فهرست مطالب

نشریه پدافند غیر عامل و امنیت
پیاپی 10 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهدی خواجه امیری*، حمید مطلبی صفحات 7-34
    هدف مقاله حاضر تحلیل محتوای آیات قرآن کریم بر اساس برخی اصول پدافند غیرعامل است. جامعه آماری پژوهش، شامل آیات قرآن کریم و نمونه آماری، همان جامعه آماری است. محقق با این فرض که تعدادی از اصول پدافند غیرعامل با برخی از آیات قرآن کریم رابطه معناداری دارد، سوال اصلی تحقیق را بدین شکل مطرح نموده است که آیا از آیات قرآن کریم اصول پدافند غیرعامل قابل استنباط می باشند؟ در این پژوهش با استفاده از روش توصیفی/ تحلیلی، تمامی آیات قرآن کریم، موردبررسی و تجزیه وتحلیل قرارگرفته، سپس متناسب با هدف تحقیق به صورت موضوعی دسته بندی شده اند. نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان داد؛ اصول مکان یابی، پوشش، فریب، مقاوم سازی و استحکامات و اعلام خبر با برخی از آیات قرآن کریم مطابقت دارد. و قرآن کریم نقش اساسی می تواند در سیاستگذاری و تبیین اصول پدافند غیرعامل را در برنامه ریزی ها و راهبردهای برون و درون هر سازمانی را ایفا کند.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، پدافند، پدافند غیرعامل، اصول پدافند غیرعامل
  • محسن مرادیان، ابوالفضل خزایی فر* صفحات 35-52
    در این تحقیق میزان تاثیرگذاری و نقش اصول پدافند غیرعامل در کاهش آسیب پذیری تاسیسات حساس اقتصادی ج.ا.ا مسئله تحقیق است و هدف تحقیق، تعیین میزان این تاثیرگذاری و نقش موصوف است. این تحقیق در نوع خود کاربردی-توسعه ای و در روش تحقیق، توصیفی- علی است. گردآوری اطلاعات به روش کتابخانه ای و پرسش نامه است. فرضیه تحقیق: رعایت اصول پدافند غیرعامل موجب کاهش آسیب پذیری های تاسیسات حساس اقتصادی ج.ا.ا پیش بینی خواهد شد، که تایید شده است. جامعه آماری 130 نفر و حجم نمونه برابر فرمول کوکران 69 نفر و پایائی پرسش نامه از روش تکرار آزمون و محاسبه ضریب آلفای کرونباخ 973/0 از طریق SPSS تایید شده است. در نتیجه گیری، مشخص شد، نقش اصول پدافند غیرعامل در کاهش آسیب پذیری تاسیسات حساس اقتصادی ج.ا.ا، اجتناب ناپذیر است و سه اصل مکان یابی، مقاوم سازی و استحکامات و تفرقه و جابه جایی در پراکندگی این تاسیسات نقش تاثیرگذاری دارند و دارای رابطه زیر هستند. (مکان یابی)236/0+ (تفرقه و جابه جایی)0/204+ (مقاوم سازی و استحکامات)0/236+ 1/121= پراکندگی
    کلیدواژگان: اصول پدافند غیرعامل، آسیب پذیری، تاسیسات حساس اقتصادی
  • مجید اصغرزاده*، حسین حسنی صفحات 53-78
    مقاله حاضر به منظور تعیین نقش عوامل روان شناختی در قدرت نرم در حوزه پدافند غیرعامل انجام شده است. سوال پژوهش این است که عوامل مورد نظر چه نقشی دارند؟ فرضیه اصلی به این صورت عنوان شد که این عوامل در حوزه پدافند غیرعامل از سه نقش اثرگذاری ذهنی، ترجیح ها، باورها و انگاره سازی برخوردار است. روایی و اعتبار هر دو ابزار از طریق روش های مقتضی مورد بررسی قرار گرفت. جامعه آماری این پژوهش همه صاحب نظران، کارشناسان و دست اندرکاران آگاه به موضوع قدرت نرم در سازمان پدافند غیرعامل و ساحفاجا هستند که تعداد آنها 30 نفر است. به دلیل حجم کم جامعه آماری نمونه ای انتخاب نشد. یافته های پژوهش نشان می دهد: 1- روش انگاره سازی در قدرت نرم در حوزه پدافند غیرعامل شامل تصویر سازی، ارائه حجم وسیعی از اطلاعات، به کارگیری فنآوری های پیشرفته و بهره گیری از شبکه های خبری جهان گستر است. 2- عوامل روان شناختی قدرت نرم در حوزه پدافند غیرعامل به وساطت تغییر باورهای ذهنی بر رفتار اثر می گذارند. 3- با آگاهی از شیوه ها و فنون تاثیرگذار بر اذهان افراد و آگاهی بخشی در این زمینه می توان عوامل روان شناختی قدرت نرم در حوزه پدافند غیرعامل را مدیریت کرد.
