فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های حفاظتی - امنیتی
پیاپی 45 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/16
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید یحیی صفوی، قدیر نظامی، اصغر افتخاری، مهدی عباس زاده* صفحات 7-37

    هدف پژوهش حاضر بررسی مرجع امنیت سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در بیانات امام خامنه ای(مدظله العالی) است. در این راستا، این پژوهش با روش تحلیلی و تحلیل مضمون بیانات معظم له و با چارچوب نظری مبتنی بر نظریه دو فطرت امام خمینی، درصدد پاسخ به چیستی مرجع امنیت در بیانات امام خامنه ای (مدظله العالی) است نتایج حاکی از آن است که امام خامنه ای (مدظله العالی) در خصوص همه مسایل اجتماعی، فرهنگی و سیاسی و غیره، از  جمله بحث امنیت، اندیشمندانه و دغدغه مند اظهارنظر کرده است که دیدگاه های او می تواند برای چالش های امنیتی راهگشا و مفید فایده باشد. مرجع امنیت در مکاتب متدانیه، مبتنی بر رژیم، دولت، جامعه و افراد بوده، اما در مکتب متعالیه مبتنی بر اسلام تعریف و تحدید می گردد. با اقتباس از شریعت اسلام و بر اساس بیانات امام خامنه ای (مدظله العالی)، شش مرجع برای امنیت سپاه پاسداران انقلاب اسلامی شامل رسالت محوری سپاه، دینمداری و معنویت، ولایت مداری، مردم داری، انقلابیگری و سازمان یافتگی استخراج گردید.

    کلیدواژگان: مرجع امنیت، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، مرجع امنیت سپاه
  • لطفعلی عنایتی، فتح الله کلانتری، حمیدرضا خضرایی* صفحات 39-57

    تاثیر حضور رژیم صهیونیستی بر تحولات سیاسی- امنیتی غرب آسیا از مباحثی است که موضوع تحقیقات متعددی، در محافل علمی و دانشگاهی بوده است .در پژوهش حاضر، با تحلیلی از تشکیل رژیم صهیونیستی، رویکرد سیاست خارجی، استراتژی گسترش سرزمین و شکاف های درونی جهت رسیدن به آرمان اسراییل بزرگ حضور خود را در منطقه سیاست گذاری نموده است، به تاثیرات حضور این رژیم در منطقه از منظر امنیتی و سیاسی پرداخته شده است. پژوهش حاضر از نوع کاربردی بوده و رویکرد محققان توصیفی-تحلیلی است.  برای گردآوری داده ها از روش اسنادی و برای تحلیل آن ها از روش تحلیل نخبگانی (تکنیک مصاحبه) استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که پیوندهای راهبردی غرب با موازنه سازهای منطقه ای عربستان و رژیم صهیونیستی در ایجاد نظم امنیتی جدید، ایتلاف سازی منطقه ای، توسعه درگیری های نظامی و منازعات مسلحانه بین گروهی (غیر دولتی) و گسترش نبردهای نیابتی و تولید ایران هراسی از تاثیرات امنیتی حضور رژیم صهیونیستی در منطقه است.

    کلیدواژگان: رژیم صهیونیستی، غرب آسیا، تحولات سیاسی غرب آسیا، تحولات امنیتی غرب آسیا
  • فتح الله کلانتری* صفحات 59-96

