فهرست مطالب

مجله روانپزشکی و روانشناسی بالینی ایران
سال بیست و پنجم شماره 2 (پیاپی 97، تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/05/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بهزاد دماری، سید حسین المدنی، احمد حاجبی، نرگس صالحی شهرابی* صفحات 122-135
    اهداف
     سلامت روانی شامل خوب بودن ذهنی، ادراک خودکارآمدی، استقلال و خود مختاری، کفایت و شایستگی، وابستگی بین نسلی و خودشکوفایی توانمندی های بالقوه فکری و هیجانی است. شیوع اختلالات روانی به طور میانگین در کشور ما 6/23 درصد است و در جامعه کار و تولید بر اساس آخرین پیمایش کشوری در حدود 33 درصد بوده است و کاهش این میزان از اختلالات روانی نیازمند برنامه ملی است. 
    مواد و روش ها
     این مطالعه ترکیبی (با غلبه روش کیفی) است. درمجموع برای گردآوری اطلاعات از سه روش مرور اسناد و منابع، مصاحبه و بحث گروهی استفاده شده است و نتایج در سه بخش وضعیت موجود، جهت گیری آینده و الزامات استقرار جمع بندی شده است. 
    یافته ها
    تحلیل اطلاعات این مطالعه نشان می دهد برنامه های سلامت روان محیط کار، خودجوش و داوطلبانه بوده است، منطبق با یک سیاست ملی نبوده است، پراکنده و جزیره ای انجام شده است و سنجش قبل و بعد مداخلات انجام نشده است. رویکردهای ارتقای سلامت روانی و اجتماعی پیشنهاد شده در این مطالعه عبارت است از: مداخلات ترویجی (از جمله آموزش سبک زندگی سالم)، تحکیمی (از جمله رتبه بندی کارفرمایان از نظر میزان رعایت الزامات محیط کار برای بهبود وضعیت روانی و اجتماعی، پوشش بیمه سلامت و غیره) و تسهیلی (مانند توسعه خدمات مشاوره تلفنی، ایجاد مراکز همیار کارکنان در محیط های کاری).
    نتیجه گیری
     لازم است رویکردهای پیشنهادی در این مطالعه در قالب سیاست ملی ارتقای سلامت روانی و اجتماعی به تصویب شورای هماهنگی خدمات بهداشتی بیمه شدگان برسد و اجرای آن به شکل پلکانی در کل کشور یا شروع آزمایشی آن از یک استان پیگیری شود.
    کلیدواژگان: ارتقای سلامت روان، محیط های کاری، کشور جمهوری اسلامی ایران، سیاست ملی
  • علی اصغر فلاحی*، مصطفی نجاتیان، ثریا اعتمادی صفحات 136-149
    اهداف
    هدف از انجام این پژوهش مقایسه تاثیر دو شیوه برنامه توان بخشی ورزشی بر اضطراب و افسردگی بیماران قلبی پس از جراحی بای پس عروق کرونر بود.
    مواد و روش ها
    روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی و جامعه آماری نیز بیماران قلبی بعد از عمل بای پس عروق کرونری بودند که در 3 ماهه نخست سال 1388 به مرکز قلب تهران برای عمل مراجعه کرده بودند. بدین منظور 20 بیمار با روش نمونه گیری دردسترس (داوطلبانه) انتخاب شدند و در دو گروه ورزشی تمرین تداومی هوازی (01n=) و تمرین تناوبی هوازی (01n=) قرار گرفتند و به مدت 8 هفته و هر هفته سه مرتبه در این پژوهش شرکت کردند. اضطراب و افسردگی آزمودنی ها در دو مرحله قبل و بعد از انجام برنامه و با استفاده از نسخه فارسی پرسش نامه کاستلو و کمری با روایی و پایایی قابل قبول اندازه گیری شد. آزمون آماری استفاده شده، آزمون تی مستقل و زوجی بود. نرم افزار آماری استفاده شده نسخه 16 نرم افزار SPSS بود.