    کلیدواژگان: قدرت، قدرت نرم، عوامل روان شناختی، پدافند غیرعامل
  • حمیدرضا بخشی*، محمود خوش بین منفرد صفحات 79-102
    تحقیق حاضر با موضوع « الزامات پدافند غیرعامل حوزه مرکزی دانشگاه جامع علمی کاربردی در برابر حمله های سایبری» صورت گرفته است. بر این اساس سوال اصلی تحقیق «الزامات پدافند غیرعامل حوزه مرکزی دانشگاه جامع علمی کاربردی در برابر حمله های سایبری کدامند؟» و فرضیه آن برای بهبود امنیت ساختار سامانه های دانشگاه، شامل «سخت افزارهای بیومتریک، رمز کننده های بومی، قفل های سخت افزاری و نرم افزارهای ارزیابی امنیتی، کنترل داده ها و تشخیص بدافزارها » می باشد که با رویکردی فنی بیان شده است. این تحقیق برای نخستین بار در حوزه مرکزی دانشگاه جامع علمی کاربردی در راستای اوامر مقام معظم رهبری مبنی بر ضرورت مداقه علمی الزامات پدافند غیرعامل در برابر حمله های سایبری، مورد بحث و بررسی قرار می گیرد. بهترین راهکار، تبیین الزامات پدافند غیرعامل در برابر حمله های سایبری است. این تحقیق توصیفی بوده و کارشناسان فنی حوزه مرکزی دانشگاه جامع علمی کاربردی، استادان دانشگاه علوم و فنون فارابی، کارشناسان فنی پدافند غیرعامل در دو سال اخیر به عنوان جامعه آماری مورد مطالعه قرار می گیرند. اعتبار این پژوهش از طریق آزمون آلفای کرونباخ محاسبه و نتایج به دست آمده بر اساس فرضیه ها هست و ازنظر کارشناسان فناوری اطلاعات دانشگاه موردقبول و تاثیرگذار در مقابل حمله های سایبری شناخته شدند.