    هر کشوری متناسب با موقعیت جغرافیایی و ژیوپلیتیکی خود با چالش ها و بحران های امنیتی روبروست. از آنجا که ج.ا.ایران دارای عمق استراتژیک جبهه مقاومت بوده و از طرفی به علت موقعیت خاص ژیوپلیتیکی و ژیواستراتژیکی دارای تهدیدات متعددی است، مقابله با تهدیدات از جمله مهمترین اهدافی است که هر کشوری به دنبال آن است. امنیت و تهدید دو واژه درهم تنیده هستند، به طوری که نمی توان از تهدید سخن گفت ولی امنیت را نادیده گرفت. هدف اصلی این مقاله شناسایی و اولویت بندی تهدیدات علیه ج.ا.ایران در سه سطح داخلی، منطقه ای و جهانی با اثر داخلی، منطقه ای و جهانی می باشد. این تحقیق کاربردی و به روش توصیفی و تبیینی با رویکرد آمیخته انجام شده است. حجم نمونه 75 نفر و ابزار گردآوری پرسشنامه و اسناد و مدارک بوده که با استفاده از نرم افزار SPSS تحلیل شده است. بر اساس تجزیه و تحلیل به عمل آمده تهدیدات داخلی بیشترین تاثیر را در ایجاد ناامنی دارد. پس از آن اثر دومینویی تهدیدات مثل اثر تحریم های اقتصادی بر اغتشاشات و مطالبات صنفی، طبق نتایج تحقیق 41 نوع تهدید به دست آمده که تعداد 17 تهدید داخلی، 13 تهدید منطقه ای و 11 تهدید جهانی بصورت نقطه ای، اثر دومینویی و پروانه ای در محیط امنیتی ج.ا.ایران دارد. اغتشاشات چند حوزه ای و ترکیبی، خطرناکترین نوع تهدید داخلی است. پیمان صلح ابراهیم و تبدیل شدن نظام سه قطبی منطقه ای به دو قطب علیه ج.ا.ایران خطرناکترین نوع تهدید منطقه ای است وتهدیدات چندوجهی آمریکا علیه ایران خطرناکترین نوع تهدید جهانی است.

    کلیدواژگان: تهدید، امنیت، هیبریدی، چندوجهی، چند حوزه ای
  • افشین راسخی* صفحات 97-140

    در راستای مقابله با این نوع تهدیدات و آسیب ها، برابر مواد آیین نامه انضباطی و اصول و قوانین مصروحه، در خصوص حفظ و صیانت از منافع و دارایی های ارزشی و کلیدی یگان های نظامی و انتظامی، وظایفی بر عهده فرماندهان و مدیران قرار گرفته است که فرماندهی معظم کل قوا (مد ظله العالی) نیز بارها به اهمیت آن، اشاره داشته اند و با توجه به اینکه در چند سال اخیر، علی رغم اقدامات صیانتی و هشداردهی متعددی که در راستای موضوعات متعدد (قرارگاه جهادی صیانت، قرارگاه صیانت آموزش و...)، اجرایی و عملیاتی گردیده است، لیکن بررسی های انجام شده نشان می دهد که آمار شکست های حفاظتی اهداف مرجع و همچنین جرایم کارکنان به خصوص در موضوعات امنیتی رویکرد افزایشی داشته و تلفیق این موارد با نقش"پنجاه و دو درصدی" رفتار و عملکرد فرماندهان در وقوع جرایم و تخلفات(احصاء شده از بررسی پرونده های تشکیل شده)، دلیلی بر آن شد که "تبیین نقش فرماندهان و مدیران در ارتقاء صیانت امنیتی ن.م" به عنوان دغدغه محقق، پدیدار گردد. لذا نگارنده این مقاله، در راستای تحقق اهداف الف) شناسایی بعد، مولفه و شاخص های مربوط به نقش فرماندهان و مدیران در ارتقای صیانت امنیتی ب) شناسایی چالش های فرماندهان در ارتقاء صیانت امنیتی ن.م، انجام این پژوهش را به عهده گرفته است. در راستای انجام این پروژه، با توجه به مبانی نظری تحقیق، با استفاده از نمونه گیری هدفمند و انجام مصاحبه های عمیق با خبرگان و صاحب نظران این حوزه داده های پژوهش جمع آوری و ابزار تجزیه و تحلیل نیز «تحلیل محتوا» بوده است. پس از جمع بندی نهایی، یافته های تحقیق دلالت بر آن دارد که با توجه به شاخص های تعریف شده و یافته های خروجی پرسشنامه ها که خود بیانگر تجزیه و تحلیل و ماهیت هدف اصلی تحقیق بوده، می توان گفت: الف) در بعد "نقش فرماندهان در اقدامات ضد اطلاعاتی غیر عامل(اقدامات تامینی)"، مولفه" حفاظت فناوری اطلاعات و ارتباطات" و ب) در بعد" نقش فرماندهان در اقدامات ضد اطلاعاتی عامل"، مولفه" نقش اطلاعاتی - امنیتی"، بیشترین فاصله وضعیت "موجود "و "مطلوب" را به خود اختصاص داده اند.