    یافته ها
    نشان دهنده تاثیر معنی دار کاهنده هر دو برنامه ورزشی تداومی (قبل 48/5±16/89 در مقایسه با بعد 78/4± 30/82 ، 008/0=P) و تناوبی هوازی (قبل 01/570±/83 در مقایسه با بعد 80/3±30/77، 022/0=P) بر اضطراب و افسردگی بیماران بعد از عمل جراحی بای پس عروق کرونری بود و بین دو گروه تمرین ورزشی تفاوت معناداری در بهبود اضطراب و افسردگی دیده نشد (381/0P=).
    نتیجه گیری
    درمجموع می توان گفت که هر دو شیوه برنامه ورزشی هوازی تداومی و تناوبی بر کاهش اضطراب و افسردگی بیماران بعد از عمل جراحی بای پس عروق کرونری تاثیر مثبتی دارد، ولی شواهدی وجود ندارد که نشان دهد بین نوع (تداومی، تناوبی، مقاومتی، ایروبیک و غیره) و شدت (کم، متوسط و شدید) و تاثیرات آن بر جنبه های روحی و روانی تفاوتی وجود داشته باشد. از این رو هر دو نوع برنامه برای مراکز بالینی و توان بخشی روان شناختی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: بیماری عروق کرونری، تمرین ورزشی، اضطراب و افسردگی
  • نیلوفر دیرمانچی، محمدسعید خانجانی* صفحات 150-163
    اهداف
    هدف پژوهش حاضر مقایسه تاب آوری و خودکارآمدی بوده است بین معلولین غیرورزشکار و معلولینی که به صورت حرفه ای ورزش می کنند. 
    مواد و روش ها
    روش پژوهش از نوع علی مقایسه ای بوده است. جامعه آماری این پژوهش شامل معلولین ضایعه نخاعی ورزشکار از آکادمی پارالمپیک ایران و معلولین غیرورزشکار از انجمن حمایت از معلولین ضایعه نخاعی ایران (هرکدام 32 نفر) بودند که با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسش نامه تاب آوری کونور و دیویدسون و پرسش نامه خودکارآمدی شرر جمع آوری شدند. 
    یافته ها
     یافته های این پژوهش نشان می دهد معلولین ورزشکار نسبت به غیرورزشکار نمره کل تاب آوری بیشتری دارند (006/0=P). ولی با درنظرگرفتن نمره 50 به عنوان آستانه تاب آوری مناسب، اختلافی بین تاب آوری مناسب در دو گروه معلول ورزشکار و غیرورزشکار به دست نیامد.همچنین نمره کل خودکارآمدی با میانه 65، در معلولین ورزشکار از غیر ورزشکار بیشتر به دست آمد (001/0=P).
    نتیجه گیری
     یافته های این پژوهش نشان داد رابطه معنادار بین تاب آوری و خودکارآمدی با ورزش وجود دارد. درنتیجه می توان ورزش را به عنوان راهی برای ارتقای تاب آوری و خودکارآمدی در افراد با ضایعه نخاعی پیشنهاد کرد.
    کلیدواژگان: تاب آوری، خودکارآمدی، معلولین ورزشکار و غیر ورزشکار
  • محسن روشن پژوه، رکسانا میرکاظمی*، حسن اسدی، بیتا هدایتی صفحات 164-177
    اهداف
    فعالیت های مراکز اقامتی درمان اعتیاد در ایران موفقیت هایی در درمان افراد وابسته به مواد دربر داشته است. اما گزارش های مبنی بر شیوع زیاد مرگ ومیر معتادان تحت درمان در مراکز اقامتی، جای تامل و بررسی دارد. این مطالعه با هدف بررسی علل مرگ ومیر معتادان تحت درمان در مراکز درمانی اقامتی در ایران انجام شد.
    مواد و روش ها
     این مطالعه، توصیفی است و جامعه مطالعه شده شامل تمام مرگ ومیر های اتفاق افتاده از ابتدای سال 1390 تا ابتدای سال 1395 در تمام مراکز اقامتی میان مدت و بلند مدت است. جمع آوری اطلاعات از طریق دو پرسش نامه صورت گرفت، اولین پرسش نامه اطلاعات مراکز و دومین پرسش نامه اطلاعات مرگ ومیر را بررسی می کرد. مراکز بر اساس اطلاعات ثانویه موجود در پرونده ها پرسش نامه ها را کامل کردند. تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS صورت گرفت. 
