فهرست مطالب

Journal of Genetic Resources
Volume:2 Issue: 1, Winter-Spring 2016

  • تاریخ انتشار: 1394/12/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حامد کشاورز، سید علی محمد مدرس * صفحات 1-9

    در این آزمایش امکان بهبود رشد گیاه کلزا با سالیسیلیک اسید در طی دو مرحله محلولپاشی این شبه هورمون و تاثیر آن بر میزان کلروفیل، عملکرد و اجزا عملکرد مورد بررسی قرار گرفت. سالیسیلیک اسید در چهار غلظت صفر، 100 ،200 و 400 میکرومول در دو مرحله (زمان محلول پاشی اول در پاییز و با توجه به نزدیک شدن دما به محدوده دمایی 7 - 10 درجه سانتیگراد و محلولپاشی دوم در اواخر زمستان و با افزایش دما و نزدیک شدن دما به محدودهی دمایی 7 - 10 درجه سانتیگراد) در دو رقم کلزا (مقاوم و حساس به سرما) محلولپاشی گردید. تمام غلظتهای سالیسیلیک اسید باعث بهبود عملکرد کلزا شدند؛ اما غلظت 200 میکرومول در مقایسه با دیگر غلظتها بیشترین تاثیر را داشت. بیشترین میزان کلروفیل کل در مرحله دوم محلولپاشی در رقم مقاوم با محلولپاشی 100 میکرومول سالیسیلیک اسید بدست آمد. محلولپاشی با 100 میکرومول سالیسیلیک اسید موجب افزایش عملکرد بذر شد. بیشترین ارتفاع بوته، وزن صد دانه و وزن خشک اندام هوایی در رقم مقاوم بدست آمد. بیشترین تعداد غلاف در بوته و تعداد بذر در غلاف در رقم مقاوم با غلظت 200 میکرومول سالیسیلیک اسید در مرحله اول محلولپاشی مشاهده شد. از نتایج حاصل شده میتوان این گونه استنباط نمود که سالیسیلیک اسید به علت تاثیری که بر اجزاء عملکرد دارد، توانایی افزایش عملکرد توسط گیاه را دارا میباشد.

    کلیدواژگان: سالیسیلیک اسید، رنگدانه های فتوسنتزی، عملکرد دانه، کلزا
  • محفوظ ادوای، مجید شریفی صفحات 10-20

    مورفولوژی گل در 10 گونه لاله واژگون از زیرجنس های Theresia و Fritillaria که بطور طبیعی در ایران می رویند با استفاده از 70 صفت مورفولوژیک مورد مطالعه قرار گرفت. داده های کیفی و کمی تاکسون ها را به زیرجنس ها، بخشه ها و گروه ها تقسیم نمود. گونه مبهم caucasica. F ،zagrica. F) اندمیک ایران) و pinardii. F) اخیرا از کوه های زاگرس ایران گزارش شده) بصورت تاکسون هایی دارای روابط نزدیک و جدا از هم دیده شدند. گونه chlorantha. F) اندمیک کوه های زاگرس مرکزی ایران) در موقعیت حد واسطی بین اعضای بخشه Trichostyleae و Olostyleae قرار گرفت. دو گروه مجزا از تاکسون ها مطابق با گروه قفقازی و بخشه تریکواستیله در زیرجنس Fritillaria خوشه بندی شدند، عمدتا براساس صفات کمی همچون طول گلبرگ، کاسبرگ و پرچم. تحلیل های کاوشی صفات کیفی و کمی نتایج سازگاری را به دست داد و نشان داد که صفات کمی گل در بهبود تاکسونومی این جنس کاربرد دارند.

    کلیدواژگان: تاکسونومی، گل لاله واژگون، مورفولوژی
  • نسترن کاظمی، دانیال کهریزی *، محسن منصوری صفحات 21-25