    کلیدواژگان: پدافند غیرعامل، فناوری اطلاعات، حمله های سایبری، الزامات پدافند غیرعامل، دانشگاه جامع علمی کاربردی
  • احمد صفری نژاد*، سید حسین حسینی صفحات 103-120
    با توجه به وجود تهدیدهای بالقوه و خطرهایی که امنیت ملی، استقلال و تمامیت ارضی کشور را نشانه گرفته، بحث پدافند غیرعامل در طول سال های اخیر از سوی مسئولان عالی رتبه کشوری و لشکری، مورد توجه فراوان قرار گرفته است و باور هر چه بیشتر مدیران و کارشناسان به این مقوله مهم می تواند ضریب ایمنی کشور را در برابر تهاجم های احتمالی بیگانگان افزایش دهد. بنابراین یکی از مولفه های تامین امنیت، ایجاد امنیت در حوزه های آب و فاضلاب شهر تهران است. بر این اساس محقق با هدف اصلی: بررسی آسیب پذیری شبکه های توزیع و خطوط انتقال آب و فاضلاب شهر تهران با طرح سوال: آسیب پذیری های شبکه های توزیع و خطوط انتقال آب و فاضلاب شهر تهران کدامند؟ پرداخته و در پی تاثیر یا رد فرضیه اصلی پژوهش که عبارت است از: به کارگیری اقدام های پدافند غیرعامل در حوزه آب و فاضلاب شهر تهران در شبکه های توزیع (حفاظت فیزیکی، استتار، فریب، مقاوم سازی، اختفا و آلوده نمودن با مواد شیمیایی و زیستی و همچنین حمله های سایبری به تاسیسات کنترلی و سامانه تله متری...) و خطوط انتقال (پراکندگی، ایجاد موانع، کنترل تردد، به کارگیری تجهیزات هوشمند و آموزش کارکنان بهره برداری و استفاده از روش های پایش، بیومانیتورینگ و...) مناسب است بر آمده و ضمن تحقیق علمی این متغیرها (آسیب پذیری شبکه های توزیع و خطوط انتقال آب در حوزه های آب و فاضلاب شهر تهران) و چگونگی کاهش این آسیب پذیری ها را مورد بحث و بررسی قرار داده است.
    کلیدواژگان: آب و فاضلاب، شهر تهران، بیومانیتورینگ، بیوتروریست
  • مهناز نصرآبادی*، سعید گیوه چی، هوشیام علایی صفحات 121-146
    یکی از سازمان های متولی مدیریت بحران، شهرداری است. در این پژوهش، هدف طراحی یک برنامه مدیریت اضطرار (EOP) برای زمان بالفعل شدن خطر طبیعی زمین لرزه در سطح شهر تهران و مطالعه موردی آن در شهرداری ناحیه 8 منطقه 4 تهران (محله حکیمیه) است. فرضیه اصلی طراحی برنامه از دیدگاه عملیاتی مدیریت اضطرار شامل آموزش همگانی، تعیین وظایف مدیران و اختصاص بودجه است. ضرورت انجام این پژوهش، فقدان برنامه عملیاتی مدیریت اضطرار در این ناحیه و ناشناخته ماندن ابعاد برنامه ریزی بحران در شکل عملیاتی است. با طراحی این برنامه در محدوده مشخص شده، می توان در زمان بروز زمین لرزه، شاخص هایی مانند سرپرستی و نظارت، نحوه ارتباطات، تامین امنیت جانی و مالی بازماندگان، هشدار و اطلاع رسانی و همچنین نحوه تخلیه و اسکان موقت برای آسیب دیدگان را تعیین و با مشخص کردن نیروهای کارآمد و آموزش دیده در پست های اجرایی معین شده، به هدف اصلی مدیریت بحران که کاهش تلفات و خسارت های ناشی از سوانح و فجایع ناشی از بلایای طبیعی است، دست یافت. نوع پژوهش کاربردی و روش آن توصیفی و تحلیلی بوده جامعه آماری آن 30 نفر از مدیران ارشد شهرداری منطقه 4 تهران با مدرک تحصیلی کارشناسی تا دکترا و سابقه بیش از ده سال در حوزه مدیریت شهری و بحران است. درنهایت پژوهش به طراحی برنامه مدیریت اضطرار (EOP) با استفاده از تجربه های ستاد مدیریت بحران شهرداری منطقه 4 و ناحیه 8 آن پرداخته و نتیجه به صورت جداولی تهیه گردید که در آن ضمن طرح هرکدام از مشکلاتی که در بازه های زمانی قبل، حین و پس از بحران ناشی از وقوع زمین لرزه می توانند پدید آیند و به دنبال آن راهکار و سازمان هایی که در رفع مشکل آن دخیل هستند، منعکس گردیده است. از این جداول می توان به صورت دستورالعملی مناسب برای مدیریت بحران در شرایط اضطرار استفاده نمود.