    یافته ها
    درمجموع در 5 سال مطالعه شده، 107 نفر در مراکز اقامتی فوت کردند. نسبت مرگ ومیر در میان مراجعان موضوع ماده 16 که به مراکز موضوع ماده 15 ارجاع داده شده بودند، (47 در 100 هزار نفر) بیشتر از نسبت مرگ ومیر در میان کل پذیرفته شدگان در مراکز اقامتی (21 در 100 هزار نفر) بوده است . میانگین زمانی ای که این افراد قبل از فوت در مراکز اقامت داشتند، 11 روز بوده است. مهم ترین علل مرگ ومیر معتادان تحت درمان، بیماری های قلبی عروقی و بیش مصرفی مواد گزارش شده است.
    نتیجه گیری
     هرچند میزان زیاد کم گزارشی تعمیم نتایج را به کل کشور ناممکن می کند، اما نتایج این مطالعه نشان می دهد تعداد کل مرگ ومیرها در مراکز اقامتی درمان اعتیاد در طول سال 1390 تا سال 1394 افزایش یافته است و این آمار در میان مراجعان موضوع ماده 16 بیشتر است. بیشتر این مرگ ومیرها با اقدامات بهنگام و موثر قابل پیشگیری هستند.
    کلیدواژگان: علل مرگ ومیر، مراکز اقامتی درمان اعتیاد، الگو، ایران
  • یاسمن عماد*، حبیب هادیان فرد صفحات 178-193
    اهداف
    هدف پژوهش حاضر، بررسی نقش جنسیت، وضعیت تاهل، راهبردهای مقابله ای، جهت گیری مذهبی و میزان افسردگی در پیش بینی خطر خودکشی است.
    مواد و روش ها
     پژوهش از نوع همبستگی و بر حسب نوع استفاده از نتایج، کاربردی است. نمونه مطالعه شده شامل 260 نفر از دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه شیراز در سال تحصیلی 1391- 1390 است که به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب و با پرسش نامه های راهبردهای مقابله ای کارور و شیرر (شکل کوتاه)، جهت گیری مذهبی آلپورت (شکل کوتاه)، افسردگی بک-2 و مقیاس انگاره پردازی خودکشی بک اندازه گیری شدند. داده ها با استفاده از روش آماری رگرسیون به شیوه ورود و به کمک نرم افزار SPSS تحلیل شدند. 
    یافته ها
     ضرایب رگرسیون حاکی از آن است که جنسیت مذکر (83/0=B)، سبک مقابله ناکارآمد (91/5=B)، مشخصا راهبردهای مقابله ای انکار (04/1=B)، خود سرزنش گری (81/0=B) و نداشتن درگیری رفتاری (49/0=B) می توانند به طور مثبت و معناداری خطر خودکشی را پیش بینی کنند، این در حالی است که راهبرد مقابله ای پذیرش (48/0-=B) این خطر را به طور منفی و معناداری پیش بینی می کند. نتایج نشان می دهد متغیرهای مذکور در قوی ترین معادله پیش بین، 78 درصد واریانس خطر خودکشی را می کنند.
    نتیجه گیری
     از آنجایی که سبک مقابله ای ناکارآمد کلیدی ترین مولفه در پیش بینی خطر خودکشی است، شایسته است روان شناسان در مواجهه با مراجعینی که در معرض خطر خودکشی قرار دارند، توجه بیشتری به آموزش شیوه های مقابله داشته باشند.
    کلیدواژگان: خودکشی، جنسیت، وضعیت تاهل، سبک مقابله، جهت گیری مذهبی، افسردگی
  • احمدرضا کیانی چلمردی*، سجاد رشید، شکوفه رمضانی صفحات 194-209
    اهداف
    هدف از این پژوهش، بررسی اعتباریابی مدل یکپارچه انگیزشی ارادی خودکشی در بین دانشجویان ایرانی بوده است.
    مواد و روش ها
     روش پژوهش حاضر توصیفی، از نوع همبستگی و مدل سازی معادلات ساختاری بوده است. جامعه آماری این پژوهش دانشجویان استان اردبیل بودند و 520 نفر از دانشجویان دانشگاه محقق اردبیلی به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شدند. ابزارهای استفاده شده در این پژوهش شامل مقیاس اقدام به خودکشی، پرسش نامه رفتارهای خودکشی (تجدید نظر شده)، پرسش نامه اجرای نقشه، مقیاس کوتاه شکست و به دام افتادگی، پرسش نامه نیازهای بین فردی، پرسش نامه تکانشگری، پرسش نامه مواجهه با رفتار خودکشی، ظرفیت اکتساب شده خودادراکی برای خودکشی و خودجرحی غیرخودکشی گرایانه بود.