    زیره سبز (.L cymium Cuminum (متعلق به خانواده چتریان و یکی از گیاهان دارویی مهم ایران است. هدف از این تحقیق ارزیابی اثر تنظیم کننده های رشد و نوع ریزنمونه بر القاء کالوس زیره سبز می باشد. برای این منظور بذور زیره سبز (توده کوهبنان) با خیپوکلریت سدیم و الکل ضدعفونی شد و بر روی محیط کشت پایه MS کشت گردید. ریزنونه های برگ و هیپوکوتیل از گیاهچه های استریل برداشت و بر روی محیط کشت MS حاوی NAA به مقادیر صفر، 5/0 ،1 و 2 میلیگرم در لیتر به همراه 5/0 میلیگرم در لیتر BAP کشت شدند. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار اجرا شد. نتایج القاء کالوس نشان داد که نوع ریزنمونه، هورمون و اثرات متقابل آنها اثر معنی داری بر روی درصد القاء کالوس نداشتند. اثر ریزنمونه بر روی صفت سرعت رشد کالوس (CGR (معنی دار بود ولی اثر هورمون و اثر متقابل ریزنمونه در هورمون بر روی این صفت معنی دار نبود. نتایج نشان داد که محیط کشت حاوی 1 میلیگرم در لیتر NAA به همراه 5/0 میلیگرم در لیتر BAP به عنوان بهترین محیط کشت برای سرعت رشد کالوس زیره سبز شناخته شد (به میزان 238/0 میلیمتر در روز). مقایسه میانگین اثر متقابل ریزنمونه در هورمون بر روی سرعت رشد کالوس نشان داد که هورمون NAA به میزان 5/0 میلیگرم در لیتر به همراه 5/0 میلیگرم در لیتر BAP در ریزنمونه برگ دارای بیشترین اثر (به میزان 248/0 میلی متر در روز) می باشد.

    کلیدواژگان: زیره سبز، القاء کالوس، گیاهان دارویی، ریزنمونه
  • معصومه جلالی، مجیدشریفی*، حمزه علی شیرمردی صفحات 26-40

    فلور کوه جهانبین در استان چهارمحال و بختیاری، واقع در میان شهرهای هفشجان و شهرکرد، با 12187 هکتار و 2150 تا 3300 متر ارتفاع از سطح دریا مورد مطالعه قرار گرفت. پوشش گیاهی این منطقه شامل 273 گونه، 189 جنس و 42 تیره است. تیره کاسنی 37 گونه، 5/13 ،%تیره گندم 31 گونه، 3/11 %و تیره نخود 25 گونه، 1/9 %مهم ترین تیره ها از نظر تعداد گونه بودند. بزرگترین جنس 5 با هریک Salvia و Ranunculus ،Hordeum ،Silene ،گونه 8 Euphorbia ،گونه 9 Astragalus از عبارتند ها گونه و Galium ،Centaurea ،Scorzonera و Bunium هریک با 4 گونه. اشکال زیستی غالب در این فلور همی کریپتوفیت ها و تروفیت ها می باشند. 149 گونه 55 %عناصر بومی ایرانو تورانی، 77 گونه 28 %عناصر چند ناحیه ای و 41 گونه 15 %عناصر مشترک میان ایرانو تورانی و مناطق همجوار یوروسیبری، مدیترانه ای و صحرا سندی بودند. 4 گونه 2 %عناصر نفوذی نواحی مجاور در ناحیه ایرانو تورانی بودند. این مطالعه نتایج اولین تحلیل چند متغیره روی داده های فلوریستیک بصورت حضور و غیاب گونه ها در ایران را برای یک ماتریس متشکل از 14 فلور در 1541 گونه گزارش می کند. سه خوشه اصلی از فلورهای محلی در پلات های حاصله دیده می شود که جدا کننده فلورهای واقع در غرب زاگرس و نیز بر اساس تفاوت های اقلیمی در شمال و جنوب استان چهارمحال و بختیاری در شرق زاگرس می باشد. این مطالعه، نشان دهنده کاربرد روش های چند متغیره در تحلیل فلوریستیک مقایسه ای می باشد.

    کلیدواژگان: اشکال زیستی، اندمیک، پراکنش، جهانبین، زاگرس، فلور
  • شهلا نجفی* نوشین میر، مهدیه شفقت صفحات 41-47