    کلیدواژگان: مدیریت بحران، برنامه مدیریت اضطرار، محله حکیمیه تهران، زمین لرزه
  • عباسعلی مقدم نژاد*، بهمن توحیدیان صفحات 147-176
    امروزه جمهوری اسلامی در حوزه های اقتصادی خود با مسائل یا مفاهیمی مواجه است که به هیچ عنوان تاکنون چه در عرصه نظر و در کتاب های درسی و چه در عرصه عمل و تجارب بشری مشابه و ما به ازای واقعی نداشته است. بنابراین انقلاب اسلامی مکلف به نوآوری و ابتکار و نظریه پردازی و الگوسازی در این زمینه جدید اقتصادی است. هر کشوری که علم استکبارستیزی را برپا کند، نیازمند چنین الگوهایی است. یکی از این مفاهیم «اقتصاد مقاومتی» است. که برخلاف اقتصاد ریاضتی غرب که بر دو اصل مالیات بیشتر و خدمات کمتر است، اقتصاد مقاومتی، اقتصادی به طور کامل فعال است و یک اقتصاد تهاجمی و به شدت پیش رونده است. از طرفی بسیج با داشتن اقشار مختلف می بایست همچون همیشه به میدان آید و با کار و تلاش مضاعف مرزهای مختلف اقتصاد مقاومتی را یکی پس از دیگری فتح نماید. در این راه اقشار تخصصی بسیج نیز مانند بسیج سازندگی می توانند گره گشایی خوبی داشته باشند. هدف نوشتار حاضر این است که نقش های بسیج را در اقتصاد مقاومتی شناسایی کند. بر مبنای این هدف سوال اصلی به این شکل مطرح می شود که بسیج در اقتصاد مقاومتی از چه نقش هایی برخوردار است؟ به منظور پاسخ گویی به این سوال با استفاده از روش توصیفی تحلیلی از جامعه آماری بر اساس فرمول کوکران، حجم نمونه آماری 129 نفر تعیین و برآورد شده است. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته 23 سوالی که روایی و پایایی آن به ترتیب از طریق تعیین روایی از طریق چند استاد خبره و صاحب نظر و روش آلفای کرونباخ (912/0) بررسی شد و روش گردآوری اطلاعات، پیمایشی بوده است و تجزیه و تحلیل داده ها بر اساس آزمون خی دو انجام گرفته است. یافته های تحقیق به شرح زیر است: 1- انجام آموزش های علمی کاربردی موردنیاز مردم مانند آموزش های کشاورزی و دام پروری از ضروریات اقتصاد مقاومتی به شمار می رود. 2- اقدام های موثر فرهنگی در ایجاد اقتصاد مقاومتی شامل اصلاح الگوی مصرف، جلوگیری از اسراف، همت مضاعف و کار مضاعف، جهاد اقتصادی، توجه به تولید ملی و حمایت از کار و سرمایه ایرانی به وسیله بسیج انجام شده است. 3- عوامل اجتماعی نظیر فرهنگ کار و تلاش و روحیه تعامل و مشارکت در بین افراد از عمده مسائل مهم در اقتصاد مقاومتی به شمار می رود.
    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، بسیج، پدافند غیرعامل
|
  • Mahdi Khaje Amiri*, Hamid Motallebi Pages 7-34
    The goal of this article is the conceptual analysis of the Holy Quran verses based on some principles of passive defense. The target population of the research includes the holy Quran verses and the statistical sample is the same population. Knowing that some passive defense principles have a significant relationship with the holy Quran verses, the writer suggests the main question of the research as follows: Can the principles of the Passive defense be inferred from the Holy Quran verses? Using the method of descriptive analysis, all the verses of the holy Quran have been evaluated, surveyed and classified according to intended purpose of the research. The findings of the data analysis show the principles of locating, cover, deception, hardening, fortification and early warning in passive defense principles are all in conformity with some of the holy Quran verses.