    یافته ها
    نشان داد این مدل، برازش مناسبی در جمعیت دانشجویی در فرهنگ مربوطه دارد. شکست و به دام افتادگی (36/0r=) مهم ترین نقش را در تشکیل افکار خودکشی دارد و نیازهای بین فردی (24/0r=) تنها می تواند بخش کوچکی از تشکیل افکار خودکشی را به تنهایی تبیین کند. اجرای نقشه (16/0r=)، ظرفیت اکتساب شده برای خودکشی (14/0r=) و افکار خودکشی (24/0r=) مهم ترین میانجی هایی هستند که در این مدل، توانایی تبیین اقدام به خودکشی را دارند (001/0>P).
    نتیجه گیری
    از یافته های این پژوهش نتیجه گرفته می شود که مدل یکپارچه انگیزشی ارادی خودکشی می تواند به خوبی خودکشی را تبیین کند.
    کلیدواژگان: خودکشی، مدل یکپارچه انگیزشی ارادی، شکست، به دام افتادگی، تکانشگری، پرسش نامه نیازهای بین فردی
  • جعفر بوالهری، معصومه محسنی کبیر* صفحات 210-221
    اهداف
    این طرح با هدف تدوین سرفصل و بسته آموزش مهارت های معنوی برای دانشجویان انجام شده است تا بتوان آن را در دوره های آموزش مهارت های زندگی برای ارتقای سلامت در بعد معنوی تلفیق کرد و مربیان و گروه روان شناسان و مشاوران آن را به دانشجویان آموزش دهند.
    مواد و روش ها
     در ابتدای طرح به روش تدوین کاریکولوم و محتوای آموزشی با مروری بر منابع و پژوهش های مربوط به مهارت های زندگی، معنویت در سلامت و منابع دینی و اسلامی، ابعاد معنوی انسان، رویکردهای کل نگر و نظام مند به انسان، همچنین مشاوره و روان درمانی با رویکرد معنوی دینی شروع و به صورت کتابخانه ای و وسیع بررسی شد. سپس فهرستی از اهداف و سرفصل های آموزشی مهارت های معنوی تنظیم شد. به منظور نیاز سنجی آموزشی و تایید اعتبار اهداف و اولویت بندی موضوعات آموزشی این یافته ها در جلسات متخصصان از حوزه مشاوره و روان شناسی بالینی و کارشناسان حوزه دانشجویی به بحث گروهی و نظرسنجی گذاشته شد و سرفصل، محتوای آموزشی و بسته آموزشی در چند کارگاه آموزشی کشوری با مشاوران مراکز مشاوره و دانشجویان ارزشیابی نهایی و تایید شد. 
    یافته ها
    8 مهارت معنوی مورد تایید و معتبر در این مطالعه به دست آمد که از آنها سرفصل ها و بسته  آموزشی بر اساس نیاز و نظرسنجی از دست اندرکاران مراکز مشاوره دانشجویی کشور تهیه و مقبولیت و پذیرش عمومی این متون تایید گردید.
    نتیجه گیری
     این مطالعه نشان داد با وجود تردید موجود در معنوی یا دینی بودن متون مهارتهای زندگی اولین الگوی آموزشی در حوزه مهارتهای معنوی، در تلفیق با الگوهای آموزش مهارتهای زندگی برای توسعه سلامت معنوی و  مطالعه بیشتر در ارتقای آن به جامعه دانشجویی ارایه گردید.
    کلیدواژگان: مهارت های معنوی، سلامت معنوی، سبک زندگی، سبک زندگی دینی، مشاوره و روان درمانی دینی معنوی
  • زهرا عسگری، اعظم نقوی* صفحات 222-234
    اهداف
    هدف از مطالعه حاضر استفاده از روش ترکیب مضمون برای مرور پژوهش های کیفی به منظور پاسخ به این سوال اساسی بود که فرایند رشد پس از سانحه چگونه است. 