    کلیدواژگان: فرماندهان، مدیران، صیانت امنیتی، نیروهای مسلح
  • حسین توکلی طامه* صفحات 141-166
    فشار روانی، عملکرد نیروی انسانی را به طور جدی تحت تاثیر قرار می دهد و این تاثیر به ویژه در مشاغل سخت و شرایط پر استرس امنیتی و اطلاعاتی، بیشتر نمایان می شود. در این پژوهش که با استفاده ازروش توصیفی-تحلیلی به منظور بررسی وضعیت استرس شغلی در مشاغل امنیتی انجام گرفته، تعداد 60 نفر از کارکنان به عنوان نمونه آماری به صورت تصادفی انتخاب شدند و منابع فشار روانی با استفاده از پرسشنامه استاندارد و محقق ساخته مورد بررسی قرار گرفت. پس از اجرای آزمون، جمع آوری اطلاعات و تحلیل داده ها با نرم افزار spss و نتایج به دست آمده از آن ، 9 منبع فشار روانی (بار کاری نقش، بی کفایتی نقش، دوگانگی نقش، محدوده نقش، مسیولیت، محیط فیزیکی، رفاهی، خانوادگی، اجتماعی و بعد ارتباطی) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج آن به این صورت بود که بیشترین منبع استرس مربوط به بعد رفاهی و بعد از آن به ترتیب ابعاد بارکاری نقش، مسیولیت، بی کفایتی نقش، ارتباطی، محدوده نقش، خانوادگی- اجتماعی، محیط فیزیکی و نهایتا دوگانگی نقش در استرس افراد نقش داشت.
    کلیدواژگان: استرس، استرس شغلی، مشاغل امنیتی، منابع فشار روانی
  • حمید میرزائی دهنوی، محمدعلی کرامتی*، محمدعلی عامری حبیب آبادی صفحات 167-190

    عصری که ما در آن زندگی می کنیم، عصر اطلاعات است و برای سازمان ها مهم ترین مسیله، اشراف بر همین اطلاعات است. با رشد روزافزون اخبار در دنیای دیجیتال و اینترنت، موضوعی که مهم و حایز اهمیت می شود، دسته بندی این اطلاعات و دسترسی سریع و ارزان ما به آن ها می باشد. این مهم به دست نمی آید مگر با انجام روش هایی که از آن به عنوان دسته بندی متون یاد شده است. هدف این پژوهش دسته بندی متون خبری در دسته های از قبل مشخص شده می باشد که با استفاده از ابزار مدل اتوماتیک که یکی از زیرمجموعه های متن کاوی محسوب می شود صورت می پذیرد. با توجه به اهمیت موضوع و کاری که در این زمینه برای زبان های دیگر دنیا انجام گرفته است ، نیاز به طبقه بندی متون فارسی به خوبی احساس می شود. این نکته قابل توجه می باشد که تحقیقات برای متون انگلیسی توسعه داده شده و به کارگرفته می شود اما از آنجایی که زبان فارسی پیچیدگی های ساختاری نسبت به سایر زبان ها دارد و همچنین تحقیقات کمتری در این زمینه انجام گرفته است، این پژوهش از نوع کاربردی، توسعه ای می باشد که برای انجام آن می توان به روش پژوهش آزمایشی و استفاده از ابزار متن کاوی اشاره کرد، به این صورت که در یک محیط کاملا تحت کنترل و با توانایی ثابت نگه داشتن سایر متغیرها انجام می گردد.در جامعه اطلاعاتی دسته بندی متون به وسیله افراد نخبه و به صورت دستی انجام می گیرد. دسته بندی متون آن هم با این حجم و به صورت دستی غیرممکن به نظر می رسد، بنابراین ما ناگزیریم که به دنبال روش هایی برای دسته بندی خودکار متون باشیم. از سوی دیگر ذخیره سازی، پردازش و تحلیل این حجم از اطلاعات تبدیل به چالشی جدی شده است. با توجه به حجم بالای اخبار، داده ها، اطلاعات، اسناد و پیچیدگی حفظ و نگهداری آنها، لازم است سیستمی  جهت مدیریت دریافت، حفظ و نگهداری اخبار موجود، بکار گرفته شود. پیچیدگی سازمان ها نیاز به متمرکز بودن اخبار، اسناد، طبقه بندی درست، گردش صحیح اخبار و سهولت در دسترسی به آنها را ایجاد می نماید. مدیریت مستندات این امکان را برای سازمان های اطلاعاتی فراهم می آورد که اخبار و اسناد دریافتی یا موجود را به درستی طبقه بندی نموده، آنها را حفظ، نگهداری و بازیابی نماید. با بررسی، تحلیل و پردازش در این پژوهش به این نتیجه می رسیم که دقت و نتایج حاصل روش پیشنهادی روی متون خبری برخط نشان می دهد؛ مدل ماشین بردار پشتیبان دارای دقت 29/93 ، صحت 32/93، فراخوانی 96/92 و خطای 71/6 است .