    این مطالعه با هدف بررسی اثر ضد میکروبی و آنتی اکسیدانی عصاره های مختلف قسمت های هوایی از شش گونه Salvia از جمله Ceratophylla ،Chorassanica ، leriifolia ، Macrosiphon ، Chloroleuca و Virgata انجام شد. اثر عصاره های گیاهی بر 3 نوع باکتری های گرم منفی مثبت و 3 گرم منفی به روش میکرودایلوشن مورد آزمایش قرار گرفت. مقدار فنول کل (TPC) استخراج شده از گیاهان در سیستم های مختلف حلال در محدوده 28/11 -82/23) میلی گرم / گرم) بود. فعالیت مهارکنندگی با IC50 در همه عصاره ها در محدوده 38,27-78,469 میکروگرم / میلی لیتر بود. نتایج نشان داد که عصاره متانولی بالاترین مقدار فنولی(16/GAE0 82.23 ± mg / گرم) را دارد. N -هگزان نشان داد حداکثرIC50) 97/5 ±78/469 میلیگرم/میلی لیتر) هنگامی می باشد که خاصیت آنتی اکسیدانی آن پایین تر از عصاره ها بود. در میان گیاهان مورد آزمایش ، chloroleuca. S ،virgata. S و ceratophylla. S فعال ترین رادیکال را دارا بودند. در حالی که در leriifolia. S ،chorassanica. S و macrosiphon. S ضعیف تر بودند. درگیاهان مورد آزمایش macrosiphon. S ،chloroleuca. S و ceratophylla. S فعال ترین رادیکال در برابر رشد باکتری های گرم منفی و گرم مثبت داشتند. علاوه بر این، مشخص شد که قسمت های هوایی برخی از گونه های متعلق به جنس مریم گلی دارای خاصیت ضد باکتریایی است که مانند آنتی بیوتیک عمل می کند. نتایج نشان داد که متانول موجود در عصاره با کمترین MIC) 25/1میلی گرم / میلی لیتر) در برابر باکتری های گرم مثبت موثر بود. نتایج حاصل از فعالیت آنتی اکسیدانی نشان داد همبستگی کامل بین محتوای فنلی کل و فعالیت آنتی اکسیدانی وجود ندارد. یافته های ما نشان داد که، گونه های Salvia در طب سنتی و در برخی از عفونت ناشی از باکتری و نیز به عنوان عامل آنتی اکسیدان می توانند مفید واقع شوند.

    کلیدواژگان: سالویا، آنتی اکسیدان، ضدباکتریایی
  • مهشید دمندان، روح الله مرادپور صفحات 48-51

    میکرو RNAها زیر گروه بزرگی از RNA های غیرکد کننده 18-25 نوکیوتیدی هستند. پلی مورفیسم های موجود در ژنوم -pre RNA -Mir انسانی می تواند کارایی سلول هدف را تغییر دهد و همچنین می تواند در تنظیم چرخه سلولی و در سرطانزایی نقش بازی کند. هدف از این مطالعه، بررسی ارتباط پلی مورفیسم C/T rs11614913 در ژن 196a2 -RNA -Mir و خطر سرطان معده در استان اردبیل می باشد. در این مطالعه موردی- شاهدی این پلی مورفیسم با استفاده از روش PCR-RFLP بررسی شد. برای این منظور از نمونه های خون 50 بیمار مبتلا به سرطان معده و 50 فرد سالم استخراج DNA صورت گرفت. قطعه تکثیر شده 149 جفت بازی محصول PCRی بوسیله آنزیم MspI تیمار شد. فراوانی ژنوتیپ های CC ،TC و TTبصورت14 ، ٪40 ٪و46 ٪در میان بیماران و 8 ،٪28 ٪ و 64 ٪در میان نمونه های کنترل بود. فراوانی ژنوتیپ CC در گروه مورد، تا اندازه ای متفاوت از گروه کنترل بود (14 %در مقابل8 (%اما این تفاوت از لحاظ آماری معنی دار نبود (18. 0 =value-p .(در این مطالعه بین پلی مورفیسم rs11614913 C/T و خطرابتلا به سرطان معده در استان اردبیل ارتباط معنا دار پیدا نشد.

    کلیدواژگان: سرطان معده، میکروآر، ان، ای 196، پلی مورفیسم
  • هما محمودزاده، مرضیه افسر صفحات 52-59

    کادمیوم به عنوان یک فلز سنگین تهدیدی جدی برای محیط زیست محسوب می شود. این عنصر از طریق فرایندهای صنعتی و کودهای فسفاته در خاک انباشته شده و وارد زنجیره غذایی می شود. این تحقیق به منظور بررسی اثرات سطوح مختلف کادمیوم بر صفات رشد کلروفیل کل، کاروتنوئید و فعالیت آنزیم ،b و a گیاهان کلزا انجام شد. وزن و طول ریشه و اندام هوایی، محتوی کلروفیل های پراکسیداز بعد از یک ماه از کاشت گیاهان اندازه گیری شد. به طور کلی، افزایش غلظت کادمیوم تاثیر معنی داری بر صفات ریخت و کاروتنوئید مشاهده نشد. اگر چه سبب ،b و a شناسی ریشه و اندام هوایی کلزا داشت اما اثر معنی داری بر محتوی کلروفیل های کاهش معنی دار فعالیت پراکسیداز به ویژه در غلظت های بیش از 90 میکرو مولار کادمیوم گردید