    مواد و روش ها
     این پژوهش، کیفی و از نوع تر کیب مضمون است. در این مطالعه از 50 مقاله کیفی فارسی و انگلیسی در محدوده زمانی 10ساله، 18 مورد کاملا مرتبط، به روش مرور سیستماتیک به پژوهش راه یافتند. فرایند تحلیل استقرایی ترکیب مضمون بر اساس روش توماس و هاردن در سه مرحله کدگذاری آزاد یافته های مطالعات اولیه، سازماندهی کدهای آزاد به مضامین توصیفی و درنهایت ایجاد مفاهیم تحلیلی انجام شد.
    یافته ها
    درمجموع پس از تحلیل نتایج پژوهش ها، سه مضمون اصلی و هفت مقوله به دست آمدند. اولین مضمون تحت عنوان واکنش به سانحه با مقوله هیجانات اولیه، دومین مضمون شروع رشد پس از سانحه با مقولات زمان و درک واقعیت و سومین مضمون تحت عنوان ظهور رشد پس از سانحه با چهار مقوله تحول فردی، اجتماعی، روانشناختی و معنوی دسته بندی شدند.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته ها می توان چنین استنباط کرد که افرادی که با حوادث آسیب زا روبه رو می شوند در ابتدا هیجانات گوناگون را نشان می دهند و پس از گذشت زمان و پردازش آنچه رخ داده است، تحولاتی را در ابعاد گوناگون زندگی خود تجربه می کنند.
    کلیدواژگان: ترومای روان شناختی، اختلالات مرتبط با استرس، رشد انسان، پژوهش کیفی، مرور سیستماتیک
|
  • Behzad Damari, Seyed Hossein Almadani, Ahmad Hajebi, Narges Salehi Shahrabi* Pages 122-135
    Objectives
    The purpose of this study was to survey the mental and social health status in Iranian workplaces and recommend promoting approaches.
    Methods
    This research has a qualitative-dominant mixed-methods design. The study data were collected through review of documents and resources, interviews, and group discussions. The results were classified in three separate areas of the current situation, future direction, and requirements of implementation.
    Results
    Analysis of data revealed that mental health plans for workplaces were autonomous and voluntarily not pre-planned or based on national policy. Also, the evaluation was not performed before and after the intervention. Recommended approaches to promote mental and social health are administrating promotional interventions, compulsory interventions, and facilitative interventions.
    Conclusion
    The recommended approaches in this study should be approved by the coordination council for health services of the insured people and gradually be implemented in the framework of a national policy for promoting social and mental health throughout the country and first from one province as a pilot study.
    Keywords: Mental health, Mental disorder, Workplace, National policy
  • Ali Asghar Fallahi*, Mostafa Nejatian, Sorayya Etemadi Pages 136-149
    Objectives
    The current study aimed at serving the effects of continuous and interval exercise training on decreasing the depression and anxiety in patients with heart diseases after coronary artery bypass graft surgery. 
    Methods
    The research method was semi-experimental and the statistical population included the cardiac patients after coronary artery bypass graft surgery at Tehran Heart Center. They were referred to the Tehran Heart Center in the first three months of 2010. Twenty patients were selected from Tehran Heart Center and divided into a selected aerobic continuous training (n=10) or an aerobic interval training (n=10) with three intervals, three times a week for eight weeks. Depression and anxiety were measured by Persian version of Castello and Camri questioner. Also T student test was employed for within group analysis. Spss Version 16 was used for statistical analyses.
    Results
    The study results showed that both selected aerobic continuous (pre-exercise 89.16±5.48, in comparison with post exercise 82.30±4.78, P=0.008) and interval exercise (pre-exercise 83.70±5.01in comparison with post exercise 77.30±3.80, P=0.022) programs had a decremented beneficial significant effect on depression and anxiety. Also there were no significant differences between the two groups in improving the anxiety and depression (P=0.381).
    Conclusion
    It can be concluded that both continuous and interval aerobic exercise programs had a positive effect on reducing the anxiety and depression of patients after coronary artery bypass graft surgery, but no differences were observed between type (continuous, interval, resistance, Aerobics, etc.) and intensity (low, moderate and severe) and their effects on the mental and psychological aspects. Therefore, both types of programs are proposed for clinical centers and psychological rehabilitation.
