فهرست مطالب

مهارت آموزی - پیاپی 24 (تابستان 1397)

فصلنامه مهارت آموزی
پیاپی 24 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین خنیفر، علیرضا جوان بخت صفحه 7

    تفاوت آگهی های استخدامی امروز با آنچه درگذشته منتشر می شد؛ تمرکز بیشتر کارفرمایان بر مهارت های ارتباطی، خلاقیت، کار تیمی، حل مسئله و  مانند آن ها به‌عنوان بخشی از شرایط احراز شغل است. به‌بیان‌دیگر، مهارت هایی که کارفرمایان از جویندگان کار درخواست می‌کنند با تاکید بر مهارت های نرم به‌جای توجه صرف بر مهارت های سخت در حال تغییر است. پژوهش حاضر با تاکید بر اهمیت کسب این مهارت ها برای فارغ التحصیلان فنی‌وحرفه‌ای انجام‌شده است. در این راستا، با مروری بر جدیدترین پژوهش ها در این زمینه، آشکار گردید که مهم ترین مهارت های نرم شامل حل مسیله، کار تیمی و ارتباطات است و شیوه های توسعه آن ها نیز سمینارهای هدفمند، بازخوردهای دوره ای، آموزش های مبتنی بر وب و چندین روش دیگر بیان‌شده است.

    کلیدواژگان: مهارت های نرم و سخت، فارغ التحصیلان فنی وحرفه ای، حل مسئله، کار تیمی، ارتباطات
  • محبوبه سلیمان پورعمران، ملیحه اختری صفحه 19

    پژوهش حاضر، با هدف شناسایی مشاغل با قابلیت اشتغال و درآمد پایدار و تعیین نیازهای آموزشی مهارتی متناسب با  بازار کار در بخش صنعت، کشاورزی، خدمات و فرهنگ و هنر در استان خراسان شمالی صورت گرفته است. پژوهش حاضر از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ روش، به صورت آمیخته (کیفی و کمی) انجام گرفت. جامعه آماری پژوهش طیف مختلفی از کارشناسان مراکز آموزش فنی و حرفه‌ای استان، کارشناسان ادارت کل صنعت و معدن و تجارت، جهاد کشاورزی، تعاون، کار و رفاه اجتماعی، میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، اعضای هیات علمی، آموزش‌دیدگان سازمان فنی و حرفه‌ای و کارآفرینان و صاحبان مشاغل استان خراسان شمالی بوده‌اند. ابزار گردآوری داده‌ها مصاحبه نیمه ساختاریافته با هدف شناسایی الزامات و مشاغل با قابلیت اشتغال و درآمد پایدار و پرسشنامه دوسویه با هدف امکان‌سنجی و اولویت‌بندی الزامات و مشاغل شناسایی شده بود. همچنین روایی و پایایی پرسش‌نامه‌ها نیز به‌ترتیب با استناد به نظر متخصصان و ضریب آلفای کرونباخ مورد بررسی و تایید قرار گرفت. مهم‌ترین نتایج پژوهش دستیابی به الگویی مشتمل بر130 شاخص بیانگر الزامات و مشاغل قابل اشتغال یود که این شاخص‌ها به تفکیک گروه‌های هدف برنامه‌های آموزشی، دسته‌بندی و اولویت‌بندی شدند.

    کلیدواژگان: امکان سنجی، آموزش های فنی و حرفه ای، بازاریابی آموزشی، صنعت، کشاورزی، خدمات
  • رضا نصری، روناک عالی پور صفحه 39

