فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات راهبردی زنان
پیاپی 82 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1398/01/02
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد جواد جاوید، مریم مهاجری* صفحات 7-34
    درباره ی موضوع مداخله ی دولت در نهاد خانواده، نظرات و رویکردهای متفاوتی مطرح شده است؛ رویکرد اول که قائل به انحصار نهاد خانواده در حوزه ی حقوق خصوصی است، دخالت دولت در نهاد خانواده را مجاز نمی داند. در مقابل، رویکرد دوم برای خانواده ماهیتی دوگانه (خصوصی و عمومی) قائل است. بنابراین مداخله ی دولت در ماهیت عمومی خانواده را مجاز می داند. در این رویکرد، به علت تفاوت در مبانی نظام های حقوقی مختلف، میزان و گستره ی مداخلات دولت در نهاد خانواده متفاوت است. این پژوهش با روش توصیفی-تحلیلی انجام شده و در پی پاسخ به این سوال است که مبانی مداخله ی دولت در نهاد خانواده در نظام حقوقی ایران چیست؟ برای پاسخ به این سوال، مبانی فقهی مداخله ی دولت در نهاد خانواده همچون مصلحت عامه و حفظ نظام و بایسته های حقوقی همچون نظم عمومی و اصل تناسب بررسی شده است. نتایج حاصل از پژوهش حاکی است، در نظام حقوقی ایران، براساس نظریه ی مداخله ی مطلوب -که مداخله ی حداقلی دولت در عین حمایت و حفاظت حداکثری از نهاد خانواده است- مداخله ی دولت در نهاد خانواده مشروع است.
    کلیدواژگان: مداخله ی دولت، نهاد خانواده، حقوق عمومی، مصالح عامه، نظم عمومی، اصل تناسب
  • شبنم محمودی، مهدی شعبان نیا * صفحات 35-56
    بیکاری یکی از مشکلات عمده و مبتلابه بسیاری از افراد جامعه است که معلولین به ویژه زنان معلول بیشتر با آن مواجه اند. هدف از انجام این پژوهش آسیب شناسی قوانین و مقررات حمایتی اشتغال زنان معلول در حقوق ایران بوده است. در این پژوهش به منظور تحلیل کمی اطلاعات و نیز آگاهی از نگرش زنان معلول شهر تهران نسبت به چالش های حقوقی پیش روی معلولین برای اشتغال از طریق ابزار پرسش نامه محقق ساخته، اطلاعات جمع آوری شده است.جامعه ی آماری تحقیق حاضر زنان 20 تا 50 ساله ی معلول شهر تهران در سال 1397 بوده که تعداد آنها بالای 100 هزار نفر است وحجم نمونه برابر با 383 نفر تعیین شد.تمامی محاسبات آماری به منظور تحلیل استنباطی داده ها با استفاده از بسته ی نرم افزاری SPSS انجام شد. براساس نتایج حاصل از پژوهش، 37 مورد از موانع پیش روی اشتغال معلولین شناسایی شد. به نظر مصاحبه شوندگان، اختصاص نیافتن هیچ اصلی در قانون اساسی به وضعیت معلولین، کم اهمیت ترین مانع و نبود بانک اطلاعاتی مناسب و نداشتن اطلاعات و آمار جامع و دقیق درخصوص معلولین متقاضی اشتغال، کم رنگ بودن قانون 3 درصد استخدامی برای جذب معلولین یا اجرا نشدن دقیق آن، ابلاغ نشدن به موقع اعتبارات اشتغال معلولین به استان ها، شناخت کافی نداشتن صاحبان صنایع و کارفرمایان از توانمندی های معلولین و کمبود وسایل مناسب برای جابه جایی و تحرک معلولین در سطح شهر از قبیل اتوبوس های درون شهری مناسب سازی شده برای این افراد از مهم ترین موانع بر سر راه اشتغال معلولین است.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی، موانع اشتغال، زنان معلول، حقوق ایران
  • آتنا بهادری*، مرضیه محصص صفحات 57-76
    یکی از رویکردهای مفسران زن محور، با هدف هجمه به برداشت های مردسالارانه از قرآن، رویکرد تاریخی است. برخی با اشاره به تحولات گوناگون تاریخ جاهلی و عرب عصر نزول، در طراحی الگویی متفاوت برای اثبات برابری جنسیتی تلاش کردند. بایستگی تحقیقات منسجم به فراخور زمینه سازی برای طرح آراء و نظرات مختلف موجب شد، پژوهش حاضر با روش توصیفی-تحلیلی به تقریری از دیدگاه های تاریخی نگر مفسران زن مدار بپردازد و مبانی آن را تحلیل و بررسی کند. مهم ترین یافته های پژوهش حاکی است که مفسران زن محور از طریق تاکید بر ضرورت خوانش تاریخ مند قرآن ذیل آیات فسخ نکاح، تعدد زوجات و حجاب رهیافت باورهای ناصواب در تشریعات قرآنی مربوط به زنان را نتیجه می گیرند؛ لذا مانایی آموزه های قرآنی و همچنین کفایت احکام تشریعی در حوزه ی زنان را مخدوش می کنند. از منظر نگارندگان این پژوهش مبنای منشا شناختی و انسان شناختی نگره ی مذکور محل نقد و بازاندیشی است؛ تنزل دادن احکام تشریعی زنان در سنت پیامبر (ص) در بافت فرهنگی به تضییع محتوا و پیام دین می انجامد و تبعات باطلی را به دنبال دارد. ازجمله راهبردهای مفسران زن محور برای اثبات دیدگاه های فمینیستی توسل به گزاره های دینی با نادیده گرفتن تفسیر روشمند آیات و به حاشیه راندن اصل فرازمانی و فرامکانی قرآن است.