    Keywords: the Holy Quran, defense, passive defense, principles of the passive defense
  • Mohsen Moradian, Abolfazl Khazaee Far* Pages 35-52
    In this study, the impact and role of passive defense in reducing the vulnerability of critical economic installations of the I.R.I is considered and the purpose is to determine the extent of this impact and role. The research itself is applied- developmental and the methodology of it is descriptive- causative. Data collection is based on survey and questionnaires. The research thesis says considering principles of passive defense will reduce the vulnerabilities of critical economic facilities of the I.R.I., which has been confirmed. The population was 130, and according to Kukran formula the sample population was 69. The reliability of the questionnaires was confirmed by repeated testing and using Cronbach’s alpha equal to 0/973 in SPSS. The results indicated that the role of passive defense in reducing the vulnerability of critical economic facilities of the I.R.I is inevitable and the measures of locating, hardening, fortification, scattering and movement has influential role in dispersion of these installations and have the following relationship: Dispersion = (locating)+0/236 (scattering and movement)+0/204 (hardening and fortifications)1/121+0/236
    Keywords: passive defense measures, vulnerability, critical economic installations
  • Majid Asghar Zade*, Hussein Hasani Pages 53-78
    The present study has been done to determine the role of psychological factors of soft power in the field of passive defense. The question of the research asks what the role of these factors is. The main thesis says that these factors include three roles of influential mentality, preferences- beliefs and illustration. The reliability and validity of the tools were considered through appropriate methods. The population of this study consists of 30 people, all professionals, experts and specialists in the field of soft power at Passive Defense Organization and Sahefaja. Since the population was so few, no sample population was chosen. Research findings show that: 1. In the field of passive defense, the illustration method of soft power includes image- making, presenting a large amount of data, using advanced technologies and utilizing worldwide news networks. 2. In the field of passive defense, psychological factors of soft power affect behaviours through changing the subjective beliefs. 3. Knowing the methods of influencing the minds of people and awakening them in this field, the psychological factors of soft power in the field of passive defense can be managed.
    Keywords: power, soft power, psychological factors, passive defense
  • Hamid Reza Bakhshi*, Mahmood Khoshbin Monfared Pages 79-102
    The current article studies passive defense requirements in the central scope of University of Applied Science and Technology against cyber attacks. Hence, the main question of the research asks what passive defense requirements are in the central scope of university of applied science and technology against cyber attacks. Research thesis technically states that they will improve the university security system structures including biometric hardware, local cypher devices, hardware locks, security assessment software, data control and malware detectors. This study is presented and discussed, for the first time, in the central scope of University of Applied Science and Technology following the instructions of the supreme leader on the sheer need for scientific scrutiny on passive defense requirements against cyber attacks. The best approach is to clarify the requirements of passive defense against cyber attacks. The research method is descriptive and the opinions of some experts of the central scope of University of Applied Science and Technology, professionals of Farabi University and technical experts of Passive Defense Organization have been considered and asked as the statistical population in a period of two years. The validity of this study has been calculated by Cronbach’s alpha test. The findings confirm the theses and are accepted by the university IT experts and are effective against cyber attacks.
    Keywords: passive defense, information technology, cyber attacks, passive defense requirements, University of Applied Science, Technology
  • Ahmad Safari Nejad*, Seyyed Hussein Husseini Pages 103-120
    Introduction
    Given the potential threats and risks to national security, independence and territorial integrity, the importance of passive defense has been considered by high-ranking civilian and military officials during recent years and the more managers and experts give importance to this issue, the more security the country will have against possible attacks by foreign enemies. Hence, one of the security components is establishing security in the scope of water and sanitation in Tehran. Accordingly, the article studies the main goal to assess the vulnerability of distribution network and water- sanitation lines in Tehran and asks what the vulnerabilities of distribution network and water-sanitation lines in Tehran are and seeks to confirm or reject the main thesis of the article which says utilizing passive defense measures in the scope of Tehran water and sanitation system whether in the distribution network (physical security, camouflage deception, hardening, concealment, biochemical contamination, cyber attacks to smart installations and telemetry systems) or in transmission lines (scattering, establishing barriers, traffic control, using smart equipment, personnel training, and implementing procedures such as bio-monitoring) is an appropriate action. Meanwhile, with a scientific investigation of these variables (vulnerability of distribution network and water- sanitation transmission lines in Tehran) it is tried to find and discuss how these vulnerabilities can be reduced.
