فهرست مطالب

مجله دانش امنیتی
پیاپی 4 (بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/16
  • تعداد عناوین: 5
|
  • مصطفی ساوه درودی صفحات 7-30
    عدالت به عنوان یکی از مهم ترین دغدغه های انسانی، گمشده جامعه بشری است که فهم عمومی در پی یافتن نقطه کانونی آن منازعات گفتاری متعددی را تجربه کرده است. نویسنده با الهام از اندیشه عدالت طلبی در اسلام و تاکید رهبران دینی و علمای اسلام در خصوص اجرای عدالت در جامعه اسلامی بر آن شد تا در حوزه اطلاعات و جایگاه عدالت در اجرای اقدامات اطلاعاتی نوشته زیر را با الهام از اندیشه مقام معظم رهبری و فرماندهی کل قوا مطابق با جمله سر تیتر این مقاله به رشته تحریر درآورد. این مقاله با استفاده از روش کتابخانه ای و اسنادی و روش گردآوری فیش برداری و تجربه و تحلیل اطلاعات به صورت محتوایی در مقام پاسخ به این سوال که نقطه کانونی عدالت طلبی در اجرای اقدامات اطلاعاتی مبتنی بر اندیشه رهبری بر کدامین اصل از اصول اسلامی قرار دارد؟ با بررسی مفهوم عدالت در قرآن و آموزه های اسلامی و با تاکید بر اندیشه های متفکرین اسلامی، اعتدال را به عنوان نقطه کانونی اصل موردنظر آیت الله خامنه ای (مدظله العالی) در اجرای اقدامات اطلاعاتی برجسته نموده و بابیان مفهوم این واژه به جایگاه آن در جامعه اطلاعاتی پرداخته است. هدف از ارائه این مقاله آشنایی کارکنان جامعه اطلاعاتی با تدابیر مقام معظم رهبری در حوزه عدالت و چگونگی رعایت آن در اقدامات اطلاعاتی است.
    کلیدواژگان: رهبری، عدالت، اطلاعات، سامانه اطلاعاتی
  • ناصر جمال زاده، مهدی اسدی*، سیدمهدی حاجی باباییان صفحات 31-66
    امنیت از مفاهیم بنیادین علم سیاست است که به اعتقاد بسیاری از اندیشمندان سیاسی جزء فلسفه وجودی دولت ها و ضامن بقای آن ها به حساب می آید و برخی تامین امنیت را وظیفه اصلی دولت ها دانسته اند. در آیات قرآن کریم، سیره و احادیث پیامبر اکرم(ص) و امامان معصوم (ع) نیز مستندات فراوانی وجود دارد که نشان از اهمیت این مفهوم در شرع مقدس اسلام دارد. فقهای شیعه نیز در دوره های مختلف تاریخی همواره به دنبال امنیت دینی و سیاسی جامعه شیعی بوده اند و از قواعد و اصول فقهی مختلفی با استناد به قرآن و سیره معصومین (ع) در تامین امنیت شیعیان بهره گرفته اند. تقیه، امور حسبیه، مقدمه واجب، امربه معروف و نهی از منکر و حفظ جامعه اسلامی ازجمله قواعد و اصولی هستند که فقها در اثبات ضرورت امنیت برای کشور و جامعه شیعی استفاده کرده اند. در این راستا، مجتهدان و فقهای شیعه عصر قاجاریه با توجه به اوضاع سیاسی- اجتماعی جامعه ایران در این زمانه، وابستگی و استبداد حکام قاجار، خطر استعمارگری قدرت های بزرگ و وقوع دو جنگ مهم ایران و روس توجه ویژه ای به حفظ استقلال و ایجاد امنیت در جامعه اسلامی معطوف داشته اند و در بخشی از فتاوای خود به صورت مستقیم یا غیرمستقیم به حفظ نظم جامعه مسلمین و امنیت جان و مال شیعیان پرداخته اند. این مقاله با تحلیل فتواهای فقهای عصر قاجاریه تا قبل از انقلاب مشروطه، شیوه عملی و نظری آن ها در جهت ایجاد امنیت در جامعه ایران را بررسی می کند. نوع این پژوهش توصیفی- تحلیلی و روش انجام پژوهش تحلیل محتوا است.