    کلیدواژگان: طبقه بندی، مدیریت مستندات، محتوای فارسی، متن کاوی، اطلاعات و دسته بندی
|
  • Seyyed Yahya Safavi, Qadir Nezami, Asghar Eftekhari, Mehdi Abbaszadeh * Pages 7-37

    The purpose of the present study is to examine the security reference of the Islamic Revolutionary Guard Corps in the statements of Imam Khamenei. In this regard, this research, with the analytical method and analysis of the content of His Holiness’ statements and with a theoretical framework based on Imam Khomeini's theory of two natures, tries to answer what is the security reference in Imam Khamenei’s statements. The results indicate that Imam Khamenei regarding All social, cultural and political issues, etc., including the security issue, he has thoughtfully and concernedly commented that his views can be useful for security challenges. The reference of security is based on the regime, government, society and individuals in the secular schools, but in the transcendental school, it is defined and limited based on Islam. Adapted from Islamic Sharia and based on the statements of Imam Khamenei, six references were extracted for the security of the Islamic Revolutionary Guard Corps, including the central mission of the Islamic Revolutionary Guard Corps, religiosity and spirituality, stewardship, democracy, revolutionism, and organization.

    Keywords: IRGC Security Authority, Islamic Revolutionary Guard Corps, security authority
  • Lotfali Enayati, Fathollah Kalantari, HamidReza Khazraei * Pages 39-57

    The impact of the presence of the Zionist regime on the political-security developments in West Asia is one of the topics that has been the subject of numerous researches in scientific and university circles. In the present study, with an analysis of the formation of the Zionist regime, the foreign policy approach, the strategy of territorial expansion and the internal divisions in order to achieve the goal of greater Israel, it has politicized its presence in the region, to the effects of the presence of this regime in the region from a security and political perspective. The current research is of applied type and the approach of the researchers is descriptive-analytical. Documentary method was used to collect data and elite analysis method (interview technique) was used to analyze them. The findings of the research show that the strategic links of the West with the regional balancers of Saudi Arabia and the Zionist regime in the creation of a new security order, regional coalition building, the development of military conflicts and armed conflicts between groups (non-governmental) and the expansion of proxy battles and the production of Iran. There is a fear of the security effects of the presence of the Zionist regime in the region.

    Keywords: Political Developments in West Asia, Security Developments in West Asia, West Asia, Zionist regime
  • Fathollah Kalantari * Pages 59-96

    Every country faces security challenges and crises according to its geographical and geopolitical position. Since Islamic Republic of Iran has the strategic depth of the resistance front and on the other hand due to its specific geopolitical and geostrategic situation, it has many threats, dealing with threats is one of the most important goals that every country seeks. Security and threat are two intertwined words, so that one cannot talk about threat but ignore security. The main purpose of this article is to identify and prioritize the threats against Iran at three levels, domestic, regional and global, with domestic, regional and global effects. This applied research was done in a descriptive and explanatory method with a mixed approach. The sample size was 75 people and the collection tool was a questionnaire and documents, which were analyzed using SPSS software. According to the analysis carried out, internal threats have the greatest effect on creating insecurity. After that, the domino effect of threats, such as the effect of economic sanctions on labor unrest and demands, according to the results of the research, 41 types of threats have been obtained, of which 17 are internal threats, 13 are regional threats, and 11 are global threats in a domino effect. and has a license in the security environment of Islamic Republic of Iran. Multi-field and combined disturbances are the most dangerous type of internal threat. The Ibrahim Peace Treaty and the transformation of the three-pole regional system into two poles against Iran is the most dangerous regional threat, and America's multifaceted threats against Iran are the most dangerous global threat.