    هدف پژوهش حاضر سنجش آزمون‌های برگزار شده در 9 حرفه آموزشی هماهنگ در اداره کل آموزش فنی و حرفه‌ای استان ایلام می‌باشد. نوع پژوهش توصیفی، کاربردی بوده و ابزار گردآوری داده‌ها پاسخ‌نامه تصیح شده و سوالات آزمون هماهنگ 9 گانه در سال 1395 در حرفه‌های کیف دوزی، قالی‌باف، برق کار صنعتی درجه 2، نقشه کش ساختمان، پرورش دهنده قارچ دکمه‌ای، مدیرآموزشگاه فنی و حرفه‌ای، دریل‌کار و اره‌کار، تعمیرکار اتومبیل‌های سواری بنزینی و پرورش گیاهان دارویی می‌باشد. جامعه آماری شامل 1700 نفر از شرکت‌کنندگان در آزمون‌های فوق بوده و نمونه آماری بر اساس جدول مورگان 430 نفر تعیین گردید، نمونه آماری به صورت تصادفی سیستماتیک انتخاب گردیدند. نتایج نشان داد که بیشترین عدم پاسخگویی به سوالات در حرفه تعمیرکار اتومبیل‌های سواری به میزان 47 درصد و کمترین عدم پاسخگویی به سوالات در حرفه کیف‎دوز با میانگین 6/12 درصد سوالات بوده است. عوامل اصلی عدم پاسخگویی به سوالات 1- طرح سوال خارج از استاندارد آموزشی 2- عدم تسلط مربی به بخشی از توانایی‌ها 3- عدم تدریس بعضی از توانایی‌های مندرج در استاندارد توسط مربیان 4- کمبود تجهیزات و امکانات در بعضی از استانداردها و توانایی‌ها 5- غیبت کارآموزان در انتهای دوره‌های آموزشی می‌باشد.

    کلیدواژگان: استاندارد آموزشی، آموزش فنی و حرفه ای، سنجش آزمون
  • جعفر یعقوبی، پریسا نجفلو صفحه 69

    امروزه کارآفرینی نیروی محرکه اصلی در توسعه اقتصادی، نوآوری و اشتغال‌زایی شناخته‌شده است. تعاونی‌های کارآفرین را می‌توان یکی از ابزارهای گسترش فرصت‌های اشتغال و افزایش سطح درآمد کشاورزان به شمار آورد. هدف این تحقیق سنجش کارآفرینی سازمانی در تعاونی‌های کشاورزی شهرستان ابهر و عوامل موثر بر آن بود. این تحقیق، از نوع مطالعات توصیفی همبستگی است. جامعه آماری موردمطالعه مدیران تعاونی‌های کشاورزی فعال شهرستان ابهر و روستاهای این شهرستان (210=N). 78 نفر از مدیران با استفاده از رابطه کوکران به‌عنوان نمونه تحقیق تعیین و به روش نمونه‌گیری طبقه‌ای تصادفی موردمطالعه قرار گرفتند. ابزار تحقیق، پرسشنامه بود که روایی ظاهری و محتوایی آن توسط پانلی از اعضای هیات علمی گروه ترویج و آموزش کشاورزی دانشگاه زنجان، اصلاح و تایید شد. پایایی پرسشنامه  با استفاده از ضرایب آلفای کرونباخ بین 73/0  - 83/0  به دست آمد. یافته‌های تحقیق نشان داد که کارآفرینی سازمانی با نمره کل 35/3 و با انحراف معیار 67/0 (در مقیاس طیف لیکرت 5 سطحی) در سطح بالاتر از متوسط بود. همچنین، نتایج تحلیل رگرسیونی به روش گام‌به‌گام نشان داد متغیرهای مشکل ارایه وثیقه در ادارات مربوطه جهت دریافت اعتبارات، پایین بودن سطح سواد هییت‌مدیره و اعضاء و ارایه مشاوره‌های تخصصی جهت توجیه و ارزیابی اقتصادی فعالیت‌ها حدود 39 درصد از تغییرات کارآفرینی سازمانی در تعاونی‌های کشاورزی را تبیین نمودند.

    کلیدواژگان: تعاونی کشاورزی، کارآفرینی سازمانی، کارآفرینی، شهرستان ابهر، شرکت تعاونی
  • پژمان صالحی، سیف الله فضل الهی، علی اکبر خوشگفتارمقدم صفحه 87