    کلیدواژگان: امنیت، فقه شیعی، نظام اسلامی، جهاد
  • رمضان شعبانی سارویی*، هوشنگ خزایی صفحات 67-96
    جریان تکفیری وهابی که در نقش پاشنه آشیل جوامع اسلامی، وحدت مسلمین را نشانه رفته و به نام اسلام و در لباس دفاع از سنت با انجام اقدامات تروریستی و خشن به تکفیر مسلمانان می پردازد در حال حاضر یکی از چالش ها و عوامل مهم فتنه گری کنونی جهان اسلام بوده که عملا در مسیر منافع غربی ها و رژیم صهیونیستی گام برمی دارد. سیاست های دوگانه غربی ها و حمایت آشکار عربستان سعودی از جریان تکفیری موجب گسترش دامنه فعالیت های آنان درکشورهای اسلامی منطقه ازجمله؛ سوریه، لبنان و عراق که محور مقاومت می باشند، گردیده است. حضور جریان تکفیری وهابی و ائتلاف مبارزه با داعش به رهبری آمریکا در منطقه تهدیدی جدی در عرصه محیط امنیتی ایران تلقی می گردد.
    روش تحقیق در این پژوهش توصیفی- تحلیلی با استفاده از شیوه تحلیل محتوا است و برای جمع آوری اطلاعات از منابع کتابخانه ای، نشریات و روزنامه ها جهت استناد به مطالب استفاده شده است. استدلال این است عربستان سعودی با حمایت از جریان های تکفیری و ایجاد فضای بحرانی و تخریب در کشورهای اسلامی به دنبال تحقق اهدافی همچون؛ جلوگیری از تشکیل حکومت های شیعی همسو با ج.ا.ایران در منطقه، بازدارندگی و کاهش نفوذ جمهوری اسلامی ایران و پررنگ کردن نقش خود در منطقه حرکت می نمایند. قدرت های استکباری نیز به دنیال تامین منافع و تحقق مطلوبیت های خود، مهار و بازدارندگی ج.ا.ایران و محور مقاومت و حفظ بقای رژیم صهیونیستی هستند. واکاوی اهداف جریان تکفیری وهابی موردحمایت محور غربی - عربی در منطقه و تاثیر آن بر امنیت ملی ج.ا.ایران در این پژوهش موردبررسی قرارگرفته که می بایست در دستور کار سیاست خارجی ج.ا.ایران قرار گیرد.
    کلیدواژگان: امنیت ملی، جمهوری اسلامی ایران، سلفی تکفیری، عربستان سعودی
  • محمدرضا اللهیاری، مهدی مهدوی زاده*، سعید گازرانی صفحات 97-128
    یکی از اهداف سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در طول چهار دهه، حفظ ثبات و امنیت خلیج فارس در چارچوب همکاری با کشورهای منطقه و خروج نیروهای فرا منطقه ای بوده است. برخلاف تلاش های امریکا مبنی بر گسترش ایران هراسی در منطقه و حذف جمهوری اسلامی ایران از مناسبات امنیتی خلیج فارس، مسئولان نظام در تلاش بودند تا مناسبات سیاسی خود را با کشورهای منطقه بهبود بخشند و بدین وسیله بتوانند نظام امنیتی همیارانه را در خلیج فارس به وجود آورند؛ اما باوجود تلاش های صورت گرفته توسط جمهوری اسلامی ایران، خلیج فارس همچنان با چالش های امنیتی گوناگونی مواجه است.
    هدف این مقاله بررسی چالش های امنیتی پیش رو، برای اهداف جمهوری اسلامی ایران در منطقه هست. تا بدین وسیله، بهترین راهکار موجود برای حل این معضل را ارائه نماییم.