    کلیدواژگان: کلزا، کادمیوم، کلروفیل، فلزات سنگین، فعالیت پراکسیداز
|
  • Hamed Keshavarz, Seyed Ali Mohammad Modares * Pages 1-9

    In this experiment, the possibility of growth promoting of exogenous salicylic acid during two growth stages on chlorophyll content, yield and yield components of canola plant was investigated. For the purpose of improving above traits, salicylic acid was applied in four concentrations (0, 100, 200 and 400 µM) during two different growing stages (first time; when temperature was close to 7-10 °C and second time; when temperature was close to 7-10 °C at the end of winter) on two canola cultivars (Licord and RGS). The total chlorophyll content was higher when 100 µM was applied at the second stage of the application on Licord cultivar. Salicylic acid foliar application led to increase in seed yield of both cultivars. The highest plant height, seed weight, and plant biomass were obtained from Licord cultivar. The greatest pod number per plants was observed in Licord which was treated with 100 µM salicylic acid at the first time while the highest seed number per pod was observed in the former cultivar which was treated with 200 µM salicylic acid at the first time. In general, our results revealed that salicylic application increased canola growth and productivity of grain yield in both cultivars.

    Keywords: Canola, Photosynthetic pigments, Salicylic acid, Seed yield
  • Mahfouz Advay, Majid Sharifi, Tehrani * Pages 10-20

    Flower morphology of 10 Fritillaria species of subgenera Theresia and Fritillaria growing wild in Iran is studied using seventy morphological characters. Qualitative and quantitative datasets separated taxa into subgenera, sectional and groups. Three enigmatic species F. caucasica, F. zagrica (endemic to Zagros Mountains) and F. pinardii (recently reported from Zagros Mountains) appeared as closely related, distinct taxa. F. chlorantha (endemic to central Zagros Mountains) was put in an intermediate position between members of sections Trichostyleae and Olostyleae. Two distinct groups of taxa corresponding to Caucasian group and sect. Trichostyleae, were clustered in subgenus Fritillaria, mainly by three quantitative characters, i.e. lengths of the petal, sepal, and the stamen. Exploratory analyses of both quantitative and qualitative characters produced consistent results and showed the application of quantitative characters of flower in refining the taxonomy of this genus.

    Keywords: Taxonomy, Flower of Fritillaria, Morphology
  • Nastaran Kazemi, Danial Kahrizi *, Mohsen Mansouri Pages 21-25

    Cumin (Cuminum cyminum L.) as a member of the Apiaceae family is one of the most important medicinal plants in Iran. The purpose of this study is to evaluate the effect of plant growth regulators and explant type on callus induction in cumin. For this purpose the cumin seeds (Kuhbanan accession) were disinfected with sodium hypochlorite and alcohol and cultured on MS basal medium. Leaf and hypocotyl explants were prepared from sterile seedlings and used to produce callus on MS medium containing 0.0, 0.5, 1.0 and 2.0 mg/l NAA with 0.0 and 0.5 mg/l BAP. The experimental was as completely randomized factorial design with three replications. The results of callus induction showed that the explants type, hormone, and their interactions have non-significant effects on the callus induction percentage. Also, explants showed significant effect on callus growth rate (CGR). However hormones and hormone- explant interactions did not have a significant effect on CGR. The results showed that the medium containing 1 mg/l NAA and 0.5 mg/l BAP was known as the best callus growth rate medium for cumin (0.238 mm/d). Comparing the mean interactions of the explants in hormone on CGR showed that 0.5 mg/l of NAA + 0.5 mg/l of BA in leaf explant has the highest effect (0.248 mm/d).

    Keywords: Cuminum cyminum, callus Induction, medicinal plants, explants
  • Masoumeh Jalali, Majid Sharifi, Tehrani *, Hamze, Ali Shirmardi Pages 26-40

    Flora of Jahanbin mountain area in Chaharmahal and Bakhtiari province, located between Shahrekord and Hafshejan cities, with 12’187 hectares and 2’150 to 3’300 m elevation above sea level, is investigated. Vegetation of this area comprises of 273 species, 189 genera and 42 families. Asteraceae (37 species, 13.5%), Poaceae (31 species, 11.3%) and Fabaceae (25 species, 9.1%) were the most important families regarding the number of species. The largest genera were Astragalus (9 species), Euphorbia (8 species), Silene, Hordeum, Ranunculus, Salvia (5 species each) and Galium, Centaurea, Scorzonera, Bunium (4 species each). Dominant life forms in this area were Hemicryptophytes and Therophytes. 149 species (55%) were native to Irano-Turanian region, 77 species (28%) pluri-regional, and 41 species (15%) shared elements between IT and neighboring regions (Euro-Siberian, Mediterranean, or Saharo-Sindian). This study reports also results of the first multivariate analysis of presence/absence data of floristic data in Iran, for a 14 flora x 1541 species matrix. Three main clusters of local floras emerged in resultant plots, separating the floras in western and eastern hillsides of Zagros, and based also on the climatic differences in northern and southern parts of the province in the eastern hillside. Our study demonstrated the applications of multivariate technics for comparative floristic analyses.