    Keywords: Coronary artery disease, Exercise training, Depression, Anxiety
  • Niloufar Dirmanchi, Mohammad Saeed Khanjani* Pages 150-163
    Objectives
    The current causal-comparative study aimed at comparing resiliency and self-efficacy between athletes and non-athletes with disabilities caused by Spinal Cord Injury (SCI). 
    Methods
    Using simple random sampling method, 32 subjects were enrolled in each group. Data were collected using the Connor-Davidson Resiliency Scale and the Sherer general self-efficacy questionnaire. 
    Results
    The findings of the study showed that athletes with disabilities had more resilience than their non-athlete counterparts (P=0.006). However, considering the score of 50 as the appropriate resiliency threshold, there was no significant difference in resilience between the two groups, and the total self-efficacy score, with mode of 65, was higher in the athletes than non-athletes (P=0.001). Also, the findings of the study showed a significant relationship between resilience and self-efficacy, and doing exercise. And sports can be suggested as a way to promote resilience and self-efficacy in people with SCI. 
    Conclusion
    According to the findings of the present study, there is a significant relationship between resilience and self-efficacy, and doing exercise. Exercise is likely to be a way to promote resilience and self-efficacy in people with SCI.
    Keywords: Resilience, Self-efficacy, Spinal Cord Injury, Disabled
  • Mohsen Roshanpajouh, Roksana Mirkazemi*, Hassan Asadi, Bita Hedayati Pages 164-177
    Objectives
    The residential addiction treatment centers in Iran are to some extent successful in the treatment of drug addicts and psychotropic  substance users, but reports on of  mortality in residential treatment centers are a matter of concern and should be investigated. The current study aimed at investigating the causes of mortality in residential addiction treatment centers in Iran.
    Methods
    The current descriptive retrospective study was conducted on a all mortalities in all middle and long-term residential addiction treatment centers from 2011 to 2016 The data were collected through two questionnaires. The first questionnaire elicited data about the residential addiction treatment centers and the second questionnaire elicited the data related to mortality cases. The residential addiction treatment centers completed questionnaires based on the secondary information from the patients’ reports. Data analysis was performed using SPSS version 19.
    Results
    Overall, during the five years of the study period, 107 people died in the residential addiction treatment centers from which their reports were received. The proportion of deaths among the subjects sentenced to residential treatment centers related to Article 16 of addiction amendment (47 per 100000 individuals) was higher than the ratio of deaths among the ones voluntarily referred to normal residential addiction treatment centers (21 per 100000 individuals). The average time of occurrence of death after admission to residential addiction treatment at the centers was 11 days. Cardiovascular disease and substance overdose/withdrawal were reported as the most important causes of death among drug addicts under treatment in the residential addiction treatment centers.
    Conclusion
    The total number of deaths in residential addiction treatment centers increased from 2011 the year 2015 and the mortality level was higher among the ones sentenced to residential treatment centers related to Article 16 addiction amendment. Most of the deaths could be prevented with timely and effective measures.
    Keywords: Causes of mortality, Residential addiction treatment centers, Pattern, Iran
  • Yasaman Emad*, Habib Hadianfard Pages 178-193
    Objectives
    The present study aimed at exploring the role of gender, marital status, coping strategies, religious orientation, and depression level in predicting suicidal tendencies using a correlational, and in some cases, practical methodology.
    Methods
    The sample group included 260 bachelor students (175 male and 85 female; 213 single and 72 married) of Shiraz University in the academic year 2011-2012. The subjects were selected by a multi-stage cluster sampling method and then measured using Carver and Scheier Coping Strategy questioners (short form), Allport religious orientation questioners (short form), Beck Depression Inventory-II (BDI-II) and Beck Scale for Suicide Ideation (BSSI). The data were analyzed using enter regression method and SPSS 20 software.
    Results
    Regression coefficients indicated that masculinity (B=0.83), ineffective coping style (B=5.91), specifically coping strategies for denial (B=1.04), self-blaming (B=0.81) and non-behavioral conflict (B=0.49) can positively and significantly predict the risk of suicide, while acceptance as coping strategy (B=-0.48) predicts this risk negatively and significantly. 
    Conclusion
    The results showed that the above variables in the strongest predictive equation had 78% of the variance of suicide risk. Thus, when encountering the individuals exposed to suicidal risks, psychologists are expected to focus more on training coping methods.