    کلیدواژگان: ایران، خلیج فارس، کشورهای عربی، امنیت منطقه ای، امنیت همیارانه، چالش های امنیتی
  • ابوذر گوهری مقدم، علیرضا قدرت آبادی* صفحات 129-149
    نفوذ ازجمله مسائلی است که امروزه بازیگران سیاسی تلاش می کنند با به کارگیری موثر، در پیشبرد منافع خود، از آن استفاده کنند. مقاله پیش رو با تمرکز بر دیدگا ه های مقام معظم رهبری در مورد گونه شناسی و ویژگی های نفوذ و همچنین نقش سازمان های اطلاعاتی در این فرآیند، به دنبال پاسخ گویی به این پرسش است که «نهادهای اطلاعاتی درروند نفوذ بازیگران روابط بین الملل بر دیگران چگونه ایفای نقش می کنند؟» همچنین با توجه به رویه های تاریخی مبنی بر تاثیرگذار بودن سازمان های اطلاعاتی بر نفوذ، پژوهش حاضر به دنبال واکاوی رابطه این دو مقوله و بیان تحلیلی از مکانیسم عملیاتی سازمان های اطلاعاتی درروند نفوذ بر دیگران می باشد. این مقاله در پاسخ به این پرسش ضمن ارائه پژوهش به روش توصیفی- تحلیلی و با گردآوری داده ها با روش اسنادی و کتابخانه ای بر این یافته است ؛ که سازمان های اطلاعاتی و نفوذ دارای رابطه ای دوسویه هستند؛ به گونه ای که اگر نهادهای اطلاعاتی برداشت سیاست گذاران از نفوذ را شکل دهند، کارکرد اولیه آن ها بروز می یابد و اگر سیاست گذاران دستور کار سازمان های اطلاعاتی را مبنی بر اجرایی ساختن نفوذ شکل دهند، کارکرد ثانویه سازمان های اطلاعاتی ظهور پیدا می کند؛ بنابراین سازمان های اطلاعاتی در کارکرد اولیه صرفا دارای نقش شناختی هستند که به شناسایی مدخل نفوذ پرداخته و نتایج حاصله را برای تصمیم گیری نهایی در اختیار سیاست گذاران قرار می دهند؛ و همچنین سازمان های اطلاعاتی در کارکرد ثانویه علاوه بر نقش شناختی که به شناسایی شکل نفوذ اعم از نوع نفوذ علمی، نفوذ فرهنگی، نفوذ سیاسی و نفوذ جریانی می پردازند، دارای نقش اجرایی هم برای عملیاتی ساختن انواع نفوذ بیان شده هستند.
    کلیدواژگان: نفوذ، اطلاعات، سازمان های اطلاعاتی، نقش شناختی، نقش اجرایی
|
  • Mustafa Saveh doroudi * Pages 7-30
    Justice as one of the most important human concerns is brass ring of human society which public understanding has experienced numerous verbal conflicts in the pursuit of its focal point. Inspired by the idea of justice in Islam, leaders religious and Islamic scholars stressing on implementing justice in the Muslim community, author tries to write this paper on the area of information and position of justice in implementing informational measures by inspiring from thought of Supreme Leader and commander of all powers according to the title of this paper. This paper uses library and documentary method and the data collection method is note taking and information analysis is on content basis for answering to the question that on which principles among Islamic rules does lay the focal point of justice in implementing informational measures based on Supreme Leader though? Examining the concept of justice in Quran and Islamic teachings, and emphasis on Islamic scholars’ thoughts, it highlights the justice as the focal point considered by Supreme leader in implementing informational measures, and by expressing the meaning of this term, one deals with its position in informational community. The purpose of presenting this paper is familiarity of personal of informational community with measures of Supreme Leader on the area of justice and the manner in which it is operationalized in informational measures.
    Keywords: leadership, Justice, Temperance, Intelligence, Intelligence System
  • Nasser Jamalzadeh, Mehdi Asadi*, Seyyed Mehdi HajyBabayyan Pages 31-66
    Security is among fundamental concepts of political science that according to many political thinkers it is considered as a part of existential philosophy of government and guarantee of their survival. And some deem the government's main duty as to provide security. In the Holy Quran, the conduct and the Hadith of the Prophet and the Imams there is ample documentation indicating the importance of this concept in Islam. Shiite scholars in different historical periods are always looking for the security of Shiite religious and political community, and they used different legal rules and principles of methodology based on the Quran and Imams (AS) in securing the Shiite community. Reservation, probate matters, the obligatory introduction, Enjoining good and forbidding wrong and protect the Islamic community are among the rules and principles that scholars have used to prove the necessity of security for the country and the Shiite community. In this regard, scholars and jurisprudents Shiite Iran during the Qajar period, considering sociopolitical situation in this age, affiliation and Qajar rulers tyranny, colonialism risk of major powers and the occurrence of two major wars between Iran and Russia have paid special attention to maintaining the independence and security of the Muslim community. And in part from their fatwa, they directly or indirectly maintained order and security of lives and property of the Shia Muslim community. This article analyzes the verdicts of Qajar era jurisprudents before the revolution, theoretical and practical manner in order to create security in Iran's society. The type of research is analytical and research method is content analysis.