    Keywords: Distribution, Endemics, Flora, Jahanbin, Life forms, Zagros
  • Shahla Najafi *, Noshin Mir, Mahdieh Shafeghat Pages 41-47

    This study was carried out to evaluate the antimicrobial and antioxidant activities of different extracts from aerial parts of six Salvia species including Salvia ceratophylla, Salvia chorassanica, Salvia leriifolia, Salvia macrosiphon, Salvia chloroleuca and Salvia virgata. The effect of the extracts against 3 Gram positive and 3 Gram negative bacteria was tested by the micro dilution method. The amounts of total phenolic contents (TPC) extracted from plants in different solvent systems were in the ranges of 11.28- 23.82 (mg GAE/g). All extracts showed excellent radical scavenging activity, with IC50 in the ranges 27.38-469.78 μg/ml. The results indicated that methanol extract had the highest total phenolic contents (23.82± 0.16mg GAE/g). N-hexane showed maximum IC50 (469.78±5.97μg/ml) value while its antioxidant was lower than the other extracts. Among the tested plants, S. chloroleuca, S. virgata and S. ceratophylla have the most active radical scavengers while, S. leriifolia, S. chorassanica and S. macrosiphon were the weaker ones. S. macrosiphon, S. chloroleuca and S. ceratophylla were the most active plants against the growth of gram positive and gram negative bacteria. Moreover, it was revealed that aerial parts of the some species belonging to the genus Salvia possess some antibacterial as antibiotics principles. These results showed that methanol was the most effective extract with the lowest MIC (1.25 mg/ml) against gram positive bacteria. The results of antioxidant activity showed there was not a perfect correlation between total phenolic content and antioxidant activity. Our finding scientifically validate the use of Salvia species in traditional medicine and may serve as a source of drugs useful in some infections caused by bacteria and also as an antioxidant agent. Keywords: Salvia species, Antioxidant activity, Antibacterial activity

    Keywords: Salvia, Antioxidant, Antibacterial activitiey
  • Mahshid Damandan, Rouhollah Moradpour * Pages 48-51

    Micro-RNAs are a large group of non-coding RNAs of 18-25 nucleotides in length. Polymorphisms in the human pre-mir-RNAs could change the efficiency of target cell and can also play a role in cell cycle regulation and cancer. The aim of this study is to investigate the association of rs11614913 T/C polymorphism with gastric cancer risk in Ardabil Province. In a case-control study, this polymorphism was evaluated by PCR-RFLP method. For this purpose, the genomic DNA was extracted from blood samples of 50 subjects with gastric cancer and 50 healthy controls. The 149-bp amplified fragments in PCR were treated with MspI. In tumor samples, the frequencies of CC, TC, and TT genotypes were 14%, 40%, and 46%, respectively whereas these ratios were 8%, 28%, and 64%, respectively. The frequency of CC genotype in case group was somewhat different from the control group (14% vs. 8%), But this difference was not statistically significant (p-value = 0. 18). In this study, we did not find any significant association between rs11614913 T/C polymorphism and gastric cancer risk in Ardabil Province.

    Keywords: Pre-mir-196a2, Gastric cancer, polymorphism
  • Homa Mahmoodzadeh *, Marzie Afsar Pages 52-59

    Cadmium as a heavy metal is also considered as a serious threat for the environment. This element is accumulated in soil through industrial processes as well as phosphate fertilizers and aggregates into the food chain. This study was conducted in order to investigate the different levels of cadmium effects on growth features of rapeseed (Brassica napus L.) plants. Root and shoot weight and height, contents of chlorophyll a and b, total chlorophyll, carotenoid and peroxidase enzyme activity were measured after one month of planting. Generally, an increase in cadmium concentration showed a significant effect on morphological characteristics of root and shoot but revealed no significant effect on chlorophyll a and b as well as on carotenoid contents, though it caused a significant decline in peroxidase activity level specially for concentrations above 90 µM of cadmium treatment.

    Keywords: Brassica napus L, cadmium, chlorophyll, heavy metals, peroxidase activity