    Keywords: Suicide risk, Gender, Marital status, Coping strategies, Religious orientation, Depression
  • Ahmadreza Kiani Chelmari*, Sajjad Rashid, Shoukofeh Ramezani Pages 194-209
    Objectives
    The current study aimed at validating the Integrated Motivational-Volitional Model of suicidal behavior in Iranian students. 
    Methods
    The population of the current descriptive correlational and structural equation model included all students of Ardabil city among which 520 people of Mohaghegh Ardabili University students were selected as the sample. Suicide Attempt Scale, The Suicide Behaviors Questionnaire-Revised (SBQ-R), Implementation Scale, The Short Defeat and Entrapment Scale, Interpersonal Needs Questionnaire, Impulsivity Scale, Exposure to suicidal behavior Scale, Self-Perceived Acquired Capability for Suicide Scale, and Non-suicidal self-injury Scale were used. 
    Results
    The study findings showed that the modal had a good fitness in students’ community and can explain suicide properly. Defeat and Entrapment play the most  roles in forming suicide ideas and interpersonal needs; loneliness has a  little effect on forming suicide ideas. Implementation, acquired capability for suicide and suicide ideas are the most important mediators that can explain suicide attempt in this model. 
    Conclusion
    Based on the current study findings it can be concluded that Motivational Volitional Model can explain suicide.
    Keywords: Suicide, Integrated Motivational-Volitional Model, Defeat, Entrapment, Impulsivity, Interpersonal Needs Questionnaire
  • Jafar Bolhari, Masoomeh Mohsenikabir* Pages 210-221
    Objectives
    The purpose of this project is to develop a syllabus and educational package of spiritual skills for students that can be taught to students by integrating with life skills training courses for spiritual health promotion by mentors and psychologists and counselors.
    Methods
    First, the design of a curriculum and educational content with a review of resources and research on life skills, spirituality in health and religious and Islamic resources, spiritual dimensions of human, holistic and systematic approaches to human beings; also consoling  and psychotherapy with a spiritual-religious approach for literature review and analysis, and educational curriculum development method. Then a list of educational objectives and syllabuses was set up. In order to assess educational needs and confirm the goals and prioritize the educational issues, these findings were put into expert counsellors’ discussions, clinical psychologists, and field experts in the field of student counseling. Finally opinion polls, curriculum and package of education in several national educational workshops were evaluated and finalized for publication. 
    Results
    8 spiritual skills were developed and validated from many skills. Also training subjects, aims and skills was written in a students and trainers packages. In final faze acceptability and validity as well as relation to be culture bound of finding were find by group meeting of personnel of different universities counseling centers This curriculum and educational package could be presented as the first educational model in the field of spiritual skills for the development of spiritual health and counseling.
    Conclusion
    This curriculum and educational package was prepared on the basis of the needs and opinion
    polls of the students of the country’s counseling centers and could be presented as the first educational model in the field of spiritual skills for the development of spiritual health and further study on its promotionto the community.
    Keywords: Spiritual skills, Spiritual health, Life style, Religious life style, Student consulting
  • Zahra Asgari, Azam Naghavi* Pages 222-234
    Objectives
    The present study aimed at employing a thematic synthesis approach to respond to this fundamental question: what is the post-traumatic growth process?
    Methods
    The current study was a thematic synthesis of qualitative papers on post traumatic growth. From 50 Studies about post-traumatic growth from 2007 to 2018, 18 papers met the inclusion criteria for Systematic review. Papers were analyzed based on Thomas and Harden's thematic synthesis approach that includes three steps: free encoding of preliminary studies findings, organizing free codes into descriptive themes, and developing analytical topics using descriptive themes. 
    Results
    In total, after analyzing the results of the research, three main themes and 7 categories were obtained. The first theme was reaction to  trauma with the category of primary emotions; the second theme was the requirements to begin the PTG with two categories including time and reality comprehension; and the third theme was the emergence of post-traumatic growth with four categories including Individual, social, psychological, and spiritual developments.
    Conclusion
    According to the study findings it can be concluded that people show different emotions after expousure to traumatic events and after some time with processing the events they experience growth in different aspects of their lives.
    Keywords: Psychological trauma, Stressor related disorders, Human development, Qualitative research, Systematic review