    کلیدواژگان: تاریخ مندی، جاودانگی قرآن، تفاسیر زن محور، فمینیسم
  • شیما علی آبادی، فاطمه قاسم پور* صفحات 77-100
    آمنه ودود[1] یکی از نظریه پردازان فمینیسم اسلامی است که طرفدار بازخوانی متون مقدس درباره ی زنان است و با رویکرد هرمنوتیکی و فمینیستی قرآن را تفسیر کرده است. یکی از مفاهیمی که ودود به آن توجه داشته، مفهوم «نقش جنسیتی» است. تفسیر ودود از این مفهوم در دو اثر او نخست در سال 1999 در کتاب قرآن و زن؛ بازخوانی متن مقدس از منظر یک زن و سپس در سال 2015 در مقاله ای در کتاب Men in Chargeبیان شده است. ودود در تفسیر اولیه ی خود، مفهوم نقش جنسیتی را ذیل آیه ی 34 سوره ی نساء بررسی می کند. او تاکید می کند که هیچ نقش تعریف شده و دائمی در قرآن برای زنان و مردان بیان نشده است. از سوی دیگر، نظام سلسله مراتبی شیطانی قوامیت را تعریف می کند که مخل ارتباط مستقیم خدا و زن است. تفسیر ودود را می توان مطابق رویکرد تفسیری اجتهادی- کلامی نقد و بررسی کرد. طبق رویکرد منتقدین، قوامیت منطبق بر تفاوت های طبیعی زن و مرد است و منظور از آن ارزش گذاری ذاتی مرد نسبت به زن نیست. [1]. Amina Wadud
    کلیدواژگان: آمنه ودود، نقش جنسیتی، رویکرد اجتهادی، فمینیسم اسلامی، قوامیت مردان
  • ابراهیم عبدی پور فرد، ژیلا قهرمانی* صفحات 101-116
    مهریه یا صداق از حقوق مالی است که شریعت اسلامی برای زوجه مقرر کرده است و به محض انعقاد عقد نکاح، زوجه مالک مال موضوع مهریه می شود. زوجه می تواند، هرچیزی که مالیت و مشروعیت داشته باشد و تعیین آن برای مهریه ی بلامانع باشد (عین معین، کلی در معین و کلی فی الذمه) معامله کند، به شرط اینکه زوج درخصوص مهریه مباشرت را شرط نکرده باشد. بنابراین مهریه از لحظه ی انعقاد عقد نکاح در اختیار زوجه قرار می گیرد و زوجه آزادانه می تواند آن را در قالب های حقوقی انتقال دهد و یا آن را اسقاط کند. در این پژوهش، شرایط انتقال مهریه در فروض مختلف بررسی شده است. بیع دین در مهریه ی عندالمطالبه و عندالاستطاعه مقدور است. در این فرض، انتقال مهریه به معنای انتقال حقوق و امتیازات ناشی از عقد نکاح نیست، بلکه فقط انتقال مهریه ی تعیین شده پولی و غیرپولی را در برمی گیرد، زیرا حق تمکین، حق نفقه، حق حبس، حق حضانت و... قائم به روابط زوجین است. بنابراین فقط انتقال جنبه ی مالی عقد نکاح -که همان مهریه صرف است- امکان پذیر است. همچنین می توان مهریه ای که مال کلی فی الذمه است را بدون انتقال حق تمکین، حق نفقه، حق حبس، حق حضانت و حقوق و مزایایی که از عقد نکاح ناشی می شود، در قالب عقد هبه به مدیون و غیرمدیون منتقل کرد.