    Keywords: Security, Shiite, Islamic system of jihad
  • Ramezan shaabani sarooei*, Houshang Khazaei Pages 67-96
    Extremist stream of Wahabi as the Achill’s heel of Islamic societies targeted Muslim unity in the name of Islam and carrying out terrorist acts in the disguise of defense of the tradition of prophet, now it is considered as one of the current challenges and important factors troublemaker Muslim world that actually aimed in the direction of Western interests and Israel. Western double standards and open support of the takfiri Saudi Arabia would expand the scope of their activities in Islamic countries including Syria, Lebanon and Iraq are the axis of resistance. Takfiri Wahhabi presence and the Coalition Against ISIS America's leadership in the region is considered a serious threat in Iran's security environment. The method in this research is descriptive analysis using content analysis method for collecting information and library resources, journals and newspapers is used to cite this material. The argument is Saudi Arabia with the support of takfiri movements and create an atmosphere of crisis and destruction in Islamic countries seek to achieve such goals; Preventing the formation of Shiite governments in the region in line with the Islamic Republic of Iran, deterrence and reduce the influence of the Islamic Republic of Iran's hegemony in the region and the role. Imperialistic powers to pursue interests and realizing their utility, containment and deterrence Islamic Republic of Iran and the axis of resistance and survival are Israeli. Wahhabi Takfiri the goals advocated Western-oriented analysis - Arabic Islamic Republic of Iran in the region and its impact on national security were examined in this study that should be on the agenda of the foreign policy of Islamic Republic of Iran.
    Keywords: National security, The Islamic Republic of Iran, Salafi Takfiri, Saudi Arabia
  • Mohammad Reza Allahyari, Mehdi Mahdavi zade*, Saeid Gazerani Pages 97-128
    One of the goals of the Islamic Republic of Iran's foreign policy in four decades has been maintaining stability and security in the framework of cooperation with the countries of the Persian Gulf region and expelling non regional troops from this region. Unlike America's efforts on the expansion of Iran-phobia in the region and remove the Islamic Republic of Iran security relations in the Gulf, authorities were trying to improve political relations with countries in the region. And thereby to create the Cooperative Security in the Persian Gulf, but despite considerable efforts by the Islamic Republic of Iran, the Gulf still faces many security challenges. The purpose of this paper is to examine the security challenges ahead, for the purposes of the Islamic Republic of Iran in the region. Thereby, to offer the best solution available to solve this problem.
    Keywords: Iran, the Persian Gulf, Arab countries, Regional Security, Cooperative Security, Security Challenges
  • Aboozar Gohari moghadam, Alireza Ghodrat abadi * Pages 129-149
    Influence is one of the categories which political actors try to use effectively in furtherance of their own interests. This research focuses on the supreme leader’s views on the typology and characteristics of influence as well as the role of information agencies in this process and seeks to answer this question “how do information agencies behave in the process of influencing others by actors of international relations?” Also, due to historical procedures regarding the effectiveness of information agencies on the category of influence, the present research aims to study the relationship between these two categories and explain analytically the operating mechanism of information agencies in the process of influencing others. The research method is descriptive-analytic using documentary and library resources. The present study suggests that there is a reciprocal relationship between information agencies and category of influence so that if information agencies shape policy makers’ understanding of influence, their primary function will appear and if policy makers shape agenda of information agencies regarding administering the category of influence, the secondary function of information agencies will emerge. Therefore, regarding primary function, information agencies have merely a cognitive role identifying the category of influence and in this way final results are put at the disposal of policy makers to make the ultimate decision. Regarding secondary function, in addition to cognitive function identifying the form of influence including scientific, cultural and political, information agencies have executive roles aimed at materializing various types of influence expressed.
    Keywords: Influence, Information Agencies, Cognitive Function, Executive Function