    با توسعه کاربردهای فن‌آوری اطلاعات و سامانه‌های هوشمند، امکانی برای فراگیران راهبری قطار فراهم شده است که بتوانند فرایند یادگیری و آموختن مهارت‌های حرفه‌ای را در فضای مجازی تجربه نمایند. شبیه‌سازهای آموزشی؛ در محیط‌های مجازی به شبیه‌سازی شرایط عادی یا مخاطره‌آمیز نظیر: بروز سوانح، حوادث ریلی و سایر اختلالات خطوط شبکه ریلی می‌پردازند. این پژوهش با هدف بررسی نقش استفاده از شبیه‌ساز آموزشی در کیفیت یادگیری فراگیران راهبری قطار و ارایه راهکارهایی برای بهبود آن در مراکز آموزش‌های تخصصی صنعت حمل و نقل ریلی درون شهری انجام شده است. در ادامه تحقیق نیز وضعیت موجود در بخش شبیه‌ساز آموزشی مرکز آموزش‌های تخصصی متروی تهران مورد ارزیابی قرار گرفته است تا میزان سودمندی این ابزار در بهبود کیفیت تعیین گردد. روش پژوهش در این تحقیق از نوع پیمایشی و جامعه آماری آن متشکل از مدرسان، کادر آموزشی، مدیران و فراگیران مرکز آموزش‌های تخصصی راهبری قطار در متروی تهران به تعداد 254 نفر بوده است. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران به تعداد 131 نفر تعیین شد. داده‌های پژوهش با استفاده از پرسش‌نامه محقق ساخته و به صورت بسته پاسخ، جمع آوری و اطلاعات حاصل از آن نیز با استفاده از آزمون کای دو تحلیل گردید. نتایج حاصل از پژوهش حاضر نشان داد که استفاده از شبیه‌ساز آموزشی در بهبود کیفیت یادگیری فراگیران راهبری تاثیر مثبت دارد و توسعه استفاده از آن در سایر مراکز آموزش حرفه‌ای در شهرهای مختلف کشور می‌تواند ارتقای سطح مهارت‌های کاربردی راهبران قطار منجر شود.

    کلیدواژگان: شبیه ساز آموزشی، محیط مجازی، کیفیت یادگیری، فراگیران راهبری قطار، متروی تهران
  • یعقوب نماینده، رضا اختیاروکالتی، مهدی اختیاروکالتی صفحه 113

    مفهوم یادگیری مبتنی بر کار به طور فزاینده ای در سال های اخیر راه خود را در سیاست های آموزش و پرورش حرفه ای باز کرده است. سازمان های بین المللی نیاز به آموزش حرفه ای و توجه به شکل دادن به یادگیری را در فرآیند کار شناسایی و معرفی می کنند. نقطه شروع این پیشرفت این است که کشورهایی که دارای ساختارهای آموزش دوگانه حرفه ای هستند، به ویژه در ساختار انتقال از مدرسه به دنیای کار و جذب جوانان در بازار کار،  موفق تر هستند. در بسیاری از سیستم های آموزش و پرورش حرفه ای، مدارس حرفه ای و دانشگاه ها می‌توانند نقش هماهنگ کننده در ساختار یادگیری مبتنی بر شرکت در کار در کنار عملکرد خود ارایه نمایند. حال در این میان ایجاد محیط هایی که ترکیبی از کار و آموزش به صورت هم زمان اتفاق بیفتد از خواسته های صاحبنظران آموزش و اشتغال است که بتوان با تمرکز بر محیط های مذکوراز جمله دهکده های مهارت نتایج موثری را دریافت نمود. این مقاله کاربردی و بر اساس تجربیات شاغلین حوزه مهارت آموزی و نیز با استفاده از مطالعه کتابخانه ای آموزش های حرفه ای در کشورهای مختلف به ویژه جهان توسعه یافته تهیه و تدوین شده است.

    کلیدواژگان: آموزش در محیط کار، مهارت آموزی، WBL
|
  • Page 7

    Todays, job advertisement focuses on interpersonal skills, creativity, team working, problem solving as a main profession parts. In other words, the type of skills who employers are seeking for job focused on soft skills instead on hard skills. This study emphasizes on importance of soft skills for VET graduates. Consequently; soft skills includesproblem solving, interpersonal skills and team working being discovered, while its development methodology being assumed within seminars, periodic feed back, web based training courses.

    Keywords: soft- hard skills, technical, vocational graduates, problem solving, team working, interpersonal skills
  • Page 19

    This research designed to identify jobs with sustainable employment and incomes approach through skills needs of the labor market in the industrial, agricultural, service and culture fields in North Khorasan Province. The research methodology is applied –experimental approach. The target group are experts from directorate from the technical and vocational training centers, the industries, mine and commerce, agriculture, cooperatives, labor and social welfare, cultural heritage, handicrafts and tourism, faculty members, trainees of the technical and professional organization. Data collection was designed based on interview and two ways questionnaires.
    The validity and reliability of the questionnaires were also investigated by experts and Cronbach's alpha coefficient respectively. We achieved a model includes 130 indicators to illustrates the requirements and employable jobs, which are categorized and prioritized by the target groups of educational programs.