    کلیدواژگان: مهریه، انتقال مهریه، مهریه ی پولی، مهریه ی غیرپولی، مال کلی
  • سید داوود آقایی، هدی مرادی* صفحات 117-135
    در جریان درگیری های نظامی در دو دهه ی اخیر (2010 - 1990) -به خصوص جنگ های داخلی- موارد متعددی از خشونت علیه غیرنظامیان -به ویژه تجاوز جنسی- از سوی نیروهای درگیر گزارش شده است. مشکلات اجتماعی ناشی از تجاوزات تا سال ها پس از خاتمه ی جنگ ادامه داشته است. نهادهای حقوق بشر خشونت های جنسی بسیاری علیه زنان در افغانستان، بوسنی و هرزگوین، چاد، ساحل عاج، جمهوری دموکراتیک کنگو و اوگاندا گزارش داده اند. در سال 1971، ارتش پاکستان به زنان بنگلادشی و سربازان آمریکایی و ارتش ویتنام جنوبی به زنان ویتنامی تجاوز کردند. در طول تاریخ، استفاده از حربه ی «تجاوز جنسی» یکی از تاکتیک های روانی جنگی بوده است؛ در جنگ جهانی دوم، حدود یکصد هزار زن که «زنان آرامش بخش» نامیده می شدند، ازلحاظ جنسی در خدمت سربازان ژاپنی قرار داشتند. پژوهش حاضر با روش توصیفی-تحلیلی و با هدفی کاربردی عملکرد شورای امنیت پیرامون تجاوز جنسی در درگیری های مسلحانه را بررسی و تلاش می کند با بررسی سیر مفهوم امنیت، به این فرضیه دست یابد که حاکمیت نیم قرن گفتمان امنیت دولت محور و رئالیستی موجب غفلت نهادهای بین المللی مرتبط با مفهوم امنیت به ویژه شورای امنیت سازمان ملل متحد به مقوله ی تجاوز جنسی در درگیری های مسلحانه شده است. در پایان نیز به اجمال راهکارهایی برای بهبود عملکرد این نهاد امنیتی و بین المللی پیشنهاد می دهد.
    کلیدواژگان: امنیت، خشونت جنسی، درگیری های مسلحانه، شورای امنیت، قطعنامه های 1325 و 1820 شورای امنیت
|
  • Mohammad Javad Javid, Maryam Mohajeri * Pages 7-34
    There are controversial ideas and approaches about the state intervention in family institution. One of these approaches believes that the family institution is excluded to private law and interference in family institution by state is not permissible. In contrast, the other approach assumes that the family has a dual nature (both private and public). Thus, it permits the state intervention in public nature of the family. Considering this latter approach, the scope and scale of state interference in family institution is different based on the variations of the legal systems’ basics. This research tries to answer this question: “what are the basics for state intervention in the family institution in the Iranian legal system” based on Descriptive-analytical method. In response, jurisprudential basis of state intervention in family institution such as public interests, system protection and legal requirements like public order and the principle of proportionality has been investigated. According to desired intervention theory – which focus on the least intervention and most protection of the family by state- the state intervention in the family institution is legitimate in Iranian legal system.
    Keywords: State Intervention, Family Institution, public law, public interests, Public Order, The principle of proportionality
  • Shabnam Mahmoudi, Mehdi Shabannia * Pages 35-56
    Unemployment is one of the major problems of many people in society, especially women with disabilities. The purpose of this study is to determine the pathology of the laws and regulations for supporting the employment of disabled women based on Iranian Law. In this study quantitative analysis was done by quantifying the information and awareness of the attitudes of disabled women in Tehran regarding the employment legal challenges they are faced through. Thus, the questionnaire was distributed to 20-50 years old women with disabilities in Tehran in 2019. This study uses SPSS for all statistical analysis. The results of this study identify 37 obstacles to the progressive employment of disabled which lack of Constitutional Principle to the status of the disabled people , the lack of implementation of  3 percent of the employment rate for the recruitment of disabled persons,  lack of impart disability employment credits to the Provinces, lack of knowledge of capabilities of disabled person by industry owners and the lack of suitable facilities for transferring of disabled at city such as Intra-Urban Buses, are the most Important challenges of disabled for employment.
