an applied- developmental study and employs quantitative approach and library collection tools and questionnaire (with content validity and Cronbach’s alpha of. /82). The purpose of the study is to determine the place of scientific principles of organizational architecture in security organizations, which indicates that in these organizations, knowledge dimension as part of organizational architectural patterns is equal to the common frameworks of organizational architecture and consist of the components of elements and concepts, functions, requirements, products and direction makers. A common understanding in the field of bases and concepts is more important than other components. The scientific dimension of architecture requires optimal performance of cognitive, supervisory and executive functions of security organizations and plays a role in providing the security of security authorities.

    Keywords: knowledge dimension, framework of architecture, security organization
  • Hamed Fashi, Hasan Nabayi Pages 55-86

    There is no doubt about the necessity of creating security for the entire population and the totality of society by the ruling political system. The claim of Islam and the progressive school of Shiite Islam about having practical program for all periods and acts and human needs, also necessitates the implementation of studies for exploiting security concepts and methods of creation and protection of it, so that the framework and guidelines for Islamic societies can be achieved. Most of the researches on religious texts take place in the field of jurisprudence and other dimensions are of lesser interest. Among them, it can be said that security and intelligence dimension has the least research interest in the religious heritage. Nahj al-Balaghah was not an exception to this rule as the legacy of Islam and Shiism and so far the vast majority of researches have focused on the ethical orders of Amir al-Mu'minin Ali (PBUH). This study employs descriptive-analytical method and by focusing on the letter of 53 Nahj al-Balaghah addressed to Malik bin Ashtar Nakha'i as the governor of Egypt, attempts to focus on the pure heritage of Islam and Shiite on the one hand and the study of the only era that the imams have been at the top of the political administration to explains the security and protective dimensions and components that Imam Ali (PBUH) describes as the behavioral characteristics of an Islamic ruler to his governor. The study results show that among the six protective dimensions, three dimensions of personnel security, document security and security of places are more emphasized in this letter of Imam Ali (PBUH). In this regard, personnel security with the most frequent components is at the top of the commands of the Imam and in the two other aspects, the main attention of the Imam is on the human factor and this can be a reason for showing the human making nature of the school of Imams (PBUH).

    Keywords: Security component, protective component, Nahj al-Balaghah's Letter 53
  • Siamak Bagheri Chokami, Framarz Abedini Pages 87-118

    In security research studies, conventional patterns of threat estimation for the analysis and prediction of threats surrounding Islamic republic of Iran are ineffective, due to neglecting the function of religious values, considering material elements exclusively and the lack of consideration of spiritual and divine factors. Hence, the main question of the study is that “what are the most basic components explaining the intrinsic and inherent characteristics of the Islamic republic of Iran, for the estimation of threats?”. The semiotic method was used to answer this question. The summary of this research is that as values penetrate from the level of behavior and social actions to the inner layers of emotions and beliefs, the security coefficient increases and the immunity forms against threats are formed and if the opposing signs of values penetrate from the outer layer to the heart and belief layers, provided that there are hostile intentions, geographic range, time sequence, social background, and change in the threat wave from the social level to the security level and weakness of management power, threat gets deeper and intensifies.

    Keywords: Threat, value, opposing signs, domain, range of threats
  • Zahra Mobini, kashe, Ali Omidi Pages 119-144

    Terrorism is a fixed attribute on the horizon of the future of humanity and technological advancements, thought, tactics and terrorism’s weapons have led governments to make a vision in order to reduce the possible vulnerability factor and adopt an active and proactive position rather than passive and reactive position on how to deal with terrorism. The purpose of this study is to study the terrorism and the security of the international system as a future problem, using the Delphi method. For this purpose, participants in this article are 20 experts in the field of terrorism and futures studies. Furthermore, Judgmental and snowball sampling method was used to select the experts and in the process of the Delphi implementation experts reached consensus on 17 questions. The study results indicate that the continuation and escalation of terrorism in the next decade will be the most likely scenario and the stimulus of technological change, globalization, the world population rise and climate change are effective factors in the creation and spread of terrorism. Threats from cyber and internet terrorism will increase in the next decade and terrorist groups will use unconventional weapons and suicide attacks throughout the world to achieve their goals and terrorist groups in the future pose serious threats to military, economic, human, and environmental security. These results indicate that three strategies; 1. integrated global approach to terrorism, 2. preventative strategy in the form of confronting with terrorism and destroying roots and thinking principles and beliefs of it, 3. the strategy of suppression and technical and operational confronting with manifestations of terrorism could be effective against these threats.

    Keywords: Futures studies, terrorism, security, international system, Delphi method
  • Abbas Khosravi Pages 145-182

    In this study, the comprehensive package of threats against the administration system of the Islamic republic of Iran is analyzed by two perspectives of threat effectiveness and threat importance. Enemies of this country have been designed and implemented different threats for many years with an all - out approach against this system and country. The effect based approach in the structure of the ways of addressing these threats requires that the different forms of these threats be recognized and analyzed. For this purpose, the pattern of the seven-headed dragon of war, which has been developed to explain the gradual change and transform pattern of war from the hard circuit to soft and semi-rigid circuits is employed. This study utilizes the exploratory approach to extract the threats and the data are extracted using the focus group research method. According to the results of this analysis, among the fields of military, political, economic, social, cultural, and ideological warfare battlefields, the field of psychological warfare is the most efficient war battlefield against the Islamic republic of Iran. In each battlefield of war, specific and different threats are designed against the Islamic republic of Iran’s system in which twelve main threats have been identified. Among the twelve threats of overthrowing the system, overthrow through the political war arena is the most important threat that is known. This assessment shows that in the ideological battlefield we have encountered a strategic neglect that the casualties of the Islamic republic of Iran in this field are very considerable.

    Keywords: threat_full - scale war_soft war_seven-headed dragon of war