    Keywords: feasibility study, technical, vocational training, marketing education, industry, agriculture, services
  • Page 39

    The purpose of study is to measure the tests conducted in 9 VET centers within Ilam TVTO sub regional office, the research method is applied descriptive, data collection is refined based on 9 itmes in exams within different skills includs: embodied bags, carpet weaver, industrial electrician grade 2, building planner, mashroom breeder, TVET manager, diller, sawer, repairer of petrol power automobils, herbal medicins breeders. The population included 1700 participants in exams while 430 samples were selected through morgan table randomly. The result illustarte the highest non- responses in automobil repaier 47% and the least didn’t answer were embodied bag skills 6.12.
    The main reason for whom didn’t answer are as follow:1.      The question was outside of educational standard.
    2.  Trainers Lack of dominance in abilities
    3.  Lack of teaching of some items
    4.  Shortage of equipmets and facilities
    5.  Absence of trinees at the end of training course

    Keywords: training standard, Technical, vocational training, assessment of test
  • Page 69

    Today entrepreneurship is known to be the main driving force in economic development, innovation and job creation. Entrepreneurship cooperatives can be considered as one of the tools for expanding employment opportunities and raising farmers' incomes. The purpose of this study was to measure organizational entrepreneurship in agricultural cooperatives in Abhar and its influencing factors. This research is a descriptive correlational study. The statistical population was surveyed by managers of active agricultural cooperatives in Abhar city and its surrounding villages (N = 210). 78 managers were selected by using Cochran's relationship as a research sample and were studied by stratified random sampling method. The research instrument was a questionnaire whose apparent and content validity was corrected and approved by a panel of faculty members of the Department of Agricultural Promotion and Education of Zanjan University. Reliability of the questionnaire was obtained using Cronbach's alpha coefficients between 0.73-0.83. The research findings indicated that organizational entrepreneurship with a total score of 3.35 and a standard deviation of 0.67 (in the 5-level Likert scale) was higher than the average. Also, the results of regression analysis by step-by-step method indicated that the variables of the problems such as providing bail for the relevant institutes for obtaining credits or loans, low academic qualification of the Board of Trustees and members, insufficient expert advice for economic justification and assessment of the activities explained 39% of organizational entrepreneurship changes in agricultural cooperatives. They made it

    Keywords: Agricultural Cooperatives, Organizational Entrepreneurship, Entrepreneurship, Abhar County, Co-operative Company
  • Page 87

    By developing the applications of intelligent information technology and systems, there is a possibility for learners to experience the process of learning and learning skills in virtual environment. Simulators; in virtual environments simulate normal and hazardous conditions such as accidents, rail accidents, and other disturbances in the rail network. The purpose of this study was to investigate the role of the use of educational simulator on the quality of train path learner learning and to present some strategies for improving it in specialist training centers of the internal rail transport industry. In the further study, the status of the training simulator of the Metro Specialized Training Center has been evaluated in order to determine the usefulness of this tool in improving the quality. The research method was survey and the statistical population consisted of 254 teachers, trainers, managers and learners of the specialized training center for train driving in Tehran metro. The sample size was 131 using Cochran's formula. The research data were collected using a researcher-made questionnaire and a closed response. Data were analyzed by chi-square test. The results of this study showed that the use of educational simulator has a positive effect on improving the learning quality of learners.

    Keywords: Educational Simulator, virtual environments, Learning Quality, train driver learners, Tehran Metro
  • Page 113

    In recent years, the concept of work-based learning has increasingly opened its way to vocational education policies. International organizations recognize and introduce the need for vocational education and attention to the formation of learning in the work process. The starting point for this advancement is that the countries enjoying dual-vocational education and training structures are more successful, especially in the transition from school to work and attracting young people to the labor market. In many vocational education systems, vocational schools and universities can play a coordinating role in the work-based learning structure along with performance. Now, the establishment of environments that combine work and education simultaneously is among educators and employer’s demands. Concentration on such environments including skill villages can lead to achieve effective results. This applied paper is based on the experiences of those involved in the field of skill training activities and also using the library study of vocational education in different countries, especially those in developed world.

    Keywords: Education in the workplace, Skill Training, WBL