    Keywords: Pathology, Barriers to employment, Disabled women, Iranian Law
  • Atena Bahadori *, Marzieh Mohases Pages 57-76
    One of the approaches of female commentators to attack the patriarchal conceptions of the Qur'an is the historical approach. Some, referring to the various changes in the history of Arabs of the Age of Descent, tried to design a different model for proving gender equality. The need for coherent research in order to pave the way for designing different opinions and opinions. The present study, using a descriptive-analytical method, provides an overview of the historical viewpoints of women's commentators and analyzes its foundations. The most important findings suggest that women-centered commentators emphasize on the necessity of the Qur'anic readings under the terms of marriage, polygamy, and hijab, to find inappropriate beliefs in the Qur'anic teachings of women, so to preserve the Qur'anic teachings as well as adequacy mutate the laws of the women. From the perspective of the authors of this study, the ontological and anthropological basis of the aforementioned view can be criticized and rethought. Decreasing the religious orders of women in Prophet Tradition (PBUH) in the cultural context leads to a decline in the content and message of religion and leads to false consequences. One of the strategies of feminist commentators to prove feminist views is to resort to religious propositions by ignoring the systematic interpretation of the verses and marginalizing the beyond time and beyond place principles of Qur'an.
    Keywords: Historicity, Immortality of the Qur'an, Women-Focused Commentaries, feminism
  • Fateme Ghasempour *, Shima Aliabadi Pages 77-100
    Amina Wadud is an Islamic feminist who is in favor of revising holy texts from the perspective of women. She has also devoted herself to the interpretation of the Quran with a hermeneutic and feminist approach. One of the notions concerned by Wadud is the concept of gender role. Wadud interpretation of this concept has been provided in her two works;first, it was published in 1999 in the book "Quran and Woman; Rereading the Sacred Text from a Woman's Perspective" and then, in 2015 in an article published in the book "Men in Charge?". In her primary interpretation, Wadud, under the verse 34 of Sura Nisaa, has taken into consideration the concept of gender role. She emphasize that no definite and permanent role has been defined for men and women in the Quran. On the other hand, she defines qiwamah as an evil hierarchical system which deteriorates the direct relationship between God and woman. Wadud`s Interpretation is reviewable in accordance with the interpretive approach of ijtihadi-verbal. According to the critics' approach, qiwamah is consistent with the natural differences between men and women and superiority does not mean man's intrinsic valuation over woman.
    Keywords: Amina Wadud, Gender role, Islamic feminism, Ijtahadi approach, Qiwamah
  • Ebrahim Abdipour Fard, Jila Ghahremani * Pages 101-116
    Dowry or consistency is one of the financial rights that by Islamic law for the wife, and once the marriage contract, the wife becomes the owner of the dowry. A wife can have anything that has property and legality and determination for the dowry is permissible reach an agreement conditional to that male about dowry just don't bet on the wife. So dowry from a moment marriage contract disposal to the wife is placed and the wife can freely legal templates transfer it or destroy it. In this research conditions transmission dowry in different assumptions been investigated. Recoupment dowry demand able to afford it is possible. In this premise, transfer of dowry means transfer Rights and privileged arising from it is not a marriage contract but only transfers of dowry assigned includes monetary and non-monetary, because the right docility ،the right to alimony، the right to lien the right to tutorship… specific husband and wife. Therefore it is only possible to transfer the financial aspect of the marriage contract, which is mere dowry. Again can a dowry that certain amount of fungible things under obligation without transfer the right docility ،the right to alimony، the right to line، the right to tutorship and salary and benefits that come from contract marriage, Transferred to debtor and non-debtor in the form of a gift contract.
    Keywords: Dowry_Transfer of dowry_Dowry monetary_Dowry non-monetary thing of a general nature
  • Davood Aghaee, Hoda Moradi * Pages 117-135
    During the last two decades(1990-2010), numerous cases of violence against civilians - in particular sexual assaults- in military conflict -especially during the civil war-have been reported by the people involved in .The social problems resulting from them reported for years afterwards too. Human rights organizations have reported numerous sexual violence against women in Afghanistan, Bosnia and Herzegovina, Chad, Ivory Coast, the Democratic Republic of Congo and Uganda. In 1971, the Pakistani army raped Bangladesh women. at the same time American soldiers and the Vietnamese army raped women in South Vietnam. Historically, the use of "rape" has been one of the psychological warfare tactics; in World War II, about 100,000 women were called "comforting women," sexually serving Japanese soldiers. The present study by using  descriptive-analytical approach, explains function of the Security Council in relation to rape in armed conflict. by stydieng the evolution of concept of security over the past century, this search resulted in the sovereignty of state-oriented and realistic discourse of security has cuased the neglect of international institutions ,specially UN Security Council about concept of security in the context of Rape. At the end, some solutions are presented to improve the performance of this international organization.
    Keywords: Security, sexual violence, Armed Conflict, Security Council, Security Council Resolutions 1325, 1820