    Keywords: water, sanitation, Tehran, bio-monitoring, bioterrorist
  • Saeed Givechi, Hooshiam Alaee, Mahnaz Nasr Abadi* Pages 121-146
    Planning for a crisis (crisis management) in our country which is potentially under the risk of natural disasters and critical situations, is of great importance. The municipality is one of the responsible organizations for crisis management. The goal of this study is planning for an Emergency Operation Plan (EOP) for an after-quake crisis in Tehran and a case study in district 8, region 4 (Hakimie neighborhood) is presented. The main thesis of the article is planning on the perspective of Emergency Operation Plan (EOP), including public training, assigning managers in appropriate positions and contributing budget. The need for implementing such work is lack of any operational plan for emergency management in this district and neglecting the dimensions of operational crisis planning. This planning helps to determine some indices such as supervision or control, communication, safeguarding people and finance, early warning along with prompt evacuation and temporary accommodation of the rescued, and also through appropriate assigning of executers, to reach the main goal of the crisis management which is decreasing casualties and damages caused by the disaster. This research is an applied one and its method is descriptive- analysis. The statistical population is 30 senior managers of region 4 of Tehran Municipality, possessing M.A. or PhD degrees with more than 10 year work background on the field of crisis and civil management. Using experiences of Crisis Management Organization in district 8 of Tehran Municipality (Hakimieh) the results were shown in tables in which problems that might occur before, during and after the earthquake along with appropriate solutions and the responsible organizations have been included. These tables can be used as practical guidelines for crisis management in an emergency.
    Keywords: risis management_Emergency Operation Plan (EOP)_Hakimie neighborhood_earthquake_Municipality_district 8_region 4 of Tehran
  • Abbasali Moghadam Nejad*, Bahman Towhidain Pages 147-176
    The Islamic Republic of Iran in its economic spheres has been dealt with problems or issues which has never ever been exemplified or happened whether in theory and books or in practice and experience. Hence, the Islamic Revolution needs to develop innovation, creativity, theorizing and modeling in new field of experimental economy. Any country who raises the flag to fight against the global arrogance should prepare such patterns. One of these patterns or concepts is "resistance economy". Unlike the western austerity which is based on two principles of more taxes and fewer services, the resistance economy is a fully active and aggressive one and highly progressive. On the other hand, possessing different groups of mobilized people, Basij (mobilized population) should be, as has always been, ready to come to the scene and increasingly strive to conquer the various fronts of resistance economy one after each other. In this way, professional people of Basij can pass the barriers as they have done in reconstructing the country. The purpose of this paper is to recognize the roles of Basij in resistance economy. In order to clarify this problem, 129 individuals were identified and assessed by using Kukran's formula and a descriptive- analysis method. The tool for data collecting was based on 23 item researcher- made questionnaire. The reliability and the validity of the research were respectively confirmed by Cronbach's alpha (0.912) and some experts and professionals. The information was gathered by a precise survey and the analysis was performed through Chi-square test. The results are as follows: 1. Applied science education for people, such as agriculture and animal husbandry, is one of the necessities of resistance economy. 2. Effective cultural measures have done so far in establishing resistance economy including correcting the consumption pattern, waste prevention, double efforts and work, economic strife, considering national production, and supporting Iranian labor and capital. 3. Social factors such as work culture and spirit of interaction and partnership among people are of the most important issues in resistance economy.
    Keywords: resistance economy, Basij, passive defense