    Keywords: Hybrid, Multifaceted, Multi-Domain, security, Threat
  • Afshin Rasekhi * Pages 97-140

    In order to deal with this type of threats and damages, according to the articles of the disciplinary code and the principles and laws, regarding the preservation and protection of the valuable and key interests and assets of the military and police units, it is the responsibility of the commanders and The managers have been placed, which the Supreme Commander of the General Forces has also mentioned its importance many times, and considering that in the last few years, in spite of the numerous protection and warning measures that were taken in line with various issues (Jihad protection camp, education protection camp and ...), has been implemented and operational. However, the conducted studies show that the statistics of safety failures of the reference targets and also the crimes of the employees have an increasing approach, especially in security issues, and the combination of these cases with the "fifty two percent" role of the behavior and performance of the commanders in the occurrence of crimes and Violations (calculated from the investigation of the filed cases) became a reason for "explaining the role of commanders and managers in improving the security of Armed Forces" as a concern of the researcher. Therefore, the author of this article, in line with the goals of: a) identifying the dimensions, components and indicators related to the role of commanders and managers in improving security maintenance b) identifying the challenges of commanders in improving security maintenance of Armed Forces, conducted this research to has undertaken. In order to carry out this project, according to the theoretical foundations of the research, by using targeted sampling and conducting in-depth interviews with experts and experts in this field, research data was collected and the analysis tool was "content analysis". After the final summary, the findings of the research indicate that according to the defined indicators and the output findings of the questionnaires, which express the analysis and the nature of the main goal of the research, it can be said: a) in the dimension "the role of commanders in non-active counter-intelligence measures (supply measures)", the component "information and communication technology protection" and b) in the dimension "the role of commanders in active counter-intelligence measures", the component "information-security role", They have allocated the most distance between "available" and "desired" status.

    Keywords: Commanders, Managers, Security Protection, Armed forces
  • Hossein Tavakoli Tame * Pages 141-166
    Psychological pressure seriously affects the performance of human resources, and this effect is more visible especially in difficult jobs and stressful conditions of security and information. In this research, which was carried out using descriptive-analytical method in order to investigate the state of occupational stress in security jobs, 60 employees were randomly selected as a statistical sample, and the sources of psychological stress were determined using a standard and researcher-made questionnaire. After conducting the test, collecting information and analyzing data with spss software and the results obtained from it, 9 sources of psychological pressure (role workload, role incompetence, role duality, role scope, responsibility, physical environment, welfare, family, social and communication dimension) were investigated. The results were that the most source of stress was related to the welfare dimension, followed by the dimensions of role burden, responsibility, role inadequacy, communication, role scope, family-social, physical environment, and finally role duality played a role in people’s stress.
    Keywords: job stress, Security Jobs, Sources of Mental Pressur, Stress
  • Hamid Mirzaei Dehnavi, MohammadAli Karamati *, MohammadAli Ameri Habibabadi Pages 167-190

    The age we live in is the age of information, and the most important issue for organizations is the mastery of this information. With the ever-increasing growth of news in the digital world and the Internet, the issue that becomes important is the classification of this information and our quick and cheap access to it. This importance cannot be achieved except by doing the methods referred to as text classification. The purpose of this research is to classify news texts into predefined categories, which is done using the automatic model tool, which is considered one of the subsets of text mining. Considering the importance of the subject and the work that has been done in this field for other languages ​​of the world, the need to classify Persian texts is well felt. It is noteworthy that research has been developed and used for English texts, but since the Persian language has structural complexities compared to other languages ​​and also less research has been done in this field, this research is of an applied type. It is a development that can be done using the experimental research method and the use of text mining tools, as it is done in a completely controlled environment with the ability to keep other variables constant. In the intelligence society, the classification of texts is done manually by elite people. It seems impossible to categorize texts with this volume manually, so we are forced to look for methods to automatically categorize texts. On the other hand, storing, processing and analyzing this amount of information has become a serious challenge. Due to the high volume of news, data, information, documents and the complexity of maintaining and maintaining them, it is necessary to use a system to manage receiving, maintaining and maintaining existing news. The complexity of organizations creates the need for centralization of news, documents, correct classification, correct circulation of news and ease of access to them. Document management provides the possibility for information organizations to correctly classify received or existing news and documents, preserve, maintain and retrieve them. By examining, analyzing and processing in this research, we come to the conclusion that the accuracy and results of the proposed method on online news texts show; The support vector machine model has 93.29 precision, 93.32 accuracy, 92.96 recall, and 6.71 error.

    Keywords: Classification, Document Management, Information, Persian Content, Text Mining